Hvordan man uden de store penge opretter 15 nye datterselskaber på 12 måneder
Det er i disse dage netop 20 år siden, at Columbus IT Partner indenfor kun 12 måneder fik oprettet 15 udenlandske datterselskaber, og det giver måske stof til eftertanke at kigge tilbage på hvorfor og hvordan dette kunne ske.
Mennesker mødes og sød musik opstår
Man kan vel sige, at det hele starter, da Søren Dolberg i efteråret 1989 møder Michael Gaardboe, og de sammen beslutter, at Michael skal starte en afdeling af Dolberg Data i Århus. Søren, der driver Dolberg Data i Odense, får 60% af anparterne i det nye selskab, mens Michael får 40%.
Dolberg Data, der er forhandler af Concorde Økonomi fra Damgaard Data og har stor succes med at vinde projekter hos specielt de lidt større kunder, beslutter i efteråret 1990 at oprette Dolberg Data Øst, der får kontor i Hvidovre. Selskabsteknisk ejes kontoret på Sjælland 100% af Dolberg Data i Århus.
I foråret 1991 frigiver Damgaard Data Concorde XAL, som gør det muligt at betjene langt større virksomheder og giver forhandlerne værktøjet (XAL = eXtended Application Language) til at udvikle de funktioner, som kunderne har brug for, og som standardproduktet ikke måtte indeholde. Dolberg Data er nogle af de første til at se potentialet i denne platform og investerer i at lære produktet at kende samt komme ud til specielt produktionsvirksomheder, som på dette tidspunkt har et stort behov for bedre styring og optimering af deres forretningsprocesser.
Forretningen med det nye Concorde XAL produkt går rigtig godt, og i 1992 lykkes det at lande en meget omfattende ordre til Grønlands Hjemmestyre, der både giver likviditet til og mod på at få flere store projekter. For at styrke indsatsen i Østdanmark henter Michael Gaardboe i foråret 1993 Lars Andersen ind som chef for kontoret i Hvidovere. Lars Andersen, der samtidigt køber 30% af Sjællandskontoret, kommer fra det danske datterselskab af Digital Equipment Corporation (DEC), hvor han havde været trainee og senere salgskonsulent på netop Concorde XAL, som DEC i 1991 indgik en markedsføringsaftale med Damgaard Data om.
Skilsmisser kan også være lykkelige
I 1994 bliver Søren Dolberg og Michael Gaardboe enige om, at deres veje skal skilles, og Michael køber Søren ud af Århusselskabet. Herefter fusioneres selskaberne i Århus og København, og der skiftes navn til Columbus IT Partner (CITP). Både Michael og Lars ser store muligheder med Concorde XAL og er enige om, at der skal fokuseres på nysalg, hvor dækningsbidraget på projekterne på grund af de medfølgende softwarelicenser er størst.
I årene 1994 og 1995 gennemfører CITP mange projekter med danske produktionsvirksomheder og oplever, hvordan virksomhederne overvejer og rent faktisk også lægger store dele af deres produktion til Østeuropa. Michael ser her en mulighed for at støtte kunderne, hvis man kan tilbyde at implementere Concorde XAL i de lande, hvor de søger hen, og i 1995 vinder man et projekt, der netop kræver en leverance i Polen. Man får kontakt til en IT-kyndig polak, der også behersker det danske sprog, og med denne får man oversat Concorde XAL til polsk. For også at kunne hjælpe kunden lokalt, opretter man sammen med polakken Columbus IT Partner i Polen. Da man ikke ønsker at bære hele risikoen, opfinder man et koncept, hvor den lokale partner får eller beholder 51% af aktierne, mens CITP køber 49%. Da man heller ikke har så mange likvide midler at investere for, betaler man med et beskedent kontantbeløb, det første kundeprojekt, sit brand og en stor pose fejlrettelser til Concorde XAL.
Damgaard Data går internationalt med IBM
Da IBM i foråret 1994 køber 50% af Damgaard Datas udviklingsafdeling, kan CITP se, at der for alvor står internationalisering på programmet. Efter at have øvet sig lidt på Polen og de Baltiske lande ændrer CITP i begyndelse af 1996 sin organisation, så de danske aktiviteter bliver samlet i et separat selskab under ledelse af Karsten Thomsen, mens der oprettes et ny moderselskab med navnet Columbus International, hvor Lars Andersen bliver adm. direktør, mens Michael Gaardboe som formand for bestyrelsen sætter sig for bordenden af det hele. Til at drive de internationale aktiviteter udpeger man Jan Olesen, som er kommet til via et tidligere opkøb.
En central kerne med lokal implementering
I sin dialog med de store danske virksomheder, der opererer internationalt, erfarer man et stort behov for en modernisering af den interne IT-infrastruktur, hvor moderselskabet har hånd i hanke med investeringerne og ønsker at sikre en rimelig ensartethed i systemerne, men hvor de lokale datterselskaber også kan få landespecifik funtionalitet, lokal støtte til implementering og løbende service. Columbus designer herefter et koncept, hvor man med udgangspunkt i Concorde XAL kan udvikle et kernesystem med den funktionalitet, som forretningen globalt set kræver, for så herefter at implementere denne løsning på det lokale sprog, med landespecifik funtionalitet, med lokale tilpasninger og med støtte fra lokale Columbusfolk.
Dette koncept bliver en bragende succes og med den nye organisationsstruktur har CITP skabt det organisatoriske fundament for den internationale vækst, der starter med oprettelsen af 15 nye datterselskaber på 12 måneder. Da de første aftaler er i hus, bliver de næste noget nemmere, og da man altid har et kundeprojekt med under armen og flere i udsigt, glider det hele nemmere på plads.
Internationaliseringen kører på denne måde lige i hælene på kundernes ønsker og medfølgende budgetter og sikrer, at CITP har dækning for sine investeringer i nye datterselskaber lige fra første færd. Man kan måske spørge, om man kan kalde et selskab, man kun ejer 49% af for et datterselskab, men det var der ingen der gjorde, og CITP kunne med sin internationale udbredelse vinde flere nye og store internationale projekter, der igen forstærkede positionen og udbredelsen.
Oprulning og børsnotering
I 1998 er Columbus IT Partner så solid en virksomhed, at man 18. maj kan blive noteret på Københavns Fondsbørs, hente over 200 millioner friske kontakter hjem og i slutningen af december samme år ligge med en børsværdi på over en milliard. Som forberedelse til børsnoteringen køber CITP de sidste procenter, der skal til for at få kontrollen og konsolideringsretten til de udenlandske selskaber. Man betaler med aktier i moderselskabet, der efter børsnoteringen forventeligt bliver meget værd og frem for alt likvide. Ikke dårligt for en virksomhed, der ”bare” var startet som forhandler af Concorde XAL i Jylland.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.