Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Julegaver til tech-nørder

Af Sidsel Jensen14. december 2018 kl. 13:251
Artiklen er ældre end 30 dage

Lyd-sporet for dette blog-indlæg må simpelthen være Maria Careys juleklassisker “All I want for Christmas” ud af respekt for de få, der endnu må være med i dette års udgave af Whamageddon - selv røg jeg ud af spillet i et stor-magasin i London sidste weekend - hvor jeg måtte ytre et lille skændsord for mig selv, for det var lykkedes at undgå sangen helt frem til d. 9. december ;-)

Anyways - JULEN nærmer sig med hastige skridt og alle ved at vi IT-folk er notorisk svære at købe gaver til…for hvis der er noget vi VIRKELIG ønsker os, så er det typisk enten dyrt eller fra en obskur hjemmeside, som moster Oda ALDRIG kunne finde på at købe noget fra …og så ender vi med at købe det fra os selv til os selv i stedet for (også selvom det slet ikke er jul).

Så - når man nu alligevel skal have lavet en ønskeliste til familien, så kommer her et par, i min optik, gode bog-julegaver-ideer - og ja de kan helt sikkert også fås som e-bøger fra din yndlings bog-pusher, hvis du ikke kan vente helt til jul.

“Hit refresh” - af Satya Nadella

https://news.microsoft.com/hitrefresh/

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bogen er godt nok fra 2017 - men den er stadig interessant, idet den både beskriver Microsoft CEO Satya Nadellas rejse fra Indien til chef-gangen hos Microsoft, men også det kæmpe paradigme-skifte som Microsoft, som virksomhed, har været igennem de sidste par år med Nadella ved rorpinden.

Han overtog styringen med biksen på et meget kritisk tidspunkt, hvor Microsofts aktiekurs raslede nedaf i støt fald og han har i den været fakkelbærer på den transformation, som Microsoft har været igennem.

For os der fulgte Microsoft gennem 90’erne hvor open source blev udråbt som ærkefjende #1, må man sige, at der er sket en gigant-ændring i holdning: fra Azure’s accept af Linux-servere, til Bash i din cmd-shell, købet af Github i sommers og senest til et Microsoft, der i oktober måned trådte ind i Open Invention Network (OIN) - det er den rejse, som Nadella prøver at sætte ord på i bogen.

Derudover har den også et blik fremad i forhold til de industri 4.0 problematikker (kunstig intelligens vs. mennesker vs. jobs) vi som verden står overfor.

Bogen er ikke tung at læse og kræver ikke den dybere it-viden - nogen ting forklares endda lidt for meget i cricket-termer…Manden er jo inder og cricket er nationalsporten og på en måde er det er helt befriende ikke at få de sædvanlige fodboldbane-analogier - men jeg må med skam erkende, at jeg ikke er særlig stærk ud i cricket-spillets regler, så jeg missede nok den højere lærdom af de analogier ;-)

Fuck It, Ship It - af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter

https://fuckitshipit.dk/

For nogen år siden slugte jeg Jacob Bøtters (og Lars Kolinds) bog Unboss, som jeg fandt utroligt spændende, så da jeg nærmest ved et tilfælde faldt over denne bog-udgivelse på LinkedIn måtte jeg bare have den….

For os, der til daglig arbejder med IT professionelt, er der ikke de helt store overraskelser i bogen, men har man f.eks. en i familien, der bare hænger fast i sit Excel regneark og ikke er kommet videre, og i den grad trænger til en update på hvad der findes af nye gode værktøjer, ude på det der internet - så giver bogen her et fint bud.

Bogen er lækkert opsat (nogen vil nok sige lidt poppet) og meget overskuelig og den indeholder en kort beskrivelse af en hel masse forskellige værktøjer, og der var da et par ukendte imellem, jeg liiige skulle ind og kigge på.

Kender du f.eks. IFTTT (if-this-then-that)? - Det er en super-nem automatiserings service - så når leverandøren smider info om nye releases på en hjemmeside og du ikke har tid til at gå ind og checke siden i tide og utide, så sætter man IFTTTs Email Applet til at gøre arbejdet - og nu får jeg f.eks. en mail hver gang NASA poster en ny press-release (det gør de tit - men spændende at følge med i) eller vores leverandør annoncerer en ny release af vores mail-software. Skide-smart-Egon.

Den store TECH revolution - af Christina Boutrup

http://peoplespress.dk/kina-ekspert-silicon-valley/

De der kinesere har haft fart på de sidste par år og mens vi i lille Danevang har brugt meget tid og mange ressourcer på at blive mere "Silicon Valley"-agtige, så er kineserne ved at overhale os indenom i et totalt sniger-ninja-stealth-move.

Vi så det med Singles Day (11.11), der i omsætning banker både Black Friday og Cyber Monday og Cyber Week tilsammen i omsætning med 30.8 USD millarder, men altså det kinesiske marked er jo enormt stort (https://www.wired.co.uk/article/singles-day-alibaba-black-friday-2018).

Men måske er det på tide at kigge mere på hvad Jack Ma har gang i ovre på Alibaba, end hvad Jeff Bezos foretager sig hos Amazon?

For kineserne har taget et teknologisk kvantespring indenfor bl.a. kunstig intelligens og droner (så kan vi diskutere det rent etiske på et andet tidspunkt).

Eller hvad med at kigge på hvad der sker med WeChat eller QQ fremfor hvad der sker med Signal eller Messenger.

Et af problemerne er selvfølgelig at kineserne ikke er specielt gode til engelsk og at de sjældent tager til de vestlige it-konferencer - det gør det virkeligt svært at få indsigt i hvordan firmaer som Baidu bygger deres AI programmer.

Kineserne har også en helt anden holdning til deling af data end vi har i Europa efter indførelsen af GDPR. Men faktum er at 9 af verdens top 20 tech-firmaer er kinesiske - måske er det på tide af få øjnene op for det?

Christina Boutrup har fulgt udviklingen i Kina siden 2004 og gør i bogen en virkelig god indsats for at bringe os andre “up-to-speed” med hvad der foregår i Riget i Midten. Måske var det kinesisk, man skulle begynde at kigge på i Duolingo næste gang.

Skal der ligge fysiske bøger under dit juletræ i år - og så fald hvilke? Eller er det der med bøger noget gammeldags pjat - for der skal ligge andre cool gadgets, du bare må eje under træet?

Sidst, men ikke mindst, skal der lyde et glædelig jul - til alle jer derude bag skærmene :-)

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. december 2018 kl. 23:33

Så kan man da bruge tid på at blande fysiske kort, og lægge en eller flere kabaler, og skulle man finde på at snyde så går det alligevel.