Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kan en printer løbe tør for toner?

5 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg8. oktober 2015 kl. 10:59
errorÆldre end 30 dage

Ja selvfølgelig kan den det. Men hvad er sandsynligheden for at den løber tør for både Cyan, Magenta og Yellow ved samme side?

Vores nye kontorprinter har nogle ordentlige tonere: 750 g vejer de fulde og 250 g tomme. Der er med andre ord et halvt kg toner i hver eneste beholder, og de holder til godt 10000 sider. Igår løb printeren så tør; og ja det sker jo.


(Foto: (CC-By-SA) Ole Tange)

Den brokkede sig over manglende Cyan, så min kollega skiftede den. Herefter brokkede den sig over manglende Magenta – hvad er sandsynligheden for, at det lige sker ved samme side?! Nå men min kollega skiftede tålmodigt også den Magenta. Men hun blev noget overrasket, da Yellow herefter også meldte tom. Den sorte behøvede ikke at blive skiftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

”Kan det virkeligt passe?” spurgte hun. Min første tanke var, at dette var ”Planned obsolescence” - altså at tonerne reelt ikke var tomme, men at det bare var deres chip, der løj, og at de på en eller anden måde havde lavet en sammensværgelse, så de løj på samme tid (og nej, jeg har ikke meget tillid til printerfabrikanter efter jeg opdagede spionageprikkerne).

Så jeg snuppede tonerne op på brevvægten. Der lød et blidt bump, da min underkæbe ramte gulvet: Der var 2 (to!) grams forskel på dem, så de var faktisk alle tre løbet tør ved præcis den samme side.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
8. oktober 2015 kl. 17:24

Nogle printere er også indtillet til at printe såkaldt dybsort, når den sorte farve er indstillet til 'default'/automatisk.

Dybsort er sort med ca. 20-40% CMY oven i, som altså giver en mørkere farve.

4
8. oktober 2015 kl. 17:21

Lasse har formodentlig ret: I forbindelse med nyindkøbet af kontormaskinen har vi en kontrakt på forbrug. Her betaler vi per side. Vi har tilvalgt fri dækflade. Hos andre leverandører regner de med en dækflade på 5%. Den procentsats ville næppe være specificeret, hvis ikke 100% dækflade koster væsentligt mere toner end 5% dækflade.

Derudover har vi netop idag skiftet waste toner-beholderen i vores anden kontormaskine. Den er væsentligt mindre end tonerbeholderen og skiftes væsentligt sjældnere.

3
8. oktober 2015 kl. 16:14

Jeg er rimelig sikker på, at du tager fejl. I tonerne til de små hjemmeprintere findes der en opsamlingsboks, som skraber tromlen ren, men så vidt jeg ved er det kun det toner, som ved en fejl sidder tilbage på tromlen fordi det ikke blev overført korrekt til papiret. Uden skrabningen ville resterne komme med på næste rotation af tromlen.

Men der er altså kun tale om fejlagtigt ikke-absorberet toner. Ikke toner for et fuldt komplet A4 ark. Det er opsamlingsboksen også alt for lille til.

2
8. oktober 2015 kl. 12:52

Det er nu ikke så kompliceret. Det er korrekt at der bliver tilbudt samme mængde toner. Men mængden af toner som bliver aftaget af tromlen afhænger af dækningen. I virkeligheden viser det sig også at der kan være stor forskel på tonerforbruget (faktor 10 er ikke helt urealistisk) på sider med høj og lav dækningsgrad. Det er blandt andet eftervist af ihærdige journalister som har prøvet at tømme patroner af forskellige slags ved at printe hhv foto (høj dækning) og blandet grafik og tekst (lav dækning). På de to farvelasere jeg har stående har der være flere tusinde siders forskel på hvornår de forskellige tonere løber tør - og det er ikke altid i samme rækkefølge det sker.

1
8. oktober 2015 kl. 11:53

Med mindre man gør printmekanismen meget mere kompliceret, anvendes der ved print efter "Xerox-princippet" præcis samme mængde toner uanset hvor meget der printes på et ark papir.

I bund og grund "tilbydes" den samme mængde tonerpulver til det fotofølsomme tromle uanset hvor meget af den der er exponeret.

Man kan lave mekanismen så tonerpulveret 'moduleres' efter printanvendelsen, men det bruges kun i udstyr der står på et fabriksgulv i et professionelt trykkeri.

Derfor er det omkostningsmæssigt vigtigt at vælge "sort/hvid" frem for "farve" hvis det man printer kun er sort/hvid, ellers koster det også på farvepatronerne.