Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kontanter er livsvigtige for titusindvis af danskere – selv i et digitalt samfund

14. april kl. 09:4823
Louise Kambjerre Scheel
Illustration: Ældresagen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Frivillighed for kontantreglen er en glidebane, som kan koste kontanterne livet. Det vil have en negativ påvirkning på både unges og ældres muligheder.

At forsvare kontanterne og retten til at betale kontant i et digitalt samfund er blevet en tilbagevendende begivenhed for mig. Sværdslagene tages cirka én gang i kvartalet.

Her er det åbenlyse spørgsmål: Hvorfor er Ældre Sagen imod en ændring i kontantreglen, som sikrer retten til at betale med kontanter i en lang række situationer, når nu vores samfund tilsyneladende er blevet så digitalt, at ingen rigtig bruger kontanter mere?

Det korte svar er, at kontantreglen har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne. Og der er faktisk stadig mange mennesker, der kun benytter kontanter også i vores ellers meget digitale samfund. Det gælder ca. 90.000 personer, hvis man kigger på de nyeste tal i ’It-anvendelse i befolkningen 2022’ fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen omfatter personer i alderen fra 15-89 år. Det svarer til alle indbyggere i Roskilde Kommune.

Kontanter er “private”

Dertil kommer ældre over 89 år og børn under 15 år. Til det er det værd at vide, at der er over 600.000 børn i alderen 5-14 år, og selvom en del af de ældste børn formentlig benytter både kort og kontanter, tror jeg det er de færreste, der ser for sig, at vi skal til at udstyre børn på syv, otte eller 10 år med et hævekort – fysisk eller på en smartphone – for at rende ind og købe en is eller et stykke legetøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er immervæk en pænt stor slat mennesker i vores samfund, som har brug for kontanter, og det drejer sig om rigtig mange forskellige mennesker. Både ældre og børn, men også personer der lever med udviklingshandikap eller er kognitivt udfordrede. Dem, som har en stram økonomistyring. Dem, som værner om deres privatliv, og for eksempel ikke ønsker at dele med banken eller butikken, hvordan deres forbrug fordeler sig. Blot for at nævne nogle af de berørte.

Kontanterne spiller en helt særlig rolle i samfundet. Blandt andet sikrer de inklusion, skaber frihed og selvstændighed, sikrer privatlivets fred, hjælper med at holde styr på udgifter, sikrer imod fx cyberkriminalitet (jf. Den Europæiske Centralbank).
Alt dette opretholdes gennem kontantreglen. Derfor skal den bevares.

Frivillighed er lig med kontantløst

Hvis ikke retten eksisterer reducerer vi nogle menneskers liv til at handle om fornødenheder som mad og medicin. Indkøbet skal i øvrigt helst være overstået inden kl. 18, hvor nogle gerne ser, at dagligvarebutikkerne får lov til at smække kontantkassen i indtil kl. 8 næste morgen. Arme den kontantkunde, som får brug for at købe ind til aftensmad efter kl. 18, eller skulle få den lyst at indtage aftensmaden på en restaurant.

Nogle vil dertil sige, at de erhvervsdrivende som har kontantkunder jo ikke vil stoppe med at tage kontanter, og at det skal være ganske frivilligt. Men frivillighed er en glidebane, der hurtigt kan ende med at blive lig med det kontantløse samfund.
For jo færre der opretholder adgangen til at betale med kontanter, des større byrde skal de resterende bære i forhold til at håndtere kontanterne. Og mon ikke de også kaster håndklædet i ringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsvaret er således vigtigt, fordi der skal være plads til alle mennesker i vores samfund. Det gælder også glæder, fornøjelser og oplevelser som langt de fleste af os tager for givet. De skal også være tilgængelige for det mindretal, som har brug for at kunne betale med kontanter.

Hvorfor den modstand?

Jeg forstiller mig ikke, at kampen mod kontanterne er en kamp mod kunderne. Men hvorfor er modstanderne så insisterende? Det argument jeg hører oftest – ud over at ingen bruger kontanter (hvilket tydeligvis er en sandhed med modifikationer) – er, at det både er besværligt og dyrt at håndtere kontanterne.

Det kan jeg godt forstå. Det er noget lettere at være digital bankkunde end at være kontant bankkunde. Bankerne lukker deres kontantkasser og filialer, og de gør det besværligt og dyrt at håndtere kontanter. Det gælder ikke kun for erhvervskunderne i bankerne, men i høj grad også for private kunder. Det er urimelig gebyrpålagt, bøvlet og ganske opslidende at være kontantkunde i bankerne.

Kampen mod kontantretten –og kontanterne – skal afblæses, og energien skal i stedet lægges i at stille krav til bankerne.
De skal yde en langt bedre service overfor deres kontantkunder. Ved at møde deres egne kunders behov i forhold til kontanter, bidrager de nemlig til, at de kunder kan være kunder alle andre steder.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
22. april kl. 20:42

Jeg har et fromt lille ønske om de største fortalere for kontanternes afskaffelse prøver at miste deres betalingskort og mobiltelefon, mens de er på ferie. Jeg er fuldt overbevist om at det vil kunne omvende dem.

Jeg har selv prøvet at skulle vente 10 dage på at modtage et nyt kort, da det gamle var beskadiget (automater kunne ikke læse chippen) og kunne ikke længere bruges. En del af ventetiden skyldes PostNords ændring af postgangen og jeg er ikke i tvivl om at det kan vare længere hvis man ramler ind i helligdage.

22
22. april kl. 02:03

Folk der ikke forstår værdien af håndgribelige og fysiske værdier, gør sig heller ikke fortjænt til håndgribelige og fysiske værdier og leverer aldrig selv nogen form for efterspurgt real værdi retur.

14
17. april kl. 08:12

Der burde vi lære noget af PhonePe i Indien - der som jeg forstår det (det er ihvertfald sådan de indere jeg kender selv forklarer det) er ejet af den indiske stat - så det er altså staten der vil bestemme om der kommer gebyrer på eller ej - og phonepe er meget lig mobilepay - men garanteret gratis for alle. Hvis selv Indien kan se behovet, så skulle man tro vi i Danmark også kunne tage os sammen og sikre at betalingsløsningerne vi ALLE bruger i vores hverdag, er ejet af os alle sammen - istedet for et reelt tildelt monopol :(

15
17. april kl. 18:07

Og vi har fuld tillid til at den danske stat jo selvfølgelig aldrig kunne finde på at introducere en kopskat......

12
17. april kl. 04:18

Min 50-øre'

Det er ikke praktisk for firmaer og virksomheder at ligge inde med store mængder kontanter 1 gang om måneden. Men det er heller ikke praktisk hvis de fleste mennesker bruger plastickort eller "mobile-pay", hver gang de skal betale for noget. Argumentet, at børn kan lære om "penges værdi" ved at håndtere fysiske penge holder formentlig.

Det er nok en fejl, at vi har opfundet det totaldigitaliserede samfund, som gør det vanskeligt at leve uden at købe ny mobil med få års mellemrum.

Ligesom biler nok også var en fejl. I begge tilfælde har vi fundet løsninger, som er dyre og skævvrider samfundet. Vejen til helvede er brolagt med gode intentioner!

I længden må vi bevare både fysiske penge og offentlige transportmidler. Og det betyder f.eks. at banker må en 24/7 tilgængelig automat, hvor man hæve og indsætte penge.

/nis

13
17. april kl. 08:10

Og det betyder f.eks. at banker må en 24/7 tilgængelig automat, hvor man hæve og indsætte penge.

Dem har de haft længe. Det kan jeg huske min mor anvendte når hun lukkede sin butik :)

11
15. april kl. 22:28

Politikerne har tvunget alle danskere til at have en bankkonto.

Det er reelt statsstøtte til bankvirksomhed, og vi bør kræve af vore politikere at de dermed stiller kontantkasser som betingelse for at drive bankvirksomhed.

Masser af butikker og andre virksomheder har ingenting mod kontanter som sådan, men plages af at bankerne har gjort håndteringen både dyrt og besværligt.

20
21. april kl. 08:17

Njaar .... Det er ikke helt rigtigt

Staten kræver at man har en bankkonto for at man kan have en Nem-konto, så man kan få udbetalt løn, som SKAL udbetales til en Nem-konto. Så har du ikke en bakkonto/Nem-konto, så kan du ikke få løn og har du ikke en konto, så kan du ikke have et arbejde.

Det sjove er, at bankerne ikke længere har en forpligtelse til at give dig en konto. Det havde de engang, men det blev afskaffet nogle år tilbage, så hvis ikke banken mener, at du er en rimelig forretning for banken, så kan de nægte dig en lønkonto (og de gør det).

Til bankernes forsvar kan det siges, at det ER dyrt for bankerne at håndtere kontanter og kasser, ligesom der stilles krav fra aktionærerne til en øget indtjening og dermed effektivisering / besparelser. Omkring aktionærerne, så er de ofte - os selv - gennem diverse pensionskasser etc.

21
21. april kl. 11:26

Det sjove er, at bankerne ikke længere har en forpligtelse til at give dig en konto. Det havde de engang, men det blev afskaffet nogle år tilbage, så hvis ikke banken mener, at du er en rimelig forretning for banken, så kan de nægte dig en lønkonto (og de gør det).

Man kan jo sådan set godt forstå bankerne - det er dog bekymrende, at der kan eksistere et krav fra staten om, at man skal have en bankkonto, når det fra samme side ikke sikres, at alle reelt KAN have en konto. :-)

9
14. april kl. 14:57

Lige om lidt, så ryger der gebyrer på brug af Mobile Pay, og så sidder vi igen i saksen, fordi ingen har kontanter, men er blevet afhængige af denne digitale løsning. Det ligner modellen for indførelse af checks og Dankort, første fix er gratis, når så antal bruger når kritisk masse, så klapper fælden, og prisen stiger, indtil en ny betalingsmåde opfindes, eller vi alle insisterer på at få vores løn i hånden, uden om banker og andre registrerings mekanismer, som nægter at betale for alle de dejlige informationer, de får, om vores privatliv. Og så er kontanter nu en gang, den letteste måde at lære børn om pengenes værdi, og værdien af udført arbejde, men det er finansverdenen jo heller ikke interesseret i, at børnene lærer, for så bliver det jo sværere at lokke dem i gældsfælden.

6
14. april kl. 12:25

Hvornår bliver reelle fakta taget ind i denne her debat, i stedet for at de bare bliver en krig på meninger om kontanter eller ej! For den bliver aldrig vundet - for vi skal have "kontanter". At afskaffe kontanter (mønter og sedler, som er dyre på alle mulige måder) er ikke ensbetydende med at vi alle kun har kreditkort. Det skal være muligt at overføre penge anonymt og uden online transaktioner - f.eks. når Dankortsystemet (en sjælden gang) er nede - men det kan sagtens foregå bl.a. digitalt, hvis vi bare tænker lidt over det.

8
14. april kl. 12:40

At afskaffe kontanter (mønter og sedler, som er dyre på alle mulige måder) er ikke ensbetydende med at vi alle kun har kreditkort. Det skal være muligt at overføre penge anonymt og uden online transaktioner - f.eks. når Dankortsystemet (en sjælden gang) er nede - men det kan sagtens foregå bl.a. digitalt, hvis vi bare tænker lidt over det.

Jeg ser frem til at en sådan løsning bliver implementeret og i daglig brug i Danmark. Kan du nævne en du kender som bruges andre steder evt.? :)

Indtil da - kan jeg på mine egne børn konstatere at de lærte at forstå hvad ting kostede, f.ex. at forstå at hvis de har 18 kr. - så kan de ikke købe for 23 kr. fredagsslik osv. - som deres venner ikke forstod, da de ikke var vant til at have kontanter. Når det kun er tal de får af vide, og ikke har i hånden - har det slet ikke samme læring.. og jeg kan også konstatere at de automatisk bliver mere sparsomme med deres penge, de er simpelt hen mere nøjsomme med hvad de bruger deres penge til, når det er noget de fysisk har.

Så personligt har vi haft stor glæde af kontanter til at lære børnene om penge generelt og den simple økonomiske forståelse, som ikke alle har.

5
14. april kl. 12:11

Et problem-mulighed-ændring-forbedring-nødvendighed (alt efter hvem man er) er, så snart kontanter er afskaffet kommer der gebyrer på alle pengetransaktioner.
Pengeinstitutterne er allerede i gang med at varsle nødvendigheden af gebyrer på Mobilepay.......

2
14. april kl. 11:23

Tak for et vigtigt debatindlæg. Fortsæt endelig.

Tilføjes kunne det, at kontanter er også vigtige for de mange naive mennesker, der ikke tror, kontanter er vigtige. Digitale penge kan i dag ikke trækkes ud og gemmes lokalt. Enhver har ret til at kunne hæve sine værdier/penge og selv opbevare dem i sit hjem eller i sin taske. En privat virksomhed må aldrig få monopol på opbevaring af borgernes værdier, som er lige så ukrænkelige som boligen (det er sikkert nyt for nogen, at man faktisk kan besidde værdier uden at eje en bolig).

Bankerne har en stor interesse i at have monopol på pengeskabelse, og derfor forsøger de med al magt at chikanere borgere, der benytter det eneste betalingsmiddel, som er nævnt i grundloven. Usympatisk er vist det rette ord.

Det er også en politisk uansvarlig insisteren på at forblive i tilstanden i de lykkelige år før finanskrisen, hvor Danmarks statsminister mente, at økonomiske lærebøger skulle omskrives, fordi man tydeligvis kunne skabe varig vækst og rigdom gennem gæld alene. Hvor er der et ansvarligt folketing?

1
14. april kl. 10:02

Tak for et rigtigt godt og vigtigt debatindlæg. Ja, kontanter er dyre og besværlig, men det argument er ikke holdbart, når de nu også er nødvendige for mange mennesker. Og de kan jo også være det, man kan falde tilbage på i situationer, hvor digital betaling af en eller anden grund ikke virker.

Hvordan betale hinanden i private sammenhænge, hvis man ikke er digital, og der ikke findes kontanter? Strandskaller?

Mht. modstanden mon så ikke en del af den skyldes, at man simpelthen gerne vil have presset alle over på digitale ordninger, da det betyder, at man kan tracke og profilere alle? Hvordan ville modstanden være, hvis al handel med data og profilering blev forbudt - også internt i firmaet?

(og hvad koster digitale betalingssystemer - anskaffelse og drift og diverse gebyrer - mon ift. gamle dages pengetransporter? Er der nogen dokumentation for, at det faktisk er billigere, ikke kun i businesscasen, men også i praksis?)

17
18. april kl. 15:17

hvis et indlæg fra nationalbanken fra 2012 kan bruges https://www.nationalbanken.dk/da/publikationer/Documents/2012/06/omkostninger%20ved%20betalinger%20med%20kort.pdfFra artiklen: "I denne artikel præsenteres resultaterne af en opdeling af disse omkostninger i faste og variable omkostninger, hvilket ikke var en del af den oprindelige undersøgelse.1 Analysen viser bl.a., at kontantbetalinger har lavere omkostninger end andre betalingsformer ved små beløb, mens det for beløb over 29 kr. er billigst for samfundet, hvis forbrugerne betaler med dankort. Betalinger med kreditkort har for alle beløb større omkostninger end dankortbetalinger. "

18
18. april kl. 16:13

Ok, tak for svar. Lenni Madsen.

Men det økonomiske aspekt bør så ikke være afgørende, når store befolkningsgrupper har behov for at kunne bruge kontanter.

19
19. april kl. 09:55

Anne-Marie & andre. Det er ikke kun kontanter bankerne er ude efter. Dankortet står også for skud. De vil meget helre have vi bruger visa for der er der større gebyr på. Den anden fandt min søn og jeg ud af at hans dankort ikke var et dankort. Vi var et sted hvor de kun tog mod kontanter og dankort. Hans dankrot har kun et visa, mens vi har et visa OG dankort logo på. Det er første er et rent visakort.

Jeg ved ikke hvad vi kan gøre for at bankerne defacto afskaffer dankortet.

De er sgu nogen banditter i habitter.

3
14. april kl. 11:26

Jeg er enig i, at muligheden for at betale med kontanter skal bevares og at jeg kan være bekymret for hvad betalingsoplysninger kan bruges til med, men at tvivle på at det økonomisk set ville være billigere hvis der ikke var kontanter er skudt temmeligt meget ved siden af.

Så godt som alle betalinger bliver registereret elektronisk uanset betalingsmiddel, hvilket betyder, at den manuelle håndtering af kontanterne altid vil være en ekstra udgift oveni den udgift, der er til den elektroniske håndtering.

Problemet for mange små handlende er nok snarere, at gebyrerne for håndtering af betalingerne generelt er for høje, fordi der reelt ikke er fri konkurrence på det marked, og man derfor ønsker at sparer penge på anden vis.

7
14. april kl. 12:35

Så godt som alle betalinger bliver registereret elektronisk uanset betalingsmiddel, hvilket betyder, at den manuelle håndtering af kontanterne altid vil være en ekstra udgift oveni den udgift, der er til den elektroniske håndtering.

Det er ikke korrekt. Kasse salg med kontanter bliver normalt opgjort med en daglig kasseoptælling - så de enkelte kvitteringer bliver ikke altid lavet digitalt - andet end de større virksomheder der har den slags kassesystemer hvor det er det nemmeste for dem.

10
14. april kl. 16:21

Det jeg meget kort forsøgte at beskrive var, at langt de fleste handler registeres elektronisk, fordi det er praktisk ifb regnskab og dermed betyder betalingsformen mindre.

Om man så skal anvende formuleringen "så godt som alle" eller "bliver ikke altid lavet", kan jeg ikke se den store forskel på.

Jeg har haft butiksarbejde i min studietid, så det med kasseoptællingen kender jeg godt ;-)

De handlende som ikke ønsker, at modtage kontanter må jo så i sagens natur håndterer tingene elektronisk, hvilket jo netop gør at håndteringen af kontanterne udgør en ekstra omkostning, hvilket var udgangspunktet for min kommentar til Anne-Marie.