Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

IPv6 – Så få dog fingeren ud!

25. april kl. 10:3030
Victor Pahuus Petersen
Illustration: Victor Pahuus Petersen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Internettet er blevet en stor manual af guides og artikler, hvor man kan lære af andre. Det værdsætter jeg, fordi jeg elsker at lære og blive bedre. Det er næsten ligegyldigt, om det er biler eller spontane handyman-projekter, som jeg kaster mig over. De sidste par år har mit store fokus været på at lære mere om IT. Det giver også god mening, at det er IT, jeg har dykket ned i, da jeg arbejder med webhosting.

Jeg har længe gerne ville lære mere om netværk, især hvordan ISP’er håndterer trafik på tværs af hinanden. Primært for at forstå principperne bag, men uden tvivl også fordi min ADHD synes, det pludseligt var en god ide.

Heldigvis faldt jeg i snak med en ven, som driver sin egen hosting-forretning. Han begyndte at snakke om manglen på IPv4-adresser og at IPv6 var fremtiden. Det var for hans vedkommende fremtiden, fordi prisen på et IPv4/24 for længst har passeret min bils værdi. Manglen på IPv4-adresser gør, at du skal købe dem via markedspladser, og det kræver, at du har røven fuld af penge.

Da jeg gerne ville lære noget, og af gode grunde ikke kunne få fingrene i et /24, foreslog min ven, at jeg ”da bare skulle bestille et IPv6-subnet”, som om at det kunne alle da få. Der gik ikke mange dage, før jeg fik en bekræftelse fra RIPE. Nu havde jeg et /44 IPv6-subnet, så det var jo bare om at komme i gang, få nørdet og lært en masse. Men sådan gik det ikke.

Selvfølgelig har jeg IPv6

Alt var timet og tilrettelagt, og jeg sad klar med mine spritnye IPv6-adresser, som var opsat på en VM med BGP og Apache2 til test.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da jeg ville tilgå en af mine nye IP-adresser i min browser, skete der ikke en skid. Der mødte jeg min første udfordring, som i bagklogskabens lys ikke er mit stolteste øjeblik. Jeg havde glemt at tjekke, om jeg havde IPv6, og det viste sig, at min ISP ikke havde tildelt mig en IPv6-adresse. 

Stofa er min udbyder på nuværende tidspunkt og tilbyder ikke IPv6 via COAX. Min bestilling af fiber hos Kviknet venter jeg stadig på at modtage, da Fibia efter 2 måneder stadig ikke har skudt fiberen ind i huset. Det skal tilføjes, at jeg er rigtig glad for Kviknet og brugte dem, inden jeg flyttede til Horsens. Så det er ikke Kviknet, jeg er muggen på, da de jo ”blot låner” fiberkablet.

IPv6-udrulningen i Danmark er en joke.

Til min store overraskelse er det svært at finde en ISP med fuld IPv6-understøttelse. Det er faktisk lige så svært som at forklare min omgangskreds, hvad jeg egentligt arbejder med, selvom PHP, DNS og Proxy virker ret ligetil i min krøllede hjerne.

I min frustration over at jeg ikke kunne få IPv6 på min hjemmeadresse, faldt jeg over flere indlæg, som Yoel Caspersen havde skrevet eller kommenteret på. Indlæg, som var super spændende og lærerige i forhold til at forstå Danmarks netværksinfrastruktur, hvor der indimellem tegnes et billede af, at landets største udbydere har raget rigeligt med IPv4-adresser til sig. Derfor har de knap nok skænket IPv6 en tanke, da de fleste privatkunder alligevel deler IPv4-adresser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge IPv6.dk har 15 ud af 45 internetudbydere fuld IPv6-understøttelse. Flere af udbyderne oplyser, at de på nuværende tidspunkt slet ikke har en udrulning i tankerne. Det er simpelthen for dårligt! De udbydere, som oplyser, at de arbejder på at udrulle IPv6, har sagt det de sidste 10 år.

Et godt eksempel er på Telenors Facebook-side, hvor jeg faldt over en kommentar fra 2012.
Illustration: Victor Pahuus Petersen.

I 2012 arbejdede de tilsyneladende så meget på udrulningen, at Telenor glemte at give en opdatering. Heldigvis var jeg ikke den eneste, der syntes, det gamle Facebook-indlæg var tragikomisk, så en opdatering må vi jo have! Og det fik vi overraskende nok.

»Jeg har lige støvet pergamentrullen af, og den afslørede, at der ikke kommer en udrulningsplan for IPv6 som det ser ud lige nu. – Telenor Facebookside«

Desværre fik vi ikke engang standardsvaret om, at de arbejder på det, tværtimod. Jeg tolker Telenors svar som om, at de slet ikke har overvejet, at IPv6 er en reel mulighed.
Dog skal Selia fra supporten have ros for den humoristiske tilgang til sagen!

Mine tanker om IPv6 udrulningen i Danmark

Jeg er kæmpe fan af IPv4-adresser, primært af samme grund som mange andre, simpelthen fordi de er mulige at huske. I bund og grund ville det være nemmest, hvis man bare lod det køre, som det er. Men det er bare ikke en holdbar løsning.

Det kan ikke være rigtigt, at min ven, som sælger cloud servere til en pris på 20 kr./md., hvor alle servere både har IPv4 og IPv6 inkluderet, skal agere frontløber for IPv6-udrulningen sammen med de andre små og mellemstore virksomheder, samtidig med at de store ISP'er ikke engang gider at overveje IPv6. 

I 2020 blev det i Hviderusland et lovkrav, at alle ISP'er tilbød IPv6. Jeg er fortaler for, at virksomheder selv skal bidrage til udviklingen af internettet. Men i nogle tilfælde kan det give god mening, at staten blander sig for alles bedste.

Vi lever i en verden, hvor større dele af vores liv foregår online. Der kommer konstant nye enheder og tjenester, som skal kobles på internettet. Vi er løbet tør for IPv4-adresser, og enten skal der handles på udrulningen af IPv6, eller også risikerer man at stoppe den massive vækst, som IT-sektoren oplever.

Fik du så slet ikke brug for dine IP adresser?

Bare rolig! En nørd giver sjældent op, selv hvis det kræver, at man tager en døgner. Mens jeg venter på Fibia, som skal finde deres boremaskine og kalender, så de kan finde en dato og skyde fiberen ind, må jeg benytte mig af en proxy, som kan vise mine IPv6-webservices på min IPv4-forbindelse. Det, som en proxy ikke kan klare, må ordnes via IPv4 for nu.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
1. maj kl. 11:21

Tussegammel SW-supporter

Hørte om IPv6 første gang på Digital Network University i Amsterdam (forår) 1990; havde dengang en præsentation af DOS/Win V4.0 clienten til "PathWorks".

Nu, hvor jeg er folkepensionist, kan jeg godt sige min ærlige mening om danskernes IT, men gamle vaner er svære at bryde;)

25
1. maj kl. 08:58

Jeg er lige nødt til at spørge som den blinde om farverne, da Google fejler mig: Hvorfor kan man ikke få IPv6 over coax? Jeg har aldrig set det tilbudt eller nævnt, men hvad er det, der gør det umuligt?

26
1. maj kl. 09:30

Hvorfor kan man ikke få IPv6 over coax?

Jeg er ikke ekspert på det niveau så der er sikkert nogen der kan forklare det lidt dybere, men som jeg har forstået det så kan Coax/DOCSIS både køre i Layer 2 og Layer 3 mode. TDC har valgt at køre Layer 3, så hvis man skal have IPv6 i det setup skal man lave en eller anden form for tunnel ud til kunden (hvilket kan være lidt kringlet af flere forskellige grunde). Fiber køres generelt på Layer 2-niveau helt ud til slutkunden, så der kan ISP'erne selv lege.

27
1. maj kl. 10:08

TDC har valgt at køre Layer 3, så hvis man skal have IPv6 i det setup skal man lave en eller anden form for tunnel ud til kunden (hvilket kan være lidt kringlet af flere forskellige grunde).

I TDC Nets implementation af coax-nettet eksisterer hver udbyders IPv4-adresser i sit eget VRF. Fra et netværksmæssigt synspunkt burde det være trivielt at gøre disse VRF'er dual stack, hvis udbyderen ønsker det - men det vil givetvis kræve en smule ekstra udvikling i de administrative systemer.

For de udbydere, som anvender coax-nettet, er der en business case, da IPv6-trafik ikke behøver forbi en Carrier Grade NAT-router. Dermed kan man spare en del kapacitet på CGN-routerne - ca. 30 - 40 % af trafikken vil på nuværnede tidspunkt være IPv6.

Men TDC Net har aldrig helt forstået værdien af IPv6 - og derfor har IPv6 i coax-nettet siden 2016 haft status af: Kommer til næste år - måske...

Bl.a. derfor er coax-nettet i dag et 2. rangsprodukt sammenlignet med fiber, og coax-nettets primære styrke er, at det er væsentligt billigere for den enkelte slutbruger.

20
28. april kl. 17:59

stofa har ipv6 på fiber via deres opennet

17
26. april kl. 23:22

Som mindre virksomhed startede vi med IPv6 for ~10 år siden og har de sidste ~5 år været stort set IPv6-only. På server/hosting-siden er det kun på load-balancers/ingress proxy for offentlig trafik der har et sæt IPv4-adresser samt NAT64-gatewayen til at nå eksterne IPv4-only ting (github). Vi har pt. stadig IPv4/NAT på kontorerne, men sidste leverandør (Telefoni/VoIP) har lige fået aktiveret IPv6 for nogle uger siden, så eksperiment er så småt igang med at fjerne IPv4 der også, og nøjes med NAT64.

Vores generelle erfaring med (erhvervs) ISP/Hosting-leverandører har ikke ændret sig meget gennem årene. Man skal eksplicit bede om det (og til tider være ret insisterende på at få det skrevet i tilbuddet/aftalen, og derefter minde dem om at der står noget med IPv6 i tilbuddet de mangler, når de har "klarmeldt"; hej TDC ) - Det kan dog lade sig gøre og virker perfekt når det først er kørende.

Der bliver kigget efter IPv6-support ved indtagelse af nye leverandører/services. Jeg tænker også der måske er en sammenhæng mellem om en leverandør har IPv6-support og chancen for højere faglighed og "nørdeniveau" hos dem - Bare en teori.

Vi har en 60-80 virtuelle servere og et par hundrede Kubernetes containers der alle har offentlige (GUA) IPv6-adresser.

Jeg kan køre helt almindelige tcpdump & ip route kommandoer på en Kubernetes-node, følge trafikken, kigge i routing-tabeller helt "native" til/fra en container. Jeg kan se i diverse logs præicis hvilken server/pod trafik kommer fra uden at være i tvivl om der gemmer sig flere servere/containere NAT'et bag IP'en. Jeg kan reverseDNS'e en IP og få server-navnet 1:1. Jeg kan whiteliste specifikke subnets fra vores "interne" kontor-subnet uden også at åbne for gæste-netværket selvom de ellers deler en NAT'et IPv4-adresse når man kun får én fra ISP'en.

Jeg har ikke lyst til at tænke på hvor meget ekstra administration og der ville kunne gå på holden styr på begrænsede frie/brugte IP-adresser, kæmpen med NAT, loopback, alternative port-numre, forskel på "interne" og "eksterne" IP'er, Overlay-netværk i Kubernetes etc. - alt sammen ting jeg ikke skænker en tanke til hverdag mere.

Alt i alt: Netværket er super simpelt og jeg føler jeg slipper for en masse "issues" og tidsspille som, andre der bruger IPv4, kæmper med og måske ikke engang kan forestille sig at der findes noget bedre/simplere. Det er efterhånden en del år siden jeg sidst har lavet en port-forward i en router.

Privat har jeg sørget for at være på 3's netværk på mobilen og i boligen skiftet til en ISP der kunne levere IPv6 (Kviknet) da fibernettet i området blev åbnet op. Det lokale energiselskab (TREFOR/EWII) gjorde i hvert fald ikke, og gør stadig ikke idag (Håber dog på at Joel kan sparke dem i den rigtige retning, da han vist er havnet derinde et eller andet sted).

Den lille server derhjemme driver Matrix, Kalender/Kontakt, Mail (Frontend/Proxy), RSS-reader etc. - kun tilgængeligt via IPv6, men jeg har IPv6 tilgængelig hele tiden til hverdag, så det er intet problem i praksis. Hvis jeg skulle forvilde mig et sted hen uden IPv6 kan jeg hoppe på telefonens hotspot og få min helt egen unikke IPv6-adresse. Worst case, kan man hoppe på en VPN via IPv4 og få en IPv6-adresse.

Jeg føler mig privilgeret og heldig at kunne leve i sådan en "IPv6"-bobbel - det kan anbefales.

21
30. april kl. 09:28

Vi har pt. stadig IPv4/NAT på kontorerne, men sidste leverandør (Telefoni/VoIP) har lige fået aktiveret IPv6 for nogle uger siden, så eksperiment er så småt igang med at fjerne IPv4 der også, og nøjes med NAT64.

Hvad skal der til, før man kan undvære IPv4 og nøjes med IPv6 suppleret med NAT64/DNS64? Det fungerer trods alt fint hos flere store mobilnet. Hvis man ikke kan undvære IPv4, men skal etablere IPv6 som dual stack, vil mange, der kun har en praktisk tilgang, nok 'nøjes' med IPv4.

23
30. april kl. 18:02

Hvad skal der til, før man kan undvære IPv4 og nøjes med IPv6 suppleret med NAT64/DNS64?

Med DNS64 er det springende punkt som udgangspunkt om der benyttes IPv4-literals istedet DNS-navne til at tilgå services - altså om DNS(64)-serveren kan få lov at gøre sit arbejde og omskrive en A-record til en "encoded"/NAT64 AAAA-record.

Blokeren hos os var at, selvom VoIP-serveren kunne tilgåes fint via DNS64/NAT64, blev der et eller andet sted i SIP-pakkerne i løbet af et opkald brugt IPv4-literals som endpoint istedet for hostnames.

Apple Store har i flere år haft krav om at apps virker på IPv6-only netværk (dvs. virker med DNS64 hvis services appen kalder kun bruger IPv4). Mobil-appen til vores VoIP-system understøtter da også fint det, men Desktop- og Web-klienten gjorde sjovt nok ikke. (Godt eksempel på at leverandører kun gør akkurat hvad der er absolut nødvendigt).

Derudover har jeg hørt noget rumlen med Spotify vist heller ikke virker med DNS/NAT64, men bruger det ikke lige selv og kan godt være det er fikset i mellemtiden.

Der findes også CLAT/464XLAT som er indbygget i Android, MacOS og faktisk også Windows. Det oversætter IPv4-literals direkte på maskinen til NAT64-adresser, så også brugen af IPv4-literals virker. I Windows bliver det dog kun aktiveret hvis netværksforbindelsen er en WWAN/Mobil-forbindelse, så det er ikke muligt at få det aktiveret på almindelig Ethernet/Wifi-forbindelser. (MS argument var vist at de ikke ville lade producenter bruge det som undskyldning for ikke at få deres software til at understøtte IPv6/DNS64 ).

Så på mobil burde man være rimelig home free. I USA er flere at de store mobiludbydere vist på IPv6-only med NAT64.

13
26. april kl. 15:50

Succeshistorie. For mig at se, er den langsomme overgang til IPv6 en cadeau til transitionsteknologierne. NAT, CG-NAT m.v. fungerer således at vi har et internet der fungerer selvom vi få mange flere brugere på det. Og hvor der er behov for det til IoT har vi IPv6. På næste alle adresser i DK kan man få internetadgang med native IPv6. Hvis adgangen til det var af stor betydning for kunderne, ville de vel have valgt en tilslutning med IPv6.

14
26. april kl. 16:06

På næste alle adresser i DK kan man få internetadgang med native IPv6. Hvis adgangen til det var af stor betydning for kunderne, ville de vel have valgt en tilslutning med IPv6.

Tja - men det er jo kun, hvor der er åbne fibernet, det reelt er en mulighed. Hvis man skal vælge mellem en 1000 Mbit/s coax uden IPv6, eller en 100 Mbit/s DSL med IPv6, er det nok coax, der vinder.

Når transitionsteknologierne løser (noget af) problemet for de gennemsnitlige brugere, har det nok også noget at gøre med, at internettet i meget høj grad er blevet centraliseret de senere år - i stedet for end-to-end-connectivity mellem brugere, går al trafik ind forbi store tunge knudepunkter, både i form af streaming- og cloud services.

Kigger man på Googles IPv6-stats, er det tydeligt, at Danmark halter bagefter. Det ændrer dog ikke på, at udbredelsen stiger støt - lige under 40 % af alle Googles brugere har IPv6. Til sammenligning er den danske udbredelse på ca. 10 %.

16
26. april kl. 20:04

@Yoel kan/må/vil du udtale dig om IPv6 status hos EWII? Har du nået at få sparket noget igang eller er det en større omgang efter TDC drev nettet i sin tid?

18
27. april kl. 07:51

@Yoel kan/må/vil du udtale dig om IPv6 status hos EWII? Har du nået at få sparket noget igang eller er det en større omgang efter TDC drev nettet i sin tid?

Status er, at vi netop har gennemført et større IT-projekt, hvis formål er at gøre EWII Bredbånd landsdækkende gennem Kviknets netværk og netejeraftaler.

Som en del af projektet aktiverer vi EWII Bredbånds egne IPv4- og IPv6-adresser, således at nye kunder på EWII Bredbånd altid får en IPv6-adresse. Eksisterende kunder bliver migreret løbende.

15
26. april kl. 17:01

Når transitionsteknologierne løser (noget af) problemet for de gennemsnitlige brugere, har det nok også noget at gøre med, at internettet i meget høj grad er blevet centraliseret de senere år - i stedet for end-to-end-connectivity mellem brugere, går al trafik ind forbi store tunge knudepunkter, både i form af streaming- og cloud services.

Du har helt ret i, at internettet har udviklet sig til client-server relationer i stedet for peer-to-peer. Det gælder f.ex. streaming, der mig bekendt har overtaget helt fra distribution via peer-to-peer som Bittorrent. Men det ændrer vel ikke ved, at kunderne i mange tilfælde vælger internetadgang uden IPv6 også på adresser, hvor de kunne få samme båndbredde med IPv6. For mange kunder er adgangen til IPv6 ligegyldig. Selv har jeg NAS server med adgang udefra og en smule IoT- der også kan styres udefra. Og jeg har ikke IPv6-adgang. Bemærk også, at stort set alle firmanetværk er koblet op til udbydere, der tilbyder IPv6. Men de konfigurerer det ikke. De synes åbenbart ikke, det er besværet værd.

19
28. april kl. 11:52

der mig bekendt har overtaget helt fra distribution via peer-to-peer som Bittorrent.

Der er efterhånden så mange streaming-services og så dårligt overblik over hvad man kan se hvor, at flere og flere støver den trespidsede hat af og begiver sig ud i piratbefængte farvande.

11
26. april kl. 15:15

Når Apple, Microsoft og Google, NetFlix m.fl. annoncerer at de dropper IPv4 på deres services om 12 måneder, så skal det nok gå hurtigt. Bare et Apple krav om IPv6 på mobilnettet, og de fleste vil være klar indenfor Apple's frist.

Da Apple sagde at de ville regne alle certifikater ældre end 12 måneder for invalide, så kunne alle lige pludselig få automatisk certifikatfornyelse til at virke. Med meget få undtagelser.

9
26. april kl. 14:06

Ja tak til mere IPv6!

Jeg leger også lidt med det på nogle småservices derhjemme. Dem kan jeg så tilgå fra min mobil, som er på 3's netværk, der fik fuld IPv6-understøttelse i 2017, svjh. Der er vist endnu ingen af de andre danske mobilnet, der er kommet med på vognen. Og kommer jeg i et svagt øjeblik til at hoppe på Wi-Fi enten på jobbet eller hos andre private, er der næsten med garanti ikke hul igennem.

Fra tid til anden støder jeg stadig på reklamer for "Fremtidens internet" fra en udbyder, der reelt set kun tilbyder fortidens internet-protokol. Skal man grine eller græde...?

Men jeg må også erkende, at jeg forstår ISP'erne. For de skal tjene penge, og kunderne efterspørger det ikke. Der mangler stadig en "killer app" fra en stor indholdsudbyder, der tør sige, at de kun findes på IPv6. Men igen, det tør man jo ikke, for så afskriver man sig adgang til en kæmpe del af markedet. Hønen eller ægget...

Jeg begynder oprigtigt at tro, at det nok aldrig bliver mainstream.

29
1. maj kl. 14:34

Hvem hved hvad hvor? ;-)

10
26. april kl. 15:14

Kanon indspark til debatten Asbjørn!

Sjovt at det er 3 som har IPv6, og ikke en af de andre store. Jeg var aldrig "fan" af deres dækning, dengang jeg havde dem privat. Så jeg har altid haft opfattelsen af at de var "bagud", men det tilsyneladende ikke tilfældet når vi snakker IPv6.

Du har helt ret - jeg er virkelig også i tvivl, om jeg skal grine eller græde. Man kunne godt få opfattelsen af at "Fremtidens internet", åbenbart kun er for dem der har IPv4. Ellers er der måske nogle marketingsmedarbejdere, der har fået for frie tøjler?

Der er mange synsvinkler på udrulningen af IPv6, og jeg har desværre ikke indsigt i hvad de danske ISP's har af tanker. Så jeg syntes det er svært at få et overblik over, om det er "dovenskab" eller mangel på hardware, som er umulig at skaffe?

Om det bliver hønen eller ægget, kan jeg desværre ikke svare på. Men der skal i hvert fald gang i udrulningen.

Endnu engang tak for dit fine input!

31
25. maj kl. 12:34

Tak for indlægget, og sjovt at læse.

Jeg er selv glad kunde hos 3 og hos dem får man nemt IPv6 med i lommen. Jeg har eksempelvis en lille 4G lommerouter med IPv6+IPv4 når jeg er i DK.

Reklame: Jeg er LIR dk.zencurity i DK og laver gerne en IPv6 Provider Independent ansøgning til RIPE NCC på jeres vegne, dem som vil lege med IPv6. Send mig en email på hlk@zencurity.com hvis det er noget i ønsker. Selve ansøgningen gør jeg pt. gratis, indtil der kommer for mange.

NB: jeg bliver opkrævet 50EUR om året, så I vil fremover bliver opkrævet 100EUR pr år for dette.

NB: når I så får adresser skal de routes et sted, og det kan de fleste firma ISPer nemt gøre. Privat personers internetforbindelser er sjældent "supporteret" selvom det virker hos nogle. Jeg var hos Wizer/Gigabit med native IPv6, og tidligere Bolignet igennem mange år. Nu er jeg solgt til fastspeed så det bliver spændende om IPv6 virker hos dem.

Et godt sted at kigge og opdatere er: https://ipv6-adresse.dk/ Tak Emil

8
26. april kl. 13:39

For at kunne bruge IPv6 hjemme allerede nu, vil du - foruden den proxy du skriver om - evt. kunne benytte en tunnel fra HE. Dem brugte jeg selv indtil jeg fik native IPv6 fra Bahnhof (bor i Sverige). En anden mulighed er en tunnel via din ven (gre/ipsec/whatever). Men velkommen til den "nye" verden med IPv6 :-)

12
26. april kl. 15:32

Tak for dit input Claus og for velkomsten! :-) IPv6 og netværk genrelt er nyt, og super spænende. Det er virkelig noget jeg hygger mig med, på trods af at det indimellem er svært at holde overblikket :-)

Jeg har heldigvis både IPv4 og IPv6 på min VM, så jeg har massere af mulighed for tunnel. Men det ændre ikke på at det er tosset, at jeg skal tunnel til et datacenter, for at kunne access IPv6 content. Samtidig havde jeg naturligvis glædet mig til at kunne se "Hello World", ved at tilgå IPv6 adressen direkte herhjemme fra. Jeg lære bedst når jeg kan se det opsatte virke, på den tiltænkte måde.

Men Fibia er forhåbentligt lige på trapperne, når de en dag får fundet kalenderen. Så der kan bookes et teknikker besøg, og skydes fiber ind. Det tog dem heldigvis "kun" 2 måneder, at få "beset ejendommen".

6
25. april kl. 22:55

Selvom jeg normalt ikke er tilhænger af lovkrav, så vil et lovmæssigt påbud om at tilbyde IPv6 altså virke lidt som, at vi jo har den samme færdselslov.

Men man kunne jo også blot vedtage at 1. januar 2026 virker MitID kun på IPv6!

7
26. april kl. 10:00

Men man kunne jo også blot vedtage at 1. januar 2026 virker MitID kun på IPv6!

Bedre forslag: Men man kunne jo også blot vedtage at 1. januar 2026 virker MitID!

4
25. april kl. 13:44

hvordan bruger du dine adresser i dit netværk. Er de tilgængelig udefra ?

Nogle få er ind imellem efter behov. Jeg har en god firewall, som har fuld support for IPv6 fx. subnets and delegering, DHCPv6 osv.

2
25. april kl. 12:55

En kammerat talte med en leverandør og de vil hellere arbejde på at tilbyde 2.5 Gbit da det sælger bedre end IPv6. For hovedparten af kunderne er der nok heller ikke behov for IPv6 og selv det at sidde bag et NAT netværk hos leverandøren er godt nok. Indtil videre koster det så 19 kroner om måneden for en fast IPv4 adresse, men jeg ville også meget hellere have flere IPv6 adresser.

@Claus - hvordan bruger du dine adresser i dit netværk. Er de tilgængelig udefra ?

5
25. april kl. 13:44

Super input Jørn! :-) Jeg mindes at have set/læst noget om at TDC tilbyder 2.5Gbit. Men jeg er meget uforstående over for sådan en prioritering. Da der ikke er nogle private brugere, der reelt har behov for 2.5Gbit. 2.5Gbit til private, handler vel ikke om andet end at oversell? Fordi de fleste tænker hastighed = bedre, og derfor opgradere i blinde.

19 kroner lyder meget fair, jeg har set det der var værre. Stofa ville have 29kr/måneden og 99kr i oprettelse, som egentligt ikke lyder slemt. Indtil man kommer i tanke om at deres internet i forvejen koster en god slat. Mener jeg giver 279 for en 200/40 forbindelse... Hvor jeg mindes at mine gamle 1000/100 forbindelse fra Kviknet, kostede omkring 240kr.

1
25. april kl. 12:34

Wizer - det tidligere Gigabit var frontløber på IPv6, og jeg har haft et /48 i siden 2016

3
25. april kl. 13:34

Tak for dit input! :-) Dejligt at høre at der faktisk findes danske udbydere, som tilbyder IPv6 til deres kunder. Desværre hjælper det ikke meget, på min nuværende Stofa coax forbindelse.