Internet på ferien. Dit Valg: Dyrt eller gratis?
En sommerferie i bil er i dag på mange måder en mere bekvem oplevelse end jeg husker den som barn. Bevares: vel skal man være spændt fast på bagsædet, men den lille detalje opvejes så rigeligt af tonede ruder, air condition, en kølende køletaske med kølige drikkevarer og selvfølgelig pads og smartphones til at få tiden ned gennem Europa til at flyve væk med film og spil.
I år gik turen til Interlaken, Schweiz og siden Paris, Frankrig. Undervejs prøvede jeg forsigtigt kræfter med at anvende mobilen, en Samsung Nexus S, som mobil rejseguide i de forskellige lande vi passerede. Resultatet var ikke overraskende, men dybt skuffende nøjagtig det samme som sidste år, nemlig at
- Det kan man sagtens og
- Man får straks derpå en SMS fra sin venlige teleudbyder om at datatakst koster kr. 25,- per MB.
Glem med andre ord alt om Google Navigation og sluk for guds skyld for datatrafikken så snart du har set det du ville for at undgå at din Android telefons baggrundstjenester, Facebook, GMail, etc. suger din konto tør. Det er mildest talt anstrengende og uforståeligt at den slags ublu priser stadig ikke er reguleret ned på et acceptabelt leje.
Men heldigvis er der så efterhånden ved at være gratis Wi-Fi mange steder og jeg havde selvfølgelig sikret mig at både hotelværelset i Interlaken og lejligheden i Paris kunne give os net. I Schweiz løb jeg dog øjeblikkeligt panden mod en mur: Min Nexus S kunne nemlig ikke finde ud af at få en IP-adresse fra hotellets Wi-Fi access punkt, en Netgear Powerline AV 200 Wireless-N Extender. Når man koblede sig på gik telefonen i en uendelig løkke af "henter ip-adresse" og derpå fejl, "henter ip-adresse" og fejl. Mønsteret var helt det samme med familiens andre Android enheder, en Samsung Galaxy S, en HTC Wildfire, samt en Acer Iconia A500 Android Tablet.
Irriterende!
Til gengæld hoppede min iPad uden problemer på, så vi ad den vej kunne finde restaurationer og attraktioner i nærheden, planlægge køreture, mm.
Fast forward et par dage og vi kører ind i Paris, finder lejligheden på Montmarte for foden af Sacre Coeur og her udbydes nettet af en lokal fransk hardware enhed, en såkaldt Freebox, "Freebox, c'est une véritable révolution, accessible á tous". Sådan! Her er der kabeltv, internet og Wi-Fi i en dims og igen kobler jeg forventningsfuldt min Android telefon på nettet og endnu gang gentager mønsteret sig: ingen af de medbragte Android enheder kunne koble sig på netværket, der var sikret med WPA, og iPad'en fik en IP-adresse med det samme.
Mega irriterende.
I Paris har man rigtig mange steder gratis Wi-Fi på caféer og restaurationer, "FreeWifi", og det virkede til gengæld helt fint med Android. Jeg havde desværre af gode grunde ikke mulighed for at undersøge opsætningen af de to private Wi-Fi netværk i Schweiz og Paris, så det var svært at fejlsøge. Desuagtet undrer det mig dog såre at ingen af de medbragte enheder, der vel og mærke kørte forskellige 2.x versioner af styresystemet, samt 3.0, kunne finde ud af at få en IP-adresse, når nu iPad'en kunne uden vrøvl.
Og således beriget er min konklusion på Internetaspektet af sommerens ferie, at
- Man bør desværre stadig holde sig fra data roaming hvis man overhovedet kan, at
- Der heldigvis er gode muligheder for WiFi mange steder efterhånden, men
- Man kan løbe i problemer med Android enheder, hvor der tydeligt er plads til forbedring i WiFi API'et.
God sommer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.