Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvordan undgår vi data-farerne - med afholdenhed eller viden?

4. maj kl. 12:048
Hvordan undgår vi data-farerne - med afholdenhed eller viden?
Illustration: Microsoft og Martin Bonde, 280.

At sige til folk de helt skal stoppe med at bruge google og sociale medier for at undgå datamisbrug svarer lidt til at fortælle unge mennesker at afholdenhed er den bedste måde at undgå kønssygdomme og graviditet.

Vi ved jo godt at når vi tager vores skridttæller-armbånd på og bruge google maps - ja så ved Google hvor vi befinder os. Når vi laver en tiktok-video ryger vores data til Kina. 

Og skulle vores regering pludselig beslutte sig for en super restriktiv abortlovgivning så skulle myndighederne nok finde ud af om man var blevet gravid (og måske på vej til udlandet for at få foretaget en abort). Enten ved hjælp af ens menstruations-app eller ens adfærdsdata. 

Og så er der den bobbel jeg befinder mig i på de sociale medier. Mister jeg perspektivet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er i hvert fald masser af både reelle farer som fx Pernille Trangberg er inde omkring og dommedagsprofetier (“se selv denne video, hvor en tilfældig mand fortæller om hvordan jorden går under med chatGPT”)

Afholdenhed eller viden?

På den anden side har man vænnet sig til at tingene bare kører. Jeg oprettede en profil på Mastodont men har aldrig rigtigt fået det til at virke, for jeg mangler lidt en algoritme der kender mig og ved hvad jeg vil have. Så jeg sniger mig stadig skyldbevidst på Twitter til Elon Musk og co.  

Og den offline-bobbel jeg befinder mig i til daglig er væsentlig mindre end den jeg befinder mig i på sociale medier. Og interessant nok er Mastodont vel egentlig mere bobbel-agtigt end Twitter.

Det er også bekvemt at google ved hvad jeg interesserer mig for, og ligesom forstår at sætte det søgningshit øverst som jeg har brug for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Data og databrug er kommet for at blive og vi må nu finde ud af hvordan vi - og uden for silicon valley og Kina - kan udvikle teknologi der er til gavn for borgerne. 

IT-faglig dataetik

Det er derfor jeg er gået med i ATVs nye (it)-faglige dataetiske råd. Ikke fordi alting har et nemt tech-fiks, men fordi problemer og løsninger ofte er både menneskelige og teknologiske.  

EU-lovgivning må blive en del af løsningen (for os EU-borgere). Men det kræver også nogle veludviklede tekniske løsninger der kan hjælpe dataindsamlerne og dataejerne med at håndtere hvem der skal kunne se din data. Fx kunne man skele til https://dataforgoodfoundation.com/  Det kunne man måske bruge resourcer på at udvikle det næste halve år fremfor en tænkepause? 

For at forstå hvor din data ender og hvad der sker i techgiganternes algoritmer kunne det være en god hjælp hvis du havde haft teknologiforståelse i folkeskolen og på ungdomsuddannelsen - ikke? Man kan jo starte med en uge om året https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/dataetisk-ungeraad-indfoer-en-tech-uge-i-folkeskolen-for-at-styrke-unges-medborgerskab - men it er så meget en teknologi der limer vores hverdag sammen at vi ikke bare kan have det en uge om året for at forstå hvad der foregår i maskineriet.  

Så lad os sammen at prøve at forstå hvordan sprogmodellerne virker og hvordan man bygger sin egen model til fremme for formål der gavner menneskeheden frem for (næsten kun) at diskutere de farer der måske kommer. Og overlade udviklingen til land eudenfor EU.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
11. maj kl. 14:20

Der er generelt mange dumme stavefejl i blogindlæggene. Én blogger er særligt slem

5
10. maj kl. 15:29

En blanding af afholdenhed og viden er nok mit bedste bud.

Man må afholde sig fra visse kilder til "viden", og man må vide, hvad man bør afholde sig fra.

3
8. maj kl. 18:38

Med viden. Men viden kræver information og debat.

Fx når Sine ovenfor skriver "Det er er så bekvemt at google ved.."

Nej det er det ikke - det er dumt! Ikke fordi sølvpapirshatte siger det, men fordi det giver os alle skyklapper på! Hvis jeg et gange par gange havde læst- eller klikket på et MAGA budskab, vil jeg straks få flere Trump-venlige indslag i mit feed ikke? I USA der som sædvanlig er 10år foran os andre, kunne en republikaner aldrig finde sig til rette med en demokrat fordi deres SoMe præferencer og google bobler udelukker dem fra hinanden og fra enhver dialog. Det er mao. os om 10år!

Jeg er også ret sikker på at Sine - og de fleste her - opfatter sig selv som rationelle mennesker. Men hvor rationel er man, når man hellere vil have et sponsoreret indhold end et faktisk svar på det man spørger om??

Og der ER meget bedre alternativer til google! duckduckgo.com giver dig fx et langt bedre svar end google uden bias og hvor du ikke skal scrolle dig ned til side 2 for at komme forbi de "sponsorerede svar" (dvs reklamer på nudansk .. undskyld google'sk) Og på min apple's bing-kort eller openstreetmap er også fuldt lige så gode eller bedre end google's kort. Det synes min kone ikke fordi hun har vænnet sig til det.

Men jeg elsker den måde Sine sidestiller tiktok og google;

For Tiktok er udskældt for at SLUGE data til sig. Men Googles chromebrowsere sluger endnu flere data til sig end tiktok!! (Check bare dataindsamlings-deklarationen på Apple appstore).

Og er det så bedre at en multinational skatte-unddragende virksomhed overvåger dig og sælger dine data hver dag, end at Kina MÅSKE kan få adgang til dine data og muligvis engang kunne finde på at bruge dem mod dig?? Jeg er heller ikke meget for Kinesisk overvågning, men hvem HAR fingrene i kagedåsen her? Ja Google

Mvh Henrik

2
8. maj kl. 16:21

Viden... ALTID viden - i min optik.

Gerne en slags OBS - Oplysninger til Borgerne om Samfundet (hvad end der blev af det?)

Online PLUS offline

1
8. maj kl. 15:50

Yes, uden praktiske offentlige erfaringer med LLM er forbuds-debatten meningsløs.

Ironisk nok sender https://dataforgoodfoundation.com/ som det allerførste strax besked til Google om at jeg har besøgt den pågældende side via i.ytimg.com.

Herunder headers med referer, user agent, samt i Chrome en x-client-data som angiveligt er et device unikt id. Data der ifølge GDPR er persondata.

Altsammen efter jeg har afvist alle Cookies. Som selvfølgelig er en anden snak, men alligevel.

Data for good skriver "Vi deler ikke dine oplysninger med nogen, medmindre vi er forpligtet ved lov."

Men alle kan inspicere for sig selv i browserens netværkslog, at det gør de alligevel for alle besøgende på deres website.

6
11. maj kl. 10:22

Browserens netværkslog afslører kun den "dumme" og mest udbredte form for brug af trediepartskode og deling af data, nemlig når der loades direkte i browseren.

Den "intelligente" form for deling af data sker via serverne og vil være fuldstændigt skjult for brugerne.

9
11. maj kl. 14:27

Browserens netværkslog afslører kun den "dumme" og mest udbredte form for brug af trediepartskode og deling af data, nemlig når der loades direkte i browseren.

Der er masser af måder at behandle persondata på ulovligt.

Men når en organisation, som slår sig op på styring af egne data og ingen dataudveksling uden samtykke, tydeligt ringer til Google på første page load...