Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvor svært kan dét være?! (960/N)

17. juni 2020 kl. 15:5619
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I de gode gamle dage var softwarekvalitet meget nemmere: Enten gik hullerne hele vejen igennem, eller også gjorde de ikke:

Vi har et antal hulkortlæsere i Datamuseum.dk som vi med forskellige grader af held kan få til at køre nogenlunde.

Men nogen langtidsholdbar plan er det ikke og derfor var et indlysende projekt at skrive et stykke software så man kunne køre hulkortet igennem en scanner og "læse" det fra billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som overskriften antyder er det ikke helt så ligetil som man, herunder jeg, kunne forvente.

Med hulkortet ovenfor begik jeg den fejl at indstille scanneren til et hulkorts nominelle størrelse, med det resultat at jeg ikke kan identificere kanterne af kortet og derudfra bestemme hvor hullerne burde være.

Med det pågældende kort kan man nogenlunde fuske sig frem til en god læsning, fordi der er huller i begge i to yderste kolonner. Hvor det ikke er tilfældet er kanterne meget vigtige.

Her er et kort der er nogenlunde nemt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan ikke bare kigge på om der er mørkt eller lyst omkring hullernes idealpositioner, for folk skrev ting på hulkort:

Hulkort behøver ikke være hvide, det her var canvasbrunt og har derfor meget dårlig kontrast og for det ikke skal være løgn, er der et stort fedt påtryk:

Påtryk kan være meget besværlige, tyske universiteter var f.eks ikke nær så fedtede med tryksværte som NEUCC:

Dette hulkort er formodentlig det absolut værste eksempel jeg har kunnet finde.

Det er utroligt nok muligt at se hullet hvis man hiver i gråtonerne:

Men ét er manuelt at fedte med kortet, noget helt andet er at gøre det bare nogenlunde automatisk, dét kort har jeg måtte give op overfor.

Ikke at det er svært at skrive et program der klarer netop dét hulkort, det svære er at skrive et program der også klarer de andre 12919 hulkort lige så godt.

I praksis, for os i Datamuseum.dk, er der et meget nemt work-around: Scan både forside og bagside af hulkortet: Bagsiden er næsten altid helt blank og de to scan kan automatisk holdes op imod hinanden for at opdage fejllæsninger.

phk

PS: Rædselskortet er fra denne tyske samling af repræsentative hulkort

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
18. juni 2020 kl. 12:46

Ja, en "Documation 200" hulkort-scanner som nogen gange virker og nogen gange ikke virker :-)

Til dette formålet er jeg kun interesseret i auto-feed: tag kort, kør frem, hold stille(?), (trig kamera med baglys, trig kamera med forlys), næste...

Hvad er naturen af "ikke virker" - mekanisk, kortlæsning, ...? Kan den overtales til at køre rent mekanisk? - Jeg kan se at den kan sættes i "Remote"...

Der er den fodnote at det rent bevaringsmæssigt kan give mening at scanne hulkortene og (bit-)arkivere billederne.

Tanken var at tage billeder af den ene side (forside eller bagside), sammen med hul-placeringer.

15
18. juni 2020 kl. 11:55

Hvis I ligger inde med hulkort med personoplysninger om mig, vil jeg gerne have papiret makuleret. Derefter står det jer frit for at genanvende hullerne.

;-)

14
18. juni 2020 kl. 11:22

Hvis I ikke kan rigge noget automatisk udstyr op, vil jeg anbefale jer at affotografere kortene over et lysbord istedet for at rode med en fladbed scanner.

Jeg bruger med held følgende, dog til 6 x 9 cm negativer:

Fotostativ.

Lysbord f. eks. "Kaiser slimiline plano", der virker 1 cm tyk plade med en hvidysflade på 22 x 16 cm.

Et passende farvet filter

Et, gerne ældre, digitalt spejlrefleks kmera. Dette fordi I får glæde af at kunne indstille afstand og belysning manuelt og fast. Så kameraet ikke stiller om for hver optagelse.

Til mit Canon og sikkert også til andre fabrater kan man koble kameratet til en tablet eller en telefon og dels fjerenbetjene kameraet, dels i nogen tilfælde direkte oploade et passende sted. På de ældre kameraer er sammen koblingen med kabel.

Så mangler I bare lidt pap og tape til en maske, så hulkortet ligger samme sted hver gang.

PS! en sådan opstilling kan man også bruge til at affotografere gamle bøger og fotoalbums, som man ikke nænner at vride ned på fladbed scanneren. (lysbordet bruges så ikke)

12
18. juni 2020 kl. 11:02

Med bagbelysning? Hvilket bibliotek?

Det ville ikke undre mig om Det Kongelige Bibliotek kan hjælpe jer.

De burde have en vis erfaring med digitalisering af trykte medier.

Har selv aftjent værnepligt på Statsbiblioteket i Aarhus, hvor jeg dagligt brugte en lettere modificeret Xerox kopimaskine.

Mens jeg rendte rundt, var de i gang med at digitalisere hele deres avis samling, som er ... ret omfattende!

Jeg har skam læst den originale udgave af Aarhus Stiftidende dateret til dagen FØR Slaget på Reden.

Lord Nelson blev omtalt som "den overmådige brite". :-)

11
18. juni 2020 kl. 10:05

Det lyder som en god ide. Hvis man også gerne vil have billedsiden, kan man vende stakken og scanne en gang mere. Man kan endda kombinere de to billeder i et, så hullerne fra bagsidescanningen bliver lagt ovenpå forsiden i kontrastfarve (efter spejlvending). Afkodningen kan dog sagtens nøjes med bagsiden.

10
18. juni 2020 kl. 09:19

Hvis jeg kunne få lov at slippe for at lægge dem på en lysplade een for een, så ... Har vi (DDHF) en dims der kan føre en bunke af kort forbi et sted hvor vi kan lægge noget lys ind bagved, samt et kamera foran?

Ja, en "Documation 200" hulkort-scanner som nogen gange virker og nogen gange ikke virker :-)

Der er den fodnote at det rent bevaringsmæssigt kan give mening at scanne hulkortene og (bit-)arkivere billederne.

19
18. juni 2020 kl. 16:25

Aldrig sige "ikke muligt" -- når I nu ude på datamuseum ikke er bange for at køre i "back side off" mode, så kan man vel godt lempe låget af scanneren og sætte en strimmel farvefilter foran optosensoren, eller bare klistre arket på undersiden af glasset?

8
18. juni 2020 kl. 09:07

Du siger det næsten selv. Bagsiderne er næsten altid hvide. Hvorfor så ikke konsekvent scanne bagsiderne, og derefter spejlvende billedet. Det skulle da give et rent aftryk af hullerne.

Spejlvendingen kan formentlig automatiseres i jeres software..

/Steen

7
18. juni 2020 kl. 08:52

Jeg tænkte det samme - blå, orange, grøn farve under hulkortet. Så burde man altid kunne finde hullerne i hulkort hvis de er printet i gråtoner - ville jeg tro...?

Som billederne i linket viser så er det ikke altid gråtoner og desuden var det slet ikke ualmindeligt at skrive på kortene. De fleste hulkort jeg har set var svagt gulige med brun tekst trykt og yderligere informationer printer med sort eller rød. Hele problemet er at hulkort læses enten med kontakter (gammel løsning) eller med lys (nyere løsning) hvor kortet blokerer for lyset, så det er omvendt af hvad en scanner gør (læser det reflekterede lys). Hvis der skal scannes ville jeg prøve med en forstørret udgave af en dias scanner: kort på lyskasse og et kamera som tager et billede af kortet i et ellers mørkt kammer, lyset i lyskassen skal være svagt - så får man en mørk firkant med lysende firkanter der hvor hullerne er. Kortene har et hjørne afskåret som er id for hvad er øverste venstre hjørne. Kamera skal være fikseret i opsætningen så man kan stole på at billederne er helt ens og det kun er hullerne som har forsk. placering. Til gengæld er det så ikke noget vildt avanceret kamera man behøver... gammel USB webkam vil være fint.

Alternativt kan man bygge en rigtig hulkortscanner af en række lysdioder, en række fotodider og noget som kører kortet forbi dem (Lego Technics prototype anyone ?). Problemet med hulkortlæserne er nok at mekanikken svigter for elektronik og de fotoelektriske komponenter vil kunne let erstattes med nye og bedre.

4
17. juni 2020 kl. 19:18

12919 hulkort.

Hvis jeg kunne få lov at slippe for at lægge dem på en lysplade een for een, så ... Har vi (DDHF) en dims der kan føre en bunke af kort forbi et sted hvor vi kan lægge noget lys ind bagved, samt et kamera foran?

Man får jo næsten lyst til at lave en LEGO Mindstorms løsning til at tage et kort frem ad gangen og føre der henover et på lyssensorer (med baglys). Hvis den bare kunne være stabil for 2.5km hulkort...

2
17. juni 2020 kl. 16:25

(for langsom)

1
17. juni 2020 kl. 16:21

Hvad med at lægge fx grønt eller orange ind under når der skannes, og så lave scanningen i farver ... måske endda vælge farver som ikke findes på kortet allerede? Eller lægge dem på et lysbord for endnu tydeligere kontrast?