Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Jagten på det forsvundne Metaverse …

28. november 2022 kl. 13:287
Jeg har tidligere skrevet en blog om Metaverset efter en samtale med Jens, hvor vi kom ind på om hvorvidt Metaverset blev det vilde vesten – og hvordan ens værdier kunne/burde/skal etc. beskyttes i dette univers, som vi dybest set ikke ved hvordan kommer til at se ud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Overskriften er jo stærkt inspireret af den ikoniske film fra 1984 ”Jagten på den forsvundne skat” – og i øvrigt ingen sammenligning derudover. 

Denne blog blev til efter en god samtale med Janus Sandsgaard, Digitaliseringspolitisk fagchef, og Jens Wedenborg, Chefkonsulent, fra Dansk Erhverv omkring Metaverset. 

Jeg har tidligere skrevet en blog om Metaverset efter en samtale med Jens, hvor vi kom ind på om hvorvidt Metaverset blev det vilde vesten – og hvordan ens værdier kunne/burde/skal etc. beskyttes i dette univers, som vi dybest set ikke ved hvordan kommer til at se ud. Læs bloggen her: Metaverse – bliver det en god business case? Eller bare det vilde vesten? | PRO (version2.dk)

 

Forskellen mellem VR og Metaverse? 

I vores samtale, Janus, Jens og jeg, forsøgte vi at finde gode eksempler på brug af Metaverset. Meget hurtigt blev det en diskussion om hvor grænsen mellem VR (Virtual Reality) og Metaverset ligger. Konklusionen blev, at Metaverset bruger VR, men det er så meget mere. Se også definitionen i den første blog, som jeg skrev i samarbejde med Dansk Erhverv. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog kunne vi komme med supermange gode eksempler på brug af VR. Alt fra undervisningsbrug (f.eks. undervisning af sikkerhed på bl.a. boreplatforme), introduktion til nye produkter og serviceydelser. Der var også et eksempel på et borgerforslag om etablering af en bro, som først mødte modstand, men som efterfølgende via VR-teknologi fik omvendt folkestemningen i en positiv retning.  

Fælles for dem er det dog, at de er rigtig gode eksempler på VR. Mener vi. Metaverset bruger VR teknologien, og er kende tegnet ved, at forskellige verdener og leverandører arbejder i det samme ”univers”. 

 

Det bliver næsten som et ny internet – og dog alligevel ikke på mange måder 

Internettets fader, Tim Berners-Lee, definerede internettet, skrev den første kode, satte de første servere op. Og så blev den teknologi sat fri til alles glæde og mulighed for at skabe sin lykke. Alle kunne alt. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle kunne – med hul igennem – kommunikere, skabe en forretningsmodel etc. Blot at de følgende landets love. Virksomheder, som brugte internettet, blev reguleret efter det land, som de var hjemmehørende i. 

Dvs. indgangsbarrieren for at starte en hjemmeside var minimale. Køb af et domain, køb af plads på et webserverhotel (eller etablerede serveren selv), åben Notepad og skriv lidt kode (eller gør som os andre og download et open source CMS-systemet) … bang så er du i gang. Det er ikke selve implementering af infrastrukturen, som tager tid. Det er skabelsen af indhold og ikke mindst vedligeholdelsen af dette (og løbende SEO-implementering), som koster. 

Helt på samme måde, så bliver indholdsdelen en vigtig del af Metaverset, men det, som det koster at komme ind i dette nye univers, bliver forventeligt meget høj. Plus at det endnu er usikkert, hvem der kommer til at ”hoste” dette univers. Hvilke krav har denne host til dets medlemmer? Bliver der defineret standarder? Hvad må man, og hvad må man ikke? Hvor meget udvikling, som p.t. pågår, går tabt? Eller bliver det købt af Elon, som på samme måde som fuglen, og bliver det sat fuldstændigt frit? 

Vi ved at Facebook har kanaliseret 1/3 af deres udviklingsstyrke over til at arbejde med dette. Vi ved at der bliver massivt arbejdet på produkter, som under støtter Metaverset (og VR i form af briller etc.). Så her er spørgsmål: Hvornår tager dette fart, og er det så for sent med at komme på vognen? 

Spørgsmålene hober sig op. Men det ønske, som ligger både Janus, Jens og undertegnet på sinde: Vis os et godt eksempel på dette! 

 

Hvordan ser det så ud dette Metaverse? 

Dansk Erhverv etablerer i samarbejde med IT-Branchen et Metaverse Lab, som giver deltagerne mulighed for at få viden om nogle af de teknologier, som understøtter metaverset – bl.a. virtual-/augmented reality og blockchain/web 3.0. 

Dette arrangement giver forhåbentligt et har gode eksempler på hvordan Metaverset ser ud. 

Første møde afholdes 5. december 2022 kl. 13.00-15.30 hos Dansk Erhverv på Børsen. Ræk ud til en af de to hvis I gerne vil deltage her.

Ellers har Dansk Erhverv også en introduktion til metaverset i forn af webinar  Intro til metaverset: Sådan kommer du i gang (danskerhverv.dk) 

Ses vi? 

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. december 2022 kl. 11:52

Dansk Erhverv etablerer i samarbejde med IT-Branchen et Metaverse Lab, som giver deltagerne mulighed for at få viden om nogle af de teknologier, som understøtter metaverset – bl.a. virtual-/augmented reality og blockchain/web 3.0.

Jeg håber Dansk Erhverv i 2023 og årligt efterfølgende vil estimere, hvad deres medlemmer har investeret i Metaverserne og hvad afkastet har været.

I mellemtiden peger intuition og realiteter på et eklatant spild af GDP:

https://slashdot.org/story/22/12/05/162227/eu-hosted-24-hour-party-in-its-400000-metaverse-very-few-people-turned-up

Har oplægsholderne et enkelt eksempel på en sund eksisterende forretning i et Metaverse? Eller er hypen baseret på den usandsynlige success-præmis at brugerne ankommer af sig selv i millionvis?

6
2. december 2022 kl. 08:26

Det internet de skriver om, er kræmmerinternettet

5
1. december 2022 kl. 20:05

Slår man > www wiki

op i sin browser, finder man en side, der begynder med disse ord:

"WWW" and "The Web" redirect here. For other uses of WWW, see WWW (disambiguation). For uses of web, see Web (disambiguation). For the first web software, see WorldWideWeb.Not to be confused with the Internet.

Så dit klip:

Internettets fader, Tim Berners-Lee ...

må siges at være FN.

WWW var CERN's svar på at UNIX åbenbart var født uden SYS$PUBLIC-ekvivalent (et logisk navn på VMS), der pegede på et offentligt område, alle kunne læse.

Det var først i 1993 at CERN gjorde HTTP/HTML frit tilgængeligt for alle at WWW opstod. Internettet - inkl DECNET - havde eksisteret i flere år inden.

4
30. november 2022 kl. 10:51

Metaverse - Opasia med VR briller. Det var så vildt og nu bliver det endnu vildere! I TeleDanmark's Opasia kunne man gå til bageren og ind på torvet. Snakke med andre brugere (mailto: links). Mulighederne var uendelige i det animerede CD-rom univers. Selv hende der fremtidsforskeren på DR fra MouseHouse syntes det var vildt. Lige indtil det ramte virkeligheden og folk spurgte "hvorfor?".

https://www.youtube.com/watch?v=wgk9ipRpYH0

1
29. november 2022 kl. 08:49

Jeg er med på at det er en udbredt misforståelse blandt lægfolk, men jeg synes godt at man kan have højere forventninger til et ingeniør forum som Version2.

Tim Berners-Lee er ikke Internettets fader, han skabte World Wide Web, som ganske vist er en af de mest udbredte tjenester på Internettet, men det er immervæk ikke det samme som Internettet.

3
29. november 2022 kl. 11:50

Må jeg anbefale dig at researche lidt ! Der findes adskillige glimrende bøger om Internettets tidlige dage, fx: "Where wizards stay up late, the origins of the Internet", Kate Hafner & Matthew Lyon

Tim Berners-Lee havde intet med det tidlige Internet at gøre ! (1960'erne) (DARPA, BBN og de 4 første hosts/noder, der definerede starten på Internettet (noderne blev kaldt for IMP's (Interface Message Processors) og stod på 4 amerikanske universiteter primært på den amerikanske vestkyst). Som Christian skriver var Tim Berners-Lee manden bag WWW, baseret på protokollen HTTP (Hyper Text Transfer Protocol), men denne protokol har ingenting med historien om Internettets fødsel at gøre.