Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Internet på ferien. Dit Valg: Dyrt eller gratis?

27. juli 2011 kl. 11:0514
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En sommerferie i bil er i dag på mange måder en mere bekvem oplevelse end jeg husker den som barn. Bevares: vel skal man være spændt fast på bagsædet, men den lille detalje opvejes så rigeligt af tonede ruder, air condition, en kølende køletaske med kølige drikkevarer og selvfølgelig pads og smartphones til at få tiden ned gennem Europa til at flyve væk med film og spil.

I år gik turen til Interlaken, Schweiz og siden Paris, Frankrig. Undervejs prøvede jeg forsigtigt kræfter med at anvende mobilen, en Samsung Nexus S, som mobil rejseguide i de forskellige lande vi passerede. Resultatet var ikke overraskende, men dybt skuffende nøjagtig det samme som sidste år, nemlig at

  1. Det kan man sagtens og
  2. Man får straks derpå en SMS fra sin venlige teleudbyder om at datatakst koster kr. 25,- per MB.

Glem med andre ord alt om Google Navigation og sluk for guds skyld for datatrafikken så snart du har set det du ville for at undgå at din Android telefons baggrundstjenester, Facebook, GMail, etc. suger din konto tør. Det er mildest talt anstrengende og uforståeligt at den slags ublu priser stadig ikke er reguleret ned på et acceptabelt leje.

Men heldigvis er der så efterhånden ved at være gratis Wi-Fi mange steder og jeg havde selvfølgelig sikret mig at både hotelværelset i Interlaken og lejligheden i Paris kunne give os net. I Schweiz løb jeg dog øjeblikkeligt panden mod en mur: Min Nexus S kunne nemlig ikke finde ud af at få en IP-adresse fra hotellets Wi-Fi access punkt, en Netgear Powerline AV 200 Wireless-N Extender. Når man koblede sig på gik telefonen i en uendelig løkke af "henter ip-adresse" og derpå fejl, "henter ip-adresse" og fejl. Mønsteret var helt det samme med familiens andre Android enheder, en Samsung Galaxy S, en HTC Wildfire, samt en Acer Iconia A500 Android Tablet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Irriterende!

Til gengæld hoppede min iPad uden problemer på, så vi ad den vej kunne finde restaurationer og attraktioner i nærheden, planlægge køreture, mm.

Fast forward et par dage og vi kører ind i Paris, finder lejligheden på Montmarte for foden af Sacre Coeur og her udbydes nettet af en lokal fransk hardware enhed, en såkaldt Freebox, "Freebox, c'est une véritable révolution, accessible á tous". Sådan! Her er der kabeltv, internet og Wi-Fi i en dims og igen kobler jeg forventningsfuldt min Android telefon på nettet og endnu gang gentager mønsteret sig: ingen af de medbragte Android enheder kunne koble sig på netværket, der var sikret med WPA, og iPad'en fik en IP-adresse med det samme.

Mega irriterende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Paris har man rigtig mange steder gratis Wi-Fi på caféer og restaurationer, "FreeWifi", og det virkede til gengæld helt fint med Android. Jeg havde desværre af gode grunde ikke mulighed for at undersøge opsætningen af de to private Wi-Fi netværk i Schweiz og Paris, så det var svært at fejlsøge. Desuagtet undrer det mig dog såre at ingen af de medbragte enheder, der vel og mærke kørte forskellige 2.x versioner af styresystemet, samt 3.0, kunne finde ud af at få en IP-adresse, når nu iPad'en kunne uden vrøvl.

Og således beriget er min konklusion på Internetaspektet af sommerens ferie, at

  1. Man bør desværre stadig holde sig fra data roaming hvis man overhovedet kan, at
  2. Der heldigvis er gode muligheder for WiFi mange steder efterhånden, men
  3. Man kan løbe i problemer med Android enheder, hvor der tydeligt er plads til forbedring i WiFi API'et.

God sommer.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
30. juli 2011 kl. 16:40

Kunne din Nexus S ikke få IP fra nogen FreeWifi spots? Min Nexus S (ja, hvilket sammentraf) havde ingen problemer. Måske en backup og factory reset vil hjælpe?

(Jeg brugte også Wifi Analyzer)

11
29. juli 2011 kl. 13:21

@Kåre

I det link du sendte kan man jo også bare vælge at få en USB stick med og så kan man jo stadig bruge sin telefon som man er vant til :)

10
29. juli 2011 kl. 13:16

Som generel løsning kan jeg anbefale abroadband, som tilbyder et SIM-kort, hvor man kan få mobildata (HSDPA/EDGE) i næsten alle europæiske lande plus en del andre. Prisen er noget i retning af 4,50 kr pr MB og der er ingen fast udgift - kun forbrug. Jeg har brugt det i Tyskland, Schweiz og Frankrig indtil videre. Eneste ulempe er, at man ikke kan bruge sin mobil som telefon samtidig... Men så er der tit en anden i selskabet, som har en med!http://www.abroadband.com/en/DK/home

6
29. juli 2011 kl. 09:11

Vi har haft samme problem på mit arbejde, hvor Android enheder ikke fik tildelt en IP - jeg fandt ud af det var fordi, at Android enheder, pr. default, står til kun at 11 kanaler ud af de 14, som de fleste wireless enheder kan vælge imellem at bruge.

Du kan have været uheldig, at de har brugt kanalerne 12,13 eller 14, de steder hvor du har været.

Den menu hvor man kan vælge hvor mange kanaler der skal søges på, kan findes her (på min sølle HTC Hero): Indstillinger > Trådløs og netværk > Indstillinger for Wi-Fi > tryk på knappen "menu" > Advanceret > Regulatorisk domæne.

Det er ihvertfald et forsøg værd, næste gang du skal afsted. :-)

14
1. august 2011 kl. 10:38

Vi har haft samme problem på mit arbejde, hvor Android enheder ikke fik tildelt en IP - jeg fandt ud af det var fordi, at Android enheder, pr. default, står til kun at 11 kanaler ud af de 14, som de fleste wireless enheder kan vælge imellem at bruge.</p>
<p>Du kan have været uheldig, at de har brugt kanalerne 12,13 eller 14, de steder hvor du har været.

Androids indstilling skyldes sandsynligtvis at kanalerne 12-14 ikke er tilladte at bruge i USA. (12 og 13, kan bruges, hvis det er et specielt low-powered netværk, men det er frarådet at bruge det.)

7
29. juli 2011 kl. 10:44

Det lyder som en underlig default indstilling! Er det Android 2.x du kører?

Jeg brugte "Wifi Analyzer" til at undersøge hvilke kanaler de forskellige net kørte på og det i Schweiz kørte faktisk på kanal 6, så der var problemet i hvert fald ikke at nummeret var for stort. I Paris var symptomerne faktisk værre end i Schweiz, idet jeg på Android enhederne slet ikke kunne se SSID'et, mens det fint dukkede op på iPad'en.

Jeg har lige checket netværksindstillingerne på min (lidt nyere) Nexus S og den har desværre ikke noget punkt der hedder Regulatorisk Domæne, mens det til gengæld er muligt at sætte en statisk IP med alt hvad dertil hører.

4
28. juli 2011 kl. 15:12

En anden mulighed er at finde et "taletidskort", som kan bruges til internet. I Tyskland kan man i mange butikker købe et simkort inkl. 10 Euro taletid for 10 Euro, og disse penge kan man så bruge til at købe en måneds internet (normalt 1 GB). Det er selvfølgelig lidt bøvlet, og det giver bedst mening, hvis man opholder sig i ét land. Men det er meget billigt i forhold til alternativerne.

9
29. juli 2011 kl. 12:36

Og jeg kan støtte op om Mikkel Nielsens forslag. Da jeg i en periode regelmæssigt var i England købte jeg 2 lokale simkort. 1 som jeg brugte til at ringe/SMS fra og så et andent til at køre på data med. Og det var ihvertfald en meget bedre og acceptabel pris end at blive bollet i enden af de danske teleselskaber

Og ja jeg ved godt a det er ikke er de danske teleselskaber der sætter priserne, men derimod de udenlandske via roamingaftaler etc.

1
27. juli 2011 kl. 12:05

freewifi er som du selv skriver en del af free.fr produkt , hvis man deler sit free wifi med andre kan man logge ind på alle freewifi , så free=firmaet free <> gratis :).

2
27. juli 2011 kl. 22:17

Ja, FreeWifi er slet ikke gratis (kig efter gratuit i stedet) - det snød også mig!

Dog kan man komme langt med en Google søgning; fx "Type of password: https://wifi.free.fr"

Men det har jeg selvfølgelig ikke selv benyttet mig af.

3
28. juli 2011 kl. 14:11

Jeg må indrømme at udlejeren havde udstyret mig med et brugernavn og password som så virkede rigtig mange steder og jeg havde derfor ikke sat mig ind i termerne :-). Men tak for præciseringer!

5
28. juli 2011 kl. 20:05

det er lidt ala FON.

udover det kunne man lære lidt i danmark om deres kanaler mange af den feks CNN koster .75 eurocent pr måned og man kan til/fra melde sig for en måned af gangen.

Og så har man en ipv6 addresse :)

8
29. juli 2011 kl. 12:34

Problemet med den løsning er at hvis vi alle sammen skal vælge til og fra så bliver det marginalt dyrere pr bruger da teleselskaberne ikke længere bare kan sige "Hej Viasat, vi har 100,000 kunder. Hvad skal vi give for jeres kanaler". For på den måde får de en væsentligt lavere pris end hvis at folk pludselig kan vælge til og fra.

Så det er ikke uden sine problemer >_>