Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvor skal vi hen du?

20 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg15. august 2011 kl. 22:23
errorÆldre end 30 dage

Et af de emner, jeg rigtig gerne vil have jeres feedback på er den organisering, der er omkring Linux, BSD og Open Source generelt.
Vi har haft en række Linux-grupper i forskellige dele af landet, DKUUG og BSD-DK, der igennem mange år har kæmpet for vores fælles interesser såsom modstand mod software-patenter, kampen for brugen af åbne standarder, skrive bøger, lave konferencer og møder. Jeg havde selv en del år, hvor jeg kunne give den gas sammen med mange dygtige folk og det var sjovt.

De sidste par år er det klart gået ned ad bakke med de de aktiviteter. Heldigvis er der en del, som holder fanen højt og fortsætter - ofte på kryds og tværs af de gamle organisations-skel, og det glæder mig meget! Men alt andet lige, så mangler jeg en diskussion af hvad der bør sættes fokus på for Linux/BSD/Open Source-folk i danmark. Hvad ville du gerne lave sammen med andre ligesindende?

Jeg har sammen med jer andre set Twitter, Facebook og nu Google+ vokse frem og røve vores tid - men vi har ikke fra Linux/BSD/UNIX-verdenen været med til at udnytte de nye muligheder det giver - på trods af at der ligger tonsvis af Open Source bag de nye IT-mastodonter. Jeg mener, vi skal have flyttet nogle af de gamle organisationer væk fra der hvor de var og frem til 2011.

Skriv meget gerne nedenfor hvad du gerne ser komme, hvordan og hvor?

Artiklen fortsætter efter annoncen

/pto

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
16. august 2011 kl. 21:03

Jeg synes det kunne være spændende at få lavet et OSS katalog alá Softwarebørsen, men hvor man samler en masse OSS produkter som det offentlige bør kende.

Det skal være opmærket i forhold til STORM (1), så det er let for offentlige instanser at se om der er nogle alternative OSS løsninger.

Endvidere få de myndigheder der anvender OSS til at skrive erfaringer mm.

Det skal være praktisk anvendeligt for personer der har ansvar for it-anskaffelser i det offentlige.

  1. http://modernisering.dk/da/projektside/staerkere_samarbejde/forretnings_og_it_arkitektur/storm/
19
16. august 2011 kl. 20:35

Jeg er nu begyndt at "betale tilbage" for alle de år jeg bare har været bruger af Linux styresystemer og deres programmer.

Jeg er begyndt at programmere et større program i stedet for at yde support (Jeg har lavet support på Ubuntu siden April 2008 i mere eller mindre grad). Det med support kan godt gå hen og blive lidt gammel-sur og gnaven over i længden, så efter en 1/2 års pause fik jeg lyst til at lave noget.

Jeg er nu begyndt at udvikle et program (i C) til Bodhi Linux (et program der bruger Enlightenment Foundation Libraries - EFL).

På det seneste er jeg også begyndt at interesse mig for *BSD systemer, specielt PC-BSD 9.0, der dog er beta ser ret interessant ud. Jeg tror at Bodhi Linux er et trin på den vej.

18
16. august 2011 kl. 20:19

Der har i Ubuntu Danmark været en noget lav aktivitet.

For nogen tid siden foreslog jeg en mentor - mentee ordning. Den er så taget op af en redaktør fra forum. Ordningens formål er at mentees der ved noget om et emne godt tør tage et support-spørgsmål om det emne op i forum, fordi de altid har en mentor de kan skrive til, hvis det begynder at blive meget svært. Det er med til at øge det sociale aspekt ved foreningen, og får folk til at involvere sig.

En anden ting er at der her i går blev startet et online kursus. Emnet er terminalen som er et utroligt effektivt værktøj, når man ved hvordan det skal bruges. Her er der så nogle der begynder at undervise folk.

Faktisk har vi for nogen tid siden set en markant øget interesse for bash shell scripting, også fra nybegyndere.

Det skyldes nok at hjælpen stort set altid går ud på at brugeren skal køre en bestemt terminal kommando eller i simplere/sjældne tilde hvad der skal gøres i GUIen. Scriptet brugeren kører viser så nogle nyttige informationer, som så kan kopieres ind i brugerens support tråd. Tilbage kommer så løsningen også som terminal kode eller (mere besværligt) hvad der skal gøre i den grafiske brugergrænseflade for at løse problemet.

Basalt er bash shell scripting programmering for brugerne. Det er ting som styrer deres maskine. Det er det jeg tror brugere der er interesseret i terminalen finder spændende.

17
16. august 2011 kl. 18:45

Der er da lidt lyspunkter. Der er flere møder nu end der var for 5 år siden, fx i DKUUG og KLID. Der er så vidt vides også medlemsfremgang både i DKUUG og KLID. Og der er nyere fora som linuxin.dk og ubuntudanmark.dk med god aktivitet. Og der er god gang i danske oversættelser i danskgruppen.dk og andre fora. firefox og openoffice/libraoffice er langt større i dag end for 5 år siden. Linux buldrer frem på smartphones og tavler. Jeg tror mere på en "lad tusind blomster blomstre" en en stor syd-skandinavisk forening.

16
16. august 2011 kl. 18:23

... og det er interessefællesskaberne omkring det også, i hvert fald når man kigger på udvikler og "power user"-siden af det.

Det er vel ikke så sært at de græsrodsbevægelser, der udvikles for tiden (hackerspaces, diverse start-up møder, datamuseum?) er fokuseret på den geografiske nærhed (svært at finde koldlodninger via en pull request på Github, ikkesandt?)

At dømme efter aktiviteterne i de nævnte *nix foreninger (DKUUG, SSLUG, KLID, People's Front of Judea (?)) er det da også det nære (og sociale), der hitter. Er det i virkeligheden samme behov - med et geografisk fokus - de tilgodeser, hvis man ser bort fra traditionen?

Måske er der lidt for mange foreninger til dét behov?

Og hvad hvis påvirkning/lobbying som Jon B efterlyser var et andet behov - som måske behøvede en helt anden type forening (på hhv. DK og EU niveau)?

Det, "de unge" vil have er jo ikke anderledes end andre: Mindre ceremoni, mere indhold. Og det findes i mindre forpligtende former på nettet end foreninger og medlemskaber, som netværk og kontakter. Og her er de bestående strukturer (foreninger) for mig at se mere forvirrende/forvekslelige end noget, der fokuserer på indholdet: Ovennævnte behov ville jo ikke blive blandet sammen på Facebook "Linux installfest"-begivenheden vs. "Nej til kontorpakke X i Københavns Kommune"-gruppen vs. "Hvis du var en Linux distribution, hvilken én ville du så være"-app'en.

9
16. august 2011 kl. 11:38

Jeg har lige været forbi hjemmesiderne dkuug.dk, freebsd.dk og opensource.dk. Mildt sagt så ligner det noget man så med grønne bogstaver på IBM terminaler for mere end tyve år siden. Det er et stykke tid siden DKUUG fik et nyt logo, men det har endnu ikke fundet vej til deres hjemmeside. Hvad står i vejen for fremskridt?

15
16. august 2011 kl. 14:12

Jeg har lige været forbi hjemmesiderne dkuug.dk, freebsd.dk og opensource.dk. Mildt sagt så ligner det noget man så med grønne bogstaver på IBM terminaler for mere end tyve år siden. Det er et stykke tid siden DKUUG fik et nyt logo, men det har endnu ikke fundet vej til deres hjemmeside. Hvad står i vejen for fremskridt?

Jeg tillader mig ved samme lejlighed lige at henvise til smertensbørnene linux.dk og lug.dk. Hvis man ude i byen hører, at Linuxbrugere organiserer sig i lokalforeninger ved navn LUG'er, så går man skuffet fra lug.dk. Og hører man, at Linux er i rivende udvikling, så går man skuffet fra linux.dk. Der vedbliver at være interesse for installarrangementer, hvor man kan arbejde med de problemer, som man kæmper med. I dem, som jeg er med til at arrangere i Odense, har der altid været folk. Ofte ikke mange, men det er jo heller ikke nødvendigvis en fordel. Jeg ser det sådan, at jeg tager de første 10% ved at låne lokaler eller lægge eget hus til, og så er den resterende deltagelse gerne af folk, der føler stærkere for det og folk, der kender mere til emnet end jeg selv gør. Jeg tror, at alle kan bidrage til at sætte rammerne op, og så kan man altid derefter finde formen.

8
16. august 2011 kl. 11:21

Jeg savner en interesse organisation som har tiden til at påvirke samfundet, fx. ved at svare på høringer, måske lave undersøgelser, osv.

Men når jeg ser ud over det danske open source miljø så ser jeg utroligt få som laver noget aktivt, men en hel del der har gode intentioner som aldrig rigtigt bliver til noget. Jeg ser også utroligt mange som har en mening om hvordan ting skal gøres. Jeg ser mange som måske kun laver de første 95% af løsningen, men ikke lige det sidste.

Det tror jeg hæmmer os meget. Jeg tror vi har en tendens til at vælge ovenud komplicerede tekniske løsninger fordi vi godt kan lide teknik.

Jeg er ikke sikker på om problemet er at vi har for mange foreninger, men måske er det mere et spørgsmål om at vi ikke har de rigtige kompetencer i bestyrelserne. Dog kunne vi måske få en større chance for at få de rigtige kompetencer hvis ikke at der var så mange foreninger.

Jeg er dog bekymret for at vi får svært ved at tiltrække de rigtige kompetencer pga. historikken.

@Jacob Nordfalk: Jeg synes faktisk at jeg ser en god interesse med både gengangere og nye ansigter til de DKUUG foredrag jeg har arrangeret. Men det er utrolig svært at aktivere dem til at bidrage.

10
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den tir, 08/16/2011 - 12:13

@Jon B: Jeg er meget enig om at der godt kunne vaere en interresse organisation der tog sig af den slags sager du naevner.

Samtidig bliver jeg ked af at laese dette: "Jeg ser mange som måske kun laver de første 95% af løsningen, men ikke lige det sidste." Som saadan er jeg enig med dig i at det er traels at der kommer til at vaere en masse naesten faerdige loesninger. Tilgengaeld syntes jeg at man skal vende det om og sige "Tak fordi du lavede 95%" og saa finde en til at lave de sidste 5%.

I gennem mange aar i frivilligt arbejde har jeg laert at saette pris paa dem der hjaelper de forskellige projekter bare lidt af vejen.

Jeg saetter pris paa folk og deres arbejde mens de er her/goer det, men jeg bliver ikke trist/sur over at de gaar. Det ser jeg mere som en naturlig del.

Men som andre ogsaa har skrevet. Hvis folk gerne vil moedes skal de nok moedes. Det sker i Labitat blandt andet.

11
16. august 2011 kl. 12:25

@David Askirk Fotel 16. aug. 2011 - 12.13

Samtidig bliver jeg ked af at laese dette: "Jeg ser mange som måske kun laver de første 95% af løsningen, men ikke lige det sidste." Som saadan er jeg enig med dig i at det er traels at der kommer til at vaere en masse naesten faerdige loesninger. Tilgengaeld syntes jeg at man skal vende det om og sige "Tak fordi du lavede 95%" og saa finde en til at lave de sidste 5%.

Jeg kan godt se din pointe, den er vigtig. Jeg synes dog også at det er vigtigt at når folk lover at lave noget, så laver de det. Nogle gange er arbejdet spildt hvis det ikke kommer hele vejen. Andre gange så ser man folk nørde rundt i uvæsentlige detaljer i stedet for at arbejde direkte imod målet.

Jeg oplever for ofte at det er vigtigere at have den perfekt rigtige løsning end bare en løsning.

12
16. august 2011 kl. 12:58

Jeg kan godt se din pointe, den er vigtig. Jeg synes dog også at det er vigtigt at når folk lover at lave noget, så laver de det. Nogle gange er arbejdet spildt hvis det ikke kommer hele vejen. Andre gange så ser man folk nørde rundt i uvæsentlige detaljer i stedet for at arbejde direkte imod målet.

Du kan ikke bestemme, hvad folk vil bruge deres fritid på, og hvad de skal synes er sjovt. For nogle er resultatet det væsentlige, for andre er det processen. Nogle er perfektionister, andre vil bare have noget, der virker. Det kan godt være, at community ikke får glæde af et 95% færdigt projekt, men deltagerne har sikkert lært en masse undervejs. Om ikke andet at lade være med at gabe over så meget, at motivationen ryger.

Selvfølgelig er det irriterende, når folk lover noget de ikke kan holde, men det er nu engang folks fritid, og den har for det meste lavere prioritet end Real Life.

13
16. august 2011 kl. 13:16

@Erik Cederstrand 16. aug. 2011 - 12.58

Du kan ikke bestemme, hvad folk vil bruge deres fritid på, og hvad de skal synes er sjovt. For nogle er resultatet det væsentlige, for andre er det processen. Nogle er perfektionister, andre vil bare have noget, der virker. Det kan godt være, at community ikke får glæde af et 95% færdigt projekt, men deltagerne har sikkert lært en masse undervejs. Om ikke andet at lade være med at gabe over så meget, at motivationen ryger.

Det kommer organisationen jo ikke videre af, får ikke de ting som der er behov for. Hvis det danske open source miljø skal tages alvorligt så skal vores organisationer være professionelle og dvs. at de frivillige skal opføre sig professionelt. I mine øjne betyder det at folk enten holder det som de har lovet eller giver besked om at de ikke magter opgaven. Det med bare at trække tiden ud og holde folk hen skaber kun mere besvær.

Selvfølgelig er det irriterende, når folk lover noget de ikke kan holde, men det er nu engang folks fritid, og den har for det meste lavere prioritet end Real Life.

Er det rimeligt at stille større krav til bestyrelsesmedlemmer som selv har valgt at stille op om at de holder det de lover end til folk som bare er menigt frivillige?

14
16. august 2011 kl. 13:29

Det kommer organisationen jo ikke videre af, får ikke de ting som der er behov for.

Det er jo organisationens medlemmer, som definerer, hvad der er behov for. I sidste ende kommer man kun over stepperne, hvis interessen og motivationen er der. Jeg tror man skal passe på med at have ambitioner på andres vegne, når arbejdskraften er frivillig. Man ender bare med at gå rundt og være skuffet - har været der. Der må jeg være enig med Ask - hellere være glad over det, der rent faktisk bliver gjort.

7
16. august 2011 kl. 10:11

Nu taler jeg tilfældigvis det internationale sprog esperanto og kommer engang imellem i nogle af klubberne i min sparsomme fritid.

Her er sangen den samme: "Hvor er de unge !?!"

Og svaret er det samme: Klubber og ugentlige møder er passé. Der er (faktisk) masser af unge der laver open source (og taler esperanto), for idealerne og interessen lever i bedste velgående, men de har masser af andre ting de også laver og har ikke tid/lyst til at troppe op til ugentlige klubmøder.

De bruger internetfora og tiltrækkes generelt af projekter og arrangementer. F.eks. var der mange unge unge ansigter jeg aldrig havde set før blandt de 1500 deltagere i esperanto-verdenskongressen i Bella Center for to uger siden (http://www.96uk-kopenhago.dk/knap-Kongresejo.html).

Så: Hold fanen, ånden og idealerne højt, men forvent ikke at de kommer til klubmøder og den slags ting!

6
16. august 2011 kl. 10:02

Jeg kunne godt tænke mig, at der var nogle fælles projekter at samles om, ligesom hackerspaces. Snup et forslag på http://www.freebsd.org/projects/ideas/ og gå i gang til hyggemøder og på GitHub. Så kan de yngre og de ældre lære af hinanden, der er noget at samles om, og med lidt helt kan man efter noget tid være stolt over, at ens kode bliver brugt rundt om i verden.

5
16. august 2011 kl. 08:54

Jeg synes de danske OSS foreninger og DKUUG har brugt alt for meget tid på at forberede sig på den forrige krig i stedet for at se fremad.

Den helt centrale indsigt man har misset, er muligvis at et community ikke er noget man kan konstruere, det er kun noget man kan samle.

Hvis der er et community med en fælles interesse, vil de samle sig, one way or another, hvis der ikke er en fælles interesse, er der ikke noget community at samle.

4
16. august 2011 kl. 08:54

Det der er vigtigt, er at få givet ånden bag open source videre. I fremtiden bliver software og operativsystemer mindre vigtigt, det er jo bare noget der er på ens indkøbte dims (tablet, mobilos eller hvad de nu hedder), hvor i mod den bagved liggende infrastruktur er vigtig, er den "privat" ejet hvor store firmaer bestemmer hvad man må eller ej (læs censur) eller er den "åben" så alle kan byde ind, det er der kampen kommer til at stå, og det er her vi skal have vores gamle "open source ånd" ind. Sat på spidsen hvorfor findes der ikke en "open facebook", eller flere alternativer (hvilket der vist også gør nu med google+) eller endnu bedre hvorfor findes der ikke en "open facebook protokol" således at alle med lyst til at lave "facebook clienter" bare kan gå i gang.

Peter Jensen (normalt uden efternavn, men for ikke at blive forvekslet med guruen der startede denne diskussion)

3
16. august 2011 kl. 07:55

Jeg er enig i at de gamle strukturer med foreninger og bestyrelser kan være tunge. Der er meget arbejde i få dem oprettet, vedligeholdt etc. Jeg er dog ikke enige i at det er strukturens skyld, hvis der ikke sker så meget.

Jeg har i en del år, af gode grunde, ikke været så aktiv inden får Open Source bevægelsen, men et hurtigt kig på sslug.dk viser klart at der ikke sker særligt meget derinde. Linux.dk er bare den samme liste over tilbagevendende sslug møder.

Der er en lang række ”måske’r” som vi kan tænke over inden vi spekulerer over hvordan vi kommer videre.

Måske er ”vi gamle idioters” syn på Open source gået lidt a mode? Lidt ligesom vinyl-skiven har været det i temmelig mange år. Er vi nu kommet under spærregrænsen for hvor nørdede man kan blive?

Måske er vi nu kommet så langt ind i app-tidsalderen at det underliggende OS ikke længere er vigtigt endsige interessant? På smartphone området har jeg det personligt bestemt sådan. Hvis det er tilfældet, så selve udviklingsmodellen underordnet app’ens funktionalitet og et fællesskab skulle måske bygges op omkring app’s eller grupper af app’s der passer ind i eksisterende fællesskaber, som f.eks foto, audio, rejser etc.

Måske gider facebook og twitter generationen ikke høre mere vrøvl? Email er for mange unge erstattet af facebook, og måske skal vi bare acceptere dette og ikke gå på barrikaderne for at rede emailen?

Måske bliver Linux/BSD etc ingen det nye sort helt af sig selv, på samme måde som de ovennævnte vinyl-plader er blevet det igen? Så det eneste vi gamle idioter måske skal gøre bare fortsat at holde fast ved de dyder vi ser med Open Source, så vil næste generation med tiden tage over.

Hvis jeg alligevel, og det skulle jeg måske ikke, da det vi i sin tid gjorde jo ikke længere virker, skal komme med et bud på hvad der kunne få mig, men ikke nødvendigvis min søn, til igen at bruge tid på Open Source, så ville det nok være at hvis man i højere grad gik sammen med universiteterne om nogen spændende arrangementer og foredrag.

Jeg glæder mig utroligt meget til at høre hvad ”de unge uregerlige” har af forslag og kommentarer…

1
16. august 2011 kl. 00:05

Hejsa Peter. Vores grundlæggende problem - er vores strukturer. Vi laver strukturer - hvor vi efterligner det 'rigtige' samfund - med foreninger - og bestyrelser - men vi får ikke 'noget' gjort. Vi er i DK - er et samfund med det største grad af uddannelse - men der kommer ikke noget ud af det. Linus/BSD/OpenSource har alle muligheder - men vi er fanget i vores måde at organisere os på - og er bange for at 'tænke' nyt. En sørgelig konstatering - men det er det jeg har sagt - i mange år - men alt nyt - sker udenfor de etablerede Linux/BSD/OpenSource sammenhænge. Og vi evner ikke at ændre - tilpasse os.

2
16. august 2011 kl. 00:30

Jeg er - ikke overraskende for Ove - ret enig i at de gamle strukturer er for tunge. Det jeg nok mest tænker på at hvordan vi "gamle idioter" hjælpere de nye unge frem