Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvor er de it-kompetencer, der skal gøre ambitionerne til virkelighed, mens vi venter på fremtiden?

19. maj 2017 kl. 16:0328
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I foråret deltog jeg sammen med 200 skarpe hoveder fra it-branchen på IT Branchens årsmøde. På mødet leverede vi input til, hvordan Danmark bør gå forrest og løfte sig til at blive en nation af digitale skabere. Dagens arbejde udmøntede sig i manifestet Danmark som digital samfundsmodel.

Hver fjerde it-virksomhed har sagt nej til ordrer

Manifestet påpeger, at den suverænt største udfordring for vores fælles fremtid er manglen på talent og folk med de rigtige it-kompetencer. Prognoser siger, at vi i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister. Allerede nu har mere end hver fjerde it-virksomhed oplevet at sige nej til ordrer, fordi de ikke kan finde de rette folk til at løse opgaverne.

I april var jeg afsted på den europæiske konference Connecting Healthcare IT i Berlin. Her løb jeg på en gammel studiekammerat. Vi fik en god snak om de glade studiedage, og fik hurtigt spolet frem til nutiden og hvad vi hver især går og laver. Henrik har eget it-firma og er ved at starte et spændende samarbejde op med en stor kunde. Men han er i risiko for at blive endnu én i rækken af danske virksomheder, som må sige nej til opgaver, fordi han har kæmpe problemer med at skaffe folk nok til opgaven.

I kapløb med tiden – og vi er allerede bagud

Det er altså ikke først i 2030, at det vil gøre ondt. Det gør ondt, nu – og vi kan ikke vente på, at den digitale skabertrang bliver hældt på vores børn i folkeskolen og op gennem hele uddannelsessystemet, mens vi i kapløb med tiden prøver at lukke hullet på de 19.000 it-specialister frem mod 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I manifestet erkendes det dog også, at det ikke er nok kun at satse på uddannelse for at imødekomme efterspørgslen på it-specialister. Derfor skal Danmark være blandt de fem bedste til at tiltrække digitale talenter i verdensklasse ved at markedsføre Danmark massivt og forbedre rammerne for international arbejdskraft.

Man flytter ikke bare mennesker rundt

Men at sørge for ordentlige rammeforhold for udenlandsk arbejdskraft fra politisk side er bare ikke nok til at løse problemet og tiltrække ’de rette it-kompetencer’. For hvem er ’de rette it-kompetencer’? Det er mennesker som dig og mig, med et (familie-)liv og en hverdag, der skal hænge sammen, og hvor man skal trives. Hvad skal der til, for at du selv vil rykke teltpæle og familie op og rejse til udlandet for at arbejde? Du kigger garanteret ikke kun på selve jobbet, du overvejer hele pakken – og den pakke, som
Danmark tilbyder udlændinge, er bare ikke attraktiv nok.

Det er min faste overbevisning, at man ikke bare flytter mennesker rundt. Det er nemt at gøre som en politisk regnearksøvelse i rapporter og økonomiske modeller, men ikke i virkeligheden. Vi lider af en herrefolksmentalitet, hvor vi tror, at bare vi gør det lettere for udlændinge at komme til Danmark, så vil de stå i kø. Men de gider ikke komme hertil, for Danmark er bare ikke så attraktiv, som vi tror.

It-kompetencerne findes allerede

Vi kan derfor ikke nøjes med at flytte mennesker for at løse problemet. Vi skal også flytte opgaver. Vi lever i en global verden, men lader til mest at tænke globalisering som flytning af mennesker og arbejdspladser: Hvordan kan vi tiltrække arbejdskraft, hvordan kan vi sikre vores arbejdspladser, hvordan kan vi sørge for at opgaverne løses her i landet? Men som IT Branchen påpeger, og som Henrik oplever, så hænger regnestykket bare ikke sammen på den måde. Den vigtigste parameter er, at opgaven kan løses – her i landet eller uden for landet – for ellers når vi at blive hægtet af længe inden 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi stiller det forkerte spørgsmål, når vi kun efterspørger it-kompetencer i Danmark og kun har fokus på, hvordan vi gør arbejdskraften mobil, så den kan flytte sig hen til opgaven. I stedet skal vi spørge, hvordan vi sikrer, at alle opgaver bliver løst, og hvordan vi flytter opgaverne hen til arbejdskraften.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
31. januar 2019 kl. 13:08

Man kunne jo også tager sig sammen og lærer samfundets nuværende og nyere generation til at løse opgaverne og blive bedre og blive professionelle.. Hvordan skal unge mennesker nogensinde komme ind i branchen hvis der ikke er nogen af jer som gider tage i mod dem og lære dem op. Hvordan skal man ellers får erfaring?? Undskyld min mening men synes at største delen af folkene fra IT-branchen laver ikke andet end af brokke sig men de er selv skide doven til at tage initiative for at gøre noget godt. I ved godt at unge mennesker vil bære ledene af branchen til fremtiden men I orker hverken at trænede dem op eller hjælpe dme på vej.I tror man bliver sk!dt ud af moren, går i skole, læse op og så er man klar til den store blå verden. Det noget pjat.

27
25. maj 2017 kl. 16:47

Hej Klavs

Kunne du bruge en hånd fra en dansker der bor i Italien? Jeg er netop nu jobsøgende, men boende i Italien. En af de jobmuligheder der interesserer mig meget, er netop det at have et job i Danmark, der kan udføres fra Italien. Årsagen er naturligvis, at jeg nødig vil flytte familien væk fra hvor vi bor nu.

Min baggrund er inden for kemi, fysik og matematik, Jeg har arbejdet som forsker, og jeg har arbejdet inden for farmaceutisk produktion, og Supply Chain. Jeg står nu i den situation at jeg skal ændre min karriere vej nu (eller flytte et andet sted hen).

Jeg har god flair for IT,og har brugt mange forskellige instrumenter gennem min tid. Eksempelvis har jeg brugt Linux på desktoppen gennem snart 20 år.

Hvis du vil have yderligere oplysninger kan du søge mig på LinkedIn, eller sende mig en mail på henrik.bastholm.hansen(snabela)mail.dk, så skal jeg sende dig et CV.

Mvh Henrik Bastholm Hansen

PS. Jeg er en af de der kedelige personer, der næsten kun fik 10, 11 og 13 taller gennem studietiden.

26
24. maj 2017 kl. 21:09

De fleste folk foretrækker at være ansat .. så har de løn under sygdom, børn syg mv... Og det giver IMHO også et bedre forhold til virksomheden at være ansat.

Løn under sygdom, barns sygdom og lange ferier kan man jo godt lægge i en konsulentaftale. Eller aftale uformelt, og så bare leve op til det senere. Sådan har jeg i hvert fald arrangeret det med en udenlandsk arbejdsgiver en gang. På papiret var det en konsulentaftale, men jeg blev på alle måder behandlet på lige vilkår med de "rigtige" ansatte*.

Jeg synes det er synd, du på forhånd afskriver at ansætte kompetente folk fordi du - set fra min stol - har nogle ret fundamentale holdninger til, at ansættelse kun kan foregå på én måde.

*Ud over at jeg skulle sende en regning en gang om måneden, aflevere et simpelt momsregnskab hvert halve år og selv stå for at stable en pensionsordning på benene. Men det gjorde jeg på betalt tid, så det var der ingen grund til at pive over.

23
23. maj 2017 kl. 22:16

De fleste folk foretrækker at være ansat .. så har de løn under sygdom, børn syg mv... Og det giver IMHO også et bedre forhold til virksomheden at være ansat.. Du er velkommen til at mene noget andet - men det er noget fis at skyde mig i skoen at jeg skriver på en eller anden liberal netavis mm..

22
23. maj 2017 kl. 21:23

Det er måske derfor der ikke er hovede og hale i indlæggene, det passer meget med deres andre politiske projekter.

Nå nu fik jeg lige mistanke, det er på den måde de normal skaber sig. Ved ikke om det er samme Klavs Klavsen. Men DEN Klavs Klavsen kommentere da meget på

180GRADER - DANMARKS LIBERALE NETAVIS

Hvis det så ikke er dig, så beklager jeg da meget ?

Men ellers, så er der skabt logik i min verden igen.


Den anden Klavs Klavsen er nu ikke så Liberal igen, lige så snart det gælder egen indhold og levebrød. " @ Klavs Klavsen, du skriver: Der er en implicit aftale mellem ndholdsleverandør og læser: Læseren kan download'e og se deres indhold mod at læseren betaler med at se deres reklamer. Hvis ikke læseren ønsker at indgå den aftale, så kan denne frit undlade "handlen".

WJ: Fogedretten er uenig med dig for så vidt angår den handel du skitserer:

Fogedretten ligger i denne forbindelse vægt på at teknologien, som anvendes ved blokering af blandt andet bannerannoncer og andet indhold på internettet har stor udbredelse og i nogle tilfælde indgår som integrerede dele af de internetbrowsere, som anvendes til at se sider på internettet. Der er herefter ikke grundlag for at nedlægge forbud imod, at rekvisitus spærrer og/eller medvirker til spærring af bannerannoncer. "https://www.180grader.dk/Politik/ole-birk-olesen-i-spil-som-kandidat-for-liberal-alliance

21
23. maj 2017 kl. 19:57

Jeg er ikke sikker på jeg forstår hvorfor du partout vil ansætte manden i USA.

Ja jeg kan heller ikke begribe problemet. Andet at det en bagvedliggende politisk agenda fra LA, for at vise hvor sygt den Danske skat eller system er. Så det kan bruges som løftestang til lovændring eller meningsdannelse.

Problemet synes ikke at være realt eksisterende. Eller til at komme nemt uden om. Men jeg kan tage fejl om agendaen.

Hvis det ikke er et latterligt forsøg på politisk spin, så virker man ikke kompetent nok, til at gå ud og ansætte i udlandet. Så hold dig fra det K.K. :-) Selv med ansatte i Danmark, som er et af verdens nemmeste lande at drive forretning og ansætte mennesker i, skal man holde tungen lige i munden.

20
23. maj 2017 kl. 15:45

Jeg er ikke sikker på jeg forstår hvorfor du partout vil ansætte manden i USA. Hvad er der galt i at lave en konsulentaftale, hvor du betaler ham det i ellers kan blive enige om, og så lade ham selv om at ordne skat, sygeforsikring osv med de penge han får udbetalt?

19
23. maj 2017 kl. 13:31

Tjaa, det er ikke til at vide. Men et bindene svar fra SKAT ville nok være vejen frem.

/Anders

18
23. maj 2017 kl. 13:03

jf. denne - så kan man godt frygte at skat vil vurdere at "de laver det samme arbejde som danske ansatte".. hvilket de jo vil gøre - da alt foregår over internettet:https://www.version2.dk/artikel/skat-strammer-nettet-om-outsourcing-53206

I bund og grund skal jeg prøve at få et bindende svar fra skat.. hvis jeg vil være helt sikker.. så er jeg da dækket i 5 år :)

17
23. maj 2017 kl. 12:49

Muligvis har jeg fuldstændig misforstået problemstillingen, men som udgangspunkt er du ikke skattepligtig i DK hvis du bor i udlandet. Det må da også gælde din medarbejder. Han skal kun betale skat i USA og skal selv sørge for sin sygesikring i USA. Så jeg er ikke sikker på at jeg forstår problemstillingen ....

http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oid=2237730&vid=0&lang=da

/Anders

16
23. maj 2017 kl. 11:14

også indenfor EU (for hvis jeg bor i Italien - har jeg ikke noget at bruge en dansk sygesikring til - jeg ville foretrække en italiensk af slagsen :) - og betale samme skat som mine kollegaer der arbejder i et Italiensk firma.

Det gør det i såtilfælde væsentligt sværere (indenfor IT branchen) at konkurrere med de store virksomheder som har ressourcerne til at starte (mere eller mindre virtuelle :) afdelinger i alle lande.

Det er ihvertfald ikke særlig meget "arbejdskraftens fribevægelighed" - medmindre arbejdskraften ønsker at flytte væk fra deres eget land - for at tage et arbejde i et andet land.. hvilket jo reelt ikke er en nødvendighed idag - i IT branchen samarbejder man alligevel over internettet - og er vant til at samarbejde med folk fra hele verdenen.

Jeg synes bare DK taber penge, på at alle skal oprette datterselskaber.. og f.ex. Singapore gør det jo super nemt at have firma i landet (kræver ikke engang nogen ejer der bor i Singapore) og tager så de ~18% i skat af løn til udenlandske ansatte. De 18% så jeg da gerne at DK fik del i, istedet for at danske firmaer skal til at have udenlandske selskaber - når det ikke burde være nødvendigt.

Man skal selvf. udforme enhver lovgivning så vi ikke bliver snydt på anden vis.. Men det er der nok nogen der er klogere end mig, der kan ;)

15
23. maj 2017 kl. 11:02

Og iflg. den amerikanske ambassade (og hvad jeg kunne google) er der ikke sådanne krav i USA.

Det er klart at det for virksomheden er ressourcekrævende at ansætte medarbejdere der IKKE bor i ens eget land, da man så skal undersøge lovene i det land de bor i. Det er bare også et faktum, at mange store amerikanske og engelske firmaer gør netop det - og dermed udhuler de danske firmaers pulje de kan ansætte fra, når danske firmaer ikke har ligeså nemt ved at ansætte udlændinge der bor i udlandet - uden datterselskaber mv.

Personligt ville jeg gerne slippe for at have et datterselskab i f.ex. Singapore - hvor jeg skal forære ~18% af den udenlandsk boende medarbejders løn (i skat) til Singapore - og istedet give tilsvarende til den danske stat istedet.

Man skulle måske justere dobbeltbeskatningsaftalerne - så hjalp danske firmaer med at kunne ansætte i udlandet også?

Faktum er stadigvæk at vi gør det sværere for danske firmaer (hvor ca. 75% ? er mindre virksomheder) at ansætte relevante kompetancer, hvis vi ikke fokuserer på den problemstilling.

Man har i mange år snakket om at vi snart "alle arbejder hjemmefra".. og i IT branchen i andre lande, er den virkelighed stille og roligt ved at indfinde sig.

At få nogen "tættere på virksomheden".. virker til at du ikke har forstået hvordan det kan være at arbejde hjemmefra. Det er en normal ting mange andre lande (bl.a. USA) - så nej, jeg får ikke bare medarbejdere til at flytte til DK for at få et job her.. De kan bare vælge et andet job.. Det er ikke IT jobs der mangler :)

Nogen af mine folk rejser mange måneder væk fra DK - og arbejder så fra hvor de lige er.. Det fungerer glimrende og jeg er glad for at give den fleksibilitet og glæder mig til at vi er store nok til at jeg selv kan nyde gavn af det :)

14
23. maj 2017 kl. 10:42

Hvis det skulle vise sig at du har ret -

Har du sat dig ind i reglerne, det var måske smart inden man ansatte nogen ? Ellers så må man indse, at mindre firmaer ikke har evnen til at ansætte oversøisk.

Hvis du ansætte en person i Kina, Tyskland, Italien, Frankrig, kunne du risikere at stå med lønudgifter, i minimum 3-4 år. I Tyskland og i mange andre lande. skal du ud over løn, også betale sygeforsikring, pension, forsikring, ansvarsforsikring og meget andet.

" ”Danske firmaer ansætter ofte en tysk rejsende til dansk løn og glemmer fuldstændigt, at reglerne i Tyskland er anderledes”, siger Dr. Lars Eriksen fra DANTAX. ”Arbejdsgiveren skal oveni den aftalte løn betale socialforsikring. Det er ca. 25%. Samtidig skal den ansatte af sin løn også betale ca. 22%”."

Sammen med det, at du i mange lande, slet ikke kunne afskedige den ansatte.

Så med dit kendskab og indsigt i reglerne, så tror jeg bare du skal være glad for, at du ikke fik ansat nogen. Det kunne blive meget dyrt for dig.

Jeg vil alt efter hvad vi taler om, i stedet have tilbudt personen en form for partnerskab, hvis hans kompetencer var så gode og vigtige.. Var det måske en ide at få ham tættere på firmaet. I USA, forsvinder attraktive personer typisk efter 1-3 år, og han må tage alt sin viden som han har i hovedet med sig. Og bruge det i et andet firma, fra dag et.

Har du tænkt over alle de ting ?

Og det er nemt at ansætte folk, Danmark er nok et af de nemmeste steder. Du får nok svære ved at få lavet loven om i Frankrig, Tyskland og Italien, ud over regeringer, skal du også blive enig med fagforeninger. Du lider lidt af dem "dumhed" eller uvidenhed, manglende indsigt eller erfaring der får PH til at stemme på LA.

13
23. maj 2017 kl. 10:12

At du så tror at det er lønnen du står for. Jeg tror når du opdager du skal betale ansvarsforsikring, sygeforsikring og andet i USA, så bliver lønnen nok det samme.

Hvis det skulle vise sig at du har ret - så er det bare endnu dyrere for at dansk firma at ansætte en udlænding.. I modsætning til et udenlandsk firma der ansætter en dansker - da de ikke har de samme problemer (for der betaler medarbejderen via sin skat det hele, pånær småting).

Så i såtilfælde er danske firmaer bare endnu mere bagud på point ifht. at kunne ansætte IT kompetancer.

12
23. maj 2017 kl. 10:00

Hvorfor skulle jeg dog have alt besværet med at lave et firma i USA - bare for at ansætte nogle få personer ? Det er jo virkeligheden for små firmaer..

Efter min mening bør det være så nemt som muligt at ansætte folk.

Har du læst hvordan bl.a. firmaet bag wordpress (og andre ) ansætter folk i hele verdenen - der arbejder hjemmefra? (se bl.a. bogen: The year without pants)

I omverdenens IT-firmaer (som i mit) - arbejder folk hjemmefra, og mødes så bare engang imellem i "et eller andet land".. Jeg kender som nævnt flere der arbejder for RedHat og andre, hjemmefra..

Den "nye" verden - som gør sig gældende indenfor IT (hvor folk arbejder hjemmefra) - stiller danske firmaer væsentligt dårligere ifht. at få fat i de gode medarbejdere.

Ham fra USA ville jeg ansætte, fordi det virkede til at han havde de kompetancer jeg skulle bruge - og de er sværere at finde her i landet.. og jeg oplærer meget gerne alt hvad jeg kan - og har god erfaring med at ansætte ny uddannede DIKU'er f.ex. - jeg gør alt hvad jeg kan for at finde ansatte.. og det er en svær opgave (og jeg er ikke specielt dygtig til det.. :)

Såvidt jeg har ladet mig fortælle, så er sygeforsikring osv. - noget medarbejderen selv betaler, når han ikke er ansat i et firma i samme land (når det gælder USA) - så jeg burde kunne nøjes med "bare" at betale en løn.

Når de betaler lavere skat i USA - betaler de selv for sygeforsikringen.. Nogen får det så igennem firmaet - men det er op til det enkelte firma.

Min pointe er sådan set bare, at hvis vi i Danmark vil være konkurrencedygtig og hjælpe danske firmaer - så er det (indenfor IT branchen) yderst relevant at se på hvordan vi gør det nemmere at have et firma i danmark - uden at alle medarbejdere skal bo i landet.. Ellers ender mange IT folk i Danmark med at arbejde for udenlandske firmaer, som ikke har nogen dansk tilstedeværelse overhovedet. Danmark får selvf. stadigvæk dansk skat af folk der bor i DK.. men hjælper ikke danske IT firmaer der forsøger at sikre sig de nødvendige kompetancer i en verden, hvor danske medarbejdere også bliver ansat i udenlandske firmaer - og så bare arbejder hjemmefra.

11
23. maj 2017 kl. 09:10

men det er betydeligt dyrere for mig, at ansætte nogen andre lande - end det er for dem.

Nej. det er ikke for at være efter dig. Jeg kunne ikke forstå dit problem.

Hvad er grunden til at du skat have en ansat i USA, ude ikke også at lave et firma der. Som kunne udbetale. løn.

Han kunne også blive selvstændigt, også sende faktura til dig.

Eller måske et greencard i Danmark, med udstationering i USA.

At du så tror at det er lønnen du står for. Jeg tror når du opdager du skal betale ansvarsforsikring, sygeforsikring og andet i USA, så bliver lønnen nok det samme.

Så jeg ser ikke et problem, så stor at man skal lave en "Klavs Klavsen" lov, for at klare dit specialtilfælde. Og der nu allerede nu gode mulighed for at komme ud over nogle af problemerne.

Så nej det var ikke for at være sarkastisk, mener ikke at der er problemer (her)

10
23. maj 2017 kl. 08:54

Hvis man er bange for lønpres, kunne man jo sagtens angive en miniumsløn - før at man kan sænke den danske skatteandel- hvis man finder det rimeligt. Jeg kan bare konstatere at google, redhat, elasticsearch, puppetlabs og mange af de firmaer hvor jeg kender folk - ansætter danskere - der arbejder fra deres boplads i DK - men det er betydeligt dyrere for mig, at ansætte nogen andre lande - end det er for dem.

9
23. maj 2017 kl. 08:40

Er det bevidst at du skyder mig ting i skoen jeg på ingen måde har sagt? Prøv at læse hvad jeg skriver istedet for det pis der.

Lad mig give dig et meget konkret eksempel.

Jeg ville gerne have ansat en, der bor i Manhatten - USA. Hans gennemsnitsløn er 73k/mnd - så det var hvad han ville have i løn. Han betalte ca. 10% i skat (sagde han - men hvis jeg ser på skattestatistikker - så ligner det mere at han ender på ca. 30%).

Skal jeg give ham løn - skal han betale 20% mere i skat (sådan ca. - faktisk nok lidt mere pga. topskat). Den ekstra løn jeg skal give ham, skal han også svare skat af - så alt i alt - lander vi lige under 20k ekstra om måneden et dansk firma skal give ham i løn - for at ansætte ham til samme løn som han får fra et amerikansk firma. Jeg opgav at ansætte ham, da risikoen der altid er ved at ansætte folk, gjorde at jeg ikke turde satse så meget økonomisk.

Det stiller IKKE danske firmaer på lige fod med firmaer fra andre lande.. og når nu vi savner arbejdskraft - så er det lidt træls at det er så nemt for f.ex. firmaer fra USA at ansætte danskere (som bliver boende i Danmark).. men at danske firmaer IKKE kan gøre det samme uden en betydelig meromkostning.

Og det kan godt være at du synes 20k mere om måneden er "småpenge" - men så har du vist aldrig prøvet at drive en virksomhed af den størrelse som Danmark har flest.. De små - hvor man ikke er stor nok til at kunne snyde det offentlige for penge i div. udbud mv. og ikke har datterselskaber til at flytte overskuddet til mv.. Det er dyrt at ansætte folk og jo dyrere vi gør det, jo sværere gør vi det for de små firmaer.

Hvis man ønsker at lave "lønpres" eller hvad det er du harcellerer over - så kan man jo stadigvæk sagtens gøre det - man kan bare starte et datterselskab og ansætte dem man ønsker der.. Min pointe er bare at der er nogen (nok mange) der gerne ville kunne gøre det lidt mere simpelt, ved at ansætte udlændinge (der bor i udlandet og bliver boende der) - og på den måde ville danmark få en del af skatten (ligesom mange andre lande gør) - så alt i alt, ville jeg mene at Danmark stod bedre på den måde.

8
22. maj 2017 kl. 17:43

Jeg taler om at danske virksomheder (!) der ikke kan finde danske medarbejdere,

Så er det jo nok ikke skatten de er problemmet. Men at de ikke er villige, til at betale hvad en medarbejder koster.

I vestjylland påstår de også, at de ikke kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Den hopper man kun på, til man ser at de slet ikke er villige til bare at betale den anbefalet startløn for nyuddannet. Selv til ældre meget kvalificeret

Så de Danske virksomheder du påstår ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, er enten dårlige arbejdsgiver, som har solgt deres sjæl, som KMD og CSC som nok har svært ved at finde nogle dygtige medarbejder der er tåbeligt nok til at arbejde der. Eller så er de for nærige. Eller det arbejde de tilbyder, er bare ikke attraktiv nok.

Dygtige mennesker vælger selv hvem de vil arbejde for, og her er lønnen ikke altid det som betyder mest.

At jeg ikke lige svaret på det andet du skriver, er fordi du virker meget rodet, eller ikke passer med virkeligheden. Du har hørt om EU indre marked ikke- ? Eller tør du ikke skrive hvad du mener - at udenlandsk arbejdskraft skal arbejde skattefri i Danmark, og under byde Dansk arbejdskraft. Eller hvor er det lige at Danmark skal få ændret EU retten. Hvis det er i forhold til USA, Rusland, Kina, så er der andre steder du skal henvende dig. Men hvis vi kun taler om korte arbejdsperioder i Danmark eller udlandet. Så er der gode muligheder, både i Danmark, USA og Kina.

https://www.pwc.dk/da/nyt/hr/hrs-aendrede-muligheder-dk-udstationerede-kina.html

Du er normalt skattepligtige i det land som du bor i, da de fleste udgifter ligger her. Det er også dem som betaler din uddannelser af dig og dine børn. Din adgang til sygehusvæsen, veje, politi og pensioner. Så det er en meget fornuftigt ordning. Hvis du vil have en mindre skat, så er der ingen der hindre dig i at flytte til et andet land inden for EU, det gør mange Dansker i forhold til Sverige.

Så hvis jeg ikke helt svare på dine spørgsmål, så er det fordi jeg ikke forstår hvad du harcelere over ?

At du ikke kan få fra begge hylder, og ikke vil betale til nogen af dem ?

7
22. maj 2017 kl. 14:48

Jeg tror ikke du læser hvad jeg skriver.. du svarer ihvertfald på noget HELT andet. Jeg taler om at danske virksomheder (!) der ikke kan finde danske medarbejdere, har sværere ved at ansætte udlandske - fordi de så skal betale fuld dansk skat.. som ER højere end skatten i mange andre lande.. og jeg kan ikke se meningen i at en medarbejder der bor i f.ex. USA - skal betale andet end amerikansk skat og så måske en lav dansk "skatteandel" - ligesom f.ex. Singapore kræver af udlændinge der arbejde i et firma i Singapore, men ikke har nogen anden relation til landet.

Som det er nu, betyder det krav - ihvertfald at jeg skal udbetale væsentligt mere i løn til en ikke-dansk ansat medarbejder - da jeg skal kompensere for tabet de får ved at betale dansk skat - hvis jeg skal konkurrere med de andre steder han kunne få job henne.

Det er ikke et problem for danskere - der tager job i udlandske firmaer - så Danmark skyder lidt sig selv i foden - ved i praksis at gøre det umuligt for danske virksomheder at ansætte frit - uden at skulle lave datterselskaber osv. - og så snart man har alt det på plads, er det jo altså bare meget nemmere at placere indtægter/udgifter hvor det giver mening rent skattemæssigt mm. - og iøvrigt væsentligt mere besværligt for firmaer der bare gerne ville finde gode kvalifikationer - uanset hvor de lige bor (og lade dem BLIVE BOENDE hvor de bor)

6
22. maj 2017 kl. 14:22

Allerede nu, kan du ikke blive i udlandet i længere tid, også rejse hjem til en fuld folkepension, eller have garanti for at din din familie incl. børn og ægtefælle kan komme med. Så der kommer nok DIS-ordninger, og lignende.

Du skal så selv huske, at spare op til evt. ophold og underholdning i Danmark. Hvis du engang vil rejse hjem til Danmark, fra et land uden for EU. Sikkert på sigt også UK. Samt finde ud af om du kan få din familie med, det er langt fra sikkert.

Men hvis man er dygtigt og er "specielt" nok, så tror jeg ikke skatten er et problem. At udgifterne i Danmark til ansatte er meget højere, med alle udgifter, problemer, ansættelsesvilkår, til højtuddannede, er kun en skrøne fra LA og andre PH.

Andre parametre som du ikke får ved en ren kapitalistik/liberal tilgang til tingene, giver nogle fordele i et samfund som du ikke kan købe for penge. Som en god smag i munden, og en ren pæn samvittighed på det moralske, etiske og personlige plan over dine med samfundsborger, som en lille del af det.

5
22. maj 2017 kl. 13:07

Selvfølgelig kan det løses - så fjernes det danske skattegrundlag bare.. og var hele pointen ikke at man gerne så at DANSKE virksomheder kunne tjene penge, men manglede medarbejdere til at udføre de opgaver de faktisk får ?

Jeg har præcis samme problem som i artiklen - og er også ved at skulle etablere datterselskaber i andre lande (eller som nogen firmaer gør - simpelthen flytte firmaet til et nemmere land at eksistere i - især når det gælder IT firmaer)..

Hvis jeg har brugt alt besværet med at skabe datterselskaber osv. - så forærer jeg også skat til et andet land (firmaskat, medarbejder 'grundskat' osv.) - som jeg egentlig hellere så at DK fik andel i.. men det er idag ikke praktisk muligt.

Endda på trods af at vi har mange danskere, som bor i DK og er ansat i et udenlandsk firma.. og sålænge det er sådan, bliver problemet for danske virksomheder ihvertfald ikke mindre.. man kan sige man tvinger danske firmaer ud af landet.. virker lidt i modsætning med den officielle strategi :)

4
22. maj 2017 kl. 12:58

Du skrev udlændinge generelt og ikke "amerikanere". Men det dækker også enkelte lande udenfor EU.

Men mon ikke det kan løses ved at oprette et datterselskab i f.eks. USA, hvor amerikanerne bliver ansat og aflønnet og beskattet "amerikansk".

3
22. maj 2017 kl. 12:22

Nu hedder de links "sygesikring for udlængde I DANMARK" (emphasis mine).. Min pointe er at de har ikke nogen fordel - når de f.ex. bor i USA og arbejder i Danmark - af at betale dansk skat. Og nej - alt hvad jeg har undersøgt siger at når de IKKE bor i DK - så har det faktum at de betaler dansk skat - IKKE nogen indvirkning på hvilke rettigheder de har mht. sygehusvæsnet.. I nogen stater i USA - betaler de kun 10% i skat.. og det gør det pænt meget dyrere for virksomheder i DK, hvis vi godt vil ansatte en amerikaner.. når han skal betaler ~50% i skat.. for så vil han jo have højere løn, så det ikke er ham der bliver snydt.

Ovenstående "særlig sygesikring" forklarer også pænt at "særligt sygesikringskort" - kan du KUN få hvis du er EU borger eller bor i schweiz.

Og derudover er jeg ret sikker på at en amerikaner hellere vil have en amerikansk sundhedssikring - istedet for at skulle tage til lægen i DK hver gang "der lige er noget" :)

1
22. maj 2017 kl. 11:57

og derfor IKKE har nogen rettigheder i DK..

Nogle andre lande, har f.ex. en fast lav beskatning på løn til udlandske medarbejdere - hvorved landet trods alt får 15-18% i skat - fra nogen de IKKE har nogen udgifter til..

I DK - skal udlandske medarbejdere (sålænge de udfører noget de ligesåvel kunne lave i DK) - betale FULD Dansk skat - uden at de får nogen rettigheder i sundhedsvæsnet aller andet.. Det gør det ihvertfald umuligt at ansætte personer der bor i andre lande og har kompetancerne.. Tilgengæld kender jeg mange der arbejder i firmaer i USA mv. - og der betaler de jo dansk skat, fordi de bor i DK (og USA får sin lille del - jvf. de dobbeltbeskatningsaftaler) - men DK har sat sig så dumt, så vi ikke kan hyre nogen i udlandet på samme måde som udlandet ansætter vores folk..

Det ender ikke godt for danske firmaer.