Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvordan hjælper vi bedst en ny bruger med Linux?

7. juni 2015 kl. 22:06131
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For 10-15 år siden var det oplagt at slæbe sin stationære PC med til en install-fest hos den lokale
Linux-brugergruppe for at få installeret Linux. Sidenhen er dampen i store træk gået af Linux brugergrupperne.
Behovet er heller ikke det samme som dengang, hvor vi kæmpede med XFree86 opsætningsparametre eller
specielle kerne-patches.

Især Ubuntu Linux gjorde det en del nemmere at installere Linux, og min påstand er at i dag er det oftest
nemmere at installere Linux end Windows, fordi der er så mange drivere med på en en normal Ubuntu/Debian/OpenSuSE.
Men selvom det er blevet forholdsvis nemt at installere Linux på en PC, er problemet nok pt. at det er en større opgave at
skifte hele ens egen digitale platform ud på en gang og desuden det med at skulle installere et operativsystem i det hele taget.

For nylig havde jeg den "glæde" at min datters laptop skulle reinstalelles med Windows 7 pga. virus. Maskinen kom fint til live ved reinstallation, men uden netværksdrivere og med horribel grafik-opløsning. Det kostede installation af 8-10 forskellige .exe filer fra HP før at maskinen kunne overleveres til poden.
Med dette i baghovedet, synes jeg egentlig at vi, der er fortalere for fri software er kommet meget langt. Vi har gode programmer til langt det meste - naturligvis ikke alt, men udbud og niveau er godt. I må meget gerne kommentere på dette nedenfor.

Der hvor jeg især gerne vil have en debat nedenfor, er hvad vi bør prioriter for nye kommende Linux-brugere?

 • Skal vi til at skrive bedre guides?
 • Skal vi køre en kurs hvor vi gradvist introducerer programmer, som både køre på Windows, Mac og Linux og så senere foreslå at de reinstallerer?
 • Bør vi vende tilbage til "install-parties" (det var skisme hyggeligt), hvor erfarne Linux og BSD-brugere hjalp kommende brugere frem?

/pto

131 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
130
8. juli 2017 kl. 09:44

Så længe computere altid sælges med OS installeret, iOS eller Windows, er det en svær kamp.

Dell har lært det og sælger en glimrende maskine (XPS 13) med preinstalleret Linux. velfungerende harwaremæssigt og med det mest nødvendige installeret. Browser og (Libre-)Office. Resten. IDE'er, VLC-player, Brave-browseren mv. er hurtigt klaret med få klik.

Det svære kommer når skoler og andre fordrer iPad, eller Windows som platform for undervisning, hvilket er en kedelig tendens. Heldigvis kører datterens skole primært med platformsuafhængige programmer som Scratch og Geogebra, så hun er ikke bundet. Det eneste vi virkelig har savnet er den store samling af transitioner der følger med powerpoint, når poderne skal lave de første præsentationer.

Ret beset er begrænsningen rent mentalt og i undervisningen.

Jeg foreslår en ny skolereform hvor Linux skal indgå som bedre og mere effektivt(billigere) redskab til understøttelse af de pædagogiske mål.
I dette tilfælde er der faktisk ikke noget at tabe i forhold til det pædagogiske og den dyrt indkøbte hardware i skolerne kan holde en række år endnu uden at virke pinlig.

129
7. februar 2017 kl. 15:46

Ok, Brian, så er det ikke "lige til at smide ud af vinduet"-computer, hvis det går galt, kan jeg forstå. Bare lidt bøvl :-)

Tak for rådene - jeg vil samle mod til at forsøge at følge dem - det værste, der kan ske, er jo trods alt så kun, at jeg må tilbage til Windows (som jeg efterhånden hader, netop pga. bloatware og privatlivskrænkelser, så det er slemt nok).

128
7. februar 2017 kl. 15:37

Yes det er netop problemet :) Windows (og vendors recovery partition) er formentlig væk efter den omgang ja. Du burde uden videre kunne hente en ISO med Windows 10 Home / Pro, slå UEFI og Secure Boot til igen og installere Windows. Licensen til Windows 10 OEM ligger i UEFI'en. Nogen vendors har også et stykke software der kan skabe en bootbar USB med Windows på, der er aktiveret til præcis din model, med præcist det bloatware de mener du ikke kan leve uden, det er også en mulighed... ;-)

127
7. februar 2017 kl. 15:33

Tak, Brian. Jeg har ikke planlagt "Dual boot" - vil bare af med Windows, så det lyder som en god mulighed.

Sidder også netop og læser op på "Release notes", og kan se, at Mint ikke er certificeret til Uefi, så det er vel netop det problem, dit forslag løser?

"Forsvinder" Windows, hvis man forsøger den løsning, eller er der en vej tilbage, hvis det viser sig ikke at virke? (Eller er det så "uigenkaldeligt død computer"?)

126
7. februar 2017 kl. 15:20

Hvis du bare vil helt af med Windows 10, så skal du bare slå UEFI og Secure Boot fra i BIOS og starte op på din installations USB. Hvis du vil beholde Windows i dual boot kan du gøre det samme plus resize system disken inde i Windows 10. Derefter slår du "fast startup" fra, og så kan du pludselig få lov at se diskene under Linux. Linux kan ikke se diske der har en aktiv hibernate session, og det er fast startup tildels også :)

125
7. februar 2017 kl. 14:58

Tak for svar, Brian Hansen.

Har nu kigget på Palle Due Larsens link, og bliver lidt bekymret - det kunne se ud som om, det er et svært problem at løse på Windows 10, når man nu er nærmest begynder. Har slet ikke tænkt på, at det kunne blive et problem, da jeg købte pc-en.

Mht. RAID controller: Kan du let guide mig til at tjekke, om det er problemet, eller vil det være et større projekt for viderekommende?

Hvorfor 17? 18 er ude

Er vant til 17.3 Rosa, og har nogle steder set det råd, at man ikke skal opgradere, med mindre man er nødt til det, da den nye er bygget op på en helt anden måde, og der kan opstå "issues".

Men tænker du, at det kunne løse problemet?

124
7. februar 2017 kl. 14:47

UEFI som nævnt, eller din PC har en RAID controller som Mint ikke kender. Selv laptops kommer i dag med RAID slået til, uanset om det er en model der rent faktisk kan have flere diske i eller ej... \o/

Hvorfor 17? 18 er ude

123
7. februar 2017 kl. 14:42

Tak Palle Due Larsen. Det er netop UEFI, så det ser bestemt brugbart ud, dit link. Vil kigge på det.

121
7. februar 2017 kl. 14:31

... der har tid til lidt assistance, selv om det er en gammel tråd? Fik så fin hjælp sidst. Har med rimelig succes brugt Linux Mint i 1 1/2 år (tak til diverse for at hjælpe mig til det :-)), men uden at kende "indmaden" i Linux eller diverse kommandoer. Computer nu brændt sammen, derfor:

Problem: Skal installere Linux Mint 17.2 Cinnamon 64-bit på ny Asus stationær med præinstalleret Windows 10. Når til GRUB skærmbillede, vælger "Start Linux" - derefter kommer i øverste v. hjørne lille, hurtig besked om "No controller found" - hvorefter skærm går i sort, og ingenting reagerer.

Har læst mig til mulig workaround med "nomodeset" (deaktivere grafikdriveren), men er stort set begynder i Linux kommandoer, og er lidt utryg ved at pille ved det, da det ikke er rettet til præcist Linux Mint, men til Ubuntu.

Nogen bud på, hvad der er galt, og om det evt. kan løses ved i stedet at hente Linux Mint 17.3? (Advarsel: Er mildt sagt ikke noget teknisk geni)

120
24. december 2015 kl. 20:31

Enig.

Som oversætter på Launchpad kan jeg godt bruge en elektronisk Engelsk-Dansk ordbog. En sådan vil gøre det lettere at oversætte Git, som jeg er påbegyndt på LP. Med flere tusinde linjer, der skal oversættes, bliver man træt af at søge i en fysisk Eng-Da ordbog ved tvivlstilfælde.

119
16. november 2015 kl. 20:47

Ingen årsag. Du spørger bare hvis der er mere Mvh Thor

117
16. november 2015 kl. 19:54

hov... lille typo. JA! det har jeg.

115
16. november 2015 kl. 18:33

Hej Anne-Marie. Jeg har set forskellige kodeord for root/normal bruger på mine maskiner.

Ubuntu har helt fjernet kodeordet fra root, så du ikke kan logge ind med root kontoen, og kun benytte sudo funktionen, det skulle være en mere sikker model.

114
16. november 2015 kl. 11:45

I håb om, at der stadig er nogle af mine guiding angles her, der er villige til at svare på et lille følgespørgsmål til min nye status som Linux-rookie:

Som udgangspunkt er password til bruger og til root/adminstrator det samme, når man installerer Linux Mint. Bør man ændre dette, så root/administrator får sit eget password, eller er det lige meget?

113
9. oktober 2015 kl. 16:19

Tak tak, for hjælpen, Christian - jeg kan allerede mærke en kæmpe lettelse ved at slippe Microsoft-åget :-)

Hvis dette projekt lykkes, vil jeg blive decideret Linux-ambassadør overfor familie og venner.

112
9. oktober 2015 kl. 16:11

skal jeg forvente problemer med at få overført mine gamle .doc og excel-filer ( i det hele taget mine gamle filer, fra temmelig gammel Office-pakke)? I givet fald - er der en nem vej uden om problemerne?

Nu har jeg kørt Linux med OpenOffice/LibreOffice i mange herrens år, og har i det store hele ikke problemer med at læse Office filer - især ikke hvis det er gamle filer.

Der kan selvfølgelig nogen gange være at formatering ikke er helt perfekt, men det er i småtingsafdelingen - og hvis Office folk skal have eksempelvis et Word dokument fra mig, så plejer jeg bare at gemme dem som .doc, og til dato har jeg ikke hørt nogen brokke sig.

Du kan løbe ind i problemer med macroer i regneark, men det kan man også opleve fra en version af Office til en anden, så det må man bare leve med (altså at folk er dumme nok til at tro at de kan bruge et regneark som en interaktiv database).

Summa summarum, kør du roligt løs, jeg tror kun du vil blive positivt overrasket.

har jeg brug for antivirus? I givet fald, hvad anbefales?

NEJ.

Men du skal selvfølgelig stadig bruge din sunde fornuft og ikke selv installere software som kommer fra ukendte kilder - mao, hvis du kun installerer software gennem Softwarecenter/Synaptic, så er det safe sailing.

111
9. oktober 2015 kl. 15:53

Jeg har ingen egentlig interesse for computere - de skal bare virke. Men tvunget af omstændighederne (nedbrændt gammel pc) står jeg nu overfor at skulle finde mig i Windows accelererende persondataindsamling, og det vil jeg simpelthen ikke leve med.

Så nu er jeg midt i processen med at gøre mig gode venner med Linux Mint, og indtil videre er den da installeret med held, og ser overraskende indbydende og tilforladelig ud.

At få min gamle (og store) pst-fil til at fungere i Thunderbird er lige nu det største problem, men indtil nu ser der da ud til at være en vej frem -så længe de beskrivelser, jeg har fundet, bare virker. Så lige nu glæder jeg mig til at komme fri af Microsoft og den slags vederstyggeligheder - det kan kun blive bedre.

Men jeg ville være taknemmelig for et par råd om følgende, så jeg måske kan undgå at falde i de værste fælder:

 • skal jeg forvente problemer med at få overført mine gamle .doc og excel-filer ( i det hele taget mine gamle filer, fra temmelig gammel Office-pakke)? I givet fald - er der en nem vej uden om problemerne?

 • har jeg brug for antivirus? I givet fald, hvad anbefales?

110
13. juni 2015 kl. 20:20

Viljen eller lysten til at prøve noget nyt skal være der.

Windows XP blev en populær Windows. Så kom Vista med alle sine pop-up spørgsmål i "Er du helt sikker" stilen. Der var godt nok mange der pev over det. UAC var måske lidt for hård.

Windows 7 var mere acceptabel på det punkt og er en rigtig god Windows. Men så kom Windows 8 med sit meget anderledes udseende. Det var godt nok mange der pev over det. Start menuen var jo egentlig også gemt af vejen. Windows tasten eller det aktive hjørne med musen.

Så kom Windows 8.1 som stadig havde sin meget anderledes start menu. Det var godt nok mange der pev over det. 8.1 havde dog fået et lille flag der indikerede at det er her man skal klikke for start menuen.

Hvis man vil skifte sit vante styresystem ud med et nyt eller et helt andet, må man være indstillet på at det ikke længere er som det plejer. Det gælder også hvis man skifter sin Windows pc ud med en Mac.

Hvis man på forhånd ved at det er svært at omstille sig til et nyt styresystem, så kan det godt være at gnu/linux ikke er det bedste valg. Med mindre der er hjælp at få uden at skulle vente i evigheder.

Når det så er sagt, så tror jeg godt man kan lave en gnu/linux pc der kan anvendes af de fleste. Som der tidligere er skrevet findes der rigtig mange programmer til de mest almindelige ting. Når det hele er installeret, så er det jo kun når der opstår problemer at der er behov for hjælp.

Så er der jo lige netop det der med at hjælpe. Hvis man lokker en til at skifte over til gnu/linux så må man jo nok også regne med at der kommer et par telefonopkald :)

108
13. juni 2015 kl. 16:11

Jeg må egentlig indrømme at jeg ikke helt forstår denne her diskussion in-the-first-place. Hvorfor vil i gerne have at folk bruger Gnu+Linux? Er der en ideologisk årsag? Er det et bedre system? Hvorfor?

Lige netop den vinkel synes jeg godtnok har været fraværende i hele denne lange tråd.

Jeg har i tidens løb, mest som privat, haft min del at gøre med både DOS og Windows, men noterede mig efterhånden, for år tilbage, en vag undertone af ønsket om noget bedre - i hvert fald anderledes - på grund af: firmaafhængighed (den store mod den lille), lukkede, tit ændrede eller endda "forbedrede" standarder, hyppige (inkompatible, dyre) opdateringer, sågar nyanskaffelser, snævre licenser, licens i det hele taget, FUD.

Linux er modsætningen til alt dette: åben på alle ledder og kanter, åben for enhver med ønske om at deltage og bidrage (som på et folkemøde), og især et gennemgående peer-to-peer antræk, som tiltaler i hvert fald mig umådeligt meget mere end et stort firmas produkter med fx dets gennemførte lock-in.

Så skiftet lå lige for, men indrømmet: jeg er nok lidt nørdet anlagt, og brugeren i almindelighed vil ganske givet holde sig til en GUI uanset system. Men jeg er altså Linux-bruger, og ja, der var en ideologisk årsag.

Iøvrrigt mener jeg man bør læse Katedralen og Basaren.

106
12. juni 2015 kl. 05:34

Saml det hele i en pakke (som MS gør),</p>
<p>Der er jo noget populistisk vrøvl.</p>
<p>Behov er forskellige, og hvis ens behov går på at skære kød ud, så nytter det ikke at tro at en forhammer er vejen frem.</p>
<p>Ligesom en Leatherman kan være fin i en snæver vending, men den erstatter ikke et topnøglesæt (eller hvad man nu ellers kan finde på af værktøj).

Jeg forstår ikke din analogi. Jeg kan ikke se hvordan den passer. Virksomheder vil have hyldevarer og genmmeprøvet ting. Det er vel hvad Microsoft står for og det ville jeg gerne ind og "konkurrere" lidt på.

Ikke dermed sagt at modellen kan bruges for alle, men rigtig mange virksomheder kunne sagtens, hvis de turde løfte blikket lidt.

Vis jeg skal pege på noget konkret man kunne gøre, så var det at (open source?) lave nogle use case, best practices m.m. til lærene, som de kan bruge i dette fag: http://mars.merhot.dk/mediawiki/index.php/6229_Serverteknologi_I_-_Linux som viser eleverne nogle reelle alternativer til de ting de arbejder med i skolen. (Active Directory, Exchange, (netværks)filsystemer, netværks services m.m.)

107
12. juni 2015 kl. 09:35

Jeg forstår ikke din analogi. Jeg kan ikke se hvordan den passer. Virksomheder vil have hyldevarer og genmmeprøvet ting. Det er vel hvad Microsoft står for og det ville jeg gerne ind og "konkurrere" lidt på.

For Microsoft leverer ikke en samlet pakke.

De leverer noget af det, men der er gudskelov også meget som de slet ikke leverer, men som kan være overmåde vigtige for den pågældende virksomhed - og så skal man tage udgangspunkt i det.

I det store hele kan det være et fedt om man bruger LibreOffice eller MS Office - der er meget få forskelle på de 5-10% en almindelig bruger alligevel kun berør. Herudover, så er LibreOffice faktisk meget mere integreret med sig selv, ligesom ODF formatet er meget mere konsistent end OOXML (yes - lad os få liv i formatkrigen igen), hvor eksempelvis styling af tekst i OOXML er forskellig afhængig af om vi taler Word, Excell, eller Powerpoint, hvorimod den er helt konsistent i ODF.

Det største problem er rent mentalt, og i øvrigt paradoksalt at der på så få år er fastgroet en betonholdning til at ting ikke kan gøres anderledes.

Sjovt nok er der så andre steder hvor folk bruger stort set udelukkende Macs, og det lader ikke til at være det helt store problem, så hvad kan vi konkludere ud fra det?

Vis jeg skal pege på noget konkret man kunne gøre, så var det at (open source?) lave nogle use case, best practices m.m. til lærene, som de kan bruge i dette fag: <a href="http://mars.merhot.dk/mediawiki/index.php/6229_Serverteknologi_I_-_Linu…; som viser eleverne nogle reelle alternativer til de ting de arbejder med i skolen. (Active Directory, Exchange, (netværks)filsystemer, netværks services m.m.)

Prøv lige at tage ting en ad gangen:

Netværk - i det spil er MS dem der absolut er længst bagud, eksempelvis er det først nu de begynder at indse at det måske er rigtig smart at understøtte SSH.

AD - en kopi af E-directory, og absolut ikke relevant for alle virksomheder. Vi skal altså ikke glemme at tænke på at i Danmark udgør virksomheder med under 50 ansatte (som ikke alle sidder foran en computer!) 97%, og 91% har under 20 ansatte.

Exchange - der findes igen mange alternativer, på mailsiden kan det være Postfix og Dovecot, hvor mails så i øvrigt gemmes i brugerens homedir og er meget mere konsistent og nemmere at lave backup af. I det hele taget er det at lave backup i Linuxverdenen tifold mere smertefrit end i Windowsverdenen.

På kalendersiden er der et væld af mere eller mindre gode løsninger som fint integrerer sig med Lightning i Thunderbird.

Når det så er sagt, så mener jeg at alle mail og kalenderløsninger (og jeg forstår sådan set ikke hvorfor de skal blandes sammen) er dybt knaldede, da data selvfølgelig i stedet skulle gemmes i en åben specificeret database, eksempelvis sådan at mailadresser blev skrevet i en tabel i en SQL database, så de kunne bruges i andre programmer osv.

Kontorprogrammer - nævnt tidligere

Og hvad er der så tilbage - jo MS sælger også økonomisystemer, men det er kun et hjørne af forretningen, hvor de er i skarp konkurrence med mange andre.


Men hvis man skal lave store forandringer, så kræver det at folk vil tænke ud af boksen, og mange er lullet ind i den traditionelle PC tankegang, og tør ikke forlade sig på en klient/server løsning som LTSP (mens resten af verden stille og roligt er på vej over i noget det ligner med f.eks. Chromebooks), og forfalder til en 50 billion flies argumentation.

Det er der så ikke så meget at gøre ved, hvis folk ikke vil gøre tingene smartere og billigere, så er det deres valg, vi skal ikke forsøge at tvinge dem (højst kan man ærgre sig over at folk vitterlig er så konservative).

Og vi skal heller ikke forsøge at tvinge folk over på Linux i al almindelighed, for min sags skyld er jeg hellere fri, men jeg forventer bare at omverdenen ikke aktivt lægger mig hindringer i vejen, f.eks. i form af lukkede dokument formater.

Og hvis jeg skal supportere folk, så er mit liv for kort til Windows, og hvis folk stadig insisterer på at bruge Windows, så fint nok for mig, så må de bare finde nogle andre at nasse support fra.

99
11. juni 2015 kl. 22:14

Nu er det noget tid siden jeg har leget med de distroer(Ubuntu, Mint) der forestiller sig at være "brugervenlige konkurrenter" til osx og windows. Sidst jeg gjorde var det dog noget forfærdeligt, nærmest ubrugeligt, skrammel. Måske de har opp'et sig? Jeg har selv brugt Arch distroen de sidste 5 år og har svært ved at forestille mig et bedre system. Nu bruger jeg dog heller ikke meget andet end terminalen, pacman, emacs og firefox.

Jeg må egentlig indrømme at jeg ikke helt forstår denne her diskussion in-the-first-place. Hvorfor vil i gerne have at folk bruger Gnu+Linux? Er der en ideologisk årsag? Er det et bedre system? Hvorfor? Og bare lige for at få det på det rene; Det er jo altså de færreste(!) distroer der som udgangspunkt er "frit software"...

109
13. juni 2015 kl. 17:43

Jeg må egentlig indrømme at jeg ikke helt forstår denne her diskussion in-the-first-place. Hvorfor vil i gerne have at folk bruger Gnu+Linux? Er der en ideologisk årsag? Er det et bedre system? Hvorfor?

Jeg tror også at udgangspunktet med at VILLE have folk over på Linux er at vende sagen på hovedet.

I stedet, så giv eksempler på, hvor det kan gøre folks hverdag nemmere.

Det nemmeste er måske, hvis folk fortæller, hvad de bruger det til, og hvor de synes det giver fordel for dem.

Sådan en slags mini tutorials med "Se hvad det her OS kan og hvordan det hjælper mig".

Jeg bruger det til at surfe og programmere og kode hjemmesider. Jeg bruger gEdit som kodeeditor, Firefox grundlæggende som udviklingsbrowser (fordi den har bedre web konsol end Chrome), og så FileZilla. Og så GIMP til at editere billeder.

Jeg bruger flere skriveborde, dvs. jeg har en youtube med musik kørende på skrivebord 2. Så er den lissom af vejen mens den kører.

Så er der selvfølgelig mail og sådan. OSet er sat til at hente mails automatisk og så ændre et ikon i statusbaren når der er mails. Så forstyrrer det ikke hvad jeg laver men jeg kan bare kigge op for at se om der er mails.

Der er ikke noget mobilt OS i mit Linux OS, så det forstyrrer heller ikke.

103
11. juni 2015 kl. 22:42

Kan du prøve at sætte dine egne ord på hvad du mener når du siger at det ikke er frit? Er det noget jeg skal betale for eller hvad?

104
11. juni 2015 kl. 22:47

Det har ikke noget med penge at gøre. Frit software er DEFINERET via de følgende 4 rettigheder:

 1. Friheden til at afvikle dit program som du ønsker og til det formål du ønsker.
 2. Friheden til at studere og modificere dit program således at det kan afvikles som du ønsker.
 3. Friheden til at distribuere kopier af dit program.
 4. Friheden til at distribuere kopier af dit modificerede program.

Det er en definition og har ikke som sådan noget med mine egne ord at gøre.

105
11. juni 2015 kl. 22:55

Tak! Nu kan alle forstå hvad du taler om. (også jeg ;)

95
11. juni 2015 kl. 14:56

Hvis man har forberedt den forsigtige Windows bruger med en stor pakke af crossplatform programmer, er skiftet slet ikke så stort.

Thunderbird Chrome/Opera/Firefox Libreoffice / Google Docs / Microsoft Office 365 Spotify VLC Skype Teamviewer Pixeluvo til lettere billedredigering Gimp til tungere billedredigering Audacity Windows movie maker / Openshot til den lette videoredigering. Lightworks til den tunge videoredigering.

Når brugeren er godt bekendt og fortrolig med programmerne, så er det tid til at flytte dem til over til en simpel Linux Distro. Gerne med Mate/Cinnammon/XFCE/LXDE eller lignene som desktop og hvor der er en start menu. De kan altid flyttes over senere på Unity/Gnome/KDE når de er mere fortrolige med Linux. Et godt trick er at sætte en ny SSD i maskinen , og lade den have den gamle disk med Windows til at ligge på hylden derhjemme.

Samtidig kan det være en god idé at lærer brugeren muligheden i genvejstaster, som WIN tasten for søgefeltet til at finde og starte programmer.

Med hensyn til hvor dælen man sender brugeren hen: Tja godt spørgsmål.

Hvis man har dækket de basale program og opsætninger. Vis brugeren hvor filerne gemmes, kan printes, så er der som regel ikke brug for meget mere. Husk at sætte en passende backup løsning til deres filer

91
10. juni 2015 kl. 15:16

både jeg og konen er gået over til linux hun bruger mint mate og jeg mit cinamon det køre bare super godt og er nemt og installere jeg har prøvet linux on and off de sidste 3-4år men efter windows 8.1 og nu snart win 10 er skiftet ikke noget og være i tvivl om (vores tilfælde) men tror det er bedst man har nogle og kunne trække på hvis man er første gangs linux bruger :-)

86
10. juni 2015 kl. 01:02

Det er måske ikke så meget operativ-systemet i sig selv, men mere den "pakke" firmaet bag systemet har at tilbyde. Microsoft og Apple tilbyder simpelthen en række services som er enormt attraktive for den almindelige pc-bruger. Hos Apple får du f.eks. en app-store, musik via itunes, sync med din telefon, dit ur og dine briller, cloud-backup, osv., osv. Hos Microsoft får du velsagtens noget lignende. Der findes jo ikke lignende firmaer der "backer" en linux-distro? Google bruger self. Android(linux-kernel) og ChromeOS(linux-kernel)...

90
10. juni 2015 kl. 14:43

Ja det er træls, når man selv skal tænke over sine handlinger og muligheder.. :)

Men det er godt nok FEDT at Ubuntu bare virker :D (Okay, jeg kører Ubuntu 15.04, da tidligere versioner ikke virker med mit hw, men det er os af nyere dato).. men det virker! Jeg får ikke blå skærm.. Jeg skal ikke defragmentere eller scanne for virus.. Jeg skal ikke tænke på drivere eller bøvle med opdateringer..

88
10. juni 2015 kl. 05:16

@Kasper: Det gør der da? Canonical backer Ubuntu. Der er præcis de samme features. App-store, det har Linux haft i mange år. Ubuntu App store var vel den første rigtige moderne AppStore. Derudover Music store, integreret cloud sync mellem alle enheder. Forskellen er bare, at du er fri til at benytte konkurrenternes services og opnå samme integration. Google Music, Dropbox, Spotify, etc.

87
10. juni 2015 kl. 01:10

Eller sagt på en anden måde: bare det at noget skal "installeres" på en computer er ved at være godt gammeldags og det er de færreste der gider bekymre sig om det...

89
10. juni 2015 kl. 09:30

Eller sagt på en anden måde: bare det at noget skal "installeres" på en computer er ved at være godt gammeldags og det er de færreste der gider bekymre sig om det...

Nåååh, det er derfor at det helt store hypeord er "apps", det være sig for iOS, W8, Android.

Android: Åbn Play butik, søg efter app, vælg den du kan lide, tryk installer.

Ubuntu: Åbn Softwarecenter, søg efter program (app), vælg det du kan lide, tryk installer.

Ja jeg kan virkelig godt se forskellen.

80
9. juni 2015 kl. 14:54

Nå ja, - jeg tror klart at det er install-party's som kan hjælpe nye bruger. (Og er hyggeligt)

Det jo også sådan man uddanner nye bruger til div. programmer - kursus kursus kursus...

Så jo, kom med noget materiale til Install-party - så er jeg klar til at afholde dem :-D

79
9. juni 2015 kl. 14:35

Jeg har installeret Linux rigtigt mange gange, og hvis jeg skal koge erfaringerne ned til et par stikord, så skal man lære følgende :

 1. altid have et netkort med som Debian understøtter standart (F.eks et realtek billig net kort (Men men - mange bundkort bruger netop denne chip - eller et intel) - så man kan tilvælge andre firmwares som hentes fra nettet

 2. kende en standart editor som vi eller vim.tiny (Kun til småting ! (forstå tasterne "/"-søg, "i"-insert, ":wq"-skriv og gå ud)

 3. Kunne tilføje "contrib og non-free" de rigtige steder i /etc/apt/source.list

 4. Kunne bruge aptitude +"u",+"/" og tilføje pakkerne "firmware","firmware-nonfree" og lære at bruge aptitude til at hente de programmer man har brug for- fantastisk værktøj når man forstå at bruge det ! (Man kan ikke vælge "ALT" - husk lige det, vær kræsen med hvad du vælger :-D)

 5. Rette netkorts opsætning i /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules, så man kan styre hvilket kort som er eth0 o.s.v.

så er det vist tæt på at alle computere kommer op og køre :-)

Men det har da taget tid for mig at lære disse nyttige detaljer...

Men den største udfordring er stadigt at anbefaler man linux til folk, skal de jo være indstillet på forandring fra deres "normale" tankegang - præcis ligesom hvis man anbefaler Apple, eller Vista eller .... Mange synes Vista er noget lort og 7 er fantastisk - det morsomme er at 7 og Vista deler platform, og jeg kan ikke mærke det store forskel på om jeg bruge Vista eller 7 - og bruger begge ! Så hvis folk TROR Linux er svært, så ER det svært !

Så personligt, hjælper jeg gerne folk i gang med Linux, men kun hvis de selv vil.

85
9. juni 2015 kl. 22:02

Re: Det ikke så svært...</p>
<p><a href="http://i.imgur.com/C5vGrnL.jpg">http://i.imgur.com/C5vGrnL.jpg</a&gt;

It was funny when it was true ;).

Back on Topic: Jeg mener ikke at guides eller PDF-filer, eller wikis er løsningen. Bedre brugervenlighed ved at slå konkurrenterne og få aflivet de gamle myter derimod.... :

Genkendeligt design, der tilpasser sig brugerens adfærdsmønstre. Eks. hvis brugeren altid starter en Browser, så kan systemet fremhæve de mest anvendte funktioner, eksempelvis via et Tiles / Widget system på skrivebordet.

Personalisering. Lad brugeren hurtigt og nemt ændre i designet for at få en personlig oplevelse. Skifte baggrundsfarven a la windows 8 er lidt tamt. Og giv brugeren nogle valgmuligheder.

Mere effektiv virtualisering, Eks. kunne Docker tunes til at kunne bruges autonomt af brugere. Har du en PC med VT-X teknologi kan du køre alle dine apps fra eks. Windows eller Mac i noget nær native performance.

Eller et andet forslag: Tilbyd applikationer gennem cached streaming nemt og gratis, forudsat brugeren selv har en gyldig brugsret (licens). Streame eksempelvis Office-pakken, spil eller andre applikationer, så længe du selv står for brugsretten. (Microsoft ville nok brænde os som hekse på bålet for licensbrud, men nu brainstormer vi bare :=))

Der er masser af plads til forbedring og innovation, og jeg tror det er den innovative del. Tænk, hvis Linux var trendsætter for ny teknologi . :)

Btw. Mit backup konfigurationstool er på vej mod en snarlig release.

81
9. juni 2015 kl. 14:57

kende en standart editor som vi eller vim.tiny (Kun til småting ! (forstå tasterne "/"-søg, "i"-insert, ":wq"-skriv og gå ud)

Der er ingen grund til at begynde at beflitte sig med masochisme, så jeg vil i stedet anbefale at man bare bruger nano som editor i stedet, den er meget mere intuitiv (hvis man overhovedet kan bruge ordet intuitiv om fortidslevnet vi).

Jeg kan også anbefale at installere Midnight Commander, som er en Linux klon af gode gamle Norton Commander, og som gør en masse kommandogymnastik meget nemmere.

Men igen, det er kun i de tilfælde hvor man overhovedet har behov for at benytte terminalen, og det er altså sjældent at almindelige brugere for behov for det, og slet ikke efter at maskinen er blevet installeret.

I øvrigt vil jeg gerne lige minde om i hele denne diskussion, at der jo er en væsentlig forskel på en maskine som leveres med et OS (typisk Windows) og der dermed er taget højde for alle hardware finurligheder, og så en maskine man selv er nødt til installere sit OS på, med deraf eventuelle manglende hw understøttelse til følge.

Et eller andet sted pikerer det mig lidt når visse personer nedgør Linux, ud fra en fuldstændig urimelig forudsætning - for mon ikke billedet ville se en hel del anderledes ud, hvis alle maskiner blev leveret preloaded med Linux, og der kun var få drivere til Windows. Hvor nemt ville det så lige være?

82
9. juni 2015 kl. 15:16

vi er grundlæggende editor på samtlige UNIX-varianter (SOLARIS, AIX, xBSD) samt VMware ESX server, det er muligvis et fortidslevn og sandsynligvis masochisme men ud over det er den rigtigt god at kende.

83
9. juni 2015 kl. 15:25

vi er grundlæggende editor på samtlige UNIX-varianter (SOLARIS, AIX, xBSD) samt VMware ESX server, det er muligvis et fortidslevn og sandsynligvis masochisme men ud over det er den rigtigt god at kende.

Bevares, men vi taler altså om teksteditering, og det behøver altså ikke foregå ved hjælp af kryptiske to bogstavsforkortelser - der er heller ikke ret mange (ud over Jussi Adler Olsen) der stadig synes at den blå Word Perfekt er specielt fed.

Og her taler vi om hvordan vi hjælper nye Linux brugere, ikke om hvordan vi sætter dem en skræk i livet ved implicit at sætte lighedstegn mellem noget så ikke intuitivt som vi og Linux.

76
9. juni 2015 kl. 13:20

Pt. er nogle af de mere modne distroer som Ubuntu, openSuse mv. så brugervenlige, at almindelige brugere sjældent får problemer, når først skidtet er installeret, hvilket slutbrugeren alligevel sjældent står for. Så vidt jeg kan se, er der tre ting, der gør en stor forskel:

 1. hvordan OS'et opfører sig, når man tilslutter nyt hardware
 2. hvordan man installerer nyt software
 3. hvordan man finder nyt software

Pkt. 1: I de fleste større / modne distroer er det i følge min erfaring ikke noget større problem at tilslutte hardware, men selvfølgelig skal man i gennem en mindre guide (vælg x, tryk Næste, indtast et-eller-andet). Dette gælder de fleste OS'er og her vælger de fleste ikke-rutinerede altid at ringe til en ven; også når det gælder Windows og Mac.

Pkt. 2: I Ubuntu og openSuse (og sikkert også andre) virker det med at installere en ny "app" lige så nemt, som det gør på en Android el. Apple enhed; vælg en kategori, vælg app og klik "Installer". I andre distroer er der imidlertid plads til forbedringer - en slutbruger bør ikke præsenteres for shell-scripts, hvor der skal svares "J/n" for at fortsætte. De skal heller ikke forholde sig til dependencies (som på dansk hedder "afhængigheder", hvilket for ikke IT-folk lyder som noget helt andet).

Pkt. 3: Gode repositories ("app-stores") er et must. Men hvis man er vant til, at programmet til PDF-filer hedder Adobe, mailklienten hedder Outlook, grafikprogrammet Photoshop, scanningsprogrammet xxxx osv., hvad skal man så lede efter i Linux? Hvordan ved man, at open-source alternativerne kan hedde hhv. QPDFview, Thunderbird, GIMP og SimpleScan? Og at printeren kan administreres i CUPS? Eller at NAS'en med Windows-partitionen kan findes med SpaceFM? Efter min mening er dette den største forhindring, når folk skal vænne sig til Linux - de ved knapt nok, hvad de skal lede efter og hvor de skal lede. I den sidste ende er brugeren jo mere app-bruger og ikke så meget OS-bruger.

Der findes hjemmesider, hvor der findes lister med Linux software pendenter til Windows software. Men det kunne måske strømlines lidt.

Og så til succeshistorien: Da min kone var nået trekvartvejs i sin uddannelse som pædagog, sang supporten til Windows XP på sidste vers. I forvejen havde det i en periode været lidt kritisk med en aldrende MS Office-pakke (2003). Vi havde valget mellem at købe en ny PC eller forsøgsvis at holde liv i den gamle ved at smide en Linux på - i dette tilfælde en Xubuntu, Firefox og LibreOffice.

Hun er ikke rigtig nogen IT-haj, så jeg satte en ekstra PC op på arbejdet med tilsvarende software, da jeg gættede på, at jeg nu skulle yde support af og til. Det blev aldrig aktuelt - hun ved godt, hvordan en browser virker og LibreOffice er så enkel og velkendt at gå til, at hun hurtigt blev hjemmevant i den. Og "stifinderen" i Linux kan almindelige mennesker også finde rundt i, selvom de er vant til Windows.

Så hvor kommer problemerne...

Det kommer an på brugeren. I konens tilfælde kom de f.eks. når NAS'en pludselig ikke kunne findes på netværket. Eller når printeren løb tør for papir og der kom "en mærkelig besked" på skærmen. Med andre ord: helt almindelige IT-problemer for IT-knap-så-kyndige, som også ville få dem til at gå i stå i Windows.

Vi andre lidt mere IT-kyndige kan hurtigere rode os ud noget rigtigt snavs, fordi vi netop går og roder og prøver ting af.

72
9. juni 2015 kl. 12:24

At man på tysk eBay kan købe en Windows til omkring 250 kroner. (multi-sproget = dansk)

Det er et godt fif, som jeg kender mange der laver.

70
9. juni 2015 kl. 12:21

Der er ingen tvivl om at Linux er ligeså klar til alm. brugere som både Windows, osx, og alle de andre er. For når det kommer til dagligdags ting som internet, skrive et dokument, og læse emails så fungere det stort set uden problemer. Det der stadig skal arbejdes med, når det kommer til Linux er at det skal gøres nemmere at løse de mest alm. problemer der kan opstå.

Altså når det kommer til avancerede problemer så er en installation som regel det nemmeste. uanset hvad operativ system vi snakker om.

Superbrugere: Ganske vist er IIS i server 2008 og opefter en del mere besværlig at rode på grund af .net i forhold til forgængerne som f.eks. win. 2000, men windows har elelrs altid været relativ nemt at med at gøre, og det er lige præcis det som Linux mangler, at det er nemmere at konfigurerer de foreskelige elementer som f.eks. Apache eller f.eks. linux consolen hvor der stadig findes en del udfordringer.

 • genafprøvede guides er altid guldværd for nye brugere, eller superbrugere for den sags skyld.
 • Hvad med en Linux forening. Findes det overhovedet, jeg har da ikke noget i mod at være medlem af sådan en forening. Et fast sted hvor man kan mødes og bytte råd og vejledning hjælper altid en del.
 • Gøre det nemmere at sætte de mest populær komponenter som f.eks. Apache eller lignende vil helt sikkert også hjælpe, men det er nok lidt som at cykle op af en meget stejl bakke i stormvejr, men det kan lade sig gøre hvis villigen er der.
67
9. juni 2015 kl. 12:12

Jeg har Linux servere i huset, men som desktop, NEJ!!!

Her i huset er vi stille og roligt hoppet på Mac, beklager.

Linux er stabilt,- men jeg elsker f.eks. at spille guitar og sidde og lave lidt musik. Jeg er ikke dygtig til det, men det er en herlig hobby at have.

Der findes intet, nul, nix, nada musik-software der duer til Linux. Det hele er håbløse skodprogrammer. Så hvis man vil det,- så er det Windows eller Mac, længere er den ikke.

Når der skal arbejdes,- så tænder jeg for en Linux på en Virtualbox.

71
9. juni 2015 kl. 12:22

Her i huset er vi stille og roligt hoppet på Mac, beklager.</p>
<p>Linux er stabilt,- men jeg elsker f.eks. at spille guitar og sidde og lave lidt musik. Jeg er ikke dygtig til det, men det er en herlig hobby at have.

Og du har så givetvis ret i at det er magert hvad der findes af programmer til Linux til det, ligesom det traditionelt har været magert på spilfronten.

Men der er heller ikke nogen der nødvendigvis siger at one-size-fits-all, og hvis man har behov der rækker ud over hvad der kan tilgodeses med et frit OS, ja så er der da heldigvis andet at vælge imellem.

Eksempelvis er min yngste datter da også gået fra Linux til Mac i forbindelse med hendes studie, da de fleste af de værktøjer hun skulle bruge i forbindelse hermed kun findes til Windows eller Mac - og hun er lykkelig for sin MacBook, og har ingen bøvl med den (og i øvrigt jo heller ingen virus mv!).

Og det er da fint at hun har noget der dækker hendes behov, men da eksempelvis mine behov ikke er grafik- og medieredigering, men udvikling, ja så bruger jeg noget andet - men begge dele trives fint i samme netværk.

75
9. juni 2015 kl. 12:40

Og du har så givetvis ret i at det er magert hvad der findes af programmer til Linux til det, ligesom det traditionelt har været magert på spilfronten.

Det er lige der brudfladen med Linux findes, desværre. Jeg bruger selv Linux når der skal arbejdes.

Men hvis en producent tænker "Nu vil vi lave et musik-redigerings program". Så skal der trækkes på utallige programmører, lyd eksperter, musikere og andre. Det koster penge.

Jeg bruger et af de almindelige programmer til Mac,- Garageband. Det er indtil videre fint til mit brug.

Men der er bare ikke ressourcer til at producere noget lignende i "gratis"-verdenen. Det er derfor Linux har svært ved at tage det sidste skridt ind på alles computere. Andre mennesker har måske andre programmer-typer de bare skal have (spil?), og der dør Linux. Så Linux vil for evigt skulle leve et liv hos nørderne og dem der arbejder professionelt med IT.

61
9. juni 2015 kl. 11:35

...er at folk taler ordentligt. Det gælder for fortalere såvel som modstandere af dette og hint operativsystem. Hvis een bruger oplever at en funktionalitet er svær at bruge, hjælper det ham ikke at 7 andre kan fremvise en svigermor som synes det modsatte.

Personligt synes jeg i øvrigt det største problem med Linux, er at alt for mange periferileverandører glemmer at lave software til Linux. Der findes mange ambitiøse grupper som forsøger at råde bod på manglen af bl.a. printer- og scannersoftware, men de har ofte kun blackbox-kendskab til apparaterne. Dér burde leverandørerne træde til med deres detaljeviden.

63
9. juni 2015 kl. 11:57

Personligt synes jeg i øvrigt det største problem med Linux, er at alt for mange periferileverandører glemmer at lave software til Linux. Der findes mange ambitiøse grupper som forsøger at råde bod på manglen af bl.a. printer- og scannersoftware, men de har ofte kun blackbox-kendskab til apparaterne. Dér burde leverandørerne træde til med deres detaljeviden.

Helt enig, det er oftest der man støder ind i problemer, som kan medføre at det er nemmere at gå i terminalen.

Eksempelvis har jeg været udsat for en del Canon printere der ikke er til at hugge eller stikke i, ligesom en del webcams kan være krop umulige at have med at gøre (har eksempelvis et webcam mikroskop som jeg har opgivet) - men i disse tilfælde ville man jo være på herrens mark uanset hvilket OS man brugte, hvis hardwareproducenten ikke vil frigive specifikationerne, eller lave de nødvendige drivere.

Så øvelsen må gå på hvordan man får hardwarefabrikanterne til at være mere åbne - de behøver ikke engang nødvendigvis selv lave driverne, men de må meget gerne spille med åbne kort.

68
9. juni 2015 kl. 12:13

Det præcis samme problem er jo gældende for Windows.

Og så er det vi nærmer os pudlens kerne - nemlig at uagtet hvor godt et OS man laver (og der burde være noget for enhver smag), så kan man altså ikke gøre det bedre end ud fra de forudsætninger man har at gøre godt med.

Men desværre er der mange der skyder Linux i skoene når hardwareproducenterne spiller med lukkede kort, trods det der faktisk gøres meget store bestræbelser på at løse problemerne, og den native hardwareunderstøtning nok er højere end nogen andre OS'er.

Hvis vi f.eks. ser på OS X, så har man i MAC miljøet en meget tættere kobling mellem hardwaren og operativsystemet, hvorfor mange ting virker meget mere smertefrit - men prøv at forestil dig hvis OS X blev givet frit til alle kunne benytte det på en vilkårlig platform, det ville næppe være nogen dans på roser.

Jeg vil hævde at de fleste problemer man kan løbe på i forbindelse med installation/brug af en nyere Linux er hardware relateret, men at det ikke er fair at klandre Linux (som så) for det.

Så igen, hvordan får man hardwareproducenterne til at være mere åbne og samarbejdsvillige, det er her den største hurdle ligger.

62
9. juni 2015 kl. 11:48

r at alt for mange periferileverandører glemmer at lave software til Linux.

Enig. Især printere kan stadigvæk være et problem fra nogen leverandører - Dog er min erfaring fra Arch Linux at så snart nogen har løst problemet laves der en pakke som uploades til AUR. Det er lidt en anden sag til Ubuntu, og så bliver det hurtigt svært for menige brugere at få sin X.Y.Z. scanner / printer til at virke

De store, HP, Epson, Kyonecera, osv. har dog ganske gode Linux-drivere, der er plug n print/scan/copy ;).

Ved nogle printere funker det bare. Ikke noget driverræs som på Windows (HP er der hvor jeg har de bedste erfaringer fra supporten).

En meget gammel Epson Printer til konsum-segmentet kan være næsten umulig at få til at virke. Men de store er kommet efter det.

64
9. juni 2015 kl. 12:02

Dog er min erfaring fra <strong>Arch Linux</strong> at så snart nogen har løst problemet laves der en pakke som uploades til <strong>AUR</strong>. Det er lidt en anden sag til <strong>Ubuntu</strong> ....

Ligesom med min Android telefon som jeg valgte at Root, ville det med Linux tage mig 3-6 måneder med research af alverdens begreber og alverdens hjemmebiksede hjælpe-værktøjer at få en maskine til at kører 100%

Det bliver ikke bedre af at der findes 20+ distros med 20+ communities med mange begreber og navne på alt muligt..

Fragmentering er med andre ord ikke en fordel når det kommer til forståelsen samt løsningen på ens små problemer.

Igennem hele tråden bliver der kastet rundt med forkortelser, begreber og ressourcer som sikkert er nemme at forstå når man er 'inde i varmen' ... Bare det at man skal vælge hvilket desktop (KDE, GNOME osv) man vil have ud over hvilken Distro man nu tør satse op (popularitet og vedligeholdelse svinger over årene) - er jo også lidt af en udfordring...

Linux er (hvis man selv sætter hardware op) kun for super nørder som har tiden til det..

66
9. juni 2015 kl. 12:09

Ligesom med min Android telefon som jeg valgte at Root, ville det med Linux tage mig 3-6 måneder med research af alverdens begreber og alverdens hjemmebiksede hjælpe-værktøjer at få en maskine til at kører 100%

Jeg tror du misforstår. AUR er bare en ekstra App-Store, og er på Manjaro fuldt integreret i den almindelige App-store. Som bruger markerer du bare eksempelvis "HP LaserJet 4000 Driver" og trykker "Installer".

Den eneste forskel er at det er brugere af Linux der har lavet pakken, fremfor en leverandør af OSet.

Leverandøren kan så teste og inkludere det i en update, men du har mulighed for at installere den uden at leverandøren af OSet godkender / tester den først. I stedet er den testet af andre brugere, lidt ligesom Androids reviews af apps, hvor tilliden til appen afhænger af andre brugeres bedømmelser.

Der er ikke noget terminal eller hjemmebryggeri i det.

69
9. juni 2015 kl. 12:14

Ja det forstod jeg godt

Prøvede bare at pointere at Linux = en milliard begreber og forkortelser som man skal lære og undersøge for at komme ind i miljøet..

Som bruger markerer du bare eksempelvis "HP LaserJet 4000 Driver" og trykker "Installer".</p>
<p>Den eneste forskel er at det er brugere af Linux der har lavet pakken, fremfor en leverandør af OSet.

Det er btw. ikke Microsoft som laver driverpakker til HP's printere - HP har et Trusted certifikat fra MS som de bruger til at producere drivers. WHQL drivers vælger MS somme tider at lægge ind i deres Windows Update... Men det er HP som laver installationen.

73
9. juni 2015 kl. 12:24

Det er btw. ikke Microsoft som laver driverpakker til HP's printere - HP har et Trusted certifikat fra MS som de bruger til at producere drivers.

Det mener jeg nu heller ikke at have sagt. Den fundamentale forskel mellem Windows og Linux er at på Windows installerer du masser af 3rd party programmer fra alle mulige forskellige producenter af software gennem eksempelvis en google søgning, fra et eller andet random website.

På Linux har du en app-store, hvor leverandøren af OSet (Canonical, Red Hat, Arch Linux), ikke softwareudvikleren (HP, Epson, LibreOffice, etc), garanterer at softwaren du installerer virker og er efterprøvet / virusfri.

Ulempen er, at du godt kan komme til at vente på opdateringer, eller ny software. Derfor har vi AUR på Arch Linux platforme.

Btw, så er Linux ikke særlig fragmenteret. Der er Ubuntu / debian-based, Red-hat, Gentoo og Arch Linux.

Resten er sådan set bare tilpasninger og personlige preferencer af dem der vedligeholder distroen. Linux Mint er eksempelvis Ubuntu-based, Manjaro er Arch-based og så videre.

47
8. juni 2015 kl. 23:16

Jeg tror næppe der er en nem måde.. Ja folk kan da godt få videoer mm, men hvis vi ser på hvordan det lige gik for Microsoft fra Windows 7 til 8, så skete der da lige en omvælgtning og brugerne fik ikke en guide under installationen eller advarsler.. Folket er opvokset med Windows og vi bliver tvangsfodret med Windows endnu.. Hvorfor? Vi er vant til det, men Windows er jo ikke ligefrem perfekt.. Jeg oplever stadig at folk har problemer med Windows.. Jeg oplever derimod ikke de store problemer med Linux. (Kører selv Ubuntu) - Okay, visse områder er anderledes, men du får skriveprogram mm helt gratis.. installationen tager ingen tid og din computer bliver fyldt med nyt liv..

Det bedste er nok install parties.. For som det er nu, så er det ikke nemt at skifte til Linux takket være UEFI.. en ting er at guide folk i Linux, men os forbi BIOS.. det gør det jo ikke nemmere.. Det har jo kun gjort Windows mere beskyttet. Sjovt nok hører jeg at folk har store problemer.. Jeg håber dog Windows 10 bliver bedre, men jeg tvivler på længere sigt..

Folk skal lære at acceptere terminalen i Linux.. Det et kraftigt værktøj som virkeligt kan gøre livet nemmere, men ja.. Det er jo ikke velkendt, da Microsoft ikke har været så hurtige ude med funktionaliteter i deres kommandoprompt..

48
9. juni 2015 kl. 09:28

Folk skal lære at acceptere terminalen i Linux.. Det et kraftigt værktøj som virkeligt kan gøre livet nemmere, men ja.. Det er jo ikke velkendt, da Microsoft ikke har været så hurtige ude med funktionaliteter i deres kommandoprompt..

Linux og deres elskede terminal/console/commandprompt...

I 80'erne var havde vi MSDOS... så opfandt vi GUI fordi det er smartere, intuitivt, nemt at forstå, fuld af information, ofte pænt, etc..

Jeg opfatter terminalen og behovet for den, som den største hindring i at almindelige folk og nybegyndere kommer til at finde ud af hvordan man bruger Linux.

Og det hjælper ikke at i, Linux folk, tyr til at åbne en terminal som løsningen på alle problemer i har med linux... hvis ikke der findes en GUI løsning, så taber i den almindelige dødelige bruger.

50
9. juni 2015 kl. 09:59

I 80'erne var havde vi MSDOS... så opfandt vi GUI fordi det er smartere, intuitivt, nemt at forstå, fuld af information, ofte pænt, etc..

Start med at få styr på historien.

Jeg opfatter terminalen og behovet for den, som den største hindring i at almindelige folk og nybegyndere kommer til at finde ud af hvordan man bruger Linux.

Og hvad du opfatter, som inkarneret og totalt ukvalificeret Linux hader, må stå for din egen regning.

En almindelig dagligdagsbruger af en nyere Linux har slet ikke behov for at bruge terminalen.

Og det hjælper ikke at i, Linux folk, tyr til at åbne en terminal som løsningen på alle problemer i har med linux... hvis ikke der findes en GUI løsning, så taber i den almindelige dødelige bruger.

Igen, det er ligegyldigt, for den almindelige bruger har ikke behov for at bruge terminalen, men for specialisten er det et stærkt hjælpeværktøj.

Dit udsagn er lige så tåbeligt, som at foreslå at automekanikere skal bruge en svensknøgle til at foretage alle reparationer - på nogle moderne biler kan man ikke engang åbne motorhjelmen, for brugeren har ikke behov for at tilgå hvad der er under.

Og hvorfor tror du lige at MS er begyndt at promovere powershellen, og SSH er på vej ind i MS verdenen.

Så endnu en gang, hvis du ikke har noget begavet at bidrage med i forhold til Peters kontekst, så smut tilbage og leg med dit FisherPrice.

60
9. juni 2015 kl. 10:47

Hvis man møder den holdning, når man vil have hjælp, så finder de nok også et andet OS.

Nu er sagen at Martin gjorde sin entre udelukkende for at svine Linux til, så der har på intet tidspunkt været tale om at han ville have hjælp.

Og det er det denne debat drejer sig om, nemlig hvordan man kan hjælpe folk der gerne vil bruge Linux - men den debat prøver Martin på bedste vis at sabotere med sin mudderkastning.

Derfor mener jeg Marin bør holde sig væk, med mindre han vitterlig har noget konstruktivt at sige.

53
9. juni 2015 kl. 10:24

En almindelig dagligdagsbruger af en nyere Linux har slet ikke behov for at bruge terminalen.

Det har du helt ret i.

Jeg hjælper til i Manjaro-supporten, og jeg bruger kun terminalen af personlig preference. Jeg kan udføre alt mit arbejde igennem brugergrænsefladen uden problemer.

Det er nævnt tidligere, så længe Windows er det medfølgende operativ-system, så kommer Linux ikke længere mht. udbredelse.

Mit forslag er, at alle PCere skal boote op i en tilstand fra de tages i brug, hvor det er muligt at vælge understøttede operativsystemer. Det ville også engagere Linux-organisationer i at gøre eksempelvis Ubuntu interesseret i at levere en Dell-tilpasset udgave, hvor installationen bare kører derudaf.

Drivere er i dag ikke noget problem. Det er lang tid siden man "wrappede" netværksdrivere fra Windows og brugte dem i Linux. I dag er der god understøttelse fra alle producenter. AMD's drivere er generelt på forkant når det gælder features og ydelse - Dog eksperimenterer de også ofte, og stabiliteten får et hug som følge heraf. Det betyder bare, at hvis du er Linux bruger og har AMD er det en god ide at lade distroen vælge en afprøvet driver. Det sker helt automatisk på Manjaro og Ubuntu.

Noget os Manjaro-folk har nydt godt af hos vores nye brugere, er at der på skrivebordet efter install ligger en "Support-genvej" der starter IRC og logger på vores channel. Her får vi noget basis information, som eks. version af styresystemet, driverinfo, etc direkte tilsendt, hvis brugeren godkender at vi må.

Det hjælper "Newbs" med at løse konkrete problemer, og mange vil faktisk gerne bidrage bagefter, eksempelvis ved at opdatere eller oversætte vores Wiki.

Så: One-stop-button til hjælp for nye brugere. Frit OS valg fra PCen bliver taget i brug. (EU, do ur magic).

Og når vi snakker Design, så er KDE5 dødlækkert at se på. Det kan GTK3 også være, men KDE5/Plasma er funktionel eye-candy out of the box, der kan gøre Mac-brugere misundelige (Testet af på et par kammerater :)).

57
9. juni 2015 kl. 10:33

Og når vi snakker Design, så er KDE5 dødlækkert at se på. Det kan GTK3 også være, men KDE5/Plasma er funktionel eye-candy out of the box, der kan gøre Mac-brugere misundelige (Testet af på et par kammerater :)).

Kan kun give dig ret, tror da lige jeg vil prøve "igen", hvis min PC ikke hænger igen. Har efterhånden bare dynget på de sidste 5-6 år, uden oprydning og bare opdateringer, med alle mulige GUI, men alle baseret på en Ubuntu. Så når der skal ny Hardisk i, vil jeg prøve, der er begyndt at lyde mærkeligt :-)

Men en god pointe, sådan lidt Vista der virker, i stedet for den kedelige mobiltelefon i vi har fået med win8

52
9. juni 2015 kl. 10:16

Så endnu en gang, hvis du ikke har noget begavet at bidrage med i forhold til Peters kontekst, så smut tilbage og leg med dit FisherPrice.

@Christian Nobel @Martin Kirk

At manden ikke kan finde ud af at bruge en text linje, eller ikke vil sætte sig ind i det, er hvad det er. Men han har en pointe, 80-90 af bruger kan ikke finde ud af det, og hvorfor skal de også det ? Et OS som man ikke kan installere, eller vedligeholde i et GUI, kan ikke sælges eller bruges til normale bruger i 2015. Det har han ret i.

Når der så kommer til problemer, at noget er nemmere eller kun kan udføres i en terminal, så forstår han ikke, at det man kan løse med lidt tekst i en terminal, kunne have betydet en geninstallation af Windows.

Windows er kommet langt, med hensyn til at være robust, og kunne "komme op selv" igen. Men mange gange går den i selv sving i stedet, og når brugerne så sætter deres skive i for at geninstallere, så mister de også deres data. En partion der forsvinder, eller kommer til på en hardisk er nok.

Når jeg selv en gang i mellem bruger shell, så kan jeg nok forstå kommandoer, men ville, hvis jeg ikke copy/past ikke selv bare lige have tastet løs. Min brug af shell, er efterhånden kun "ls, ifconfig, ping og trace" og så lige en init 0. Man skal side dagligt og bruge dette, for at kunne huske det som normal mennesker, og det bør man jo ikke som en bruger, der bare vil have alt det andet.

59
9. juni 2015 kl. 10:42

Et OS som man ikke kan installere, eller vedligeholde i et GUI, kan ikke sælges eller bruges til normale bruger i 2015. Det har han ret i.

Og det har han lige præcis ikke ret i, for for den almindelige bruger er der intet behov for at bruge terminalen - det er rent nonsens.

At powerbrugere så foretrækker terminalen er, som Christoffer skriver, en anden sag, men det er ud fra en præference om at når man roder nede i motorrummet vil man gerne bruge andre værktøjer end svensknøglen - det er bare ikke relevant for den almindelige bruger.

49
9. juni 2015 kl. 09:50

Og det hjælper ikke at i, Linux folk, tyr til at åbne en terminal som løsningen på alle problemer i har med linux... hvis ikke der findes en GUI løsning, så taber i den almindelige dødelige bruger.

altså jeg åbner da altid en dosbox (læs terminal) i windos hvis jeg har problemer, hvordan hulen vil du ellers lave f.eks. en ping eller traceroute. og hvad nu hvis man vil bruge grep, det er da hurtigst i en dosbox, eller hva' ?

...og hvis nu vi nu skal anbefale open source software og man af ukendte årsager er plaget af windos så kan jeg anbefale denne dosbox http://conemu.github.io/

54
9. juni 2015 kl. 10:25

altså jeg åbner da altid en dosbox (læs terminal) i windos hvis jeg har problemer, hvordan hulen vil du ellers lave f.eks. en ping eller traceroute.

Grunden til at CommandPrompt i Windows er handicappet, er fordi man kun meget sjældent har brug for den.

PowerShell bruges kun af administrators og på servere... men kun hvis man har brug for at scripte opsætningskommandoer..

Microsoft Exchange 2010 er en af de få programmer som direkte krævede at man udførte enkelte kommandoer i Powershell, simpelthen fordi de havde glemt at lave noget GUI til handlingerne - Exchange 2013 er så vidt jeg ved blevet bedre på det punkt.

44
8. juni 2015 kl. 21:19

Hej, det første man skal erkende er at p.t. er Linux ikke for alle. Dernæst anbefaler jeg at undgå at handlingslamme nye brugere - tag et skridt ad gangen. Det skrev jeg om her: http://www.cfuttrup.com/zenwalk.html

43
8. juni 2015 kl. 21:13

Jeg har kun én ide til hvad der kan få folk over - men jeg er farvet. Jeg er farvet af mit fag (indtil fornyligt seniorudvikler) - og af at jeg sidder med ca. 5 forskellige OS'er om dagen (OSx, Win7/Win8/Ubuntu/iOS/Android). I hate to say it, men de fleste Linux dists ligner i manges øjne b, æ. Det ligner ikke det folk plejer at se og det hele hedder noget andet.

Jeg var selv tæt på at forelske mig i Kubuntu engang, men det blev SÅ irriterende at sidde og bokse med Konqueror, da der var en hel del browser plugins jeg var vant til at have i Chrome, som ikke var tilgængelige med Konqueror. Jeg ville ønske at UI'en på de forskellige dist's fik en ordentlig overhaling - det ville jeg tro kunne trække folk over. Linux Mint er godt på vej, men der er bare stadig sådan nogle ... arrhh-oplevelser med det.

Jeg er selv all-in på open source og leverer min del til det - bare ikke på UI-siden. Det håber jeg snart der er nogle andre der gør - gerne i vild stil.

51
9. juni 2015 kl. 10:13

elementaryOS er ganskepænt. Man behøver ikke tweake noget i designet. Andet end at installere elementary tweaks, så man kan få bedre kontrast.

Jeg har version 0.21 Luna.

0.3 er stable, men der mangler stadig bug fixes såvidt jeg har hørt.

elementaryOS er særlig god for kodere og programmører, som vil have en logisk UI, neutrale farver, pænt design og ikkk emindst, et Human Interface Guideline standard, som placerer objecter logisk.

Main menu er baseret på usability tests. Det er IKKE en full screen menu, der er IKKE flash onbjecter eller ani-GIFs i den menu, som ikke hører til i en main menu, så perfect, hvis man er træt af windows8+.

42
8. juni 2015 kl. 20:37

Hernede i Aabenraa og Sønderborg er er meget liv i i AlsLUG.

Og nej det er ikke nørdernes holdeplads. Tvørtimod.

Her kommer alt fra dem der knap nok tør røre noget på deres pc, til superbrugerne. Dog mest de første.

På installfesterne hjælper vi den selvfølgelig med at installere primår Lubuntu på deres maskener (Det er ofte gamle XP-maskiner fokk meget gerne vil holde liv i)

Det spiller som regel bare.

Men vi mngler akut nogle how-tos på diverse ting. Om det så skal være pdf eller videoer er i min optik et fedt, men pdfen har den store fordel at de kan skrives ud og man kan bladre i dem.

Der er faktisk noget som mange af vores gæster har ytret ønske om. Mange af vores gæster er 60+ og de vi meget gerne have noget på papir som er til at overskue, og i magne tilfælde kan jeg kun tilslutte mig det ønske.

Jeg er faktisk ret ked af at linuxbog.dk ikke er online mere, Jo den trængte et en makeover, men den var trods alt på dansk. en mange tilfælde vil jeg hellere kunne henvise til en lidt outdated dansk side en en nerdet engelsk, for den vil "min klientel" alligevel ikke fatte en bjælde af, på grund af sproget.

Jeg er faktisk tilbøgelig til at tro at 75% af vores install-fest-gæster ikke vil kunne finde rundt i diverse udenlandske how-tos.

Og ja. Jeg er også en af dem som rask væk sender en one-liner til folk der har et konkret problem. Af den simple årsag at jeg i 95% af tilfældene ikke aner hvor jeg skal sende dem hen i menuen. en det skal da ikke på nogen måde forhinde andre i at beskriver vejen gennem en menu. Min tid er bare ikke til at gøre det, men jeg skal meget gerne dele linken ud til folk ;-)

Det er lidt den samme gønge som når vi forsøger at få lokket nye aktive med til vores aktiviteter. Hvis du kan vise de grundlæggende ting, installere, og hjælpe på de basale ting, er du mindst lige så værdifuld for foreningen, som os nørder som kæmper med de knuder der af og til opstår.

Det vigtige er jeg at finde ud af hvordan vi kan dele vore forskellige resourcer, og få noget endnu bedre ud af det.

/Henning Formand for Alssung Linux bruger gruppe

38
8. juni 2015 kl. 18:13

Der er kæmpe stor forskel på de forskellige distributioner og det er derfor vigtigt at man vælger den linux distro der passer til ens niveau.

Distrowatch kan man få et godt overblik over linux distributionerne.

Linux Mint (Xfce) er nok den variant som vil passe bedst hvis man, som mig, komme fra windows.

Xfce er den eneste(*) distro som evner at organisere ikonerne ordenligt i et grid på desktoppen ala som i windows.

Alle Mint distributionerne installere med et minimum af interaktion fra brugeren og på ca. 15 min.

De fleste problemer man løber ind i, kan for det meste fikses hurtigt ved hjælp af Google.

(*) Har forsøgt: (Cinnamon, GNOME, KDE, Xfce) (Ubuntu, Mint, Fedora, Debian)

41
8. juni 2015 kl. 20:02

Linux Mint (Xfce) er nok den variant som vil passe bedst hvis man, som mig, komme fra windows.

Linux Mint bruger ikke XFCE men Cinnamon som standard skrivebords miljø

Xfce er den eneste(*) distro som evner at organisere ikonerne ordenligt i et grid på desktoppen ala som i windows.

Xfce er ikke en distro, men et skrivebords miljø

Men ellers har du så evig ret, det er de der små ting, som kan ødelægge hele oplevelsen hos folk: https://github.com/linuxmint/nemo/issues/108#issuecomment-46945259 , det er ikke en funktion som jeg selv nogesninde gør brug for eller eller har tænkt jeg manglede, men jeg kan godt se det.

Det er lidt det samme som folk har svært ved at forstå konceptet i en pakke manager/browser, fremfor at downloade et selvstændigt installations program og eksvere det og trykke "Next, "Next", "Would you like some malware?", "Next"

77
9. juni 2015 kl. 13:52
78
9. juni 2015 kl. 14:16

Slap lidt af Christian, fordi han har faktisk lidt ret i når han skriver:

Og det mener jeg så ikke, for den almindelige bruger (mail, internet, kontorprogram, lidt billedsjov mv.) har ikke på noget tidspunkt behov for at bruge terminalen.

At jeg så har glæde af den hvis jeg skal installere noget for nogen, og derfor bruger terminalen til i et hug at eksempelvis fyre en apt-get install et-eller-andet af, i stedet for at klikke et antal gange med musen i softwarecentret er irrelevant - muligheden er der for at undgå terminalen for de fleste.

Og jeg ville givetvis også foretrække samme mulighed hvis den forefandtes i Windows, i stedet for en møjsommelig åbnen af menuer og klikken ja, ja, ja.

At det så kan være et problem, at man ikke ved hvad man leder efter, som Sven er inde på, kunne være et af de steder hvor en "ordbog" da ville være gavnlig, så det kunne jo være et indsatsområde, hvis vi forholder os til forlægget - men det er nu heller ikke anderledes end hvis man gik fra Windows til en Mac, eller omvendt.

Mht. Xfce kan man da så afgjort sagtens kalde Linux Mint Xfce Edition for en distro - som så er baseret på Xfce desktoppen ja.

Hvilket belæg har du for at sige at Xfce er "til leg" - personligt foretrækker jeg selv Xfce, da det giver mig en meget ren brugerflade, uden for meget bloat (og jeg hader ikke min(e) computer(e)!).

Herudover så er fordelingen Cinnamon - Mate vist nok nærmest fity-fifty.

92
10. juni 2015 kl. 17:49

At jeg så har glæde af den hvis jeg skal installere noget for nogen, og derfor bruger terminalen til i et hug at eksempelvis fyre en apt-get install et-eller-andet af, i stedet for at klikke et antal gange med musen i softwarecentret er irrelevant - muligheden er der for at undgå terminalen for de fleste.</p>
<p>Og jeg ville givetvis også foretrække samme mulighed hvis den forefandtes i Windows, i stedet for en møjsommelig åbnen af menuer og klikken ja, ja, ja.

Men nu det jo ikke dine preferencer eller den bruger gruppe du tilhøre, som vi snakker om, fordi det ved vi alle at der er Linux for mange i den gruppe det rigtige (for mig personligt af præcis de samme årsager du påpeger)

MEN!

Hvis jeg hjælper person X med et problem på hans computer, så gør jeg det typisk igennem terminalen. og når han ser det, står han af.

Mht. Xfce kan man da så afgjort sagtens kalde Linux Mint Xfce Edition for en distro - som så er baseret på Xfce desktoppen ja.</p>
<p>Hvilket belæg har du for at sige at Xfce er "til leg" - personligt foretrækker jeg selv Xfce, da det giver mig en meget ren brugerflade, uden for meget bloat (og jeg hader ikke min(e) computer(e)!).

Først og fremmest, det er ikke for at kritisere XFCE overhoved, og jeg mener ikke at XFCE projektet er "dårligt" eller "leg" hvis det er sådan du har opfattet det, så er det min fejl, det var møntet på selve Linut Mint XFCE distro'en og med leg mener jeg for dem som er involveret i projektet.

I Linux Mint regi er Cinnamon og Mate de primære skrivebords miljøer (jeg glemte lige Mate, beklager) Linux Mint udbredelsen tog vel fart fordi folk gerne ville biholde måden Gnome2 fungerede på.

Men skal vi ikke lade den ligge, fordi det er ligegyldig diskussion i forhold til emnet ?


Men hvis jeg lige skulle pege på en måde, så er det igennem virksomhedenes desktop pc'er

Der mangler et reelt pendant til til Windows Server / Desktop modellen (Active Directory, Exchange, Microsoft Office, Windows domain, GPO'er m.m.).

Jeg er uddannet IT supporter (version 7 dvs. XP/2003 ære), og op til min svendeprøve undersøgte om jeg kunne lave mit projekt udlukkende med Linux, men kunne hurtig se at det blev for omfattende på den tid jeg havde og besluttede mig at benytte Windows, når jeg ikke på foran var sat ind i de enkelte alternativer.

Alt i alt, min lille teori er, hvis vi kan få virksomhederne til at smide linux på desktoppen (og på serverne der administrere desktopsne), så vil folk blive tvunget til at stifte bekendtskab med Linux, så vil det måske ikke være så skræmmende hvis det også kom hjem i privaten - er der nogle der ved noget om dette i forbindelse med Munchen projektet?

Men hvis virksomhederne skal gøre det, så skal vi blandt andet lige overvinde en masse dovne IT supportere, som synes det er meget nemmere at benytte en samlet pakke hos Microsoft :-)

Det her er hvad man skal igennem som Datatekniker* eller IT supporter

*) der er to grene infrastruktur og programmering

http://mars.merhot.dk/mediawiki/index.php/1547_Operativsystemer_I <--- Den her version er jeg selv tæsket igennemhttp://mars.merhot.dk/mediawiki/index.php/6222_Operativsystemer_I <--- Sådan her ser det ud nu

Her kan man se hvad IT supporter og Datateknikere skal igennem: http://mars.merhot.dk/mediawiki/index.php/Fagfordelingsplan_Data_Version_8

96
11. juni 2015 kl. 15:21

Der mangler et reelt pendant til til Windows Server / Desktop modellen (Active Directory, Exchange, Microsoft Office, Windows domain, GPO'er m.m.).

Man kan selvfølgelig ikke komme med en universalløsning, men for mange virksomheders brug, så er brug af tekstbehandling og regneark relativt simpel, mail er mail, osv, men så har man så nogle få programmer som er kerneprogrammer, f.eks. et økonomisystem.

I de fald kan Open/LibreOffice være et udmærket valg, og Thunderbird med Lightning er et udmærket mail/kalender alternativ.

Hvis man så gerne vil have noget central administration og ikke bare løber med som alle andre, så kan man lave en LTSP løsning, hvor brugernes home directory er NFS mounted centralt.

Ikke dermed sagt at modellen kan bruges for alle, men rigtig mange virksomheder kunne sagtens, hvis de turde løfte blikket lidt.

97
11. juni 2015 kl. 20:53

Man kan selvfølgelig ikke komme med en universalløsning

Saml det hele i en pakke (som MS gør), inkls undervisnings materiale, best practices osv, præcis som MS gør også skal GUI'en(ne) ikke være en øje bæ.

Kig på http://mars.merhot.dk/mediawiki/index.php/Fagfordelingsplan_Data_Version_8 og se hvor forurenet fagne er af MS baseret målpinde eller fortrukende MS protokoller/standarder. Det er det fordi det er dejligt nemt at undervise i, og eleverne er mere eller mindre bekendt med systemet.

100
11. juni 2015 kl. 22:25

Det er det fordi det er dejligt nemt at undervise i, og eleverne er mere eller mindre bekendt med systemet.

Der er flere, meget vigtige pointer jeg synes du overser i forbindelse med hvorfor der ikke undervises i andet.

1: Lærererne kan ikke andet. De kender ikke til alternativerne, og har ikke ekspertviden indenfor de relevante felter. Hvorfor? Fordi Linux-eksperter med erfaring indenfor drift og distribuerede løsninger ikke er noget vi har mange af i Danmark.

2: Lærerne får ikke penge for at forberede materialet eller til den videreuddannelse der skal til for at undervise i alternative teknologier.

3: Fagtekniske uddannelser støttes af erhvervslivet. Der er meget få virksomheder i Danmark der anvender Linux, og det er i størstedelen af tilfældende til specialiserede opgaver med højt-kvalificeret arbejdskraft.

4: Fagteknikere er ikke beslutningstagere. Når det kommer til valg af teknologi i virksomheder. Det brede perspektiv og overblik er ikke formålet, derimod skal der oprettes ekspertise indenfor nogle få felter, hvor de ofte indtræder i en rådgivende rolle.

5: Virksomheder vælger "sikkert" fremfor effektivt. Virksomheder er drevet af strategiske målsætninger der ikke har noget med IT at gøre. Det der er vigtigt er ikke om du har det bedste værktøj, eller det billigste, men om du har hurtigt adgang til support og videreuddannelse.

Der er simpelthen for få eksperter, og beslutningstagernes rådgivere, de fagtekniske eksperter, kender ikke alternativerne ud over et hobby-niveau.

98
11. juni 2015 kl. 21:40

Saml det hele i en pakke (som MS gør),

Der er jo noget populistisk vrøvl.

Behov er forskellige, og hvis ens behov går på at skære kød ud, så nytter det ikke at tro at en forhammer er vejen frem.

Ligesom en Leatherman kan være fin i en snæver vending, men den erstatter ikke et topnøglesæt (eller hvad man nu ellers kan finde på af værktøj).

94
10. juni 2015 kl. 22:46

Der mangler et reelt pendant til til Windows Server / Desktop modellen (Active Directory, Exchange, Microsoft Office, Windows domain, GPO'er m.m.).</p>
<p>Jeg er uddannet IT supporter (version 7 dvs. XP/2003 ære), og op til min svendeprøve undersøgte om jeg kunne lave mit projekt udlukkende med Linux, men kunne hurtig se at det blev for omfattende på den tid jeg havde og besluttede mig at benytte Windows, når jeg ikke på foran var sat ind i de enkelte alternativer.

Du nævner Microsoft Office, hvor der er en række alternativer såsom OpenOffice og ikke mindst LibreOffice. Den danske oversættelse af LibreOffice er komplet og systematisk udarbejdet. Indtil videre kunne hentes samtidig med den officielle engelske udgivelse.

Desuden nævner du server- og netværksteknologier, hvor der er en række alternativer. Active Directory har en pendant i LDAP-implementering som OpenLDAP (og eventuelt en grafisk brugerflade). Alternativer til Exchange kunne være Kolab, Open-Xchange, Zimbra og andre. En løsning som binder alle mulige løsninger sammen er Zentyal, der tidligere hed ebox. Jeg synes dit tidligere uddannelsessted burde bruge en lignende løsning, og så fortælle alle de studerende: Véd I hvad? Når I er færdige med at lære om brugen disse værktøjer, så kan I beholde værktøjerne, holde jeres fritidsforeningers løsninger kørende og etablere en startup-virksomhed med alle disse værktøjer og alt det arbejde I måtte have lagt undervejs i studietiden.

Der er en glimrende håndbog til administration af Debian 7, der kan indgå som pensum kvit og frit.

Når jeg leder efter frie og open source alternativer, så bruger jeg ofte hjemmesiden alternativeto.net, se eks. alternativer til Microsoft Exchange

35
8. juni 2015 kl. 17:41

Min sidste linuxoplevelse går ca. 3½ år tilbage i studiesammenhæng, men her oplevede jeg følgende problemer: Generelt var det meget besværligt at installere nye ting. Jeg husker specielt, at det var meget besværligt at installere flash, da det krævede flere pakker, før det virkede ordentligt, og sådan var det næsten hver gang man skulle installere noget nyt. Denne oplevelse delte langt de fleste i min klasse med mig. Linux Mint hjalp dog på det, men de mange negative oplevelser er der stadig.

Jeg har dog tænkt mig at give Linux et forsøg i sommerferien og se, om det er blevet bedre.

Jeg kan ikke huske flere eksempler på besværlige ting på stående fod, da det er lang tid siden. Men jeg har stadig denne opfattelse, forhåbentligt ændrer den sig, når jeg prøver igen i sommerferien.

Så hvad kunne blive bedre? Tja, at pakkerne følger "logik" i mit tilfælde. Det at installere flash forstår jeg som en handling, og derfor skal jeg kunne hente en pakke som sørger for det hele. Jeg gider ikke bruge lang tid på at konfigurere hver gang.

74
9. juni 2015 kl. 12:33

Vi har et ordsprog i GNU/Linux "Debian er for 'langhåret' til begyndere" Og det ordsprog er altså ikke opstået ud af den blå luft. Debian GNU/Linux er noget, du kan give dig i kast med, når din Linux-erfaring er 'modnet'.

Det er klart, at du ikke kan komme fra MS Windows, som 'ekspert', og tro, at du er lige så dygtig på Linux platformen. Trods det, er det den fejl hovedparten begår.

Da du var barn, og var ved at lære at køre på cykel, da gav du vel heller ikke cyklen skylden, når den væltede med dig? Alligevel tøver man ikke inden man dømmer Linux ude, alene fordi det ikke fungerer som Windows. Indlæring, Wattson.

Hvad vi kan gøre for at gøre Linux let for nye brugere? Opdele distros og liste dem efter sværhedsgrad, for begyndere.

Jeg tror ikke, vi finder mange RPM-distros på de første fem pladser. Debian baserede distros lader til at være de letteste at lære nye brugere.

I dit tilfælde, med Flash, ville du, hvis du havde brugt Ubuntu,have haft to muligheder for nem installation: (Ubuntu)

I terminal: sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras Skriv din login-kode, når systemet beder om adgangskode.

Din anden mulighed er gennem Synaptic pakke-håndterings-programmet.

Det vi kan, som community, Linux generelt, er at få udviklerne til at lægge links til danske, som udenlandske, forums, hvor nye brugere bliver taget godt imod.

Ideelt set vil vi kunne bruge oversætter-teamet til at lægge nogle tilføjelser ind i Firefox, Chrome o.s.v. så genvejene allerede fra installationen er færdig linker til de lokale lands-fora, som eksv. www.ubuntudanmark.dk/forum - Dette vil gøre det lettere for nye brugere af Ubuntu at finde hjælpen, og derved være med til at gøre oplevelsen til en succes.

Som distro-hopper har jeg set mangen en installer i aktion - Og netop installeren kan være et rigtig godt sted at fortælle om de muligheder, man har for at få hjælp. Igen i lokaliseret form.

36
8. juni 2015 kl. 17:57

Generelt var det meget besværligt at installere nye ting. Jeg husker specielt, at det var meget besværligt at installere flash, da det krævede flere pakker, før det virkede ordentligt, og sådan var det næsten hver gang man skulle installere noget nyt. Denne oplevelse delte langt de fleste i min klasse med mig. Linux Mint hjalp dog på det, men de mange negative oplevelser er der stadig.

Det er helt rigtigt at Flash ikke var det nemmeste at gå til for nogle år siden, men hvis man tager en nyere distro, så virker det altså out-of-the-box.

At flash så forhåbentlig er en saga blot i løbet af nogle få år er så en anden sag, men ind til det afgår ved en velfortjent død, så er det altså meget nemt at få til at virke.

34
8. juni 2015 kl. 17:24

Jeg synes kommentarerne minder om dem vi hørte for nogle år siden, hvor debatten var hot. Der er mange skuffede forventninger og folk, der har fået nederlag ved første brug. Men ikke særligt meget konstruktivt om hvad man kunne gøre for at gøre det bedre.

Jeg tror at det vigtigste er at skabe en tillidsfuld atmosfære, som ved al anden indlæring. Og så sørge for at begrænse sig så man giver den nye en succesoplevelse.

Og få afstemt forventningerne inden man går i gang, så den nye ikke tror, at nu vokser træerne ind i himmelen og alt bliver godt.

Men det er slet ikke så let for nørder som os. Det er vel derfor at folk går længe på seminarer for at blive dygtige pædagoger.

31
8. juni 2015 kl. 16:08

Synes det er for besværligt at bruge når man starter op og der mener jeg linux fil adgang system. Man skal alt for meget in i terminal for at give sig selv adgang.

37
8. juni 2015 kl. 18:05

Jeg installeret webserver via apt osv me når jeg gik ind hvor filerne var blev jeg nødt til at ændre filerne for at slette/rette dem.

Synes jeg mangler win nemme tilgang til det hele.

39
8. juni 2015 kl. 18:31

Jeg installeret webserver via apt osv me når jeg gik ind hvor filerne var blev jeg nødt til at ændre filerne for at slette/rette dem.</p>
<p>Synes jeg mangler win nemme tilgang til det hele.

Nu vil jeg nok mene at installation af en webserver er ud over hvad den almindelige bruger har behov for.

Herudover så forstår jeg (stadig) ikke helt problemet, for der er vel ingen grund til at lade eksempelvis Apache installere de binære filer et andet sted.

Og hvis man skal dybere ned i selve konfigurationen af Apache er det præcis lige bøvlet på Linux som på Windows - men det er programmets skyld, ikke det underliggende OS (og så synes jeg i øvrigt at det er p.... irriterende at for hver gang der kommer en ny Apache, så skal den konfigureres en lille smule anderledes end den foregående - men det kan stadig ikke klandres OS'et).

33
8. juni 2015 kl. 16:44

Tror han mener at de programmer han nu engang har brugt, hat glemt at spørge om administrator rettigheder hvis der er behov for det :)

Men det problem har man også på Windows :-)

23
8. juni 2015 kl. 14:02

Hvorfor er det at 1337 Linux brugere (med stockholm syndrom og big-corp-hate) bliver ved i evigheder med at ville have andre folk til at bruge Linux ?

Linux er en kæmpe rodebutik når det gælder desktop/workstation brug..

jaja hvis man kun har brug for en webbrowser er det sikkert fint...

men folk der gerne vil kunne mest muligt uden at skulle lære at kode først, har det væsentligt nemmere på Windows.

Linux er fint nok til Servere og embedded enheder - men sutter røv på alle måder når det gælder Desktop

Why Linux Sucks:https://www.youtube.com/watch?v=5pOxlazS3zshttps://www.youtube.com/watch?v=QKwWPQ1Orzs

26
8. juni 2015 kl. 14:34

Hvorfor er det at 1337 Linux brugere (med stockholm syndrom og big-corp-hate) bliver ved i evigheder med at ville have andre folk til at bruge Linux ?

Det er lidt ligesom folk der flytter til København, uden at være cykelvante.

Hvis man plejer at køre bil eller bus, kan man umiddelbart fortsat foretrække denne relativt magelige transportform, men oftest får du mest distance pr. transporttid, hvis du lærer at cykle herinde i stedet.

Jeg er helt bestemt i3-evangelist, men altså ikke nødvendigvis big-corp-hater. Det kender jeg faktisk ikke rigtigt nogen saglige Linux-brugere som er, fordi mine venner generelt anerkender, at Linux er rigtig god til rigtig mange ting, men til gengæld er håbløst bagefter til andre ting.

For lyd-, billede- og videobehandling er der flest valgmuligheder på Windows og Mac. Adobe-pakken fås simpelthen ikke på Linux, så hvis jeg skal arbejde med nogle af de programmer, så starter jeg op i Windows.

For mig er Linux til Windows, som hus er til sommerhus: Det er fedt at tage en uge til Øster Hurup, men du kan altså ikke feriere hele året rundt.

25
8. juni 2015 kl. 14:18

Linux er fint nok til Servere og embedded enheder - men sutter røv på alle måder når det gælder Desktop

Hved med at prøve at hæve niveauet lidt Martin, i stedet for sølle rants?

Det er meget muligt du ikke bryder dig om Linux, men det er ikke ensbetydende med at det på nogen måde er uanvendeligt - og så vil jeg gerne pointere hvad oplægget gik ud på, nemlig hvordan hjælper man en ny bruger (der har foretaget valget), ikke hvordan man missionerer, og ej heller hvordan man kaster med mudder.

27
8. juni 2015 kl. 15:10

Det er meget muligt du ikke bryder dig om Linux

Jeg synes det er fantastisk !

Min mobil kører linux, min router kører linux, min ene NAS kører linux, mit modem kører linux, mit Fitbit ur kører sikkert linux, min RaspBerryPi2 kører linux... osv.. Og de kører allesammen fantastisk.

Men når det kommer til Linux Desktop og kompatibel software så er det bare op ad bakke. Hvilket er hvorfor jeg ikke forstår hvorfor folk har travlt med at få deres familie medlemmer over på platformen..

28
8. juni 2015 kl. 15:29

Hvilket er hvorfor jeg ikke forstår hvorfor folk har travlt med at få deres familie medlemmer over på platformen..

Prøv lige at læse det eksempel med min svigermor jeg kom med tidligere!

Jeg slipper for i tide og utide at skulle forholde mig til virus og malware, og hendes verden er blevet meget mere overskuelig end (undskyld jeg siger det) W8's farvelade.

Men du har åbenbart stadig ikke forstået hvad Peters oplæg gik på, nemlig hvordan man hjælper en ny Linux bruger - altså en der har besluttet sig!Peters oplæg gik ikke ud på hvordan vi kunne svine andre til, eller missionere for vores holdninger.

29
8. juni 2015 kl. 15:48

Men du har åbenbart stadig ikke forstået hvad Peters oplæg gik på, nemlig hvordan man hjælper en ny Linux bruger - altså en der har besluttet sig!

Prøv lige at læse det eksempel med min svigermor jeg kom med tidligere!

Hvem var det lige som missionerede ??? valgte din svigermor selv ??

Du kunne også have installeret en Windows 7 startmenu og fjernet Metro fra Win8 - samt installeret de samme programmer hun skulle bruge.

Med Chocolatey kunne du have installeret Java og alle de andre nødvendige programmer samt sat den til at opdatere dem automatisk - helt fri for Adware..

Men sagen er at du tænker dine løsninger i Linux og andre tænker løsninger i Windows...

Windows er pt den bedste Desktop platform når det kommer til kompatibel software og drivere... og er dertil mere brugervenligt end Linux - ergo har du gjort sin svigermor en bjørnetjeneste - for ikke at glemme dig selv, idet du fra nu af er hendes supporter hver gang der skal laves noget på hendes computer.

30
8. juni 2015 kl. 16:03

Hvem var det lige som missionerede ???
valgte din svigermor selv ??

Som udgangspunkt blandede jeg mig ikke i hendes valg, da hun købte en ny pc, selv om jeg egentlig mente hun var bedre tjent med en Mac.

Men da ulykken var sket foreslog jeg hende (ikke missionerede) at installere en Linux, også ud fra en egoistisk betragtning om at det er meget nemmere for mig at supportere, hvis der bliver behov derfor.

Du kunne også have installeret en Windows 7 startmenu og fjernet Metro fra Win8 - samt installeret de samme programmer hun skulle bruge.</p>
<p>Med Chocolatey kunne du have installeret Java og alle de andre nødvendige programmer samt sat den til at opdatere dem automatisk - helt fri for Adware..

Gud fader, ja jeg kunne da have lavet alskens krumspring for at redde hendes W8, men det er da på ingen måde heller trivielt.

Men sagen er at du tænker dine løsninger i Linux og andre tænker løsninger i Windows...

Ja, og jeg ser ikke noget problem i at andre tænker løsninger i Windows, det er da helt deres egen sag, bare det ikke sætter dagsordnen for mig (som f.eks. lukkede filformater, eller producenter som holder hardwarespecifikationerne tæt inde til kroppen) - men du ser åbenbart et stort problem i at jeg ser løsninger i Linux, og skal straks nedgøre det.

Windows er pt den bedste Desktop platform når det kommer til kompatibel software og drivere...

Du fatter virkelig hat - når producenterne kun laver drivere til Windows, så har det ikke noget med om Windows er "kompatibel" eller ej, men om producenternes holdning.

Og hvad i alverden er "kompatibelt" software - hvis ikke det er gået op for dig, så er "formatkrigen" i det store hele et overstået kapitel, og ikke noget der giver anledning til problemer i dagligdagen.

og er dertil mere brugervenligt end Linux

Din subjektive holdning, andre har en helt anden mening.

- ergo har du gjort sin svigermor en bjørnetjeneste - for ikke at glemme dig selv, idet du fra nu af er hendes supporter hver gang der skal laves noget på hendes computer.

Igen, du fatter hat, for der skal ikke laves noget på hendes maskine i tide og utide, den kører stabilt der ud af, med en statisk verden der er meget mere tryg for hende.

Og kunne du så ikke hellere komme med et positivt indspark til artiklens kontekst, i stedet for at lufte dine fordomme og kaste med mudder.

22
8. juni 2015 kl. 12:59

Jeg synes ofte, at der er for meget fokus på, at man kan skifte til Linux uden at skulle omtænke sine datamatvaner alt for meget.

Selvfølgelig kan "konvertere" nogle brugere, at man kan emigrere fra Windows, uden at give kald på sine spil/kontorprogrammer/whatever, men jeg savner virkelig, at der bliver slået på nogle af de oversete Linux-features, som i virkeligheden er dem, som gør hele forskellen.

For eksempel kunne man slå på, at det udelukkende er på Linux, at man kan bruge tiling window managers som i3, kombineret med dmenu. Med den rette formidling, tror jeg bestemt at netop grænseflader som i3 kan være med til flytte folk fra Windows (og OSX), over til Linux.

For ærligt talt: Jeg kører dual-boot på min datamat, og det allerbedste ved Linux for mig er, at jeg kan indrette og opdele min arbejdsflade på skriveborde [0-9], bruge dmenu, og ikke spilde en million pixels på vinduesrammer udenom de programmer jeg kører.

15
8. juni 2015 kl. 12:26

Så længe computere altid sælges med OS installeret, iOS eller Windows, er det en svær kamp.

Den almindelige forbruger betaler åbentbart gerne prisen for udstyr med programmer der er nemme at bruge, og betaler også gerne igen 1-2 år senere når noget skal opdateres.

Windows er nemt at bruge, kræver dog stadig et antal 3 parts programmer for at fungere godt, det være Antivirus og Java etc. Forbrugeren skal selv sørge for alt er opdateret, MS klarer automatisk opdatering af Windows, for alt andet software kan opdatering være på en anden måde, visse typer opdateringer forsøger endda at presse uvelkommen ekstra programer ind. Sker der en uventet fejl får du måske et vindue der viser "FEJL XXX", og så må du på jagt i diverse settings menuer at finde årsag. Min mor på 70 har svært ved at forstå Windows7 på den notebook hun købte for et par år siden.

Med Linux er vi tættere på maskinen, vi har lært at leve med diverse logs og meddelelser, det kan tage lidt tid at lære, men gaven er at når der opstår fejl kan du altid finde fejlen i en log og søge hjælp på Internettet. Med en Debian baseret installation er du desuden sikret løbende opdateringer, uden det koster noget.

Vi kan være stolte over Android, der jo er bygget på Linux, og dermed giver en masse Open Source til forbrugerne.

Med Linux kan vi trylle liv i gammelt udstyr hvor Windows har givet op. Men så længe den almindelig forbruger har mange penge og køber nyt udstyr når software "blive langsomt" er der ikke meget at gøre.

Android smartphones produceres og leveres med en given Android version, leverandøren udsender opdateringer max 1 år efter, og herefter må du vælge at købe en ny dims. Få forbrugere eksperimenter med Cyanogenmod firmware. Jeg har lige fået en gammel LG P500 (oprindelig kun bygget til Android 2.2) til at køre Android 4.4.4, fremstår dermed som ny.

Vi lever i en verden af køb dims, brug dims, smid væk dims, køb ny dims.

19
8. juni 2015 kl. 12:42

Android smartphones produceres og leveres med en given Android version, leverandøren udsender opdateringer max 1 år efter, og herefter må du vælge at købe en ny dims.
Få forbrugere eksperimenter med Cyanogenmod firmware.

Man kan så klandre producenterne for at deres paranoide fremfærd, hvor de ikke tillader deres kunder at få lov til at bestemme over deres egne enheder.

Eksempelvis ved dårlige/lukkede specifikationer, låste bootloadere, umulige at roote, etc, etc, i stedet for telefonerne var åbne på samme måde som i PC verdenen, så kunden ikke var tvunget til at smide enheden ud når producenten ikke gad holde den up to date.

Det kan man dog ikke klandre Android for.

14
8. juni 2015 kl. 11:54

Som gammel Windows bruger FORVENTER jeg, at man kan gøre tingene med KLIK-teknikken og IKKE at man skal ud i SUDO, DUKO og andet fidelihut - og spørger man om hjælp til et eller andet, går der ikke 2 sekunder før man har 10 forskellige måder at løse problemet på (måske !!!) fra 10 forskellige personer ... men alle er det "ude i tekst-mode" = uudholdeligt !

Det system er SLET IKKE modent til at frigive til almindeligt dødelige brugere endnu - man skal være nørd for at løse selv et mindre problem !

40
8. juni 2015 kl. 18:45

Det system er SLET IKKE modent til at frigive til almindeligt dødelige brugere endnu - man skal være nørd for at løse selv et mindre problem !

Ja men det kan tit løses, hvor selv det mindste problem i Windows tit skal afvente at Microsoft opdager det, og løser det. Men om noget man skal være nørd til vil jeg mene det er win 8.x. Mange kan gå fra Windows XP,Vista opg Win7 til Linux og næsten ikke opdage dette, mens mange løber skrigende væk fra Win8. Men kan godt se at dit indlæg at du ikke er nørd eller computer mindet, og dit seneste møde med Linux må være omkring årtusind skiftet.

Men hvorfor installere du ikke et version af Ubuntu, som er har samme "skal", Xbuntu eller Kubuntu alt efter temperament. At en Disp, der skal være meget let, også mangler meget, synes jeg ikke er nyt. Du har heller ikke en helt Linux disp, på din Android telefon. Men vil give dig ret med hensyn til at det ikke er den version, man skal starte med. Men hvorfor gør du så det.

18
8. juni 2015 kl. 12:38

Jeg roder selv en del med Lubuntu (og praktisk talt enhver anden flavor med Ubuntu som backbone, man er vel nysgerrig!), og jeg er tilbøjelig til at give dig ret på mange punkter. De maskiner hvor den installerer og finder alle driverne automatisk, virker det rigtigt godt. Men gud nåde og trøste dig, hvis du skal have et netkort eller andet til at virke. Hvis du er MEGET heldig så fås der en .deb pakke til dit kort. Ellers er man ude i at hente source og compile fra prompten. Og det er altså et ret dårligt trækplaster til nye brugere. Endnu værre står det til hvis du har lidt eksotisk hardware. Jeg har totalt opgivet at køre Lubuntu på den stationære med to stk. AMd R9 290x, ganske enkelt fordi de crasher efter få minutters idle på skrivebord. Driverunderstøttelsen er dybt elendigt hvis du ikke har en 5-6år gammel sag af en PC :(

20
8. juni 2015 kl. 12:52

Men gud nåde og trøste dig, hvis du skal have et netkort eller andet til at virke. Hvis du er MEGET heldig så fås der en .deb pakke til dit kort. Ellers er man ude i at hente source og compile fra prompten. Og det er altså et ret dårligt trækplaster til nye brugere.
Endnu værre står det til hvis du har lidt eksotisk hardware. Jeg har totalt opgivet at køre Lubuntu på den stationære med to stk. AMd R9 290x, ganske enkelt fordi de crasher efter få minutters idle på skrivebord. Driverunderstøttelsen er dybt elendigt hvis du ikke har en 5-6år gammel sag af en PC :(

Generelt er min erfaring, at alt hvad der lugter af AMD er ensbetydende med problemer - men hvem er det så der skal klandres i det spil?

Det gør jo ikke sagen nemmere, når man har hardwareproducenter som direkte prøver at sabotere ved ikke at ville spille med.

Til gengæld har jeg et par Acer One netbooks liggende med Lubuntu, og de kører faktisk rigtig godt (godt nok med en bedre SSD en den originale), maskiner som ellers var fuldstændig opgivet fordi Windows ikke kunne halte sig afsted.

Men selvfølgelig kan der være bøvl i forbindelse med installation af maskinen, som gør et det måske er en kyndig person der skal stå for installationen (det er jo heller ikke fair at sammenligne med en preloaded maskine, hvor der lige præcis er nogen kyndige der har sørget for der ikke er driver problemer), men slutresultatet som regel overmåde stabilt, og uproblematisk for den almindelige bruger.

Man skal passe på med at dømme udelukkende ud fra selve det at installere OS'et.

16
8. juni 2015 kl. 12:35

Det system er SLET IKKE modent til at frigive til almindeligt dødelige brugere endnu - man skal være nørd for at løse selv et mindre problem !

Åh, så kom der lige en mudderkaster på banen.

Men lad mig fortælle dig en lille historie:

Min gamle svigermor købte en ny computer med præinstalleret W8, og det var ikke andet en end lang lidelse, uoverskuelig for hende da hun var vant til XP, og selvfølgelig blev den sovset ind i malware.

Jeg installerede i stedet en Mint XFCE på maskinen, med et helt rent skrivebord med de ting på hun har brug for, nemlig LibreOffice, Firefox, Thunderbird og et kabaleprogram - og siden da har hun intet bøvl haft, og der popper ikke mærkelige pornosider op i hovedet på den gamle dame når hun søger efter noget absolut stuerent.

Så jo Linux er så absolut klar til den almindelige bruger, jeg vil endda påstå meget mere klar (med mindre man selvfølgelig køber en Mac).

12
8. juni 2015 kl. 11:22

Forskellen på i dag, og så på for 15 år siden, er at der er "ingen" der selv kunne finde på at installere et operativ system, man køber en computer og så forventer man at den kan bruges, nogen vælger mac andre windos, så godt som ingen vælger linux for det kan ikke købes.... og vores så IT-parate ungdom aner endnu mindre om computere en for år tilbage, de kan pege på noget på en af de der flade djævler fra apple eller android varianter, men aner ikke en dyt om hvad en file er, det kan der så siges meget skidt og godt om.

Jeg hjælper gerne med at installere linux hvis nogen spørger mig, men udbredning af budskabet går idag mere over open source, dvs at hvor jeg kan plædere for open source varianten af et program gør det f.eks. libre office, firefox, thunderbird, vlc, nomacs, inkscape, gimp, scilab, freecad, librecad, kicad, audacity, python, matplotlib, numpy, scipy, apache, postgres, mariaDB, Calligra, QMapShack, vnc, gramps og mange flere - fyld bare på.

9
8. juni 2015 kl. 09:01

Udfordringen er jo at for det fleste bringer det ingen værdi når Windows i forvejen er "gratis" og man har erfaring med dette. Jeg underviser selv unge mennesker som gerne vil arbejde med IT og selv her er interessen ret lav for Linux. Selv prøver jeg at formidle at det ikke er enten eller men at et OS er et værktøj og man skal udvælge et værktøj efter målet blot man kan mestre flere værktøjer. Linux i folkeskolen vil sparre penge på IT budgettet og brugerne vil komme helt automatisk.

21
8. juni 2015 kl. 12:55

Folk forstår ikke konceptet i en "pakke manager" Mere eller mindre alt hvad der er er lyd/video/billed redigering sutter Mere eller mindre alle GUI programmer er en øje bæ Mere eller mindre alle directory service/user management produkter sutter røv

Men her er den jeg høre oftes: "Linux, der skal man skrive alle de der koder hele tiden, det gider jeg ikke" - Så få dræbt den myte.

Jeg underviser selv unge mennesker som gerne vil arbejde med IT og selv her er interessen ret lav for Linux.

Er du underviser på en teknisk skole (IT og kom linjen) ?

 • I så fald så bærer du faktisk en del af ansvaret (sammen med ministeriet, ledelse osv)
8
8. juni 2015 kl. 08:20

Jeg er ikke nogen Linux haj eller evangelist. Et par gange har jeg installeret Linux på nogle maskiner. Det første en bruger oplever på de installationer jeg har oplevet, er en masse tekst der ruller over skærmen. Det kan godt være at det skal der gøre, men alene det virker både nørdet - og for nogle lidt skræmmende. Men det kan være at min installation bare var sat forkert op.

Diverse communities skal dog også have den ros: Min søster havde også en gammel computer, som jeg foreslog hende at installere Linux på. Som en nysgærrig pige (30 år) er hun ikke bange for at løse problemerne selv. For mit vedkommende skal der ikke meget til for at melde pas til Linux-support. Jeg sendte nogle links til diverse danske brugergrupper, da hun havde et par spørgsmål. Man var både meget hurtige og venlige til at svare på hendes spørgsmål - men forslagene endte dog hurtigt med at blive lidt nørdede, da tidligt blev spurgt om det ene og andet versionsnummer. Ligesom man - meget aktuelt - har et valgprofil skema, kunne man måske også lave en side hvor folk kunne krydse sig frem til hvilken distro/version man har, til videre support (noget med ikoner, temaer, splash-screens eller lignende) - for derfor at hjælpe ellers meget venlige Linux-communities.

Bare én Kvindelig bruger der også kunne sige "Linux - because you're worth it" - ville måske også skabe lidt bredere interesse.

7
8. juni 2015 kl. 08:17

Jeg vil opfordre til at hjælpe med oversættelsen af den dokumentation som retter sig mod brugerne. I dette arbejde er der brug for både oversættere og udviklere.

For Ubuntus vedkommende mangler der at blive oversat en masse. Der er nok to primære årsager: (1) mangel på frivillige oversættere (2) et oversættelsessystem, der mangler udviklerressourcer. Udviklingen af visse områder af deres oversættelsessystem, lader til at have stået stille i 5-10 år.

Ubuntu bruger deres eget system, Launchpad til oversættelsesarbejdet. Det er begrænset hvad der reelt oversættes i Launchpad, da størstedelen af Ubuntu består af pakker/miljøer, som ikke oversættes via Launchpad (eks. GNOME, KDE, LibreOffice og de mange systemværktøjer som oversættes via Translationsproject.org).

For Ubuntus vedkommende mangler vi dog en del oversættlser af brugerdokumentationen (godt 2500 tekststrenge): https://translations.launchpad.net/ubuntu/+source/ubuntu-docs

Antallet af bugs og forbedringsforslag af selve Launchpad indikerer at der er stort behov for udviklere som behersker Python. Alene til oversættelsesdelen er der pt. 362 punkter:https://bugs.launchpad.net/launchpad/+bugs?field.tag=lp-translationsNogle af de kritiske mangler ved systemet bliver derfor prioriteret meget lavt af udviklingsholdet; eksempelvis et ti år gammelt forslag:https://bugs.launchpad.net/launchpad/+bug/25For udviklere som gerne vil se Launchpad an, så er følgende et godt sted at starte: https://dev.launchpad.net/

For de som har lyst til at oversætte, så anbefaler jeg at kigge forbi siden: http://wiki.dansk-gruppen.dk/index.php/Forside

11
8. juni 2015 kl. 10:25

Mht til oversættelse, så føler jeg nogen gange at man mangler en form for ordbog, når man skal søge efter hjælp., og det er helt uagtet hvilket OS man taler om.

Vi må acceptere at Dansk er et meget lille sprog, så hovedparten af hjælp er på engelsk - der løber man så ind i eksempelvis det problem, at hvis man selv sidder med en dansk Linux, og et dansk program, så skal man holde tungen lige i munden når hjælpen lyder noget ala: open system - preference - special - custem settings - expanded (eller hvad pokker man lige kan slynge ud), hvor det kan hedde noget helt andet på Dansk.

Fsva Youtube videoer, så mener jeg det er en dårlig løsning, hellere en god gennemgang med mange screendumps - der er ikke noget mere irriterende end Youtubes med rystet kameraføring, hvor en eller anden famler rundt med musen, og man kun skal bruge en del af indholdet, men er nødt til at se 15 minutters lidelse igennem, for at finde ud af at det ikke var svar på ens problem.

Når det så er sagt, så er det sjældent selve installationen der er det store problem mere, og det er nemt at vælge et relativt konservativt tema, så en gammel Windows bruger nemt vil kunne bruge en moderne Linux, uden at skulle spekulere i hvad der egentlig ligger bag. Og mange brugere har et beskedent behov, så for dem kan man lave en dejlig statisk verden med det få programmer de skal bruge på skrivebordet, og ellers fri for alt muligt andet som kan distrahere.

Dog kunne jeg godt savne en OS pendant til TeamViewer, som var lavet native til Linux.

5
8. juni 2015 kl. 00:57

Tre regler skal følges for at komme ud til den almindelige bruger:

 1. Vælg een begyndervenlig distro - jeg vil foreslå Linux Mint
 2. Lav video tutorials på dansk i henhold til militær pædagogik, undskyld udtrykket, abe se, abe gøre, og publicer dem på en youtube kanal
 3. Markedsføring
6
8. juni 2015 kl. 04:45

Jeg er måske hvad man kan kalde en "Linux nørd", jeg har brugt linux de sidste 15 år og er glad for det, men det har kostet..

Mit tips er, at gøre det hele mere intuitivt. MS (Microsoft) er gode til dette, og lejer ind studenter for at finde issues med sit OS.

Det er ikke let at gøre det samme med f.eks. Ubuntu, men løsningen er måske ikke at forlange at folk skal på YouTube for at finde ud hvordan OS'et fungerer. Jeg kan godt se problemet med at der er masser af applikationer som ikke er direkte relateret til Ubuntu, men umiddelbart vil jeg sige, at med mindre de mest populære af dem bliver mere brugervenlige, specielt mht. installation, så bliver Linux valgt som nr 2.

Man kan lægge alle de tutorials man vil på YouTube, men der er en grænse for hvor mange komplicerede steps folk er villige til at gå igennem for at få et system til at fungere.

4
7. juni 2015 kl. 23:58

Bedre (opdaterede!) guides. Der er ikke noget værre end at følge en guide for så bagefter at finde ud af at det er blevet lavet om for 3 versioner siden. I forlængelse af dette, husk at skrive dato på guide.

Konkret kunne der mangle en specialiseret søgemaskine (eller jeg har af vane ikke bevæget mig udenfor google for at finde en). Det er mit indtryk at google har en tendens til at finde meget gamle guides/tråde når man søger på et specifikt problem, men indenfor dette felt bør det vægte væsentligt højere at informationen er ny end googles pagerank ser ud til at gøre.

3
7. juni 2015 kl. 23:16

Jeg har min daglige gang på LinuxIN.dk hvor de er søde og venlige allesammen, men der er ikke meget aktivitet. Der skal man desværre ud på de udenlandske hjemmesider. Derfor har jeg også oprettet en oplysningsside (dog er jeg ikke kommet så langt endnu - der bliver arbejdet på sagen) frisoftware.org. Hvor jeg har oprettet en side der skal fungerer som en orginisation (ps.: Mangler frivillige)...

Jeg har selv været bruger af GNU/Linux i ca. 10 år (lidt on og off) - og vil da klart kalde mig selv en superbruger (IKKE GURU), og derfor mener jeg klart at jeg kan være behjælplig til at bidrage til det danske samfund med udbredelsen af Frisoftware... der i blandt og Gnu/Linux (Se fri software som Fri som i Frihed, ikke som i Gratis).

Jeg hører gerne hvis der er andre rundt i det danske land, der mener de kan bidrage med viden, guides osv til hjemmesiden.

Vi skal bare være flere der har lyst til at brede vores viden, istedet for at holde på den, og udnytte den... så kom og vær med i en dansk IT Revolution!

2
7. juni 2015 kl. 22:52

Det er vigtigt, hvis der er tale om sprit-nye brugere, at man udformer materialer til netop den distro, de skal bruge... ellers bliver de forvirret af forskellene.

Hvis det er Ubuntu, findes der denne glimrende gratis guide: http://ubuntu-manual.org/

Men er der mon andet materiale, man kan forære folk? Det er måske sand, men det er ikke særligt indbydende bare at sige "just fscking google it"... Findes der nogle gode PC-kørekort-ish kurser m. øvelser til Ubuntu? Canonical havde for nogle år siden materialer, man kunne købe, men der var ikke nok efterspørgsel, så de stoppede det fra og med 10.04.

Det er en god ide med install parties, man kan måske bruge meetups.com o.l. mere aktivt, end det er tilfældet for netop linux distributioner. Der findes. f.eks. ikke nogen Ubuntu meetup i København, og Ubuntu Danmark har ikke nogen (AFAIK) aktiv københavner-gruppe, til gengæld har de mange andre steder.

1
7. juni 2015 kl. 22:20

Jeg ville måske have beholdt linux, hvis jeg havde forstået helt centrale begrebers betegnelser. lidt li'som en banan - er en banan. Det hedder den bare, men jeg ved f.eks. at det er en frugt, der skal skrælles, for at jeg kan spise den.

Det samme med linux, der synes jeg, at jeg rendte ind i mange begreber, tegnsætninger og arbejdsgange, der for en kender er såre simple, men for en ny linuxbruger er temmelig eksotiske. Alene at skulle mounte (montere) noget - æææh - nå?!

Derfor kan linuxudviklere med fordel lave et intro-hjælpe-pop-op-program, der forklarer helt ned til mindste detalje; det her betyder bare...blabla... - og når vi skriver dette tegn fortæller vi linux at... nu skal der ske dette og hint.

Det var i hvertfald hvad jeg savnede... Inden jeg hoppede videre til win 8.1, der har amputeret mine vilde heste under hjelmen.

10
8. juni 2015 kl. 09:57

Jeg tænker at man skulle lave en PDF der viser de mest simple fremgangsmåder, begreber og how-to's. Dem har jeg lavet nogle stykker af for de folk jeg har fået til at skifte til Linux - samtidig med at jeg lige viser, hvordan de mest basale ting virker.

Dem jeg har hjulpet, har hurtigt gjort sig fortrolig med det. :)

Maskinen kom fint til live ved reinstallation, men uden netværksdrivere og med horribel grafik-opløsning. Det kostede installation af 8-10 forskellige .exe filer fra HP før at maskinen kunne overleveres til poden.

Har/havde maskinen ikke en recovery-partion? De er noget lort og genindsætter alt medfølgende crapware, men du står ikke og mangler drivere.

Alene at skulle mounte (montere) noget - æææh - nå?!

Ubuntu og afkommere deraf, mounter da selv enheder i dag? Mener jeg også 9.04 gjorde dengang den kom frem. Jeg oplever kun at skulle det selv på server udgaven af førnævnte distribution og dem der findes til Raspberry Pi.