Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kan data storage stå alene?

17. december 2013 kl. 10:572
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Storage har i de sidste mange år været et hot emne på it-dagsordenen. Vores datamængder vokser og vokser, og det er ikke kun på internettet eller i de offentlige systemer, men også hos helt ”almindelige” små, mellemstore og store virksomheder.

Der er da også sket et kvantespring på udviklingen af storage-løsninger, der tager højde for de nye strømme af data, der skal gemmes og opbevares, mange gange på ubestemt tid. De traditionelle storageleverandører har derfor købt godt og grundigt op af de softwarevirksomheder, der sørger for at data opbevares så smart som muligt. Vi er belevet introduceret til begreber som thin provisioning, auto tiering og endda virtuel storage.

Men løser det de udfordringer som IT-afdelingerne står overfor? Nogle af dem naturligvis, men storage er jo blot en del af udfordringen. Dybest set er det de business applikationer, der driver ERP, CRM, CMS eller noget så almideligt som exchange, der er vigtige for organisationen, storage er et nødvendigt onde – især hvis det står alene.
Den mest almindelige forretningsmæssige udfordring på tværs af industrier og virksomhedsstørrelser er at forbedre produktivitet og effektivitet. Ifølge IDC* har tæt på en tredjedel af alle virksomheder og organisationer dette som en af deres vigtigste prioriteter inden for de næste ét til to år.
Krav om fleksibilitet, hurtigt skiftende markedsvilkår og omkostningspres fører til, at datacenteret oftere sættes i fokus for at undgå ineffektivitet, reducere spild samt øge omstillingsevne og -hastigheden.

Dette angribes blandt andet ved at se på løsninger, der kommer hele vejen rundt om datacenteret med en samlet administation. Det er en nødvendighed for at nedbryde de siloer indenfor Netværk, Server og Storage, som er blevet opbygget over de sidste årtier.
At afsætte tid og ressourcer til at udforske alternative metoder til at levere it-tjenester ses ofte som en sekundær prioritering. Mest fordi IT-driften har travlt med vedligeholdelse og "brandslukning" af teknologiske udfordringer inden for de før benævnte siloer, hvor storage løber med vækstprisen - ikke at vedligeholdelse og brandslukning ikke er vigtigt, men det tager tid fra en samlet tilgang til IT-udfordringen.
Konvergerede løsninger hvor alle lag: compute power (server), storage, netværk med samlet administration, kan i høj grad løse de udfordringer som IT-afdelinger står over for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Time to market
Tidligere skulle systemer implementeres ud fra en lang indkøbsliste over komponenter, man forventede fungerede sammen. Nu kan man få et sammensmeltet IT-system til x antal virtuelle servere med tilhørende Storage og Netværksinfrastruktur – administreret som en enhed.

Reduktion af driftsudgifter
Konvergerede IT-løsninger vil forenkle opsætningen af IT-infrastrukturen betragteligt, og derved reducere de initiale driftsomkostninger. Men også på sigt vil der være penge at spare på driftsudgifterne, da en ensartet og automatiseret tilgang til systemerne vil minimere antallet af fejl samt nedbryde siloer mellem de forskellige undergrupper af IT, og dermed kan man se frem til bedre udnyttelse af personale og kompetencer i It-afdelingen.

Dette er i overensstemmelse med de tilbagemeldinger, vi får fra IT-driftsledere, der har gjort brug af konvergerede IT-systemer. De fræmhæver operationel effektivitet og evnen til at undgå gentagne opgaver som de vigtigste fordele, samt den tid, der bliver frigivet til at koncentere sig om at drive produktivitet for den organisaiton eller forretning de repræsenterer.
Det bliver i fremtiden en udfordring for traditionelle storage-leverandører, der ikke har kompetencer endsige produkter inden for compute power eller for den sags skyld netværk. Deres primære fokus er at sætte storage op på en piedestal - som det vigtigste i datacenteret.

Men nej, storage kan ikke så alene.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. december 2013 kl. 15:10

Kære Benjamin,

Generelt et fint indlæg om converged infrastructure. Vi er et langt stykke af vejen enige om udfordringerne samt de fordele converged infrastructure kan give. Jeg synes dog at du får ”bøvset” lidt for meget i det sidste afsnit i dit blogindlæg da fakta for storage leverandørerne du holder for had forholder sig anderledes til den bekendte udfordring på egne kompetencer.

F.eks. stiftede EMC, VMware og Cisco tilbage i 2009 – i klar erkendelse af at de ikke selvstændigt kunne sælge konvergerede løsninger – selskabet VCE, der i dag er markedsledende inden for converged infrastructure med en markedsandel på mere end 50 % (af det globale marked).

Her et link til den seneste Gartner rapport der er på området:

http://www.vce.com/asset/documents/gartner-market-share-analysis-report.pdf

Spændene at se hvordan market har udviklet sig i 2013

Flere af de andre storageleverandører som du skyder på har i samme erkendelse lavet lignende fokuserede selskaber og/eller løsninger...så at påstå at storage leverandørerne kun sætter storage på en piedestal er vist en ”(jule)and”.

Med venlig hilsen

Niels Astor EMC Danmark

2
10. januar 2014 kl. 15:09

Kære Niels, tak for din kommentar. Godt at se, at vi er enige omkring fordelene ved samlede løsninger via konvergeret infrastruktur. Det bliver helt sikkert en fordel for de danske virksomheder på sigt.