It does ’Mater’
Nu vil flere af jer tænke, at han staver ikke særlig godt. Og det er endnu mere pinligt, at der er fejl i overskriften. Men når jeg nu fortæller jer, at dette handler om den danske møbelsucces Mater, og det handler om, at vi alle bør tænke miljø ind i vores forretningsmodeller.
Det er så heldigt, at Mater har indsendt en af deres business cases, og som efterfølgende er blevet nomineret til at blive Danmarks bedste business case. Dette sker ved et arrangement i Ingeniørforeningen den 13. nov. Der bliver to priser – en pris udpeget af en jury og en ”publikumspris”, som bliver valgt via en afstemning på nettet.
Forhåbentlig nu giver denne overskrift lidt mere mening.
Hvad er Mater?
Mater er kendt som boligmagasinernes kæledække, som har genoptaget god design eller designet deres egne møbler på egen arkitektstue. Bl.a. er deres møbler kendt fra bl.a. Lagkagehuset og Louisianna. Helt igennem lækkert.
Den oprindelige tanke var noget anderledes – ambitionen var nemlig at få folk til at se på møbler på en helt anden måde. Der skulle være fokus på genanvendelsestanken.
Så ved skabelsen af designet skulle der allerede der være tanke på at skabe en reduktion af vores ”CO-2 footprint” på moder jord. Dette skulle ske uden, at der blev gået på kompromis med kvalitet og design. Jeg syntes personligt, at det er lykkes til fulde.
Alt dette støtter op om vores (og ikke kun FNs) verdensmål.
Casen – The Ocean Collection
Den case, som Mater har indsæt til dette års version af Danmarks bedste business case, er omkring ’The Ocean Collection’.
Stole og borde i denne kollektion var oprindeligt designet i 1955 af Nanna Ditzel. Mater har – i den korte version – skabt en stol af god dansk kvalitet, men hvor plastikdelen af stolen er produceret af plastik opsamlet fra havet.
Dette taler til vores øjne, vores hjerter … og ikke mindst verdensmålene 12, der skal sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer, verdensmål 13, der har fokus på, at vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandring og deres konsekvenser samt 14, der går på at bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer og 17, hvor målet er at styrke det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og øge midlerne til at nå målene.
I denne kollektion bliver der brugt næsten 2 kg plastik for en stol og næsten 3,5 kg plastik til et firepersoners bord. Mater forventer i 2019 alene at kunne fjerne og genbruge til denne kollektion alene 7,1 tons plastik fra verdenshavene. Lægger man det oveni, at man sparer 1,7 kilo CO2, hver gang man genanvender et kilo plastik, så ser regnestykket endnu bedre ud.
It does Mater
Kritikerne vil sikkert tænke. Jamen, det er da ikke så meget!
Det er her, jeg bliver meget træt.
Det betyder noget – for hvis vi alle tænkte de tanker, som Mater gør, så vil vi virkelig kunne gøre noget godt for vores klode. Husk, at Mater når dette med kun ét produkt – tænk, på alle de andre Mater produkter, og ikke mindst hvad andre ville kunne gøre af forskel, hvis de gjorde det samme!
Hvad kunne man ikke gøre med cirkulær økonomi, hvis det tænkes rigtigt ind i business casen?
Derfor bør vi alle fremover inkludere miljøet i vores forretningsmodeller og business cases.
Jeg syntes derfor, at denne business case er absolut værdig til at være nomineret til Danmarks bedste business case. Men husk det bestemmer jeg ikke. Der er to priser: En jury til at give juryens pris og en publikumspris. Vil du stemme på Mater?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.