Hvordan går det med at høste anerkendelse og beundring når du ikke lige er blandt dine nørdevenner? Dorte Toft har beskrevet situationen ganske glimrende:
Citat:
Vi kender alle det festlige gæstebud, og 'Og hvad laver du så'? fra borddamen/-herren. Svar som systemadministrator, databasespecialist eller it-arkitekt kan have en tendens til at efterlade spørgeren med let glaserede øjne, hvorefter der skiftes emne. IT-projektleder glider lidt lettere ned, og med udviklingschef bliver det helt selskabsfähigt.
Det glaserede blik kender jeg rigtigt godt. Jeg har mødt det på adskillige barer i min ungkarle-tid (selv på fredagsbaren på Jagtvej!), til familiefester, hos venners venner og mange andre steder når jeg forklarede at jeg altså var datalogi-studerende, datalog, udvikler, it-arkitekt eller hvordan jeg nu end omtalte min passion og mit fag.
Da vi lige var flyttet ind i vores lejlighed for et par år siden udbrød overboen efter en introduktion til mit job: Nåå, du er altså sådan en programmør? Hun var selv tøj-designer og jeg kom desværre først efter vores samtale i tanke om, at jeg skulle have udbrudt: Nå, du er altså sypige!
En tidligere nørde-kollega tog konsekvensen af tingenes trist tilstand og fortalte i stedet ude i byen: "Jeg arbejder med ler." Han oplevede en betydelige forbedret hit-rate hos det modsatte køn med dén fortælling
Dorte Toft har en pointe i, at det ikke er nemt at se en karrierevej for en specialist. Blandt gymnasieelever ønsker 60 % et job med ledelsesansvar, fortæller hun. Jeg tror ikke det er fordi de er interesserede i ledelse eller egentligt synes det er top nize at styre ferieplanlægning, afdelingens evindelige brokkehoved, sygemeldinger, beskårene budgetter, uendelige rækker af jobsamtaler, fyringer og lange statusmøder.
Næ, de vil være ledere fordi de ved at det giver anerkendelse. Og det ved vi andre også!
(De små purke ville sikkert også gerne dumme sig online i Vild med Dans eller blive udsultet på en øde ø med masser af tv-kameraer hvis de bliv spurgt, men det fremgår ikke af Dortes blog om de blev det)
Men hvad skal der til før at specialisten får en karrierevej' Og måske endda én som ikke kun er anerkendt inden for en lille sluttet kreds - men også ude i samfundet'

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.