Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Infosec for begyndere

36 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg21. oktober 2017 kl. 14:22
errorÆldre end 30 dage

Den vigtigste egenskab for folk der arbejder i infosec er en god fantasi der kan bruges til at forestille sig fremtidige angreb.

Her er en lille "examensopgave":

Om en måned er der kommunalvalg i Danmark.

Vælg et land og forestil dig at du er leder af landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvilken ordre giver du dit lands "cyberwarriors" ?

Hvordan gennemfører de angrebet ?

Hvorledes påvirker det resultatet af kommunalvalget ?

Hvad kan Danmark gøre for at forhindre det ?

Artiklen fortsætter efter annoncen

phk

Medarbejdere fra CFCS må gerne deltage, idet der ikke er grund til at tro at de har noget forspring.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
28. oktober 2017 kl. 04:07

Først ville jeg skaffe facebooks information om folks politiske orientering og bopælskommune. Så ville jeg sammenholde prognoserne for hvem der ville vinde flest pladser rundt omkring i kommunerne, og til sidst ville jeg hacke valglisterne, så den gruppe der normalt ville have flertal i den enkelte kommune ville opleve at tilpas mange fra deres vælgergruppe pludseligt mangler på valglisterne, og derfor bliver forhindret i at stemme. Eventuelt ville jeg bare "rode rundt" i valgstederne (efter valgkortene er sendt ud), så folk stadig kan stemme, men er nødt til at køre til den anden ende af kommunen for at komme til det.

Slutresultatet ville være at i en relativ stor mængde kommuner vil der sidde en kommunalbestyrelse som en stor del af borgerne ej har ønsket. Og borgerne vil vide at dette er tilfældet. Så alle handlinger denne kommunalbestyrelse vil forsøge at tage efterfølgende vil forekomme illegitime.

Senere kan jeg så smide falske spor der inkrimerer de partier jeg gerne vil have ram på landspolitisk.

31
23. oktober 2017 kl. 18:36

Det kræver, at du kender vælgerens fødselsdato. Den står ikke på valgkortet, og den skal oplyses ved udleveringen af stemmeseddel

... Som overordentligt nemt kan aflæses (på hovedet) mens de leder efter din linie for at krydse af ...

30
23. oktober 2017 kl. 17:25

en fair chance for at man kan overtage en del sofavælger-stemmer

Metoden vil kræve så mange hjælpere, at nogle af dem uafværgeligt vil sladre - men det vil så kunne hjælpe til at skabe endnu mere kaos. Hvilket er fint, for vi er jo fortsat selv i gang at skabe en panik, som i stedet burde være sparket til hjørne som ubegrundet opspind af mere forstandige folk.

28
23. oktober 2017 kl. 14:17

OK. Vi leger. Jeg sidder Som cyberwarlord i Rusland og kigger på det danske valg:

Kommunalvalget er ikke super spændende med vores øjne, men valget er en glimrende playground indtil næste folketingsvalg. Og der er et grundlægende problem med det danske valgsystem; Det er rigtig svært at manipuler med. Heldigvis er mange danske politiker særdeles villige til at lave om på det faktum. De skal bare have en hjælpende hånd.

Jeg vil derfor bruge valget som en løftestang for at få indført e-valg i fremtiden;

Jeg vil forsøge at få optælingen til at gå langsomt og til at gå galt. Hvergang der indrapporteres optællingstal, vil jeg få dem til at fremstå som om de kommer fra andre kommuner eller regioner. Jeg vil gøre indtastningssystemet håbløst langsomt, og jeg vil lade prognoserne være helt i skoven. Det hele skal ligne systemfejl og ikke give nogle bestemte politikere fordele. Kort sagt give en fornemelse af et defekt valgsystem. Vi vil skabe en valghandling så skandaløs at alle 'ansvarlige' politikere straks kræver konsulentudarbejdede redegørelser og 'hurtigtarbejdende kommissioner'.

Med et par velanbragte kampagnebidrag kunne jeg måske endda få Trine Bramsen ind som formand for en sådan kommision. Eller sikre en stor IT-koncern, en ekspert rolle i konsulentrapporten.

Herefter er den russiske mærkesag - manipulerebare e-valg i Danmark - så godt som en realitet.

26
23. oktober 2017 kl. 12:24

... så tog jeg lige et check på vores kundedatabase ...

Nu ved jeg ikke, hvad dine kunder har samtykket til, men at bruge personoplysninger til andet formål end det, som de er indsamlet til, er vist ikke kosher/halal.

PS: Jeg skal kun beklage, når reglerne rammer fornuftige folk som dig, med et proportionalt og anerkendelsesværdig formål, men der er desværre grupperinger, som har brug for at få at vide, at det ikke alene er forbudt at misbruge persondata, men også belagt med mærkbare konsekvenser for det eneste, som helt åbenlyst betyder noget for dem, nemlig deres bundlinje. Suk.

24
23. oktober 2017 kl. 11:44

Som flere skriver er selve valghandlingen herhjemme ret ikke-IT'ficeret, så den er lidt svær at angribe. Man kunne i stedet angribe optællings-systemerne, men der er vist en manuel afstemning af de elektronisk indrapporterede resultater med optællingsresultaterne fra valgstederne, så det er nok også lidt svært. Højst nok til at valget bliver erklæret ugyldigt.

I stedet ville jeg angribe to steder som ikke rammer 100%, men som kan have en effekt: Brevstemmer og valgkort.

Hvis folk brevstemmer, så er det muligt at fortryde sin stemme ved at møde op på selve valgdagen og bede om at lave sin stemme om. Men det er formentlig de fleste af brevstemmerne, som ikke møder op - så hvis jeg kan få fremstillet en eller anden form for legitimation til mine stemme-fuskere er der en god chance for at jeg kan ændre en brevstemme uden at det bliver opdaget. IT-vinklen er at jeg skal finde ud af hvem der har brevstemt, og jeg skal have fremstillet nogle falske pas eller sygesikringskort til at legitimere mig med. (CPR-numrene har jeg jo fra CSC-hacket).

Modtræk: Billedidentifikation af brevstemmerne. Lige nu noterer man vist kun navn og cpr-nummer på de ydre kuverter med brevstemmerne, man kunne inkludere et billede der blev taget når folk afgiver brevstemmen. Så har man en billed-identifikation som kan matches op mod den person, der møder op for at ændre sin stemme.

En anden angrebsvinkel er valgkort. Jeg ved at folk sjældent kigger i deres postkasser ude i villakvartererne - mange steder er postkasserne allerede overfyldte af reklamer, så posten stikker udenfor. Så jeg ville prøve at høste nogle valgkort fra postkasserne. Kombineret med at stemmeprocenten mange steder ikke er vanvittigt høj - f.eks. i områder med mange indvandrere - så er der en fair chance for at man kan overtage en del sofavælger-stemmer.

Modtræk: To-faktor autentifikation af vælgere. Udover valgkortet sender man en PIN-kode eller token til vælgerne via e-Boks, og den skal de så oplyse for at kunne bruge valgkortet. Ellers skal man kræve billedlegitimation (ikke kun sygesikringsbevis), og der er selvfølgelig computere på valgstedet hvor man kan logge ind i sin e-Boks.

Påvirkning: Få valgt nogle kommunal- og regionsråds-politikere, som kan understøtte nation X's politik bedre. Det kunne f.eks. være kommunalbestyrelsen på Bornholm, som bliver mere aktiv for at få arbejdspladser i forbindelse med Nordstream gas-pipelinen. Det kunne være regionsrådet i Region Syd eller kommunerne nær grænsen, som klager over besværet med grænsekontrollen fordi det skader erhvervslivet. Det kunne også være at få valgt nogle kommunalpolitikere som samtidig sidder i Folketinget, for at få bedre muligheder for at påvirke deres landspolitiske holdninger via pres fra "lokal" området. Mulighederne er mange.

23
23. oktober 2017 kl. 11:19

En nem måde at få et valg til at fremstå som illegitimt er bare at sige at Russerne stod bag, så ligger pressen sig på knæ og fromt videregiver enhver historie, sand eller ej. Russerne selv kan gøre det og de kan regne med den samlede presse til at viderebringe nyheden.

Pressen er nævenyttige idioter, der har til "opgave" at formidle efterretningsvæsnets fantastiske historier, ingen journalistisk undersøgen ingen kritisk bearbejdning bare klap hælene sammen og kør den sædvanlige "ulven kommer" historie.

Men danskerne er tilpas naive grænsende til det vanvittige, de er vant til fjendebillede mentaliteten og det giver tryghed at vi stadig kan regne med Rusland som yndlingsfjende #1.

22
23. oktober 2017 kl. 11:11

er nok ikke interessant at påvirke for udenlandske interessenter, medmindre de tror at det er her man skal starte for at påvirke folketingsvalget.

Men klart at misinformationskampagner er det bedste våben.

Til folketingsvalget er folket allerede misledt til at de stemmer på den med den største kendisfaktor, på trods af personens manglende dømmekraft og egenskaber. Spørgsmålet er, om ikke dette allerede skyldes et angreb på demokratiet. Eller om vælgerne er for dumme til at skulle have stemmeret ?

USA fik den præsident de har fortjent. Eller gjorde de ?

21
23. oktober 2017 kl. 10:09

Ud over at pisse denne relativt store gruppe borgere af, vil pressedækningen, alene ved at nævne antallet af ramte, puste til racismen i mange lokalsamfund.

Ja, der vil blive vild ballade over de tyske mindretal og borgere af tysk afstamning i landet.

Eller det var måske ikke dem, du tænkte på?

... og for det ikke skal blive mavefornemmelser det hele, så tog jeg lige et check på vores kundedatabase for at se, hvor mange af kunderne med ü i efternavnet, der så ud til at være af "anden etnisk herkomst". Det var ca. 9 % - resten har navne, der indikerer en form for tysk afstamning.

20
23. oktober 2017 kl. 09:03

+1 til datakorruption... hvis vi opdager fiktive og plantede personer i CPR, ville valghandlingen skulle tænkes noget anderledes.

Jeg må indrømme at jeg er lidt skuffet over "udbyttet" ovenfor, I er sgu' ikke ret kreative.

Forestil jer f.eks at man via en "computerfejl" sørgede for at personer med et "ü" i navnet ikke dukker op på valglisterne, selvom de har fået et valgkort.

 1. Det er rigeligt til at få valget ærklæret ugyldigt så det må gå om. (Et omvalg giver næsten altid et helt andet resultat.)

 2. Ud over en tidligere statsminister rammer angrebet etnisk meget skævt.

 3. Ud over at pisse denne relativt store gruppe borgere af, vil pressedækningen, alene ved at nævne antallet af ramte, puste til racismen i mange lokalsamfund.

19
23. oktober 2017 kl. 06:24

+1 til datakorruption... hvis vi opdager fiktive og plantede personer i CPR, ville valghandlingen skulle tænkes noget anderledes.

18
22. oktober 2017 kl. 23:34

Hacke den offentlige forvaltning og skabe en skandale. Med ubegrænset aktindsigt kan man helt sikkert finde noget på de siddende politikere.

Lave et hack der er designet til at blive opdaget, men håndteret dårligt. Lav en whistleblower. Læg falske spor der får modstandere i problemer.

Lav et hack der gør skade. Datakorruption i centrale registre. Hvis du er smart, er det muligt at forhindre SKAT i at opkræve gæld i en periode på ikke under 10 år.

17
22. oktober 2017 kl. 23:25

Hacke diverse email tjenester, herunder gmail, eboks og hvad de nu end bruger i det offentlige. Hvis det er amerikanerne så har de måske allerede fingrene i flere af disse.

Aktiv hacking af sociale medier til at give udvalgte nyheder (fake eller reelle) en kunstig viral effekt.

16
22. oktober 2017 kl. 23:20

Inspireret af en artikel om manglende sikkerhed hos Facebook, så vil jeg hacke Facebook. Information om stort set alle i Danmark kan bruges både til at påvirke valget ved at frigive information på det rigtige tidspunkt. Det der skete for Hillary Clinton med email sagen, der blev genåbnet på det mest uheldige tidspunkt. Eller Helle Thorning-Schmidts skattesag (find feriebilleder der afslører fusk med offentlige midler). Det kan også bruges efter valget til at afpresse dem der vandt eller den man har hjulpet til at vinde.

15
22. oktober 2017 kl. 21:30

:)

Du er afsløret i ikke at se disneysjov!

14
22. oktober 2017 kl. 16:39

Destabiliser Trekantsområdet.

Bonus-point for ikke at fokusere udelukkende på Københavns Rådhus, hvor man må formode "vægtstangen" for at påvirke landet ellers er størst.

13
22. oktober 2017 kl. 16:23

Vælg et land og forestil dig at du er leder af landetJeg ved ikke hvilket land jeg vil være i denne sammenhæng, for jeg er ikke sikker på hvilken fremmed magt, der vil have en interesse i at obstruere et kommunalvalg i Danmark. Jeg tror det ville svare til at overtage magten i Mærsk, ved gå efter at vinde udbuddet som cateringfirma i kantinen (jeg ved ikke om det var en dårlig analogi, men min pointe var: det virker som en underlig indgangsvinkel, for at blande sig et lands interne anliggender). Men hey; lad os bare sige jeg er Dr Doofenshmirtz, der vil overtage magten i trekantsområdet. Så burde der heller være nogen, der i ramme alvor, kan tolke nedenstående til at jeg opfordrer til ravage. :-)

Hvilken ordre giver du dit lands "cyberwarriors" ? Destabiliser Trekantsområdet. (med en politikinator).

Hvordan gennemfører de angrebet ?Det overordnede tema må være "Misinformation og personlig hetz". Man kunne selvfølgelig gå efter James Bond-skurkagtige planer, med at hacke lysreguleringer, dække byer i affald, og deaktivere elnettet, men jeg er ikke så sikker på at det direkte vil påvirke valget, og hvis f.eks. elnettet på valgdagen er sat ud af drift i større dele af en region, vil jeg tro at man undtagelsesvis kunne flytte valgdagen. Så i stedet for går jeg efter noget så kedeligt som smædekampagne på kandidaterne.

 1. Stress kandidaterene på et personligt plan. Da de fleste danske CPR numre er blevet lækket på et tidspunkt, må man opstøve kandidaternes numre, og optage en hulens masse lån i deres navne. Jeg ved ikke, hvor let man slipper uden af lån, hvis man er en politisk person, men i flere af de historier man har læst om identitetstyveri, så kommer ofrene til at hænge på lånene i mange år. Hvis man får etableret en gæld på 300.000-400.000 til kviklånsrente, så er der gode chancer for at kandidaten knækker økonomisk inden for en kort tidshorisont. Og det er samtidig svært, at være 100% dedikeret til sin valgkampagne, hvis hjemmefronten lige er blevet smadret.

 2. Tilmeld kandidaterne til alverdens kampagner, som resulterer i en endeløs strøm af opkald fra telefonsælgere. Det kunne lyde som en banal ting, men i en periode hvor man egentlig forventer mange telefonopkald, der relaterer til kommunalvalg, er det nok ekstra stressende, at 50-75 gange i døgnet bliver ringet op af nogen, der har et knaldtilbud. Og i den tid man bruger på at afvise uønskede opkald, blokerer man jo også for reele opkald. At skifte nummer er ikke specielt realistisk for kandidaten, da hun/han har brugt lang tid på at give det til alt og alle, og mig bekendt har vi i dag ikke nogen effektiv måde at blokere for sælgere, når man selv har givet dem nummeret.

 3. Hvis vi er så heldige at have kompromitteret nogle af kandidaternes NemID, begynder det at blive fantastisk. NemID er jo en buffet af muligheder, men da vi ikke har formået at hacke hele NemID, er vi stadige afhængige af at kunne hacke kandidaternes indiviuelle login. Men hvis det lykkes: Alle pengene, der er lånt i punkt 1 overføres til et skattelyland og/eller organisationer, som øjeblikkeligt vil sætte alarmklokkerne i gang hos politiet/div myndigheder. Og så begæres der selvfølgelig skilsmisse og flytning. Har kandidaten nogle virksomheder, var det måske ved tiden vi fik konkursbegæret dem eller på anden måde skader dem. Jeg tror ikke jeg vil lave micro management på denne her. Jeg lader det være op til de enkelte cyberkrigere, at finde på, hvad de gør af vederstyggeligheder. Jeg tror heller ikke diverse diktatorer under en etnisk udrensning, går i detaljen om, hvordan lokalbefolkningen skal udrydes. Det skal bare gøres. Men i hvert fald er der åbent for en buffet af onde ting, man kan gøre for at knække de enkelte kandidater. Samtidig skal diverse dagblade få et anonymt tip, om kandidatens moralske forfald, og hvis disse historier får sit eget liv så sociale medier, så er løbet muligvis kørt for den pågældende kandidat.

 4. Ødelæg mærkesager for kandidaterne. Uanset hvor sympatiske og/eller gode ideer kandidaterne har, så få dem til at fremstå som idiotiske og spild af skattekroner. Jeg ved godt dette er et retorisk standardtrick fra enhver politiker, men vi må tage det til det ekstreme, så folk får opfattelsen af at investeringer i veje, kloaker, skoler og plejehjem er "overflødigt frås" (vi kommer nok til at hyre en ekstra stærk retoriker til at køre dette spor af planen).

 5. Som flere har foreslået: en strøm af fake news, og fake bevægelser. Her må slås på det, der altid kan skabe splid i den danske befolkning. Så noget med indvandrer og flygtninge. Facebook gruppen "Minaret på Taulov mosken NU!". Med lidt held vil folk gå i "shitstorm mode" inden nogen begynder, at sætte sig ind i, om der overhovedet er en Moske i Taulov (og hvis man ikke er lokal; undersøge hvor Taulov ligger). Nogle historier om, hvordan forholdene sejler på rådhusene med chikane, stress, urimelige arbejds- tider og forhold, underslæb og anden misbrug af offentlige midler. Her vil jeg nok også lade mine fake news redaktør have et vis "kreativt råderum", til at finde på nyheder, der rammer lige ned i folkestemningen.

 6. Jeg ved ikke hvordan de forskellige kommuner har sikret deres mail-servere og alle kandidater har vel næppe en mail adresse, som kommunen er ansvarlig for. Men hvis nogle kandidater har en mail på en server, der ikke har gjort så meget for at sikre mod misbrug, så er det bare med at komme i gang med at sende en masse spam med denne mail som afsender. Mange mail servere vil ret hurtigt få blacklistet den pågældende mailadresse, og chancen for at kandidatens mail ikke når frem eller ender i et spam filter øges. Det er svært at køre en kampagne hvor mange mails forsvinder.

 7. En del af krigerne kommer til at gå målrettet efter at få adgang til kandidaters credentials til diverse sites. Jeg håber på at diverse kandidater har haft for travlt, til at forstå vigtigheden i at have forskellige passwords til forskellige sites. Så skulle det ske at vi finder koden til Site A, så er der åben for site B, C og D. Hvis det skulle ske at man får adgang til en kandidats mail eller sociale medier, åbner det jo for et helt nyt perspektiv, hvor man får adgang til oplysninger kandidaten ellers ikke ville offentliggøre. Jeg ved ikke hvor stærkt et våben, det vil være til at miskreditere kandidaten. Hvis man bare én gang skriver et fake tweet eller facebookstatus, har man jo afsløret sig selv. Kandidaten ændrer sin kode, og så er den port lukket. Men på det rigtige tidspunkt er det måske egentlig godt nok. f.eks. på selve valgdagen. At få inficeret en kandidats computer med noget.

Hvorledes påvirker det resultatet af kommunalvalget ?Da selve valghandlingen i DK er rimelig etableret, åben og kontroleret, er den ikke specielt let at påvirke på afstand (fordi vi endnu ikke har lavet en elektronisk valghandling), så det er ikke her jeg vil bruge specielt mange kræfter. Så jeg satser på at smædekampagnen har virket. Hvis folk reagerer som jeg forventer (det skal man jo dog aldrig regne med), så vil folk lade være med at stemme på de erfarne politikere, og stemme på de mindre erfarne. Dette vil ende med at byrådssalen vil blive besat af folk med gode hensigter, men ikke en eneste ide om hvordan man driver en kommune (det vil de kyniske personer nok mene allerede er sket), og så kan kommunen få fire år med møder der går i hårdknude, budgetoverskridelser, handlingslammelse, mens alle de vigtige ting bliver tilsidesat, og utilfredsheden vil stige. Og selvom jeg har et ret konkret mål med min kampagne (magten i trekantsområdet), er jeg ikke helt sikker på om den vil resultere i en højere eller lavere stemmeprocent. Men jeg ser begge udfald som en succes. En høj stemmeprocent, hvor folk stemmer på uerfarne nykomlinge, eller en lav stemmeprocent, som vil afstedkomme endeløse debatter om demokratiet syge tilstand, den voksende politikerlede, som vil have en selvforstærkende effekt blandt vælgerne, så selv hvis jeg ikke lykkes med min kampagne, så vil jeg stå stærkere til næste gang.

Alternativt kunne målet være at få én kandidat til at fremstå som personen med løsningen på alle de ovenstående problemer. Men jeg havde ikke tid til at få kørt en marionetdukke på plads, inden kommunalvalget om en måned. Hvis planen lykkes, har jeg nogle år til at få den rette kandidat kørt i stilling.

Hvad kan Danmark gøre for at forhindre det ?

 • En stor del af min plan bygger på mere eller mindre offentlig kendt info (telefonnumre og CPR numre). Man kunne jo starte med at lukke for muligheden for at lave identitets tyveri blot ved hjælp af CPR nummeret.
 • En anden væsentlig faktor er manipulation via fake news. Den er også svær som samfund, at gardere sig i mod, da selv de klogeste før eller siden, vil falde for fake news, da man jo har en tendens til at lytte efter folk, der har samme mening som en selv. Og i et samfund som bryster sig af at være bygget på tilid og vi stoler på hvad folk siger til os, kan kampen virke endnu mere ulige. Men vi kunne da i det mindste gøre en indsats.. så som, at man lærte lidt om kritisk sans og kildekritik. At få folk til at interessere sig mere for fakta (held og lykke med det projekt).
 • Og så satser jeg på "pøbelvældets magt", og det tror jeg bliver svært at gøre noget ved, da det (udfra synspunkt) altid har været svagheden ved demokrati[1]

[1] sakset fra "Den store danske": Det græske ord demokratia er sammensat af demos 'folk' og kratos 'vælde'. Demokraterne selv opfattede demos som "hele folket", dvs. alle borgere på folkeforsamlingen, hvorimod demokratiets kritikere, især filosoffer som Platon og Aristoteles, fortolkede demos som "det menige folk", dvs. det uvidende flertal af fattige, som på folkeforsamlingen af demagogerne kunne overtales til at udplyndre de velhavende og majorisere de veluddannede. (http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Antikken/Antikken,_gr%C3%A6ske_stednavne/Athens_demokrati)

12
22. oktober 2017 kl. 13:42

Hvor ville det flytte stemmerne hen?

11
22. oktober 2017 kl. 01:30

softwarefejl i bilens systemer. bremserne svigtede. kørte ind i et træ. knald. død.

10
22. oktober 2017 kl. 01:16

i vores lille andedam vil emnerne nok mere være familiemedlemmer der er blevet ansat i gode job (grundet kandidaten), brug af sort rengøring eller håndværkere, køb af dyr lejlighed fra skattely, skattesnyd og lignende.

det kræver at man sætter sig ind i de generelle holdninger i landet. finder ud af hvad folk kan gå "amok" over... og forstærker det.

9
22. oktober 2017 kl. 01:09

højt profilerede kandidater vil være sværere at ramme da der er meget fokus på dem og deres gøren og laden i forvejen.

men deres støtter (som sikrer dem posten) vil ikke nyde samme form for beskyttelse.

8
22. oktober 2017 kl. 01:02

skabe noget kan blot være (kunstigt) underbyggede rygter. i Danmark (og det meste af Europa) vil det være minimalt hvad et rygte om homoseksualitet vil flytte men i nogle lande kan den slags ikke kun koste valget... det kan koste livet.

7
21. oktober 2017 kl. 19:38

Trods den megen virak, har der heller ikke i USA været tegn på udefrakommende manipulation af de afgivne stemmer. Også derovre er valgteknikken generelt så decentral og lavpraktisk, at selv et hack af de omdiskuterede stemmemaskiner ville kræve en voldsom mængde hackere, omhyggeligt sendt ud til alle de små byers valgsteder - og som dermed ville blive afsløret.

Alligevel har en stor del af USA's befolkning bildt hinanden ind, at Putin direkte ændrede i stemmefordelingen. Så lad os da bare med PHK i front også lade denne meningsløse panik brede sig herhjemme.

Alle partier betaler i forvejen dyrt for at få spredt deres budskaber, og slås om at blive vejledt af landets bedste manipulatorer. Indlysende nok vil Rusland alligevel med et langt mindre budget og famlende lokalkendskab kunne gentage succesen fra Sovjettiden, og totalt sætte dagsordenen for danskernes valg. Den slags kan professor Bent Jensen og lignende fantaster nok skabe en skrøne om - jeg køber den ikke.

Danmark har så rigeligt med afvigende mennesker og holdninger (såsom undertegnedes), at vi slet ikke behøver Putins hjælp til fx at fucke en valghandling op. Bare se på landets altid for dyre og forsinkede byggeprojekter. Så lad os bilde befolkningen ind, at det er russerne, som har rodet med ingeniørfirmaernes beregninger.

Lignende Fake News søsættes gennem en troldefarm beregnet på at gøre alle usikre på alt. Og ingen behøver betale for dette, for den russiske påvirkningsagent PHK har just fået alle til at ryste i bukserne, og gratis udtænke vilde planer om hvor tæt vi er på at blive løbet over ende af russerne. Sådan skaber man en rigtig sammensværgelsesteori!

6
21. oktober 2017 kl. 18:33

...ville være at hacke parti- og kandidatstøtteregnskaberne, og lægge dem ucensurerede (eller ligefrem manipulerede?) ud.....

Jeg ved ikke, hvordan man gør den slags, og bryder mig ikke om tanken om fremmede magtes "hjælp", men jeg synes personligt, at disse burde være fuldt offentligt tilgængeligt under alle omstændigheder. Jeg ville dog foretrække de ikke-manipulerede regnskaber - jeg tror, de er hårrejsende nok til at kunne flytte en del stemmer....

Og i dette tilfælde har jeg et godt forslag til, hvad Danmark kunne gøre: Ændre partistøtteloven, så det hele skal lægges frem, inden hackere kommer til fadet.

Mht. til mit bud ovenfor om infrastrukturen så har jeg for resten også et forslag til afhjælpning der: Danmark bør begynde at tage data- og infosikkerhed alvorligt - for alvor. Nu har vi faktisk sundhedsministerens egne ord for, at man ikke gør dette i regioner og kommuner: *"I dag foregår der en lang række forskningsprojekter på hospitaler og universiteter landet over, hvor der ikke er det samme fokus på sikkerhed, så derfor bliver der her en enorm opgradering."https://www.dr.dk/nyheder/indland/it-politisk-forening-dna-center-kraever-helt-ny-sikkerhedsmodel

5
21. oktober 2017 kl. 17:38

... i landets største region/kommune. Eks. Sundhedsplatformen - det vil åbenbare manglen på data- og informationssikkerhed, hvilket måske godt kunne flytte nogle stemmer....igen i landets største region/kommune.

Jeg håber ikke, at det kan lade sig gøre....Men jeg frygter det værste..

4
21. oktober 2017 kl. 16:57

Fake news har virket før og vil virke igen. Det nemmeste sted at påvirke valget er gennem befolkningen og fake news går den lige vej og er billigt. Det sværeste er at få noget skrevet på læsbart dansk som udlænding. Derfor ville jeg vælge en indirekte støtte til Den Korte Avis og lignende som så spammer sociale medier med bot støtte.

3
21. oktober 2017 kl. 16:54

best bet er manipulation af vælgere - det er det letteste. det kræver blot en trolde-hær der kan booste hinanden med delinger og likes for at kunstigt pumpe sager op. dette er faktisk fuldt lovligt og foregår jo faktisk allerede.

i den mere alvorlige ende kan man forestille sig hack af kandidaterne for at finde kompromiterende matriale... eller skabe det. dette kan bruges på 2 måder.

 1. lække det til pressen. det er så tvivlsomt hvor meget det rykker. hvis folk stemmer på et parti flytter de sig nok ikke grundet enkeltsager og de der stemmer personligt har det med at tilgive da det kandudaten står for overordnet er det vigtige for dem.

2a. prøve at presse kandidaten til at trække sig ellers...

2b. prøve at stresse kandidaten så vedlommende virker nervøs, uforberedt og useriøs i debatter.

ved et kommunalvalg tvivler jeg på man kan ændre ret meget på denne måde.

2
21. oktober 2017 kl. 16:29

Det næste er: Hvor godt beskyttet mod manipulation er den samlede valgproces i DK?

Jeg har været tilforordnet 5 gange ved forskellige valg, til EP, folketing og kommune/region. Ud fra den erfaring mener jeg at kunne sige at den er beskyttet ganske godt.

Netop fordi den er så lavpraktisk: Man kommer med sit valgkort, får en stemmeseddel, sætter et kryds og putter den i en boks. Så bliver sedlerne talt. Der er strenge regler for at der skal være lige mange sedler i lokalet til slut som der var før valghandlingen startede. Den første vælger der lægger en seddel i en stemmeurne skal kontrollere at den er tom før den bliver låst. Vælgere har ret til at overvære optællingen. Der er så mange mennesker med vidt forskellig baggrund tilstede i lokalet at det vil være vikeligt svært at manipulere et helt valgsted Lavpraktisk og nemt gennemskueligt og dermed også svært at manipulere.

1
21. oktober 2017 kl. 14:48

De første spørgsmål man skal stille er: Hvem er kommunalvalgets resultat interessant for? Hvad kan man opnå ved at manipulere resultatet?

Det næste er: Hvor godt beskyttet mod manipulation er den samlede valgproces i DK?

Og til sidst kan man så kigge på det tekniske. Er it-understøttelsen af valget passende sikret.

Hvis man ser på den valgpåvirkning vi kender til i offentligheden, betjener den sig primært at misinformationskampagner. I US og Frankrig inkluderer denne muligvis indbrud i it-systemer hos partier og kandidater (fx DNC hacket). Men formålet har vist primært været at miskreditere nogle af kandidaterne.

Der synes stadig at mangle verificerede hacks hvor fremmed magt direkte har manipuleret med selve valghandlingen eller resultatopgørelsen.