Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvorfor evalg er dårligt - humor

26 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg6. december 2015 kl. 23:15
errorÆldre end 30 dage

Evalg kigger frem igen, som efter ethvert valg, og jeg er træt af det! Nedenfor er lidt som måske kan betragtes som forsøg på humor, take it or leave it.

Dem som ønsker at diskutere det og dyrke hjerneonani på problemet teknisk skal bare kaste sig ud i kampen, men hold mig udenfor. De kan så bagefter, eller indimellem, se på de problemer som evalg skaber, men IKKE løser teknisk. Interesserede kan genlæse alle de udmærkede artikler om emnet som gemmer sig i databasen, der er IKKE kommet markant nye argumenter på bordet som gør evalg attraktivt eller noget som Danmark bør se nærmere på, NADA, ingenting - spild pengene på marcipan og nødder istedet.

Nå fuck det, jeg sad på IRC som man jo gør søndag aften. Der kom der nogle gode guldkorn, og jeg tænkte man kunne brygge lidt videre på det.

Så, hvorfor er det evalg egentlig vil fejle?!

Evalg kan ikke vise æøå og derfor kan alle partier ikke vises korrekt

Artiklen fortsætter efter annoncen

og selvfølgelig vil navne med æøå få samme problemer, så Kramshøj blive til KramshUTF8FEJL!j eller xn--kramshj-v1a (Dette er ikke en hensigtserklæring om at jeg stiller op)

"Ja, for at stemme på Ø skal du trykke på OE, og Lars Lokke Rasmussen ER Lars Løkkeridder."

Nå, men køerne på valgstederne kunne vi formentlig fixe med NemID på valgstedet :-)

Teknologien vil skulle opdateres HVER eneste gang, vi kunne eksempelvis starte med e-valg over teksttv, dernæst kunne vi have evalg over iOS4, samt app'en til ALLE Android versionerne - looooool. Android markedet er ekstremt fragmenteret og der mangler altid kritiske patches på milliarder af devices. Se for sjov skyld http://androidvulnerabilities.org/

Fakta, verden ER gået "mobile" - så det er kun oldnørderne herinde som bruger laptops og stationære, resten af verden bruger Tablets, Fablets, Toiletkompatible mobile enheder - såkaldt Internet of Shitty devices
"Denne evalgs app er designet til IE6"

Evalg - eller endnu større brug af elektronisk udstyr kræver en driftsikkerhed på strøm og nogen kommer helt sikkert til at forårsage mindst et strømudfald på min lokale skole/valgsted første gang der er evalg, for ligesom at demonstrere dette i praksis. Jeg forestiller mig en Raspberry Pi med et 434Mhz modul der kan tænde random for et Harald Nyborg fjernstyringsmodul med en god lille kortslutning.
(Hvis politiet læser dette og tænker om det er alvorligt ment, så kan I starte med at tage hadesider og korporlige trusler mod andre på internet alvorligt! og kom så tilbage til denne blog :-P)

"Der findes modeller som kan bla med evalg", ja der findes også et akademisk paper som hedder
"The Cocaine Auction Protocol: On The Power Of Anonymous Broadcast" - sjov læsning.
https://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/Papers/cocaine.pdf Det gør STADIG ikke evalg til en god ide. Det bliver hurtigt meget komplekst.

Når vi stadig ikke i 2015 kan forklare folk hvordan de skal stemme, med det resultat at der er ugyldige stemmer - så GOOOD LUCK med at forklare Fr Jensen og Hr Andersen på 85 hvad en BSOD er - som helt sikkert kommer.
"Den siger hukommelsen er løbet fuld, betyder det at jeg har stemt for mange gange?"

"Jeg fik en fejlmeddelse, og slukkede og tændte den igen - nu virker den ..."

Når emnet er omkring modeller, så kom der også en god kommentar om afstemningsmodellen til SSLUG generalforsamling som blev beskrevet:
"22:25 xxx som kraever en ph.d i matematik for at forstaa og en ph.d i perl for at kunne bruge"

Så når problemet med at lave UI på en boks der aldrig går ned og så forklar lige modellen for den gennemsnitlige politiker :-D
"Ja, denne model bruger lamda-notation, som vi kender fra første år på datalogi ..."

og forklar lige den gennemsnitlige valgtilforordnede om processen der sikrer det hele med kryptoalgoritmer og keypads.
"Først skal du initialisere HSM med PGP, og dernæst skal din PKCS-12 matche, og du skal sikre at HTTPS forbindelsen til KMD er med ECDH+AESGCM:DH+AESGCM:ECDH+AES256"

og husk lige skriftstørrelsen, " du skal bruge zoom ind ved at trykke seværdighedstasten og +/-"

og farverne - "Q: hvorfor er interfacet lavet med blå baggrund, det giver associationer!!!1111 Valgsvindel". "Jeg er forresten farveblind, og kan ikke læse skærmen". Jeg tænker det kunne løses ved at lave interfacet i 3D.

Softwarepatenter ...
"Denne evalgsapp bruger en metode der er patenteret af Firma XYZ" - god reklame på boksen

Tipstjeneste-argumentet - vi kan sikkert få Danske Spil til at lave en god automat - eller, hvorfor ikke "Stem med dit rejsekort, du skal først hen på valgstedet og checke ind, derefter hjem og godkende, så kan du tage ned og stemme" - måske min favorit :-D

Husk shielding - og fortæl alle med pacemaker at det er OK at gå ind i Faradayburet
http://www.networkworld.com/article/2868663/microsoft-subnet/hacker-builds-wireless-microsoft-keyboard-keylogger-disguised-as-usb-wall-charger.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_shielding

"Ja Hr Hansen, din pacemaker tager ikke skade af det check vi laver nu - buk lige lidt forover ..."

Det bliver nemmere?!

... fordi en blyant er for svær at forklare. Come on, vi har et system som er relativt simpelt, hvorfor SKAL det fuckes op ligesom alle de andre steder, hvor IT-sovsen laver forstoppelse.

Lad venligst være med at diskutere evalg alvorligt nedenfor, men find gerne selv på absurde situationer som evalg vil forårsage. Tænk gerne stort og kreativt, så vil jeg sove.

PS Hvis du forsøger at diskutere evalg seriøst med mig vil du ryge på mentaltblock og blive ignoreret, eller hvis det er på twitter, block - som fjernes på et tidspunkt. Sorry, det er sgu for dumt at tage denne diskussion op HVER GANG.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
9. december 2015 kl. 17:35

Ligesom på de fleste andre offentlige systemer jeg har udviklet, sagde en eller anden mellemleder "ingen tekniske fejlbeskeder", så frasen "Der skete en fejl" dækker over : Du har en forkert browser; Dit ur går mere end 30 sekunder forskelligt fra vores KIKS server; Du tastede et forkert kodeord; Du kan ikke stemme på en person med specialtegn (inkl. æøå) i sit navn; Det er blevet sommer/normaltid siden vi sidst bootede vores server; Dit CPR# er blevet flagget i et eller andet register; Din PC er ikke sat op til dansk sprog (du er sikker en hacker); Vi supporterer ikke *nix OS'er (du er sikker en hacker); Der er sket en time-out på dit sikkerheds-token fordi da vi der kendte systemet testede i samme rum som serveren var 10 sekunder nok; Du stemmer på et parti vi ikke kan lide; Du har hvide tennissokker på i dine sandaler (du er sikker en hacker); Serveren er overbelastet; Din kommunes valgmaskine har ikke fået skiftet postnr siden de lagde sig sammen med nabokommunen sidste år; Der skete en fejl;...

24
9. december 2015 kl. 08:22

En positiv sidegevinst ved e-valg vil være at efter som vi kan forvente lange svartider i stemmeboksen ender vi trods alt med at den valgte regering får kortere tid at lave nye ulykker i.

23
9. december 2015 kl. 07:34

Man skal nok kende lidt til IT-fadæserne for at synes de er sjove, men jeg synes det er fantastiske kommentarer og smiler hver gang.

22
8. december 2015 kl. 23:55

Husk at checke ud når du forlader stemmeboksen, med mindre du er på vej til en anden afstemning, så skal du checke ind igen.

21
8. december 2015 kl. 21:55

Hemmelige valg kan sikres med en robots.txt

20
8. december 2015 kl. 20:04

Der var flere der nåede det, men vi havde en off-by-one fejl, så liste A og første opstillede på de andre lister, kom ikke med på web-form'en

19
8. december 2015 kl. 19:09

Da DBA'en/sekretæren der stod for listen til papir stemmesedlerne, ikke var taget med på råd, skal de personer og partier der stiller op, selv nå at samle mindst 20.260 elektroniske underskrifter. (FB like's tæller ikke med) Vi forventer at der bliver samme antal valgmuligheder som den 3/12-2015.

18
8. december 2015 kl. 18:48

Med E-valg er der også en chance for at den kommende statsminister kan slå Charles D. B. Kings rekord fra valget i Liberia i 1927.

17
8. december 2015 kl. 18:00

Udsendes kun til borgernes e-Boks, vi forventer at komme op på en stemmeprocent, som når der er menighedsråds valg

16
8. december 2015 kl. 17:48

Grundet versions problemer med NemId, har vi valgt at login bliver en drop-down box med samtlige CPR-numre, du skal bare scrolle ned og vælge dit eget, det var hvad vi kunne nå at få til at virke, nu vi ikke fik lov at udskyde valget.

15
7. december 2015 kl. 19:18

Rapporten fra gartner stiller spørgsmålstegn ved visdommen bag brug af trancoding fra XML til H.264 i datalaget.

Vi kan faktisk ikke helt se, hvorfor man har valgt streame data fra en service til en anden i backend. Det kunne tænkes at man har stillet spørgsmålet: Hvilke protokoller bliver brugt i de services, der flytter mest data på nettet idag?

14
7. december 2015 kl. 19:10

Jeg er sikker på at hvis vi genopliver Polsag, så vil det højst koste et par Villyarder at få lavet et eValgs modul til Polsag, som kan håndtere op mod 5 stemmer i timen.

13
7. december 2015 kl. 18:31

Når folk spørger, så siger vi at kombinationen af SAP, VB6 og Matlab spagetti kode er grundlaget for at de hjælpeløse udviklere fik stress.

Men så skal man jo ikke glemme at Danmark er et IT foregangsland vel!

12
7. december 2015 kl. 18:25

Så kan vi starte med at lave en kravspecifikation der udelukker brug af eksisterende standarder og budgettere det hele med 2 Mia. Så vi sikrer os at man ikke går over budget og må bede om flere penge 6 måneder inde i forløbet (det er implicit garanteret).

Når vi har brugt 2 år på opgaven og gået 4 Mia. over budget går vi i luften med en løsning der ikke møder krav specifikationen og som slet ikke performer. Faktisk performer det så dårligt at den teoretiske minimum tid for at alle stemmeberettigede danskere har stemt er 4 dage.

Så skal vi bare finde en leverandør man kan have tillid til.... Mon ikke Nets eller CSC byder ind?

11
7. december 2015 kl. 17:05

Jeg tror at der vil være mere at vinde ved at lave noget der hurtigt ville kunne optælle stemmerne i sidste ende. Selve stemme-processen vil være som i dag, men optællingen ville kunne ske hurtigere.

Dét får du ikke nogen politiker med på - det er jo evolution frem for revolution. Så kan de ikke sige "Det var mig (migmigmig) der (med ét slag) fik indført evalg i dk". Og man kan stadigvæk ikke få resultatet i samme sekund evalgstederne lukker (som om det nogensinde ville ske med noget som helst evalg). Desuden er der ingen blinkende lamper og smarte gizmoer.

Nej - vi skal starte i den anden ende: Nu hvor Apple endelig har lavet en elektronisk blyant, er UI problemerne endegyldigt løst: Du får udleveret en iPad Pro og så er det bare ind i boksen og krydse af med ævleblyanten. Herefter lægges iPad i stemmeurnen. Når evalget lukker sender alle ipads selv resultatet til en central server over 4G netværket.

Efter milliardstor budgetoverskridelse når CSC ikke at levere den centrale server og i 11. time bliver løsningen at alle ipads over wifi printer stemmesedlen direkte ned i en anden stemmeurne til senere manuel optælling. Er man lidt behændig, kan man selv angive antal kopier...

10
7. december 2015 kl. 16:55

"Dette er ikke en hensigtserklæring om at jeg stiller op"
aaarr, kom nu!

9
7. december 2015 kl. 16:26

Folketingsvalg plejer at blive afholdt om tirsdagen, og så vil politikeren gerne se resultatet kl. 20.00 - eller eventuelt 20.01. Og det er jo et rimeligt ønske, naturligvis, som sikkert kan opnås med passende IT.

Men der er en meget nemmere løsning: afhold valget om mandagen, for så er resultatet helt sikkert klart om tirsdagen kl. 20.00 - selv om der bliver brugt papir og blyant.

8
7. december 2015 kl. 14:04

For den pris som CSC skal have for at lave et eValgs-system kunne man sikkert lige så godt sende en betroet medarbejder fra CfCs eller PET med ind i hver stemmeboks til at hjælpe med at folk udfylder stemmesedlen korrekt. Hvis man ikke har noget at skjule...

7
7. december 2015 kl. 13:32

Jeg tror at der vil være mere at vinde ved at lave noget der hurtigt ville kunne optælle stemmerne i sidste ende. Selve stemme-processen vil være som i dag, men optællingen ville kunne ske hurtigere. Der ville selvfølgelig kunne eftertælles manuelt bagefter. Hvis systemet blev lavet rigtigt, så kunne resultaterne hurtigere være inde, hvilket typisk vil være det største argument?

Ang. fejludfyldte stemmesedler: Så I de fine eksempler på hvordan stemmen ville være ugyldig? Både hjerte og sådan noget!

6
7. december 2015 kl. 12:56

Med Evalg kan man jo give sin login oplysninger til konen/naboen så kan de jo stemme for en!

Ahh... men hvorfor ikke bare bruge en app? Hvis du installerer app'en Happy Birds, så accepterer du, at den stemmer for dig, hvis du nu skulle have glemt det. For din sikkerheds skyld skal app'en naturligvis have adgang til din mail, Facebook, Twitter, telefonisamtaler og andet, så den mest nøjagtigt kan forudsige, hvad du ville have stemt.

(Og så tager den også lige via NFC en backup af dit viftekorts kortnummer og udløbsdato - bare som en service).

5
7. december 2015 kl. 11:43

Hvor sidder man henne på IRC en søndag aften? Er der nogle gode danske channels? Sidder selv mest på freenode, med nogle få channels "åbne", primært channels relateret til forskellige open source projektor jeg bruger, samt min host channels.

4
7. december 2015 kl. 11:06

Med Evalg kan man jo give sin login oplysninger til konen/naboen så kan de jo stemme for en! Det er sq da smart! Så behøver jeg ikke engang stemme selv mere! Det kan naboen gøre på vej hjem fra arbejde. Han er så god en person så han stemmer sikkert på hvad jeg siger kan skal!

tænk lige over hvor meget tid man kan spare ved at lade andre stemme for en!

ironi kan forkomme.

3
7. december 2015 kl. 08:11

Du er så bagud Henrik.. Det hele kan klares med en Facebookafstemning i dag. Det ville få valgdeltagelsen pænt op, og sikkerheden er sgu nok bedre end hos csc :-D

2
7. december 2015 kl. 00:21

Et e-valg kan jo ikke planlægges mindst 3 uger i forvejen på en måde, så man undgår en mulig solstorm, og så vil det i givet fald den indtræffer være meget juridisk svært at finde ud af om valget skal godkendes eller ej.

1
6. december 2015 kl. 23:41

Evalg giver også mulighed for at tilrette de stemmesedler som åbenlyst er forkerte. Jeg er sikker på at CSC sagtens kan lave sådan en løsning for max. 2% af BNP. Og hvis tilretningen skulle vise sig at have et bias, så er det nok blot noget vi skal være glade for.