Jeg har som I allerede har kunnet læse her og her købt high-end modellen af den nye Intense PC - efterfølgeren til Fit PC-serien, som jeg tidligere har skrevet en del om.
Jeg er vildt begejstret. Jeg har startet med at installere en 64 bit Ubuntu 12.10 på maskinen via en USB-memory stick. Det var meget enkelt, og der var efter opstart kun en lille detalje, jeg skulle ændre. Under lydindstillinger skulle jeg ændre, at jeg ville have lyd ud via HDMI fremfor audio-porten, fordi min skærm har højttalere integreret. Jeg kører display i 1920x1080 via HDMI og det kører perfekt. Jeg har endvidere prøvet at have min normale fladskærm koblet på via HDMI og derefter en anden skærm på via display-port-stikket (en anden HDMI-skærm via en display-port til HDMI adaptor). Der var lidt diskussion i mit forrige blog-indlæg om dette. Det var et hit - Ubuntu ser den ekstra skærm og laver screen-extend per automatik, så vupti 2x1920x1080 - skønt. Jeg smed en 1080p film på mens jeg havde to skærme på.
Det kørte fint. Loaden på de fire processorer (to cores hver med hyper-threading) kommer aldrig op og ringe som det ses:
Jeg har startet et projekt med at rippe mine egne DVD'er med Handbrake via et LiteOn DVD-drev (koblet til via USB). Det kører et par gange hurtigere end på min gamle Pentium IV-spand :)
En normal DVD på 87 minutter rippes med H.264 i en MKV container på ca. 21 minutter og effektforbruget under fuld load er 30-33 Watt incl strøm til DVD-drevet - mod normalt 16 Watt i normal desktop drift.
Og den bliver ikke mere end håndlun. Det termiske design af Intense PC er lavet markant bedre end for Fit PC2.
Efter nogle minutters fuld CPU-kraft med DVD-rip måler jeg CPU-temperatur til ca 62 grader stabilt.
Først kørte jeg "sudo sensors-detect" og derefter:
$ sudo sensors acpitz-virtual-0 Adapter: Virtual device temp1: +62.0°C (crit = +106.0°C) temp2: +62.0°C (crit = +106.0°C) coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Physical id 0: +61.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 0: +61.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 1: +59.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Jeg har sparket en SSD-disk i maskinen og det har vist sig at være en glimrende investering. Suspend tager ca et sekund og resume ligeledes ca et sekund. Den er rap:
$ sudo hdparm -t /dev/sda /dev/sda: Timing buffered disk reads: 1188 MB in 3.00 seconds = 395.92 MB/sec $ sudo hdparm -T /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 15920 MB in 2.00 seconds = 7966.25 MB/sec
Til sammenligning ligger min trofaste Fit PC2 med en normal 2.5" harddisk på et fint - men meget lavere - niveau
$ sudo hdparm -t /dev/sda /dev/sda: Timing buffered disk reads: 202 MB in 3.02 seconds = 66.99 MB/sec $ sudo hdparm -T /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 968 MB in 2.00 seconds = 484.30 MB/sec
Jeg har også prøver at smide et par Steam spil ind - sjoooovt :-)
Alt i alt er der super tilfreds med mit køb og der passer mig fint at kunne pensionere min sidste store grå PC-kasse til fordel for min nye lille og rå Intense PC.
Jeg mangler at finde ud af om jeg også vil lave server på Intense PC maskinen og pensionere min Fit PC2.
Kræfterne er der til overflod, og selvom jeg ripper en DVD via alle fire CPU-enheder skriver dette samtidig med at se nedenstående film, så er der ingen antydning af mangel på kræfter - FED maskine. Se i øvrigt filmen
Jeg har i øvrigt et spørgsmål til jer. Når jeg har en SSD-disk i en Linux-server, bør jeg prøve at minimere antal af skrivninger til disken - især tænker jeg på /var/. Eller er der reelt ligegyldigt?
Holder disken 3-5 år er jeg fint tilfreds - men under et år til hjemmebrug vil jeg være ked af. Spark gerne svar ind på dette.
/pto

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.