Juleopgave del 1: Find din adresse
Nu er det lidt over et år siden, jeg begyndte at berette om Kviknets vej fra iværksættervirksomheden med to mand hjemme i kælderen, til den virksomhed vi er i dag og gerne vil være i fremtiden.
Jeg inviterede dengang Version2's læsere med ombord, og det har været fantastisk at se den opbakning, der har været til vores projekt.
I gør en forskel!
Undervejs har læserne bidraget aktivt med gode råd, opmuntring og sågar aktiv fejlfinding, og I har støttet os i vores kamp for et bedre internet, lige fra vores forsøg på at påvirke Energistyrelsen og tjekditnet.dk til vores kamp mod monopolerne - herunder i særdeleshed Nets og TDC.
Det er få forundt at have så aktiv og engageret en læserskare - og jeg er dybt taknemmelig over den feedback, der kommer.
Vi kan også se, at mange IT-folk rundt omkring i landet af egen drift anbefaler Kviknet til deres kunder, og jeg har længe spekuleret over, hvordan vi kan honorere den tillid.
Derfor er vi p.t. i gang med at opbygge et ambassadørnetværk - det består af mindre IT-virksomheder, som får adgang til en lang række af de værktøjer, vi selv har, og derved kan assistere deres egne kunder bedre.
Det er lige fra opsætning af reverse DNS for IP-adresser til opslag i Netinfo på specifikke adresser.
Mere info om vores ambassadørnetværk kommer senere - i dag skal det handle om teknik, og jeg indbyder igen læserne til at deltage i debatten og gøre os klogere.
Bestillingsflow step 1: Find din adresse
Som en virksomhed, der primært sælger via nettet, er en af vores vigtige opgaver at konvertere besøgende på vores website til kunder, og vi er derfor i gang med at give vores website en overhaling.
I bund og grund er vores webshop ikke så forskellig fra andre webshops. Vi har nogle få, vigtige produkter, og vi skal sikre, at kunden bliver præsenteret for det bedste produkt, vi kan levere.
Det er dog stærkt afhængigt af, på hvilken adresse kunden bor, og derfor er vores første opgave at få en adresse ud af brugeren.
Ved du, hvor du bor?
Vores allerførste website blev udviklet som en captive portal til vores bolignet. Det var nemt, for her kunne vi kigge på brugerens IP-adresse og derved finde den præcise adresse.
Næste version af websitet blev udviklet, da vi skulle i gang med TDC's landsdækkende DSL-netværk. Nu blev det pludselig vigtigt, at vi kunne lave et 1:1 match mellem kundens adresse og TDC's systemer.
I TDC's systemer er adresserne splittet op i følgende felter:
- Gadenavn
- Husnummer
- Bogstav
- Etage
- Dørnummer
- Postnummer
Den oplagte løsning var derfor at lade brugeren indtaste disse oplysninger direkte på vores website. Alle kender jo deres egen adresse, ikke?
Vi blev hurtigt klogere. Der er nemlig rigtig mange måder at stave en adresse på - og samtidig har TDC en begrænsning i feltlængden, hvilket gør det endnu sværere.
Det fandt vi ud af, da vi fik vores første kunde på Kronprinsesse Sofies Vej på Frederiksberg - det viste sig, at vejen i TDC's systemer skrives som KRPSSE. SOFIES VEJ - og det kunne hverken vi eller kunden gætte.
Efter en del snak med TDC fandt vi ud af, at nogle ganske få medarbejdere i koncernen har til opgave at få de offentlige adressedatabaser til at passe ned i TDC's legacy-systemer.
Vi kunne derfor ikke forvente, at vejnavne stemte overens med det som stod på gadeskiltet eller i BBR-registret.
Den første optimering blev derfor at lade kunden indtaste sit postnummer først, og herefter begynde at skrive gadenavnet. Så kunne vi slå op i TDC's adresseliste og give et bud på, hvad gadenavnet skulle være.
Ikke optimalt, men bedre end før - kunden skulle stadig skrive husnummer, bogstav, etage og dørnummer i separate felter.
Løsningen: Autocomplete
Vi havde dog længe ønsket os en bedre løsning, og den kom i form af DAWA's autocomplete-API.
Nu kunne vi blot have et enkelt felt til adressen, og kunden kunne begynde at skrive sin adresse som normale mennesker nu gør den slags - med mellemrum, stavefejl, kommaer og punktum og hvad der nu ellers hører til.
Så vil DAWA via API'et foreslå en adresse, og brugeren bliver holdt i hånden under processen, så vi får den korrekte adresse ud i sidste ende.
Kort sagt, barrieren for at blive kunde sænkes, og vi sikrer, at vi leverer til den korrekte adresse efterfølgende.
Vejen fra en DAWA-adresse til en TDC-adresse er dog ikke altid helt simpel - der sker nemlig jævnligt opdateringer af danske adresser, men der går noget tid, fra DAWA har fået disse ændringer til de lander i TDC's adressedatabaser.
Det kan betyde, at visse borgere i landet har svært ved at bestille internet, da TDC tror de bor på adresser, der officielt ikke findes længere.
Næste step: Vis produkter
I bestillingsprocessens næste trin skal vi præsentere kunden for de produkter, der kan leveres på den specifikke adresse.
Følg med næste gang, hvor vi gennemgår denne del af processen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.