Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lad Facebook forudsige børskurser

27. februar kl. 09:003
Ole Tange
Illustration: Ingeniøren.
Kan Facebook-opslag statistisk set forudsige børskurser? Kan Facebook bruge dette til at handle på?

Jeg overvejer at købe Facebook i morgen og lave en afdeling i Facebook, som investerer.

Baseret på alle offentlige opslag vil jeg lave en AI som forudsiger børskurser og med den information vil jeg så investere.

AI'en vil jeg fodre med alle offentlige Facebook-opslag fra de sidste 10 år og hvordan aktiekurserne så ud i perioden efter opslagene, og så lade AI'en prøve at genkende mønstre. Måske er der mønstre, hvor man f.eks. kan se en shit-storm før den bliver så stor, at den påvirker aktiemarkederne? Eller man kan se mønstre i ansattes posts, der indikerer, at en virksomhed er ved at gå konkurs eller blot har et dårligt arbejdsklima som vil påvirke kursen? Måske kan man ved at kikke på personlige opslag forudsige andre aktiehændelser end de, som kan forudsiges ved at kikke på børsbeskeder.

AI og statistisk analyse ser ud til at have rykket sig voldsomt det seneste år - tænk f.eks. på Stable Diffusion og ChatGPT, så jeg tror også, at man statisitisk ville kunne korrigere for trolle på Facebook, som vil prøve at påvirke AI'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen vil være, at jeg som ejer af Facebook kan få alle opslagene i det sekund de offentliggøres og dermed vil jeg have informationen før alle andre, og jeg vil have en langt større datamængde end de børsmæglere, der kun læser Financial Times og kikker på børsbeskeder.

Men må man overhovedet det?

Er der noget lovgivning, som forhindrer Facebook i at gøre netop det? Og hvis de gerne må baseret på offentlige opslag, må de så også kikke i opslag i lukkede grupper eller måske endda private beskeder? Det er vigtigt at understrege, at der ikke vil blive solgt data - det vil alene være Facebook selv, der investerer på grundlag af disse data.

Må de "hjælpe" ved at påvirke algoritmen for dit feed, så det indlæg, der ville være kommet som nr 100, istedet kommer som nummer 2 i dit feed? Vi taler altså ikke om at proppe nye indlæg ind i dit feed, men alene sortere dit feed lidt anderledes.

Jeg har ikke kunnet finde noget, der indikerer, at dette skulle være ulovligt (med undtagelse af de private beskeder, der måske kan falde under brevhemmelighed), og jeg vil tro indtægterne af dette kunne være langt højere end indtægterne ved reklamer. Er der noget jeg overser?

(Udskift selv Facebook med Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft, Apple, Twitter, Snapchat, Tiktok eller Alibaba i ovenstående).

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. marts kl. 20:34

Antallet af situationer hvor du vil kunne tjene noget reelt på den slags vil være meget få. Du vil få mange flere der er falske alarmer. Alle dine ordrer og handler er offenligt tilgængelige. Der ville ikke gå lang tid før nogen analyserede sig frem til dine handelsmønstre og handle imod dig. Ingen er hidtil blevet rigtigt rige på den slags; det er som at samle 5 ører op foran en damptromle inden den når at køre over dem.

2
27. februar kl. 11:03

Aktiemanipulation er vist ulovligt de fleste steder. Så hvis Facebook køber for at håbe mange andre følger med og prisen stiger, så de så sælger igen, så er det pump and dump. Det er ulovligt.

Jeg tror at de skal holde aktier i en væsentlig cooldown periode. Eller indtil alle andre har reageret på en børsmeddelelse.

Hvis de bruger insider data, så er det klart ulovligt. Også selvom det ved en fejl er lagt på facebook. Insider data er først offentlige når de er givet til børsen.

1
27. februar kl. 09:09

(Udskift selv Facebook med Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft, Apple, Twitter, Snapchat, Tiktok eller Alibaba i ovenstående).

Godt indlæg.. og god idé.. jeg ville dog nok vælge at bruge LinkedIn istedet.