Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvis der var valg i morgen - eller om tre-fire uger

29. april 2019 kl. 23:3811
Hvis der var valg i morgen - eller om tre-fire uger
Illustration: Microsoft og Martin Bonde, 280.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dette blogindlæg er skrevet i samarbejde med Kasper Risager.

Der er efterhånden disket godt op med valgflæsk ude i den danske land, og denne blog skal da ikke stå tilbage for dén tendens. Det er dog dataflæsk, vi serverer her i bloggen.

Som et medlem af projektet 'Hvis der var valg i morgen' vil jeg sammen med Kasper Risager trække lidt på det datamateriale, vi faktisk har om valg, og på metoder, der omsætter det til sandsynligheder for forskellige udfald. Det sidste kendes især fra USA (mest berømt er Nate Silvers Fivethirtyeight).

Men først kigger vi på de seneste tre valg og hvor godt meningsmålingerne ramte skiven.

Da der var valg i ‘07, ‘11 og ‘15

Vi starter lige i datid og ser tilbage på de seneste tre valg, som vi har gode data på. Afstanden fra midten angiver, hvordan de ramte i forhold til den statistiske usikkerhed, man kunne forvente i plottet nedenfor. Gul er godt, rød er acceptabelt, og blå er dårligt (udenfor et 95% konfidensinterval). Hvis vi sammenholder meningsmålingerne dagen før valget med det egentlige resultat, kan vi se, at mens de med få undtagelser ramte ret godt i 2007 og 2011, så var spredningen væsentligt større i 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad man ikke kan se på ovenstående figur er, at ud over, at meningsmålingerne alle ramte inden for skiven i 2007 og 2011, så ramte alle meningsmålingsinstitutter forkert i samme retning alle tre valgår. Denne fælles fejlvurdering var særligt udtalt i 2015 - hvilket man kan se i nedenstående plot, der viser forskellen mellem meningsmålingerne og resultatet i procentpoint:

Det er fint at sige, at man stemmer SF (F) og De Konservative (C)

Men i virkeligheden stemmer man DF (O) og Venstre (V). Sådan var situationen i hvert fald i 2011.

Det sidste plot viser, i hvilken retning de forskellige partiers meningsmålinger lå dagen inden valget, i forhold til hvad de endte på. Ideelt skulle de fordele sig med lige meget areal på begge sider af aksen. Det gør de dog ikke.

I 2015 sagde folk i højere grad, at de ville stemme Radikalt (B) og Kristendemokraterne (K), men de endte med at stemme DF - (eller også blev B og K hjemme, mens DF’erne tog til valgurnerne). I 2007 var det B og Ø, der blev hjemme (eller skiftede mening og stemte på V).

Men alt dette er jo bare deskriptiv statistik, som plotter valresultaterne på lidt nye måder. I virkeligheden ville det jo være fedt at kunne bruge den forenede mængde af meningsmålinger til - fra dag til dag - at sige noget om valgresultaterne. Det gør vi naturligvis, men først tager vi et smut omkring USA.

Fivethirtyeight - den amerikanske metode

Som de fleste vil have hørt om, så har de i USA en ret særpræget valgform til præsidentvalget. Hver stat stemmer separat, vinderen får alle statens valgmænd, og det er fordelingen af valgmænd, der afgør vinderen.

Det betyder også, at et flertal i befolkningen ikke nødvendigvis betyder et flertal af valgmænd - noget, som gav Donald Trump sejren i 2016. Derfor kan man ikke bruge landsdækkende meningsmålinger til så meget, for slutresultatet afhænger af lokale dynamikker i hver stat.

Heldigvis er amerikanerne glade for data, så derfor findes der meningsmålinger for de fleste af staterne. Igen hjælper det dog ikke, for hvis meningsmålingerne bare rammer et par procent forkert i nogle få stater, kan det flytte drastisk på valgmændene.

Derfor tager man den såkaldte Monte Carlo-metode i brug. Man kigger på, hvor tæt meningsmålinger historisk har ramt, kigger på, hvordan lokale resultater korrelerer med landsresultat, og ud fra de seneste meningsmålinger genererer man et stort antal tilfældige, men lige sandsynlige valgresultater.

Nogle rammer måske meningsmålingerne, andre rammer forbi på landsplan, nogle rammer forbi på lokalt plan, men de ligger alle inden for den usikkerhed, der er i meningsmålinger. For alle disse valgresultater udregnes, hvem der bliver præsident, og vups, sandsynligheden for, at en kandidat vinder, kan findes ved at se på frekvensen i de genererede valgresultater.

Metoden er meget udbredt i naturvidenskab og finansiel matematik, men er kun kommet ind i samfundsvidenskab over de seneste ti år, blandt andet via Fivethirtyeight. Og i sammenhæng med danske valg er det ikke set før - så vidt vi ved, i hvert fald.

Metode til meningsmålingsstatistikken

Nu hvor valget er nært, kan vi godt løfte sløret for, hvad vi har tænkt os at gøre. Det er lidt anderledes end i 2015, da vi kørte det ud fra den antagelse, at meningsmålingerne nok ville holde stik inden for deres statistiske usikkerhed.

Grundlæggende har vi bare kigget en masse på, hvordan meningsmålingerne ser ud til at ramme og ikke ramme valgresultatet. For at holde modellen simpel kigger vi kun på de seneste meningsmålinger før valgene, og forudsigelserne fra modellen er derfor virkelig hvis der var valg i morgen, og ikke hvis der var valg den dag, der er valg.

De mange, lige sandsynlige, valgresultater genererer vi med udgangspunkt i gennemsnittet af de seneste målinger fra hvert institut. Dertil lægger vi støj, der skal repræsentere usikkerheden i meningsmålingerne. Støjen har to komponenter:

  • En komponent med støj for hvert parti. Den simpleste model ville faktisk være bare at trække tilfældige resultater for hvert parti plus/minus cirka 10 procent (ikke procent-point) i forhold til meningsmålingerne og så skalere de summer til 100 procent. Vi gør noget lidt mere avanceret, men det er grundlæggende ikke så forskelligt.

  • En komponent følger den variabilitet i meningsmålingerne, der er mellem institutterne. Hvis de er meget uenige om, hvor mange stemmer Alternativet får, er det nok et udtryk for, at Alternativets stemmetal er usikkert i forhold til gennemsnittet af målinger. På samme måde: Hvis målingerne er enige om, hvor mange stemmer DF og Nye Borgerlige får tilsammen, men uenige om, hvordan de fordeles mellem dem, vil dette også være afspejlet i komponenten. Denne komponent indeholder implicit den statistiske usikkerhed, som meningsmålingerne har, fordi de spørger et begrænset antal personer.

Det smarte ved dette er, at vi nu kan stille forskellige scenarier op og udnytte ‘valgresultaternes’ samlede forudsigelse. Fx sandsynligheden for, at det bliver Nordatlanten, der bestemmer, om det bliver rød eller blå blok, der får regeringsmagten.

I 2015 fulgte vi 'Tulle-tallet', som angav sandsynligheden for, at blå blok ville vinde, samtidig med at DF blev større end Venstre. Sandsynligheden var lille, men det var som bekendt, hvad der skete - ikke mindst på grund af, at DF blev underrapporteret og R overrapporteret - se figuren ovenfor.

Site for projektet ligger her - kan også følges på Twitter @HvisDerVarValg og Facebook @hvisdervarvalgimorgen

Andre valgstatistik-sites der er opdateret til dette valg:

  • Erik Gahners Politologi Prognose (også i Altinget): - inderholder blandt andet korrektion af 'hus'-effekter hos de enkelte institutter.
  • Nate Silvers Fivethirtyeight. Mest berømte og gennemarbejdede eksponent for Monte Carlo-metoden beskrevet.
  • Alt er lavet i det lækre data- og statistikprogrameringssprog R. Gahner har lavet en online-bog der giver en god, dansk intro til R, og 56north har lavet en anden meget kort og overskuelig intro til R.

Vi glæder os til at levere statistikken direkte til Version2’s læsere. Hvis I kender et godt valg-statistiksite så skriv til os!

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
3. maj 2019 kl. 12:11

Det er alt sammen godt og spændende, bloggen og hvisdervarvalgimorgen.dk, tak :)

Jeg undrer mig over en Megafon-måling, som kom i går.https://politiken.dk/indland/art7171098/L%C3%B8kke-langt-bagud-p%C3%A5-point-i-f%C3%B8rste-m%C3%A5ling-med-Stram-Kurshttp://nyheder.tv2.dk/politik/2019-05-02-ny-maaling-stram-kurs-kan-vaere-paa-vej-mod-folketinget

Det er den 1. måling, som medregner det nye parti, Stram Kurs.

De står til at komme over spærregrænsen, og får i alt 2,7% (+/- en statistisk usikkerhed på 1,1 procentpoint). Der er dertil ekstra, særlig usikkerhed, da det er den første meningsmåling, hvor partiet indgår.

Det er fuldstændig umuligt at vide præcis, hvor de ender.
De kan komme i Folketinget, og de kan ende tæt på 0 %,

siger Casper Jensen, analytiker hos Megafon, til Politiken.

Jeg undrer mig over, hvordan man kan stå inde for en sådan måling, når vi – derudover – endnu til gode at se, hvor mange valgkredse partiet kan mønstre.

Foreløbig kan de stille 2 kandidater. Mere ved vi ikke. (Nordjyllands Storkreds samt – angiveligt – Sjællands/Sydjyllands Storkreds).

Det kan godt være, at vælgere gerne vil stemme på partiet og giver udtryk for det. Men hvis der kun er begrænset mulighed (hvilket vi – indtil videre – kun har information om) så har det vel også en form for relevans, eller hvad?

Er det bare mig, eller er denne måling – Pænt sagt: Forhastet. Rent ud sagt: Underlødig?

9
1. maj 2019 kl. 09:07

Jeg er efterhånden mest interesseret i valgprognoser til Europaparlamentsvalget... Har I europæiske valgprognoser, som estimerer størrelsen på de forskellige partigrupper?

Desværre, det ville tage os 28 gange så lang tid, og kræve at vi lærer maltesisk. Det kigger vi på til 2024... ;-)

8
1. maj 2019 kl. 07:18

Først og fremmest er der lige det, om folk rent faktisk svarer sandt på spørgsmålene: Måske er det lidt pinligt at indrømme i telefonen (når familien evt. kan høre det), at man stemmer på gokkesokker-til-alle eller bacon-er-en-menneskerettighed.

Dernæst, hvad hulen kan det interessere andre end politikere (her har vi argumentet for e-valg: "VI KAN FÅ LØBENDE OPDATERINGER AF RESULTATERNE I REALTID!!!" - eller: "I kan også bare vente, som politikere har gjort i MANGE år") eller journalister, som forsøger at retfærdiggøre deres løn. Prognoser, exit polls etc. er støj. MEN!!!! Og et stort MEN :

Mennesker er flokdyr. Der er en psykologisk mekanisme, som gør, at de ikke ønsker at stå uden for "sammenholdet/normen" ved fx. at mene andet end majoriteten. Så en prognose/exit poll kan i nogle tilfælde rent faktisk påvirke resultet ved, at folk stemmer som flertallet for ikke at "stå udenfor"...

Så, man kunne også stille spørgsmålet: Hvad skal man bruge det til?

7
30. april 2019 kl. 23:27

... for andre end politikere, valgforskere og journalister? Jeg har aldrig rigtig fattet, hvorfor meningsmålinger er interessante for os andre? De fjerner fokus fra indhold til fordel for en fordummende sportskamps-journalistik, som vælgerne kun bliver dummere / mere irriterede af.

De eneste sikre forskelle på de to alternativer er, at en eventuelt fortsat Venstre-regering vil gi' endnu mere til vennerne (kvotekongerne og gyllebaronerne), fortsat sylte togtrafikken på bekostning af jysk asfalt samt nedlægge regionerne, fordi støttepartierne hovedløst galper op om det (og fordi det vil gøre det lettere at privatisere sundhedsvæsnet).

Dette er imidlertid ikke emner, som de såkaldte pendul-vælgere (altså de 15%, som kan flyttes hen over midten) typisk kerer sig om. Denne (politisk dumme) gruppe er den eneste interessante for politikerne - og derfor også grunden til, at alle os andre brækker os over politikerne - især i valgkampe.

Jeg er efterhånden mest interesseret i valgprognoser til Europaparlamentsvalget... Har I europæiske valgprognoser, som estimerer størrelsen på de forskellige partigrupper?

6
30. april 2019 kl. 15:36

Det her er bare såååå godt, glæder mig til at følge med :) KUDOS

5
30. april 2019 kl. 14:07

Tak igen! Jeg prøver at huske at tømme cachen vi lægger nyt indhold op :-).

4
30. april 2019 kl. 13:14

ikke selv fremprovokere en forskel

Det kan jeg heller ikke mere. På en af linksene manglede den seneste nyhed. Jeg kan dog se at den blev udgivet i dag - så måske fik jeg en version, som var cached i Varnish.

3
30. april 2019 kl. 12:22

Nydelig visualisering af hvordan samfundet bliver fragmenteret i snävre grupperinger som ikke längere har så meget til fälles at deres interesser overlapper nok til at man kan samarbejde. Skabelsen af Uforsonlighed er eet af elementerne i Information Warfare som stort set alle og enhver med lidt for mange penge på lommen kan eksekvere. Brexit er et lysende eksempel på hvad man kan I Dag!

Dog med det forbehold at, datagrundlaget måske ikke er det bedste, fordi: Hvem i alverden svarer på meningsmålinger i dag?

Jeg selv gör det aldrig. Jeg kender ingen der gör det. Folk i dag vil synes det er mindre pinligt at indrömme at de ser porno på nettet end at de laver "surveys" :)

Bureauerne henvender sig som regel på fastnetelefon og email. Det er bare det at ingen jeg kender har en fastnettelefon (präcis af den grund) og al mail fra ukendte folk som vil have mig til at göre noget er Spam så jeg bruger ingen tid på det som stadig misser spam-filteret.

Min totalt uvidenskabelige konklusion er at det er särlinge og mennesker over 65 (fordi disse har fastnettelefon) som svarer på meningsmålinger, så resultaterne afspejler måske, lidt at de der bliver spurgt faktisk svarer ikke längere representerer "samfundet"?

2
30. april 2019 kl. 11:09

Hej Martin,

Tak fordi du tester vores side ;-). Jeg kan ikke selv fremprovokere en forskel mellem de to. Hvis du kan fortælle hvad forskellen består i ville det være en stor hjælp.