Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvor fed er din nye iPad i oktober 2018?

6. februar 2013 kl. 14:4823
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg antager, at der ikke er nogen af Version2's læsere, der har uoverstigelige vanskeligheder ved almindelig købmandsregning, men lad os lave en pagt: Friends don't let friends købe ny pc på afbetaling.

Det er ikke længe siden, vi havde en diskussion om levetiden for en pc. Så hvis jeg nu siger, at en ny pc skal holde i mere end fem år, hvad siger I så?

Det er ikke desto mindre det regnestykke, som eksempelvis L'easy satser på, at danskere med en slunken bankkonto ikke kan finde ud af.

Jeg kan ikke komme i tanke om noget computerudstyr, som jeg bruger dagligt, som jeg har købt for mere end fem år siden. Jeg har for nylig opgraderet min stationære pc, som holdt i fire år, men ikke uden et par mindre opgraderinger undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Commodore 64-dagene holdt udstyret en evighed, syntes vi i hvert fald. Det var kun joysticket, der blev slidt op (damn you, Summer Games!). Men en bærbar pc anno 2013? Det er meget få bærbare fra 2008, der er i stand til at køre uden respirator, og held og lykke med at skifte batteriet i dette års nye modeller.

Men køber man på afbetaling hos L'easy, så bliver det en endnu dårligere forretning, hvis den nye pc må kasseres efter fire år - hvor den har været umoderne de sidste to år, men ikke umoderne nok til at blive cool retro.

Macbook til 30.770 kr.

Lad os blot for eksemplets skyld tage en ny Macbook Pro. Den er et godt udgangspunkt, fordi den koster det nogenlunde det samme i alle butikker, så længe man betaler kontant.

L'easy har den i skrivende stund også til salg til en kontantpris på 16.099 kroner. Slet ikke urimeligt, men hvad nu hvis jeg gerne vil have den nu, og derfor køber den på afbetaling?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ja, så bliver de årlige omkostninger i procent 27,41 procent. Det er måske heller ikke helt urimeligt set i forhold til visse kreditkort, men det, mange måske ikke lige tænker over, er løbetiden. Standardtilbuddet på finansiering løber nemlig over 68 måneder.

I alt kommer din nye Macbook Pro til at koste 30.770 kroner, inden du har betalt lånet tilbage i oktober 2018 (har jeg nævnt, at Wolfram-Alpha er fantastisk?).

Køb én iPad - betal for to

Nu er det måske ikke helt urealistisk, at en god bærbar pc kan holde i fem år, så lad gå. Men hvis du nu blev fristet til at købe en iPad Mini 64 GB, hvordan ser det så ud?

Ja, løbetiden er stadig 68 måneder. De årlige omkostninger er lidt højere, nemlig 30,67 procent, så hvor kontantprisen i dag lyder på 4.399 kroner hos L'easy, så vil du med finansiering komme til at betale i alt 9.370 kroner.

Du vil altså betale for din nye iPad Mini - og så lige for en tilsvarende iPad Mini mere - plus en adapter.

Og kan en iPad holde til oktober 2018? Jeg tvivler. På redaktionen har vi en iPad fra første generation, og den virker, men der er ikke meget sjov ved den længere - efter mindre end tre år.

Det er selvfølgelig ikke kun L'easy, der arbejder på denne måde. Andre firmaer som Fona, Elgiganten og Wupti.com, som også reklamerer i stor stil til et bredt publikum i Danmark, tager tilsvarende renter og tilbyder også løbetider på op til 60 måneder.

Lad os få det på det rene: Så længe holder skidtet ikke!

Forbrugerrådet advarer om en stigning på 40 procent i antallet hurtiglån i løbet af det seneste år, og det er især unge mellem 20 og 24 år, der optager dem. Næsten hvert femte lån bliver misligholdt, og det er selvfølgelig grunden til de høje renter, for dem der betaler deres afdrag, betaler også for dem, der ikke kan betale.

Så stop dine venner og familie, før de køber én iPad, men ender med at betale for to - og sikkert ender med at udskifte den, inden den er betalt.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
8. februar 2013 kl. 14:14

Men en bærbar pc anno 2013? Det er meget få bærbare fra 2008, der er i stand til at køre uden respirator

Ikke for at starte en diskussion om fabrikater og systemer, men jeg har en 2008 Macbook Pro Unibody med 2.53GHz duo core processor. Den er opgraderet med 256GByte SSD og 8GByte RAM, dags dato ikke nogen herregård. OS er 10.8. Den fungerer glimrende til alt dagligt arbejde. Ved talknusning har den jo ikke en i7, men det er helt klart. Alt fungerer yderst tilfredsstillende, så en 4,5år gammel bærbar pc kan sagtens klare sig uden respirator.

21
8. februar 2013 kl. 14:39

Men de nyeste Macbook's kan du så ikke laver det nummer med, for der er alt jo loddet/limet fast :-(

13
8. februar 2013 kl. 01:30

Omend jeg forstår rationalet og aldrig selv ville foretage disse lån så lever vi kun en gang. Og livet er kort.

Selv har jeg et par B&W 802 højttaler som jeg tog et banklån til da jeg aldrig ville kunne købe endsige nyde dem i 25+ kategorien. Det køb har jeg aldrig fortrudt til trods for de ville have været billigere kontant .. så .. hvis man virkelig brænder for et produkt og vil nyde det i sin ungdom .. ja, så fred være med det.

Vi kan jo kun råde og vejlede .. men hvis personen virkelig vil have et tv, telefon, mac whatever, ja, så lån dog til det.

At vi så ved at forventningen glæde ofte er større end den glæde der efterfølgende er når man ejer produktet er så en anden sag.

Slutteligt; det hænder at Elgiganten har 100% gratis lån .. her ville jeg ikke tøve et sekund med at købe hvad jeg lige stod og manglede .. hvorfor betale noget up-front til eks. 15.000 hvis du kan afbetale over 24 måneder uden nogen form for rente, gebyr eller oprettelse?

20
8. februar 2013 kl. 14:39

Slutteligt; det hænder at Elgiganten har 100% gratis lån .. her ville jeg ikke tøve et sekund med at købe hvad jeg lige stod og manglede .. hvorfor betale noget up-front til eks. 15.000 hvis du kan afbetale over 24 måneder uden nogen form for rente, gebyr eller oprettelse?

Vedr. Elgigantens rente- og gebyrfri lån skal man være obs. på at det kun gælder i de fysiske butikker; og nogle af Elgigantens bedste tilbud sælges tilfældigvis kun som internetpris i de uger hvor de gratis lån kan etableres. Det kan også tænkes at butikssælgerne er instrueret i at være nærige med prutte-rabatten hvis købet skal finansieres med et af disse lån. Del gerne jeres erfaringer med at handle i Elgiganten på deres 100% gratis finansiering.

15
8. februar 2013 kl. 09:16

Selv har jeg et par B&W 802 højttaler som jeg tog et banklån til da jeg aldrig ville kunne købe endsige nyde dem i 25+ kategorien. Det køb har jeg aldrig fortrudt til trods for de ville have været billigere kontant .. så .. hvis man virkelig brænder for et produkt og vil nyde det i sin ungdom .. ja, så fred være med det.

Hele præmissen for blog-indlægget er produktets levetid (teknisk levetid eller "coolness" levetid) kontra lånets løbetid, og brugsværdi/teknologisk værdi kontra det skyldige restbeløb.

Jesper gør opmærksom på at din iPad efter et par år sikkert vil have langt mindre brugsværdi end det du skylder for den hos L'easy. Altså at din iPad bliver "teknologisk insolvent". Hvor fedt er det at have betalt 4300 kr af på din gamle iPad, med udsigt til at skulle betale yderligere 4300 kr, når du kan få en splinterny af nyeste model til 4300 kr?

Hvis du kan glæde dig over købet af dine højtalere, selv efter du har betalt dit lån tilbage, står du i en fundamentalt anden situation end den Jesper beskriver.

17
8. februar 2013 kl. 13:06

Jeg tog nu udgangspunkt i Jesper's Macbook eksempel der prismæssigt kunne komme i nærheden af min situation.

Min pointe er blot at man ikke altid skal kigge på prisen .. nogle gange skal man bare købe det man vil have - også selv om det er dyrt at være "fattig" .. lige pludselig er det måske for sent - enten af naturlige årsager eller fordi man skal bruge penge på kone/børn/hus/bil whatever ..

Så hvis ens ven/familie medlem/kollega/bekendt virkelig vil have en <indsæt product> så rådgiv personen økonomisk men lad altid en dør stå åben for realiseringen af drømmen - også selv om den er købt for dyrt.

23
8. februar 2013 kl. 15:30

Min pointe er blot at man ikke altid skal kigge på prisen

Og Jespers pointe er at man altid skal kigge på prisen - men det er ikke prisen på varen han taler om, det er prisen på lånet.

Man kan jo også købe guld for dyrt - og betale for høje renter på lån.

Et par B&W højtalere der er teknologisk relevante i 10+ år(?) er et skidt eksempel at sammenstille med IT-grej der er teknologisk relevant i 2-3 år, specielt når man taler om lån med en løbetid på 5-6 år.

Jeg er helt enig i din betragtning om at hvis der er noget man virkelig ønsker, og man i øvrigt har evnen til at købe eller afdrage på det, så skal man da se at få foretaget købet, uanset om man kan betale kontant eller skal låne til det.

Men igen: Hvis man begiver sig ud i at låne, skal man være opmærksom på prisen på lånet (ÅOP), og om man betaler af på lånet, selv efter varen er blevet teknologisk forældet.

18
8. februar 2013 kl. 13:35

Nu er B&W højttalere nok et rigtig dårligt eksempel da deres levetid er så lang, så det sagtens kan sammenlignes med et huskøb.

Mine DM17 er vel omkring små 30 år gamle og stadig væsentlig bedre end meget af det plastikbras der falbydes nu om dage.

12
7. februar 2013 kl. 20:09

Desværre udnytter L'easy og andre blot menneskets natur - og at mennesker som oftest ikke tager rationelle beslutninger men ofte lader sig styre af de umiddelbare behov.

Det kunne være fedt hvis bilspil og strategispil inkluderede L'easy type lån. Jep, du kan få den store bil nu - meen hver gang der går noget i stykker på den, ja, så har du ikke råd til at betale for der hele tiden er et afdrag.

Men tilsyneladende er der mere salg i smølfebær end at lære folk om renters rente....

11
7. februar 2013 kl. 16:28

I alt kommer din nye Macbook Pro til at koste 30.770 kroner, inden du har betalt lånet tilbage i oktober 2018

Hust at korrigere for inflation. Du skal omregne dine 30k 2018-kroner til nutidsværdien. Hvis du er rigtig grundig, regner du det ud udfra den annuitet du opererer med.

Ellers godt blogindlæg.

9
7. februar 2013 kl. 11:21

... for diverse kviklån, smslån og andre former for "hurtige penge" tror jeg har et meget lille sammenfald med personer der kan bruge Wolfram Alpha - endsige udtale det. Er du i tvivl, kan du altid se et afsnit eller to af "Luksusfælden" på TV3. Disse låne/leasefirmaer lever i høj grad efter princippet "Den kloge narrer den mindre kloge" - jeg undrer mig over, at man ikke kan komme efter dem med straffelovens ågerparagraf...

14
8. februar 2013 kl. 01:36

Er det ikke også fint nok, at "den kloge narrer den mindre kloge"?

Hvor kunne jeg godt tænke mig et Danmark hvor folk kunne tage vare på sig selv og staten var en by i Rusland .. lad os nu droppe forbudsdanmark .. til glæde og til gavn.

7
7. februar 2013 kl. 09:19

Resten skal købes kontant...

Godt indlæg.

6
6. februar 2013 kl. 22:56

Det er ret idiotisk at financierer indkøb af den størrelse over 68 måneder...

Specielt når Apple tilbyder også tilbyder financiering (Da jeg købte min iMac i 2008 var det rentefri over 12 måneder)...

http://store.apple.com/dk/browse/campaigns/finance/spread_the_cost

og hvorfor skulle man dog financiere en iPad over 5 år for så at betale 138 per måned i 5 år hvis det så samlet koster lige så meget for financieringen som den originale pris...

Specielt hvis man kan vælge 262 Kr om måneden i to år og så betale samlet koster 25% for financieringen som den originale pris...

Men problemet er at yngre mennesker ikke kan forstå konceptet rente, at en mindre pris i 5 år kan ende med at koste mere end 100 kr mere om måneden i 2 år (så det med at gange to tal sammen halter også) og dermed vil de altid blive tørret af smarte bank/leasingfolk.

Så samlet kan man konkludere at forbrugslån er hamrende dyre og det er lidt tosset at sprede afbetalingen over 5 år når det er absurd dyrt.

På Leasy står det jo faktisk (dog med lille og grå skrift) den samlede total pris og låne omkostningerne.

Noget jeg ikke kan helt kan se er i overensstemmelse med de regeler der er gældende for kredit køb ie. den samlede total pris på en mobil telefon ved afbetalings køb står med en læselig skriftstørrelse ved afbetaling).

Som fx. er tilfældet ved Apples side ovenfor der står 3 eksempler hvor det klart er skrevet hvad man betaler samlet og hvad man betaler for financiering.

og jup den iMac trucker stadig idag og er ikke specielt langsom i alment brug (dog bliver man nød til at skue lidt ned for detalje niveauet i spil for at få dem til at køre jævnt =) og den tar 60 dage at encode 450 DVDer til H.264) men for en 5 år gammel computer trucker den stadig (nåede lige at få en gratis service på garantien og den fik en ny harddisk da den originale begyndte at halte lidt).

NB! Wolfram Alpha Appen er klart en af de bedste apps ever.

Så hvad nu hvis man lige faktisk lavede en hurtig 3D graf med wolfram hvor man på den ene akse har beløb og den anden har afbetalings tid og på den tredie har samlet beløb.

Så vil man kunne se hvor idiotisk det er at ha 5 års financiering sammenlignet med kortere tid.

På leasy vil den iPad som koster 137 Kr om måneden ved 68 måneders financiering (samlet pris 9.370) vil det koste 202 kr om måneden ved 36 måneders financiering (samlet pris 7.269).

Stadig en dum pris men alle der har råd til 137 kr vil ha råd til 202 kr om måneden. Derfor er titlen på artiklen ikke "hvor fed er din nye dims i år 2018" spørgsmålet er derimod er det "burde du ta 5 klasse i matematik om igen før du får retten til at styre din privat økonomi tilbage"... Samt at Leasy er nogle lånehajer og regeringen burde indføre regler om at folk der tar forbrugslån klart skal gøres opmærksom på hvor mange penge de kan spare samlet hvis de vælger bare en lidt højere ydelse og indføre en minimal rate for denne type lån mellem afdrag og renteudgift så man ikke kan ha låne produkter der er 100 % forhøjet samlet pris, men kun tillade 30% financierings overhead.

2
6. februar 2013 kl. 17:31

Wolfram Alpha kan ikke bare fortælle dig hvornår du er færdig med at betale, den kan også regne total-prisen ud for dig :-)

Jeg tror dog prisen ender med at overstige 31.866 kr, for lur mig om der ikke er nogle gebyrer der ikke er med i regnestykket?

Det eneste stykke teknik jeg kan se overleve fem år på afbetaling, er nok et fjernsyn. Tror nemlig der er rigtigt mange fjernsyn derude, der er over fem år gamle. Også når vi tager hele DVB/MPEG-4 fadæsen med i betragtning.

3
6. februar 2013 kl. 18:48

har jeg nævnt, at Wolfram-Alpha er fantastisk?

Lidt off topic... Det syntes mine elever også. De havde f.eks. fundet ud af at: ax^2+bx+c=0 løser den som ingenting.... men luften gik meget af ballonen da vi fandt ud af at: dx^2+ex+f=0 kan den intet med... Så som generelt matematik værktøj er den ikke meget værd...

5
6. februar 2013 kl. 20:04

Som Kevin rigtigt skriver handler det om at du ikke specificere dit input godt nok.

udtryk som "a * x" skrevet som "ax" er så almindelige at WolframAlphas lexer tager højde for dem. Dette kan dog ikke gøres i almindelighed så ville variabelnavnet "foo" misforstås som udtrykket "f * o^2" hvilket ikke er så heldigt.

Derudover er "e" en allerede defineret konstant så derfor giver udtrykket "d * x^2 + e * x+f=0" heller ikke samme resultat. Jeg kender ikke WolframAlpha godt nok til at vide om man kan gennemtvinge at "e" ikke skal ses som Eulers konstant.

4
6. februar 2013 kl. 19:50

Wolfram alpha kan fint løse d * x^2+e * x+f=0. computer software er ikke bedre end det input de får.

8
7. februar 2013 kl. 10:20

Wolfram alpha kan fint løse d * x^2+e * x+f=0. computer software er ikke bedre end det input de får.

Tja.. det er jo bare ikke konsistent, så meget desto værre...

10
7. februar 2013 kl. 16:11

Tja.. det er jo bare ikke konsistent, så meget desto værre...

Tja nå du / i kommer med andet input så er det vel dig der er inkonsistent! Og så skal i også lære at brug IT værktøjer... eller forset med blyant og papir...

1
6. februar 2013 kl. 15:28

Bestemt tankevækkende indlæg. Men hvad med smartphones? Så vidt jeg kan se, kan man få dem finansieret med lige så lang løbetid i L'Easy m.v. Er den gennemsnitlige levetid på en smartphone ikke per definition kortere end på (tavle)computere?

Jeg har i øvrigt en Mac Mini fra 2006 stående derhjemme, der i dag bruges som Plex-server og gennem årene har været brugt først som desk top og siden som HTPC. Den kom oprindeligt med 512MB Ram, Core Solo 1.5GHz processor, 40GB fast disk og 802.11g trådløst net, men er undervejs blevet opgraderet til 2GB RAM, Core 2 Duo 2 GHz, 1TB fast disk og 802.11n. Samlet pris inklusiv opgraderinger omkring 3.600 DKK (blev købt brugt i 2007).