Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Klog digitalisering skal gavne sundhedsvæsenet

26. maj 2022 kl. 06:005
patient
Illustration: Nyt OUH / Region Syddanmark.
Klog digitalisering kan i sidste ende frigive vigtig tid hos lægerne til de patienter, som har behov for en tættere kontakt med en specialiseret læge, mener Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke i dette debatindlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er et stort potentiale i mere digitalisering og teknologiske løsninger i sundhedsvæsenet. Vi er allerede langt fremme med digitaliseringen - tænk Fælles Medicinkort, elektroniske patientjournaler og videokonsultationer - men sundhedsvæsenet kan godt udvikle og bruge nye teknologiske løsninger mere og bedre.

Vi skal blandt andet afsøge, hvor digitaliseringen og teknologien kan bistå os med at erstatte den menneskelige ressource. 

Regeringen har netop offentliggjort »Danmarks digitaliseringsstrategi« med undertitlen »Sammen om den digitale udvikling«. Fra Lægeforeningens side vil vi gerne spille konstruktivt med i det videre arbejde med at udrulle og udvikle strategiens ambitioner til mere konkrete løsninger, der kan bruges i den kliniske virkelighed. 

Vi kan f.eks. spare tid og kræfter, hvis vi slipper af med »oversættelsesproblemer« mellem dette lille lands forskellige journalsystemer. Det samme gælder, hvis teknologien kan overtage indtastninger til databaser og andre administrative rutineopgaver. Teknologien kan også sikre data monitoreret i patientens hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan både være en fordel for patienterne i forhold til egenomsorg og sygdomsforståelse, men ikke mindst også ved, at det giver information om, hvornår patienterne har behov for ambulant kontrol.

Samtidig giver teknologien helt nye muligheder for at udvikle vores faglighed og derigennem også kvaliteten i sundhedsvæsenets indsats for patienterne. Kunstig intelligens kan høste afgørende data, så vi kan forbedre behandlinger i et hidtil uset tempo.

Bruger vi de nye teknologier klogt, så vil de bidrage til, at vi i sundhedsvæsenet kan give flere en bedre ensartet høj kvalitet i behandlingen. Teknologiske løsninger vil også have den afledte effekt, at flere ambulante patienterne får mulighed for lettere at følge med i egen behandling, og det kan i sidste ende frigive vigtig tid hos lægerne til de patienter, som har behov for en tættere kontakt med en specialiseret læge.

Derfor er det en klar prioritet for Lægeforeningen at sætte et stærkt lægeligt aftryk på de kommende års digitalisering i sundhedsvæsenet.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
30. maj 2022 kl. 10:16

gisp... skal vi nu til at bruge it 'klogt'.... den havde vi nok ikke set komme....

4
30. maj 2022 kl. 21:04

Tidens værste floskel, efter at vi endelig var kommet af med "fremadrettet" og "vi er udfordret". Som om digitaliseringen hidtil udelukkende har været "dum".

5
30. maj 2022 kl. 21:19

Som om digitaliseringen hidtil udelukkende har været "dum".

Ikke ligefrem dum, men der har været flere mindre heldige smuttere XD

2
26. maj 2022 kl. 13:08

@Camilla Noelle (Jul)

Selvom jeg nok ikke ville udtrykke mig helt så skrapt som Anne-Marie, gør du nok klogt i at læse og forstå hendes pointer. Hun er ikke IT-faglig, men dog 1, line supporter i forhold til IT for flere af vores ældre medborgere.

Først nogle tekstuelle rettelsesforslag - inden vi kommer til det IT-faglige, som er min specialitet.

I overskriften:

Klog digitalisering skal gavne sundhedsvæsenet

Jeg ville nok erstatte 'skal' med 'kan'.

Så skriver du:

Vi skal blandt andet afsøge, hvor digitaliseringen og teknologien kan bistå os med at erstatte den menneskelige ressource.

Kan her er fint, men "erstatte den menneskelige ressource", skal nok være: "erstatte de manglende menneskelige ressourcer".

I afsnittet:

Fra Lægeforeningens side vil vi gerne spille konstruktivt med i det videre arbejde med at udrulle og udvikle strategiens ambitioner til mere konkrete løsninger, der kan bruges i den kliniske virkelighed.

bør "konkrete" nok være "korrekte".

Så det IT-faglige

Vi skal jo have pustet lidt liv i "lerdukken". (Du husker nok pointen, "Gud tror ikke, at gun/han er læge!"

Sundhedhedsplatformen (SP) har mange brokket sig over (både læger, IT-folk og læg-personer). Den ame4rikanske udgave var et nogenlunde "work in progress", men danske udgave var præget af fejl og dårlig performance, for man lokalt havde dynget for meget på eller strukturet data og kode uhensigtsmæssigt.

Det bliver værre, hvis man ikke som jeg har en 12x24" skærm. På en lille mobil må det være skrækkeligt.

Lægefagligt hedder problemet sikkert "selvfedme" - det hedder det også digitalt;-)

Så min personlige oplevelse

Jeg har selv oplevet SP fra den forkerte ende, patientens, da jeg fra juni-2017 - til juni 2018 gennemgik en "uredning" for en alvorlig somatisk mistanke, som heldigvis - til dato - har vist sig ubegrundet. Som patient har man kun det lille hint. hvis der går længere og længere mellem indkaldelserne - så er det er nok ikke så alvorligt.

Alt imens blev jeg dårligere til at gå, først med stok og nu på fjerde rollator,som jeg de sidste besøg hos min GP ike kunne lade sig gøre uden.

Jeg har nu en anden GP, er medicinfri og sidder næsten dagligt i romaskinen for at bevare muskelstyrken, som knækkede bremsekabler 3 gange på et par år. (Læger of IT-folk er ikke alene om udforDRinger;)

Generelt er sundhedvæsnet sundt

Sygeplejesker og andre specialister knokler, men er søde og rare; der er bare for få af dem. Nu er vist et godt tidspunkt at genlæse Anne-Maries kommentar.

/Nis

1
26. maj 2022 kl. 07:06

Camilla Ratcke lyder desværre til at have været på ferie hos Singularity University. Den kritiske tænkning lyder desværre til at være helt væk, hun er på en mission og opfyldt af den hellige ild.

Jamen, så lad os da starte med at løse alle de problemer med vildfaren og dårligt gennemført og uetisk digitalisering, som vi står op til halsen i nu, inden vi går videre med nye projekter.

Lad os nu spænde hesten for vognen, i stedet for omvendt. Lad os nu gøre tingene i den rigtige rækkefølge, og vise/bevise, at vi faktisk kan løse alle disse meget svære problemer, inden vi søsætter nye potentielt hovedløse kamikaze-projekter. Lad os bygge fundamentet og lægge tag på, inden vi smækker de lækre digitale medicohvidevarer ind i huset.

Lad os få styr på bias-problemer og blackbox-problemer, inden vi plastrer sundhedsvæsnet til med ny AI.https://politiken.dk/debat/kroniken/art8554011/Nogle-algoritmer-er-s%C3%A5-komplekse-at-de-selv-for-eksperter-er-umulige-at-overskue

Lad os få styr på alle sikkerhedsproblemerne - inden vi potentielt skaber nye.

Lad os få styr på BigTechs enorme magt- og pengekoncentrationer, inden vi giver dem endnu mere magt.

Lad os få styr på beskyttelsen af retten til privatliv, inden vi plastrer patienternes hjem til med kolde dimser, som vi ikke kender de faktiske problemer i, og som kaster os endnu mere i favnen på BigTech.https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8721227/Hjemmehospitaler-vil-forv%C3%A6rre-uligheden.-Det-er-kun-et-af-problemerne

Lad os få styr på forskningens store problemer med at sikre data - og da især sundhedsdata.https://politiken.dk/debat/ledere/art8784537/Pas-p%C3%A5-Kina.-Forskere-skal-have-hj%C3%A6lp-for-at-undg%C3%A5-misbrug

Lad os få styr på overholdelsen af GDPR, problemerne med NSA og Kina (bare eksempler) og cloud, inden vi binder os uigenkaldeligt op på digitalt bras.https://www.version2.dk/artikel/skepsis-over-data-aftale-vokser-topforhandler-vil-ikke-laegge-hovedet-paa-schrems-iii

Lad os nu gøre det på den kloge måde, og løse alle disse problemer, inden vi hovedløst kaster vores sundhedsvæsen ud i endnu flere kriser - som vi har gjort så mange andre steder i samfundet (og i Sundhedsplatformen).

Og hvor mange "varme hænder" risikerer denne sirenesangsdigitalisering af sundhedsvæsnet mon at koste? På kort og på langt sigt? Venter man med at spare dem væk, til vi faktisk har løst alle problemerne, så l...faktisk virker? Eller fyrer vi de varme hænder på forhånd for at få råd til det påståede digitale paradis?

Lad os nu tænke os godt om, og gøre vores forarbejde, i stedet for at lade os forblænde og forføre af tech- og medicoindustriens skruppelløse jagt på profit. Ganske vist holder de mange lækre konferencer og kurser og hyggemøder med lægerne, men vi har jo set med opioidkrisen, hvad den slags kan føre til.

Risikoen er et endnu mere ødelagt sundhedsvæsen.