Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kulturen lider, men tvinger den til at tænke nyt og online

1 kommentar.  Hop til debatten
Blogindlæg24. april 2020 kl. 07:38
errorÆldre end 30 dage

**Der er mange, der lider under – ikke af – Corona. En branche, der er hårdt ramt af forsamlingsforbuddet, er kulturlivet. Kulturlivet er ikke kun de optrædende kunstnere, men også de mange, der gemmer sig bag kulissen og sørger for lys, lyd, scener og meget andet.

Men det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde, og en del af disse mange mennesker finder nye måder at nå ud til deres publikum.**

Som nogle måske allerede har bemærket, så har jeg et alter-ego ved siden at mit professionelle virke som management konsulent. Det alter-ego er nemlig som musiker – mere specifikt som saxofonist og keyboardspiller, bl.a. i Pink Floyd coverbandet Any Colour You Like men også i mange andre sammenhænge. I den forbindelse har jeg igennem årene fået lov til at arbejde sammen med superdygtige og søde mennesker. Og modsat mig arbejder de som professionelle indenfor området og er hårdt ramt, når nu de ikke skal være med til at gennemføre koncerter eller større arrangementer.

Og i skrivende stund, er der ingen, der ved, hvornår det påbud ophører. Fornyeligt kom det frem, at barren måske hæves til 500 mennesker – inden 1. september. Det gav et håb, men som blev lukket meget hurtigt igen. Det kommer ikke til at gælde koncerter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Påbuddet har givet konsekvenser for en række festivaler, enkeltstående koncerter samt private arrangementer som bryllupper og fødselsdage. Alt dette som en musiker tjener penge på.

Men frustrationen over, at hjælpepakkerne ikke rammer kunsten og kulturen godt nok, har også skubbet på branchens kreative.

Personlige videoer …

F.eks. sætter Regitze Genthøj sig på et tag sammen med Jens Helleman og synger om krisen:

[video: "https://www.youtube.com/watch?v=WlqMkeDspOM"]

Eller når Danmarks nok bedste basunist (eller slædelur-spillere når man selv er saxofonist), Steen Hansen, spiller foråret i møde:

https://www.facebook.com/steen.n.hansen.5/videos/10157965312756166/

[video: https://www.facebook.com/steen.n.hansen.5/videos/10157965312756166/]

Det organiserede eksempel

Et af de bedste initiativer for at give professionelle musikere gode jobs og koncertoplever (og dermed også give gode koncertoplevelser for tilskuerne) – LowFi – har måtte sadle om.

Som Low-FI selve udtrykker det om deres koncept ” Vi vil gøre det muligt for folk at opleve livemusik på en meningsfuld måde. Det opnår vi ved at hjælpe musikere, værter og koncertgængere med at finde hinanden og sammen skabe unikke, intime musikoplevelser. Vi mener, at nærværet mellem musiker og publikum skaber en særlig atmosfære, der tillader, at alle giver sig hen og skaber meningsfulde forbindelser med musikken og hinanden. Det er, hvad vi kalder ‘amplified togetherness’”.
Det gør de ved en række intim-koncerter, som bare ikke er muligt p.t. I stedet gennemfører de koncerterne online. Dette er igen et godt eksempel på hurtig omstilling og en måde at holde hjulene i gang, mens vi alle venter.
Man må sige, at rigtig mange danskere hurtigt har adaptet onlinemulighederne. Til glæde for musikere og deres fans.

Seneste skud på kreativiteten er drive-in ”koncertsalen” i Århus. Rigtig godt koncept, som jeg håber breder sig, så vi kan få gang i live-musikken.

Et er musikerne, men hvad med alle dem i kulissen?

For mange er bandet dem, som står på scenen. Min erfaring og holdning er, at vi mangler nogle vigtige personer, som både får musikerne til at lyde godt og se godt ud. Det er lyd- og lysmanden. De har det mindst lige så svært som alle andre i branchen. De har lige set alle deres opgaver forsvinde ud af kalenderen pga. aflyste koncerter og festivaler.

Mikkel og Sjak har lavet et setup, som gør, at de tilbyder deres ekspertise til at gennemføre live streamninger. Det bliver bare lidt bedre, end hvis det er optaget med en telefon.

Nedenfor er et eksempel på, at de tager teknikken til sig, hvor de bruger deres udstyr i et nyt online setup, hvor de tilbyder nye ydelser med det udstyr, som de har i forvejen, men som de ikke kan bruge og bare samler støv.

[video: https://www.youtube.com/embed/a_3rrbiR67M]

Vi er rigtig mange i og omkring kunsten, som savner at komme ud. Vi glæder os og kan ikke vente. Så er det godt, at vi har teknikken til at hjælpe os med at komme ud. Nu skal vi bare gøre det på den nye måde, for vi kommer til at vente længe på den gamle kendte måde …

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. april 2020 kl. 12:04

Nej, det er ikke sjovt for tiden, det er det ikke. Der er en grund til, at man er gået ud at høre livemusik siden man var... Ja, barn, faktisk.

Mads Langer prøvede et drive-in-koncertformat af fredag.

Det var ganske populært. Se billeder og lille video her: 25.04.20: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/mads-langer-indviede-drive-scene-foran-500-biler-jeg-vender-krisen-til-et-eventyr

Plus: Politiet er også ved at få kuller. Så nu kræver de deres behørige ret til at blive inddraget. De vil også se koncerterne! 25.04.20: https://www.dr.dk/nyheder/politik/drive-arrangementer-skal-godkendes-af-politiet-undga-smitte

Men det er vigtigt, at også disse happenings sker under ordentlige forhold. Derfor skal alle drive in-arrangementer midlertidigt
have tilladelse fra politiet.</p>
<ul>
<li>På den måde sikrer vi, at politiet inddrages ved planlægningen af arrangementerne, så de kan afvikles på en måde,
hvor vi ikke risikerer smittespredning, siger Hækkerup.