Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kom nu i gang med distancearbejde

12. november 2014 kl. 13:2137
Artiklen er ældre end 30 dage

Distancearbejde er et udbredt fænomen i internationale it-virksomheder, men de danske virksomheder siger nej tak.

Nogle arbejdsopgaver kan selvfølgelig være umulige at udføre på afstand, men det er ikke tilfældet med softwareudvikling. Det kræver en computer, internetforbindelse og samarbejdsværktøjer. Det er alt, hvad du skal bruge, ud over dine egne evner.

Jeg er glad for København, Aarhus og de andre større byer. Men efter en del år i byerne foretrækker jeg nu at bo uden for byen og nyde et mere roligt familieliv. Da jeg snart er færdig på studiet, har jeg undersøgt muligheden for at arbejde hjemmefra. Desværre er distancearbejde ikke umiddelbart noget, de danske it-virksomheder tilbyder.

Hvem siger nej?

Jeg har undersøgt muligheden for at arbejde hjemmefra hos bl.a. Microsoft Business Solutions og Netcompany. Ingen af dem tilbyder distancearbejde på fuld tid som en mulighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er bemærkelsesværdigt, at Microsoft ikke tilbyder muligheden. En af de største fortalere for distancearbejde er Scott Hanselman, som netop er blevet ansat i Microsoft.

Det er ikke kun i Danmark at der findes en modvilje mod hjemmearbejdspladser. Internetgiganten Yahoo sløjfede i 2013 deres mulighed for hjemmearbejde.

Hvem siger ja?

Weworkremotely.com er en hjemmeside, hvor der bliver slået distancejobs op. Hjemmesiden er lavet og drevet af 37signals som selv består af et distribueret team fra hele verden.

Toptal.com forbinder udviklere med virksomheder — et slags vikarbureau for softwareudviklere. Toptal benytter samme ansættelsesforløb som det, Microsoft, Facebook, Google og andre bruger til at vurdere jobansøgere. Forskellen er blot, at hos Toptal foregår hele processen via internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I USA er der mange virksomheder, der tilbyder fleksible jobs. Forbes har lavet en liste over 100 topvirksomheder, der tilbyder distancearbejde. Listen inkluderer virksomheder som Apple, IBM, Microsoft, Adobe, Red Hat og mange flere.

Fordelene ved distancearbejde er flere:

  • Der kan spares udgifter både til husleje, arbejdspladser og transport ved at lade de ansatte arbejde hjemmefra.

  • En hjemmearbejdsplads er ikke plaget af det samme støjniveau som på kontoret, hvilket gør det lettere at koncentrere sig om den opgave, der skal udføres. Det er også muligt at undgå afbrydelser ved at gøre sig selv digitalt utilgængelig.

  • Mange arbejder i dag med faste arbejdstider, men hvorfor ikke fokusere på udviklingsmålene i stedet? Hvis man gik fra de faste arbejdstider til faste arbejdsmål, kunne arbejdet nemmere passes ind i den enkelte udviklers hverdag.

Lad os sige ja til fremtidens arbejdsplads

Jeg håber, at nogle af de danske it-virksomheder snart ser fordelene ved distancearbejde. Faktisk vil jeg mene, at de ikke har råd til andet:

Der er meget snak om, at cloud workers kommer til at tage en del it-jobs i fremtiden. I stedet for at hyre lokalt går virksomhederne globalt i jagten på de rigtige (og billige) talenter. Lad os komme frem i skoene og have en stærk cloud work-force i Danmark, når den spådom bliver til virkelighed.

Når de danske virksomheder skal have udført cloud-arbejde i fremtiden, skal de være parat til det. Afprøv konceptet på de lokale udviklere. Forbered jer på fremtiden, inden udfordringen ikke kun indeholder distance, men også sprog, kultur og tidsforskelle.

Hvad er din holdning til distancearbejde? Er det et must at være på kontoret for at kunne udvikle software?

37 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
30. april 2017 kl. 10:07

בס"ד

Hej,

Selvom det er lidt tid siden denne debat foregik forsøger jeg alligevel.

Har arbejdet hjemmefra som Full Stack Web Programmør (jeg bor i udlandet) i mere end 10 år, men det sidste års tid har det været svært at åbne døre. Mange nævner at med Scrum skal man mødes hver morgen.

Kan det ikke klares med Skype etc.?

Hører gerne gode råd til hvordan man åbner døre til remote programmering, for jeg har over 15 års erfaring at kunne bidrage med...

Tak

David Bachmannbiblegames@gmail.com

34
14. november 2014 kl. 19:36

Ideen kan fungere men kun i et meget snævert område

  1. Simple klart defineret leverance
  2. Intet team samarbejde Jeg har arbejdet i en del forskellige IT miljøer,som spænder over landsdele, lande og kulturer. Jeg har lært at så snart man skal lave noget som et team, så kan der selv i Danmark, på samme lokation, samme firma nemt opstå situationer hvor et team ikke bevæger sig i samme retning. Hvordan skal det så blive bedre hvis man ikke har det samspil som et samarbejde på et kontor skaber?

Den eneste måde det kan undgås er hvis opgaven ikke giver mulighed for misforståelse eller hvis der ikke er tale om teamwork.

En det er god tanke og et interessant ideal, men kan ikke anvendes så bredt som foreslået.

35
15. november 2014 kl. 17:01

Ideen kan fungere men kun i et meget snævert område</p>
<ol><li>Simple klart defineret leverance</li>
<li>Intet team samarbejde

Jeg har arbejdet 14 år med vagt definerede leverancer og i et team. Med 2 dage remote per uge. Det har virket fint. Men det kræver at ens kolleger vænner sig til at man er online selv om man ikke er på kontoret. Selv efter 14 år er der stadig et par stykke, som ikke få sig selv til at sende en email eller skype-besked.

Dermed ikke sagt at alt er lige effektivt remote. Der er da opgaver, som jeg skubber til de dage, hvor jeg er på kontoret; f.eks. pair debugging, kundesupport som kræver bøvlet VPN-adgang, whiteboard-sessioner. Omvendt er der opgaver, som jeg skubber til hjemmearbejdsdage fordi det er mere effektivt; f.eks. kodeskrivning, performance testing, log-analyser, svar på RFIs/RFPs, review af dokumentation. Endeligt er der opgaver som har vist sig at være lige effektive på kontoret og remote: review af specifikationer, tidsregistrering, design.

Så alle opgaver kan udføres på kortoret. Alle opgaver kan udføres remote. Men hvad der er mest effektivt afhænger af opgaverne.

Så for at vende tilbage til indlæggets egentlige spærgsmål: Kan et firma f.eks. i Lyngby have en medarbejder i Svendborg? Ja. Men opgaverne skal justeres så de ikke er hamrende ineffektive at udføre remote. Og email/skype/slack/dokumentsite/... skal være på plads.

Dit argument, at fjernarbejde er inkompatibel med teamwork, køber jeg ikke.

36
16. november 2014 kl. 13:06

Jeg har arbejdet 14 år med vagt definerede leverancer og i et team. Med 2 dage remote per uge. Det har virket fint. Men det kræver at ens kolleger vænner sig til at man er online selv om man ikke er på kontoret. Selv efter 14 år er der stadig et par stykke, som ikke få sig selv til at sende en email eller skype-besked.</p>
<p>Dermed ikke sagt at alt er lige effektivt remote. Der er da opgaver, som jeg skubber til de dage, hvor jeg er på kontoret; f.eks. pair debugging, kundesupport som kræver bøvlet VPN-adgang, whiteboard-sessioner. Omvendt er der opgaver, som jeg skubber til hjemmearbejdsdage fordi det er mere effektivt; f.eks. kodeskrivning, performance testing, log-analyser, svar på RFIs/RFPs, review af dokumentation. Endeligt er der opgaver som har vist sig at være lige effektive på kontoret og remote: review af specifikationer, tidsregistrering, design.</p>
<p>Så alle opgaver kan udføres på kortoret. Alle opgaver kan udføres remote.
Men hvad der er mest effektivt afhænger af opgaverne.</p>
<p>Så for at vende tilbage til indlæggets egentlige spærgsmål: Kan et firma f.eks. i Lyngby have en medarbejder i Svendborg? Ja. Men opgaverne skal justeres så de ikke er hamrende ineffektive at udføre remote. Og email/skype/slack/dokumentsite/... skal være på plads.</p>
<p>Dit argument, at fjernarbejde er inkompatibel med teamwork, køber jeg ikke.

Så arbejder du heller ikke efter den model han angiver, hvor det er distance arbejde på fuldtid. Jeg svarer på oplægget.

Den model du arbejder efter kan sagtens lade sig gøre - det har jeg ikke sagt den ikke kan.

32
14. november 2014 kl. 11:43

Godt indlæg. I juni tog jeg springet til at blive selvstændig og arbejder nu som freelance udvikler. Jeg arbejder pt. på en opgave for kunde, hvor jeg er ca. 2 dage om ugen på deres kontor, hvor vi udnytter tiden til udvikling og undervisning i teknologi. De resterende dage arbejder jeg fra mit eget kontor remote. Mht. til remote så er der et par ting man skal være opmærksom på.

Arbejde hjemme fra privaten eller ? For mig fungerer det personligt ikke godt med at arbejde hjemme fra privaten. Der er bare mange ting man kan blive forstyrret af..børn, vasketøj eller græsplænen man ikke nåde i weekenden. Desuden kræver det et perfekt kontor setup for virkelig at virke. Jeg har lejet et kontor i et kontorfællesskab og og det virker bare perfekt! Og du skal have eget kontor, du bliver afhængig af værktøjer som skype, lync og google hangout etc. Der er endda nogle større firmaer der har lejet sig ind, for at tilbyde deres ansatte mindre transport, det er god service!

Det kræver helt klart tilvænning og disciplin at arbejde remote, men det er noget man lærer.

29
14. november 2014 kl. 09:54

Personligt foretrækker jeg noget der ligner 3 dage på kontoret og 2 dage hjemmefra om ugen.

Jeg synes det er vigtigt at være tilstede på kontoret løbende også selvom det kan være "forstyrrende" - så hjælper man nogle gange andre med at komme lidt lettere videre med deres arbejde ved at være tilstede og vigtig information når også en lidt lettere (nogle gange fordi man simpelthen bare overhører nogle diskutere noget og indser at hov, det her er da også relevant for vores afdeling).

Min oplevelse er at information altså ikke flyder helt så let på Skype - det fungerer bedre til konkrete forespørgsler.

Når det er sagt så foretrækker jeg dog gerne 2 dage om ugen som hjemmearbejde - for det tillader mig at fordybe mig i nogle af vores mere avancerede problemstillinger på en måde jeg kun kan når jeg er alene og har fred og ro omkring mig (og ingen andre mennesker) - disse dage er ofte der jeg knækker de hårdeste nødder.

Så for mig er det ikke enten eller - jeg synes det mere handler om at finde en balance der matcher ens prioriteter. Balancen afhænger nok af hvad man laver, men ligesom Rune arbejder jeg også med at omdanne forretning til IT og her kan man altså ikke så godt være væk fra kontoret i længere tid ad gangen.

30
14. november 2014 kl. 10:30

God pointe. Som så meget andet handler det nok mest om at finde en god balance i det.

28
14. november 2014 kl. 07:29

Mit udgangspunkt er at arbejde forgår på arbejdspladsen. Langt hovedparten af det der er svært i den type IT jeg bedriver (Banking) er at få omdannet forretning til IT - det kræver at folk taler sammen og det viser alt erfaring og forskning at der bedst sker face-to-face.

I praksis er undtagelserne - for mig - tandlægetider, "småsyg, men ikke helt syg", "skal stoppe tidligt, så det bliver næsten kun kørsel" og det er helt fint.

31
14. november 2014 kl. 11:14

det kræver at folk taler sammen og det viser alt erfaring og forskning at der bedst sker face-to-face.

Har du et link til noget af den forskning? jeg kunne godt tænke mig at se, hvilken forskning, der faktisk er lavet på det område nemlig.

For det er min erfaring, at folk er meget forskellige på det område - jeg føler selv, at kommunikation er langt mere effektiv via Skype eller Mail end det er face-to-face eller via en telefon. Men det kræver i høj grad, at den anden part i kommunikationen har det på samme måde - nogle mennesker SKAL bare ringe, selv når de har et simpelt ja/nej-spørgsmål - i min verden er det en voldsomt ineffektiv måde at kommunikere på. Men med andre kolleger har jeg haft perioder på måneder, hvor vi kun har kommunikeret skriftligt og ikke haft problemer med det.

Der er selvfølgelig mange andre faktorer, der spiller ind og gør, at ikke alt kan foregå skriftligt (også typen af opgaver, som du selv er inde på), men med mit arbejde mener jeg nu, at det er det mest effektive. Så det er derfor jeg er lidt nysgerrig over for, hvad forskning på feltet viser...

25
13. november 2014 kl. 13:42

Jeg kom til at tænke på dengang folk brokkede sig over at e-mail ikke var personligt, og nogle tog afstand fra det, har alle dem der er imod hjemmearbejdsplads det stadig sådan med e-mail?

Det er vel ikke noget i vejen for at hjemmearbejdsplads kan tilbydes for dem der har lyst, dvs dem der ikke bor i et galehus og ikke kan få ro, og til dem der ikke har brug for at står ved kaffemaskinen hele tiden, og til dem som ikke har brug for at se sin kollegas blå øjne når de kommunikere. Der er ikke nogen lov der forhindre virksomhed i at indklade til et møde face-to-face selvom man har hjemmearbejdsplads. Hvad angår pauser ved hjemmearbejdsplads, så er der jo hellere ikke noget der forhindre dig i at tage en pause ligesom hvis du havde været på virksomhedes adresse.

22
13. november 2014 kl. 12:22

"Det betyder, at arbejdsgiveren også hjemme hos dig selv har ansvaret for at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige."

Bl.a. er virksomhedsledelsen pludseligt ansvarlig for om du overholder skærmbekendtgørelsen, og bl.a. har de efter §4 nødvendige pauser eller andet arbejde. Det kan være både dyrt og besværligt at gøre på distancen.

Jeg gætter (gætter!) på at mindre virksomheder, har lettere ved at "flyve under radaren" med den slags ting, men for virksomhederne du nævner her, vil det givetvis være sværere.

27
13. november 2014 kl. 16:13

Samt at arbejdsgiveren er ansvarlig for de skader du måtte pådrage dig i forbindelse med hjemmearbejde. Dette kan give arbejdsgiveren nogle interessante udfordringer:

Hvornår kom du til skade?

Da jeg var på arbejde!

Var du på arbejde kl 22?

Jeps! Fleksibel hjemmearbejdsplads.

Bla. derfor vil en arbejdsgiver prioritere kontraktarbejdere til hjemmearbejdspladser, da de under alle omstændigheder er omfattet af egen forsikring.

23
13. november 2014 kl. 12:53

Tak for informationen. Det var en vinkel jeg ikke lige havde tænkt på.

21
13. november 2014 kl. 12:21

Man skal passe meget på med ikke at blive socialt isoleret af at sidde hjemme det meste af tiden, og man skal også være klar over at det kræver en stor grad af selvdisciplin.

Det jeg gerne så var, at man etablerede satellitvirksomheder/væksthuse/kontorfællesskaber rundt omkring i de små samfund, hvor de basale ting som en ordentlig internetforbindelse (som jo ikke altid er tilfældet) og muligheden for en form for kollegialt samvær var til stede - forskellige firmaer kunne så leje sig ind, og små opstarts/enkeltmands virksomheder kunne også leje sig ind til en rimelig pris.

Det ville betyde at man i det daglige ikke følte sig helt så afsondret, og hvis der var andre i huset der måske havde supplerende kompetencer, så kunne man gensidigt spørge hinanden til råds, selv om man måske ikke er ansat samme sted.

Det at have nogen at tale uforpligtende med kan også have meget stor værdi i en kreativ process, og det er der måske også kommer et bedre lokalt sammenhold er heller ikke at foragte - noget som er ved at forsvinde fra landsbyerne i takt med at centraliseringsmafiaen får lukket flere og flere små skoler.

Man skal endvidere huske på, at produktivitet sjældent har noget med timer at gøre, så nogen kan kva deres talent lave ting mangefold hurtigere end andre, hvilket ikke nødvendigvis gør de andre til dårlige medarbejdere, for de har så måske nogle andre forcer.

Så man skal væk fra en tankegang om hvor mange timer en given opgave tager, men mere fokusere på (som arbejdsgiver) hvad det vil koste at lave opgaven, og om den kan blive færdig til en given tid.

Udvikling er i det spil en mærkelig størrelse, for nogen dage kan man producere rigtig meget (i antal kodelinier), mens man andre dage kan bruge det meste af dagen med at se (tilsyneladende) tomt ud i luften, ind til man får superideen som så måske kan udmøntes med 5 liniers kode.

26
13. november 2014 kl. 15:08

Man skal passe meget på med ikke at blive socialt isoleret af at sidde hjemme det meste af tiden

Hej Christian, jeg har ikke problemer med at forstå den indvending hvis du er forhindret i at udfolde dit sociale potentiale i et fællesskab. Invendingen kan dog ret hurtigt efter min mening blive en form for krabask af en efter-afsenderens-mening opfattet majoritetsnorm du kan svinge over individer som har andre prioriteter end dig (det skriver jeg ikke du gør, jeg pointerer blot indvendingens mulige negative slagside).

Min pointe er at vi alle har meget forskellige behov; Nogle vil gerne socialisere på arbejdspladsen, andre fordybe sig i deres arbejde (hvilket for nogles vedkommende er optimalt hjemmefra). Samvær med "workmates" og venner er noget jeg på linie med fritidsinteresser dyrker efter arbejde. En observation: Som ansat i et firma med mange forskellige slags faggrupper er det tydeligt at din metier i sig selv kan være bestemmende for hvor meget overskud du har til at socialisere i dagligdagen. Nogle faggrupper virker til at have noget mere tid til dette end andre.

Det er i øvrigt ikke en garanti for faglig ikke-ensomhed at du befinder dig i et fællesskab af andre udviklere. I min afdeling er vi ganske få og derfor så tilpas specialiserede/benytter meget forskellige sprog og værktøjer at det nærmest er umuligt at sparre om de igangværende projekter og udfordringer, fraset et ret overfladisk niveau. DuckDuckGo og Stackoverflow er mine foretrukne kollegaer sparringsmæssigt! :-)

12
12. november 2014 kl. 22:16

Jeg har altid selv stillet udstyr til rådighed for mit hjemmearbejde. Det har været muligt fordi arbejdsgiveren ikke har stillet specifikke krav til udstyret. Så det eneste som jeg har købt ekstra i forhold til det, som jeg ville have haft aligevel, har været et ordentligt headset. Arbejdsgiver og dermed skattevæsnet blev ikke indblandet i det.

Til dem, hvis arbejdsgiver stiller specifikke krav, tja.. så må arbejdsgiveren enten stille udstyr til rådighed, eller betale for evt. udstyr/softwarelicenser. Det er rimeligt. Og gør det synligt at specikke krav er dyrere end at være fleksibel.

Så kan man diskutere, om det er rimeligt at skattevæsnet måske vil have skat af udstyret, som er stillet til rådighed; eller vil have A-skat af evt. tilskud.

Om man køber udstyr selv eller får det af arbejdsgiveren (og dermed bliver beskattet) er i mine øjne ikke så vigtigt. Der er altid udgifter ved at have et arbejde: Pæne bukser når man er ude hos en kunde, computer så man kan se sin lønseddel i e-boks, transportudgifter, mad (selv med arbejdsgiverens tilskud til frokostordning ville 2 stykker rugbrød derhjemme være billigere). Så man skal se det i en større sammenhæng fremfor at hyle over at der er omkostninger/skat ved hjemmearbejde.

Hvis vi antager at der er 40 arbejdsuger i et år, og man arbejder hjemme 2 dage om ugen, og har circa 1 times transporttid hver vej, så sparer man faktisk 160 timer om året. Så når de onde, onde, onde SKAT har været der og f.eks. hevet 2.500kr ud af dig, så får du ekstra fritid som svarer til 4 uger. Så med mindre man får U-lands-løn, så er hjemmearbejde en no-brainer (som det hedder på godt dansk).

17
13. november 2014 kl. 00:50

Det sørgede vores bogholder for at regne ud og opgive til skattevæsenet.
Ikke at det gør den store forskel. Jeg har 31.7km til arbejde. Befordringsfradrag: 80.77kr/dag. Faktisk udgifter (offentlig transport): 65.80kr/dag. Mindsket indtægt/overfradrag: 1197.60kr/år.
Ikke noget, som jeg vil hyle over.

Det koster så en bogholder i firmaet....

Og SKAT A/S koster 5-6 mia kroner om året at drive - som laver den anden side af papir-strømmen...

Ville være noget nemmere uden befordringsfradrag, færre skatter på transport, ingen hjemmearbejdsplads-skat, osv. osv. (altså mindre politisk indblanding i hvordan man indretter sit liv).

Alle bør hyle op (selvom der dog er meget lille chance for at en politiker lytter efter).

18
13. november 2014 kl. 09:24

Skattereglerne kunne helt sikkert ændres på mange måder der ville forbedre dem. Men er der nogen der personligt har oplevet problemer med at kunne arbejde hjemmefra pga. skattereglerne?

Jeg tror at stopklodsen for flere hjemmearbejdspladser ligger hos arbejdsgiverne. Som nævnt tidligere i tråden er der meget fokus på at skulle være tilstede på arbejdspladsen. Det er underligt at man ikke fokuserer på resultater i stedet for fremmøde.

19
13. november 2014 kl. 11:51

Det er underligt at man ikke fokuserer på resultater i stedet for fremmøde.

Det er slet ikke så underligt når resultaterne generelt er "Under middel" tangerende til "Dumpet" og at disse i övrigt er sväre at måle. Man kan jo aldrig vide om vidensarbejdere tänker på arbejde i hele den tid de bliver betalt for. Det er i sagens natur også svärt ved at måle hvor lang tid en opgave som man ikke udförer rutinemässigt bör tage - "udvikling" betyder jo netop at man gör noget nyt.

Der er nok også en nagende frygt fra ledelseslaget at udviklerne er noget smartere end de giver sig ud for, så det som tager normalt 40 timer på jobbet*, derhjemme kun tager 20 timer så udviklerne böffer firmaet for 20 timers arbejde (og dermed har en höjere timelön end Chefen!)

"Bum on Seat", derimod, dejligt nemt. Ingen slipper (for at have de lige dårligt ;).

Vejen frem!? Det er nok at väre meget mere resultat- og projekt- orienteret: Jeg kan egentligt väre ganske ligeglad om at udvikleren "feder den af" derhjemme halvdelen af tiden eller hvad han/hun nu gör så länge at vi rammer Milestones: Leveringer som möder tids-, pris- og kvalitets-krav (+- de % man er enige om o.s.v.).

Man kunne naturligvis optimere projektet hårdere - Der skal man så bare lige huske at usikkerheden på hele projektet derved vokser og det bliver ikke "mig", projektlederen, som får den ekstra gevinst - det gör ledelseslaget, men "vi" skal til gengäld nok få hele ansvaret for eventuelle forsinkelser! Risk/Reward er asymmetrisk - ikke at dette stopper mange, men det burde det!

*) 50% er ikke urealistisk heller, men: De 50% "speed-up" kommer, i hvert fald i mit tilfälde, direkte fra at man slipper for en masse möder og anden "indre varme" som suger livet ud af produktiviteten.

11
12. november 2014 kl. 21:46

Som altid, er hverken helt sort eller hvidt at foretrække.

Jeg har arbejdet remote (endda over flere tidszoner) i lange perioder og det giver helt klart nogle fordele, ikke mindt i forbindelse med ro til at tænke og få hverdagens andre småting til at passe ind. Men sparing med kolleger, workshops og andre sociale aktiviteter er også noget der udvikler - de fleste af os sidder jo ikke og skriver kernel drivers uden nogen form for menneskelig interaktion. Så den idelle situation for mig, er et par hjemmearbejdsdage om ugen, typisk tirsdag og torsdag.

Desværre oplever jeg også i Danmark, at det bliver sværerer og sværere at arbejde hjemmefra - meget underligt når man tager en udviklers job i betragtning der netop i høj grad handler om analyse, design og implementering af komplekse problemstillinger der kan være svære at have i hovedet og hvor det helt sikkert ikke hjælper at sidde i et åbent kontorlandskab med chefen der svinger taktstokken for enden af lokalet imens højtalerne pumper 120 beats i minuttet (ja det er dig jeg kigger på Martin Thorborg). Der er lidt som om, at managers tror at en udvikler laver mest, når han tamper på keyboarded hvilket jo ingenlunde er tilfældet. Jeg har sgu set mange udviklere sidde på kontoret uden rigtig at få lavet noget, men det betyder åbentbart knapt så meget, når bare de sidder på deres plads!

Endnu mere beklageligt er det, når der nu i Danmark huserer en farlig centraliseringbølge der gør at arbejdet ligger i Aarhus eller i København, og hvor resten af landet rådner langsomt op - på trods af at infrastruktur som motorveje og tog i forvejen er presset til bristepunktet.

Personligt håber jeg at politikerne snart vågner op og ser de samme farer, men jeg tvivler desværre på at det kommer til at ske - men så er der selvf. masser af jobs i f.eks. Norge hvor man overhovedet ikke er ramt af hverken centraliseringsepedimi eller hjemmearbejdeforskrækkelse.

13
12. november 2014 kl. 22:29

Desværre oplever jeg også i Danmark, at det bliver sværerer og sværere at arbejde hjemmefra - meget underligt når man tager en udviklers job i betragtning der netop i høj grad handler om analyse, design og implementering af komplekse problemstillinger der kan være svære at have i hovedet og hvor det helt sikkert ikke hjælper at sidde i et åbent kontorlandskab med chefen der svinger taktstokken for enden af lokalet

Jeg har aldrig været ud for sådan en chef. Men jeg har oplevet folk som er meget dogmatiske med scrum/agile, og mener at hjemmearbejde er inkompatibel med det obligatoriske daglige face-to-face. Og man er kun produktiv når man sidder i "bull pen" med de andre udviklere. Og at alle de obligatoriske møder bliver spredt på må og få ud over hele ugen, så fleksibiliteten med arbejdstiderne forsvinder. Osv.

Beklager, men det sure opstød var jeg nødt til at komme med.

9
12. november 2014 kl. 19:08

Hej, jeg er programmør og arbejder hjemme så meget som det er muligt. Min arbejdsdag ligner sandsynligvis mange andre udvikleres i og med at jeg har berøringsflade med mange forskellige sprog og systemer, og et hav af brugere og andre aktører.

Største mulige psykiske arbejdsvelvære er for mig at kunne skabe ro til mit arbejde, en ro som gør at jeg kan analysere, researche og kode effektivt. Præmissen for denne ro er kontrol af mine omgivelser. Den kontrol har jeg ganske enkelt ikke på arbedspladsen: brugere opsøger mig fysisk med support, kollegaer støjer, telefoner ringer, radioen er for høj osv.

Det ironiske er at jeg til tider også oplever stærkt pressede dage når jeg arbejder hjemme. Altså ønsket om ro til en given opgave forhindres fordi mailboksen er rødglødende, et eller andet er gået ned osv. Men hvor jeg på kontoret efter en sådan dag vil komme hjem irritabel og tvær, og med motorisk nedsmeltede "plirrende" øjenlåg kan jeg lettere modvirke dette derhjemme ved at gå en tur med hunden eller sætte noget afslappende klassisk musik på. Blot det at arbejde hjemme i vante og hyggelige omgivelser er afstressende for mig.

Hjemmearbejde kræver at du har selvdisciplin, og her er vi jo nok lidt forskellige. Min disciplin er stor og jeg arbejder som udgangspunkt altid over når jeg sidder derhjemme fordi jeg generelt lykkedes med at skabe den nødvendige ro der skal til at kunne fordybe mig i koden (og tiden flyver som bekendt afsted når du er i den fase).

PS. Jeg har endnu ikke oplevet et problem ved at vi i udviklingsafdelingen kommunikerer via mail, og tildels Skype. Faktisk foretrækker vi alle så lidt fysisk fremmøde som muligt, og så vidt muligt kun skriftlige korrespondancer.

6
12. november 2014 kl. 17:58

For 3 år siden blev der indført en ændring af skatteloven. Derved blev hjemmearbejdspladser gjort beskatningspligtige.

Efterfølgende beregninger viste at i omegnen af 50.000 hjemmearbejdspladser (måske lidt flere) gik tabt. Og at firmaerne selvfølgelig mener at den ekstra beskatning du oplever ved at have stille materiale til rådighed for at udføre dit arbejde hjemmefra er dit eget problem.

Så selv om det på mange måder er en god ide med hjemmearbejdspladser, så mener regeringen og dermed SKAT noget andet.

8
12. november 2014 kl. 19:01

Det er selvfølgelig ærgerligt hvis skatteregler spænder ben for hjemmearbejdspladser. Men var det ikke multimedieskatten der i sin tid blev omtalt som den store dræber af hjemmearbejdspladser? Den skat er nu afskaffet. Men selvfølgelig erstattet af andre nye skatter. Men ifølge beregninger fra DJØF ligger trykket på omkring 2500,- om året.

5
12. november 2014 kl. 17:23

Efter min arbejdsgiver flyttede tilbage i 2000, fik jeg den aftale at arbejde hjemme tirsdag og torsdag. Det har virket glimrende for mig. Mindre transporttid, bedre muligheder for at koncentrere sig, mere fleksible arbejdstider (så man f.eks. kan købe ind når der ikke er pensionistkøer i supermarkedet). Jeg vil også mene at specifikationer bliver langt bedre når folk arbejder hjemme, for så er der ingen informationskanaler udover dem i elektronisk form.

Dermed ikke sagt at det vil virke for alle. Nogle personer fungerer bedst hvis de har daglig fysisk kontakt med deres kolleger. Nogle personer har familie derhjemme, og så er arbejdspladsen et lille frirum. De første par måneder på en ny arbejdsplads har man formodentlig også brug for daglig kontakt hvis det er et nyt arbejdsområde. Remote mentoring er heller ikke optimalt.

Med hjemmearbejde går det også op for en hvor ringe de fleste video/voice/konference/call-bridge/IM/remote-desktop/...-løsninger egentlig virker. Det største problem har dog været folk, som har brugt forkerte mikrofoner (f.eks. retningsbestemt mikrofon i et mødelokale, eller omnidirectional uden skumgummi i et støjende miljø).

10
12. november 2014 kl. 19:09

Dejligt med en succeshistorie, tak for at dele den! Enig i din dom over samarbejdssoftware. Nuværende værktøjer opfylder ikke alle behov. Mine personlige favoritter til distancearbejde er Slack, Skype og en god online platform til koden (fx GitHub eller BitBucket).

Globalt samarbejde er i disse år et varmt forskningsområde. På IT-Universitet forsker fx Jakob Bardram og Paolo Tell i fremtidige løsninger.

3
12. november 2014 kl. 16:10

Der er også nogen samarbejde i at arbejde på et kontor, det er alt andet lige, nemmere at kommunikere ansigt til ansigt end via mail, lync, telefon osv.

Der opstår bare færre misforståelser.

4
12. november 2014 kl. 16:23

Ja det afhænger meget af hvilken form for kommunikation der er tale om. Skal man idéudvikle, diskutere eller lignende kan det være nemmere ansigt til ansigt. Men andre typer af kommunikation såsom opgavespecifikation, afklaringer osv. kan være ligeså gode, eller bedre, på digital form.

24
13. november 2014 kl. 13:35

Der må jeg melde mig uenig.

"opgavespecifikation, afklaringer" er i høj grad præget af holdning og meninger og indforstået information. Hvad du forstår og hvad der menes er nemmere at afklare når man sidder ansigt til ansigt. Frem for i en mail.

1
12. november 2014 kl. 13:53

Personligt foretrækker jeg at være på kontoret. Der er jeg "på" og kan koncentrere mig 100% på arbejdet. Når det sker jeg arbejder hjemmefra, er det meget let lige at blive distraheret.

2
12. november 2014 kl. 16:06

Tak for din kommentar, dejligt med flere sider til debatten!