Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Krigen er begyndt - Surface eller iPad?

20. juni 2012 kl. 08:3314
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så kom den endeligt. Tabletten som vi alle har ventet så længe på. Microsoft åbner nu krigen mod Apple på en ny front, men vil den nye Microsoft Surface blive en succes?

Personligt tror jeg ikke at der er mange iPad brugere som vil rykke over på den nye platform lige med det samme. Vi har købt så mange iOS apps at et skift til Microsofts platform ikke blot vil føles som et platforms skift, men som en udskiftning af samtlige værktøjer og arbejdsgange som vi har opbygget på vores iPad. Her tror jeg at vanen vil vinde over det nye.

Men betyder det at Microsoft taber bolden? Slet ikke!

For Microsoft har ét sikkert kort på hånden, og det kort kan banke Apple. Microsoft har nemlig hele deres virksomheds software portefølje. Hvis Microsoft sørger for at integrere deres nye tablet med deres mange andre produkter, så står de nu først i køen til at overtage tablet markedet i erhvervslivet. Som alle der har arbejdet med iOS enheder i deres virksomhed kan tale med om, så har det (i hvert fald indtil nu) været en til tider bøvlet proces at administrere sikkerheden på enhederne. Hvis Microsoft vinkler deres produkt rigtigt, så kan de med et trylleslag lade deres nye tablet integrere i en hvilken som helst Microsoft baseret virksomhed, og dét kan de vinde mange point på!

Men der hvor Microsoft virkeligt skal bevise sit værd er i den version af Windows 8 som ligger på deres tablet. Med Apples iOS blev vi alle ramt af, hvad jeg vil kalde, en voldsom wauv-effekt. Første gang man brugte et iDevice forstod man pludseligt at touch screens og smartphones faktisk kunne blive fremtiden – og vi havde ret. Hvis Microsoft ikke sikrer sig at deres Windows tablet har denne wauv-effekt, og virker absolut upåklageligt, så kan de vinke farvel til deres store chance. For nu har vi vendet os til én bestemt tablet oplevelse – om det er Android eller iOS – så forventer vi at tingene virker. Hvis Windows skuffer, så er bolden tabt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg indrømmer at jeg håber deres projekt lykkes. For nøj hvor jeg håber at jeg en dag kan komme til at køre Visual Studio på en tablet – det ville alligevel være vildt!

Men hvad tror i? Vil det lykkes Microsoft denne gang, eller kommer vi til at se endnu en Zune fiasko?

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
20. juni 2012 kl. 18:58

En tavle er ikke en laptop, og selv om mange "almindelige" mennesker vil kunne bruge en sådan i stedet for en laptop eller desktop, vil det aldrig komme til at gælde for mig, og sikkert ikke for nogen der skriver her på Version2. Alene tanken om at skrive LaTeX-dokumenter på en iPad bure gøre det klart. Ditto med videnskabelig databehandling: Her er UNIX på sin plads,

Men noteskrivning på en iPad? Det kan sagtens lade sig gøre. Michael Nielsen mener dog ikke at det fungerer fordi man skal kigge på skærmen, når man skriver. Skal man da ikke kigge på papiret når man tager noter på en collegeblok?

Og med hensyn til at man kommer til at røre skærmen med den del af hånden, som er knyttet til tommeltotten, så er det muligt at markere en regulerbar "nedre del" af skærmen til at lade hånden hvile på. Prøv blot Notes +. Og naturligvis tager man da noterne med en stylus - hvis brug Apple i øvrigt burde gøre lettere (en smallere "spids"). En iPad og andre tavler kan sagtens bruges til at tage noter til forelæsningerne.

13
20. juni 2012 kl. 13:14

Hmm, lige P.t. Med de funktioner de har, er det gode til lidt webbrowsing, læsen en bog, læse dokumenter, spille et spil, måske en kort email... men ellers...

Reelt arbjede... Input interfacet er alt for langtsomt, da man ikke kan skrive "blind skrift" på et ikke-tactile interface, men jo, er man en 2-fingeret tastatur bruger, så er det nok lige så langsomt med en tablet, som med et tastatur..

Jeg savner stadigvæk hvad teknologien lover, en nem måde at tage notater på, mens man følger med i en forlæsning, men med deres input interface, så skal man kigge på skærmen, og derfor er det ret svært at bruge til at tage notater med..

Så ja nyttig i begrænset områder, og personligt uden tastatur ville jeg aldrig bruge en tablet til udvikling, eller seriøst arbjede..

mange af de traditionelle applikationer vil floppe massivt på en tablet netop af denne grund.

Jeg har en tablet der hjemme og er ved at bygge control interfaces på dem, her er de ganske nyttige, da man kan bygge et custom knappe interface, som er ganske fint, når man kun har få knapper der skal bruges.. Som feks ved en kran styring..

Så at ligge det overlige komplexe windows system over på en tablet, er spild af tabletten og resourcer, da den egner sig ikke til de funktioner som en generel computer. Tilføj en docking station, med keyboard, så kan det bruges, men så har du det samme som en bærbar, og den vil fylde lige så meget, men bare med touch en skærm.

12
20. juni 2012 kl. 12:18

Jeg tror det blive en ny Zune. Desværre. Windows er bare vokset i kompleksitet siden Windows 3.1, og tiden har for længst været inde til at gøre op med "arven" og starte på en frisk. Som Apple gjorde det med iOS til telefonerne og tablets. Microsoft har klistret Metro oven på Windows - i mine øje er det et "sminket lig"..

Og MS Office som en "killer-app", aj nu må det stoppe :)

Desværre! - for det er bestemt ikke nemt at få folks iPads til at spille med i vores Wintel miljø - men jeg ser desværre ikke Surface som vores redning.

15
20. juni 2012 kl. 21:16

starte på en frisk. Som Apple gjorde det med iOS til telefonerne og tablets. Microsoft har klistret Metro oven på Windows - i mine øje er det et "sminket lig"..

Er det Apple har gjort ikke netop at tage sit desktop OS og putte en ny brugergrænseflade på og tilføjet en app store? Det er korrekt at man på Windows 8 stadig har adgang til desktoppen, men det er jo bare en ekstra feature man kan undlade at benytte hvis man ikke har lyst.

Personligt er jeg da mest spændt på at se Windows 8 på en tablet frem for en desktop.

11
20. juni 2012 kl. 11:52

Personligt synes jeg, at det er godt med lidt konkurrence mellem forskellige platforme. Det kan være med til at udbrede standarder for applikationer på tværs af platforme i stedet for monopoler eller skyttegravskrige.

Jeg tror ikke, at tablets vil erstatte traditionelle bærbare helt, men grænserne mellem disse vil flyde mere og mere ud, hvilket Microsofts Surface og Asus Transformer med aftagelige tastaturer er eksempler på. Selv om sådanne maskiner nu har ca. 11" skærm, kan man sagtens forestille sig samme model med 13" eller større skærme, så man kommer over i samme boldgade som traditionelle bærbare -- hvor tendensen allerede er mod tyndere maskiner uden indbyggede optiske drev m.m.

5
20. juni 2012 kl. 10:36

Jeg syndes at tables generelt ikke kan bruges.

Hvis jeg befinder mig i hjemmet så har jeg en PC som jeg foretrækker over tables.

På lange rejser har jeg en fornuft laptop som jeg fortrækker frem for tables.

Og på korte rejser har jeg en mobil tlf.

Hvis den skal erstatte en PC så skal den have mere hardware power og større skærm, samt mulighed for nemt at tilslutte hardware mus tastetur. hvis den skal erstatte laptop'en skal den have lidt mere power og fysiske tastetur så man ikke spilder skærmplads samt en nem måde at stille den fra sig mens man køre hvor man stadig kan se skærmen (eg god stander). Og hvis den skal erstatte en tlf så skal den være mindre så man lige kan tage den i lommen på vej ud af døren.

Ja jeg ved godt at jeg stiller krav og er besværlig

7
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 06/20/2012 - 10:57

Jeg vil tro at vi om nogle (få) år kommer til at se at tablets har overtaget laptop markedet fuldstændigt.

Og nej ikke i den forstand at vi alle sammen sidder og peger på skærmen. Tablets bliver kraftigere og kraftigere, og på et tidspunkt så vil computerindmaden ligge bag skærmpanelet og ikke under tastaturet - derved er tastaturet på laptoppen blot reduceret til et stykke tilbehør.

jeg tror ikke at vi skal være bekymret over om desktop oplevelsen vil forsvinde, men vores bærbare enheder vil kunne opfylde langt flere opgaver end de kan i dag - fra touch til alm laptop brug.

Den enhed MS har fremvist viser, efter min mening, et godt bud på hvad vi kan forvente os. Tablets der kan være laptops og/eller omvendt.

Som jeg ser fremtiden så er det Desktops og tablets/laptops (laplets?). Desktops til de udviklingsudgaver/gaming der kræver mere power end bærbare enheder kan levere, og laplets til de opgaver vi idag bruger tablets/laptops til, og den traditionelle laptop vil forvinde.

6
20. juni 2012 kl. 10:50

Tror jeg havde det sådan da iPad først kom... Det tog mig et år før jeg forstod hvad jeg skulle med den. Men efter jeg fik den måtte jeg indrømme at den skabte nye muligheder i hjemmet for hele familien. Tror faktisk min kone mere eller mindre har droppet at bruge sin bærbare. Jeg bruger klart iPad mindre nu end i starten må jeg dog også erkende, og det er mest grundet de ting den mangler. Jeg bliver aldrig stor fan af on screen keyboard, og kan slet ikke se pointen i et eksternt keyboard, så at Surface har låg og keyboard i et er for mig en killer feature. Forhåbentligt vil den så også have bredere understøttelse af websites, for det er også stadig en svaghed på iPad.

8
20. juni 2012 kl. 10:57

Jeg var til Akademy sidste år hvor Intel lånte mig en Exopc. Både mig, min lille bror og en af mine venner har forsøgt at bruge den men er blevet træt af den. Det er på ca 1 år. Jeg spekulere på om det er en mode dille eller om andre faktisk bruger den?

Hvor mange af jer, som har haft adgang til en tablet i længere tid, har købt en ny eller har planer om det?

9
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 06/20/2012 - 11:02

Hvor mange af jer, som har haft adgang til en tablet i længere tid, har købt en ny eller har planer om det?

Jeg har en via arbejdet, og havde jeg ikke længere den mulighed ville jeg klart fare ud for at købe en selv. Om det så skulle være en iPad eller MS enhed er tiden måske for tidlig til at spå (de android tablets vi har haft til test på arbejdet har ikke imponeret voldsomt, så de vile pt ikke være med i mine overvejelser)

4
20. juni 2012 kl. 10:25

Jeg tror det er helt rigtigt timet at Microsoft kommer med denne tablet. De har brug for at kunne vise alt det der gør Win 8 fedt uden at skulle være afhængige af at hardware leverandørerne forstår hvad de tænker. Din pointe om erhvervsegmentet er også helt rigtigt spottet. Apple har brudt den is der har været på det marked, ved at lave et "pro-sumer" produkt som folk har insisteret på at de også skulel bruge i virksomheden - til stor hovedpine for adskillige IT afdelinger. Nu gør MS alle glade ved at have et produkt som ikke får IT afdelingen til at gå i baglås og som også ser ud til at kunne få brugerne til at blive glade.

Jeg tror den har en god chance for succes. Selvom "alle har en iPad", ændrer det ikke på at iPad har nogle svagheder som ikke er blevet addreseret af Apple (Flash, on screen keyboard). Nu kommer Microsoft med en tablet der også kan være en full fledged computer og derfor er meget mere end en iPad. I virkeligheden prøver Surface som jeg ser det at lave endnu et nyt segment der ligger mellem iPad og Ultrabooks. OG det tror jeg der er mange der genre vil have. Ikke nødvendigvis som en erstatining for deres iPad - men nærmere som et komplimenterende produkt.

Med hensyn til apps man ikke har, så får Surface også noget som iPad ikke har - nemlig support for de spil som folk normalt spiller på deres PC. Tror der er mange der gerne vil kunne slænge sig med lidt hygge Diablo III i sofaen og så fortsætte spillet koncentreret på deres PC ved en anden lejlighed. Måske endda tage det med over på deres konsol nu de er i gang. I det billede mangler Apple stadig nogle brikker i puslespillet.

3
20. juni 2012 kl. 10:23

Der er mange som ikke har haft en ipad og som har haft deres første touch oplevelse med en android telefon. Ud over det så var 17/60 millioner tablets android på verdensbasis (http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1980115). Jeg kan forstå du selv har en ipad, men når man skal købe tablet er det bestemt ikke et valg mellem MS og Apple. Mit gæt er at det er det sædvanlige Microsoft spin om at "vores produkt som kan alt er lige om hjørnet". I øvrigt kan du køre Visual Studio på en android tablet idag via remote desktop eller terminal-server. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tux.client&hl=daLad os se hvad de kommer op med, jeg håber at tablet markedet endnu ikke er frosset til. At have nogle konkurrerende produkter er altid noget der sætter fut i sagerne.

10
20. juni 2012 kl. 11:23

I øvrigt kan du køre Visual Studio på en android tablet idag via remote desktop eller terminal-server

Det kan man så også på en iPad men det er ikke helt det samme som at applikationen er bygget til en tablet. Udfordringen er at folk tror at deres tablet kan køre deres normale applikationer og det bliver de lige så skuffede over som tilbage i 1994 hvor de første Windows "tablets" dukkede op (har selv en Compaq Concerto).