IPv6 på DSL
I et tidligere blogindlæg lovede jeg, at vi har en masse spændende ting i støbeskeen. En af disse ting er IPv6 til de fleste af vores DSL-kunder, og det er nu en realitet.
De sidste par dage har vores eBSA-kunder foruden deres normale IPv4-adresse også haft en IPv6-adresse og et delegeret /48 scope til rådighed.
Nu rykker det
IPv6 er langt fra nogen ny opfindelse, men det er først de senere år, at IPv6 er begyndt at vinde større udbredelse.
Det er primært en konsekvens af at RIPE, ARIN og de andre RIRs er løbet tør for IPv4-adresser, samt at store indholdstjenester som Youtube, Facebook og Netflix er begyndt at gøre content tilgængeligt via IPv6.
Derudover har en række eyeball networks, dvs. internetudbydere, der primært har slutbrugere, udrullet IPv6 - herunder amerikanske Comcast.
Hvis man kigger på den geografiske fordeling af IPv6-tilgængelighed er det et noget blandet billede, vi ser.
I USA har lige over 28 % af Googles brugere IPv6, men Danmark er ligesom Sverige, Italien og Spanien et u-land, når det kommer til IPv6 - kun sølle 1,5 % af danskerne har adgang til fremtidens internet.
Vi får baghjul af de fleste andre europæiske lande, herunder Grækenland, hvor 27 % af brugerne har IPv6.
Når der ikke er flere brugere på IPv6 i Danmark skyldes det fodslæberi hos de store gamle teleselskaber, der har svært ved at se værdien i at indføre IPv6.
Derfor skal man i Danmark lede blandt de nye internetudbydere på markedet, hvis man vil have IPv6 - og man skal helst ikke have en coax-forbindelse, selv om Stofa angiveligt er ved at forberede deres net til det.
Sådan virker det
Meldingen fra TDC har hidtil været, at en DSL-kunde hos Kviknet skal være forbundet til en Alcatel-DSLAM, før IPv6 vil virke - hvis man sidder på en af TDC's gamle Ericsson-DSLAM'er, skulle det angiveligt ikke virke.
Jeg har ingen god teknisk forklaring på dette, men i praksis er det heller ikke det store problem, for størstedelen af vores DSL-kunder er VDSL-kunder, som sidder på Alcatel-DSLAM'er.
Når en kundes router sender en DHCPv6-forespørgsel, uddeler vores DHCPv6-server følgende adresser:
- En enkelt adresse til CPE'en (/128)
- Et /48 delegated prefix (DP)
Et /48 DP kan deles op i 65.536 stk. /64-netværk. Det betyder i praksis, at kunden aldrig vil mangle IPv6-adresser - vores router vil selv uddele adresser fra det første /64-netværk i DP'et til de forbundne enheder, mens kunden selv kan oprette yderligere subnets til andre formål.
Når en PC på kundens netværk får tildelt en IPv6-adresse fra routeren, vil browseren på PC'en forsøge at anvende IPv6 i de tilfælde, hvor et website har AAAA-records.
Hvis IPv6 af en eller anden grund er fejlkonfigureret på websitets server, som derfor ikke svarer på IPv6, vil browseren lave automatisk fallback til IPv4.
Hvad så nu?
Hvis du er en af vores kunder derude, som har fået en IPv6-adresse, kan du checke om den virker ved at gå ind på http://ipv6-test.com/. Som udgangspunkt har vi åbnet for udgående IPv6-trafik, mens trafik initieret udefra er blokeret. Hvis du har brug for at sætte en server op, som svarer på IPv6, kan du åbne for indgående forespørgsler i din router - men husk at slå provisionering fra, så vi ikke overskriver din config næste gang vi ændrer noget i vores ende.
Vores næste opgave bliver at tilbyde det samme til vores bolignet-kunder. Hertil er der bestilt nyt hardware, da nettet skal ombygges fra et decentraliseret net baseret på 13 år gamle routing switches til et centraliseret net, hvor vi får layer 2-forbindelse til den enkelte kunde.
Mere om det i et senere indlæg.
God weekend!

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.