Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvordan undgår vi IoT (Internet of Trash)?

8. april 2016 kl. 10:3022
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I den seneste uge har der i flere medier været historien om et home automation device, som bliver gjort ubrugeligt, fordi virksomheden bag ikke gider supportere det længere. "Og i øvrigt er garantien udløbet - ævbæv!" føler man virksomheden hoverer.

Det er heller ikke længe siden, at jeg opgraderede min browser og fik flg. besked, da jeg ville tilgå min netværksprinter:

Min printer virker fint, men er ikke længere en prioritet for Xerox, så de har ikke lavet ny firmware siden 2010, så jeg kan ikke bare opgradere SSL-serveren i printeren.

Jeg kan heldigvis ændre min browser til ikke at brokke sig, idet min browser er fri software, og jeg dermed har kildekoden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har også kildekoden til firmwaren i mit access point. Derfor kan jeg tilrette mit access point i modsætning til min printer. Og det betyder, at mit access point fungerer upåklageligt selv om ASUS ikke har lavet opdateringer siden 2010.

Fri software giver forskellen mellem om det er leverandøren eller mig, der bestemmer, hvornår udstyret skal skrottes.

Derfor er jeg utroligt glad for, at der nu er begyndt at være leverandører, der tager borgernes parti.

Tag f.eks. super-access pointet Turris Omnia, der lige har ramt 1 MUSD i fællesfinansiering (du kan også nå at være med). Ikke nok med at Turris Omnia er baseret på fri software, leverandøren lægger op til at supportere det langt ud over garantiperioden og at give borgerne lov til selv at supportere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eller tag laptoppen Librem som er lige ved at ramme 1 MUSD i fællesfinansiering. Igen er den baseret på fri software og har fokus på borgeren. Her går man desuden all-in på privacy.

Hvis vi ikke ønsker et Internet-of-Trash, så tror jeg vi er nødt til at fortælle det til leverandørerne ved at købe produkter, som kan leve længere end leverandørens flygtige interesse. Når du bliver spurgt om råd til indkøb af ny hardware kan du være med til at påvirke dette. Over for folk, som går ind for genbrug, er argumentet nemt: Selv hvis de ikke selv ønsker at bruge hardwaren længere, kan den bruges af andre. Modstanderne af brug-og-smid-væk burde også kunne forstå det argument. For de, som gerne vil spare penge, kan argumentet om den lange levetid være afgørende.

Jeg håber, du vil være med til at undgå Internet-of-Trash.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
24. april 2016 kl. 10:07

Hej Ole.

Tak for dit svar og tippet om IT-politisk forening. Jeg har netop registreret mig.

18
21. april 2016 kl. 11:57

Hej Jacob

Begge de to tråde er fra sommeren 2015, og der er sket rigtigt meget siden da.

Mit indtryk er, at Puri.sm lytter meget til deres community, og bl.a. derfor er det oprindelige nVidia kortet blevet erstattet af et Intel-grafikkort idag. De gør mange ting rigtigt: F.eks. har de en Warrant Canary.

Puri.sm lægger heller ikke skjul på, at der stadig er dele, som ikke er frie: https://puri.sm/road-to-fsf-ryf-endorsement-and-beyond/

Og myten om, at de "badmouther" GluGlug har jeg ikke set dokumentation for. Tværtimod: If you are interested in older hardware that currently has a free BIOS and already has FSF RYF certification you should support GluGlug.

Lakmusprøven på om det er et scam ser vi når Kramse får/ikke får sin laptop.

16
21. april 2016 kl. 11:43

så det kan faktisk være en større katastrofe at holde liv i gammelt elektronik

For et par år siden læste jeg en undersøgelse: Produktion af en stationnær koster ca. 10 gange så meget CO2 som den bruger i strøm på et år. For laptops var tallet 100 gange, og mit gæt for mobiltelefoner er at det er endnu højere. Nu kan jeg desværre ikke finde undersøgelse, så jeg kan ikke lige give dig de præcise forudsætninger.

Men pointen er: CO2 udledningen ved produktion er ikke ubetydelige.

Hvis du finder nogle opdaterede tal på det, så del dem meget gerne.

15
19. april 2016 kl. 13:02

Meget elektronikudvikling i dag, går netop på at minimere strømforbruget, så det kan faktisk være en større katastrofe at holde liv i gammelt elektronik, fremfor at smide det til "genbrug" og købe nyt.

Det er det salgstalen lyder på.

Men faktisk bruger en del ældre udstyr ikke så voldsomt meget strøm, bla. fordi det ikke er baseret på opulente processorer - så hvis behovet bare er noget der skal slentre af sted, så bruger f.eks en 386 ikke ret meget strøm.

Og herudover, så er det nødvendigt at man prøver at indse at miljø er meget mere end en primitiv CO2 betragtning.

14
19. april 2016 kl. 09:29

Ole og Henrik - og gerne andre.

Jeg er, som nævnt ovenfor, interesseret i privatliv på og med computere. Igennem denne tråd fik jeg øjnene op for Librem og PureOs, som ser ganske lovende ud for os, der gerne vil have (helt) frie computere.

Som du, Henrik, gjorde mig opmærksom på, kan det godt være fornuftigt at støtte projekter, der måske ikke giver os 100% frie computere, men er et vigtigt skridt på vejen derhen.

Jeg er dog stødt ind i nogle diskussioner og indlæg, der problematiserer Librem og ikke mindst deres salgs/reklamekampagne.

Hvis disse står til troende, er det måske direkte skadeligt for hele befri-computerne-projektet. Fx hvis folk mister tilliden til folk, firmaer eller projekter, der arbejder for frie computere.

Jeg håber I vil være med til at afklare dette?

https://trisquel.info/en/forum/librem13-fully-free-time

https://news.slashdot.org/comments.pl?sid=7767449&cid=50218561

PS: Jeg er klar over, at der kan være tale om internt personfnidder, men det virker ikke sådan.

13
11. april 2016 kl. 22:52

Henrik og Ole, tak for jeres svar.

Jeg er nok selv nærmere den 'almindelige forbruger' end de fleste herinde. Dermed er jeg også 'fucked' og måske - sådan føles det i hvert fald - mere end de fleste. Jeg ved ikke, hvordan jeg er havnet her, men uden at have nogen særlig teknisk indsigt og uden nogle særlige computerfærdigheder, er jeg alligevel meget bevidst om mange af de problemer, der relaterer sig til tråden her. Men det er virkelig svært at finde løsninger - gerne så de kan videreformidles til andre ikke (mindre) it-kyndige.

Det gælder nok i mange brancher, at det kan være svært for fagkundskaben at få essentielle problemstillinger formidlet til menigmand. Og det er selvfølgelig også et problem den anden vej, at man som menigmand kan have svært ved at finde og forstå disse essentielle problemstillinger samt ikke mindst, hvordan man skal/kan forholde sig til dem.

Jeg er glad for at se og høre, at I er nogle kompetente computer/it-folk, der har en holdning om, at it skal være åbent og gennemskueligt. Vel vidende at jeg måske har overset det, savner jeg et sted, hvor jeg som ikke it-kyndig kan både få indsigt og bidrage i disse spørgsmål. Jeg har mødt så megen venlighed og hjælpsomhed i diverse fora, og det sætter jeg stor pris på (jeg er endda begyndt at kunne hjælpe lidt også). Alligevel savner et sted, hvor man kan orientere sig om og diskutere disse problemstillinger, og hvor man arbejder på at guide til løsninger for knapt så tekniske folk. Hvis I har et bud, tager jeg gerne imod.

Med inspiration fra jeres input (her og tidligere) vil jeg holde den åbne fane højt og i første omgang holde fast i planen med at få Libreboot installeret på min x200 og så håbe på, at jeg med tiden får råd til at at købe en Librem også.

PS: Hvis I kender nogen, der kunne tænke sig at være med til at lave noget oplysning om at holde ens computer og netværk åbent for de rette og lukket for de forkerte samt hvordan man gebærder sig på nettet, hører jeg gerne om det og vil gerne bidrage. Måske som en slags 'bindeled' mellem fagkundskaben og menigmand. Jeg tænker fx på et bud eller to på opsætning af hhv computer og netværk samt guides til fornuftigt brug af begge, brug af open/free software, kryptering osv. som man/jeg læser så meget om, men som det i praksis ikke er alt for nemt at få til at fungere og bruge rigtigt.

12
11. april 2016 kl. 19:09

"Selv hvis de ikke selv ønsker at bruge hardwaren længere, kan den bruges af andre."

"For de, som gerne vil spare penge, kan argumentet om den lange levetid være afgørende."

Jeg synes der er flere faktorer involveret end bare at undgå at smide ud. Meget elektronikudvikling i dag, går netop på at minimere strømforbruget, så det kan faktisk være en større katastrofe at holde liv i gammelt elektronik, fremfor at smide det til "genbrug" og købe nyt.

Spørgsmålet er længden af levetiden, - du mener den er for lav, andre mener den er for høj - men hvem har ret?

Jeg har da sikkert nogle 10Mbit hubs i kælderen som stadig virker, dem kan jeg da godt sende til dig? Jeg mener også jeg har et fungerende bundkort med en Pentium 90 cpu og en 15" crt monitor, som du sikkert kan genbruge?

Rådet må være - "brug/genbrug med omtanke fra gang til gang" og ikke bare "genbrug", som jeg synes dit råd ligger op til.

10
11. april 2016 kl. 11:02

Eller Pound som er en ren https reverse proxy (uden caching). Jeg bruger den både privat og i firmaet.

9
11. april 2016 kl. 07:10

Det korte svar er selvfølgelig at vi skal støtte begge projekter, både med moralsk opbakning, tale godt om dem, og ved at bruge dem og købe Librem.

Jeg ville ønske at Libreboot, som er en distribution af Coreboot, virkede til alle mine maskiner. Det er et projekt hvor du selv kan modificere din bios og starte din computer op som DU vil have det. Det betyder eksempelvis at boottiden er nogle få sekunder!

Desværre er det meget få modeller og enheder som understøttes https://libreboot.org/docs/hcl/index.html og med de to FAQ entries Intel is uncooperative https://libreboot.org/faq/#intelbastards og AMD is incompetent (and uncooperative) https://libreboot.org/faq/#amdbastards

Så opsummeret "Libreboot has support for fam15h AMD hardware (~2012 gen) and some older Intel platforms (~2006-2009 gen)"

Status er at man ikke kan starte en nyere CPU uden kode som man får i binære blobs, så enten må man undvære performance og virtualisering, eller acceptere den del - som Purism så har pakket ind med Coreboot så det er så få filer som muligt.

Det kan også være at fremtiden indeholder ARM boards som overhaler nuværende CPU'er og en del ARM boards er meget mere åbne. Jeg er eksempelvis glad for BeagleBone Black, https://beagleboard.org/black

Helt almindelige forbrugere er helt fucked, de har ikke en chance, ved ikke engang at problemet findes, før deres IoT går ned og ikke kan bruges - som er Ole's pointe. Jeg mener vi skal stille krav om at "abandonware", både hardware og software er fair game, der skal være adgang til software når producenterne er ligeglade.

BTW når alt ovenstående er sagt, så anbefaler jeg ofte at have flere enheder og computere. Så hvis jeg har noget jeg vil holde isoleret giver det måske mere mening at gemme det på en (ældre) computer uden netværksadgang fremfor en laptop uanset hvad BIOS den så kører.

8
10. april 2016 kl. 15:43

Hej Henrik - og jer andre.

For mig er det her en ret interessant diskussion: Støtter man bedst frie computere ved at købe en x200 med Libreboot eller en Librem?

Jeg er ikke it-mand, så de tekniske detaljer går for en stor dels vedkommende lige hen over hovedet på mig. Min tilgang er helt klart ideologisk. Jeg er på nippet til at investere i en x200 med Libreboot, ganske enkelt fordi det (så vidt jeg kan finde ud af) er det eneste 100% frie alternativ (bortset fra Minifrees og deres amerikanske kollegers andre modeller, T400 mm).

Jeg har (desværre) ikke indtil nu tænk tilstrækkeligt på, at fx Librem kan/skal støttes som et vigtigt skridt på vejen mod frie maskiner med moderne konfigurationer. Jeg kan godt se, at synspunktet som dit, Henrik, er noget mere fremadrettet. Samtidig kan jeg ikke slippe tanken om, at folkene bag Libreboot også bør støttes. Både som applaus for det arbejde de faktisk har gjort og selvfølgelig for, at de kan arbejde videre.

Som sagt er jeg ikke teknisk kyndig, og har derfor ingen mulighed for at vide, i hvor høj grad Libreboot-arbejdet også kan rette fremad, dvs. mod mere moderne, frie maskiner. Det er jo klassisk i sager som denne, at vi, der ikke har den tekniske indsigt, i høj grad må lade os lede af ideologi, men jeg vil sætte stor pris på at høre jer fagkyndige komme med et bud på for og imod at støtte fx Minifree hhv Librem. Altså med fokus på, hvordan man støtter 'sagen' bedst.

På forhånd tak

7
8. april 2016 kl. 23:54

jeg synes nu ikke jeg ligefrem førte smædekampagne.. ;) og ja - en ikke-åben bios er trods alt et mindre problem (og de har forsøgt alt de kan for at imødegå en mulig fremtidig løsning), og jeg tror da godt at enhver kan læse pro and cons og vælge hvad de helst vil. Vil man gerne have en top-moderne bærbar, så er purism da et super godt valg - rart med en bærbar hvor man rent faktisk har sørget for at alt der kræver drivere, er vel understøttet (og ikke binære blob drivere) - så man rent faktisk kan vælge sit operativsystem rimelig frit - uden at miste funktionalitet, batteritid etc.

Så hvis man er typen der ellers ville have købt en mac - så er den da klart et godt valg. Nu er jeg jo bare typen der bruger en konsol og så lidt browser og thunderbird.. så mine krav til ressourcer ikke så forfærdelig store.. og jeg bruger alligevel LXC til virtuelle som oftest.. det kræver jo ikke de store ressourcer ;)

5
8. april 2016 kl. 18:52

Det må kunne lade sig gøre at sætte nginx op som en proxy for din printer, så vil nginx kunne dekryptere forældet ssl og kryptere med TLS, dermed er problemet løst :-D

4
8. april 2016 kl. 17:59

hold nu kæft med det lort og smædekampagne,

Sorry, klavs - ikke møntet på dig - du spreder bare det samme lort som alle mulige andre tåber. Jeg bestilte STRAKS en Librem 15 da jeg så det, og har nu ventet mere end et år på den ... burde komme her i April.

Grunden til at jeg stadig er stor FAN af Purism er at:

  • De forsøger at lave noget moderne
  • De laver noget konkurrencedygtigt, bedre deal med early bird, men små produktioner giver dyr elektronik
  • De prøver ALT hvad de kan for at designe en laptop som er åben, check listen over chips og hardware
  • De arbejder konkret på at få åbnet de sidste dele - peg lige på andre der gør det. Libreboot folkene laver bare et FAQ om at du måske kan finde 20 modeller fra før 2013 at køre deres 100% åbne.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt at open source purister, pun intended, spreder galde og pisser rundt med X200 som "alternativ". Det er en fucking old laptop, som du idag kan slå folk ned med, men ikke køre eksempelvis virtuelle maskiner på.

JA, indrømmet - for at boote en moderne Intel, eller AMD CPU, for den sags skyld - så SKAL du bruge nogle blobs, binære klumper vi ikke kan ændre, ikke kan pille ved, som ikke er frie. Ja, der er også et helt operativsystemlignende dims i Intel ME, management engine. Det er noget snavs, og jeg elsker at læse Joanna Rutkowska skrive lange papers om det!

MEN FFS, hvis vi overhovedet skal i den retning skal nogen igang med at lave noget hardware der er lækkert, performer, som man reelt kan anbefale som alternativ til den Macbook som folk bruger idag!

Så er min Librem 15 100% fri, nej, alt efter hvad vi sætter pris på så rammer vi et sted mellem 80-100% - med vilje sat lidt bredt. Den kan dog have op til 32Gb memory, har en moderne CPU, OG kan køre Qubes 3.1 out of the box! Den sparker røv på en X200 til hver en tid og til hver en opgave!

DET er vejen frem, og kunne vi ikke støtte op om gode initiativer, eller vil du hellere fortsætte med at købe hos de sædvanlige som ihvertfald SLET IKKE forsøger at åbne op.

NB: Jeg hørte Libreboot på FOSDEM, og selvom det er prisværdigt bliver vi nødt til at være mere pragmatiske i min optik. /me finder asbestdragten frem :-D

3
8. april 2016 kl. 15:42

Er vel kun at nuke alt skrammel udstyr man finder, så kunderne blir væk. Så skal der nok blive fokus på sikkerhed :) Personligt er jeg ligeglad om de sikrer deres produkter fordi de mener det godt eller de er bange for kunderne bliver væk. Lortet skal bare være så låst ned som det er muligt.

2
8. april 2016 kl. 15:19

Libreboot X200 er også et godt valg, men lider af, at den baserer sig på ret gammel hardware: Du kan f.eks. ikke proppe 16 GB RAM i den. Jeg er heller ikke så begejstret for, at Lenovo (som ikke har ambitioner om at respektere mine rettigheder) tjener hver gang du køber en X200.

Puri.sm er klar over problemet med boot: https://puri.sm/posts/roadmap-to-a-completely-free-bios/ og har et mål om at gå længere end bare RYF: https://puri.sm/road-to-fsf-ryf-endorsement-and-beyond/

Selv hvis det ikke lykkes dem at få frigivet BIOS firmwaren, så er vi ret tæt på en maskine med 100% fri software: https://puri.sm/posts/purism-software-freedom-deconstructed/