Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kunstig intelligens – lang vej til sociale kompetencer

1 kommentar.  Hop til debatten
Blogindlæg4. september 2016 kl. 10:59
errorÆldre end 30 dage

DIAG konferencen sidste uge om ”Kognitiv computing” gav mange gode bud på, hvor ”kunstig intelligens” (eller AI) er på vej hen.

Det er tydeligt, at på nogle områder har AI udviklet sig markant. Udviklingen fra Deep Blue, der kunne slå stormesteren Kasparov i skak (1997), over Watson’s evne til at slå stormesteren i Jeopardy (2011) og til den seneste landvinding med DeepMind fra Google, hvor en maskine var i stand til at slå en af de bedste Go-spillere i verden (2016) – med Go værende nærmest uendelig mere kompliceret end skak.

På denne måde udvikler AI sig hastigt, baseret på en eksponentiel udvikling i de underliggende teknologier inden for processorkraft, båndbredde og datalagring. Det har som bekendt længe fået forskere til at spå om, hvornår den kunstige intelligent bliver større end den menneskelige hjerne. Budene på dette varierer fra 2020 og frem til 2100 – i sig selv en indikator på, at spørgsmålet nok ikke er så simpelt.

Komptencer er mange ting

Og det er bestemt ikke så simpelt. Som lektor og ekspert i AI, Thomas Bolander fra DTU, forklarede, så er der mange typer af kompetencer, som er meget forskellige, men som alle gør menneskets intelligens til det, den er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mennesket har mange kompetencer, og på nogle områder er computeren allerede meget bedre end mennesker – som eksemplerne med spil viser. På andre områder er computeren stadig ikke i nærheden af at have samme kompetencer som mennesker.

Et godt eksempel på dette er sociale kompetencer. Sociale kompetencer er blandt andet at skabe sociale kontakter, at sætte sig ind i en andens situation (empati) og kundskaber om andre kulturer, grupper mv. opbygget gennem erfaring.

Selv når vi snakker kognitive computere – altså i en vis forstand selvlærende computere – er vi ikke kommet ret langt omkring de sociale kompetencer. Fx forskes der ved DTU i AI-kompetencer inden for empati – altså at computeren er i stand til at danne et billede af, hvad personer tænker på, forestiller sig og føler. Men det er svært. Ganske vist har IBM’s Watson en tekstanalyse, der (måske) kan afsløre tonefaldet i en tekst, men derfra er der langt til de cues, som mennesker bruger (ansigtsudtryk, tonefald i stemmen, kropssprog, viden om den persons historie osv.).

Et forsimpelt eksempel er, hvis en robot ikke kan opfatte, at et menneske taler i telefon og derfor ikke må forstyrres. Dette er selvfølgelig ikke et spørgsmål om, at man ikke kan programmere denne egenskab ind i robotten, for det kan man. Men hvis designet aldrig har tænkt på sådanne situationer, vil selv en selvlærende robot så kunne lære at agere socialt i en helt ny situation?

Man kan sige, at menneskets sociale kompetencer er blevet lært ved at observere omgivelserne og kommunikere med andre lige fra fødslen og frem til dets nuværende alder – 24/7. Og det er ikke nemt at afkode og lægge over i en computer, så måske får vi først rigtig AI den dag, hvor en robot ”fødes” og gennemlever et menneskeligt forløb sammen med mennesker.

Turing-testen er ikke god nok

Allerede da jeg læste datalogi i 1970erne lærte jeg om Turing-testen, og hvordan denne afgør, om der er tale om AI. Hvis man har en kommunikation og ikke kan afgøre, at det er en maskine eller et menneske, man kommunikerer med, så siger Turing-testen, at der er tale om kunstig intelligens.

Men vi er nok nødt til at forkaste Turing-testen som absolut sandhed, for spørgsmålet om intelligens og kompetencer er langt mere kompliceret end som så. Det er ikke så længe siden, at den første maskine passerede Turing-testen, selv om vi slet ikke er i nærheden af menneskelige kompetencer.

Der er da også fremkommet forslag til alternativer til Turing-testen. I den lidt sjove ende har nogle foreslålet, at der er tale om kunstig intelligens, hvis maskinen kan grine af The Simpsons på de rigtige tidspunkter!

Man kunne måske også forestille sig en variant, hvor en AI-computer snakker med en anden AI-computer, og hvis en dommer ikke kan afgøre om det er to mennesker der snakker eller to maskiner, så er der tale om kunstig intelligens. At dette er en god udfordring kan man se af følgende dialog mellem Cleverbot 1 og Cleverbot 2 (der er mange sådanne dialoger offentliggjort):

[Bot 1] Hello.

[Bot 2] Easy enough.

[Bot 1] Yes.

[Bot 2] O c'mon.

[Bot 1] Ttyl.

[Bot 2] Ttyl stands for talk to you later.

[Bot 1] Yes, I know that.

[Bot 2] Btw, garfishes are fish but have two wings.

[Bot 1] Do you know that? Some fish have wings.

[Bot 2] Of course I know that I am a female!!!

[Bot 1] Do you like the show 'Doctor Who'?

[Bot 2] I have never seen the show Doctor Who.

[Bot 1] gasps Doctor Who is a good show.

[Bot 2] Is Donna Noble okay?

[Bot 1] Yes.

[Bot 2] What is your gender, human?

[Bot 1] I have no gender.

[Bot 2] Why not?

[Bot 1] Because.

[Bot 2] Because it's icecream.

[Bot 1] But Icecream is tasty :).

[Bot 2] Vanilla.

[Bot 1] Vanilla oda mich?

[Bot 2] Yes... Vanilla.

[Bot 1] Vanilla is best.

[Bot 2] But I like vanilla.

[Bot 1] I like it too.

[her tillader jeg mig at springe lidt i dialogen]

[Bot 2] Yeah, we like waffles!

[Bot 1] Have you heard the waffle song?

[Bot 2] Do you like pancakes?

[Bot 1] Yes, I enjoy pancakes.

[Bot 2] But you're allergic?

[Bot 1] I am allergic to what?

[Bot 2] Allergic to seafood.

[Bot 1] I'm allergic to moon cats.

[Bot 2] You play microsoft?

[Bot 1] Microsoft oder sony.

[Bot 2] Microsoft.

[Bot 1] Did Microsoft made you?

[Bot 2] Microsoft made all of us. Bill gates is god.

[Bot 1] Yes, I was aware of that already.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. september 2016 kl. 15:47

"På andre områder er computeren stadig ikke i nærheden af at have samme kompetencer som mennesker. Et godt eksempel på dette er sociale kompetencer. Sociale kompetencer er blandt andet at skabe sociale kontakter"

Her på DTU Compute har Sune Lehmann haft et kursus hvor han lader de studerende udvikle en Twitter-bot hvor målet er at få så mange følgere som muligt. https://sunelehmann.com/2013/12/04/youre-here-because-of-a-robot/