Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

IT ødelægger samtaler

11. februar 2019 kl. 09:2618
IT ødelægger samtaler
Illustration: Lasse Gorm Jensen, MI.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mobiler og laptops kan tage energien ud af samtaler, bare de er i nærheden, også selvom de ikke er i brug.

Jeg gennemførte et forsøg med en gruppe elever, som fik nogle oplysninger og derefter frit skulle diskutere ud fra dem. Jeg havde haft eleverne i halvandet år, vi havde været på studietur sammen, så de kendte både hinanden og mig godt.

Jeg havde valgt nogle emner som kunne engagere eleverne. Første gang fik de at vide, at de skulle diskutere emnerne som de selv syntes.

Det virkede lidt uvant, da elever i gymnasiet ellers er vant til at få arbejdssedler med en række spørgsmål, de skal svare på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her skulle de også stille de rigtige spørgsmål til hinanden og diskutere ud fra dem. Altså som i en almindelig diskussion, når mennesker er sammen og noget kommer på banen.

De to første gange fortalte jeg direkte eleverne at de måtte bruge deres computere og mobiler som de havde lyst til. Langt de fleste var med i samtalen.

Nogle brugte deres mobil til et øjeblik at trække sig ud af samtalen og andre brugte deres bærbare til at finde oplysninger. Meget som vi kan opleve i et almindeligt samvær eller uformelt møde.

De to sidste gange fik eleverne at vide, at alle laptops og mobiler skulle lægges væk. De skulle helt udenfor synsvidde. Jeg oplevede, at samtalerne blev mere højlydte end normalt, eleverne gestikulerede og bevægede sig rundt mens de diskuterede, en elev satte sig med armene om skuldrene på to andre mens de diskuterede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til en almindelig time sidst på eftermiddagen kunne det minde om et italiensk marked.

Jeg kunne høre, at eleverne gik ud over det oprindelige emne, og fik fat i flere aspekter end de første gange. Flere elever fortalte at de ellers brugte deres laptop eller mobil til at undgå akavede situationer eller pludselig stilhed, og at det faktisk var sjovere at snakke sammen.

Da klassen en måned senere skulle arbejde på et nyt projekt, tog flere af sig selv fat på at arbejde med papir og blyant, uden at bruge computer, og det lod til at den kreative del af deres projekt gik hurtigere. En del af det arbejde de ellers lavede på en computer, var måske nærmest overspringshandlinger.

Mine resultater passer med de iagttagelser som er præsenteret af Sherry Turkle - en af pionererne i forskningen af børn og unges brug af IT. Hun beskriver at samtaler bliver mere overfladiske, når der ligger mobiler fremme, og at eleverne bliver mere afslappede, når de ikke bruger IT i undervisningen.

Min egen Ph.d. – fra for længe siden – tyder på, at brugen af moderne IT kræver mere opmærksomhed end vi normalt regner med. Brugen af IT er derfor en betydelig ekstra stressfaktor, som gør at eleverne bliver mere anspændte og har sværere ved at fokusere på det de skal lave. Også når deres opmærksomhed i øvrigt er på det.

I dag betragter elever ligesom mange voksne brugen af IT som det normale. Det er en uvant situation at skulle lægge det væk. Sherry Turkle beskriver hvordan en del både unge og voksne bliver uvante med at føre en samtale. De bliver dårligere til det, når de er vant til at det meste af deres kommunikation ikke er gennem samtaler, men over en mobil eller computer.

Mine resultater tyder på, at det er en god ide at prøve nogle IT-fri perioder i arbejdet, og se hvordan de fungerer.

Litteratur:
Strom, Georg: Inattentive use of electronic equipment. Department of Computing Science, University of Copenhagen 1996. https://georg.dk/uop.htm
Turkle, S. (2015). Reclaiming conversation The Power of Talk in a Digital Age. New York: Penguin Press 2015

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
20. februar 2019 kl. 16:20

Jamen, så tænk dog på hvor mange gange bedre det ville blive for os alle, hvis vi kom helt tilbage til kileskrift og stentavler. Vi ville simpelthen brage derudaf!

Nej vi skal endnu længere tilbage.

Et jæger/samler samfund, har langt mindre milijøbelastning , og man er langt sundere og mindre stesset. Det samtidigt med en mindre arbejdsdag, og et mere givende og sund arbejdsmilijø, uden stress selvangivelser, skat og email.

Så som voksen enkelt menneske, ville man nok have et bedre, sundere og mere indholdsrig og givende liv i et sådan samfund.

Men det bliver uden smartphone og facebook.

17
20. februar 2019 kl. 14:56

Så, hvis man går - teknologisk set - 20 år tilbage i tiden, så bliver tingene bedre? Jamen, så tænk dog på hvor mange gange bedre det ville blive for os alle, hvis vi kom helt tilbage til kileskrift og stentavler. Vi ville simpelthen brage derudaf! Ærligt talt, vi er i en indkøringsperiode. Mange er slet ikke vant til at bruge en maskine til at skrive og tegne på, de fleste startede jo nok med papir. Dengang blok og blyant blev hvermandseje, var der så ikke også nogen som mente at kreative processer, diskussioner og tilstedeværelse gik mere trægt, når folk nu hele tiden skulle sidde og kratte på et stykke papir?

16
17. februar 2019 kl. 23:00

indenfor strålingsradius

Der er ikke noget der hedder en strålingsradius. Hvis vi snakker om tilstedeværelsen af elektromagnetiske felter så er det nærmere WiFi systemet og Mobiltelefonnettet der genererer de nære felter, for ikke at tale om "helios" der midt på dagen om sommeren rammer os med en effekt på omkring 1 kW / m2 i et meget bredt spektrum.

15
17. februar 2019 kl. 22:55

Er, som en der er over efterlønsalderen, vandt til at tage notater med papir og blyant. Dog oplever jeg ofte unge mennesker der hellere vil skrive ned på PC'en "for det er hurtigere". Hvis de nu er hurtigere til at tage notater på Pc'en, hvordan får man så vist dem at de derved mister deres "tilstedeværelse i rummet"?

14
15. februar 2019 kl. 11:52

Ville elevernes diskussion også blive påvirket, hvis telefoner, pads og laptops var indenfor strålingsradius, men ude af syne og rækkevidde?

13
14. februar 2019 kl. 14:58

-> Jørgen Henningsen: Mit forløb var en del af elevernes arbejde med digital dannelse. Jeg ville have dem til at opleve, hvordan det fungerede når de diskuterede og arbejdede med computerne pakket væk, så de kunne blive bedre til at afgøre, hvornår det var en fordel af bruge computere, og hvornår det var en fordel at pakke dem væk.

Digital dannelse er et nyt tværgående emne i gymnasiet, en slags opdateret version af almen dannelse, hvor eleverne skal lære at være kritiske overfor digitale kilder, bruge forskellige værktøjer, være kreative med værktøjerne, og vide hvordan de skal opføre sig fornuftigt og ansvarligt når de bruger IT. Min tilføjelse - og vide hvornår det er bedst ikke at bruge det.

12
13. februar 2019 kl. 20:21

Er jo netop også at kunne vælge IT værktøjer fra når de ikke giver mening. Jeg synes nu ikke det er helt så sort og hvidt at afgøre om en samtale eller et møde bliver bedre eller dårligere med IT hjælpemidler. Der er meget software derude af ufattelig lav kvalitet. Måske er det årsagen til at IT af og til bliver en tidsrøver.

11
13. februar 2019 kl. 07:36

Nedadvendte tommelfingre i massevis til trods for at Thomas Graversen, foroven, giver både en forklaring og henvisninger til lødig videnskabelig evidens for at emissioner fra trådløs teknologi giver neurologiske symptomer som f.eks. koncentrationsbesvær.

Det er ganske let affærdiget som "overtro".

Hvis man blot een gang har identificeret hvad det er man oplever - og dette er ganske sikkert individuelt - når man sidder i en bil og bruger en gammeldags mobiltelefon i flere-kilo-klassen, så kan man med lethed genkende oplevelsen i mindre målestok, hvis man sidder og konfigurerer et nyt accesspoint, der ligger på bordet.

Sammenhængen mellem ubehag og årsag er - i mit tilfælde - åbenlys. Heldigvis er afstand "din ven", så jeg undgår nemt at være 'for tæt på'.

Mobiltelefoni er en anden snak, men headset med ledning er 'super'.

Og; "sådan er der jo så meget...."

K

10
12. februar 2019 kl. 19:44

Jeg bliver altid fascineret ved reaktionerne når ordet "stråling" inkluderes i debatter, både her på V2 og på Ing.dk.

Nedadvendte tommelfingre i massevis til trods for at Thomas Graversen, foroven, giver både en forklaring og henvisninger til lødig videnskabelig evidens for at emissioner fra trådløs teknologi giver neurologiske symptomer som f.eks. koncentrationsbesvær.

Tankvækkende når nu Georg Strøms observationer omhandler nedgang i unges cognitive kapacitet specifikt ved anvendelsen af trådløse devices - og derved eksponering for de RF emissioner det medfører.

Forhåbenligt kan de nedadvendte tommelfingre vendes til reelle argumenter for hvorfor at al den videnskabelige, fagfællebedømte og publicerede forskning som Graversen henviser til, skulle være uden betydning. Det kræver dog mere end blot klik på en negativ tommelfinger at foretage videskabelige litteraturgennemgange...

7
11. februar 2019 kl. 20:45

giver dig linieret papir, så skriv på tværs af linjerne !

Men det er jo lidt svært hvis man skriver på skærm / tastatur.

Notatteknik er en kunst, der ofte trives bedst med et stykke blankt papir hvor man nedkrasser stikord, kruseduller osv.

6
11. februar 2019 kl. 18:27

Mine helt egne (og fuldstændig uvidenskabelige) observationer fra diverse arbejdspladser er at så snart IT redskaber tages med ind i den kreative proces, så dør sidstnævnte.

Med software kommer du meget hurtigt til at skulle "slås" med teknikken, begrænsninger i programmet osv.. Og lige så snart det begynder - uanset hvor ubetydeligt det måtte virke - så kan hjernen ikke "flyde frit".

Whiteboards, blyant og papir (uden tern og linier) er vejen frem.

Og mht. diskussioner, så er det en kendt sag, at disse stopper lige så snart nogen googler emnet.

4
11. februar 2019 kl. 15:31

RF problemer er vand i forhold til problemer ved DHMODHMO/Claus

3
11. februar 2019 kl. 15:30

...det virkelige liv: hvor mange idiotiske digitaliseringsideer kunne være blevet undgået hvis IT rent faktisk var forbudt i starten af projektet ? Hvor mange IT-Titanic'er kunne være blevet fantastiske løsninger ? Hvor meget af det er blevet handlingslammet fra starten fordi hjernen var hypnotiseret af IT ? Mon ikke årsagen til at ting før i tiden blev bedre var at tingene blev udviklet med papir og blyenat ?

2
11. februar 2019 kl. 14:38

Jeg har nøjagtig samme erfaring selv - fra min egen mødekultur.

Har gentagne gange gennem de sidste mange år indimellem prøvet at tage en iPad, PC, e.lign med til møder og tage noter direkte på en device - frem for en blok og en kuglepen og så "renskrive" digitalt referat senere.

Til stadighed slår det mig hvor meget teknikken "mentalt" fylder -og hvor tungt det er når tanker skal digitaliseres med det samme. Og hvor nemt tanker bliver skrevet ned på papir . Digitalt kommer formatering, opstilling osv. nemt til at tage fokus - og det gider jeg ikke bruge tid på når jeg skal være til stede i diskussionen. For slet ikke at tage diskussionen om en tegning til at understøtte tankerne.

Troede egentlig bare jeg var gammel og reaktionær på det punkt... ;-)

1
11. februar 2019 kl. 12:56

Tak for dine observationer, at der er psykologiske effekter (afhængighed) af IT udstyr er der ingen tvivl om. Alligevel er dine observationer overraskende og skræmmende, at man nu kan observere det hos en gymnasieklassse.

Den mest åbenlyse forklaring på dine obversationer er at lytte til hvad forskerne med ekspertice inden for biologien fortæller os: Trådløs telekommunikation påvirker nervesystemet og hjernen: Der findes neurlogiske effekter i 72% af de videnskabelige forsknings artikler, 235 stk (1)(3). Total number of papers=325; Effekt=235 (72%); No Effekt=90 (28%).

90% ud af 200 videnskabelige artikler finder oxidativt stress ved eksponering for Radiofrekvent Stråling (RFR) (2)(3). Det betyder man kan forvente at se samme helbredseffekter som ElektroHyperSensitive(EHS) personer har, hos hele befolkningen. Koncentrations- og hukommelsesbesvær, søvnløshed, stress, træthed, muskelsmerter, hjerterytme forstyrrelser, osv. Se resten af listen her (4). Oxidativt stress er blevet påvist i EHS ramte i juni 2018 (5) og dannes på celleniveau og påvirker derfor alt biologisk liv ved RFR eksponering. Industriuafhængige forskere anbefaler at nuværende exponeringsgrænseværdier skal sætte ned med en faktor 3 millioner.

Læs her om hvad forskere udtaler om RF og biologi:https://bioinitiative.org/conclusions/https://www.5gspaceappeal.org/https://www.5gappeal.eu/https://ehtrust.org

(1): https://bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/Lai-Neuro-Percent-Graphic2017.pdf(2): https://bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/Lai-Geno-Percent-Graphic2017.pdf(3): https://bioinitiative.org/research-summaries/(4): https://www.ehsf.dk/symptomer.htm(5): https://www.researchgate.net/publication/326365050_Oxidative_stress_in_electrohypersensitivity_self-reporting_patients_Results_of_a_prospective_invivo_investigation_with_comprehensive_molecular_analysis