Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvorfor skal alt være digitalt?

25. februar 2021 kl. 10:0539
Hvorfor skal alt være digitalt?
Illustration: C2IT.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For nylig kunne man læse her på Version2, at Torben Mogensen ikke mente, at et vaccinepas børdigitaliseres. Og han har så evig ret.

Johannes Tange Jørgensen er CCO i C2IT Group.

Et digitalt vaccinepas vil sandsynligvis komme til at koste en mindre formue pr. bruger, kun kunne fungere i hænderne på Generation Z og være klar til brug, når vi alle har glemt pandemien og corona igen bare er en øl fra Mexico.

Blandt andet derfor skal alt, der kan, ikke nødvendigvis digitaliseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorfor kommer det fra en som mig, der lever af at digitalisere processer og workflows for mine kunder? Jo, det skal da netop komme fra mig, fordi jeg i mit daglige arbejde oplever alle de ting, der kan gå galt og ser alle de udfordringer, der får mange digitaliseringsprojekter til at ende som fiaskoer.

Men skal vi så bare lade stå til og ikke engang forsøge af frygt for at mislykkes? Heldigvis ender langt de fleste digitaliseringsprojekter som succeser, så naturligvis skal I da gøre forsøget. Der er bare en række ting, der skal være på plads, inden I kaster jer ud i projektet.

Ingen projekter lykkes uden slutbrugeren

Selvom idéen til digitaliseringsprojekter er opstået i en enkelt afdeling, der ser fordele ved at digitalisere nogle processer i deres hverdag, så er det vigtigt, at ledelsen involverer sig, så det ikke bliver et siloprojekt, der alene af den grund aldrig kommer til at fungere.

Utroligt mange digitaliseringsprojekter mislykkes, fordi man arbejder ud fra en forkert præmis. Man vælger at lægge en fast køreklar plan med et lige så fastsat mål. Og så arbejder man ellers løs med skyklapper på og blikket fast rettet mod det endelige mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis ikke man mister motivationen undervejs, fordi der er for lang vej til målet, og hverdagens andre opgaver trænger sig på, så vil fejl nr. 2 med garanti opstå; nemlig at målet har flyttet sig, uden at man har opdaget det, og nu er det for sent eller besværligt at ændre kurs.

I begge tilfælde vil projektet med meget stor sandsynlighed løbe ud i sandet, for ingen kan længere se formålet med det.

Alting forandrer sig, og efterhånden som man arbejder sig frem, vil der opstå ting, man ikke havde taget højde for i sine oprindelige beregninger. Nye funktioner kommer til, og andre planlagte must-haves er pludselig ikke så nødvendige længere.

Naturligvis skal man have en plan, men begynd med en ramme og sæt delmål. Hver gang et delmål nås, bliver hverdagen lidt lettere, og motivationen for at nå næste delmål bliver lidt højere.

Involvér slutbrugerne fra begyndelsen, så de får mulighed for at byde ind med både ønsker og krav men også med indsigelser om, hvis noget bliver for besværligt i forhold til effekten. Det er trods alt deres arbejdsdag, og de ved bedst, hvor lang tid tingene tager.

Vælg en projektleder, der ikke ved noget

Min erfaring har vist mig, at folk får forståelse for andres arbejde, når de kastes ud i det og bliver involveret direkte. Derfor er det vigtigt, at man uddelegerer projektlederansvaret til medarbejdere fra forskellige dele af virksomheden. På den måde får alle indblik i andres arbejde og kan se effekten af nye processer og flow.

En anden ting, der tit går galt, er ambitionsniveauet. Man sætter barren alt for højt.

Man arbejder ud fra en standardmodel for sin branche, for eksempel at sådan forløber processer i tekstilindustrien eller i metalindustrien og forventer, at de samme processer gælder for alle i samme branche. Man er nødt til i stedet at gennemgå sine egne processer og kigge på de bump, der findes i ens eget workflow.

Og så er det naturligvis altid en god idé at arbejde efter 80/20-reglen; at det digitaliseringsprojekt, der giver størst effekt med mindst arbejde og færrest ressourcer, med garanti også vil blive en succes.

Så hvis vi her til slut igen retter blikket mod vaccinepasset, så handler det måske mere om, at alt i vore dage skal være digitalt, fordi det kan lade sig gøre, og fordi analoge løsninger er ’so last year’
- ja nærmest huleboer-agtigt.

Og det ønsker ingen naturligvis at blive beskyldt for. Det bliver da også en lettelse, når et vaccinepas på mobilen fungerer. Det er jo altid smartere at have det hele samlet på ét sted, nemlig mobilen. Jeg personligt glæder mig usigeligt meget – men frygter ligesom Torben Mogensen, at det kommer til at tage en rum tid eller blive uforholdsmæssigt dyrt.

For én ting er sikker, hvad angår digitalisering; enten planlægger man og prøver sig frem, til man når den endelige og brugbare løsning. Eller man kaster sig hovedløst ud i projektet og ender med en masse fejltagelser, en gigantisk regning og i værste fald en løsning, der ikke fungerer.

Man har talt om vaccinen, siden corona brød løs, og landet lukkede ned for snart et år siden.

Så med risiko for at lyde bagklog vil jeg vove den påstand, at man kunne have forudset behovet for et vaccinepas og begyndt planlægningen og udviklingen af en app på et relativt tidligt tidspunkt i 2020, efter at den første chokbølge havde lagt sig, stuen var blevet malet, alle familiens puslespil var blevet samlet, og man havde vænnet sig til at arbejde hjemmefra. Eller man kan vælge at blive enige om, at netop her, er en app overflødig. Tag i stedet dit pas med til lægen, når du skal vaccineres, og få et stempel!

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
39
1. marts 2021 kl. 19:55

Prøv WHO´s internationale vaccinationspas. Så burde emnet kunne lukkes, især hvis vi så også havde et rigtigt id-kort.

38
28. februar 2021 kl. 15:36

Diskussionen er ikke om vacciner skal digitaliseres - det blev de for år siden. Diskussionen er, om man vil begrænse adgangen til koncerter osv. til vaccinerede.

Diskussionen er slet ikke begrænset dertil.

Diskussionen er også: Skal vi bemyndige menige borgere til at være vaccine-politi? Ønsker vi en digital registrering af al færden, som kan følge med i pakken? Skal andre aktører have adgang til disse data (Rune Larsen nævnte i flæng at billettjenester skulle indbygge en integration)?

Uanset om der findes data registreret om borgernes vaccinations-tilstand, er det ikke ensbetydende med, at data skal gøres tilgængelige og matches til en borgers færden.

Disse problematikker om registrering og adgang til data er nemme at undgå med et papir-baseret pas.

Der er samme princip bag papir-baseret smittesporing i udlandet: En boks fyldes dagligt op med papirslapper m. kontaktoplysninger for besøgende på café/restaurant/hotel osv. Hvis der ikke er noget udbrud, så smides papirerne ud. De bliver aldrig digitaliserede, og det ville alligevel være for dyrt og besværligt.

Et digitalt vaccinepas er et skred mod noget værre. Den defekte Smittestop-app var allerede et skred, som tilsyneladende har gjort folk "vaccinerede" mod problemerne ved yderligere registrering og falsk tryghed ved digitale løsninger.

37
27. februar 2021 kl. 21:15

Når tilstrækkeligt mange er blevet vaccineret (plus at over 8% af befolkningen har antistoffer) så opnås flokimmuniteten, og hvad skal man så med et vaccinepas?

  1. Vi skal bruge det indtil nok er blevet vaccineret, dem der er kan lige saa godt komme ud og faa hjulene i gang.

  2. Vi skal bruge det ved rejser i udlandet, hvor dansk flokimmunitet ikke er relevant.

  3. Vi opnaar desvaerre ikke flokimmunitet i DK foer ogsaa boernene er vaccineret, og det er usikkert om de nogensinde bliver det. Flokimmunitet mod B117 kraever ca. 75% vaccinerede.

36
27. februar 2021 kl. 09:03

Alle med NemID og smartphone kan logge på her og vise siden ved indgang til fx koncert:

https://www.sundhed.dk/borger/min-side/min-sundhedsjournal/vaccinationer/

Diskussionen er ikke om vacciner skal digitaliseres - det blev de for år siden. Diskussionen er, om man vil begrænse adgangen til koncerter osv. til vaccinerede.

Selvfølgelig er der lidt praktikaliteter i hvordan man viser sin covid19 vaccinestatus, uden at røbe andre vacciner, og hvordan man evt. kan indarbejde det i et billetbestillingsflow. Men det er altså minimalt.

35
26. februar 2021 kl. 14:38

Gæstebloggen kommer langt videre omkring emnet, end et digitalt vaccinepas. I forbindelse med et vaccinepas findes oplysningerne, jo i forvejen på servere i sundhedsvæsenet. Det vil sige, at vi taler ikke om et IT system, der skal designes helt fra bunden af. Men inden disse data kan bruges i samfundet, i mødet mellem erhverv og borgere, skal der vælges mellem nogle muligheder. En ren digital (app) løsning eller en analog løsning, eller en kombination. Og her vil jeg så godt spørge i dette forum. Kan man forudsætte at alle borgere har en smartphone?

34
26. februar 2021 kl. 14:00

Udgangpunktet var da ganske tydeligt underforstået. ;-)

Nej for kommentaren kom mange indlæg efter jeg havde skrevet:

Hvis vi nu havde et rigtig nationalt ID-kort (der var den igen), så som mange andre EU lande har, så ville det heller ikke være nødvendigt med et pas inden forSchengen landene.

Skal jeg skære det i pap: så som mange andre EU lande har!

Men du elsker at polimisere for polimiseringens skyld - suk.

32
26. februar 2021 kl. 11:43

Det er nok indlæg #5 "Smart retorik" tror du ikke?

Assumption is the mother of all fuck-ups - især fordi du svarer i tråd der har tre andre svar.

Normal kotyme, så man ikke skal scrolle hele debatten igennem, er at man refererer nogle linjer til det man svarer på (så kan man også hoppe direkte til indlægget).

Herudover, hvorfor i alverden fedte med QR koder (som ikke er andet end et link), det er stadig ikke en løsning, andet end reference til et eller andet sted på det store internet, og så er vi tilbage til der går IT system i noget der, hvis man lige startede med at tage en dyb indånding, måske slet ikke bør går magisk IT sovs i.

29
26. februar 2021 kl. 11:12

Hurtig, billig og effektiv løsning på en måde borgerne i Danmark, kan vise om de er vaccineret. Jeg håber meget at beslutningstagerne læser med. En løsning der også virker uden en smartphone, ved at printe QR koden ud. Det virker nærmest underforstået, at alle har en smartphone. De fleste har, men en national løsning bør altid kunne bruges, uden at forudsætte at borgeren er ejer af en bestemt teknologi.

Nu var blog oplægget "Skal alting digitaliseres?". Men fokus kommer hurtigt på et Vaccinepas, fordi det er en af de udfordringer, vi akut står overfor i Danmark. Noget der måske kan facilitere en hurtigere genåbning.

Herefter går den vilde jagt på at udvide funktionaliteten. Nationalt ID kort. Løsningen skal kunne bruges globalt og så videre. Netop noget af det som kan gå galt ved udviklingen af IT systemer. Knopskydningen af muligheder...

28
26. februar 2021 kl. 10:16

Derfor er pas netop den eneste mulighed som dansker, som Maciej Szeliga skrev.

Og det var så ikke hvad Maciej skrev:

Passet er dokumentation for hvem du er og hvilket statsborgerskab du har og dermed om du har noget at gøre inden for Schengens grænser, alle andre ID man kan få viser ikke hvilket statsborgerskab man har og kan fås af alle.

Ovennævnte passus melder intet om hvor udgangspunktet tages (i så fald skulle der have været skrevet: "alle andre ID man kan få her i landet viser ikke at man har dansk statsborgerskab").

Så taget med udgangspunkt i andre EU lande (og brugen af man i stedet for "du"), hvor man godt kan finde ud af det (f.eks. Holland), så kan et nationalt ID kort godt være nok!

26
26. februar 2021 kl. 09:47

Som jeg skrev i Torbens blog så må vi se hvem der har brug fo det og hvorfor. Har vi brug for det her hjemme, eller er det når vi skal ud og rejse? I det sidste tilfælde er det modtager der bestemmer hvad de vil godkende. Inden vi begynder at se på hvad der laves af "danske" løsninger bør vi kigge lidt op. IATA er i gang med at lave en app. Skulle være klar om en måned (og måske om lidt længere;-). De har, som rejsebranche, en meget stor interesse i at det bliver en success. Spørgsmålet er så hvordan man får lagt data ind in app'en.

24
26. februar 2021 kl. 07:32

Det var naturligvis ikke tanken, at man skal udlevere sine sundhedsdata eller CPR nummer, til et museum eller Tivoli. Man skal selv scanne sit kort ind

Hvordan er det så lige at man skal skanne sit kort uden at udlevere sit cpr-nummer? Den fine stregkode på kortet ER cpr-nummer, ikke et tilfældigt løbenummer.

Hvordan kan du være sikker på at skanneren ikke er inficeret med malware af en eller anden type, som piller dine oplysninger ud?

ligesom ved rejsekortet.

Der udleverer du et kort-nummer (ikke cpr) som det bagvedliggende system behandler.

23
26. februar 2021 kl. 00:08

Det var naturligvis ikke tanken, at man skal udlevere sine sundhedsdata eller CPR nummer, til et museum eller Tivoli. Man skal selv scanne sit kort ind, ligesom ved rejsekortet. Herefter sørger den bagvedliggende software og infrastruktur, for at sige go eller nogo til adgang.

22
26. februar 2021 kl. 00:05

Hvis vi nu havde et rigtig nationalt ID-kort (der var den igen), så som mange andre EU lande har, så ville det heller ikke være nødvendigt med et pas inden forSchengen landene.

Jf. Lakeside-analysen (marts 2019, for SUM; jeg giver med vilje ikke link, da jeg selv fandt tre uvirksomme links til sum.dk og jeg er usikker på, om det link jeg fandt virker om en uge), så vil et nationalt ID-kort afhænge af at den eksisterende aftale ang. produktion af sundhedskortet udløber. I rapporten skriver de specifikt:

"Langsigtet strategi: Endelig anbefaler Lakeside, at der igangsættes aktiviteter i samarbejde med øvrige ressortområder, med henblik på at analysere muligheder for at etablere et egentligt nationalt identitetskort. Hvis et sådant etableres, kan sundhedskortet sandsynligvis helt udfases, og de resterende misbrugsscenarier af danske sundhedsydelser kan imødegås, såfremt der implementeres de fornødne identitetssikringsprocesser hos sundhedsvæsenets parter."

Det er så et spørgsmål om beslutningstagerne har læst så langt; f.eks. anbefalede Lakeside også en bedre sikring af sundhedskortet som kunne være en simpel udvidelse af det eksisterende sundhedskort.

18
25. februar 2021 kl. 23:36

Nej, man skal ikke aflevere mere end vi gøri dag, når vi går til lægen eller har anden kontakt med sundhedsvæsenet.

17
25. februar 2021 kl. 22:33

Og det er så ikke korrekt:</p>
<p><a href="https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/inde…;
<p>Se eksempelvis Holland:</p>
<p><a href="https://www.government.nl/topics/identification-documents/passports-ide…;
<p>

I det førte link står, at der rekommanderes at have ID eller pas og: "Driving licences, post, bank or tax cards are not accepted as valid travel documents or proof of identity."

Så hvilket vil du så medbringe som dansker?

Jeg ser ikke andre muligheder end passet.

15
25. februar 2021 kl. 21:31

Hvorfor insistere på at være på bagkant? Der kommer da nye vira i fremtiden? Hvorfor antage Corona er den sidste virus, der kan lukke vores samfund ned?

Hvis dette er implementeret i vores samfund på ordentlig vis, er vi på forkant til næste pandami :)

14
25. februar 2021 kl. 21:14

Mange har ikke pas. Det kræver jo ikke pas at rejse til alle lande.

Jeg vil godt lige mane DEN myte i jorden! Det er ganske korrekt at du ikke behøver pas for at krydse GRÆNSEN men det eneste internationalt godkendte ID (også i Schengen) er at pas så den eneste mulighed for at bevise for myndighederne i udlandet hvem man er er at have passet på sig.

Passet er dokumentation for hvem du er og hvilket statsborgerskab du har og dermed om du har noget at gøre inden for Schengens grænser, alle andre ID man kan få viser ikke hvilket statsborgerskab man har og kan fås af alle.

12
25. februar 2021 kl. 19:38

Jeg er helt ening med JTJ og andre, at vi begynder at få en kedelig tendens til at skulle digitalisere alting ; Nej, det vigtigste er at det er en hjælp for brugere, og ikke en klods om benet ( som vi ser det nu med tidsbestilling af vaccinering af ældre) Men; når det gælder vaccinepas så er det slet ikke for brug i Danmark,(selv om vi skal krydse både Tryggevælde Å og Storebælt) men hvis vi ønsker at rejse til udlandet, så vil der nok kræves dokumentation for vaccination, og desuden med en rimelig troværdighed. Det der med et stykke pap, med en sløret underskrift, og endnu mere sløret stempel duer nok ikke idag, dertil er kopimaskinerne blevet alt for gode. Så den bedste løsning er nok a la den elektroniske kørekort-App, og så på Schengen basis, så at det bliver accepteret bredt. Jeg tror ikke vi kan bruge vores 'Sundhedskort' ; det er et simpelt magnetkort, uden billede, den holder aldrig ; så længe vi ikke har nationalt ID-kort med elektronisk chip, så må vi kunne bruge vores pas (det har både billede og chip), eller en passende App. på mobil telefonen. Men lad være med at lave et specielt dansk system, behovet findes i hele Europa og lav det nu simpelt så selv tolderne i (luft)havnen kan finde ud af det. Og så vil det være smart hvis kan kan udføres på en 'fremmed' mobiltelefon, så man ikke mister det hele hvis telefonen bliver stjålet eller går i stykker. Men der skal også være en eller anden løsning for dem der ikke kan/vil bruge en mobil tlf. ; det kunne være et 'pap-kort' med begrænset løbetid. Vi har jo det samme med Nem-ID, hvor pap-kortet normalt er 'fall-back' hvis telfonen ikke er til rådighed.

11
25. februar 2021 kl. 18:51

Alle borgere i Danmark har et sundhedskort. Hvis adgang til lokationer kræver en negativ covid 19 test, kan en scanning af dette kort, i en scanner, som har adgang til en database, indeholdende de relevante personlige data og regler, give rødt eller grønt lys.

Og samtidig er du nød til at aflevere cpr-nummer til alt og alle, med deraf følgende problemer med at det giver adganf til alskens ting om dig.

Tak. Men nej tak til den løsning.

/Henning

10
25. februar 2021 kl. 18:42

Alle borgere i Danmark har et sundhedskort. Hvis adgang til lokationer kræver en negativ covid 19 test, kan en scanning af dette kort, i en scanner, som har adgang til en database, indeholdende de relevante personlige data og regler, give rødt eller grønt lys. En udvikling af en sådan scanner, for eksempel med forbindelse via 5G nettet, burde være økonomisk overkommeligt. Herved hjælper man også de borgere, som ikke har lyst til eller mulighed for, at være brugere af smartphones.

9
25. februar 2021 kl. 13:39

Mange har ikke pas. Det kræver jo ikke pas at rejse til alle lande.

Det er så kun i de nordiske lande, og det fordrer man har et kørekort eller lignende valid ID.

Hvis vi nu havde et rigtig nationalt ID-kort (der var den igen), så som mange andre EU lande har, så ville det heller ikke være nødvendigt med et pas inden forSchengen landene.

Men det kan vi ikke finde ud af at lave i lille vi-skal-være-så-digitale-at-vi-har-afskrevet-sund-fornuft-Danmark.

8
25. februar 2021 kl. 13:36

Falsk konklusion: Derfor skal vi ikke have et vaccinepas

Den falske konklusion ligger i at man begynder nu (hvor man har haft et år til at gennemtænke tanken) at synes at et vaccinepas er den hellige gral, og helst hvis der hældes magisk IT-sovs ud over.

Når tilstrækkeligt mange er blevet vaccineret (plus at over 8% af befolkningen har antistoffer) så opnås flokimmuniteten, og hvad skal man så med et vaccinepas?

Vi render jo heller ikke rundt og dokumenter om vi er vaccineret for influenza, meningitis, skoldkopper, mæslinger mv. selv om alle disse sygdomme også kan være ganske slemme.

Lad være med at få det til at lyde som om at det er et gigantisk projekt at etablere et vaccinepas / dokumentation for at man er vaccineret.

Det er det nødvendigvis heller ikke, men problemet er når der går vi-skal-være-førende-på-det-det-IT i den, og der laves et kammeratligt udbud på en pro-bono "app" - så ruller pengene pludselig uden det nødvendigvis medfører nogen samfunds- og borgerværdi.

6
25. februar 2021 kl. 13:24

Mange har ikke pas. Det kræver jo ikke pas at rejse til alle lande.

Et pas kan blive stjålet mens man er på rejse. Så kommer man nok ikke hjem over grænsen igen særlig let hvis det pludselig kræver et stempel.

Vaccinen skal gentages årligt. Hvad så hvis man bytter pas en uge efter man sidst blev vaccineret.

Er enig i at det ikke nødvendigvis behøver digitaliseres. Men pas er bare en dårlig idé. Det lader derudover til at blive et krav fra mange tredjepartslande for at forhindre snyd at det kan valideres digitalt.

Det handler jo om rejser i hele verden. Derfor er det egentlig ikke en dansk beslutning heller da vi må indrette os efter verdens krav.

Så kan man lige så godt tage tyren ved hornene, men gerne effektivisere på Schengen niveau ved at lave det som en udvidelse af det nuværende Schengen system. Det bliver nok billigst og bedst.

5
25. februar 2021 kl. 13:10

Hypotese: Skal alting digitaliseres?

Præmis: Nej, det skal det ikke.

Falsk konklusion: Derfor skal vi ikke have et vaccinepas.

Lad være med at få det til at lyde som om at det er et gigantisk projekt at etablere et vaccinepas / dokumentation for at man er vaccineret.

Vacciner er allerede registreret på sundhed.dk.

Der er allerede adgang via sundhed.dk og NemId.

Det fungerer allerede i alle browsere.

Det er en mikroskopisk udvidelse at udvide webapplikationen så følgende fungerer:

https://sundhed.dk/vaccinepas

Siden authentikerer via NemId og lander direkte på egen liste over vaccinationer.

Man klikker selv på en vaccination og så vises en status og en QR kode.

Alle andre, der ønsker at scanne for vaccinationer, kan lave en QR kode scanner i JavaScript med OpenSource værktøjer på under en dag, som lader personen, der scanner, validere med en mobiltelefons kamera via en browser, at den QR kode der vises er ægte, frisk og korrekt. Dvs. at den kommer fra sundhed.dk og ikke kopieret eller faket.

Ingen licenser til tredieparter. Ingen applikationer der skal installeres. Ingen tung projektledelse eller årelang konceptfase.

Implementer idag, og scan løs imorgen.

Og som en service lægger man et eksempel på en scanner html applikation på GitHub, så alle kan bruge den som udgangspunkt, eller bare bruge den ud af boksen.

Vi har udviklet tilsvarende sager for kunder inden for andre områder på ganske få dage.

4
25. februar 2021 kl. 12:29

Og nu vi så er igang, sundhedsbevis som absolut ingen mening giver whatsoever, og kørekort som heller ikke giver mening.</p>
<p>Samtidig med debatten om et nationalt ID kort fuldstændig er fraværende.

Jo jo. Det giver skam mening.

Så er der nogle bekendte som kan tjene en masse penge på at lave alle de forskellige ting som kunne være en enkelt løsning:

Kørekort-app Sygesikrings-app ID-app Vacinepass-app

Blive bare ved med flere apps

/ironi-off

/Henning

3
25. februar 2021 kl. 11:53

Nu kan man desværre ikke give thumbs up til et indlæg, dette var ellers et der i høj grad fortjener det.

Og nu vi så er igang, sundhedsbevis som absolut ingen mening giver whatsoever, og kørekort som heller ikke giver mening.

Samtidig med debatten om et nationalt ID kort fuldstændig er fraværende.

2
25. februar 2021 kl. 11:25

Tommel op.

For år tilbage havde jeg også "fornøjelsen" af at bruge uger på at lave en funktionalitet, som kunne spare et par sekretærer et ½ minut om dagen.

Det skulle aldrig have været digitaliseret.

1
25. februar 2021 kl. 11:19

Fint indlæg Johannes.

Jeg har tidligere skrevet en del her i mediet om den meget danske lidelse jeg kalder "techno-chauvinisme". Den er en af de underliggende årsager til den problemstilling du nævner, dog sammen med et par andre forhold.

Techno-chauvinismen kommer til udtryk i at vi automatisk griber efter noget teknologi hver gang vi står overfor et nyt problem. Vaccine-passet er bare et eksempel i en lang række.

Der er også et andet problem: Vi vil udvikle det hele selv, altså med mindre et amerikansk firma har noget vi kan bruge. Jeg har et samarbejde med et tysk firma som har udviklet den app man bruger i Tyskland, til at holde styr på smittespredning og som også får et slags pas. (Den udmærker sig ved at brugeren kan være anonym!)

Kunne man tænke sig at tage den i brug i Danmark? Uha, nej. Vi vil selv opfinde den dybe tallerken.

Når vores politikere endelig søger viden om digitalisering, så tager de over på den amerikanske vestkyst, istedet for at kigge ind i den meget spændende og innovative IT-sektor i EU. Dumt!

Vores politikere fumler rundt i IT, som medierne, herunder Version2, ofte udstiller. Man får ind i mellem en fornemmelse af at de endelig har lært at betjene deres iPhone og nu mener at de er IT-specialister. Og når de får Siri til at fortælle hvordan vejret bliver i Rungsted om en time, så tror de at kunstig intelligens er på niveau med det de ser i Hollywood-filmene.

Nå, men det var jo hele tre-fire dimensioner mere på det samme problem. Men det er næppe fyldestgørende... :-)