IPv6 – Så få dog fingeren ud!
Internettet er blevet en stor manual af guides og artikler, hvor man kan lære af andre. Det værdsætter jeg, fordi jeg elsker at lære og blive bedre. Det er næsten ligegyldigt, om det er biler eller spontane handyman-projekter, som jeg kaster mig over. De sidste par år har mit store fokus været på at lære mere om IT. Det giver også god mening, at det er IT, jeg har dykket ned i, da jeg arbejder med webhosting.
Jeg har længe gerne ville lære mere om netværk, især hvordan ISP’er håndterer trafik på tværs af hinanden. Primært for at forstå principperne bag, men uden tvivl også fordi min ADHD synes, det pludseligt var en god ide.
Heldigvis faldt jeg i snak med en ven, som driver sin egen hosting-forretning. Han begyndte at snakke om manglen på IPv4-adresser og at IPv6 var fremtiden. Det var for hans vedkommende fremtiden, fordi prisen på et IPv4/24 for længst har passeret min bils værdi. Manglen på IPv4-adresser gør, at du skal købe dem via markedspladser, og det kræver, at du har røven fuld af penge.
Da jeg gerne ville lære noget, og af gode grunde ikke kunne få fingrene i et /24, foreslog min ven, at jeg ”da bare skulle bestille et IPv6-subnet”, som om at det kunne alle da få. Der gik ikke mange dage, før jeg fik en bekræftelse fra RIPE. Nu havde jeg et /44 IPv6-subnet, så det var jo bare om at komme i gang, få nørdet og lært en masse. Men sådan gik det ikke.
Selvfølgelig har jeg IPv6
Alt var timet og tilrettelagt, og jeg sad klar med mine spritnye IPv6-adresser, som var opsat på en VM med BGP og Apache2 til test.
Da jeg ville tilgå en af mine nye IP-adresser i min browser, skete der ikke en skid. Der mødte jeg min første udfordring, som i bagklogskabens lys ikke er mit stolteste øjeblik. Jeg havde glemt at tjekke, om jeg havde IPv6, og det viste sig, at min ISP ikke havde tildelt mig en IPv6-adresse.
Stofa er min udbyder på nuværende tidspunkt og tilbyder ikke IPv6 via COAX. Min bestilling af fiber hos Kviknet venter jeg stadig på at modtage, da Fibia efter 2 måneder stadig ikke har skudt fiberen ind i huset. Det skal tilføjes, at jeg er rigtig glad for Kviknet og brugte dem, inden jeg flyttede til Horsens. Så det er ikke Kviknet, jeg er muggen på, da de jo ”blot låner” fiberkablet.
IPv6-udrulningen i Danmark er en joke.
Til min store overraskelse er det svært at finde en ISP med fuld IPv6-understøttelse. Det er faktisk lige så svært som at forklare min omgangskreds, hvad jeg egentligt arbejder med, selvom PHP, DNS og Proxy virker ret ligetil i min krøllede hjerne.
I min frustration over at jeg ikke kunne få IPv6 på min hjemmeadresse, faldt jeg over flere indlæg, som Yoel Caspersen havde skrevet eller kommenteret på. Indlæg, som var super spændende og lærerige i forhold til at forstå Danmarks netværksinfrastruktur, hvor der indimellem tegnes et billede af, at landets største udbydere har raget rigeligt med IPv4-adresser til sig. Derfor har de knap nok skænket IPv6 en tanke, da de fleste privatkunder alligevel deler IPv4-adresser.
Ifølge IPv6.dk har 15 ud af 45 internetudbydere fuld IPv6-understøttelse. Flere af udbyderne oplyser, at de på nuværende tidspunkt slet ikke har en udrulning i tankerne. Det er simpelthen for dårligt! De udbydere, som oplyser, at de arbejder på at udrulle IPv6, har sagt det de sidste 10 år.
Illustration: Victor Pahuus Petersen.
I 2012 arbejdede de tilsyneladende så meget på udrulningen, at Telenor glemte at give en opdatering. Heldigvis var jeg ikke den eneste, der syntes, det gamle Facebook-indlæg var tragikomisk, så en opdatering må vi jo have! Og det fik vi overraskende nok.
»Jeg har lige støvet pergamentrullen af, og den afslørede, at der ikke kommer en udrulningsplan for IPv6 som det ser ud lige nu. – Telenor Facebookside«
Desværre fik vi ikke engang standardsvaret om, at de arbejder på det, tværtimod. Jeg tolker Telenors svar som om, at de slet ikke har overvejet, at IPv6 er en reel mulighed.
Dog skal Selia fra supporten have ros for den humoristiske tilgang til sagen!
Mine tanker om IPv6 udrulningen i Danmark
Jeg er kæmpe fan af IPv4-adresser, primært af samme grund som mange andre, simpelthen fordi de er mulige at huske. I bund og grund ville det være nemmest, hvis man bare lod det køre, som det er. Men det er bare ikke en holdbar løsning.
Det kan ikke være rigtigt, at min ven, som sælger cloud servere til en pris på 20 kr./md., hvor alle servere både har IPv4 og IPv6 inkluderet, skal agere frontløber for IPv6-udrulningen sammen med de andre små og mellemstore virksomheder, samtidig med at de store ISP'er ikke engang gider at overveje IPv6.
I 2020 blev det i Hviderusland et lovkrav, at alle ISP'er tilbød IPv6. Jeg er fortaler for, at virksomheder selv skal bidrage til udviklingen af internettet. Men i nogle tilfælde kan det give god mening, at staten blander sig for alles bedste.
Vi lever i en verden, hvor større dele af vores liv foregår online. Der kommer konstant nye enheder og tjenester, som skal kobles på internettet. Vi er løbet tør for IPv4-adresser, og enten skal der handles på udrulningen af IPv6, eller også risikerer man at stoppe den massive vækst, som IT-sektoren oplever.
Fik du så slet ikke brug for dine IP adresser?
Bare rolig! En nørd giver sjældent op, selv hvis det kræver, at man tager en døgner. Mens jeg venter på Fibia, som skal finde deres boremaskine og kalender, så de kan finde en dato og skyde fiberen ind, må jeg benytte mig af en proxy, som kan vise mine IPv6-webservices på min IPv4-forbindelse. Det, som en proxy ikke kan klare, må ordnes via IPv4 for nu.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.