Jeg anklager (stadig) google og deres kiksede panda bil
Google har gjort det igen. For et par uger siden skrev jeg kritisk om Project Soli, som jeg synes var tegn på at google var på vej ned ad bakke. Jeg anklager stadig google for at være et arrogant teknologi selskab uden forståelse for den basale præmis at teknologi er til for mennesker. Ikke omvendt
Beviserne
Det vil jeg gerne føre bevis for. Deres seneste stunt med deres selvkørende bil sætter en tyk streg under min pointe. Selv Wired er enig i kritikken. Det er teknologi lavet udelukkende for teknologiens egen skyld uden den mindste skelen til de mennesker, der skal bruge den, for hmpf, google er jo de sejeste, og hvis man ikke er enig er man bare ikke langt nok ude i fremtiden eller visionær nok og så for man tæsk her på Version2 og bliver kaldt jubelnar og cirkusklovn. Men lad mig gennemgå beviserne baseret på Wired artiklen.
Exhibit A: Interiøret. Det svarer efter Wired’s vurdering til en 1998 Ford Escort. For at præcisere, så er denne model ikke en målestok for prisvindende design eller nogen speciel vild retro trend sætter. Nogle ville måske sige at det er bilens svar på lunken skummetmælk.
Exhibit B: Design. Kig på bilen! så snakker vi ikke mere om det…(kvinderne i familien synes det lignede en panda med udrykningsblink på toppen. Jeg tænker, at de har udtænkt designet efter et fatalt "Thomas The Train” binge eller en alt for lang retro Mario Kart marathon. Men det er spekulation)
Exhibit C: Styring. Google har i deres uendelige visionære visdom nået frem til at, ikke alene skal det være muligt at køre bilen uden menneskelig hjælp, det skal simpelthen være umuligt overhovedet at styre den med menneskelig hjælp. Ja, de har taget styretøjet ud og erstattet det med en stor “Go” knap. For ingen kunne tænkes “ever" at ville styre bare en lille smule eller have muligheden for at undvige. Al vores erfaring viser jo, at teknologi aldrig fejler, og at den altid ved bedre end os simple mennesker (eg. Hal 9000). Vi ved også fra luftfartsindustrien, at det fungerer fint med fuldt autonome fly og derfor flyver alle fly i dag uden piloter eller… nå nej det gør de jo ikke. Boeing og andre visionsløse ignoranter har jo glemt at tage styretøjet ud."
Exhibit D: Anomali detektion. Google har udviklet en meget imponerende evne til at genkende ting i trafikken. Det skal de have. F.eks. en cyklist der rækker hånden ud, en fodgænger, der går ind foran bilen en anden bil og så videre. Men der er jo nogle ting, som bilen bare ikke har set før. Det har de også løst med det de kalder anomali detection. Dette gør, at bilen kan reagere som et menneske selv på nye fænomener: "One of Google’s cars once encountered a woman in a wheelchair, armed with a broom, chasing a turkey. Seriously. Unsurprisingly, this was a first for the car. So the car did what a good human driver would have done. It slowed down”, men dette er confirmation bias af værste skuffe, for et menneske vil ikke altid stoppe når det ser noget nyt. Forestil dig, at det i stedet var en ond ond ISIS terrorist med et automat våben, som skød efter et flygtende barn. Dette må karakteriseres som en anomali af præcist samme type. Læg mærke til hvor tomt sætningen nu klinger: "So the car did what a good human driver would have done. It slowed down”. Her er det så man sidder inde i bilen og tænker “godt at google huskede at tage styretøjet ud så jeg ikke kan komme væk.
Google vs Tesla
Google kan meget vel have udviklet noget fantastisk teknologi, og man kan indvende, at det bare er en protoype, men prøv og sammenlign med, hvordan Elon Musk greb det an: den første protoype af Teslaen sørgede han for var en fed bil, som mennesker ville kunne lide og synes var behagelig, men den kunne ikke engang køre endnu. Det kom senere, men det var nok til at der var venteliste på bestillinger.
Tesla er faktisk i dag et godt eksempel på, hvordan man sørger for at teknologien understøtter reelle menneskelige behov (hvis vi lige glemmer deres bizarre væg batteri for et øjeblik). Tesla har også eksperimenteret med at gøre kørslen førerløs, men deres tilgang er helt anderledes. For det første har de beholdt styretøjet, men der, hvor de har fokuseret, er at gøre motorvejskørsel førerløst. Det er fordi det er en use-case som giver mening for de fleste. Motorveje er lette at forudse, og det mest ensformige og kedsommelige. Klart det, man som chauffør helst slipper for at skulle koncentrere sig om. Denne funktion er til gengæld allerede tilgængelig. Se en demo af Tesla’s Model SP85D her
Prøv i øvrigt at sammenligne med Tesla’s generelle approach til at lave biler. Det, de har valgt at inkludere i den nye version (og her taler vi naturligvis software version, ikke ny "hardware" model) er automatisk nød-opbremsning og blindvinkel alarm! det er ting som alle chauffører nye som gamle hver dag kæmper med og virkelig har brug for (en anden ny feature "valet mode”, der får bilen til at komme til dig, når du kalder på den, er jeg dog ikke så sikker på er lige i kassen).
Jeg synes Elon Musk udtrykker det ret godt: "Version 7 will have a “complete UI overhaul”. “It’ll kind of need one,” Musk slyly notes “because of the way the car will interact with you in the future.” - altså fokus er på hvordan teknologien interagerer med mennesket.
Der er unægteligt en forskel fra google’s foragt for mennesker og grænseløse tro på teknologi til Tesla, der går efter at få teknologien til at hjælpe os med de ting vi virkelig har brug for. Så ja, jeg mener, at jeg har ret når jeg siger, at Project Soli er et tegn på at google er på vej ned. Denne kiksede panda bil er et glimrende bevis.
I rest my case….

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.