Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Karrierevej som specialist? Næppe...

8. september 2008 kl. 17:0510
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvordan går det med at høste anerkendelse og beundring når du ikke lige er blandt dine nørdevenner? Dorte Toft har beskrevet situationen ganske glimrende:

Citat:

Vi kender alle det festlige gæstebud, og 'Og hvad laver du så'? fra borddamen/-herren. Svar som systemadministrator, databasespecialist eller it-arkitekt kan have en tendens til at efterlade spørgeren med let glaserede øjne, hvorefter der skiftes emne. IT-projektleder glider lidt lettere ned, og med udviklingschef bliver det helt selskabsfähigt.

Det glaserede blik kender jeg rigtigt godt. Jeg har mødt det på adskillige barer i min ungkarle-tid (selv på fredagsbaren på Jagtvej!), til familiefester, hos venners venner og mange andre steder når jeg forklarede at jeg altså var datalogi-studerende, datalog, udvikler, it-arkitekt eller hvordan jeg nu end omtalte min passion og mit fag.

Da vi lige var flyttet ind i vores lejlighed for et par år siden udbrød overboen efter en introduktion til mit job: Nåå, du er altså sådan en programmør? Hun var selv tøj-designer og jeg kom desværre først efter vores samtale i tanke om, at jeg skulle have udbrudt: Nå, du er altså sypige!

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tidligere nørde-kollega tog konsekvensen af tingenes trist tilstand og fortalte i stedet ude i byen: "Jeg arbejder med ler." Han oplevede en betydelige forbedret hit-rate hos det modsatte køn med dén fortælling

Dorte Toft har en pointe i, at det ikke er nemt at se en karrierevej for en specialist. Blandt gymnasieelever ønsker 60 % et job med ledelsesansvar, fortæller hun. Jeg tror ikke det er fordi de er interesserede i ledelse eller egentligt synes det er top nize at styre ferieplanlægning, afdelingens evindelige brokkehoved, sygemeldinger, beskårene budgetter, uendelige rækker af jobsamtaler, fyringer og lange statusmøder.

Næ, de vil være ledere fordi de ved at det giver anerkendelse. Og det ved vi andre også!

(De små purke ville sikkert også gerne dumme sig online i Vild med Dans eller blive udsultet på en øde ø med masser af tv-kameraer hvis de bliv spurgt, men det fremgår ikke af Dortes blog om de blev det)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvad skal der til før at specialisten får en karrierevej' Og måske endda én som ikke kun er anerkendt inden for en lille sluttet kreds - men også ude i samfundet'

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. september 2008 kl. 23:55

Jeg synes det er et meget relevant indlæg!

Selv tænker jeg indimellem på projektlederen som en person der skal rydde forhindringer af vejen, så udviklerne kan komme til at udføre det egentlige arbejde - altså en slags rengøringsdame :-)

Et sted hvor man har karrierevej og status som specialist er jo universitetet. Jeg har mærket et tydeligt selskabs-statusfald siden jeg skiftede ph.d.-stipendiat (klart højere status end ph.d.-studerende) ud med udvikler. Og det er jo svært at være ligeglad.

Dette hænger i øvrigt meget sammen med Kåres indlæg om titler http://www.version2.dk/artikel/8357for udvikler - det kan jo dække over hvad som helst, så er der straks mere status i at have en universitetsgrad. Og man kan ikke ignorere at det har betydning for hvordan folk taler til en, i hvert fald i starten.

2
9. september 2008 kl. 06:00

Administration ? Det har vi folk til (-:

3
9. september 2008 kl. 10:40

Men hvad skal der til før at specialisten får en karrierevej? Og måske endda én som ikke kun er anerkendt inden for en lille sluttet kreds - men også ude i samfundet

Der skal flere forskellige ting til. Det mest umiddelbare er, som Dorte Toft siger, høje lønninger og seje titler til dygtige specialister.

Men det er ikke nok. I 1950'erne og 1960'erne var forskere og ingeniører helte, som alle små drenge så op til og som ikke havde problemer med at finde dates. I mellemtiden er ordet "nørd" opfundet af de, der ikkke selv kunne finde ud af det tekniske, og det har fået en negativ klang i takt med at krops- og magtdyrkelsen har taget overhånd. En lederstilling har status, fordi den symboliserer magt. En specialist har måske indflydelse, men ikke magt -- det er i reglen en leder, der tager beslutningerne efter at have hørt specialisternes mening (og ofte er det en leder af samme pondus som Dilbert's chef).

Så der skal et skift i den almindelige persons opfattelse af specialister til. Det kunne være gennem medierne. CSI-serierne har gjort det cool at være patolog (hvor det i 90'erne stort set kun var sagførere, der blev promoveret i TV-serier), så via skal have nogle serier, der gør det samme for dataloger og ingeniører. Mythbusters er O.K., men den mangler det drama, som fiktion kan give.

5
9. september 2008 kl. 12:57

Torben Mogensen skrev:

I mellemtiden er ordet "nørd" opfundet af de, der ikkke selv kunne finde ud af det tekniske, og det har fået en negativ klang i takt med at krops- og magtdyrkelsen har taget overhånd.

Godt sagt!

I den forbindelse kan det være interessant at læse følgende interview:http://www.berlingske.dk/article/20080614/danmark/706140027/

Citat: "Kulturkampen er tillige en bondedrengs kamp mod akademiseringen af Danmark. Mod de veltalende og privilegeredes nedtromlen af de mere ydmyge og ordknappe."

Som nogle siger, vil problemer i den øverste ledelse ofte give sig til udtryk i hele "organisationen", hvad der er lidt interessant, når man tænker over, hvem der er centrum i videnssamfundets udvikling.

6
9. september 2008 kl. 14:39

"Kulturkampen er tillige en bondedrengs kamp mod akademiseringen af Danmark. Mod de veltalende og privilegeredes nedtromlen af de mere ydmyge og ordknappe."

Det er sgu da også smart at kæmpe mod, når vi skal leve af vores videnøkonomi. Undskyld mit franske, men: Idiot!

9
10. september 2008 kl. 10:46

Det er sgu da også smart at kæmpe mod, når vi skal leve af vores videnøkonomi. Undskyld mit franske, men: Idiot!

Måske det handler om at proletarisere vidensarbejderen for at hævde magteliten? I det kontekst giver et bondeoprør god mening og er tilmed ganske kreativ magtpolitik.

Al makt tel bønnerne!

:o)

7
9. september 2008 kl. 14:58

[quote]David Owe's part was originally meant for a "classic", overweight, chainsmoking, coca cola-drinking geek, but after his audition the part was rewritten to fit him.[quote]

At det var kun rent "held", at det blev ændret viser en del om manglen på bredde i skildringen af IT-folk.

Lad os få en serie om et mindre IT-firma, som har en ligeså broget (og elskelig) skare af softwareudviklere og ingeniører som Ally McBeal havde det af sagførere.

8
10. september 2008 kl. 09:56

Chanel4's serie "The It Crowd" ( se http://en.wikipedia.org/wiki/The_IT_Crowd ) cementerer nørd-myten, omend på en yderst morsom måde.

Jeg har dog svært ved at se seer-successen i en IT-centreret "Ally" serie... Her er Season 1:

S01E01: "Resourceallokering" S01E02: "Sælgeren lovede for meget" S01E03: "Nyt fokusprojekt mases ind" S01E04: "Deadline udskydes" S01E05: "Firewall blues" S01E06: "Dokumentationen mangler" S01E07: "Testen fejler. Blame-allocation" S01E08: "Kunden er utilfreds" S01E09: "Vi mødes i retten" S01E10: "Season finale: Fyrringsrunden"

10
11. september 2008 kl. 20:44

@Søren, dét er humor :-)

Da jeg var hos de grønne bude for snart 10 år siden var der et produktionsselskab der havde fået den geniale ide at basere en serie på dagligdagen hos en budcykel-firma (det var efter Taxa's succes, så det var nok en slags ripoff) Det blev dog aldrig til noget på trods af det åbentlyse potentiale for sex-signaler med bagdele i cykel-shorts.

Hvis der endelig kom sådan en serie, lur mig om så ikke vi her på version2 kunne læse lange kritiske indlæg om "der er altså ikke en stor count-down timer på væggen når min deadline nærmer sig", "suk, den lave skærmopløsning levner da ikke plads til at udvikle på" og "mine projektledere har aldrig haft en synlig kavalergang eller lårkort nederdel"

Men det er jo nok ikke derfor, Torbens it-serie ikke bliver til noget. Vores fag er ret svært at illustrere eller gøre interessant for hr. og fru Danmark. Det nærmeste vi kunne håbe på at komme var nok en serie på discovery. Men der er seerne jo i forvejen lettere nørdede såå ....

Hvad med en variant over The Office? Livet i vores branche kan jo godt være absurd underholdende til tider.

4
9. september 2008 kl. 10:55

Det er jo meget påfaldende at disse serier/film også oftest skildrer "nørder" som cola-/pizza glade drenge med briller som kun har et liv bag skærmen. Den danske serie "Ørnen" har jo en "nørd" som er atypisk - men det var oprindeligt meningen at han skulle have været stereotypen:

David Owe's part was originally meant for a "classic", overweight, chainsmoking, coca cola-drinking geek, but after his audition the part was rewritten to fit him. (fra http://www.imdb.com/title/tt0383164/trivia) Omvendt så tror jeg at flere firmaer efterhånden accepterer at det er i orden at være specialist og danner specialist-netværk hvor specialisterne kan få lov til at udfolde sig. Det sker vel også som en anerkendelse af at der er et reelt behov for den type medarbejdere (og Thereses renæssancemænd "kun" er en anden type medarbejdere).