Ideen til denne blogs titel er taget direkte fra omkvædet af denne reklamesang, som går på denne melodi.
Dybest set så handler denne sang om en stakkels mand, som bare råber på bajer (nærmere bestemt en Tuborg) og han er tydeligvis desperat, da han er ligeglad med, om den er en grøn eller en rød. Min personlige præference blandt de to, er den røde. Hvilket nok er irrelevant, men blot det faktum, at jeg er til mørk øl.
Lidt den samme desperation (som manden i sangen) har jeg fået nu, når jeg den 13. november 2019 (yes mindre end to måneder til), skal kåre Danmarks bedste business case. Mange væsentlige ting er klar – gode talere, en super jury, et godt at være (den store sal hos Ingeniørforeningen centralt i København) …
Men der mangler business cases – rød eller grøn … Jeg vidste det var svært, så det kommer ikke som en overraskelse. Dog vil jeg dele de erfaringer, som jeg har mødt i den forbindelse. Det er der kommet en lille blogserie ud af … dette er vol I.
Første problemstilling …
Jeg fik denne besked af en god ven af huset – Mogens Nørgaard – hvor en af hans venners venners et eller andet skrev noget i den stil:
”Jeg ser en business case som en beskrivelse af forretningsmæssige muligheder, hvor investering er mindre end forventet udbytte. Negative business cases giver i min optik ikke mening. Til business casen hører også beskrivelse af risici. Jeg har ikke gode business cases at referere til, men min erfaring er, at man ledelsesmæssigt ikke bruger business cases aktivt, så man hurtigt kan lukke projekter, hvis business casen ikke længere kan opfyldes. I stedet tager man blot til efterretning, at gevinsten ikke blev så stor som forventet eller først høstes meget senere. En god business case kræver lederskab, og det kan jo være svært … ”
Både Mogens og jeg havde svaret noget i den stil ”Manden slår jo hoved på sømmet!”.
Men der jo også det, som jeg hele tiden har sagt. Dette skriver jeg bl.a. om i 'Business casen hænger os ud af halsen' og 'Skal man kaste flere gode penge efter dårlige'.
Bent Flybjerg, som er en dansk Oxford-professor og kendt for at være ”De løbske budgetters vagthund” har også sagt det flere gange i hans arbejde.
Hvornår gør vi så noget ved det?
Men jeg forsætter kampen og leder efter de gode business cases til ”Danmark bedste business case”. Alene med det formål at sikre, at de gode cases kan være med til at løfte de dårlige.
Hvis du har en god business case, så tip mig på mje@1stroke.dk

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.