Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvordan kommer smittestop-app til at blive en succes? En rose med otte torne ...

22. juni 2020 kl. 09:2230
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I min forrige blog fremturede jeg, at den på det tidspunkt ikke lanceret app næppe ville få den store succes. Det blev mødt med juhu-råb og klap på skulderen. Enigheden var stor.

Min præmis var, at jeg ikke troede på, at folk vil tage den til sig. Ydermere ville den koste 20 mio. kr. Den vil kun blive brug forventeligt i seks mdr. Erfaringerne fra andre lande viste, at en sådan app ikke havde den ønskede effekt. Den danske app kunne lige så godt droppes, var den hårde konklusion fra min side.

Den app har man så kunne downloade siden i torsdags. Magnus Heunicke sagde i pressemeddelelsen i torsdags, at det bliver et konkret værktøj i kampen mod Corona. Hatten af for de gode taleskrivere på Christiansborg – retorikken fejler ikke noget. Heller ikke reklamen for denne app.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver spændende at følge, hvordan vi som danskere tager denne app til os.

Jf. en poll på DR vil ca. 80% downloade denne app. I det første døgn blev appen downloadet en kvart mio. gange. I går var meldingen at det var 300.000, som havde downloadet den . Det bliver udråbt som en rekord, men det er ca. 5 % af den danske befolkning, så der er lidt tid til, at vi når det adoptering, som folk angiver på DRs side. Når vi det?

Der var godt nok mange kritikere, inden appen blev lanceret. Jeg er selv en af dem. Måske er det tid til at æde sin egen hat? Hvordan kan den app – når nu den er der – blive en god succes?

Der er et behov!

Jeg bliver ved med at søge tilbage til mit fag omkring business case og gevinstrealisering. I hvilken som helst business case skal der redegøres for, om vi har et behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har tidligere nævnt, at målinger er vigtige – og den manglende test i starten af denne pandemi medvirkede til, at vi navigerede med bind for øjnene.

Der var et toneangivende nøgletal, som vi kunne stole på: Antallet af indlagte. Nu er antallet af indlagte nærmest ingenting. Vi har brug for at styre denne pandemi på anden måde – for den er derude. Og den bliver ved med at smitte vildt (af grunde som jeg ikke helt forstår, men jeg er jo heller ikke virolog), og det er nærmest breaking news hver gang.

Med åbning af grænser og folks vilde trang (det forstår jeg godt) til at være sammen gør, at vi alt andet lige vil blive mere eksponeret. Det er rudimentært. Nu hører vi også om smitte mellem mink og mennesker. Denne sygdom bliver ved med at overraske.

Vi vil ikke tilbage i huse og lejligheder, og økonomien har brug for at blomstre igen. Dvs. smitteopsporing er supervigtigt, ellers løber det løbsk igen i en evt. bølge to.

Hvad er løsningsalternativerne?

Step nummer to i en business case er en opremsning af alternativer ud over det, som allerede gøres i forvejen. Lad os forestille os to nye tiltag: a) Der er en manuel og b) der er en app. Giv mig gerne input til andre alternativer, så behandler vi det i en efterfølgende blog.

Ad a) Den manuelle

Den manuelle metode er kendetegnet ved, at man render rundt med en lille notesblok og noterer, hvem vi har været sammen med i løbet af en dag. Når uheldet så er ude, tager man sine lille notesblok frem og siger til den person, som ringer fra Patientstyrelsen, hvem man har været i kontakt med. De bliver kontaktet for at få at vide, hvad de så skal gøre.

Easy … men nok ikke gangbart.

Det koster 5,6 mio. notesbøger (én per borger), som kan købes i Kina for en ti’er. Ca. 56 mio. kr. til at starte med (der er nogle som ikke kan skrive i bøgerne og nogle smider sikkert sin væk). Dertil skal lægges dem, som skal sidde i det call center og opsøge smittespor. I min seneste blog var det vurdering, at vi havde brug for 1.800 personer (hvis man fulgte det engelske eksempel). Dvs. en lønomkostning på antageligvis 387 mio. kr. Dvs. nok en halv mia. kr., inden vi får set os om. Måske mindre.

Som jeg har underholdt med tidligere, så har jeg selv været smittet (den famøse tur til Ischgl). Mens jeg var syg (uden at vide det), sad jeg i en bus med 60 andre, og gik gennem Innsbruck lufthavn, hvor har jeg nok passeret 500? Siddet i fly med 300 andre, og sluttede turen med at gå gennem Københavns Lufthavn (Hvor mange har jeg ikke passeret der?). For at bare nævne en enkelt dag inden det blev konstateret, at jeg havde Corona …

Det med notesbøger kommer nok ikke til at virke.

Ad b) Der er en app

”Er der en app for det” … ja. Nu er der.

Princippet enkelt. Appen registrerer, hvem du har været i nærheden af. Bliver du syg, så vil den advisere dem, du har været tæt på i en periode bagud. Du skal ikke gøre andet end at downloade den og have din telefon på dig.

Easy … men alligevel har den rose torne.

Den officielle pris: 20 mio. kr. (hertil skal lægge de dele til, som er udviklet pro bono).

Den reelle pris bliver nok en del mere, da der bl.a. stadigvæk skal være én organisation omkring den. Jeg taler meget om TCO af løsninger. Et godt gammeldags Gartner begreb, hvor alle omkostninger til at drive en service skal regnes ind. Nuvel – der er nu langt op til en halv mia. som det manuelle alternativ. Det er her I godt må udfordre mig (igen).

Hvad er det for torne den der rose har? Jeg mener den har otte …

Det er helt tydeligt, at gevinsten ved denne app er, at vi som samfund kan stoppe noget, som kan eksplodere i hovedet på os. Dvs. et behov inden en evt. vaccine kommer. Grundpræmissen i enhver business case er, at der indføres en enabler (app i dette tilfælde), som kommer med nogle funktioner. Disse funktioner skal bruges inden nogen form for gevinster opstår. Hvordan får vi så denne app til at blive brugt/dowloaded? Hvordan får vi den til at blive en succes?

Mit opråb her er, at myndighederne bliver nødt til at adressere borgernes bekymringer. Ellers er der ikke tillid til projektet. Tillid er bare nøgleordet. Der ligger en kæmpe opgave her. Ved godt at DR har gjort et forsøg, men det er slet ikke nok.

1) Den virker kun, hvis alle har den!

Udsagn i min seneste blog var, at alle skulle have den. Ellers virkede det ikke.

Det har været oplyst mig, at SSI har foretaget simuleringer, som viser, at bare 30-40% ville bruge den, så har det en effekt på reduktion af smittekæder. Internationale studier viser, at det skal være 60%. Men har folk tillid til den undersøgelse? Hvad er rigtigt?

Spørgsmålet er også om dem, som er i risikogrupperne kan blive beskyttet? Vil det være dem, som ikke har appen, da de ikke har en telefon eller deres telefon er for gammel? Hvad betyder det, hvis Danmark ikke når dette tal, jf. Version2 artikel om brugen i andre lande?

Rigtig mange har brug for oplysning om dette. Lade kritikkerne få lov til at ytre deres bekymringer og få udfordringerne adresseret. Så det er bare om at sætte i gang.

2) Teknikken virker ikke!

I min seneste blog blev Anders Kjærulff citeret. Hans vurdering er, at løsningen vil give en række fejl.

Har han ret? Hvis han har ret, vil det forsat give en bedre stop af smittekæder? Ingen ved det. Og tvivlen kommer ikke appen til gode. Der er virkelig brug for oplysning på det punkt, hvor alle kritikpunkter bliver adresseret. Få den youtube kanal startet, så alle aspekter bliver belyst.

3) Tech kritikkerne vil få has på den!

Nogle influenceres vil tale ondt om den ud fra et tech synpunkt. Jeg er ret sikker på, at denne app er designet efter alle kunstens regler, Security by design etc.

Men der er sikkert en eller anden, som alligevel finder et lille hul et sted. Og så bliver der en stor sag ud af det. Skal det her initiativ, så dø pga. det? Jeg er ret sikker på, at partnerne bag denne app vil gøre alt for at få alle huller lukket asap, så de vil gerne lytte til andre, som har fundet noget, som de ikke selv har fundet. Tror også de gerne både belønner og hylder.

Den negative bliver sværere at styre kommunikativt.

4) Der er ingen, som vil downloade den pga. frygt for overvågning!

Uha – staten skal ikke se i vores gøren og laden.

Der er blevet lovet højt og helligt, at den løsning er total anonym. Det var hele tanken med at bruge den API fra Google/Apple. Igen har vi tillid til FANG’er?

I andre situationer oplyser vi lystigt, hvor vi er, og hvem vi er. Fx datingappen Happn som fungerer ved, at en mand kun fik de kvinder op i sit feed, som han havde passeret. Eller Endomondo eller andre tilsvarende træningsapps.

Det er åbenbart kun i nogle tilfælde, at vi forbeholdne for at dele vores whereabouts.

Efter to dage har 9 % i Tyskland downloaded appen, der er bygget op som den danske app. De er kendt notorisk for at hade at blive overvåget. Derfor er kontanter så udbredt i Tyskland i forhold til DK.
Måske ser vi det samme billede i Danmark? Eller kommer vi til at opleve en større udbredelse? Succesen afhænger af, om tilliden til løsningen øges.

5) Appen er ikke relevant længere!

Jeg har mødt udsagnet, at man ville ikke downloade denne app, da den ikke længere er relevant.

Hvis der er så få tilfælde af smittede, at det faktisk er ligegyldigt? Eller hvis vi får en anden bølge? Der er virkelig brug form at der kommunikeres de statistikker ud, som gør, at behovet kan ses som reelt. Udfordringen er, at befolkningen virkelig begynder at miste tilliden til regeringen.

6) Den app er ikke relevant for mig!

Den gode gamle ”what is in it for me?”. Jeg har talt med mange, som bruger dette som begrundelse. Jeg selv tænker det samme, da jeg har vært syg og dermed (burde) være immun. Hvad så når jeg ikke er det? Hvornår er det? Burde jeg ikke vise samfundssind og downloade appen bare for at være sikker?

Hvis vi skal punktere denne holdning, så skal vi på en eller anden måde skabe et samfundssind og bede alle om at bruge deres fornuft og samvittighed, så denne app bliver downloaded.

7) Den skulle være gratis!

Det er en anden shit-case, som fylder meget hos mange: Den skulle være gratis, men det blev den så ikke.

Det er ikke første gang i historien, at en gave er vendt til en negativ historie. Bare tag Operaen som et eksempel. Hvor meget skal københavnerne betale til driften af Det Kongelige Teater, og hvor længe skal de blive ved med at betale for opera, ballet og skuespil på nationalscenen?

Jeg forstår godt at en giver ”capper” sin gave. Det svare lidt til at sige til en: Jeg vil gerne give dig en cykel, men jeg giver for 4.000,- Hvis du skal have for mere, så må du selv betale. Hvis den går i stykker, så må du selv betale. Hvis du vælger nogle andre hjul efter du har fået den hjem, så betaler du selv. Bliver den stjålet, så køber du selv en ny.

Giver bliver bare skurken her. Det kan være der så ikke bliver flere som gider at give, da der kun er utak? Eller er det som den gode Spies sagde ”Dårlig omtale er bedre end ingen omtale”?.
Udfordringen her er, at det ikke hjælper på det overordnet formål – nemlig at stoppe smittekæderne. Trist at folk ikke kan se gaven i stedet for det negative.

8) Der er ikke et internationalt samarbejde!

Og så virker den ikke! Jo men nok ikke optimalt. Men den app vil alligevel understøtte en stop af smittekæder, hvis vi er mange i Danmark, som har den. Vi får ikke alle, men vi får det stoppet. Det er et vigtigt budskab, som skal ud.
Vi mangler det internationale arbejde. Apple og Googles løsning understøtter dette, men det kræver at det internationale arbejde starter på et andet niveau end det tekniske.

Skal jeg så i gang med at æde min gamle hat?

Lige nu tænker jeg ikke, at jeg skal i gang med at æde min gamle hat.

Jeg tænker også, at myndighederne har en kæmpe opgave foran sig, inden jeg kommer til at gøre det.

Men vi har brug for at effektivt stop af smittekæderne. Et eller andet sted, så er app måske det bedste bud! Så derfor er jeg villig til at starte en marinering af den hat, så den er mør og klar til at blive spist. Vi har virkelig brug for en smitteopsporing.

Hvad mener du? Hvordan kan du hjælpe til det bliver en succes? Hvordan kan jeg?

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
28. juni 2020 kl. 00:12

Det er en af årsagerne til den manglende tillid.

Det er jo det. Dog vil det kræve en god mængde dagslys at fikse det, altså den kommunikation der skal til skal være samtlige tekniske detaljer, og gerne incl. kildekoden, hvis det skal batte noget. Og så skal kommunikationen gerne være fri for politisk spin.

29
24. juni 2020 kl. 12:58

Som jeg har forstået det, giver app'en ikke værdi før end at 70-80% af befolkningen (i Danmark) har app'en.

Det er her, hvor vandene bliver delt.

Undersøgelserne peger lidt i alle retninger her. Derfor bliver vi efterladt her med, at vi skal have en holdning til, hvornår er det så en succes. Er det 30%, 50% eller 70-80%, som du angiver. Eller det når det første 20 smittekæder er brudt?

Personlig tror jeg på at vi skal måle i antal smittekæder, som er brudt. Og gør det til måltallet, som vi kikker på. Det kræver så at et andet måltal - antallet af apps i brug (ikke downloaded) - er højt. Erfaringen kan kun vise, hvordan sammenhængen mellem de to måltal vil være. Lige nu er det simuleringer vi basere det på. Det er det bedste vi kan lige nu. Det har bare nogle gange tendens til at blive romatiseret, så dimmeren bliver lavet. Om det er det i dette tilfælde kan jeg ikke sige noget om. Det skal eksperterne sige noget om.

27
23. juni 2020 kl. 17:24

Der er vel et relativt stort sammenfald mellem gamle autoritetstro nisser og så DR seere. Og begge udgører vel en forhåbentligt hastigt svindende del af befolkningen.

Dem, som vil holde sig velinformeret har ikke tid til det tendentiøse lal DR kommer med og finder selv informationer fra hele verden, som praktisk talt altid (samlet set) er bedre og mere fyldestgørende på alle måder.

25
23. juni 2020 kl. 11:24

En meget pessimistisk tilgang. Det her er ikke en case, hvor det behøver at virke 100% for at være en succes. Hvis vi når op på 50% udbredelse, vil der være 25% chance for, at den modtagende part får besked efter at have været tæt på en smittet. Det må da gøre en kæmpe forskel i forhold til at dæmpe smittens spredning.

Vi kan også lege med eksponentialfunktioner. Det kan man ofte få ekstreme resultater ud af. Hvis du fjerner 1% af infektionerne fra hver inficeret, så vil du med en generationstid (serial interval) på 5 dage have ca. det halve antal tilfælde efter et år. (1-0.01)^(365/5)=0.48.

24
23. juni 2020 kl. 09:55

Problemet i al snak om app'en er at nogen tro at den kan/skal bruges til al smitteopspring. Det skal og kan den ikke.

Ideelt set fanger den de situationer hvor man er er tæt (1m?!?) sammen i >= 15 min (!?!)

Dvs. middagsselskaber, offentlig transport og koncerter. Men ikke gåtur på strøget, løbetur om søerne eller indkøbsturen til Aldi.

For mig at se er manuel smitteopsporing meget bedre til middagsselskaber og kollega-opsporing. Altså til folk man kender og ved man har været sammen med. For vi ved godt hvilke mennesker vi har spist sammen med de seneste 20 dage. Men måske kan den fange noget ifm offentlig transport og kulturtilbud?

Jeg downloader måske app'en til en gammel tlf når jeg skal til koncert eller med offentlig transport. Men indtil da forventer jeg at blive fanget af manuel opsporing.

Mvh Henrik

Ps. Jeg tror heller ikke app'en ville fange nogen smittekæde ifm demonstrationer, da man ikke går ved siden af det samme menneske (som man ikke kender) i 15min.

23
23. juni 2020 kl. 00:23

I min optik vil vi kunne bruge pengene meget bedre på vedblivende folkeoplysning om hygiene, afstand osv., men vel at mærke uden det bliver hysterisk så det giver bagslag, og lettere tilgang til test, hvor man kunne have tillid til at ens DNA ikke endte i en biobank mv. - og måske bruge midler på udvikling af gør-det-selv-tests ala graviditetsprøver.

 1. Der ér vedblivende folkeoplysning. I radio, på reklamer i bybilledet, i højttalerudkald. I reklamer på hjemmesider. Jeg har svært ved at se, at man skulle kunne gøre mere uden at det netop bliver hysterisk.
 2. Den tillid får vi vel aldrig igen. Men godt det samme at testcentrene begynder at blive lukket ned igen: https://www.odense.dk/presse/nyheder/nyheder-2020/testcenter-nordoest-lukkes-ned
 3. Den udvikling pågår allerede. Men det tager tid. Senest kom der en antistoftest med meget høj nøjagtighed (https://www.dr.dk/nyheder/indland/nye-antistoftests-er-97-procent-noejagtige-den-kan-vise-hvor-mange-der-har-vaeret).
21
22. juni 2020 kl. 22:34

Når man som jeg har livsvarig kræftsygdom, som gør, at jeg højst sandsynligt vil dø, hvis jeg får Covid19, er man taknemmelig for alle små og store forsøg på at stoppe sygdommen, også selv om jeg ikke bryder mig om overvågning.

Man kunne have prøvet med en anden metode, der kobler folks temperaturtagning sammen med en app. Det har et amerikansk firma, der sælger termometre gjort.

Jeg har skrevet følgende til Kåre Mølbak, hvor relevante links til produktet er indeholdt:

Kære Kåre Mølbak

Tak for jeres store arbejde med Covid19.

Jeg er i risikogruppen, så følger levende med og har indberettet til jer ugentligt og downloaded jeres app.

Som bekendt er succeskriteriet med appen, at tilstrækkelig mange downloader den. Det kan jo godt blive et problem.

Er I opmærksomme på, at der nu findes smart termometre, der kan spore smitteklynger. Staten kunne fx forære et termometer til alle husstande for at få effektiv klyngesporing. I betragtning af, hvad der ellers er brugt af penge i denne tid, vil et samlet køb nok kunne bringe udgiften ned til rimeligt niveau. Jeg kan se på nettet, at man som enkeltperson kan købe et for knap 200 kr. Hvis man køber et til alle husstande for fx 100 kr. pr. stk. kan det gøres for ca. 260 mill. kr. De penge, man nu bruger i Sundhedsstyrelsens reklamer kan delvist spares, da oplysningerne kan indlægges i en Kinsa Danmark app., med både video eller tekst.

Her er en 1 minuts intro om termometret:https://youtu.be/qBMVOY6PV_Y

Og en 10 minutters gennemgang af den geniale app, som egentlig er vigtigere end selve termometret:https://youtu.be/beZijBJ-jS8

Og en 1 minuts reklame for et specielt termometer, der isættes mobilen:https://youtu.be/4gs1e55ZMd0

Jeg har ingen investering eller personlige interesser i dette, men har set interviews med Kinsas direktør, som er i stand til at følge smittespredning i bydele i USA. Termometeret kan tilsyneladende ikke købes i danske butikker, men fx på Amazon, hvor det dog pt. er udsolgt.

Folk tager jo temperaturen, når de bliver syge. I følge direktøren kan hans data ikke knyttes til navngivne personer, så datasikkerhedsmæssigt, skulle det kunne gøres uden Big Brother watching you.

En udfordring er selvfølgelig, når fx influenzaopsving falder sammen med Covid19. Jeg er ikke klar over, om Kinsa kan udskille sygdomsmønstre og adskille sygdommene.

Læs mere her:https://www.kinsahealth.co/products/

Håber dette kan være til inspiration. Jeg synes selv, det lyder ret enkelt og genialt. Skoler kan fx lave grupper i appen, så de kan se, hvordan sygdom udvikler sig på skolen.

Fortsat god arbejdslyst med Covid19.

Venlig hilsen

Søren

20
22. juni 2020 kl. 18:37

For mig handler det om tillid. Har jeg tillid til at myndighederne virkeligt har bygget denne app så data ikke kan misbruges. Nej det har jeg ikke.

Jeg forstår ikke hvorfor, der er stemt ned på det indlæg. For mig er det spot-on. Staten og semi-statslige spillere har, gang på gang, demonsteret at de enten ikke evner eller ikke vil respektere borgerens privatliv.

Den app kommer aldrig i nærheden min telefon og jeg fatter ikke at I andre tør.

19
22. juni 2020 kl. 17:58

En meget pessimistisk tilgang.

Meget muligt, men jeg har altså bare set det alt for mange gange, hype om det ene eller andet luftkastel, som så siver ud i sandet efter noget tid (og en masse spildte ressourcer) - og for tiden er det så stadigvæk "apps" som er den hellige gral.

I min optik vil vi kunne bruge pengene meget bedre på vedblivende folkeoplysning om hygiene, afstand osv., men vel at mærke uden det bliver hysterisk så det giver bagslag, og lettere tilgang til test, hvor man kunne have tillid til at ens DNA ikke endte i en biobank mv. - og måske bruge midler på udvikling af gør-det-selv-tests ala graviditetsprøver.

Men lad os se om et år eller to.

17
22. juni 2020 kl. 17:25

Det var ikke en kommentar ang. folks brug af andre folk penge!

Det var en kommentar til:

Notesbøger koster 56 mio til at starte med. App koster 20 mio til at starte med.

16
22. juni 2020 kl. 17:18

Tror du er mindst +50 mio ved siden af til at starte med.

Ikke, hvis vi først skal i EU-udbud. Så er det nok så rigeligt i underkanten. Til gengæld er der en lang tradition for at overvælte sådanne udgifter på borgerne, og sætte prisen til kr. 0,- i businesscasen.

Har du en brevsprække, jamen, det kan du ikke have længere, for så hænger vores business-case for brevomdeling ikke længere sammen, så nu er reglerne lavet om. Derfor må du selv ud og købe en postkasse for egen regning. Du er selvfølgelig også meget velkommen til at komme forbi det "nærmeste" lokale posthus og selv hente din post der...

Eksemplerne er mange. Laptop til børnene ... nåe, ja, skolen stiller da nogle få, gamle nedslidte PC'ere til rådighed ... på biblioteket i den anden ende af skolen, og læreren bliver selvfølgelig i klasselokalet sammen med de "mange" elever, hvis forældre har købt en PC til deres børn, så jeg håber ikke at dine børn har brug for hjælp. Og du vil da det bedste for dine børn, ikk'?

15
22. juni 2020 kl. 17:05

Det koster 5,6 mio. notesbøger (én per borger), som kan købes i Kina for en ti’er. Ca. 56 mio. kr. til at starte med

Tiger køber dem i Kina og sælger dem for en 10er incl morfar.

Tror du er mindst +50 mio ved siden af til at starte med.

14
22. juni 2020 kl. 14:10

Et er at downloade et andet at beholde en app, så det er lidt misvisende, hvis man blot bruger downloadtallet som tegn på antallet af brugere. Et kritikpunkt i en del anmeldelser er strømforbruget, og det kunne blive en banal afgørende faktor for mange.

13
22. juni 2020 kl. 13:34

Ad 1: Smittestop appen virker når den første smittekæde brydes. Det kræver i princippen kun 2 brugere.

2 er måske ikke helt nok til at kalde det en succes. Eksperter nævner lidt større tal for at det har en effekt. Min pointe her er at vi skal gøre noget for at flere downloader den.

Ad 2: Hvis det virkelig viser sig at tekniken ikke virker -så bør man naturligvis bør stoppe projektet.

Enig. Jeg er ret sikker på den virker med en masse små fejl og mangler. Historien skal forælles. Evt. bekymringer rydde af vejen. Der ligger en stor kommunikationsopgave her.

Ad 3: Jeg synes ikke Tech-risikoen er så stor i denne sag. Og slet ikke i forhold til gevinstpotentialet

Jeg tror, at du har misset pointen her. Nogle kan tale den i synder ud fra en tech sysvinkel så meget, og på det tidspunkt kan gevinstpotentiale være åh så godt.

Ad 4: De første 300.000 borgere vil godt løbe risikoen for overvågning. Mon ikke vi allerede er så mange at det vil stoppe en smittekæde eller to.

Det ville ønske den gjorde. Og når det skete, så skal det bare kommunikeres, så den app kan bevise sit værd.

Ad 5: Appen er sygdomsneutral og første bølge corona virus bliver næppe den sidste pandemi i vores nære fremtid. Så i værste fald så bliver appen bare klar til næste bølge af COVID-19, 20 eller 21.

Præcis min pointe. Udfordringen er bare, at tilliden ikke er der.

Ad 6: Vi er bedst til at vise samfundssind når flest muligt opfordrer til det.

Ej ... det tror jeg ikke. Vi er bedst til at vise samfundssind, når vi selv kan ses idéen i det (når når der er tillid til projektet). Bare se hvad der sket de sidste 3 mdr. Det taler for sig selv.

Ad 7:Det er en interessant og relevant betragtning - men vel næppe relevant for om appen skal udbredes

Min oplevelse er, at når jeg har talt med folk omkring appen, så fylder dette forhold rigtig meget. Så meget, at dette forhold havde en negativ indvirkning i at om appen skulle downloades eller ej. Derfor relevant. Få det adresseret, så vi kan få den downloaded.

Ad 8: Ja det er virkelig ærgerligt at dette ikke sker på EU eller WHO niveau. Men det kommer nok til næste pandemi.

Yes. Men pointen var også her, at en national app stadigvæk gøre en forskel. Det skal kommunikeres.

10
22. juni 2020 kl. 12:47

@Christian Nobel: En meget pessimistisk tilgang. Det her er ikke en case, hvor det behøver at virke 100% for at være en succes. Hvis vi når op på 50% udbredelse, vil der være 25% chance for, at den modtagende part får besked efter at have været tæt på en smittet. Det må da gøre en kæmpe forskel i forhold til at dæmpe smittens spredning.

9
22. juni 2020 kl. 12:20

Ad 1: Smittestop appen virker når den første smittekæde brydes. Det kræver i princippen kun 2 brugere.

Ad 2: Hvis det virkelig viser sig at tekniken ikke virker -så bør man naturligvis bør stoppe projektet.

Ad 3: Jeg synes ikke Tech-risikoen er så stor i denne sag. Og slet ikke i forhold til gevinstpotentialet

Ad 4: De første 300.000 borgere vil godt løbe risikoen for overvågning. Mon ikke vi allerede er så mange at det vil stoppe en smittekæde eller to.

Ad 5: Appen er sygdomsneutral og første bølge corona virus bliver næppe den sidste pandemi i vores nære fremtid. Så i værste fald så bliver appen bare klar til næste bølge af COVID-19, 20 eller 21.

Ad 6: Vi er bedst til at vise samfundssind når flest muligt opfordrer til det.

Ad 7:Det er en interessant og relevant betragtning - men vel næppe relevant for om appen skal udbredes

Ad 8: Ja det er virkelig ærgerligt at dette ikke sker på EU eller WHO niveau. Men det kommer nok til næste pandemi.

Jeg synes der er grund til at overveje første bid af hatten allerede nu.

8
22. juni 2020 kl. 12:11

Hvornår skal jeg æde den hat?

Næh, du skal vente med at æde den hat til nogen kan bevise at hele cirkusset overhovedet har haft nogen værdi.

Som jeg skrev ovenfor, det er en naiv drøm om magisk IT-sovs.

Jeg tror roligt du kan beholde din hat hovedet, det er nok der den gør mest gavn, om ikke andet hvis din hud er sart.

7
22. juni 2020 kl. 12:07

... det kommer aldrig til at virke.

Hele tankesættet om vi-laver-da-bare-en-app er så tænderskærende naivt, for der er alt, alt for mange fejlmuligheder, både falske positiver og negativer.

Så er der de tekniske begrænsninger som gør at det slet ikke er realistisk for mange (men det er da så meget rart, så behøver man slet ikke diskutere at man ikke henter vidunderet), og således allerede før man har lagt fra land har man amputeret projektet.

Og så alle de andre torne som Martin og Bjarne beskriver.

Men lad os tales ved om et års tid, jeg er ikke et sekund i tvivl om at man vil se tilbage og ryste på hovedet over den naive tiltro til magisk IT-sovs i form at en "app".

Vi skal hellere bruge kræfterne til mere folkeopdragelse, så det bliver en del af folks mindset altid at tænke sig om, holde afstand og god hygiene - herunder mener jeg at man kunne have som (lov)krav at alle butikker og lignende med offentlig adgang skulle have mindst en letbetjenelig spritdispenser ved hver indgang, samt ved udgangskasserne.

Så ville vi også være bedre rustet mod influenza og lignende.

6
22. juni 2020 kl. 11:46

Og klargøre hatten til fortæring... Og i samme ombæring støtte udbredelsen af appen.

Jeg er har til at æde den hat! Jeg gør det med glæde!

Men jeg kan ikke støtte med udbredelsen af appen, hvis de torne, som jeg taler om, ikke bliver adresseret.

Jeg har forsøgt her at skrive en play-book til de ansvarlige om hvad de skal gøre for at få det til blive en succes. Det er mit bidrag. Hvis der er nogen, som mener jeg kan gøre mere, så gør jeg gerne det.

Lige nu er det officielle tal ca. 5% af befolkningen.

Hvornår skal jeg æde den hat? Når der er 50%, som har app'en ... 60%?

4
22. juni 2020 kl. 11:21

Og klargøre hatten til fortæring... Og i samme ombæring støtte udbredelsen af appen. Projektet er godt nok en chance, men den initielle omkostning er afholdt og jo flere der hopper på vognen - jo mere gavn får vi. Hver eneste smittekæde der stoppes er potentielt et liv eller helbred der er reddet.

3
22. juni 2020 kl. 11:17

Du får lige et par hurtige skud fra hoften:

 1. jeg får - udfra en hurtigt gennemlæsning af dine økonomiske overvejelser - det indtryk, at du sker app som alternative til manual smittesporing? Og her tænker jeg ikke på den lettere stråmandsagtige notesblok. Hvis vi alligevel skal have manuel smittesporing (og det siger alle de kloge at vi skal, for det er det eneste som virkeligt virker), så kan du ikke medregne det som en alternativ omkostning.
 2. der er ingen tegn på, at BLM demonstrationerne har betydet noget; det er ikke nok at være i nærheden af folk - en app, som måler nærhed, måler forkert (i det omfang at den endda kan måle nærhed, men det er en anden diskussion).
 3. folk der siger "målinger er vigtige" skal tvinges til at citere Goodharts lov :-).
 4. "I andre situationer oplyser vi lystigt, hvor vi er, og hvem vi er." Ikke til staten, og næppe uden at tænke over det. Og slet ikke i den nødvendige målestok. "Fx datingappen Happn" ... over 60% af befolkningen?!? Jeg havde end ikke hørt om den. I det hele taget tenderer det whataboutery.

Jeg har kort kigget på protokollen, og hvad kyndige folk skriver om den. Den er som udgangspunkt solid nok, men der er da allerede up-front nogle hår i suppen. For at være "sikker", så skal den "holdes rigtigt". Og her kommer tillid pludselig igen ind i billedet. Alt i alt, så virker det som et pragmatisk første skud, i en situation hvor en pandemi udviser nær-eksponentiel vækst - og meget bedre end de andre alternativer, som blev hevet af stald.

PS: Ja, isolation er træls, men økonomien afhænger ikke af, om samfundet "er lukket ned", men af om hvad vi tør - og det er mere end om vi kan og tør mødes. Så vidt jeg husker, så er Danmark og Sverige nogenlunde lige hårdt ramt økonomisk, og ja, den del skyldes at omverdenen stoppede med at handle, men meget tyder på, at det ikke er isolationen, som gør forskellen. Det er kort sagt ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt ens kunder kan handle med en, men mere om de vil handle med en. Her kommer vi også ind på ting, som at hvis fremtiden virker usikker (hvor er mit job?), så sidder man på pengepungen - også selvom man uddeler pengegaver, og især hvis gaverne er midlertidige eller måske endda kun har engangskarakter. Og man skal i hvertfald ikke give gaverne til folk, som alligevel har nok penge til at gå og gemme på dem - de skal gives til nogen med "formodet høj forbrugstilbøjelighed", for at bruge samme vending som vismændene.

2
22. juni 2020 kl. 11:14

Er der nogen der ved om app'en ødelægger BLE privacy, som jo sørger for at spotte Bluetooth adressen med 10-20 minutters interval? Bliver der sendt et fast ID ud i advertisement data, eller bliver dette ID hashed baseret på en nøgle der kommer fra den centrale server? Hvis der sendes et fast ID ud, så vil dette jo kunne misbruges til at lave en cookie i den fysiske verden, noget der vil kunne misbruges på samme måde som cookies misbruges online i dag.

1
22. juni 2020 kl. 10:55

For mig handler det om tillid. Har jeg tillid til at myndighederne virkeligt har bygget denne app så data ikke kan misbruges. Nej det har jeg ikke.

Jeg har desværre set for mange tilfælde af at myndighederne ikke følger de almindelige spilleregler, i flæg kan jeg nævne:

 • Covid-19 prøver ender i biobank.
 • Tibetsagen.
 • Sundhedsdata sendes til udlandet (gange 2).
 • Sletteregler der ikke overholdes.

Kom gerne selv med flere sager.

Dette forfald har stået på længe og er blevet en del af myndighederne kultur, men det skal stoppes, da vi ellers ender med at have et ikke demokratisk land.

Det tager desværre meget lang tid at vende sådan en kulturtrend, og det bliver meget værre før end at det bliver bedre.