Mobiler og laptops kan tage energien ud af samtaler, bare de er i nærheden, også selvom de ikke er i brug.
Jeg gennemførte et forsøg med en gruppe elever, som fik nogle oplysninger og derefter frit skulle diskutere ud fra dem. Jeg havde haft eleverne i halvandet år, vi havde været på studietur sammen, så de kendte både hinanden og mig godt.
Jeg havde valgt nogle emner som kunne engagere eleverne. Første gang fik de at vide, at de skulle diskutere emnerne som de selv syntes.
Det virkede lidt uvant, da elever i gymnasiet ellers er vant til at få arbejdssedler med en række spørgsmål, de skal svare på.
Her skulle de også stille de rigtige spørgsmål til hinanden og diskutere ud fra dem. Altså som i en almindelig diskussion, når mennesker er sammen og noget kommer på banen.
De to første gange fortalte jeg direkte eleverne at de måtte bruge deres computere og mobiler som de havde lyst til. Langt de fleste var med i samtalen.
Nogle brugte deres mobil til et øjeblik at trække sig ud af samtalen og andre brugte deres bærbare til at finde oplysninger. Meget som vi kan opleve i et almindeligt samvær eller uformelt møde.
De to sidste gange fik eleverne at vide, at alle laptops og mobiler skulle lægges væk. De skulle helt udenfor synsvidde. Jeg oplevede, at samtalerne blev mere højlydte end normalt, eleverne gestikulerede og bevægede sig rundt mens de diskuterede, en elev satte sig med armene om skuldrene på to andre mens de diskuterede.
I forhold til en almindelig time sidst på eftermiddagen kunne det minde om et italiensk marked.
Jeg kunne høre, at eleverne gik ud over det oprindelige emne, og fik fat i flere aspekter end de første gange. Flere elever fortalte at de ellers brugte deres laptop eller mobil til at undgå akavede situationer eller pludselig stilhed, og at det faktisk var sjovere at snakke sammen.
Da klassen en måned senere skulle arbejde på et nyt projekt, tog flere af sig selv fat på at arbejde med papir og blyant, uden at bruge computer, og det lod til at den kreative del af deres projekt gik hurtigere. En del af det arbejde de ellers lavede på en computer, var måske nærmest overspringshandlinger.
Mine resultater passer med de iagttagelser som er præsenteret af Sherry Turkle - en af pionererne i forskningen af børn og unges brug af IT. Hun beskriver at samtaler bliver mere overfladiske, når der ligger mobiler fremme, og at eleverne bliver mere afslappede, når de ikke bruger IT i undervisningen.
Min egen Ph.d. – fra for længe siden – tyder på, at brugen af moderne IT kræver mere opmærksomhed end vi normalt regner med. Brugen af IT er derfor en betydelig ekstra stressfaktor, som gør at eleverne bliver mere anspændte og har sværere ved at fokusere på det de skal lave. Også når deres opmærksomhed i øvrigt er på det.
I dag betragter elever ligesom mange voksne brugen af IT som det normale. Det er en uvant situation at skulle lægge det væk. Sherry Turkle beskriver hvordan en del både unge og voksne bliver uvante med at føre en samtale. De bliver dårligere til det, når de er vant til at det meste af deres kommunikation ikke er gennem samtaler, men over en mobil eller computer.
Mine resultater tyder på, at det er en god ide at prøve nogle IT-fri perioder i arbejdet, og se hvordan de fungerer.
Litteratur:
Strom, Georg: Inattentive use of electronic equipment. Department of Computing Science, University of Copenhagen 1996. https://georg.dk/uop.htm
Turkle, S. (2015). Reclaiming conversation The Power of Talk in a Digital Age. New York: Penguin Press 2015

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.