Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lav videoer under Linux med Kdenlive

24. juni 2012 kl. 20:576
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da jeg for et par måneder siden lavede video-serien "Open Source på arbejde" - se http://www.version2.dk/44709
- manglede jeg et video-redigeringsprogram. Mine krav var ud over enkel klipning at jeg skal kunne lave intro-billeder, billed-serier som gerne må kunne lægges ind over lydsporet på en video, og jeg vil også gerne kunne fade ind/ud mellem videoer.
Jeg fandt kun et program til Linux, som opfyldte mine krav: Kdenlive. Jeg fandt også hurtigt ud af at programmet i version 0.7.8 havde store ambitioner, men der var også store fejl i programmet. Især når jeg laver billed-serier hen over lydspor gik det galt - redigerer jeg billed-serien få crasher programmet næsten hver gang.
Derfor gem ofte i nyt navn (samme trick som med Microsoft Word).

På Mint og Ubuntu 11.10 havde jeg lidt opstarts problemer - jeg manglede codecs:
* sudo apt-get install libavcodec-extra-*
* sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Jeg havde også stor glæde af to online diskussioner her og her.

Udviklerne bag Kdenlive ved godt at der er mange fejl og derfor startede de en kampagne for at samle penge til at frikøbe en udvikler: Det bliver lidt spændende at se hvordan det går. Den nyeste version 0.9.2 har fjernet flere af de fejl jeg har set.

Kdenlive i funktion

Selve brugergrænsefladen er ret nem at komme i gang med. Man indlæser video og grafik i et "projekttræ" som vises i den øvre del af venstre side. I den øvre midte er der et lille "pre-view" vindue, hvor man kan se hvordan den endelige video vil se ud og i højre side (over midten) er der effekter (nogle virker bedre end andre).
Fra projekttræet kan man hive video ned til bunden, hvor den egentlige sammensætning af ens video laves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som det kan ses af billedet har jeg i Jacob Jensens video fra Frogne leget med to video-spor. Hvis der er noget video i spor 1 vises dette - ellers tages spor 2. Oftest bruger jeg spor 1 til titel-grafik og visualiseringer - oftest billed-serier - som kører hen over det videoen i "video 2". Dermed kan jeg illustrere samtidig med at der tales.

Titel-klip i "video 1"-sporet lader jeg oftest gå ind over video-klippet i spor to, fordi jeg så kan tilføje en effekt "opløs" i de sidste sekunder af titel-klippet. Dermed får jeg en glidende overgang mellem de to ting.

Når man har klippet og klistret i indhold (husk File -> Save as) trykker med "Rendér". Herefter vælges opløsning og data-type for den endelige film og med "Generer til fil" så laves filmen. Her er det godt at Kdenlive har lavet en rigtig backend, så skal man generere flere film, så ryger de bare i kø efter hinanden. Det havde jeg stor glæde af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er jeres erfaringer med at lave video på en Linux-maskine?

/pto

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
25. juni 2012 kl. 10:42

Troede aldrig jeg ville komme til at skrive det her til en så erfaren opensource mand som du :-)

Version 0.7.8 er fra september 2010. Det er meget længe siden i den her verden. 0.8.0 regnes for den første nogenlunde stabile version. Og, kdenlive anbefaler eksplicit at man ikke bruger binære pakker fra de officielle distributioner, men istedet de alternativer de lister her: http://www.kdenlive.org/user-manual/downloading-and-installing-kdenlive . Kdenlive bruger MLT og ffmpeg intenst til AV manipulation, og det har vist sig at det er vanskeligt for distributionerne at kompilere stabile udgaver til alle kombinationer. (OpenShot er baseret på samme stak og MLT er iøvrigt skabt af Dan Dennedy og Charles Yates, som er to af de oprindelige skabere af Kino - http://www.linuxbog.dk/applikationer/applikationer/videored.html#kino . OpenShot er vist ikke så dårligt endda, men kan vistnok en del mindre end Kdenlive :-).

En rigtigt god introduktion til kdenlive kan man iøvrigt finde her: http://opensource.com/life/11/11/introduction-kdenlive

Jeg har brugt kdenlive siden midten af 2008, og det er sandt at det dengang ikke var jordens mest stabile program. I dag er det dog meget meget sjældent at det crasher, og for mig da slet ikke med datatab. Filtre, overgange, effekter osv. er iøvrigt ret udbyggede, synes jeg, i forhold til din lidt overfladiske beskrivelse.

Det er iøvrigt værd at bemærke, at ens oplevelse i høj grad afspejler valg af codec, om man konverterer på vej ind, bruger proxyclip og hvad target man har. For de "krævende" codecs, kræver det stadig maskiner med masser af muskler at redigere flydende (HD AVCHD, f.eks.), og her oplever man også at ffmpeg stakken kan være en anelse ustabil nogle gange. Hvis man har data i andre, mere simple formater, er oplevelsen som regel langt mere konsistent. Kdenlive/MLT/ffmpeg håndterer en ufattelig mængde forskelligt materiale, men ikke alt er 100% lige stabilt. (Jeg redigerer dog rutine mæssigt 1080i AVCHD uden at mærke problemer). Obs: det er en oplevelse "folk" også har under f.eks. Windows: Nogle videoredigeringsprogrammer nægter at understøtte visse formater, andre gør det, men crasher, osv. Kdenlive er vist on-par på det her punkt.

Well, ihvertfald godt at du er kommet igang med at redigere Video på Linux :-)

Iøvrigt: Der blev nævnt videoer på kdenlives hjemmeside - man kan også søge på youtube, der er virkeligt mange der har lagt videoer op, f.eks. af hvordan filtre, mv, virker. Og, selvom man ikke kan se det på Peters screenshot, så understøtter Kdenlive også dansk som sprog (det er muligt at nogle dele mangler, den oprindelige oversætter har vist været lidt doven på det sidste :-)

6
25. juni 2012 kl. 23:23

Og, kdenlive anbefaler eksplicit at man ikke bruger binære pakker fra de officielle distributioner, men istedet de alternativer de lister her: <a href="http://www.kdenlive.org/user-manual/downloading-and-installing-kdenlive…; .

Jeg blev nysgerrig af den bemærkning. Selvom jeg ikke lige havde tænkt mig at installere en video NLE lige nu, så fulgte jeg din link

For suse er opskriften fra nævnte link:

  1. tilknyt packman repository med Yast
  2. Instáller packman pakken med Yast

(alternativt gør det med One-click eller kommandolinie værktøjet zypper)

4
25. juni 2012 kl. 09:47

men blev kastet ud i det, da datteren havde spillet teater og en anden smart forældre havde sat et video kamera op, og så synes forældre rådet at den kunne vi da lige lægge på en CD og sælge til ære for klasse kassen (pris 10 kr), og mon ikke at Peter lige kan klare det, men Peter havde aldrig lavet video før, efter et par forsøg faldt valget også på kdenlive, og det tog faktisk forbløffende kort tid før jeg var inde i terminologien (de har en del gode videoer på deres hjemmeside og hvordan man gør dit og dat) og det blev da til en del redigering og et sæt rulletekster (krævede forarbejde i gimp), så ja jeg kan også godt anbefale kdenlive, men husk at save løbende stabiliteten kunne være bedre.

2
24. juni 2012 kl. 23:18

Der er sket rigtig meget med video redigering på linux igennem de sidste par år. Jeg kan huske for år tilbage da jeg kæmpede med Cinelerra og dengang var det jo nærmest bare en succes at få det til at virke engang i mellem. Dengang var det den eneste editor der kunne arbejde med flere spor af gangen. Jeg har fulgt Kdenlive på sidelinjen da jeg har et personligt lidt akavet forhold til kde programmer, men er glad for at se at de er ved at komme efter det. Jeg har personligt hovedsageligt brugt openshot siden den kom ud af betaen, især sammen med skoleelever (6 kl og opad) og det har virket ganske tilfredstillende for det deres layout er simpelt og brugbart og det kan det man har brug for i mine øjne når man arbejder med den aldersgruppe.

Når man snakker om mere avanceret video redigering så er jeg nok en af mange som glæder sig meget til at Lightworks kommer med deres linux beta som de lovede tilbage i december, men som er blevet udsat siden da. Jeg har leget med windows udgaven nogle gange og der er bestemt potienalle i et rigtgit godt alternative til de store drenge (premiere og final cut), hvis man skal igang med et mere avanceret projekt.

Men til de krav du har stillet op, så vil jeg vælge openshot - dog med det forbehold at jeg ikke har afprøvet nyere udgave af kdenlive.

3
25. juni 2012 kl. 08:08

Nu har jeg igennem en del år brugt Fedora som desktop, jeg ved godt at de er lidt bagefter med versionerne til Kdenlive, pt siger den Kdenlive Version 0.8.2.1, og den har jeg brugt en del gange efterhånden.. De fleste gange uden problemer.. og går det galt er det næsten altid i Clipmonitor det er gået galt.

Det er dejligt hurtigt at Render en film.. og den kvalitet man får frem er betydelig bedre end det man kan fremstille af det software der følger med det kamera man nu har købt..