Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

IT-branchens (politiske) problem

30 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg7. august 2013 kl. 13:34
errorÆldre end 30 dage

Trine Bramsen vil hellere diskutere IT-branchen end hendes egen person og kvalifikationer. Det har jeg stor forståelse for og det er også den indstilling jeg vil have når jeg mødes med hende den 15. august.

Så hvad kan vi som IT-branche diskutere på tomandshånd med en lydhør politiker?

Computerworld har oprettet en afstemning om hvilke konkrete IT-udfordringer politikerne skal prioritere. Et godt initiativ og jeg vil gerne diskutere resultatet med Trine. Men hvis jeg skal tænke lidt større vil jeg nok formulere mit personlige oplæg således: IT-branchens politiske problem er politikernes vision med IT.

Det bliver en personlig debat. Det handler om hvilken vision Trine Bramsen har og det handler om hvilken opfattelse jeg har af den vision Trine Bramsens handlinger giver udtryk for og hvad det betyder for min holdning til politikerne som sådan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For skal jeg beskrive min opfattelse af politikernes generelle vision, så er den grundlagt i tre elementer: besparelser, kriminalitet og IT for IT's skyld. Og værst af de tre er kriminaliteten da den trumfer enhvert andet formål.

Det er mit håbe at vi kan udvide politikernes horisont så vi kan få en mere sammenhængende vision om hvad vi som samfund vil med IT til alles glæde.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
13. august 2013 kl. 16:00

Dette bliver absolut ikke det sidste vi som IT-folk får at se til Trine Bramsen.

Som nævnt i blogindlæget så er netop retsområdet et af de 3-4 punkter hvor vores politikere interesserer sig for IT - og lidt uudtalt på den værst tænkelige måde. Med udnævnelsen skal Trine Bramsen fortsat interesserer sig for overvågningen af internettet og af blokeringen af "uønsket" indhold.

Jeg vil næsten mene at hun kan gøre større skade som retsordfører end som IT-ordførere. Tænk på børnene!

21
8. august 2013 kl. 16:23

Politikere har en tendens til kun at fokusere på brug af IT, når de taler IT politik. Det svarer til hvis debatten om landbruget kun handlede om at vi skulle spise mere.

IT er et erhverv som kan skabe arbejdspladser, som kan udvikle produkter til eksport, og hvor der er mulighed for at lave noget som er bedre end det der allerede findes. Vi har et et af verdens mest udviklede samfund, så vi har et potentiale til at udvikle IT til som er førende.

På længere sigt er det nødvendigt at tænke på IT som et erhverv der skal skabe nye produkter og eksport, ellers vil antallet af danske IT-firmaer som laver nyudvikling skrumpe endnu mere.

18
8. august 2013 kl. 13:42

Lad TB forstå at Elektroniske valg aldrig kan blive sikre. Valg skal kunne gennemskues af folket som helhed, det nytter ikke at stole blindt på nogle. En elektronisk dims vil altid kunne manipuleres/fjernstyres/aflyttes uden at 99,99% af befolkningen vil have en change for at opdage det. Så når eksperterne siger, at E-valg ikke kan blive sikre, så er det ikke noget man kan forske sig til en anden løsning af eller lave virkeligheden om. Naturlovene i denne verden ændrer sig ikke ved at man indkalder andre eksperter.

Forstå at staten er der til glæde for borgerne. Det er ikke borgerne der er der til glæde for staten. Staten skal ikke overvåge sine borgere. Borgerne skal overvåge staten. Det nytter ikke noget at staten bestiller en NemID løsning, der kræver borgernes blinde tillid til DanID - uden mulighed for at kontrollere DanIDs løsning. DanID ligger med NemID inde med alle brugernes private nøgler og kan i princippet tinglyse hvadsomhelst i dit navn! De har også valgt en løsning, der designmæssigt er velegnet til at overvåge borgernes PCere. Det er unødvendigt og ikke acceptabelt. Staten blåstempler løsningen ved at tvinge alle borgerne over på løsningen.

TB du er ikke blevet folkevalgt fordi du skal styre folket. Du er blevet valgt for at tjene folket. Ærbødighed TAK.

20
8. august 2013 kl. 15:37

Naturlovene i denne verden ændrer sig ikke ved at man indkalder andre eksperter.

Det er ellers et meget populært politisk redskab i disse tider:http://www.danskfolkeparti.dk/Invitation_til_Alternativ_Klimakonference

Man kunne håve at hvis Trine Bramsen faktisk fik held til hendes erklærede mål om at ændre ikke bare IT-folks mens naturvidenskabsfolks image generelt og vi fik en bedre videnskabelig oplyst ungdom at man med tiden kunne blive den opfattelse kvit at man kunne beslutte sig til en alternativ videnskabelig virkelighed. ... hvad enten det er ang. klimaet eller ang. e-valg.

Hvem ved? Måske ville vi også få flere cand. scient/polyt'er i folketinget.

16
8. august 2013 kl. 11:26

... som en trussel mod alle i branchen, der ikke har kapital til deres egen hær af advokater?

15
7. august 2013 kl. 19:12

Og så må du gerne tage den ting med jeg nævnte i kommentaren til et af de andre TB emner - hvorfor er sundhedsvæsenet så dårligt understøttet med IT? Det undrer mig specielt at en IT-ordfører for et parti der traditionelt altid har profileret sig som forkæmper for de syge og svage i samfundet ikke peger på det som et indlysende område hvor man kan skabe den der "velfærdsteknologi" de peger på.

Som IT-nørd er jeg stadig forundret over at øverførslen af data mellem Gentofte og Herlev sygehus åbenbart er et stykke papir jeg som patient fik med i hånden da jeg blev sat ind i en sygetransport. Computeren gik ned tre gange inden jeg kunne blive indskrevet til operation på Herlev. Narkoselægen havde ikke oplysningerne om hvordan jeg sidst havde reageret på bedøvelse da jeg var der for et par år siden osv. osv.

Det er mit indtryk at der går en masse engagerede og fagligt dygtige mennesker rundt, som ikke får den IT understøttelse deres vigtige arbejde fortjener.

Og så kan du jo lige nævne for hende at sygeplejersker er lidt klogere, jeg har i hvert fald hørt en hel del historier om ingeniører og andre nørder som fandt deres kone/kæreste fordi det kvinde-dominerede studie fandt på at det nok var en god ide at hold en fest sammen med et af de mandsdominerede studier. De sad ikke surmulende ude i byen og ventede, del valgte selv at invitere :)

14
7. august 2013 kl. 18:51

Nu var Trine Bramsen jo selv ude i et ærinde hvor hun i virkeligheden bevægede sig ind på områder der hørte under forskellige ministre. Et par af de områder hendes indlæg berørte var f.eks.

  • Retten til at leve eller ikke leve i et parforhold (Ligestillings- og kirkeministeren)
  • Retten til at klæde sig som man vil i det offentlige rum (Justitsministeren)
  • Retten til uddannelse (Undervisningsministeren)

Og her må man spørge om det er en IT-ordførers anliggende at have en mening om de her områder. Omvendt tænker jeg også at flere af de vigtige områder der har med IT at gøre hører til forskellige ministres områder

  • Motivation til at søge uddannelse i det hele taget (Undervisningsministeren)
  • Fremme af naturfag (ditto)
  • Vækstfremmende tiltag for branchen (Erhvervs og vækstministeren)
  • Cybertrusler mod civilsamfundet (Forsvarsministeren)
  • Privatliv og overvågning (Justitsministeren)
  • e-Valg (Indenrigsministeren)
  • Offentlige investeringer i IT-branchen (Finansministeren?)

På samme tid siger hun jo selv at IT-ordførerskabet ikke er det mest eftertragtede (selv om Computerworld jo har påpeget at flere har brugt det som afsæt til en karriere i andre dele af regeringen).

Så hvorfor har vi et selvstændigt IT-ordførerskab? Hvorfor breder partierne det ikke ud og prøver at sikre et vist bundniveau så alle ordførere kan løfte det indenfor deres eget område?

Jeg kunne forestille mig at en del at os IT-nørder også opfatter os selv som to-faglige eller multi-faglige. Selvfølgelig er der dele af branchen som har med ren IT at gøre, men min 20+ års vej gennem branchen har budt på IT/Finanssektor, IT/Transport og logistik, IT/Telekommunikation, IT/Offentlig forvaltning, og her på det sidste IT/Regnskab. Min gamle chef hos IT Practice sagde at jeg var den mindst handelshøjskolede af alle de handelshøjskolefolk han havde mødt (jeg er HA.dat og HD Informatik og økonomistyring).

Som en af mine kolleger påpegede under et andet emne, hvis man starter sin dag med at tænde en computer, så har man i et eller andet omfang et IT-relateret job. Så når de borgere de folkevalgte skal repræsentere i større og større omfang forventes at have kendskab til området, hvorfor så have en ordfører på området. Et firma kan udmærket tænke IT ud fra forretningsområder og så trække en IT arkitekt ind til at rådgive sig på de hårde områder. IT-sikkerhed for eksempel er typisk noget man anser for at være så vigtigt at man tager en ekstern partner ind til at kigge tingene igennem. Hvorfor gør et politisk parti ikke det - når de har en Spin-doktor til at håndtere medierne, hvorfor har de så ikke en IT-doktor til at rådgive dem om det område?

13
7. august 2013 kl. 16:56

Ked af at sige det, men forsøget og energien du prøver på at omvende en som tydeligvis ikke har flair for noget som helst, og som jeg ser det, ikke har en døddel interesse i feltet, kunne bruges meget bedre og med større resultater andetsteds.

Dit held er at Copenhagen Fashion Week slutter d. 11, så du kan nå at læse lidt overskifter på samtale emner for mode.

Kort sagt, jeg mener ikke hun er værdig at spilde tid på, jeg mener heller ikke hun er lydhør, og jeg kan ikke forestille mig hun er blevet det for nyelig når hun ikke tidligere har ville forstå hvad der blev sagt. *)

*) http://www.version2.dk/artikel/analyse-hvad-kan-vi-laere-af-e-valgsdebatten-51285

25
12. august 2013 kl. 23:35

... så er Trine Bramsen nu juristernes problem.

Jeg håber ikke man har tiltro til at hun har flere ordfører poster, og i så fald kan hun nu matche sine veninder med en flok jurister som retsordfører for S.

Tak Helle, eller hvem end der har ansvar for det

26
13. august 2013 kl. 07:33

Jeg læser det mere som at hun er BÅDE juristernes OG vores problem...

...hun gør det jo so godt med at sætte IT-nørder på plads så nu skal hun også sætte jurister på plads.

27
13. august 2013 kl. 08:36

Som kommende retsordfører skal Trine Bramsen blandt andet varetage logningssagen for S.

Hendes tidligere udmeldinger i denne sag var mildt sagt pinlige for ikke at sige det rent ud: løgnagtige.

Er det ikke ved at være lidt pinligt for Socialdemokratiet, selv om ordførerskaberne på retsområdet ikke er så vigtiget for S med en socialdemokratisk justitsminister ?

Hun når jo ikke f.eks. Venstres og Enhedslistens retsordførere, Karsten Lauritzen og Pernille Skipper, til sokkeholderne.

28
13. august 2013 kl. 10:19

Det forlyder at Karin Gårdsted er ny ordfører for S på tele og IT.

Tillykke til hende og til brancherne, hvis det er rigtigt.

10
7. august 2013 kl. 15:48

Jeg bor på landet! Skal jeg i Borgerservice/på bib(lioteket) for at få hjælp, skal jeg bruge 48 kr til den bus, der nu kører fyrstelige 6 gange dgl (og ikke skoleferier eller week-ends og aldrig aften!)- eller bestille teletaxa, der er billigere, selv med taxier helt fra Odense. (2x 20 kr).

Og hvorfor skal jeg rakke helt til Odense (152 kr! ) for at forny mit mimrekort? Kan det ikke gøres elektronisk? DSB skal bare se et stykke papir betitlet "Pensionsbrev"- ingen andre skal det. Og man bliver altså ikke pludselig rask efter de nuværende (gamle) regler fra 2003.

Mvh Tine- der også har et Falck abbo (tre faktisk!), da jeg ikke kan greje reglerne om patienttransport- så 3000 kr/år mere....

17
8. august 2013 kl. 13:40

Og hvorfor skal jeg rakke helt til Odense (152 kr! ) for at forny mit mimrekort? Kan det ikke gøres elektronisk?

Jeg bor i hovedstaden, og her kan man vedblive med at bruge klippekort og månedskort, også efter Pendlerkortet, gennem sin smartphone.

Med iPhone-applikationen Periodekort kan jeg købe månedskort, dog kun i prisklasserne Voksen og Barn (under 16). Der er ingen mulighed for at købe mimrekort, og ej heller de ungdomskort, som unge på SU kan få.

Ej heller er der foto-mulighed i forbindelse med købet, så folk der køber sådanne månedskort skal have foto-legitimation på sig.

Man kan så undre sig over, at systemet ikke giver mulighed for at borgeren kan uploade et foto af sig, ved brug af NemID, som så påføres det virtuelle månedskort på smartphonen. Lige som man kan undre sig over at systemet ikke automatisk kan undersøge, om personen er berettiget til at få pensionistkort (gælder også førtidspensionister) eller uddannelseskort.

En del af grunden er nok den gode, gamle registerfobi - men se dog at få ændret forældet lovgivning.

Og nu forsøger jeg så med applikationen at købe et månedskort til et barn. Jeg ser så hvad der skal indtastes af personlige oplysninger:

Fulde navn. Fødselsdato. E-mail.

Derefter går jeg ud fra kommer betalingen (som jeg ikke har til hensigt at foretage; jeg er da også forlængst fyldt 16!).

Meeen: Fødselsdato i stedet for CPR-nummer. Og ingen brug af NemID.

Hvor kunne det hele gøres meget borgervenligt. Det offentlige har jo i forvejen oplysningerne, og i en app er der ingen grund til at holde sig til det java, iOS ikke understøtter.

12
7. august 2013 kl. 16:08

Nej, vor herre bevarres...

Indtil vi har fået ryddet i den magiske sovs og de mange andre elendige IT-løsninger der er blevet rullet ud for nylig (inkl. den vanvittige ide man ind imellem ser at Facebook er et godt værktøj i vores offentlige infrastruktur), så synes jeg bestemt man skal klappe hesten mht. tvangs-digitalisering.

9
7. august 2013 kl. 15:38

Kunne jeg tænke mig, at man bruger mere tid/gør tidsvinduet for lovforslag noget størrer, for at undgå lovsjusk á la solcellelovgivningen. Det er så ikke IT, men mere generelt.

Men dejligt! Du skal møde TB, lad os håbe hun hører (og tænker) efter! (Y) (Y) (Y)

Men at IT ikke nødvendigvis er = besparelser, og at den tvangsdigitalisering (med tilhørende elendige sider) ikke er af det gode. Kunne du nævne, også selvom biblioteket og bibliotekaren gerne vil og kan hjælpe. Det er ikke alle, der vil have deres private oplysninger hevet frem i lyset for folk, der ikke har tavshedspligt. Og det med CPR, der er halvhemmeligt. Hvis jeg bestiller en teletaxa, og rykker for den, skal jeg oplyse både CPR og mit telefonnummer- hvor smart er det? Folk, der overhører samtalen, kan nu let bruge disse info...

Bare et eksempel!

Mvh Tine- og pøj pøj med mødet!

6
7. august 2013 kl. 14:46

Et ofte set problem er, at offentlige myndigheder og større firmaer bestiller IT-systemer, der skal understøtte præcis de processer og procedurer, som kunden har brugt i mange år. Også selv om kunden er en sammenslutning af enheder med forskellige procedurer/processer for grundlæggende de samme ting.

I stedet burde de beskrive de overordnede opgaver, der skal løses (ikke hvordan, men hvad målet er) og bede om en samlet løsning, der består både af nye (forenklede og harmoniserede) procedurer og IT-systemer, der understøtter disse, hvor dette er en fordel (hvilket det ikke i alle tilfælde er).

Eksempel: Rejsekortet understøtter mange forskellige prissystemer samtidigt, hvilket gør det uoverskueligt og svært at implementere korrekt. En harmonisering af prissystemerne ville både gøre det mere overskueligt og nemmere at implementere.

Det kræver en ændring i den måde, der laves udbud: Væk med de detaljerede kravspecifikationer og ind med overordnede hensigtserklæringer.

4
7. august 2013 kl. 14:09

Jeg har haft meget svært ved at forholde mig til den her polemik. Først havde jeg egentlig bare en følelse af at hvis det virkelig stod så slemt til i dansk politik, så var opgaven håbløs og så kunne man ligeså godt give op og bare være en gammel sur mand derhjemme.

Men hvis man skal prøve at glemme polemiken og se om der kan komme noget positivt ud af dette ud over at Trine Bramsen måske fremover vil lytte til IT-folk og afstå fra at belære dem om at hun ved bedst, så lad os da tage fat i det som Trine Bramsen på TV2-Fyn erklærede var hendes egentlige formål med den oprindelige tekst:

At få ændret IT-folks image, så flere ville uddanne sig i den retning for det havde vi brug for

Så vil jeg først bemærke at hvis man mener et image skal ændres, så skal man nok ikke starte med at beskrive den absolut værste version af fordommen som en selvfølgelighed og så bagefter erklære at det er IT-folkenes opgave at ændre det.

Men Trine har ret i at vi har et alvorligt problem med respekt for faglighed her i landet. Det er ikke bare IT-folk. Det er naturvidenskab i det hele taget. Det starter allerede i de små klasser hvor det ikke "in" at være interesseret i fysik/matematik. Og det er ikke dem, der faktisk trodser det sociale pres og tager de tunge uddannelsers skyld eller ansvar alene at gøre noget ved det. Der skal en holdningsændring til i samfundet, så det bliver cool at være god til naturvidenskab.

Her har mange/alle ansvaret, helt ned til forældrer til fremtidens ingeniører, men særligt medierne har et ansvar for ikke at gøre det cool at se ned på "nørder" (og pleje fordomme ala Trines). Som eksempel erindrer jeg Christiane Schaumburg-Müller stå og interviewe en musiker, der tilfældigvis også havde en høj akademisk uddannelse og var forsker. Hun spørger så til hvad han laver til hverdag og han gør faktisk et ganske godt job med at foreklare i forståelige vendinger hvad han forsker i. Christianes reaktion var blot uden interesse at erklære at det lød da meget spændende - "Hvis man interesserede sig for den slags". Jeg blev egentlig noget indigneret. Hvis hun ikke har tænkt sig at tage svaret seriøst, så skal hun slet ikke spørge. Og den reaktion hun havde formildede udelukkende til udsendelsens teenage-publikum at sådan noget interesserede man sig ikke for hvis man var ung og smart.

Som et eksempel i den anden grøft vil jeg godt rose DR-Ramasjang for storenørd/lillenørd udsendelserne, der laver virkelig mange cool naturvidenskabelige ting for børn.

Men vi skal væk i samfundet fra at den sociale mind-set hos ungdommen er det at have interesse for naturvidenskab ikke giver noget street-cred overhovedet.

2
7. august 2013 kl. 14:00

En meget stor del af problematikken er politikernes opfattelse af IT som en magisk sovs man hælder ud over ting og så bliver de på magisk vis billigere, bedre og hurtigere.

Den holdning gav Trine meget klart udtryk for da vi var til IDA's "Ingeniører på Borgen" arrangement.

Vi ingeniører skulle bare lige skrive på vores små kort hvad det var for noget IT og teknologi der skulle bestilles sÅ alle kongeriget danmarks problemer blev løst.

Trine Bramsen tror og forventer simpelthen på teknologiske mirakler som bestillingsarbejde.

3
7. august 2013 kl. 14:09

Jeg er helt enig. Det er absolut en stor del af problemet med vores politikeres håndtering af IT.

Der er et vist overlap med mit punkt om IT for IT's skyld. Det er hele ideen om at vi ikke rigtigt ved hvorfor der skal indføres noget IT, bare vi får indført noget mere IT. Det er lidt det som jeg ser som forhistorien bag eValgs-diskussionen. Der er ikke rigtigt nogen der kan komme med de demokratisk vægtige grunde til at indføre IT, at gøre valget mere tilgængeligt for handicappede virker mest som en efterrationalisering.

5
7. august 2013 kl. 14:42

Der er et vist overlap med mit punkt om IT for IT's skyld.

Bestemt, men der er også den parameter at IT ikke er magisk i sig selv: Man bliver nødt til at tilpasse forretningsgangen (og lovgrundlaget der administreres!) når der digitaliseres.

Rigtig mange digtaliseringer er foretaget ved at man har taget den existerende manuelle forretningsgang og flyttet den uændret over på computeren, "udfyld en formular" osv.

På den måde får man digitalisering der virker som papir og folk med stempler.

Det er ikke sådan man får gevinst ud af IT.

Man får gevinst ved at bruge IT på ITs præmisser og det kræver en helt anden tilgang end den vi har set med eValg, Rejsekort, POLSAG, digital tinglysning, AMANDA, Navision-STAT osv. osv.

23
8. august 2013 kl. 23:38

Man bliver nødt til at tilpasse forretningsgangen (og lovgrundlaget der administreres!) når der digitaliseres.

Til en vis grad. POLSAG har, med rette, fået meget skældud. Men jeg vil nødig have at retsplejeloven bliver tilpasset fordi den skal passe ind i et system: For en dommer efter 24 timer? det blev der ikke lige plads til, ud med det. Ret til selv at vælge forsvarer? pjat. Aktindsigt? Det kommer i vers. 2. osv. Der er noget lovgrundlag som systemet skal tilpasses efter, ikke omvendt

19
8. august 2013 kl. 15:15

Bestemt, men der er også den parameter at IT ikke er magisk i sig selv: Man bliver nødt til at tilpasse forretningsgangen (og lovgrundlaget der administreres!) når der digitaliseres.

Som det hedder sig inden for gevinstrealisering; organisationer gennemfører ikke IT-projekter men forretningsprojekter, der indeholder IT. Det er en anden diskurs, og jeg skal ikke kunne sige, om den holder for hele branchen, men den tager noget af det magiske af IT. Måske også Kents betragtning om at droppe et selvstændigt IT-ordførerskab kunne trække i samme retning for politikerne.

En skæv betragtning, ville det mon gøre IT-uddannelserne mere eller mindre attraktive, hvis partierne havde en IT-doktor?

11
7. august 2013 kl. 15:49

Rigtig mange digtaliseringer er foretaget ved at man har taget den existerende manuelle forretningsgang og flyttet den uændret over på computeren, "udfyld en formular" osv.

Da jeg for mange herrens år siden arbejdede hos CMA Data skulle vi opbygge et system for Værdipapircentralen.

Det tog udgangspunkt i at alt (vitterlig alt) skulle laves som en 100% slavisk kopi af den papirgang og de blanketter der lå til grund for sagsbehandling på det tidspunkt, i stedet for at se på hvilken opgave det egentlig var der skulle løses.

Når der så oven i købet tages i betragtning, at det skulle udføres vha. Natual/Adabas, så siger det sig selv at det var stærkt op ad bakke.

Det er godt 25 år siden, men det tragiske er at "man" i det store hele ikke er blevet meget klogere i løbet af det forgangne kvarte århundrede.

1
7. august 2013 kl. 13:54

Hej Peter

Det ville være fedt hvis vi kunne få sat den rigide Danske fortolkning af EU udbudsreglerne til politisk debat.

Jeg oplever i min hverdag at udbud til det offentlige enten droppes af kompetente leverandører fordi det er for besværligt eller at tilbud på samme udbud bliver meget dyre livrem-og-seler tilbud fordi kunde og leverandør ikke kan sætte sig ned og snakke om de helt grundlæggende elementer i et udbud. De store IT-skandaler hører vi til i medierne, men de "små skandaler" i form af mindre løsninger til det offentlige der bliver dyre og dårlige hører vi sjældent om.

Jeg er sikker på at du ved hvad jeg mener og jeg håber at Trine Bramsen er lydhør.