Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Jacob Sparre Andersen

16. december 2018 kl. 18:0123
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da jeg gik i leding og med tugtige motiver bortførte SSLUG's næstforkvinde, blev jeg ikke, som jeg ville være blevet i tidligere tider, hjemsøgt af hendes frænder med bål, brand og våbens gny.

De er mere til at komme med en passende værtindegave og godt humør til en hyggelig aften. Ikke nær så tit som vi burde, men så ofte som vi kan få det til at passe.

Da vi for nogen tid siden trommede slænget sammen, meldte Jacob afbud på grund af "noget sygdom." Det var naturligvis trist, sygdom er alle mands herre og alt det der, men resten af os havde en god aften hvor vi spillede Junta med en tidsaktuel udvidelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort efter fortalte Jacob at han skulle på Rigshospitalet og undersøges for kræft i maven, hvilket viste sig at blive diagnosen.

Nu er Jacob her ikke mere.

Jeg skal ikke gøre mig klog på om Jacob ville have overlevet hvis vi holdt op med at spilde sundhedssektorens midler på regneark og kassetænking, men det havde utvivlsomt forbedret hans chancer og måske sparet ham for at blive raslet rundt i ambulancer i hele Nordsjælland i dagevis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af mine første minder om Jacob var hvorledes han virkede som impromptu radar under LinuxForum: Når arrangørene ikke kunne finde den næste taler blev Jacob sat til at skue ud over mængden, for han var et hovede højere end resten af os.

Jacob stak også ud fra mængden på andre måder: Han havde kigget på hvad der var af programmeringssprog og besluttede sig for Ada, hvilket mange utvivlsomt har fundet lige så quirky som hvis han havde kørt rundt i en træfyret dampmaskine.

Ada blev til fordi Department of Defence i 1970'ern konkluderede at existerende programmeringssprog ikke var gode nok til at programmere fly, raketter, missiler osv. og efter en konkurrence vandt et par gutter fra franske Bull med det sprog der blev døbt Ada, efter vores allesammens Ada Lovelace.

Ada sproget blev aldrig rigtig populært, det var "for omstændigt", "det krævede en masse unødvendig information", f.eks hvor stort et spænd ens heltalsvariable skulle bruge og det "forbød en masse indlysende operationer" som f.eks at blande pointere og integers hulter til bulter.

Men det beror altsammen på en misforståelse: Det var sådan set netop pointen med Ada at hvis dit program er autopiloten i et rutefly eller navigerer et atom-missils sprænghovede, så skal du tænke over hvad dine variabler skal kunne og "blande", "hulter" og "bulter" bør ikke være nærmiljøet.

Jacob valgte ikke Ada for at opfinde Hipster-begrebet før tid, selvom han havde skægget til det, men fordi det var lavet til at skrive gode, sunde og pålidelige programmer.

Af uddannelse var han fysiker, eller måske skulle man sige polyfysiker, for han rodede både med turbulens, røngten, oceanografi, golfspillere, DNA analyse og meget andet, indtil, som det ofte sker for fysikere, programmeringen tog overhånd.

Det gjorde dog ikke spændvidden mindre: Ordd-eling af færøske ord til LaTex, talegenkendelse for ordblinde, videoanalyser af revner i boreplatforme, lagerstyring til supermarkeder ... you name it.

En sommer så det ud til at Jacob skulle blive min svoger og dermed vores børns Onkel Jacob. Den titel beholdt han naturligvis selvom svigerinden giftede sig med Onkel Jakob den Anden og Onkel Jacob den Første giftede sig med Christina.

Det var faktisk også den eneste gang jeg så Jacob være bragt lidt ud af fatning.

En uge før bryllupet kidnappede vennerne ham på Niels Bohr Instituttet, proppede ham ind i en bil som i rask tempo kørte vestover, mens en af dem telefonisk forsikrede piloten om at de var på vej nu og argumenterede for at man sagtens kunne springe ud med faldskærm selvom det var blevet halvmørkt og blæste så meget at radioavisen advarede om at Storebæltsbroen måske lukkede og Vejlefjordsbroen ligeså.

Jacob åndede lettet op da bilen tog afkørsel 39 i Slagelse hvor han istedet for at blive kastet ud med faldskærm blev fodret godt af og sat foran et, også til lejligheden, modificeret Juntaspil:

Ugen efter stod slænget naturligvis klar med tux-espallier udenfor kirken og i tidens fylde til barnedåb for Lea der nu altid vil savne sin far når hun leger med Legoklodser.

Her er det på sin plads med en berigtigelse: Jacob blev beskyldt for at have et Lego-problem men det har absolut intet på sig: Han elskede Legoklodser.

Derimod var Lego en overgang ved at have fået et Jacob-problem.

Det tog Billund alt for lang tid at skyde sig ind på super-klods-entusiasterne, der udviklede højt specialiserede og meget kapable CAD programmer, som f.eks LDraw og MLCAD, hvortil Jacob skrev en landskabsgenerator.

Det traditionelle $BigCorp gensvar, at lade advokater vifte truende med varemærker og patenter, var tæt på at køre forholdet mellem Lego og deres allerstørste fans helt i hegnet, indtil entusiaster på begge sider, ikke mindst Jacob "som talte både Lego og Dansk", fik talt situationen ned på jorden.

Så sent som for 10 dage siden svarede Jacob på et Ada spørgsmål på StackOverflow, mens han i sin profil undskyldte at han nok kom til at sætte tempoet lidt ned.

Det var Jacob i en nøddeskal: Altid venlig, altid villig til at hjælpe, altid med med en god, forståelig og rigtig forklaring.

Tak for alt Jacob, du gjorde verden bedre mens du kunne.

phk

PS: Del endelig jeres minder om Jacob i debatten herunder, så Lea en dag finder dem.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
9. februar 2019 kl. 00:23

Jeg har haft æren af at blive undervist, og arbejde sammen med Jacob. Tanken om at der fandtes væsener som ham i verdenen, gav mig håb. Et sjældent sødt og kærligt væsen og jeg kan næsten ikke bære at han ikke er her mere. Åh gud jeg håber hans familie klarer sig igennem det kæmpe store tab. øv øv øv

21
22. december 2018 kl. 18:05

Ser først nu at Jacob er gået bort. Mine tanker til hans familie.

En studie og SSLUG ven.

20
19. december 2018 kl. 12:31

Jeg vil huske ham som en av de mest aktive deltagere på StackOverflow når det gjelder Ada programmering.

19
18. december 2018 kl. 23:09

"Altid venlig, altid villig til at hjælpe, altid med med en god, forståelig og rigtig forklaring."

Præcis.

Sikke et tab.

18
18. december 2018 kl. 13:21

Korrektion: Det er fra GULCh Linux Users Group og ikke fra Jacobs tidligere arbejdsplads.

17
18. december 2018 kl. 13:11

Fra Jacobs tidligere arbejdsplads på Sardinien har jeg modtaget flg. engelske oversættelse af deres opslag: (http://www.gulch.it/node/123)

Jacob Sparre has left us

Today, December 17th, 2018, we get to know with immense sadness that our friend Jacob Sparre Andersen died in Copenhagen after a short fight against a very aggressive cancer.

In our mind we review the many Linux Days of ours he took part in, every time bringing up very special, and in some way "exotic", topics. Our gratitude stands for his will to explain those topics clearly, to which point he made the effort to speak Italian as much as he could.

Jacob leaves behind a wife and a daughter who's still in such a young age that we can't even try to imagine what it means to lose your father. And he leaves behind many friends. They are many here in Sardinia, too, where he did research activity at the CRS4 for many years and where, as we said, he took part to many of our Linux Days. We grieve over the loss of Jacob together with them.

[In the picture: Jacob at the Linux Day in Cagliari in 2014, in his Ada shirt and showing a t-shirt of the GULCh Linux Users Group]

16
17. december 2018 kl. 22:37

Bisættelsen finder sted fra Hørsholm Kirke på lørdag d. 22 dec 13:00

15
17. december 2018 kl. 17:15

Det er så sent som i sidste uge at Jacob diskuterede GDPR på en af vores fælles IRC-kanaler. Han vil blive savnet.

Jacob og jeg havde et tæt samarbejde i SSLUG omkring årtusindeskiftet, både om møder og om it-politik, Mange aftener er blevet brugt på trappestenen foran NBI efter SSLUG-møder, på Helse^WØlbaren i Elmegade eller i "Præsidentpaladset (også kendt som Jacobs lejlighed) på at diskutere teknik og det sociale sammenhold omkring teknik.

Jacob havde stærke og ideologiske holdninger, men kunne formidle dem åbent, venligt og imødekommende. Selv var jeg noget mere pragmatisk, men rå i min debatform. Sammen kunne vi træde et skridt tilbage og finde en fælles holdning. Dernæst kunne han skrive den diplomatiske version og jeg kunne skrive den noget mere udiplomatiske version – så blev alting sagt.

Jeg har altid haft stor glæde at at diskuterer med Jacob, også selvom det blev sjældnere med årene.

Farvel Jacob. Jeg håber du fik set Serenity selvom jeg ikke kunne finde mine DVD'er.

14
17. december 2018 kl. 14:56

Jeg mødte Jacob via Ada-DK foreningen for ~10 år siden. Vi klikkede fint fra dag et. Han var et åbent og tilgængeligt menneske, og jeg nød altid at være sammen med ham.

Indover årene har jeg haft glæden af hans vid og humør, både på IRC og IRL. En årgang arbejdede vi sågar på et projekt sammen.

Jacob var altid fornøjelig, og med sine stærke holdninger til programmering var det aldrig svært at få gang i en god debat. Han havde en eftertænksom manér og et utrolig venligt gemyt. Der støbes ikke mange mennesker i Jacobs størrelse, hverken fysisk eller i overført betydning.

Tak for denne gang Jacob og god vind hvor end du er nu.

13
17. december 2018 kl. 14:55

Jeg husker Jacob fra mange gode LinuxForum-stunder, og for virkelig at have hjulpet mig i gang med Linux og opensource, både til LinuxForum og til forskellige installparties. Han var en af de mest hjælpsomme og venlige i den svære Linux-begynder-tid.

12
17. december 2018 kl. 11:27

Jacob var min ven. Jacob var altid rar at være sammen med, lige til det sidste. Jacob gjorde mig sådan lidt baggrundsglad ved at eksistere, selvom vi ikke sås så tit mere. Det var meningen, Jacob skulle være der altid.

Jeg er sådan en videnskabelig type, der ikke tror på noget bagefter. Alligevel er mytologi min allierede når mørket sænker sig. Mytologi er inde i vores hjerner, og vores hjerner er rigtige nok. I min hjerne er Jacob fri nu, og han har vinger.

11
17. december 2018 kl. 10:34

Først er jeg nødt til at korrigere PHK. Jeg var med til at kidnappe Jacob inde på NBI dengang før brylluppet, og sad så i bilen bagved på turen til Slagelse, og vi tog ikke afkørsel 39 som er det oplagte valg når man skal besøge Hanne og PHK, men for at forvirre Jacob lidt først afkørsel 40 (og for at forlænge forvirringen lidt: med en undskyldning om at Gitte skulle have benzin på bilen) og kørte så en lidt længere vej gennem Slagelse. Eftersom jeg som sagt sad i bilen bagved kan jeg ikke sige hvornår Jacob åndede lettet op, men det har ikke været da vi tog afkørsel 39, for det gjorde vi ikke.

Fra jeg først mødte Jacob var han med til at vække min LEGO-interesse, og i Februar 2009 fulgtes vi ad til (det første) LEGO World (og senere på dagen et møde i SSLUG), hvilket fik os begge til at beslutte os for at melde os ind i LEGO entusiast-foreningen, det tog mig et par dage at finde tid til det, det tog Jacob et par måneder, sikkert fordi han havde travlt med noget andet.

Leg videre Jacob.

10
17. december 2018 kl. 09:31

Et af mine første møder med Jacob var på NBI tilbage i slut-90'erne, hvor han rodede med en DEC Alpha-baseret arbejdsstation. Alle vi andre i SSLUG rodede med Linux på Intel-baserede PC'ere og servere, men Jacob nørdede med Alpha'en.

Og den skulle selvfølgelig kunne programmeres i Ada.

Sådan var Jacob bare - det han ikke kendte til blev undersøgt, og man kunne altid høre om noget nyt han nu havde gravet sig ned i.

Et spændende menneske, som jeg vil savne.

9
17. december 2018 kl. 09:30

"Høj" er ordet, jeg tænker når jeg ser Jacob for mig. Naturligvis fysisk, men også intelligens, humør og idealer. Og mine forventninger var høje når Jacob holdt foredrag men han indfriende dem altid: jeg har lært om golf, Ada, LEGO og meget andet.

Det er uendelig trist at vi ikke har Jacob mere.

8
17. december 2018 kl. 08:54

Jeg havde æren af at møde Jacob da han var min lærer på Ceus I Nyk. Han havde altid et stort overskud og tid til alle. Udover dette - var han en ven helt til det sidste

Æret være dit minde - Jacob - Vi savner en stor personlighed

7
17. december 2018 kl. 00:00

Jacob var der altid - altid sammen med os andre. Linuxforum-konferencer, sjove events, Linux roadshows, SSLUG-møder, generalforsamlinger i SSLUG osv osv. Altid med øje for at lave gode ting og bidrage, hvor han kunne. Altid hyggelig at være sammen med, meget klog og samtidig sjov.

De kærligste tanker til Christina og Lea som mister en legende far, en Lego-kender og en den rareste Linux-"nørd" man kan forestille sig.

Jacob, du bliver savnet....

6
16. december 2018 kl. 23:05

Jeg havde fornøjelse af at blive undervist af Jacob i 2½ år på Datamatiker AK uddannelsen i Nyk F.

Så for dem der ikke vidste det, så var Jacob også pædagog :)

Vi startede nogle og tredive. Vi var 5 som gennemførte uddannelsen. Nu skal jeg ikke kunne sige om et hardcore semester med Ada, kan tage hele skylden. Men helt kan det ikke frasiges. :)

Jacob var i stor indflydelse på, at jeg fik øjnene op for Unix og Open Source i det hele taget.

Jacob var det fagligt, som jeg gerne ville være og stadig ikke er.

De allerbedste og varmeste tanker til hans familie og nærmeste.

5
16. december 2018 kl. 22:41

Jeg mødte Jacob (elektronisk) i 1998 i forbindelse med LDraw, hvor vi begge var aktive. Et par år senere var han en aften på besøg i mit hjem i Kolt, Tim Courtney var der også, og vi fik bygget og snakket og grinet. Han var vist kommet fra København, men sent om aftenen kørte jeg ham hjem til hans forældre i Skåde. Her er et billede af Datsville projektet, som han også var involveret i: http://www.hassings.dk/l3/datsville.html

4
16. december 2018 kl. 21:35

Jacob var et legebarn i ordets bedste forstand.

Jeg mødte ham i Februar i år i lufthavnen hvor vi begge var på vej til Bruxelles til årets FOSDEM konference. FOSDEM var et fast årligt arrangement for Jacob, for han skulle jo ned og holde kontakten til Ada-open source-miljøet ved lige.

Inden vi skulle ombord på flyveren fik jeg lige set et par videoer med hans robot. Mellem to konsulent-opgaver havde han taget lidt fri, så han kunne deltage i DTUs Robocup (http://www.robocup.dtu.dk/), med en robotbil bygget delvist af lego og selvfølgelig programmeret i Ada. På den måde fik han kombineret 3 passioner på en gang: leg, lego og Ada - totalt nørd-hattrick på den gode måde.

Jacob - du og dit gode humør vil blive savnet!

4
16. december 2018 kl. 20:12

Jacob var sgu en sjov og underholdende gut som tog sig godt af os "unge" dengang jeg joinede SSLUG i tidernes morgen. Han var lidt i baggrunden, men aldrig ude af syne (ikke mindst fordi han ragede op over alle andre). Han havde en lun humor, og i modsætning til så mange "ivrige" ildsjæle i opensource verden dengang, så tror jeg faktisk aldrig jeg har set ham ophidset eller sur.

Jeg har så sent som for en uge siden vist min 4årige søn hvordan jeg kendte en fyr der var lige så tosset med Lego som min søn er det - ja endnu mere vel faktisk. Det var selvfølgelig Jacobs side jeg viste frem.

3
16. december 2018 kl. 20:12

Jacob var sgu en sjov og underholdende gut som tog sig godt af os "unge" dengang jeg joinede SSLUG i tidernes morgen. Han var lidt i baggrunden, men aldrig ude af syne (ikke mindst fordi han ragede op over alle andre). Han havde en lun humor, og i modsætning til så mange "ivrige" ildsjæle i opensource verden dengang, så tror jeg faktisk aldrig jeg har set ham ophidset eller sur.

Jeg har så sent som for en uge siden vist min 4årige søn hvordan jeg kendte en fyr der var lige så tosset med Lego som min søn er det - ja endnu mere vel faktisk. Det var selvfølgelig Jacobs side jeg viste frem.

2
16. december 2018 kl. 19:30

Jeg har kendt Jacob i mange år efterhånden. Oprindeligt mødte jeg ham i forbindelse med SSLUG, men de senere år har jeg haft fornøjelsen af at møde ham til flere open source konferencer.

Det var altid en fornøjelse at møde ham og opleve hvordan han brændte for Ada, Lego, open source mv.

Jeg er sikker på at mange vil genkende den gode energi der altid var omkring Jacob og tænke tilbage på de mange gode minder.

1
16. december 2018 kl. 18:41

Jeg lærte Jacob at kende på NBI, Niels Bohr Instituttet dengang vi læste fysik 1 - ca 1990. Jeg bestod ikke, men det gjorde Jacob, Sidenhen så vi hinanden gennem SSLUG og open source miljøet op gennem årene. Typisk ved den årlige fætter kusine fest Open Source Days/Linuxforum hvor Jacob altid var med og altid smilende.

Han var en "af de gamle" som var med til at gøre Linux mainstream på mange måder og med idlhu.

Jeg hørte det for nyligt at han var syg og blev så trist. Han var altid flink og altid hjælpsom, og vil blive savnet.