Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

ITA 2008: Sammenhængende it-understøttelse

3. april 2008 kl. 21:513
Artiklen er ældre end 30 dage

Årets IT-arkitekturkonference, der blev afholdt af IT- og Telestyrelsen i Århus er netop slut og de i omegnen af 900 deltagere fra det offentlige Danmark draget i alle retninger igen.

Konferencen introducerede med sine godt 60 sessioner fordelt på 2 dage et bredt udpluk af de digitaliseringsinitiativer og erfaringer der pt. er i spil. Programmet rummede dermed både relativt nye emner som den Fællesoffentlige Forretningsreferencemodel (FORM) fra Den Digitale Taskforce, en model der skal hjælpe de nyligt oprettede domænebestyrelser med digitaliseringsarbejdet, samt gengangere, nu et år rigere på erfaring, som IT- og Telestyrelsens oplæg om SAML 2.0, der danner fundamentet for den fællesoffentlige web Single-Signon (SSO) løsning.

Som det altid er med konferencer var der varierende sul på oplæggene, et par fejlskud i vurderingen af oplægs popularitet med halvtomme sale eller overfyldte små lokaler som konsekvens. Sådan er det. Langt værre var det at der simpelthen bare var for mange forskellige emner at fortælle om i år, afspejlet i at konferencen havde ikke færre end 9 parallelle spor (!) Det gør det noget omfattende at sætte sig ind i programmet.

ITA konferencen er om noget netværk, netværk og netværk. Med centrale aktører fra store dele af den offentlige sektor trukket ud fra de vante omgivelser og samlet på ét sted er der rig mulighed for at holde uformelle møder og knytte nye relationer. Dermed får konferencen ikke færre end 10 spor. Tal om et prioriteringsmareridt. Man kunne nok godt have skåret lidt hårdere i emnerne uden at det havde gjort så meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konferencens sidste oplæg ved Preben Mejer / Innovation Lab om megatrends og digital forvaltning fortjener en særlig bemærkning. Preben leverede et fast-forward vue over en lang række teknologier og områder der rykker lige nu, papirflade skærme, GPS'er på størrelse med 25 ører, selvaflivende rottefælder der emailer ejeren når der er bid og meget mere. Oplægget endte i en kort reklame for NEXT no. 5: De af os der er hårdt ramt af gadgetitis bør nemlig søge mod filmbyen i Århus i denne weekend, hvor det digitale papir, nuttede robotsæler og andet lir vises frem!

En spændende gennemgang leveret med humor og nærvær.

Alt i alt var det en fin konference og jeg kommer også næste år.

Så er du advaret.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 04/04/2008 - 11:11

Et konstruktivt forslag kunne være at tage udgangspunkt i hvordan man understøtter den kompetente borger i at være digitalt "intelligent", dvs. at kunne håndtere borgerrollen og dermed opfylde den kritiske styringsfunktion og kunne levere de behovsvurderinger, -valg og -koordinering man ikke kan fra centralt hold.

Og så må man selvfølgelig tage de afledte aspekter derfra. Et af hovedproblemerne er jo at man har afkoblet strateginiveauet ved at antage en række implicitte "sandheder", som skævvrider. Interoperabilitet er blevet teknisk monokultur i stedet for åbenhed. Sikkerhed er blevet kontorl over overvågning i stedet for riskoreduktion. Brugerdreven er blevet til ekspert fokus og fokusgrupper, men glemmer borgeren og dne løbende tilpasning i valg. Etc.

Det bedste eksempel, hvor det pt. går galt er jo når man sammenligner den offentlige sektor med en virksomhed og glemmer at kunderne nærmest intet har at sige i den nuværende struktur.

Som al økonomistyring fortæller os - folk agerer som de bliver behandlet og målt. Hvis borgerne behandles som inkompetente ældre, så bliver de inkompetente - og det er de principper, der pt. bygges ind i systemerne og arkitekturen.

Hvor er det nu lige at man stiller spørgsmålstegn ved disse forhold?

Problemet er selvfølgelig at det er forhold som gør ondt fordi man "glemte" at tage fat tidligere, hvorved problemerne akkumulerer. SSO som et godt eksempel på en grundliggende fejl.

3
4. april 2008 kl. 09:03

Hej Jens Jakob,

Programmet spænder meget bredt fra strategi over arkitektur til interoperabilitet og sikkerhed, men ellers . Måske kunne man med fordel prøve at tage et eller et par tema(er) op? Der er efterhånden så mange initiativer at det burde være muligt.

Temaerne kunne som du foreslår jo være bygget op omkring de projekter der pt. kører eller har kørt siden sidst. Det ville også give en rød tråd at hægte de forskellige emner op på.

/Kåre

2
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 04/04/2008 - 08:11

Fint at man holder disse arkitekturkonferencer, men det er lidt tyndt at se leverandører klappe kunden på ryggen på denne måde. Se lidt ned under motorhjelmen, så er billedet et andet.

Det såkaldte FORM brillerer ved at være fyldt med abstrakte termer, men nærmest blottet for kobling til den faktiske verden. Hvor er KUNDEN?

Det såkaldte "sikkerhedsarbejder" bruillerer ved at være fyldt med påstande, men fokuserer entydigt på kontrol og overvågning som er rene illusioner af sikkerhed der skaber et væld af nye single point of failrues og sårbarheder. Hvor er KUNDEN, hvor er fokus på realitet og hodlbarhed?

Den såkaldte "bruger-drevene" innovation brillerer ved at være fyldt med påstande om at man er så og så borgerorienteret, men fokuserer på centralisering og planøkonomi. Hvor er forståelsen hvor KUNDEN og det som rent faktisk efekiviserer og skaber værdi?

Man kan kun beklage - hensigten er måske god og der er masser af fornuftigt indhold, men når man ikke kan skelne suboptimering og gode miner til slet spil fra realitet og de faktiske kausale forhold, så bliver det en tynd gang skuespil og propaganda for en plan som aldrig realitetstestes i forhold til effekterne i den virkelige verden.

Det er ikke på denne måde, Danmark kommer foran - det er måden man taber alt på gulvet.