Jeg er ikke enig med Knud Romer
> ”Digitaliseringen har skabt et ansigtsløst samfund, hvor den menneskelige kontakt er forsvundet”
Det mener forfatter Knud Romer, der på Folkemødet på Bornholm var i paneldebat om teknologiens rolle i samfundet. Det sker fordi der ikke er en business case i det (fair nok min omskrivning – Knud brugte rationale). Øhh nej.
Verden vil ikke blive udelukkende digital
Som alt muligt i andet i verdensudviklingen vil der hele tiden være trends, som bølger frem og tilbage – fra en tese til en antitese (som bliver til en syntese). Og igen kan den nye syntese (som blev tesen) bølge tilbage til en antitese, som ligner den første tese. Det kan godt være, at vi ser en bølge mod digitalisering, men vi ser allerede nu eksempler på, at virksomhedernes forretningsmodeller går mod den personlige betjening. Fordi der er et behov!
Vi ser også eksempler på, at både unge og gamle vælger at ”gå offline”, et ønske om at være i nu’et, sidder og mediterer eller hvad man vælger at gøre. Personligt vil jeg forsøge i den kommende ferie at ”gå offline”, og se, hvor længe jeg kan holde uden at lægge noget op på de sociale medier og i min desperate søgen efter et ”like”-rush – men derimod fokusere på nuet og se sine børn vokse op …
Der er også en god forretningsmodel i personlig betjening. En af den mange undersøgelser, som understøtter dette, fortæller, at man helst vil have kundekontakt via en personlig telefonsamtale. Andet valg er live chat (helt ikke en robot).
Dvs. hvis man baserer sin forretningsmodel på ren digitalisering, så vil man meget sandsynligt miste kunder, da nogle konkurrenter meget hurtigt vil komme med et personligt tilbud.
Fair nok, hvis man har monopol, så kan man tvinge folk til meget – men dem findes der ikke mange eksempler på. Heller ikke inden for det offentlige – det bloggede jeg om, da jeg elaborerede over Nem-Id appen .Det er min antagelse, at der vil aldrig blive lavet en udelukkende digitalløsning, da man skal kunne supponere alle borgers behov – dvs. behov for en multi-kanal-løsning. Jeg kan dog tage fejl …
Eksempler:
Der er masser af eksempler på virksomheder, som søger at gå imod digitaliseringen.
Her er et par eksempler:
JYSK vil gå head-to-head med Amazon: Danske Jysk har takker nej til et samarbejde med e-commerce mastodonten Amazon om i fællesskab at sælge dyner og senge på nettet. Amazon er indbegrebet af digitalisering. Denne afvisning er sket efter en forsøgsordning i Storbritannien, hvor Jysk i en periode solgte sine varer direkte på Amazons platform. Men resultatet var skuffende.
Sparekassen Kronjylland går benhårdt efter at oprette filialer i hele landet. Senest har de åbnet en filial i Odense.
Som deres adm. dir. Klaus Skjødt er citeret for:
> ”I organisationen har vi dermed stor erfaring med at åbne afdelinger og sammen med de lokale kræfter, vi nu skal finde, er vi overbeviste om, at vi også kan etablere os og skabe en stærk afdeling her i Odense”
De går tydeligt imod rene digitale banker. Og der er helt sikkert plads til dem begge.
Er det virkeligt et så stort problem?
Det tror jeg ikke. Jeg tror bare, Knud Romer er som os andre (og tyv tror, hver mand stjæler), og gerne vil starte en diskussion med et skarpt budskab.
Han er jo på folkemødet (og hvem ville ikke gerne det?) og skal kæmpe om gunsten om de mange deltagere på dette møde.
Jeg tror på, at vores behov som menneske om nærhed vil få os til at rykke sammen.
Men det er godt, at vi har Knud til at starte diskussionen! Måske rykker vi alligevel lidt hurtigere tættere sammen ved det indlæg?
Hvad tænker I?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.