Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Internet til hjemmearbejdspladsen: Har teleselskaberne forstået vigtigheden af forsyningssikkerhed i en Corona-tid?

7. maj 2020 kl. 15:3050
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da kontorer pludseligt blev lukket ned, og folk sendt på hjemmearbejde for to måneder siden, ændrede det også behovet for forsyningssikkerheden af internettet til hjemmearbejdspladsen.

Før Corona var firmabetalt internetadgang fra hjemmet et medarbejdergode, som gjorde det muligt at tage en hjemmearbejdsdag i ny og næ og at få arbejde fra hånden om aftenen. Men lad os nu være ærlige: Hvis internetforbindelsen røg, gik det ikke meget værre for de fleste af os, end at vi måtte undvære Netflix den aften, og at sønnike kom i seng i god tid i stedet for at spille Fortnite med vennerne. Og hvis det gik helt galt, kunne man tage på kontoret alligevel og arbejde dér.

Nu er kontoret er lukket ned, alt arbejde foregår kun fra hjemmet og internetforbindelsen er den digitale livsnerve. Med hjemsendelsen gik internetforbindelsen fra at være nice til at være need. Internetforbindelsen er nu en kritisk infrastruktur.

Før Corona var en manglende internetforbindelse nogenlunde det samme, som at løbe tør for sodavand i køleskabet. Nu svarer det til at få lukket for vandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan skal et teleselskab forvalte rollen som leverandør af denne kritiske infrastruktur til privatadressen? Som alle andre leverandører af kritiske infrastruktur: Med fokus på forsyningssikkerhed og ordentlighed: Fejl sker, men når de sker, skal fejlen rettes hurtigt gennem en ihærdig indsats med ét hovedfokus: At minimere nedetid for kunden.

Som altid med infrastruktur er en fejl i sig selv disproportional med de konsekvenser, fejlen har. En køreledning falder ned på grund af en flækket bolt til en tier og 2.000 personer kommer for sent på arbejde. En webserver står af og der mistes ordre til titusindvis af kroner. En certifikatfejl i en virksomheds netværk og 450 medarbejdere kan ikke arbejde dén formiddag.

Men hvad er konsekvensen ved manglende internetforbindelse, fx i en lille uges tid? Med andre ord, hvad er konsekvensen af fejl på en infrastruktur-ydelse til 40-50 kroner?

Den slags konsekvenser har jeg hørt om fra flere sider. Selv er jeg også lige kommet oven på efter sådan en omgang: Konens firmabetalte internetforbindelse skulle opgraderes fra trådet kabel til fiber på grund af kvalitetsproblemer under videokonferencer. Dem har man en del af, når man som hun designer og planlægger globale kliniske forsøg i en medicinalvirksomhed. Eller som når man, som mig rådgiver kunder om anskaffelser til større millionbeløb eller sparrer med nøglepersoner hos kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejl sker som sagt, og en skete også her: Fredag aften lukkede teleselskabet for den gamle forbindelse uden, at den nye fungerede. Sådan har det været lige indtil onsdag lidt i midnat.

Konsekvenserne for os skal jeg nok lade være med at gå i dybden med, blot nøjes med at konstatere, at besværet har været stort, bl.a. da vores telefoner ikke har dækning nok til at kunne klare behovet og vi har levet med udfald, nedlukning af VPN under arbejdet, langsomme svaretider og andre frustrationer. Vi har også måtte bede om låne et værelse hos naboen for at bruge deres internet.

Forløbet med teleselskabet går jeg heller i dybden med, det bliver for trælst at læse om. Men var leverandøren indstillet på at tage hænderne op af lommen for hurtigt at løse et mindre teknisk problem for at hjælpe os til at kunne udføre vores arbejde? Har de været til at hugge eller stikke i? Nej.

Vores forsyningssikkerhed var ikke vigtig nok for dem, viste det sig. Ikke at problemet var uløseligt: Ideelt set havde en tekniker fra teleselskabet stået på adressen med en router under armen allerede lørdag. Problem løst. Det er naturligvis meget at ønske. Men i stedet for at bede kunden vente i dagevis på ny router, så kunne de have lettet stemningen ved at sende et bud med en trådløs 4G router til fri afbenyttelse indtil de havde rettet op på deres fejl, med en frankeret kasse til at returnere den i. Problem afbødet. Suppleret med en kurv med en flaske vin og nødder som plaster på såret? Det ville måske endda have givet en begejstret kunde.

Et vandværk kunne ikke slippe godt afsted med lukke for vandet hos en kunde i 5 dage, så hvorfor kan teleselskabet slippe godt afsted med at lukke for internettet i 5 dage?

Det nemme svar er "fordi de kan". Fordi aftalerne og service-levels er indgået dengang internet til hjemmet var mere nice end need og fordi der ikke er en bod, der reflekterer de store konsekvenser af at få lukket internetforbindelsen ned. Juridisk set har teleselskabets derfor ret til at nøjes med levere det niveau af service. Dog lidt på samme måde som Danske Bank har ret at få statsstøtte med den ene hånd og udbetale aktieudbytte med den anden.

Et andet svar er, at teleudbyderen ikke nok rigtigt har opdaget, at internetforbindelsen til hjemmet er blevet mere kritisk, at de glemmer at de lever af kundetilfredshed og at utilfredshedens lunte er blevet meget kortere nu, hvor det er blevet en kritisk infrastruktur. De ser et problem til 40-50 kroner, kunden ser det som så meget mere.

Er denne passive tilgang til forsyningssikkerhed alt, hvad vi kan bør kunne forvente af en leverandør af kritisk infrastruktur i en tid, hvor vi alle må yde lidt mere?

Danske Bank forstod (med lidt hjælp i form af et opkald fra nationalbankdirektøren) forskellen mellem at have ret til noget på den ene side og ordentlig opførsel på den anden. Hvem ringer til teleselskabet?

Uden at overdrive problemets omfang bør vi vel kunne forvente lidt mere af hinanden i denne tid.

PS. Nu er det ikke rimeligt at skyde på hele branchen og det må derfor retfærdigvis nævnes, at det kun er Telenor, som har svigtet i eksemplet her. Hvis det problem også er et branche-problem, hører jeg gerne om det i kommentarsporet.

PPS. Fair skal være fair: De tilbød at kreditere de 40-50 kroner, som nedbruddet kunne takseres til i deres bog. Det svarer vel – et eller andet sted - til at give BaneDanmark en kreditnota på en tier for en flækket bolt, når den har fået en køreledning til at falde ned.

50 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
50
14. maj 2020 kl. 22:34

Det passer jo nok ikke helt generelt, men han havde nu alligevel fat i noget. Jeg stoler i hvert fald personligt mere på Ørsted end på en lille billig UPS med et 5år gammelt batteri.

Det gjorde jeg også tidligere Så sent som i august 2019 advokerede jeg imod en

Men efter den 3 strømafbrydelse på 1/2år kom der en UPS op. Jeg har ikke nerver til at strømmen går igen mens en NAS rebuilder sit storage. .....

Så der kom en ups på i februa 2020 for små 10.000kr og så skal batteriet sikkert skiftes efter 4år (Der har direkten expire dato så forhåbenligt holder det indtil da. Om det er "en lille billig ups" ved jeg ikke ? Men det var den mindste/billigste jeg kunne finde der kunne trække flere 2 servere og give besked over netværk om at lukke ned

Så nu lukker alle primære server pænt ned når strømmen går - og det er testet irl 24/4 hvor strømmen var væk 1/2 dag pga en "højspændingsfejl" hos Radius.

49
13. maj 2020 kl. 00:09

Jeg havde engang en kollega der var generel modstander af UPS'er, han mente at de tilføjede mere ustabilitet end de fjernede.</p>
<p>Det passer jo nok ikke helt generelt, men han havde nu alligevel fat i noget. Jeg stoler i hvert fald personligt mere på Ørsted end på en lille billig UPS med et 5år gammelt batteri.

Problemet med UPS'er er at de typisk lever et stille liv, fordi de virker, og ofte får man slukket for alarmer, der bla. fortæller at batteri er nedslidt og skal skiftes.

Det finder man så ud af, når det er for sent ;-)

47
12. maj 2020 kl. 11:28

Johnny, nu skriver jeg "kritisk" - ikke "samfundskritisk" - i betydningen af at jeg fik brug for forbindelsen for at kunne udføre mit job.

Nu brugte jeg heller ikke ordet "samfundskritisk" men derimod din dine egne ord "kritisk infrastruktur". Så jeg vil gerne frabede mig at få det skudt i skonene :-)

Peter Nørregaard, hvorfor accepterede din arbejdsgiver et single point of failure uden at have en plan B?</p>
<p>Fravalget af en plan B er vel fordi det før corona altid var muligt og nemt at smutte forbi kontoret hvis der var noget kritisk som skulle laves. Men da kontoret lukkede med dags varsel, forsvandt den mulighed. Det er vel egentlig også meget at forlange at virksomheden skal genforhandle alle internetforbindelserne for en periode på ca. 2 måneder for at sikre bedre service.

Se det er netop her kæden helt hopper af for mig.

For når din arbejdsgiver ikke har en plan B på plads, så bør du altså være påpasslig med at kritisere dit teleselskab. Det er fuld ud berettiget at brokke sig højlydt over de problemer du har oplevet, men som jeg skriver "shit happends" og enhver ansvarlig virksomhed bør have en plan B klar.

For hvis det nu ikke lige var COVID-19 eller en mand med en gravemaskine, hvad er så din arbejdsgivers undskyldning. Hvad hvis dit kontor brænder ned i morgen, hvad gør du så?

Jeg arbejder godt nok kun i en lille virksomhed, men vi har en plan B. Hvis internetforbindelsen ryger, så har vi mulighed for at falde tilbage til 4G mobilt bredbånd. Hvis kontoret brænder, så ligger alle vores kritiske systemter "i skyen" og alle medarbejdere kan arbejde hjemmefra vha. deres private internetforbindelser og mobiltelefoner.

Peter Nørregaard, du skriver det faktisk selv "Vores forsyningssikkerhed var ikke vigtig nok for dem, viste det sig." Nej, din forsyningssikkerhed er ikke vitigt for dem, det er derfor udgiften til teleydelser er faldet og faldet og faldet de sidste 30 år.

Telekommunikation er i dag en ganske lille omkostning for de fleste virksomheder, men det betyder også at man som kunde selv skal sørge for at have en plan B i skuffen, med mindre man vurderer at mange andre kunder bliver ramt af samme problem.

46
11. maj 2020 kl. 19:30

Johnny, nu skriver jeg "kritisk" - ikke "samfundskritisk" - i betydningen af at jeg fik brug for forbindelsen for at kunne udføre mit job.

Peter Nørregaard, hvorfor accepterede din arbejdsgiver et single point of failure uden at have en plan B?

Fravalget af en plan B er vel fordi det før corona altid var muligt og nemt at smutte forbi kontoret hvis der var noget kritisk som skulle laves. Men da kontoret lukkede med dags varsel, forsvandt den mulighed. Det er vel egentlig også meget at forlange at virksomheden skal genforhandle alle internetforbindelserne for en periode på ca. 2 måneder for at sikre bedre service.

Det er nogle stride bananer ikke at indrømme fejl i din nummerportering. Ikke blot gør de deres problem til dit, men nægter at indrømme nogen skyld.

45
11. maj 2020 kl. 15:37

"Er det ikke TDC fiber du har fået?"</p>
<p>Indtil videre er der kun en fiber, der er ikke lys i den endnu...</p>
<p>Det er klart jeg selv skal sørge for strøm i min ende, men selv når man understreger at man har styr på den del for de "kundevendte" medarbejdere, får man at vide at der ingen forbindelse vil være under strømafbrydelse.</p>
<p>Det vil da være glædeligt hvis det forholder sig bedre, men jeg vil se det før jeg tror det.

Når jeg slår din adresse op i whitelist, så fremgår det at raa_fiber_punkt & gpon_punkt er "sg85" og fbsa_punkt er "sg". Det betyder at fiberen bliver forsynet fra en DSLAM placeret i "sg" som er telefoncentralen i Slagelse, samt at du vil være tilsluttet en fibersplitter i gadeskab "sg85".

Der vil derfor være lys i din fiber så længe de har strøm på telefoncentralen.

44
11. maj 2020 kl. 12:42

Så kritisk har det vel heller ikke været hvis arbejdsgiveren har accepteret at lade ansvaret for at linjen findes være under kontrol af konens arbejdsgiver.

Men hensyn til det mistede i forhold til prisen på infrastrukturen hvor et udløbet certifikat eller en væltet webserver betder at en større gruppe medarbejdere ikke kan arbejde eller man mister omsætning kender jeg meget få tilfælde hvor det ikke har været en ledelsesbeslutning hvor meget redundans/overvågning man bygger ind i en løsning.

Det kan enten være at man ikke har et system der flager når et certifikat skal fornyes, at man har fravalgt en loadbalancer/multiserver løsning eller at medarbejderen der havde det i sin kalender at nu var det tid til at lave en eller anden opgave ikke længere er ansat og opgaverne blev ikke overdraget til en anden person.

43
11. maj 2020 kl. 11:03

Peter Nørregaard skriver: "Med hjemsendelsen gik internetforbindelsen fra at være nice til at være need. Internetforbindelsen er nu en kritisk infrastruktur."

Jeg kunne faktisk godt tænke mig, at høre hvorfor Peter Nørregaard pludselig mener, at hans private (omend vidst konens arbejdsgivergiver betalte) internetforbindelse pludselig skal karakterers som "kritisk infrastruktur"???

Ligesom visse andre debattører, så er jeg også typen, der har en 4G router liggende klar i skuffen. Den 4G router har været i brug et par gange de sidste par år, når en eller anden klovn med en rendegraver kapper forbindelsen til hele nabolaget.

Jeg er helt med på, at Peter Nørregaards teleleverandør sikkert kunne have håndteret sagen markant anderledes, men hvorfor dog pege fingere af dem? Når man peger fingre af andre, så plejer der mindst at pege 3-4 fingre den anden vej, så hvorfor har Peter Nørregaard (eller dennes arbejdsgiver) ikke selv sikret en backupforbindelse.

Det nemme svar er selvfølgelig at IT-afdelingen ikke har skønnet, at Peter Nørregaards semi-private internetforbindelse er kritisk for virksomheden.

Et eller andet sted så har jeg sympati for Peter Nørregaards situation, hvor en teleleverandør har fejet total, men shit happens og en seriøst virksomhed skal have en plan B, hvis vi taler om én enkelt medarbejder, som potentielt kan blive ramt af problemer.

Der er intet usædvanteligt ved Peter Nørregaards problemer med sit teleselskabet, men den slags må firamets IT-afdeling have tænkt på og have en plan klar i skuffen.

Personlig annekdoteJeg har personligt også en ganske træls sag, som blev afgjort til teleselskabets fordel i Teleankenævnet (med samme virksomhed som nævnt af Peter Nørregaard). Tre private nummerporteringer på samme dag, som det lykkedes firmaet at fucke totalt op. Ret ufedt med tre ikke fungerende telefoner, når man sidder på arbejde, mens der ligger to syge børn derhjemme, som man ikke kan komme i kontakt med.

Men shit happends, ingen døde og det kostede kun en halv selvbetalt fridag for at køre hjem fra arbejde og se til ungerne - og jeg har så lært, at man ikke skal portere flere numre på samme tid. Jeg har også lært, at man som privatperson ikke har kan forvente at ens mobiltelefon er "kritisk infrastruktur".

Det bedste af det hele var dog, at teleselskabet ikke engang ville erkende deres fejl påtrods af den åbenlyse fejl ved nummerporteringen, men kun betale et par kroner "per kulance" for de tre manglende forbindelser. "Per kulance" er det fedeste udtryk man som virksomhed kan bruge rent juridisk, for det betyder, at man ikke erkender ens fejl, men alligevel lige sender et lille plaster på såret.

Men af skade bliver man klog, så nu er det slut med flere nummerporteringer på samme dag, og det lille hjems telefoner er spredt på 2 teleselskaber (og mobilnetværk), så der ikke længere er et single point of failure.

Peter Nørregaard, hvorfor accepterede din arbejdsgiver et single point of failure uden at have en plan B?

42
11. maj 2020 kl. 10:00

Det er dog de færreste kunder der har nødstrøm. Fibermodemet skal blot have 12 volt, 1 ampere, så det er ikke så svært at forsyne fra et batteri eller fra USB. Der er bare stort set ingen der har forberedt sig på det.

Jeg havde engang en kollega der var generel modstander af UPS'er, han mente at de tilføjede mere ustabilitet end de fjernede.

Det passer jo nok ikke helt generelt, men han havde nu alligevel fat i noget. Jeg stoler i hvert fald personligt mere på Ørsted end på en lille billig UPS med et 5år gammelt batteri.

41
11. maj 2020 kl. 09:13

Er det ikke TDC fiber du har fået?

Indtil videre er der kun en fiber, der er ikke lys i den endnu...

Det er klart jeg selv skal sørge for strøm i min ende, men selv når man understreger at man har styr på den del for de "kundevendte" medarbejdere, får man at vide at der ingen forbindelse vil være under strømafbrydelse.

Det vil da være glædeligt hvis det forholder sig bedre, men jeg vil se det før jeg tror det.

39
10. maj 2020 kl. 18:45

Uheldigvis, for konkurrenterne, var der strømafbrydelse om formiddagen på 2-3 timer. så de blev forsinket. Omkring kl.1430 kom een af konkurrenterne så ind i lokalet med sit tilbud, og en forklaring om strømafbrydelse og et ønske om at aligevel at måtte aflevere tilbuddet.</p>
<p>

Jeg mindes et udbud, hvor et af tilbuddene kom per fax. Det blev accepteret som rettidigt, da første side blev modtaget INDEN tilbudsfristen, selvom den sidste side kom længe efter - meni samme faxopkald.

36
10. maj 2020 kl. 13:23

Æhhh, du har vist ikke levet i "gamle dage" (før der stort set var noget der hed data).</p>
<p>Hvis man som abonnent hos KTAS fik en fejl på sin telefon, så skulle man være mere end ekseptionelt heldig hvis fejlretningen blev startet i løbet af et par uger.

Det er ikke det KTAS jeg husker fra 70'erne, det var nævnt i tlf. bøgerne at fejlretning starter senest næste dag og jeg har selv været ude for at der var en tekniker om eftermiddagen når fejlen blev meldt om morgenen.

Jeg ved så ikke hvilken voodoo mine forældre var i stand til at udøve...

...men vi boede også i Kbh. K så det har muligvis noget med sagen at gøre.

34
9. maj 2020 kl. 21:45

Kapitalismen er baseret på at du får hvad du betaler for så den eneste måde at få genindført serviceniveau fra "gamle dage" er at gennemtvinge den politisk - dengang stod der en tekniker på måtten senest dagen efter man ringede og ofte samme dag, hvis nogen skulle være i tvivl.

Æhhh, du har vist ikke levet i "gamle dage" (før der stort set var noget der hed data).

Hvis man som abonnent hos KTAS fik en fejl på sin telefon, så skulle man være mere end ekseptionelt heldig hvis fejlretningen blev startet i løbet af et par uger.

Og hvis man så ringede (fra en andens telefon) for at prøve at rykke for sagen kom man ikke længere end til en bister forstanderinde som havde gjort det til sin livsmission at være afvisende.

Så deeeet.

33
9. maj 2020 kl. 16:44

Tak for uddybning Baldur. Fakta slår selv det bedste gætværk.

Jeg er lige blevet en lille smule gladere for min fiber hos jer ?

32
9. maj 2020 kl. 13:29

@Baldur er det sådan topologien er i praksis? ... for jeg har vel næppe en ubrudt fiber frem til nærmeste teknikhus på samme måde som det var tilfældet med et ledningspar i gamle dage???

Det kommer an på hvor du bor. Det gamle DONG fibernet er bygget så at du har en ubrudt fiber fra dit hjem og hele vejen til teknikhuset. Der er ofte 500+ fiber i et teknikhus.

Nyere TDC byggede fibernet har ikke teknikhuse men teknikskabe der samler 50 til 200 adresser. Der er en ubrudt fiber derfra og til hjemmene. I skabet er der monteret passive optiske splittere. 1 fiber kan splittes op til 128 gange. De bruger ikke strøm og der er intet udstyr i skabet der bruger strøm.

I vores eget fibernet bruger vi også optiske splittere. Vi har dem i fiberbrønde så det fylder endnu mindre end TDCs nye design. Vi bruger en træstruktur af splittere, så signalet først splittes 1:4, og så 1:4 en gang mere og endelig 1:8 helt ude i den fiberbrønd nærmest kunden.

Vi har ikke udstyr der bruger strøm udenfor centralen. TDC er igang med at ombygge deres så det samme er tilfældet for dem.

31
9. maj 2020 kl. 07:38

Der er heller ikke nødstrøm bag ret meget af udstyret til det "privatfiber" der rulles ud for tiden

@phk er det konkret viden du sidder med eller noget du tror?

Baldur driver ISPen Gigabit så jeg vil tillade mig at tro, at han har styr på de faktiske forhold som så i hvert tilfælde dækker TDC og DONGs gamle forsyningsområde til og med teknikhusene.

Det er så formentlig ikke batteribackup i de “grå bokse” hvor jeg formoder at ‘min’ fiber ender i en switch, der så er forbundet med nærmeste teknikhus med en anden fiber.

Og uden strøm til switchen i boksen så er der ikke noget til at lyse min fiber op, så på den måde kan I jo begge have ret...

@Baldur er det sådan topologien er i praksis? ... for jeg har vel næppe en ubrudt fiber frem til nærmeste teknikhus på samme måde som det var tilfældet med et ledningspar i gamle dage???

30
9. maj 2020 kl. 01:03

Der er heller ikke nødstrøm bag ret meget af udstyret til det "privatfiber" der rulles ud for tiden.

Jeg skal ikke kunne sige med det fiber som ejes af elselskaberne, men alt vores fiber er forsynet fra udstyr med nødstrøm. Det gælder så vidt jeg har kunne observere også for alt det TDC laver. Der er installeret batteribanker i de gamle DONG teknikhuse, ligesom alle telefoncentralerne har nødstrøm.

For fem år siden havde vi en periode hvor vi bare kørte på bystrøm. Der lærte vi hurtigt at vi med GPON dækker et så stort område, at når der er strømafbrydelse der hvor udstyret står, så er der ikke nødvendigvis også strømafbrydelse hos kunderne. Hvorfor man ender med at fremstå som enormt ustabil fordi folk ikke kan se årsagen til at nettet er nede.

Det er dog de færreste kunder der har nødstrøm. Fibermodemet skal blot have 12 volt, 1 ampere, så det er ikke så svært at forsyne fra et batteri eller fra USB. Der er bare stort set ingen der har forberedt sig på det.

29
8. maj 2020 kl. 22:38

Så vidt jeg ved har alt hvad der kører på xDSL i Danmark ikke skyggen af nødstrøm til de fremskudte DSLAM'er.

Der er heller ikke nødstrøm bag ret meget af udstyret til det "privatfiber" der rulles ud for tiden.

Som kronen på værket er der minimal nødstrøm på nogle mobilmaster, men i mange tilfælde sker der dramatisk reduktion i funktionaliteten hvis der køres på nødstrøm.

I tilfælde af større strømafbrydelser kan man med andre ord glemme alt om telekommunikation...

28
8. maj 2020 kl. 21:41

Hvor fleksible er TDC i det hele taget? Er det muligt at lave en overgangsperiode på f.eks. 7 dage, og hvis den nye forbindelse så ikke er klar at udskyde nedtagningen?

Du kan udskyde eller aflyse nedtagning så længe den endnu ikke er udført. Herefter vil det være en nyoprettelse og det er der leveringstid på. Han skifter fra DSL til fiber, så naturligvis kan der være overlap. Faktisk kunne han bestille en reserve linje på DSL og gerne fra et andet selskab. I nogle husstande er det uden omkostninger hvis begge har firmabetalt internet.

27
8. maj 2020 kl. 21:35

Alligevel kan man ikke forestille sig vandmændene gå hjem kl. 16, hvis der er forbrugere uden vand.

Nu skriver du i flertal. I kan sagtens finde på at lade en enkelt husstand vente, så snart skaden er stoppet og der er lukket for vandet.

I blogindlægget bliver strøm også nævnt og bloggeren ved åbenbart ikke at han selv ejer og har ansvaret for stikledningen op til nærmeste elskab. Sker der en skade, så får han bare at vide at han skal ringe til en elektriker. Det bliver en sag mellem ham, elektrikeren og eventuelt forsikringen om der er råd til at betale for at de kommer hurtigt udenfor normal arbejdstid.

Skader der påvirker flere kunder bliver altid udrettet straks, også i telesektoren.

Problemet i bloggerens situation er at det slet ikke er en skade. Man har bare afmeldt et abonnement uden at sikre at erstatningen var klar. Om det er Telias skyld ved vi strengt taget ikke. Det kan være it afdelingen selv har stået for at afmelde linjen uden at sikre overlap.

Hvis det på en eller anden måde lykkedes at få afmeldt og lukket for strømmen eller vandet, så kan det også være at du får et problem med at få det genåbnet udenfor normal arbejdstid.

26
8. maj 2020 kl. 19:51

Et vandværk kunne ikke slippe godt afsted med lukke for vandet hos en kunde i 5 dage, så hvorfor kan teleselskabet slippe godt afsted med at lukke for internettet i 5 dage?

Disclaimer: De sidste 20 år har jeg spildt noget af min fritid på vandværks-bestyrelsesarbejde.

En husstand typisk betaler typisk under 150 kr. om måneden til vandværket (+ punktafgifter til staten og måske sammenblanding med udgift til spildevand) og 250-350 kr. om måneden til ISP'en. Alligevel kan man ikke forestille sig vandmændene gå hjem kl. 16, hvis der er forbrugere uden vand. Men der er også mange forskelle:

  • Vandværket har forbrugere. ISP'en har kunder.
  • Du har kontakt til fagfolkene der sætter en ære i at deres værk kører, og ikke til en underbetalt vikar i et call-center.
  • ISP'en er landsdækkende. Hvis de havde dækket din lokale kommune eller by, havde jeres kommunikation også været en anden. (Og ejernes overskud-krav).
  • Når vandværket og elselskabet har problemer gælder det næsten altid et område og ikke en enkelt forbruger.
25
8. maj 2020 kl. 18:48

I har så åbenbart betalt for det. Men når det går galt alligevel, så er det fordi de dummer sig ved at nedtage DSL for tidligt. Der findes ingen måde at få TDC til at omgøre en nedtagning. Ligesom det er umuligt at få dem til at fremrykke en installation, i tilfælde som dette. TDCs SLA træder først i kraft når linjen er klarmeldt. Derfor kunne de pludselig rette en fejl på 4 timer. Enten fordi i har tilkøbt 4 timer SLA eller fordi udbyderen valgte at betale et par tusinde kr i straksgebyr for at få udrettet skaden uden SLA.

Hvilket vel også forklarer hvorfor sådanne situtationer opstår. Det er vel de færreste der er villige til at betale for to forbindelser i en overgangsperiode og for det meste går det vel godt?

Hvor fleksible er TDC i det hele taget? Er det muligt at lave en overgangsperiode på f.eks. 7 dage, og hvis den nye forbindelse så ikke er klar at udskyde nedtagningen?

24
8. maj 2020 kl. 18:19

@Leif, jeg ville gerne uddybe, men jeg prøver at gøre diskussionen her om noget andet end om en konkret ISPs overholdelse af en SLA med en kunde. Det er en sag mellem kunden og ISP'en og ikke så interessant som emne i en blog.

Spørgsmålet, jeg stiller, er mere bredt: Om vi kan forvente en ISP påtager sig at gøre noget ekstraordinært for at løse en kundes problem, når ISP'en nu selv har skabt det? Både generelt og specielt i denne Coronatid, hvor vi som samfund vågnede op til at internetforbindelserne til hjemmearbejdspladsen pludselig blev så meget mere kritiske end de var dagen før.

Er det ok at vi ikke går længere ind i den konkrete case?

23
8. maj 2020 kl. 17:09

. Vi har også måtte bede om låne et værelse hos naboen for at bruge deres internet.

Kunde du eller tekniker ikke have trukket et kabel fra naboen?

21
8. maj 2020 kl. 16:32

@Henrik og @Jan, nu er det ikke min internetforbindelse så den har ikke haft noget med min virksomhed at gøre.

Håbet er, at det er en enlig svale. Jeg har jo heller ikke diselgenerator i kælderen, vandtønder på taget eller - for den sags skyld - gravet forsyninger ned i haven. I nogle lande er man nødt til det, som fx Kenya. I Danmark skulle det ikke være nødvendigt. Men jo, en 4G router bestiles og vil blive lagt på lager.

Måske er der tale om kultursammenstød og en forskel på, om man vil kunden det godt: I mit job slipper jeg ikke afsted med at gøre mine problemer til kundens (og jeg har da heller ikke mindsettet til det). Det vil simpelthen ikke være ordentligt af mig. Og det gør I sikkert heller ikke. Fejl sker, men vi retter op så godt vi evner det.

Kulturen hos ISP'er er anderledes rå (som @Benny og @Baldur fortæller). "Går den, så går den". Denne ISP (Telenor) ligger under gennemsnittet i Loyality Groups seneste kundetilfredshedsanalyse (jeg fandt et link her ), så de har nok strammet den en tand for meget.

20
8. maj 2020 kl. 14:13

Diskussionen givermåske aligevel anledning til at vurdere / revurdere de kritiske forsyninger, som vi alle har i vores huse / arbejdsplads, OG overveje den backup som kan etableres.

Listen omfatter mange ting, og den er individuel. Og ser skal tænkes kreativt og utraditionelt.

  • måske bruge naboens WiFi eller i ikke-covid tider biblioteket ?
  • vandslange over hækken - hvis lokalt vandproblem; ellers regnsvandsbeholder og - pumpe (hvis e.g. WC er kritisk)
  • strømconverter i bilen (ihvertfald 200 W) + lang ledning (sikkert bedre end UPS til hjemmebrug); brændstof kan hentes i dunk - hvis benzinpumpen virker ......, eller kan være lagret (25 liter rækker langt).

Det starter med en liste, og en angivelse af "kan undværes i x timer". Og hvis det er vigtigt nok, så nytter en erstatning dor kontraktbrud jo ikke ret meget......

19
8. maj 2020 kl. 14:10

Hvorfor kommer jeg lige pludselig til at tænke på de ikke-eksisterende lagre med kritiske værnemidler...

Som en embedsmand sagde i TV-avisen: Vi afskaffede dem for nogle år siden for der havde jo ikke været nogen pandemier og varerne var ved at blive for gamle ...

Og som Sundhedsministeren sagde i forbindelse med debatten om at Danmark forærede sin vaccinefabrik til en sheik: Vi har pandemi-garanti på vacciner ...

@Peter: Du er nødt til selv at tage ansvar for det som er vigtigst for dig og du er nødt til at gøre det FØR problemerne opstår eller være indstillet på at løse dem i situationen.

Kunne Telenor gøre det bedre? Uden tvivl. Nu kender du så deres faktiske leveringskvalitet.

Har du gjort noget ved det og købt en 4G router og en antenne og monteret den højt på huset så din dækning er tilstrækkelig fremover i situationer som denne? ... eller satser du på at det er en enlig svale?

Fortæl hvilke konsekvenser du og din virksomhed har taget af den erfaring I nu har erhvervet gennem dine oplevelser fra virkeligheden.

... og har du i øvrigt overvejet, at Telenor måske også er ramt af COVID begrænsninger og faktisk har gjort det bedst mulige i en vanskelig situation?

18
8. maj 2020 kl. 13:13

Jeg er dog sikker på at det kan betale sig med ordentlig service som rækker lidt ud over det minimale. Men det kræver er en økonomisk kalkule som rækker ud over det enkelte, snævre kundeforhold, og som key account managers derfor sikkert ikke bedømmes på. Hvis en ISPer skal agere ansvarligt i sådan en situation kan det derfor ikke være op til key account managers, kunne det være en konklusion?

Nej det kan ikke betale sig at forære 4 timers SLA væk når du kan tage dig betalt for det. Og når din underleverandør (antager det er en TDC fiber) tager penge for opgradering af SLA.

I har så åbenbart betalt for det. Men når det går galt alligevel, så er det fordi de dummer sig ved at nedtage DSL for tidligt. Der findes ingen måde at få TDC til at omgøre en nedtagning. Ligesom det er umuligt at få dem til at fremrykke en installation, i tilfælde som dette. TDCs SLA træder først i kraft når linjen er klarmeldt. Derfor kunne de pludselig rette en fejl på 4 timer. Enten fordi i har tilkøbt 4 timer SLA eller fordi udbyderen valgte at betale et par tusinde kr i straksgebyr for at få udrettet skaden uden SLA.

Tilbage er at de kunne have udlånt en 4G router. Det er hvad vi gør i sådanne situationer.

17
8. maj 2020 kl. 11:07

Dele af artiklen og nogle debat-indlæg minder mig om en episode fra en anden virkelighed. I den vikelighed skulle tilbud til offentlige kunder afleveret til tiden og på rette sted. Og der var naturligvis store beløb på spil.

I min "rævegrav" blev tilbudsmaterialet færdigt ud på natten og sendt med to taxi til modtageren - så de var vel fremme før fristen kl.14, hvor de blev skulle åbnes i stor mødesal. Nattens arbejde var så ikke så populært hos medarbejderne, men .....

Uheldigvis, for konkurrenterne, var der strømafbrydelse om formiddagen på 2-3 timer. så de blev forsinket. Omkring kl.1430 kom een af konkurrenterne så ind i lokalet med sit tilbud, og en forklaring om strømafbrydelse og et ønske om at aligevel at måtte aflevere tilbuddet.

Kundens ansvarlige kiggede på budbringeren, iskoldt, og sagde: "Kun fordi I har værte leverandør i mange år. ......". Dr var ret stille i lokalet ! De tabte iøvrigt udbuddet.

SÅ, man må tage et ansvar for sin egen "rævegrav" og have flere udgange. Det nytter ikke at have ret (i kontrakten), hvis ikke man får ret (i situationen).

Det er helt simpel risikostyring !

16
8. maj 2020 kl. 09:59

Før i tiden havde jeg Døgn-Service på min ADSL, ISDN2’er og min X.21.

Jeg er overbevist om at TDC stadig sælger Døgn-Service på deres ADSL Services.

I dag løser jeg mine behov for Service sikkerhed ved at min have min primære Internet via Yousee (reelt tvangsindlagt), en 4G router fra 3 som backup og en mobiltelefon med TDC.

Et højt Service Mål er let for Teleleverandørerne at leverer hvis efterspørgslen for denne Service efterspørges.

15
8. maj 2020 kl. 08:19

Jeg skal snart have sat nye vinduer i mit hus. Personligt kan jeg ikke se hvorfor der er forskel på min ISP opgraderer den fysiske forbindelse til mit internet, og så håndværkeren der skal sætte nye vinduer i. Hvis håndværkeren kommer og piller alle vinduerne ud af huset for så at konstatere de nye ikke passer ind, hvorefter vedkommende bare kører igen, så vil jeg blive godt gedignt sur over jeg lige pludselig at stå en nye "ventilationskanaler" i hele hytten, når det er håndværkeren der har lavet de oprindelige opmålinger og stået for bestillingen af vinduerne.

Så hvorfor er internetforbindelsen anderledes? For at holde metaforen kørende så forstår jeg ikke modstanden mod at internetudbyderen kan tilbyde en 4G router i disse situationener (håndværkeren lukker hullet med nogle plader midlertidigt) hvor det er svært at se hvordan kunden bærer noget ansvar, yderligere forstærket af der er tale om en erhvervskunde. Min consumer internet udbyder bryster sig af 99,7% opptid om året. Det lyder okay, så jeg tænkte jeg lige ville slå op hvad det betyder ift. nedetid om året: 1 dag, 2 timer, 17 min og 50s iflg. uptime.is.

Så selv hvis lader ISP'en holde fri i weekenden er det 3 års nedetid der bliver brændt af på en opgradering af forbindelsen, som kunden ikke har været involveret i, og dermed ikke har haft indflydelse på chancen for success.

Jeg forstår sagtens det kan tage tid at finde det reelle problem, og mange ting kan gå galt, men en dialog med kunden om man kan finde en midlertidig løsning havde været på sin plads, alt andet er dårlig service. Jeg mener ikke dette affærdiges med "du får hvad du betaler for" for et løsningsforslag kunne jo sagtens have været "Vi sender dig en 4g router hvis du betaler leveringen + 50 kr for forbrug (eller noget i den dur), så har du den i morgen" så havde kunden i det mindste kunne træffe et aktivt valg som havde haft indflydelse på resultatet.

14
7. maj 2020 kl. 20:00

DR er gået ned 4 gange siden kl. 19.

13
7. maj 2020 kl. 19:57

Jeg er ikke en ræv, men jeg har to internetforbindelser. Så kan jeg falde tilbage på den billige, hvis den hurtigste svigter. Jeg har af og til brug for at falde tilbage, ikke tit, men det sker. Når tingene virkelig ikke fungerer, så er det enten min pc eller et andet sted end Djursland (dr.dk ret ofte). Er det så fordi, jeg er forudseende eller fordi jeg er sygelig pessimist? Det gør faktisk ingen forskel. Pessimister får hele tiden ret (som en sagde det: De går gennem livet med lutter positive oplevelser), også selv om de ikke får ret i alt.

Jeg sætter dog grænsen ved at skulle stille en elgenerator op. Det er ret sjældent, at strømmen ryger.

12
7. maj 2020 kl. 19:18

@Benny, tak for et super sobert og oplysende indlæg. Denne er er en øjenåbner:

Hjemmearbejdspladser er et område med meget skarp priskonkurrence, så jeg kan godt garantere at der ikke kommer hjælp en lørdag, hvis det ikke var et krav under udbuddet. Uanset om det er ISP'ens skyld eller ej.

Jeg er dog sikker på at det kan betale sig med ordentlig service som rækker lidt ud over det minimale. Men det kræver er en økonomisk kalkule som rækker ud over det enkelte, snævre kundeforhold, og som key account managers derfor sikkert ikke bedømmes på. Hvis en ISPer skal agere ansvarligt i sådan en situation kan det derfor ikke være op til key account managers, kunne det være en konklusion?

Om @Bennys point med SLA: Da endelig supporten i løbet af 5 dage havde været igennem labyrinten af fejlmuligheder og den ene hånd havde tjekket hvad den anden hånd havde gjort, fandt de frem til ... et linjebrud på den spritnye fiber. Det har vi 4 timers service på, åbenbart, og så gik det stærkt. Så jo, SLA virker, og der er sikkert andre, der er blevet overtrådt i denne proces, det følger jeg op på.

Nu kom det her hurtigt til at handle om mig efter at Casper selvantændte ovenfor - måske trigget af minder fra hans tid som internetsupporter. Jeg må til det lige sige, at jeg hele tiden har talt venligt til de hjælpsomme supportere. Og hvis en vis irritation skulle være sluppet igennem røret, fortalte jeg at det ikke var dem, jeg var sur på, men situationen, vi sammen stod i - bare så det er på plads, Casper :-)

Jeg ville egentligt helst diskutere om ikke også teleselskaber, lige som banker, har et samfundsansvar her for tiden ud over det rent juridiske - anledningen til at jeg skrev var selvfølgelig en konkret oplevelse men den lader til at stå i vejen for dén diskussion.

11
7. maj 2020 kl. 18:37

@Jens, det lyder som et solidt setup. Hvilke tanker, jeg selv havde gjort mig? Ikke mange, indrømmet. Jeg er lige lidt forberedt på strømafbrydelser, lukning af vandet og lukning af internetadgang. Jeg tænkte: Vi er jo erhvervskunder med en erhvervsaftale hos et velrenommeret teleselskab som selvfølgelig har styr på deres ting. What could possibly go wrong?

De fandt til sidst fejlen. Hvis den var opdaget med det samme, var problemet gået væk på ingen tid. Eller hvis nu bare de ikke havde lukket den gamle forbindelse ned før den nye var oppe. Eller hvis nu linjen havde stået rigtigt i deres system, eller, eller…

Men fejl opstår, uanset hvor god en udbyder er. Det er en præmis og jeg kan ikke vurdere hvor ofte dette teleselskab fejler eller ej.

Hvad jeg kan vurdere er hvad dette teleselskab var parat til at strække sig til at gøre for at sikre sig, at fejlen (deres fejl, ikke min, husk det) ikke endte med at blive mit problem. Og det var ingenting - ingen aktion, intet plaster på såret, ingen "vi tager den herfra!".

Kunne jeg have gjort mere, købt egen 4G router, fx? Sikkert. Ramte jeg et hul i deres processer, en uheldig kombination af faktorer? Måske. Men den slags undtagelser skal de kunne fange.

De gjorde deres problem til mit, hvilket i bund og grund er uprofessionelt.

10
7. maj 2020 kl. 18:25

Disclaimer: Jeg arbejder i ISP-branchen men jeg udtaler mig kun personligt.

ISP'erne kan til hvad jeg synes er OK priser købe sig til 4-timers-service døgnet rundt hos TDC Wholesale for DSL. Alternativt kan man så vidt jeg ved også stadig købe en 4-times-fejlretning når man står i suppedasen.

Det hjælper naturligvis ikke Peter Nørregaard. Dels er det en fiber (så muligvis ikke TDC Wholesale), og dels er fejlen ikke en overgravning men noget roderi hos leverandøren selv eller deres underleverandør. Der er altid en risiko ved omlægninger, og det gamle bør ikke fjernes før det nye virker -- det er bare ikke altid muligt.

Peter Nørregaard skriver at det er en erhvervsforbindelse, så der bør ligge en Service Level Agreement. Den er man som kunde nødt til at have styr på. Hvis hjemmearbejdspladser er mission critical, så dur det ikke at SLA'en siger fejlretning påbegyndes efter 24 timer og foregår kun 9-4. Hjemmearbejdspladser er et område med meget skarp priskonkurrence, så jeg kan godt garantere at der ikke kommer hjælp en lørdag, hvis det ikke var et krav under udbuddet. Uanset om det er ISP'ens skyld eller ej.

Jeg håber og tror på at min arbejdsgiver havde håndteret situationen bedre end Peter Nørregaards ISP. Det uanset er den eneste garanti det som står i SLA. Hvis vi som ISP'er ikke er skarpe nok til at melde det ud til vores kunder, så må I sige det til os, og så må vi blive bedre. En fornuftig SLA behøver ikke koste urimelige summer.

9
7. maj 2020 kl. 17:24

Man må først se på den kontrakt man har med ens udbyder. Hvis der ikke er noget konkret om five nines osv inden det går galt. Hvis det ikke er tilfredsstillende så må man finde ud af hvad man mener der skal til for at man har en tilfreds sikkerhed, Som feks et reserve 4G access punkt hos hos en anden udbyder osv.

Jeg har fiber hos en udbyder(privat) og 4G telefon/accesspunkt(arbejde) hos en anden udbyder. Dertil diske en mass så jeg lokalt kan have 1-2-3 backup.

Dertil har jeg tilfældigt to stk backup PC som virker

Så føler jeg mig rimelig sikker. Det eneste trælse er at jeg pt har det meste backup i huset. Normalt er det delt mellem privaten og arbejde.

Hvad er din strategi ? hvis jeg må spørge. Altså udtænkt før det gik galt. Eller måske rettere hvad er din arbejdsgivers strategi ?

Og det er ikke for at være flabet, men af ren interesse. Jeg tror mange er blevet klogere de sidste uger.

PS: har også rigtig fuldsize reservehjul i min bil - ikke det der med de små trillebørhjul eller lap på spraydåse

8
7. maj 2020 kl. 17:11

Jeg har ikke et consumer-produkt, jeg (eller rettere konen) er erhverskunde - beklager hvis det ikke har stået skarpt nok.

En 4G router ville selvfølgelig have hjulpet da den jo kan lægges på loftet hvor der er god forbindelse - eller udenfor i haven, pakket ind i plastik, men ingen af stederne kan vi stå og arbejde. Så jeg tror det ville have været en fin løsning.

7
7. maj 2020 kl. 17:01

Casper, jeg ser ikke noget sted at jeg skriver at alle kunder skal have et trådløst hotspot kvit og frit så dit regnestykke giver ikke mening.

Men det er da ikke for meget forlangt at en udbyder har en proces til at håndtere når det går galt, vel?

Hverken du eller jeg har vel en diselgenerator stående til hvis strømme går, eller 500 liter vand - prepper-style - i garagen hvis vandværket skulle svigte.

Vi må kunne stole på at udbyderne lægger sig i selen når ting går galt. Er det så svært at være enig i?

6
7. maj 2020 kl. 16:58

Er denne passive tilgang til forsyningssikkerhed alt, hvad vi kan bør kunne forvente af en leverandør af kritisk infrastruktur i en tid, hvor vi alle må yde lidt mere?

Det kunne tyde på, at kunden har glemt at tænke på forsyningssikkerhed, og blot valgt det billigste produkt.

Du har valgt et "consumer"-produkt, der alene er beregnet til underholdning. Hvis du bruger det til kritisk forretningsdrift, er det ikke din leverandørs skyld.

Hvis du havde foretaget en risikoanalyse af din internetforbindelse, havde den måske afsløret, at behovet kunne ændre sig fra "nice to have" (anvendes til underholdning) til "must have" (forudsætning for at kunne arbejde), og så havde du måske valgt et produkt med redundans og en langt bedre SLA.

Som Martin Sørensen ovenfor så rigtigt skriver: Du får hvad du betaler for.

I øvrigt er erhvervsforbindelser ikke sindssygt dyre. Hvis en stabil internetforbindelse er en forudsætning for at kunne arbejde, er 1-2.000 kr/md vel i orden? Husk at se bort fra, hvad en forbrugerforbindelse koster!

Håndværkerne har for længe siden lært at gå udenom hobbymærkerne og købe værktøj fra fx Hilti, fordi professionelt værktøj fungerer stabilt hele tiden, og ikke brænder sammen efter et kvarters kontinuerlig brug.

Vi er i it-branchen er plaget af umodenhed, og er derfor endnu ikke kommet til samme erkendelse som håndværkerne; men forventer professionel Hilti-kvalitet af en forbruger-internetudbyder.

I træskolængder er prisforskellen faktor 10, og hvis man alene kigger på udgifterne, er det meget; men hvis man kigger på det potentielle driftsindtægtstab, er prisforskellen ofte ubetydelig. Det gælder for infrastuktur såvel som for værktøj.

5
7. maj 2020 kl. 16:44

...så længe du vil betale henad 2000 om måneden for en erhvervsforbindelse - og det har de haft lige siden "forsyningspligten" forsvandt. Kapitalismen er baseret på at du får hvad du betaler for så den eneste måde at få genindført serviceniveau fra "gamle dage" er at gennemtvinge den politisk - dengang stod der en tekniker på måtten senest dagen efter man ringede og ofte samme dag, hvis nogen skulle være i tvivl. Teleselskaberne kan principielt sagtens levere det - de har bare ikke længere folk nok til at kunne gøre det for personalet er blevet sparet væk og det kunne man gøre fordi forsyningspligten forsvandt.

"Hvem skal ringe til teleselskaberne"... det er da nemt det er politikerne og for at undgå at "lavprisselskaber" kaprer kunder ved at spare på det nødvendige personale så mener jeg at der skal indføres en universel forsyningspligt for Telefoni og Internet som pålægger enhver virksomhed som ønsker at drive forretning på tele / internet området at de også har pligt til at sørge for oppetid på forbindelsen på 99,99%.

Bortset fra det er "Internet" notorisk svær at garantere oppetid for, Internet (som nogen nævnte her på kanalen betyder det "interconnected networks") og et selskab kan ikke garantere for andet end deres del af forbindelsen - dvs. hvis du sidder på GC netværk og den du vil have fat i sidder på TDC og de to ikke er direkte forbundet sammen men måske med to eller flere mellemmænd så er der ingen der kan garantere dig at du kan komme igennm hvis en af mellemmændende er gået ned. Vi er i øvrigt ved at lave sindssyge løsning med elnettet nu: producenter af strøm sidder skjult med 2 eller 3 mellemhandlere så du kan risikere at få at vide at det er kedeligt du ikke har strøm men det er underleverandørens transformerstation i Ydre Mongoliet som er gået ned på grund af solstorm og Tsunami på Japans østkyst.

4
7. maj 2020 kl. 16:32

Der skrives i indlægget at telefonerne har dårlig dækning allerede, hvorfor eget forslag om 4g router fra Telenor nok ikke havde hjulpet alverden, og andres forslag om mobilt hotspot på samme vis ikke ikke er så konstruktive, uagtet hvor kraftig det foreslås og hvor fjollet man synes indlægsholderen er.

3
7. maj 2020 kl. 16:12

"...en trådløs 4G router til fri afbenyttelse..."

Ehm yes - en operatør som Telenor med måske 250.000 privatkunder på bredbånd, har da naturligvis 250.000 4G routere til en samlet værdi på ca. 10.000.000,- liggende fordelt på lagre rundt om i landet, så de hurtigt kan levere dem i tilfælde af: Private bredbåndsforbindelser pludselig er forretningskritiske og at virksomheder ikke selv har indset dét i tide til at udstyre medarbejderne med 4G backup-routere. En global virus pandemi pludselig bryder ud. En netværksfejl indtræder, hvor samtlige kunder mister forbindelsen.

Vend blikket indad og spørgs dig selv: Hvornår gik det op for dig, at din private bredbåndsforbindelse pludselig var forretningskritisk? Hvorfor gjorde du ikke selv noget med det samme, da du indså det? Hvis virksomheder ikke kan ofre 400 kr. eller hvor meget en 4G backup router nu koster, på hver af sine medarbejdere, hvor forretningskritisk vurderer virksomheden da selv, medarbejdernes private bredbåndsforbindelser er?

Og sidst men ikke mindst - de fleste danskere har i dag mobiltelefoner med fin 4G (sågar nogle allerede med 5G) og meget mere data i deres abonnementer, end de kan bruge. Hvorfor i himmelens navn skyder du ikke bare et hurtigt mobilt hotspot op og er flyvende over mobilen efter 4 minutter?

Det her indlæg er det argeste klynkeri, jeg længe har læst, og behovet for at skyde skyld på alle andre ville have fået selv Donald Trump til lige at trække dig til side, og bede dig dysse lidt ned.

2
7. maj 2020 kl. 16:11

Jeg kan ikke være mere enig. Det er bare det forkerte medie at bringe artiklen i, dem som kan gøre noget ved det læser ikke Version2, selv om de burde.

1
7. maj 2020 kl. 16:10

Hvis udbyderne skal stille med større oppetidsgarantier, så koster det naturligvis penge. Der er vel ikke noget til hinder for at du får installeret en internetforbindelse derhjemme med den oppetidsgaranti som du kan acceptere? Så snakker vi helt andre priser, men så kan du også forvente en helt anden service.

Personligt har jeg brugt min telefon som hotspot et par gange hvor min normale forbindelse var nede. Det fungerer fint så længe jeg ikke har behov for at lave større overførsler (videokonferencer trækker ikke ret meget data), og de fleste render vel alligevel rundt med en dataforbindelse i lommen?