Hvor er erhvervs-praktikpladserne?
Kære danske IT branche
Jeg har liiiiige en høne at plukke med dig.
I skriger på arbejdskraft - så meget, så man må til udlandet for at hente folk med de rigtige kompetencer.
I denne uge har min ældste søn været i erhvervspraktik. Han går i 8. klasse i folkeskolen. Han ville rigtig gerne i praktik indenfor IT branchen. Vi prøvede at få ham ind flere forskellige steder - de fleste havde for travlt. Folk der skulle stå med ansvaret for praktikanterne var på kursus i den uge - de fleste steder havde simpelthen ikke tid, deadlines der skulle nås og den slags. suk
Men ved I hvad - det er da lige præcis sådan nogen som ham, der har brug for at finde ud af, hvad det reelt vil sige at arbejde i IT branchen. Nogen af jer vil sikkert hævde, at det fandt han inddirekte ud af…. MEN det er da sådan en som ham, der nok bliver ansat om nogen år efter endt uddannelse. Jeg tør vædde på, at de fleste af jer UDEN problemer kan huske hvad I var i praktik som i 8. eller 9. klasse? Det er en KÆMPE oplevelse i den alder og chancen er der for, at at de får et helt unikt indblik i, hvad det er vi render rundt og bruger vores tid på - ud over at sidde med rynket pande og bokse ned i tastaturet.
Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at I siger en ting og gør noget andet! Hvis I virkeligt gerne vil fremstå lækre og som fantastiske arbejdspladser, så se da lige at få lavet nogen fornuftige praktikforløb for folkeskoleeleverne, så de senere hen husker hvor MEGA-FED en arbejdsplads det var og hvad det var for noget sej teknologi i går og roder med.
En del store virksomheder har allerede luret, at det er en rigtig god ide, at tage praktikanter ind - f.eks. Microsoft, IBM, KMD og NNIT. IBM har i en årrække kørt med pige-praktikant-hold i et forsøg på at gøre noget ved den skæve kønsfordeling i branchen.
Prøv at søge på “praktikplads folkeskole” eller “erhvervspraktik” - man skal være heldig, hvis man så meget som finder det nævnt på virksomhedernes egen hjemmeside. Til nød kan man finde et par gamle nyhedsartikler, men HVOR er den koordinerede praktik-hjemmeside på tværs af arbejdspladser, men fælles for branchen? Hvor man kan søge i mulige praktikforløb? Det kan da ikke være rigtigt, at en branche som lever af at udvikle morgendagens løsninger, end ikke har sat dette i system endnu? Jeg undres!
Der er noget, der hedder http://www.praktikpladsen.dk - men det er til faglærte, der skal have koordineret deres praktikforløb. Så er der http://www.praktik.dk - men det er primært til folk som er færdiguddannet fra universiteterne, der leder efter f.eks. trainee stillinger. Ungdommens Uddannelsesvejledning står for koordineringen af ca. 70.000 folkeskole praktikforløb årligt! Hvormange af de 70.000 kommer i praktik i IT branchen? Bør det ikke være, så nemt som overhovedet muligt, at få unge til at træde op på det første trin i karrieretrappen mod IT branchen? Tænk at det i 2018 stadig skal være op til individuelle godhjertede mennesker at sige “Ja tak” til have et ungt menneske i praktik. Forsvaret har da forlængst systematiseret muligheden for at komme i erhvervspraktik der.
Det lykkedes til sidst at finde et sted - så hat tip til Alt PC for at tage ham + en kammerat fra klassen i praktik i en uge. Han har fået lov til at pille gamle computere fra hinanden, samle dem igen og fået et fantastisk konkret indblik i hvor hurtigt computere har udviklet sig i løbet af de sidste par år i form af forskellige benchmark tests.
Jeg håber SÅ inderligt, at mulighederne for erhvervspraktikpladser i IT branchen bliver bedre i de kommende år, efter at det nye IT-fag kommer på skoleskemaet i alle folkeskoler!
Hermed en appel til f.eks. IT-Branchen eller en tilsvarende stor brancheforening: Lav en hjemmeside på tværs af branchen i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning så match-makingen mellem de unge mennesker på de kommende folkeskole årgange og IT virksomhederne bliver LANGT nemmere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.