Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Juleopgave del 2: Bedre WiFi

21. december 2017 kl. 11:3458
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Du kender situationen. Du har netop sat dig på WC'et, og du ved, du skal være der en rum tid endnu, så du kan lige så godt finde telefonen frem og læse lidt nyheder imens.

Ind på EB, klik på den første og bedste artikel om nogen, der har dummet sig i fuld offentlighed, og glæd dig over dopaminrusen efterfulgt af den øjeblikkelige skuffelse over endnu engang at være hoppet i clickbait-fælden.

Men hov - der sker ingenting, og siden står bare og hænger. Lad os prøve et seriøst medie i stedet. Ind på version2.dk - det må da for hulen virke.

Men nej, ingenting sker, og pludselig lægger du mærke til udråbstegnet over WiFi-symbolet på din telefon. Ingen forbindelse!

Artiklen fortsætter efter annoncen

I ren frustration smider du telefonen ned i kummen og skyller ud, mens du råber i afmagt af spejlet. Hvorfor skal det være så svært at få WiFi til at virke?

Stabilitet er vigtigst

Som du sikkert har gættet, er det i dag tid til 2. del af vores juleopgave, som går på at skrue op for hastigheden på kundernes internetforbindelse, og i dag er turen kommet til WiFi.

Ustabil WiFi er en pestilens, og det er ubetinget den primære årsag til supportsager hos enhver internetudbyders kundeservice.

På en sikker 2. plads kommer WiFi, der ganske vist virker, men kører så langsomt, at kunden er i tvivl om, hvorvidt han får, hvad han betaler for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men lad os se på, hvorfor det er så svært at få WiFi til at virke godt.

Den primære årsag er moderne byggeteknik i form af gulvvarme, betondæk og gipsvægge, der i praksis inddeler vores boliger i små Faraday-bure.

Når man indbygger gulvvarme i et trægulv, lægges varmeslangerne typisk i varmefordelingsplader af aluminium. Derved får man dækket hele gulvet af aluminiumsplader, og så er det slut med at få et godt WiFi-signal fra den ene etage til den anden.

Det samme gælder, hvis man bygger et selvbærende betondæk baseret på svalehaleplader af stål, der nedsænkes i bjælkelaget.

Jeg har selv gjort det i mit eget hus, og effekten er tydelig: Fra kælderen, hvor WiFi-routeren står, er der skidt signal til stueetagen. På 1. salen er signalet så svagt, at det i praksis ikke kan bruges.

Gipsvægge bygges typisk med et stålskelet, og selve gipspladerne indeholder store mængder vand, som også har en dæmpende effekt på WiFi-signalet.

Dertil kommer, at der ofte anvendes 2 lag gips på hver side af væggen, og når WiFi-signalet skal gå skråt gennem en væg eller en etageadskillelse, falder signalstyrken yderligere.

En anden årsag til dårligt WiFi-signal er æterforurening.

Bor man i en lejlighed i et etagebyggeri, vil der typisk være rigtig mange WiFi-net lige i nærheden, og da de alle sammen sender på samme frekvenser, er der enormt meget interferens.

Det er derfor ikke en løsning blot at skrue op for sendestyrken - dels er den allerede styret af lovgivningen, dels vil det blot forstærke problemet med interferens, hvis alle gør det.

Vi kan dog afbøde problemet med interferens med 802.11ac.

Med 802.11ac flyttes trafikken fra 2.4 GHz over på 5 GHz, og dermed stiger kapaciteten, mens rækkevidden falder. På den måde kan vi undgå at forstyrre naboerne, og ved at sætte flere access points op i boligen, kan vi forbedre dækningen i de enkelte opholdsrum.

Flere access points på det samme netværk kan enten være i form af WiFi-repeaters eller WiFi-extenders.

En WiFi-repeater fungerer som klient på WiFi-routerens netværk, samtidig med at den selv agerer access point for klienter i nærheden.

En WiFi-extender er et rent access point, idet den kobler op til WiFi-routeren via et netværkskabel.

To konkrete løsninger

Hos Kviknet har vi afprøvet to forskellige løsninger - Googles WiFi mesh, og Intenos WiFi-repeater/extender.

Googles løsning er interessant, da de har addresseret to typiske problemer med access points:

  1. De er svære for almindelige mennesker at sætte op
  2. De er ikke pæne at kigge på, så de bliver gemt væk bag sofaer, inde i skabe og andre steder, hvor signalet blokeres unødigt

Deres koncept består derfor at et antal WiFi AP'er, som er udført i et design, hvor de kan tåle at stå fremme i fuld synlighed.

Det hele styres vha. en app på telefonen, og det er ret brugervenligt at sætte op.

Vha. mesh-teknologi taler de enkelte access points (AP'er) sammen og koordinerer sendestyrke og kanaler, så man får den optimale dækning, der hvor den enkelte WiFi-bruger fysisk befinder sig.

Det er i hvert fald budskabet i deres salgsmateriale, og selv om det kan være svært at efterprøve, lyder dommen herfra, at det faktisk virker fornuftigt. Den ene af AP'erne udpeges som router, mens de andre er rene bridges.

For en tekniker som undertegnede er Googles WiFi dog ikke den optimale løsning, for mine muligheder for at indstille routeren er begrænsede.

Dertil kommer, at prisen er ret høj: Et enkelt AP koster ca. 1.100 kr., mens 3 stk koster 2.700 kr.

Vi har derfor også undersøgt Intenos bud på en løsning - EX400 hedder den, og visuelt minder den til forveksling om en skrumpet udgave af vores normale DG200-router, som vi anvender til DSL- og bolignetkunder.

For os som internetudbyder er der flere fordele ved EX400 - den er relativt nem at konfigurere, og vi har mulighed for at få remote adgang til den, hvis kunden ønsker hjælp.

Hvis kunden har en DG200-router, kan EX400 parres med routeren ved blot at forbinde den med et netværkskabel.

Under parringsprocessen overføres WiFi-indstillingerne automatisk til EX400, som efter et par minutter kan frakobles og flyttes til et andet sted i huset, så længe den stadig kan nå det trådløse netværk fra WiFi-routeren.

Uplink til WiFi-routeren foregår som standard med 802.11ac på 5 GHz, men der er også mulighed for at skifte uplink til 802.11n på 2.4 GHz, hvis man har problemer med rækkevidden på 5 GHz.

Den kan også forbindes med et langt netværkskabel, hvilket giver en højere kapacitet på det trådløse netværk - men det er trods alt de færreste, der har netværkskabler installeret i deres hjem.

EX400 understøtter også WPS samt manuel opsætning, så i teorien burde den virke fint sammen med andre routere end DG200. Det er dog ikke noget, vi har testet i større omfang endnu.

Løser det alle problemer med WiFi?

Nej, træerne vokser ikke ind i himlen. WiFi vil altid være et kompromis mellem brugerens bekvemmelighed og naturlovene, og der er intet, der stikker en opkobling med et fysisk netværkskabel.

Den teoretiske max-hastighed for WiFi på DG200 er 1,3 Gbit/s, men så højt når man aldrig op i praksis.

Vi har tidligere lavet en laboratorie-test med to computere, der overførte data til hinanden vha. 802.11ac gennem en DG200-router, der stod 1 meter væk. Her opnåede vi en hastighed på mellem 600 og 800 Mbit/s.

I praksis vil man næppe opleve over 300 Mbit/s i sit hjem, og i yderkanten af WiFi-netværket skal man være glad, hvis man opnår 50 Mbit/s.

Det er derfor vigtigt, at man som bruger har realistiske forventninger til, hvad et WiFi-net kan overføre af data.

I mit eget hjem gik jeg med en enkelt EX400 fra at have ustabil WiFi i stue-etagen og intet signal på førstesalen til at have fuldt "hul igennem" overalt i huset.

Det siger ikke så meget, for min internetforbindelse er kun på 30 Mbit/s via DSL - men det opleves som en kraftig forbedring i forhold til før.

Vi har også kunder, der anvender PowerLine-adaptorer, hvor det er boligens 230V elnet, der bruges som netværk i stedet for PDS- og netværkskabler.

Det er dog mit indtryk, at den oplevede kapacitet ligesom på WiFi er meget blandet.

Kære læser - hvad har du selv gjort for at forbedre dit netværk i hjemmet? Del gerne dine erfaringer i debatten, så vi kan finde den optimale løsning.

Glædelig jul.

58 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
58
10. januar 2018 kl. 05:52

Men i virkeligheden er det Broadcom der står bag.

Jep - men det er jo dermed ikke hip som hap... PCer er jo heller ikke hip som hap blot fordi det er Intel som står bag CPU og chipsets... OS'et betyder en del - også der.

mht "PowerLine" konceptet, så er min erfaring at der væsenlig forskel på om det er gamle boliger med med ledningsnet fra 1930erne - eller om det er meget nye boliger evt. renoverede....

De nye AV2 med MIMO 2x2 - gør det rigtigt godt, men kræver jord - og dvs. de kræver typisk også at man bruger en "Hybrid adaptor fra Schuko/Pind -jord til Dansk-jord" fra LK el. lign.

http://www.homeplug.org/media/filer_public/ab/95/ab9554f0-fab0-4d98-a4b0-97e90b75f948/av2infographic.pdf

56
8. januar 2018 kl. 04:24

Det er god markedsføring. De får det til at lyde som om de har opfundet Mesh. Men i virkeligheden er det Broadcom der står bag. Det er deres nye chipset der har disse features. Hvilket også er hvorfor vi pludselig ser en bølge af produkter, der alle gør mere eller mindre det samme.

Yoel omtaler to løsninger fra henholdsvis Google og Inteno som kan det samme som Amplifi.

55
8. januar 2018 kl. 03:12

Har udrullet en masse Wifi for kunder gennem tiden. De første setups skete tilbage i slut 90erne. i DK, SE, NO, EE, GL, FR, IT, ES, DE.

Aironet fra før de blev købt af Cisco - og senere alt muligt andet.

De senere år har jeg holdt mig primært til Ubiquiti -- både deres UniFi og nu også deres Amplifi. Det er gennemført godt lavet - og innovativt.

Ifm. Amplifi er de på vej med et spændende add-on: en VPN rejse bokshttps://www.amplifi.com/teleport/

54
23. december 2017 kl. 18:40

Kan kun tilslutte mig den gode omtale af Ubiquiti. De laver noget der virker, man får smæk for skillingen.

De er vist inde i et stormvejr på en eller anden måde, jeg håber de kommer igennem det.

Ubiquiti har nappet en af hovedmændene fra pfSense, så jeg tror de lurer på at implementere avanceret firewall funktionalitet i fremtiden.

53
23. december 2017 kl. 17:40

Der er en virksomhed i USA der har specialiseret sig i at lave radio og antenner. Inteno har outsourcet den del dertil. Så der er mange måder at komme i mål på.

52
23. december 2017 kl. 17:09

Er antennerne bedre end andres antenner?
Er radiodelen bedre end andres?
Hvilke funktioner er det i softwaren som gør dem bedre?
Hvad ellers er bedre?

Har kun personligt erfaring med Ubiquity og TP-link med vil prøve at forklare lidt (er elektroingeniør svagstrøm).

En ting er at lave elektronik, en anden ting er at lave radio. Hvis du pludseligt vil gå fra at lave kabel-båret udstyr til radio så kræves der helt nye kompetencer. Der er ikke ret mange der kan det. Med de frekvenser der i dag bruges til Wi-Fi er det nærmere radar end radioteknik. Hvis du 'bare' vil lave et access-punkt med et par 'ører' kan du undgå du ret meget af antenne-teknikken og kan købe dine antenner ude i byen. Hvis du først vil lave en 'UFO' der skrues op i loftet skal du til at designe dine antenner selv. Det man ønsker med en sådan antenne er at den sender hele vejen rundt (omni direktionalt) samt at den ikke sender direkte ned i gulvet eller op i loftet. Antennen vil i praksis også vekselvirke med elektronikken (printet). Det er ikke noget man kan google sig til eller lære ved at gå på en uges kursus. De virksomheder der har har arbejdet med den slags ting før, er vant til at udvikle radio (og lært af erfaringerne) har en fordel. Selve radiodelen er nok ret meget standard. Der hvor der også er forskel er i softwaren til styring af det hele. Der er ikke bare spørgsmål om at modtage noget, nu skal man til at håndtere signalstyrke. Du skal forsøge at vælge kanal ud fra hvor der 'er plads'. Det er især et problem med 2.5 GHz båndet hvor der i praksis kun er tre kanaler. Husk, man sender i begge retninger på 'kanalen' og der er krav om at man venter og lytter for 'fri bane' før man sender. Hertil kommer så intern 'management software'. Det er et spørgsmål om at der kan være flere acces punkter. De skal kunne flytte de enkelte klienters forbindelse efterhånden som man bevæger sig rundt uden at brugeren opdager det. Det skal også være nemt at administrere, også for ikke-nørder. Der er brug for at administrere da de fleste AP'er starter med at der er et "guest network" uden password ;-). Jeg røg f.eks. ud i det problem at management softwaren krævede et bestemt RFC1918 net, det samme som leverandørens egne routere bruger til DHCP. Nu var der en anden type router i husstanden. Det betød at jeg skulle lave manuel konfiguration (også af min PC). Det kunne kun laves for et AP af gangen og det krævede at kun dette ene var tændt. I det aktuelle tilfælde var det altså meget nemmere at sætte Unify AP'erne op, end dem fra TP-link. Hvis du går efter Unify AP'er vær så opmærksom på at deres små AP'er bruger en speciel POE opsætning. De skal have en 24 V POE 'injector'. Den er med når man køber dem enkeltstyks, men ikke når man køber den i 'bundter'. PRO modellerne kan forbindes direkte til en 'rigtigt' POE+ switch med 48 v. Til sidst så lad være med at 'spare' og købe en 'ren' 2.4 GHz løsning. Sørg for at der også understøttes 5 GHz.

51
23. december 2017 kl. 15:55

Hvad er det du forventer af et accesspoint? Basalt set skal det switche pakker mellem et wired og et wireless domæne. Alt det sker i hardware. Når først et accesspoint kører er der sjældent grund til at pille ved det, bortset fra hvis man har VLANs eller multiple SSIDs.

Jeg ved at LEDE/OpenWRT understøtter 802.11r/802.11v, hvilet skulle gøre roaming mere "flydende". Det synes jeg er grund nok i sig selv til at rode med custom firmware, hvis stock firmwaren ikke understøtter det.

50
23. december 2017 kl. 11:38

Jeg synes ikke det er ret klart hvad det er der gør du mener at de er bedre. Det er ikke fordi jeg ikke tror på dig at jeg skriver på denne måde, men fordi jeg gerne vil forstå det. Jeg er altid på jagt efter noget bedre.

Er vi alle ikke det ?

Er antennerne bedre end andres antenner?

Bedre end de fleste ja. Igen du kan godt få grej der er bedre, men når du ser på pris ydelse, så er UniFi svært at komme udenom. Jeg har ikke stødt på noget der har overbevist mig. Det har typisk været ekstremt meget dyrere, f.eks. AP med mange radioer i, det har UniFi linien, så også fået i form af HD modellen, som så stadig er væsentlig billigere end andre.

Er radiodelen bedre end andres?

Det er min opfattelse ja. De tuner på eksisterende chipsæt, som alle benytter. Men de ved lige hvor de skal hacke/tune.

Hvilke funktioner er det i softwaren som gør dem bedre?

At remse alle funktioner op her, er umuligt, men du vil opleve at der er alle de funktioner, som kan bimle og bamle. Kører du beta firmware/controller software, så er der alt det helt nye. Er der noget du mangler, så kontakt dem. De er altid lydhøre (UBNT firmaet som helhed), f.eks. så fik jeg UBNT til at lave denne router model: https://www.ubnt.com/edgemax/edgerouter-poe/De sendte mig endda et af de første eksemplarer helt gratis til test.

Hvad ellers er bedre?

Helt klart designet. Kone faktoren spiller jo en stor rolle, og faktisk er UniFi AP'et (de runde) pænere (i flg. min bedre halvdel) end de røgalarmer vi har siddende (lovpligtige). Jeg har endnu ikke installeret det hos en kunden, hvor fruen har sagt, "Nej, det grimme lort skal vi ikke have hængende"....

Derudover så har de "til at betale" udendørs modeller. Normalt er udendørs modeller hos andre producenter noget du skal give en krig for. Deres nye UniFi AC Mesh et nemt lille AP, som kan tåle at sidde ude. Jeg har sådan et monteret ved min terrasse, så jeg også i haven har super WiFi forbindelse...

Læg dertil at det hele, switche, router/firewall, AP'ere er samlet i en controller software, hvor det kan styres fra. Det er efterhånden et rimeligt fedt økosystem de har opbygget.

Håber det er svar nok....

49
22. december 2017 kl. 20:41

Det er deres tilgang til at lave AP'ere. De kommer fra den trådløse verden, ikke som andre selskaber, der laver AP'ere, fra netværksverden.
Antennerne i UniFi AP'erne er ret gode.

Der er en verden til forskel på funktionerne i diverse AP'ere og routere med indbygget AP'ere. Det gør en kæmpe forskel, men hardwaren har selvfølgelig også en del at skulle have sagt....

Jeg synes ikke det er ret klart hvad det er der gør du mener at de er bedre. Det er ikke fordi jeg ikke tror på dig at jeg skriver på denne måde, men fordi jeg gerne vil forstå det. Jeg er altid på jagt efter noget bedre.

  • Er antennerne bedre end andres antenner?

  • Er radiodelen bedre end andres?

  • Hvilke funktioner er det i softwaren som gør dem bedre?

  • Hvad ellers er bedre?

48
22. december 2017 kl. 11:53

I praksis vil man næppe opleve over 300 Mbit/s i sit hjem, og i yderkanten af WiFi-netværket skal man være glad, hvis man opnår 50 Mbit/s.

Du glemmer klienterne. Er netkortet opdateret og nyeste drivere indlæst. Er antennen SISO eller MIMO osv. osv.

Faktisk oplever jeg at det nærmest aldrig er AP'et der er problemer med. Det er PC'en, telefonen, tabletten osv.

Er der problemer med hastigheden på WiFi, så er den nemmeste måde at fejlsøge på, at slukke for både AP og enheder (og her er det vigtigt at >alle< enheder slukkes). Derefter tændes AP'et og den første enhed. Den udføres der hastighedstest på, er den ok, tændes næste, som der så udføres hastighedstest på osv. fremdeles. På et tidspunk finder man frem til den enhed, som trækker hastigheden på netværket ned...

47
22. december 2017 kl. 11:49

Hvad er det du forventer af et accesspoint? Basalt set skal det switche pakker mellem et wired og et wireless domæne. Alt det sker i hardware. Når først et accesspoint kører er der sjældent grund til at pille ved det, bortset fra hvis man har VLANs eller multiple SSIDs.

Der er en verden til forskel på funktionerne i diverse AP'ere og routere med indbygget AP'ere. Det gør en kæmpe forskel, men hardwaren har selvfølgelig også en del at skulle have sagt....

46
22. december 2017 kl. 11:46

Hvad er det der gøres deres AP'er specielle? Som jeg forstår det så bruger de standard Atheros eller Broadcom chipsets, hvor alt fuktionalitet - bortset fra konfiguration - ligger i den firmware som chipset leveradøren kommer med. Er deres antenner smartere? Hvor er det at de skiller sig ud?

Det er deres tilgang til at lave AP'ere. De kommer fra den trådløse verden, ikke som andre selskaber, der laver AP'ere, fra netværksverden. Antennerne i UniFi AP'erne er ret gode. Deres udstråling og gain er dygtigt ingeniør arbejde.

Du kan sagtens finde AP'ere der er bedre. Men lægger du det hele sammen, og kigger på prisen, så får du et AP, som andre rask væk tager flere tusinde for, til under kr. 1.000,- Det er på den måde at de også har "disruptet" det trådlæse marked for Punkt til Punkt trådløst udstyr, og fra det udstyr de har erfaringen med trådløst i det hele taget. Jeg kan købe Punkt til Punkt udstyr, til 100.000,- for et link mellem to positioner hos f.eks. Ericsson, Ceragon og hvad de ellers hedder. Samme udstyr kan jeg købe hos UBNT til en 1/4 af prisen. Så skulle man umiddelbart tro det er noget billigt l.... men det er det ikke. Det er kram, der bare spiller....

45
22. december 2017 kl. 10:48

Du kan også bruge en billige AP og lægge ny opensource firmeware ind, du får en bedre AP og mulighed for at styre AP'en meget bedre, og desuden en bedre sikkerhed. Mange af AP har en ringe support. DD-WRT kan bruges og har en omfattende understøttelse af hardware.

Hvad er det du forventer af et accesspoint? Basalt set skal det switche pakker mellem et wired og et wireless domæne. Alt det sker i hardware. Når først et accesspoint kører er der sjældent grund til at pille ved det, bortset fra hvis man har VLANs eller multiple SSIDs.

Det er naturligvis anderledes hvis vi snakker routere.

Min egen løsning hos mig selv er baseret på flere AP'ere. Jeg har i mange år kørt med UniFi AP'ere fra Ubiquiti.

Hvad er det der gøres deres AP'er specielle? Som jeg forstår det så bruger de standard Atheros eller Broadcom chipsets, hvor alt fuktionalitet - bortset fra konfiguration - ligger i den firmware som chipset leveradøren kommer med. Er deres antenner smartere? Hvor er det at de skiller sig ud?

43
22. december 2017 kl. 10:22

Der var, skal jeg hilse at sige, mange problemer med det netværk. Selvom det aldrig lykkedes mig at vise at det var powerline-løsningerne der skabte problemerne, var det min klare overbevisning, at de lavede loops i netværket.

Det skal siges at de første Powerline produkter havde en hulens masse børnesygdomme, da de kom frem.... De nyeste produkter virker faktisk rigtigt godt (dem jeg har prøvet), så hvis man ikke orker at trække netværkskabler, så synes jeg absolut man skal give det en chance. Man skal selvfølgelig bare inden køb, sørge for at det kan returneres, hvis det ikke virker på ens installation (Der kan være ting med ens el-installation der gør at det ikke virker, eller virker dårligt).

Alternativt er der løsninger, som bruger coax-nettet (kabel-TV nettet). Har man f.eks. antennestik i hvert rum, så kan de være en løsning. Igen afhænger det dog af, hvilken fordeler man har (sidder typisk på loftet). Den skal kunne overføre de høje frekvenser (> 1000 MHz), så det skal man lige checke først, før køb... Har man Internet over kabel-TV forbindelsen, skal man dog holde sig væk. Især hvis ens udbyder har opgraderet til DOCSIS v3.1, som også kan bruge de samme frekvenser...

42
22. december 2017 kl. 10:06

En WiFi-repeater fungerer som klient på WiFi-routerens netværk, samtidig med at den selv agerer access point for klienter i nærheden.

Generelt skal man holde sig langt væk fra repeatere. Der sker nemlig en stor kollision på ens trådløse netværk, hvis man bruger dem. De sender nemlig på samme frekvens som de modtager og det betyder at når de sender, så støjer de på samme kanal, som det primære AP, der i princippet kan sende samtidigt. Repeatere halverer med andre ord kapaciteten og man oplever oftest problemer. Jeg har igennem årene hjulpet rigtigt mange, som jo lige fik af vide af den lokale sælger i Bilka, at sådan en repeater lige var sagen. Det var den så ikke....

MESH teknologien er sådan set den samme, hvis den benytter 2.4 GHz båndet. Bruger den 5 GHz er sender på 2.4 GHz ledig til klienterne, og 5 GHz bliver så brugt til at snakke sammen med det andet AP på 5 GHz. Udfordringen er så her, at man ikke har 5 GHz WiFi, og/eller at 5 GHz fungerer som ovenstående repeater. Den bedste MESH løsning er den hvor AP'et har 2 stk. 5 GHz radioer indbygget, så den ene bruges til WiFi og den anden til at snakke mellem AP'erne.

Det siger sig selv at ovenstående er en (uhyggelig) jungle for Hr. og Fru Jensen. Man skal dælme holde tungen lige i munden for at få det optimale.....

En WiFi-extender er et rent access point, idet den kobler op til WiFi-routeren via et netværkskabel.

Løsningen med et kabel til hvert AP er i min optik den eneste rigtige løsning. Jeg gider simpelthen ikke sælge andet til folk, for jeg ved at det virker 100% og der er >aldrig< bøvl. Hvis der skulle være dårlig dækning et sted, så er det bare at fortælle kunden at han skal investere i et nyt AP og så lige trække et kabel. Dem der har haft problemer før og haft en af de andre løsninger, men er efterfølgende skiftet til flere AP'ere løsningen, de trækker gladeligt et nyt kabel og køber et ekstra AP.....

Min egen løsning hos mig selv er baseret på flere AP'ere. Jeg har i mange år kørt med UniFi AP'ere fra Ubiquiti. Jeg har prøvet alskens WiFi produkter lige fra de helt billige Yin Fing Dang til dyrt Aruba, Cisco osv. Intet har kunne måle sig med den stabilitet, hastighed og pris, som UniFi har kunne levere.....

De kunder jeg monterer UniFi hos hører jeg aldrig fra. Det spiller bare og sjovt nok ringer de ikke og siger at deres Internet ikke virker (Det er som regel ikke Internet der er noget galt med, det er udstyret hos kunden, som lige skal have et spark med en sluk/tænd)....

41
22. december 2017 kl. 09:56

Jeg vil gætte på, der også er indbygget en eller anden form for kommunikation over stikledningen i de nye elmålere - de ringer jo hjem med forbrugsdata med jævne mellemrum. Så det ville give god mening, hvis måleren sikrede, at støjen blev inde hos den enkelte kunde og ikke blev sendt bagud i nettet.

Elmålere ringer typisk hjem på 450 MHz båndet. Der kan man med en lille sender, sender ekstremt langt gennem vægge, træer, bygninger osv. Det er ligesom et radio signal, f.eks. DR1.

I starten blev måleren i min elinstallation aflæst af skraldebilen, men det er nu afløst af en ganske alm. sender. Både elselskabet og den lokaleforsyning (fjernvarme og vand) benytter den løsning.

40
22. december 2017 kl. 09:05

Da jeg boede i lejlighed og satte Powerline op kunne jeg sagtens se de andre i opgangens netværk, især da de havde glemt at aktivere kryptering på dem... Så der var ingen begrænsning ift måler eller andet.

39
22. december 2017 kl. 08:16

Jeg har min router placeret i det ene hjørne af et større etplanshus, så der har altid været problemer med dækning i det modsatte hjørne. En billig Medion Powerline adapter løste problemerne, så der er dækning til tablets og mobiler selv på terassen udenfor. De to enheder er på hver deres sikringsgruppe -men jeg mener de er på samme fase. Ikke sikker, og måske får jeg i julen rigget en testopstilling op, så jeg kan teste funktionen på tværs af faserne. Da jeg så ville bruge chromestick på et fjernsyn i problemhjørnet virkede det ikke -men det viste sig at være mit Medion Access punkt, der default havde AP-isolation. Da jeg fjernede det, fungerede også chromestick.

https://support.google.com/chromecast/answer/3213084

Lige indtil julen stod for døren. Nu hænger der en masse LED-guirlander i huset, og så virker powerlinen ikke. Det er fomentlig switch mode strømforsyningerne, der støjer for meget i elnettet.

Men heldigvis har vi i mellemtiden fået Apple TV, og antennen heri er langt bedre end i Chromestick, så den kan fange Wifi direkte fra routeren.

37
22. december 2017 kl. 07:51

Har også for et par år siden skiftet arbejdets accesspoints om til Ubiquity unitu accesspoints, virker fantastisk og de kan rent faktisk finde ud af at flytte enheder fra et accesspoint til et andet uden afbrydelse.

Men ja det kræver netkabler til hver accesspoint og eventuelt en poe switch.

Derhjemme, er routeren gemt i et hjørnekontor, dens wifi er slået fra og efterfølgende sat en anden router på med wifi (som også står samme sted).

Og som alle andre kæmper jeg også med wifi i alle "verdens hjørner" af huset/haven. Så har heligvis sat netkabler op i hvert rum så der er monteret en ekstra dlink wifi som bruges som accesspoint.... men det spiller bare ikke lige så godt som Unifi... så en dag bliver det nok udskiftet.

36
21. december 2017 kl. 23:52

Har købt et Ubiquity access point. I første omgang et rent 2.4 GHz. Var nemt at sætte op, men nok lidt for svært for "fru Hansen". Da det har POE skal der kun føres et kabel frem. Kablede forbindelser er en god ting ;-). Sidder oppe i loftet i gangen, midt i huset. Rimelig WAF. Giver fin dækning i hele huset, også på terrassen. Skulle sætte et par access points op for en bekendt, TP-link. Det var besværligt da det forventede andre DHCP adresser end det deres router leverede.

34
21. december 2017 kl. 22:54

Så det er vel udelukkende afstanden til naboen målt i meter kabel, og dermed dæmpning, samt en eventuel påvirkning fra måleren, som forhindrer signalet i at løbe tilbage i stikledningen og ind til naboen på den fase, signalet nu engang er på?

Det en nemlig helt rigtigt.

Sidder der et lavpasfilter i en el-måler, siden den skulle påvirke støjens tilbageløb i nettet?

Ikke bevidst, men mange steder sidder der en transformer på ledningerne der går igennem måleren, og de virker som et lavpas-filter.

Helt som vi i de gode gamle radioamatørdage fik sat på naboernes grej for at forhindre at deres støj forstyrrede os, og vores signaler forstyrrede deres radio/tv/højtalere ;-)

/Henning

33
21. december 2017 kl. 22:38

Du kan også bruge en billige AP og lægge ny opensource firmeware ind, du får en bedre AP og mulighed for at styre AP'en meget bedre, og desuden en bedre sikkerhed. Mange af AP har en ringe support. DD-WRT kan bruges og har en omfattende understøttelse af hardware.

DD-WRT = https://dd-wrt.com/

32
21. december 2017 kl. 21:12

Tilbage først i '00erne testede jeg det scenarie i den klassiske nørrebro-ejendom hvor jeg boede. Efter at have sat router-delen i et stik i min 4. sals lejlighed, smuttede jeg en tur i kælderen. Her trak jeg uden problemer en ip-adresse.

Senere, i egenskab af IT-Kaptajn i Fiberby, administrerede jeg et bolignetværk, hvor IT-lauget i forbindelse med etableringen af netværket, og på trods af min forgængers advarsler, valgte at sælge powerline-løsninger til samtlige interessede beboere. Der var, skal jeg hilse at sige, mange problemer med det netværk. Selvom det aldrig lykkedes mig at vise at det var powerline-løsningerne der skabte problemerne, var det min klare overbevisning, at de lavede loops i netværket. Det var i øvrigt på hardwaresiden bestykket med HPs 5304xl og 8 styk HP procurve 26xx. Uanset at jeg lavede portisolering, anvendte spanning tree eller vlan pr. lejlighed bestod problemerne, og var som når den slags er værst, inkonsistente og lejlighedsvise. Efterhånden blev powerline-løsningerne jo udfaset af beboerne, og netværket blev venligt stemt, og nemt at have med at gøre.

31
21. december 2017 kl. 20:33

Jeg kan også kun tilslutte mig Ubiquity/Unifi koret. Jeg arbejder til dagligt som IT Tekniker, og har sat et hav af trådløs netværk op, og Unifi´s produkter er til dags dato det produkt som jeg har oplevet bedst erfaring med efterhånden. De leveres til en god pris, godt og nemt management software, og god performance.

30
21. december 2017 kl. 19:46

Nu skal det ikke være reklame, men efter det som føles som hundrede års udfordringer med forfærdelig wifi, har jeg jeg overgivet mig 100% til Ubiquity.

Deres Unifi-serie er virkelig nem at have med at gøre. Mit wifi virker bare nu! Kan ikke rose det nok. Der er modeller til enhver udfordring. Og deres AP'er kan sagtens køre uden managementsoftware, om end man bliver hooked på alt det man kan med controllersoftwaren når man først har prøvet det.

Som andre har nævnt er der mange fine dimser man kan supplere sit setup med. Management, PoE switche, firewalls med en slags DPI etc.

-Henrik

28
21. december 2017 kl. 18:33

Cloud Key har den formål at styre alle dine AP og lave et netværk til alle og hjælpe med at administrere dine AP.

Det skal måske siges at det ikke er nødvendigt at købe en hardware dims til at administrere Ubiquiti's AP'er. Softwaren er gratis og findes til både *nix og Windows. Selv kører jeg den i en docker container på min Synology NAS.

Ud over at administrere AP'er, can UniFi controlleren også styre deres UniFi routere og switche - herunder mulighed for central administration af public hotspots med paywall, gæstenet med engangskoder, VLANS og Site2Site VPN. Det er tiltænkt som en "alt under samme hat" løsning. UniFi Controlleren understøtter til en vis grad multi-tenant. Man kan således have flere kunder/miljøer på samme controller, styret via separate login's til hver tenant. (Controlleren kan side hvor som helst - f.eks. et sted på Internet)

UniFi APP til Android/iOS kan bruges til at konfigurere et nyt AP manuelt, eller konfigurere det til at koble på en UniFi controller. Appen kan også koble direkte op på controlleren.

UniFi's nyere AP'er understøtter også WiFi Mesh. Der findes modeller til både indendørs og udendørs installation. De skal vist alle have strøm via POE (Bemærk at der er modeller som bruger passiv og/eller aktiv POE). Køber man AP'er enkeltvis, følger der en POE injector med i pakken, men man kan også få dem uden injector i 5-pak.

Hvor kunder tidligere gemte deres AP'er bag reoler, har jeg fået lov til at installere UniFi AP'er synligt på loftet hos arkitektstuer...

Denne YouTuber laver løbende videoer om Ubiquiti's produkter:https://www.youtube.com/user/williehowe

@Yoel, Det er måske ikke helt utænkeligt at deres produkter kunne være noget som I og jeres kunder ville kunne have glæde af. Evt. som en hosted løsning.

26
21. december 2017 kl. 16:16

Der er mine elektronik-viden ikke stor nok, men jeg formoder at det har at gøre med den spole der typisk er i måleren.

Det lyder plausibelt.

Jeg vil gætte på, der også er indbygget en eller anden form for kommunikation over stikledningen i de nye elmålere - de ringer jo hjem med forbrugsdata med jævne mellemrum. Så det ville give god mening, hvis måleren sikrede, at støjen blev inde hos den enkelte kunde og ikke blev sendt bagud i nettet.

Vi må have Kamstrup på banen, så vi kan få afklaret spørgsmålet :-)

25
21. december 2017 kl. 16:13

Der er mine elektronik-viden ikke stor nok, men jeg formoder at det har at gøre med den spole der typisk er i måleren.

24
21. december 2017 kl. 15:56

Det skyldes, at for at få det til at virke godt, skal de to routere forbindes LAN til LAN, og på det udnævnte access point skal DHCP-serveren deaktiveres og IP-adressen ændres.

På mine ASUS routere så bliver WAN porten til en LAN port når routeren puttes i AP mode. Samtidigt bliver DHCP serveren deaktiveret. Så jeg sætter LAN kablet til AP-devices i WAN porten - så er en reset ikke så slem. Bortset fra at jeg så lige pludseligt har et åbent AP der kører ind over mit LAN (=ikke sjovt).

Jeg ville ønske at router-leveradører lavede deres routere sådan at default WIFI password var unikt. Jeg har nu ikke oplevet at routeren blev resettet, men jeg har heller 100000 kunder .... Jeg ville også ønske at routeren detekterede at der var DHCP servere på nettet efter reset og så ventede med at gå aktiv indtil en bruger havde fortalt den hvad den skulle gøre.

Kunden oplever nu, at nettet virker ca. halvdelen af tiden, og kan ikke gennemskue hvorfor. Og pr. automatik får vi skylden ;-)

He he he.

Man skal vide hvad man gør når man begynder, at segmentere sit netværk, jeg vil ikke anbefale det til folk der ikke har styr på det, de skal holde sig langt væk herfra.

Det er rigtigt. Men alternativt er heller ikke sjovt. Jeg kan se at min router uddeler ca. 60 forskellige IP adresser - nogle af dem til HW som jeg ikke har lyst til at smide ud, men som jeg heller ikke harlyst til have på mit net fordi firmware er gammel og ikke opdateres længere. Det her problem bliver kun større med alle de IoT devices der dukker op. Hvis ikke man gør noget så ender vi i en situation hvor ens lokale netværk konstant vil indeholde malware fordi det skjuler sig i kameraer, DVD afspillere, køleskabe, badevægte, brødristere ... eller i børns devices ...

23
21. december 2017 kl. 15:55

Os med fiber har den udfordring at fiberen skydes ind i kælderniveau - og router og AP dermed bliver gemt væk i kælderen - hvilket VIL give problemer hvis man kun har enkelt AP.

Jeg har en Apple AirportExtreme hvor fiberen kommer ind, derfra er der kabler til AirportExpress på hver etage. Det fungerer ganske udemærket, dog er det et enkelt sted der er nærmest død for wifi. Det er et enkelt rum ca. 10M fra accesspoint. Vægene på den etage er tynde vægge, så det giver ikke rigtig mening at der er dødt lige der. Går jeg blot 1½-2M til siden er der fint signal. I og med alle AP's/router er af samme mærke er der ingen problemer med at bevæge sig rundt i huset. eller skifte frit mellem 5GHz netværket og 2.4GHz. (De har hvert sit SSID)

..Jeg savner dog muligheden for at kunne montere AP i loftet eller på en væg.

22
21. december 2017 kl. 15:55

Det er ikke sikringerne der er udfordringen, men faserne. Man opdeler typisk et hjems stikkontakter i forskellige grupper på hver sin fase af det indkommende 3-fasede strøm. Det er her "støjen" ikke kan komme over. Yderligere er måleren en begrænsning, som støjen heller ikke kan komme forbi.

Men naboen har vel samme faser som en selv, idet der jo kun er 3 faser på hovedledningen fra elværket.

Så det er vel udelukkende afstanden til naboen målt i meter kabel, og dermed dæmpning, samt en eventuel påvirkning fra måleren, som forhindrer signalet i at løbe tilbage i stikledningen og ind til naboen på den fase, signalet nu engang er på?

Sidder der et lavpasfilter i en el-måler, siden den skulle påvirke støjens tilbageløb i nettet?

Hvis nej, har vi vel en god forklaring på, hvorfor PowerLine i nogle tilfælde virker fint, og i andre tilfælde virker dårligt.

20
21. december 2017 kl. 15:19

Jeg havde etableret powerline hos min Far (hvis hus et pakket ind i alucraft/ alufolie og med varmedæmpende termoruder, så ret tæt på et Faradays bur).

Powerline mellem bygninger fungerede perfekt indtil han fik ny Vaskemaskine fra Siemens- elektronikken i den støjede simpelthen for meget til at powerline modulerne kunne synce op

19
21. december 2017 kl. 15:16

Jeg bruger 3 AP fra Ubiquiti AP-AC Lite, de koster 606kr stk, 1stk UniFi Cloud Key som er WiFi controller 630kr (som man kan erstatte med Raspberry Pi hvis man vil nørde) samt en switch med PoE (anbefalet en UniFi POE med 8 port 900kr) ergo for 3400kr har du en rigtig god løsning.

Det minder meget om min løsning bortset fra, at jeg kun er nået til at købe POE-routeren. ;-) Med POE skal man ikke tænke i stikkontakter, men bare trække et ethernetkabel. Det synes jeg er tiltalende. Hvad gør Cloud Key'en?

18
21. december 2017 kl. 14:21

Nyere PowerLine benytter ikke kun fasen men også 0 til kommunikationen, hvorfor disse virker på tværs af faser om end med en noget nedsat hastighed. se: IEEE 1901

17
21. december 2017 kl. 14:06

Beklager misforståelsen. Det er ikke sikringerne der er udfordringen, men faserne. Man opdeler typisk et hjems stikkontakter i forskellige grupper på hver sin fase af det indkommende 3-fasede strøm. Det er her "støjen" ikke kan komme over. Yderligere er måleren en begrænsning, som støjen heller ikke kan komme forbi. Man laver normalt nogle netværksloops over disse problemflader, hvis man ønsker at kommunikationen skal gå på tværs, altså monterer en PLC-adapter på hver fase og forbinder dem med et crossover-kabel eller noget lignende.

16
21. december 2017 kl. 13:59

Hej, Jeg bruger 3 AP fra Ubiquiti AP-AC Lite, de koster 606kr stk, 1stk UniFi Cloud Key som er WiFi controller 630kr (som man kan erstatte med Raspberry Pi hvis man vil nørde) samt en switch med PoE (anbefalet en UniFi POE med 8 port 900kr) ergo for 3400kr har du en rigtig god løsning. En anden fordel er at de er pæne at se på (mine er monteret i loftet). Ingen har klaget over dem og man kan slukke for det blå lys ;)

Det eneste minus er at man skal trække kabler til de 3 AP men til gengæld fungerer det bare.

/mihai

15
21. december 2017 kl. 13:59

Jeg har de sidste mange år købt ASUS routere og de tillader 3 "gæste netværk" ud over det primære. Hvis man gider kan man også konfigurere VLANs med routning imellem (såfremt man bruger Merlins custom firmware).

Inden man begynder, at segmentere sit netværk skal man lige have for øje, at nogle ting vil holde op med, at fungere når enhederne ikke er i samme segment.

F. eks. Man placere sin NAS sammen med sin interne server i et segment, sine TV og DVD/BD i et andet segment og sine computere i et tredje segment. Nu kan TVet ikke se NASen via DLNA. Funktioner i Chrome Cast eller Apple TV kan også blive påvirket.

Man skal vide hvad man gør når man begynder, at segmentere sit netværk, jeg vil ikke anbefale det til folk der ikke har styr på det, de skal holde sig langt væk herfra.

14
21. december 2017 kl. 13:58

Powerline skal ses som højfrekvent støj på elledningen. Det kan ikke rejse på tværs af sikringsgrupper og eftersom der er en sikring på ydersiden af måleren, kan det ikke gå gennem denne.

Sikringer er ligemeget. Men måleren kan sagtens dæmpe signalet.

Og så skal enhederne køre på den samme fase. Det er som regel her de største problemer er, da mange har styr på hvilke grupper deres stikkontakter sidder på, men ikke på hvilke faser de er fordelt på.

/Henning

13
21. december 2017 kl. 13:55

Synes ofte det fungerer bedre hvis det er rene access points som kan finde ud af at snakke sammen og overlevere brugerne til hinanden.

På kontoret bruger vi Unifi access points, som kender hinanden.

Herudover er de loftsmonteret og ser ikke helt forfærdelige ud, så de skal ikke sende gennem møbler m.m.

11
21. december 2017 kl. 13:49

Powerline skal ses som højfrekvent støj på elledningen. Det kan ikke rejse på tværs af sikringsgrupper og eftersom der er en sikring på ydersiden af måleren, kan det ikke gå gennem denne.

Det er muligt, at du har ret - men kan du ikke forklare mig, hvorfor en sikring skulle stoppe højfrekvent støj?

En sikring er jo bare en tynd tråd, som brænder over, hvis strømstyrken bliver for høj - eller en bimetalfjeder, der arbejder på samme vis.

Så hvad er det, der stopper signalet fra at gå gennem sikringen?

10
21. december 2017 kl. 13:48

"Vha. mesh-teknologi taler de enkelte access points (AP'er) sammen og koordinerer sendestyrke og kanaler, så man får den optimale dækning, der hvor den enkelte WiFi-bruger fysisk befinder sig."

Men, men, men - der er altså også en sender i klienten, og det er her hele svagheden ligger, for der er ingen styring af den.

Det kan give nogle randzone problematikker man ikke umiddelbart kan overskue, eksempelvis:

Dit AP er tilpas langt fra mit, og da du bor i et urbant område, hvor æterforureningen er heftig, så vælger du det mindste onde, når du vælger kanal til AP'et, ud fra at mit signal er relativt svagt der hvor du måler - lad os sige du vælger kanal 4 og mit AP ligger på kanal 2.

Nu er det bare sådan at godt nok er vores AP et stykke fra hinanden, men vores soveværelser på første sal ligger lige op mod hinanden, så hvis jeg nu har et aggressivt netkort i min PC, så er der en rimelig chance for at det fuldstændig kvæler dit tablet, som så bare vil blive ved med at prøve at skabe forbindelse.

Derfor er det ikke nok kun at scanne efter hvilke AP'er der er omkring en, man skal også foretage en vurdering af selve bygningsmassen, og forholde sig til hvad der sker i randzonen.

Generelt er WiFi noget bras i tættere bebyggelse.

9
21. december 2017 kl. 13:43

Powerline skal ses som højfrekvent støj på elledningen. Det kan ikke rejse på tværs af sikringsgrupper og eftersom der er en sikring på ydersiden af måleren, kan det ikke gå gennem denne.

8
21. december 2017 kl. 13:31

IEEE 802.11b (11 Mbit/s): Kanal brede: 22 MHz Kanal 1 (2.412 MHz) Kanal 6 (2.437 MHz) Kanal 11 (2.462 MHz)

IEEE 802.11g (54 Mbit/s) og IEEE 802.11n (150 Mbit/s): Kanal brede: 20 MHz (16,25 MHz) Kanal 1 (2.412 MHz) Kanal 5 (2.432 MHz) Kanal 9 (2.452 MHz) Kanal 13 (2.472 MHz)

IEEE 802.11n dual channel (300/450 Mbit/s): Kanal brede: 40 MHz (33,75 MHz) Kanal 3 eller 1+5 (2.422 MHz) Kanal 11 eller 9+13 (2.462 MHz)

IEEE 802.11b er historie. IEEE 802.11g kun få enheder hænger endnu ved denne standard. IEEE 802.11n bor du et sted med mange trådløse netværk bør du holde dig til 20 MHz idet 40 MHz skaber færre frie frekvenser og givet vil give dig dårligere hastighed grundet interferens. Brug inSSIDer3 på din PC eller Wifi Analyzer på din Android telefon til at kortlægge bedste kanal for dig (test hele det ønskede dækningsområde), snak med dine naboer om hvordan I alle får et godt WiFi signal og hjælp dem gerne med, at finde den rigtige frekvens, det er også i din interesse.

7
21. december 2017 kl. 13:27

Jeg har placeret AP devicen i den anden ende af lejligheden og koblet dem sammen med kabel. Det fungerer perfekt og der er nu ingen døde steder. Det er også nemt at sætte op. Det kan alle finde ud af - det sværeste er kablet.

Jeg må tilstå, at jeg også selv har lavet den slags af og til - det er meget praktisk at kunne genbruge en router som access point. Men vores folk i kundeservice har fået forbud mod at anbefale løsningen til kunder.

Det skyldes, at for at få det til at virke godt, skal de to routere forbindes LAN til LAN, og på det udnævnte access point skal DHCP-serveren deaktiveres og IP-adressen ændres.

Når det så har fungeret godt i lang tid, sker der det, at nogen resetter access-pointet, og så er det pludselig en router (og DHCP-server) igen.

Kunden oplever nu, at nettet virker ca. halvdelen af tiden, og kan ikke gennemskue hvorfor. Og pr. automatik får vi skylden ;-)

6
21. december 2017 kl. 13:09

Mine vægge indeholder en del hønsenet der også har en tendens til at dæmpe signalet kraftigt. Fx. oplevede jeg at signalet på toilettet (som er 1.5m fra routeren) var meget ringe. Hvis man flyttede devicen en smule blev det meget bedre. På samme måde var der døde eller helvdøde områder rundt omkring i lejligheden.

Min løsning de sidste 10 år har været at altid købe to ens routere. Den ene konfigureres som AP og den anden som router. AP-devicen kan nemt konverteres til router hvis router-devicen dør (ved hardware fejl). Jeg har placeret AP devicen i den anden ende af lejligheden og koblet dem sammen med kabel. Det fungerer perfekt og der er nu ingen døde steder. Det er også nemt at sætte op. Det kan alle finde ud af - det sværeste er kablet.

Problemet er blot at jeg egentligt gerne ville køre flere netværk. Jeg vil gerne at gæste-netværket er adskilt fra mit eget. Jeg vil også gerne at IoT devices og andre mystiske ting ryger på deres eget netværk, sådan at fejl i outdatet firmware ikke rammer computere og andre vigtige ting.

Jeg har de sidste mange år købt ASUS routere og de tillader 3 "gæste netværk" ud over det primære. Hvis man gider kan man også konfigurere VLANs med routning imellem (såfremt man bruger Merlins custom firmware). Desværre skal router og AP holdes synkront og så bliver det for bøvlet.

Jeg så gerne en nem løsning på ovenstående problem - hvor AP hentede konfig fra routeren. Hvor der var et par preconfigurerede VLANs (det behøver ikke være avanceret) og hvor jeg så kunne sætte firewall regler op imellem.

5
21. december 2017 kl. 13:08

Et spørgsmål, som jeg ikke har kunnet finde et klart svar på: Kan en PowerLine-adapters netværk nås fra naboens stikkontakter?

I princippet ja.

Men i praksis kommer det an på hvordan kabler er lagt. Hvis det er langt til at din installation møder naboens installation er der ikke de store chancer - og det skal være på den samme fase.

Jeg satte det på et tidspunkt op på et (gammelt) nedlagt landbrug. Der var kun 13 stikkontakter på hele ejendommen da vi startede, men vi kunne køre powerline på hele ejendommen.

Men et andet problem med powerline er at det ligesom wifi er delt båndbrede, så sætter alle beboere i en etageejendom powerline op til at forbinde deres routere og extenders begynder de forskellige net at snakke i munden af hinanden, helt ligesom wifi på 2.4GHz

/Henning

4
21. december 2017 kl. 12:47

Jeg har flere familiemedlemmer der også have brugt powerline enheder, og mit generelle indtryk er at det afhænger utroligt meget af alderen af ens elnet i huset og hvordan grupperne er sat op i dit elskab ift. hvor dine powerline skal sidde.

Et spørgsmål, som jeg ikke har kunnet finde et klart svar på: Kan en PowerLine-adapters netværk nås fra naboens stikkontakter?

Jeg er med på, at man anvender kryptering for at imødegå det problem, men er der noget fysisk i elmåleren, der gør at signalet fra PowerLine-adapteren ikke kan vandre baglæns i stikledningen og ind til naboen via elselskabets gadeskab?

3
21. december 2017 kl. 12:43

Jeg har selv leget lidt med TP-link's powerline enheder hvilket fungerede perfekt for mig da jeg boede i et lejlighedskompleks til at få stabilt WiFi i den anden ende af lejligheden. Jeg har flere familiemedlemmer der også have brugt powerline enheder, og mit generelle indtryk er at det afhænger utroligt meget af alderen af ens elnet i huset og hvordan grupperne er sat op i dit elskab ift. hvor dine powerline skal sidde.

Efter at være flyttet i hus har vi investeret i TP-link's Deco M5 som er tilsvarende til Google og Intenos udgaver. Det har jeg så kombineret med at fræse internetkabler ind i væggen så hver AP får en kablet forbindelse. Kablerne ville jeg have trukket alligevel, men i mit tilfælde indtil jeg fik trukket kablerne havde jeg et AP ekstra for at få den nødvendige rækkevidde fra internet indgang til det fjerneste AP.

2
21. december 2017 kl. 12:32

De anvendte antenner er og må være en historie for sig, desværre er det de færreste trådløse enheder, hvorpå de er lette, at udskifte. De rigtige antenner kan betyde alt eller intet.

Ja, antenner har en meget stor betydning. Problemet er igen WAF - jo større antenner, jo mindre pæn er den at have stående fremme eller siddende på væggen.

Som ISP fravælger vi bevidst routere med eksterne antenner, selv om de kan give os et bedre signal. Det skyldes, at eksterne antenner som regel er mere skrøbelige, og en hårdhændet behandling medfører derfor mere support og RMA, end hvis antennerne sidder internt.

1
21. december 2017 kl. 12:24

Ingen tvivl om, at du har fat i noget der. Om muligt har jeg dårligere erfaring med PowerLine end WiFi men dette handler om WiFi og de eneste tilføjelser jeg lige hurtigt kan komme i tanke om er:

Vælg en høj placering så centralt i det ønskede dækningsområde som muligt, overbevis konen om at monsteret er nød til, at være synligt, hvis dækningen skal være god (de færreste går i øvrigt og kigger opad, hvilket taler for en høj placering). Placer dig der, hvor du tiltænker dig WiFi enheden opsat og forestil dig nogle mere eller mindre gennemsigtige vægge, skvæt igennem giver mindre gennemsigtighed lige som materialet har betydning.

Den høje placering er for, at undgå ting kommer imellem og mindsker signalet, det værende sig menneskekroppe, gryder med suppe eller andet godt, sodavandsflasken på sofabordet og så videre.

De anvendte antenner er og må være en historie for sig, desværre er det de færreste trådløse enheder, hvorpå de er lette, at udskifte. De rigtige antenner kan betyde alt eller intet.