Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvilke operativsystemer bruger du? Og hvorfor?

Af Peter Toft14. maj 2008 kl. 07:0791
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg har et nemt spørgsmål til dig. Hvilke OS bruger du' Og hvor mange procent af tiden bruger du de enkelte OS-typer' Og hvorfor skifter du? Hvis du da skifter...

Det er interessant, at høre hvor vi står på med hensyn til desktop hhv. servere "ude i den rigtige verden". Især hvis der er tekniske eller etiske grunde for, hvorfor du har valgt som du har valgt. Eller hvis der er programmer, som du "ææææslsker" og derfor har f.eks. en dual-boot mulighed. Beskriv din IT-arbejdsdag set fra et OS-synspunkt.

Ville du gerne vælge anderledes end det du anvender i dag?

PS: Det er helt ok at skrive at man anvender en cutting-edge beta version af Vista eller at man er til BeOS, men skriv hvorfor I gør det. Ingen flame-wars please, men spørg også gerne til hinandens svar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

/pto

91 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
14. maj 2008 kl. 09:52

Min stationære kører Gentoo GNU/Linux unstable ~amd64 og min bærbar kører også Gentoo unstable ~x86 (Er dog ved at konvertere den til stable). Har ligeledes en server (som dog aldrig kører), den kører Hardened Gentoo stable x86. Har fremtidige planer om en lille web/mail server som nok kommer til at køre noget *BSD.

Edit: Og min bærbar har dual med Win XP, pga. min netbank, så det bliver meget sjælendt brugt.

19
14. maj 2008 kl. 10:18

Edit: Og min bærbar har dual med Win XP, pga. min netbank, så det bliver meget sjælendt brugt.

Hvilken? Jeg troede efterhånden ikke at der eksisterede Windows-only netbanker mere.

52
15. maj 2008 kl. 00:56

Danske Bank :-( De bruger bla. ActiveX baserede sikkerheds systemer (giver fingeren til Danske Bank).

53
15. maj 2008 kl. 06:53

DanskeBank har også en anden løsning som hedder ActivCard, som kører på Mac, Linux og Windows. Du skal bare henvende dig til dem og sige at du kører Mac (Linux er/var ikke officielt supporteret). Min far kører OpenSuSE og bruger DB uden problemer, der kan dog være et problem med at oprettet den personlige kode men det er en engangsforteelse.

22
14. maj 2008 kl. 10:33

Jeg var egentlig ret entusiastisk ang. BeOS i '90erne. Men på trods af alle de gode ideer og API'er, så endte det jo med at gå i stå inden at de fik lavet de andre vigtige features såsom f.eks. multiuser. Systemet forsvandt jo i realiteten sammen med firmaet, da det lukkede. Det var jo en vigtig lektie i hvorfor det er en dårlig ide at gøre sig afhængig af close-source systemer. Samtidig kørte jeg et par Linux-servere og efter BeOS' exit rykkede Linux ind på desktoppen. I dag er det Debian på serverne og Ubuntu på desktoppen, fordi det simpelthen bare virker som det skal og samtidig føles som praktisk taget det samme system. Jeg har dog stadig en enkelt BeOS maskine, der dog kører sjældent p.g.a. den ret støjende SCSI-disk i den :)

21
14. maj 2008 kl. 10:28

Jeg har en MacBook Pro med Mac OS X, version 10.5.2

Indtil for et par måneder siden var jeg Linux-only, men jeg blev for træt af alt bøvlet, så jeg fik lokket min arbejdsgiver til at købe en Mac til mig – det er nok en af de beslutninger jeg har truffet i nyere tid som jeg er gladest for.

Jeg har stadig min gamle laptop, der kører Ubuntu 8.04. Dertil har jeg på min Mac dels en Boot Camp installation af Windows XP og en VMWare Fusion som ud over at kunne køre min Boot Camp disk som virtuel maskine også har en OpenSolaris 2008.05 liggende til at lege med.

Hvorfor så OS X? Det er for mig den helt rigtige balance mellem Unix som jeg kender og elsker og så ting der bare virker. Som at sætte en printer eller en mus eller en scanner til computeren og forvente at den virker. Der ud over er der jo den meget lækre software der findes til Mac. Photoshop, Keynote, TextMate, Transmit, Mail.app, Lightroom – for bare at nævne dem jeg er mest glad for.

16
14. maj 2008 kl. 09:51

På den bærbare kører der XP, for det er firmastandarden, og et must for at køre den tvungne mailplatform, som er exchange. Cygwin/X, Putty og firefox som de mest aktive applikationer. Ved siden står en FreeBSD 7 med Gnome, som alt arbejdet foregår igennem (jumphost), samt er sandkasse for småprojekterne. Serversiden er FreeBSD og Solaris.

Det er svært at sætte procenter på: 80% af tiden sidder jeg bag tasterne på XP'en, men 80% af arbejdet går igennem FreeBSD'en.

I al denne snak om OS på desktoppen, så kan jeg konstatere at jeg personligt tilpasser mit desktop OS til mine præferencer: På XP'en giver Cygwin mig de nødvendige værktøjer, og på FreeBSD'en giver Gnome mig den GUI der opfører sig mest window'sk, til at jeg kan skifte rundt mellem dem, uden at skulle omstille mine klikkevaner alt for meget.

Huskede jeg at nævne Cygwin :) Uden Cygwin ville jeg ikke kunne overleve på en XP. http://www.cygwin.com/

13
14. maj 2008 kl. 09:34

Ubuntu fordi jeg kan

XP fordi jeg skal

Vista fordi jeg ikke kan undgå det

14
14. maj 2008 kl. 09:40

På arbejdet bruger jeg Gentoo Linux (som er det, DIKU har installeret på min maskine). På min bærbare bruger jeg XP samt RISC OS (via emulering). Sidstnævnte er mest af nostalgiske årsager. Jeg har længe tænkt på at installere Linux på den bærbare, men jeg har ikke taget mig sammen til at gøre det endnu.

15
14. maj 2008 kl. 09:43

Min arbejdslaptop havde XP preinstalleret, min hjemmelaptop og workstation havde Vista preinstalleret og min hjemmeserver kører debian. Jeg er normalt for doven til at reinstallere en maskine bare for at skifte operativsystem, så hvis det OS der er på maskinen kan de ting jeg skal bruge, så lader jeg det blive.

1
14. maj 2008 kl. 07:49

Jeg benytter pt. Ubuntu på min laptop og på min server.

Derudover har jeg en XP virtual machine kørende på laptoppen.

Hvorfor Ubuntu på lappyen? Jeg elsker at lege med bleeding edge, og Ubuntuen er den Linux distribution som er mest bleeding edge, men stadig stabil nok til at man kan bruge den i arbejdet. Samtidig er jeg ret doven, så den hurtige setup af de fleste ting tiltaler mig også.

Hvorfor Linux i det hele taget? Lidt pilfinger, lidt smag, lidt komfort og lidt politik.

Ubuntu på serveren er vist mest tilfældigt, det var lige den jeg legede med, da jeg installerede server sidst. Jeg kunne godt finde på at kaste Gentoo på den (igen) på et tidspunkt. Jeg kunne også sagtens finde på at bruge en distribution jeg ikke har rodet med før, men så bliver den nok afprøvet lidt i en VM først. (Min server er ikke superkritisk, så længe den kan komme på benene igen indenfor 24 timer, og ikke smider mails eller data væk, går det nok)

Min XP VM er til visse udviklings værktøjer jeg bruger i mit arbejde. Med lidt held er der snart Linux udgaver, så jeg slipper for at have den kørende konstant under arbejdet, men jeg får stadig brug for den til test.

2
14. maj 2008 kl. 08:00
 • Sidux, Debian p.g.a. apt-get til installation og opdatering og det store programudvalg. Derudover fordi det er flot, det er nemt og det virker.
 • Linux fordi det understøtter min hardware og KDE. Vil gerne prøve BSD ved lejlighed.
 • Vista fordi den kom præinstalleret og der ikke finde XP drivere til min laptop. Bruger den ca. hver anden uge i 1-2 timer til at konfigurere eksterne enheder, som kræver en MS Windows.
4
14. maj 2008 kl. 08:21

Dette valg er stort set dikteret af ydre omstændigheder:

• Windows fordi det har stort set alle vores kunder – og så er det rart at være hjemmevant • XP og ikke Vista fordi der er problemer med vores CRM og Vista

5
14. maj 2008 kl. 08:31

Hej Peter

I mit firma er alle infrastrukturservere lavet med OpenBSD, fordi det er nemt og sikkert. OpenBSD er så clean og lille så når man skal lave en firewall tager det utroligt kort tid og det kan køre på en soekris med god performance.

Eksempelvis er opstart af en navne server på OpenBSD blot at ændre et named_flags=NO til "" - så kører den chroot'et og med alle de features som OpenBSD har der gør det uendeligt usandsynligt at den kan hackes med et buffer overflow.

Klienter i firmaet er Mac OS X, men til børnene i privaten arver de typisk en ældre PC og får Kubuntu installeret. Mac OS X er strategien, men der er jo ingen grund til at smide en lidt ældre PC ud, når den kan bruges til at se DVD'er, surfe på nettet og alle de gode edutainment programmer på Linux :-)

Procentvis bruger jeg således mine Mac OS X arbejdsstationer ~99 procent af tiden og så 1% Linux i form af Kubuntu/BackTrack - men allesammen bruger OpenBSD for overhovedet at komme til nettet, da adresser (IPv4 og IPv6) fås gennem OpenBSD routeren.

18
14. maj 2008 kl. 09:57

Har i mange år brugt SME-serveren som er basseret på en Linux Centos. Så har jeg en arbejdstation/server som køre Linux med WMware Workstation på, det er 2.5Ghz Intel P4 med 2GB ram med en 250GB disk. På samme maskine er en NX-Terminal server installeret. Under VMware - Wrkstation har jeg flere forskellige deployments liggende. De 2 jeg bruger mest er Windows XP og Ubuntu. Min arbejdsmaskine er henholdsvis, en gammel bærbar med 256Mhz med 64MB ram og disken er en en 2GB flash disk. Og min faste arbejdsplads er en blæser løs Via ITX maskine på 500Mhz med 1GB ram, også med en 2GB flash disk. På begge disse maskiner bruger jeg DSL-linux og en NX client, jeg kan benytte min Ubuntu som fuldskærm og Windows XP i et vindue.

Da jeg kan køre en VPN tunnel på min SME-server kan jeg benytte den bærbare hvor i verden jeg er, hvor der er en internet forbindelse.

Til backup benytter jeg en Linksys NSLU2 med en 500GM USB disk tilsluttet. Her benytter jeg rsync.

Jeg har endnu en Linksys NSLU2 liggende, her skal installeres en Asterisk* VOIP central, når jeg får tid.

Ideerne til de 2 sidste maskiner er hentet på http://www.nslu2-linux.org/wiki/(en NSLU2 koster ca. kr. 600,-)

Jeg har en total tyst arbejdsplads, hvor det meste kan køre på. Jeg har lidt problemer med lyd og video på tynde klienter(NX-klient), men ellers funger det hele perfekt.

Jeg ved godt at det kan laves på mange måder, men denne løsning fungere godt for mig. Det jeg er mest glad for er VMware, hvilket betyder jeg altid hare en hel ren ny installeret maskine liggende på en DVD. Så skulle det værste ske er jeg oppe og køre på få timer igen. Jeg ved godt der findes andre virtuelle produkter i dag, men det gjorde der ikke da jeg startede!

Jeg kunne skrive meget mere om mit setup, men det er opsætningen i hovedtræk.

23
14. maj 2008 kl. 10:40

Jeg var Mac-freak i en årrække (1990-2000), og trådte mine Unix-barnesko i A/UX. Da NetBSD på et tidspunkt var et af de få frie systemer der kunne køre på min 68K MacIIci, var det et naturligt valg, men NetBSDs support af platforme har ikke været så betydningsfuld som jeg havde forventet. Til gengæld har jeg aldrig haft noget at udsætte på den support man får i NetBSD "community"et. Måske er det fordi det er så lille en gruppe, og der kan da også forekomme fnidder, men jeg tror faktisk det er mindre end med andre systemer.

Jeg bruger NetBSD på min hjemmeserver og på min bærbare, med XFCE som brugergrænseflade. Efterhånden er det vel mest pga gammel vane og fordi jeg kender systemet godt, men jeg ser ingen grund til at skifte til noget andet. De småproblemer der er, fx med understøttelse af "fancy" ting som Flash i browseren (hvis man ikke kører den under Linuxemulering) kan jeg sagtens leve med, og de løser sig altid hen ad vejen. At man selv skal (eller i hvert fald har skullet) kompilere JDK for at få en native Java er da lidt træls, men det er relativt enkelt. Og pkgsrc kunne jeg ikke undvære - det vil jeg selvfølgelig også bruge under andre systemer, den dag behovet opstår.

På arbejde er det som for så mange andre XP af tvang, men CygWin gør det da spiseligt, og det er jeg taknemmelig for.

Ind imellem skal jeg installere en Linux, og hver gang bliver jeg forundret over alle de måder det kan gå galt på - men det kan det selvfølgelig også med NetBSD hvis man ikke kender det, så det siger måske ikke så meget. Men min "fordom" er i hvert fald at NetBSD generelt er af særdeles høj kvalitet og konsistens.

Jeg fravalgte Mac og OS X i sin tid, fordi jeg ikke brød mig om den drejning mod forbrugerelektronik som Apple tog, og fordi jeg syntes at OS X på mange måder var stik imod meget af det som jeg kunne lide ved det klassiske Mac OS. At det så også var så lukket og uigennemsigtigt gjorde det ikke bedre. Men jeg er stadig langt hen ad vejen enig med Alan Kays gamle statement om at Macintosh er det eneste system der er værd at kritisere. (Når det gælder generel usability, i hvert fald.)

-Lasse

24
14. maj 2008 kl. 11:12

XP på arbejdscomputeren (firmabestemt) til VS.NET 2k5 + 2k8, MS Expression studio, adobe/macromedia applikationer, etc, etc.

Vista og OpenSuse 10.2 på hjemmecomp'en. Vista til diverse samt "sidste nyt" eksperimenter (Silverlight, XNA) og OpenSuse 10.2 til javaudvikling.

Har altid brugt Suse, og selvom Ubuntu foretrækkes af mange, har jeg aldrig følt nødvendigheden til at skifte. OpenSuse kræver en god slat ram (kører med 3gb), men den polerede GUI og naturligvis YAST er en fryd.

25
14. maj 2008 kl. 11:23

Jeg administrerer ca. 100 servere for en finansiel virksomhed.

10 % HP-UX 11 10 % ESX 3.0/3.5 5 % SLES 10 Resten Win2003

Overvejer kraftigt at migrerer fra HP-UX til SLES

Privat kører jeg SLES 10 på serverer og Ubuntu 8.04 på mine bærbare. Kone og datter kører Vista (alt kan ikke være som jeg ønsker)

Virksomheder sætter desværre ikke nok pris på de frie styresystemer.

27
14. maj 2008 kl. 11:36

… bruger jeg flere ting.

Alle mine private servere kører FreeBSD. Det skyldes primært, at jeg er "vokset op" med BSD i forskellige aftapninger, hvorfor FreeBSD 2.1.x var et oplagt valg, da jeg fik udleveret en udtjent desktop-pc og fik besked på at lave en webserver uden at have noget budget til det.

Siden har jeg brugt FreeBSD, fordi jeg kender det, og fordi det løser mine opgaver ganske glimrende.

På min bærbare fra jobbet samt min stationære hjemme kører jeg primært Windows XP. Jeg savner en masse ting, som jeg kan have i FreeBSD, men andre ting gør, at jeg må leve med XP, og det går egentlig også OK, dog krydret med diverse frustrationer fra tid til anden.

Jeg forsøgte faktisk at smide FreeBSD på den bærbare for at se, om jeg kunne leve med det, men jeg måtte sande, at jeg reelt er nødt til at kunne køre Outlook og ikke kan klare mig med Evolution. Måske kan Wine hjælpe mig, men jeg har endnu ikke taget mig sammen til at prøve at rode med det.

Hjemmemaskinen bruges til e-mail, browsing, produktion af klubblade i InDesign samt til et simulationsspil i ny og næ. De to sidste ting kan jeg ikke klare med FreeBSD – de to første ting kan jeg sagtens overleve at gøre under Windows …

32
14. maj 2008 kl. 12:32

Jeg bruger Fedora på min primære desktop maskine og laptop. Først og fremmest fordi Fedora prioriterer software frihed meget højt. Derefter fordi jeg foretrækker en brugervenlig GNU/Linux distribution, og samtidig foretrækker jeg RPM distributioner. Fedora, og Red Hats proaktive fokus på sikkerhed, er absolut også en grund. Noget andet jeg synes har været godt ved Fedora de sidste par år, er at alle releases siden Fedora Core 5 har været af rigtig godt kvalitet, har ikke oplevet problemer med nogen af dem.

På et par af mine servere kører jeg CentOS, af nogenlunde samme grunde som ved Fedora, men også fordi ikke gider bruge tid på at opgradere netop disse maskiner særlig ofte.

På langt de fleste af mine servere kører jeg OpenBSD. Software frihed (Nul proprietær software inkluderet etc. etc.) er prioriteret meget meget højt, hvilket er en af de primære grunde. Jeg værtsætter også deres enorme fokus på sikkerhed, så man kan bare installere systemet, og ikke bekymre sig særlig meget om hvad systemet måtte være sårbart overfor. Det at systemet er utrolig clean og nemt at finde rundt i er også noget der hjælper når man ikke lige er i det bedste humør! :P

34
14. maj 2008 kl. 13:39

Arbejdsbærbaren kører Windows Vista. Jeg fik en arbejdsbærbar med 4GB ram. Og så tænkte jeg jo "Masser af ram, det må blive Vista :)" Det gør jeg fordi:

 1. Jeg kan
 2. Jeg vil gerne skabe nogle erfaringer med Vista (istedet for at være ham der siger Vista *!%"#!¤, uden reelt at have prøvet det).

Der hjemme kører jeg XP på min bærbar og stationær, grundet de meget få gange jeg kan finde på at spille et eller andet. På den bærbare installere jeg ofte en linux distro for også her at skabe lidt erfaringer.

På serveren kører jeg Windows 2003 med VMware server, hvor jeg har en enkelt Ubuntu Server kørende (FTP, Web, mySQL)(bruges til lidt php udvikling.)

Alle systemer kører selfølgelig super :)

35
14. maj 2008 kl. 13:52

Det drejer sig om Nordea's netbank.

Java 64bit virker ikke til netbank på min stationær og min bærbar kører unstable, jeg kan godt komme ind og kigge på min netbank, men jeg kan ikke overføre penge, da den ikke vil gribe fokus på password feltet når man skal indtaste dette for at overføre penge.

Vil da også lige tilføje at jeg læser datalogi på DIKU og derfor bruger GNU/Linux som studerende.

Edit: Burde nok have besvaret dit indlæg, fremfor at lave et nyt i bunden. :/

55
15. maj 2008 kl. 10:39

Prøv at holde musepilen hen over tekstfeltet når du skal indtaste. Jeg har før oplevet at visse udgaver af Java til Linux, har Applets som har det med at bruge "focus follows mouse" (bare på controls istedet for vinduer).

Heldigvis har jeg ikke selv set det i et stykke tid, for det er godt nok belastende.

56
15. maj 2008 kl. 14:58

Det kommer 100% an på hvad jeg skal lave.

Passe mit arbejde? WinXP - fordi jeg ikke er meget anderledes en mange prostituerede, gør ting for penge. Hjemme dagligdags brug, osx - konen har været i stand til at bestille billede aftryk, oprette email konti, gå på netbank, fjerne røde øjne, installere en printer - helt uden noget som helst hjælp fra mig. Fortrækkende: FreeBSD - da jeg kan finde rundt, alle de alternativer jeg har været over har jeg oplevet som noget rod.

57
15. maj 2008 kl. 16:16

Win2008 (RC1 - dejlig og gratis), Vista Home Premium (laptop 1), Ubuntu 8.04 (laptop 2), Windows med HD-spille (kan man afspille HD skiver, uden timevis af arbejde, på andet end Windows?).

Fordi jeg er mest produktiv med Windows, og det er intet problem at få Unix-like udviklingsværktøjer på Windows. Hardy Heron er da også noget værre juks. Den skal nok væk ved lejlighed. Giv mig hellere en rå prompt end et svagt forsøg på at lave en ordentlig desktop.

På arbejde bruger jeg det jeg får, hvilket typisk er lidt af hvert.

58
15. maj 2008 kl. 17:19

Grunden til at jeg kører Vista på min PC er fordi at det understøtter mit lydkort(X-Fi Pro Elite), plus mine spil er til windows.

På min PS3 kører jeg SuSE, men mindre og mindre, da PS3's eget styre system understøtter mere og mere mine behov

39
14. maj 2008 kl. 15:26

Jeg har også prøvet at den ikke vil fokusere på password felt, i forbindelse med overførsel og andet. Jeg fandt ud af at jeg kunne få det til at virke ved at klikke i adresse linjen, og så tilbage til feltet.

Hvad angår det jeg arbejder med er det: kubuntu - 60 % af tiden. Kører på min laptop og benyttes, fordi det virker til det meste Gentoo - 30 % af tiden. Kører på min workstation / server der hjemme. Installerede for en del år, og er for doven til at skifte noget der bare fungere SuSE, Debian og Windows XP - 10 % af tiden. I forbindelse med andre ting, typisk arbejde eller skole relateret.

42
14. maj 2008 kl. 16:58

Debian til severen (medicenter, disk m.m.) .. Ubuntu til den private pc.. (kan boot til xp ifb. med lan parties m.m ... 4 gang på et år) .. Xebian på xbox som medie center frontend .. Ubuntu på arbejdsblærbaren ..

... og jo forøvrigt .. fruens nye blærbare har nu XP (Efter 3 uger med Vista havde hun fået nok...)

.... og jeg er godt tilfreds med alle varianterne... inkl. xp... :-)

43
14. maj 2008 kl. 17:19

Mediacenter (backend+frontends): Arch Linux. Begrundelse: Umuligt at opnå samme fleksibilitet med Windows Mediacenter.

Desktop: Arch Linux + WinXP (dual boot). Begrundelse: Linux til daglig brug, Windows når man støder på en eller anden elendig IE-only hjemmeside, som man bare skal have til at fungere. Eller i tilfældet hvor man har en obskur USB eller seriel enhed, hvor der kun eksisterer Windows drivere.

Laptop, Asus EEE (privat): eeeXubuntu Begrundelse: Distribution optimeret til den lave opløsningen i maskinens skærm. Desuden er maskinens 900MHz og integrerede Intel grafikkort i stand til at køre Compiz-Fusion flydende...det får alle vennerne med Windows Vista til at kigge misundeligt :)

Laptop (arbejde): Arch Linux m. Windows XP virtualiseret under KVM. Begrundelse: Firmaet benytter Microsoft Access databaser m.m., hvorfor det er nødvendigt at have en Windows XP på standby.

45
14. maj 2008 kl. 17:37

Der hjemme:

 • OpenBSD -current på min bærbar.
 • OpenBSD -stable på min VIA mini-ITX filserver/gateway.

På arbejdet:

 • Ubuntu på ca. 45 workstations og otte servere.
 • Red Hat Enterprise Linux på fire servere.
 • Lidt OpenBSD og SUSE Linux rundt omkring.

Mit kollegies edb-forening, hvor jeg er sysadmin:

 • OpenBSD -stable på en server (gateway, DHCP, DNS, mail, m.m.).
 • FreeBSD som admin toy box.

Så ingen multiboot med Windoze hos mig.

46
14. maj 2008 kl. 18:55

Min hjemmedesktop (nye) kører Debian unstable (sid). Ville egentlig have kørt testing, men min dell vostro var for ny, så der var kun drivere til alt i 2.6.24 kernen i sid. Min gamle har kørt Gentoo i rigtig mange år, men jeg gad ikke reinstallere og den var ikke blevet andet end sikkerhedsopdateret i så mange år, at det var begyndt at blive problemer. Kører Debian etch på min server (istedet for min tidligere server, som har kørt Gentoo i mange år).

Konens computer kører Ubuntu - fordi den virker mere brugervenlig :)

Min datter er for lille til at få en computer endnu, men har helt klart planlagt at hun får en edubuntu på sin computer. Så slipper jeg for at "modificere" en standard ubuntu/Debian til formålet.

Skiftede til Debian for at undgå at skulle håndtere nye programversioner (med dertilhørende config changes/feature changes) løbende, pga. nødvendige sikkerhedsopdateringer.

Har vista på laptoppen (som dual-boot). Den fulgte med, og nogen gange har jeg kunder som vil have noget løst, der kræver jeg kører en windows - og som konsulent må man jo gøre hvad der skal til for at løse opgaven :)

47
14. maj 2008 kl. 19:55

Da Microsofts operativsystemer er hvad familien møder på arbejde og i skolen er vores maskiner Windows XP, Vista og Server 2003.

Den mest problemfri er faktisk en bærbar med Vista 32bit, mens den stationære med Vista 64bit stadig giver problemer med printerdriver.

XP på husets teenages maskine, primært fordi LOTRO (Lord of the Rings Online) ikke kunne med Vista - alligevel, men mulighedernes for at beskytte maskinen med en anvendelig almindelig bruger gør stadig Vista ønskværdig for en teenager.

Server 2003 er mest til udforskning, og skal snart erstattes af Server 2008, når jeg har fundet en passende anti-virus.

48
14. maj 2008 kl. 21:39

Jeg kører Mac og er virkelig glad for det.

Dette gælder både hjemme og på arbejde hvor jeg selv har købt mit udstyr, da de bruger windåser.

Jeg bruger XP til at reservere møde lokaler med, og det er en daglig irritation, hvor er Microsoft dog bare ringe.

OS X med smil på læben 95 % XP støn 5%

"Der var engang da uvidende folk købte IBM og ikke cloner. Så havde de nemlig gjort hvad de kunne. Disse folk uddøde heldigvis, da deres køb var dyre, dårlige og uden andet perspektiv end at holde ryggen fri. Idag har vi nogle der med samme overbevisning siger "Vi kører MS". :-)"

49
14. maj 2008 kl. 22:33

Linux på både filserver og webserver. Windows på den ene desktop, udelukkende for at kunne køre AltME, og rippe mine DVD'er. Sidstnævnte kan også snart klares på Syllable. Syllable på alle andre maskiner, og til alt andet.

Syllable er bare systemet jeg ikke kan leve uden. Jeg tror "valget" faldt på Syllable, fordi det er det eneste system der nogensinde har gjort hvad jeg forventede, når jeg forventede det.

Og nu er jeg så priviligeret at jeg også kan bruge det på arbejde, hvor vi i øjeblikket har en håndfuld Syllable installationer, der snart får følgeskab af endnu en håndfuld.

Og hvis nogen her kan huske det gamle norsk udviklede AtheOS, så er Syllable fortsættelsen af dét system.

40
14. maj 2008 kl. 16:23

På arbejdet bruger jeg z/OS på serveren, og windows xp på den thinkpad jeg har fået udleveret. På samme bærbare har jeg installeret linux som jeg kører når jeg bruger den privat, fordi jeg aldrig kunne drømme om at boote op i windows når jeg er derhjemme.

På min Sun Blade 150 workstation (SPARC IIi) kører jeg Solaris Express Community Edition og Gentoo Linux.

På min Thinkpad 860 (RS/6000) kører jeg AIX 4.

På min private server kører jeg Ubuntu 8.04 LTS, mest fordi Ubuntu var nem/hurtig lige at sætte DB2 9 express op på.

Så har jeg en gammel stationær med Slackware og en gammel bærbar med OpenBSD på. Særdeles nemme og hurtige operativsystemer.

Jeg har i øvrigt også et fritidsjob som systemadministrator hvor jeg har med en række fedora og debian-maskiner at gøre. Meningen er at fedora maskinerne skal lægges om til debian.

44
14. maj 2008 kl. 17:30

På arbejde er jeg i en Microsoft verden, så WinXP og W2k3 samt snart W2k8 er mit hjem fra kl. 08.00 til 16.00. Hvorfor, fordi Windows verdenen er så "nem" at administrere og standartiser, lave i stor drift... seriøse drifts problemer ring til PSS og få godt hjælp, deployment af nye apps, læs mads og mette deployment whitepaper og køre derfra.

Privat bruger jeg Kubuntu på mine Laptops T40p + T60 og har Debian 4.0 samt Ubuntu 6.06 server kørende på 2 forvokset workstations med vmware server installeret som hoster en skøn blanding af Debian, Ubuntu og Windows server. Baggrund for Debian og Ubuntu er skrevet mange gange her.

Når man er MS admin i arbejdstiden syndes jeg at det er det fedt at rode lidt i en "anden" verden og det er blevet lidt af en hobby for mig at få Windows og Linux til at gå hånd i hånd i fornuftige løsninger, Windows og Linux er stærk til forskellige ting og de kan faktisk god samarbejde.

Personligt kan jeg også godt lide at Linux verdenen ikke er blevet så kommercielt endnu at der findes de store Enterprise værktøjer at at styre alt, dvs. administrationen er med små sjove scrips man selv har lavet og derved mere personligt, hvorimod i Windows verdenen findes det hele "out of the box" eller som tilkøb, sådan næsten da... ;-)

41
14. maj 2008 kl. 16:57

Nu har jeg jo en hel lille maskinpark (men i modsætning til så mange andre, så er de slukket det meste af tiden for at spare strøm!), så jeg har lidt af hvert:

Arbejdspc #1: Bærbar med Windows Vista Arbejdspc #2: Desktop med Windows Vista Testpc: Ubuntu Og så min hustrus pc, der kører Windows XP.

Hvorfor Vista? Det er bare mere smidigt og afpudset end Windows XP, så længe man har hardwaren til det. Jeg er vant til Windows, så selvom en Apple bærbar var inde i mine overvejelser, da jeg sidst skulle skifte arbejdsbærbar, så blev den droppet, fordi jeg ikke turde binde an på at skulle bruge ekstra tid på at løse problemer, når jeg lå under for en deadline.

Ubuntu ligger lige nu på test-pc'en. Det er umiddelbart den bedste balance mellem det, der er godt ved Linux, og det, der er godt ved Windows og Mac OS.

99,9% af min tid bruges på Windows Vista. Ubuntu-maskinen havde jeg tænkt mig at bruge som desktop-arbejdsstation, men da jeg havde været naiv nok til at installere 64 bit-versionen løb jeg ind i problemer med blandt andet at få Flash til at virke i Firefox.

Generelt er jeg ikke løbet ind i pc-styresystemer, jeg ikke bryder mig om. Jeg synes måske, at Mac OS X trænger til en oprydning, fordi desktoppen direkte ud af æsken allerede er overfyldt med dingenoter, men det er mest et spørgsmål om æstetik. Jeg ved, at andre elsker genveje, mens jeg er mere puritansk, når det gælder brugergrænseflader.

Førhen har jeg haft både NT 4.0 og Red Hat-maskiner stående som filservere derhjemme, men i dag er jeg gået over til bare at have eksterne USB-diskdrev. Det er meget mere energivenligt end at have en pc til at stå og køre i døgndrift. Og jeg har overstået den fase, hvor jeg blev opstemt af at være "root" med ubegrænset magt. :)

30
14. maj 2008 kl. 12:16

Jeg bruger OS X som desktop både hjemme og på arbejdet som software udvikler. Det har jeg gjort i snart to år og det er nice!

På serverne kører jeg Redhat Fedora, og har gjort det siden RH 5. Overvejede at skifte til FreeBSD, men problemer med at få det installeret på mit hardware fik mig til at droppe det.

Udover at jeg kender det så godt, har jeg en bekendt som arbejder for Redhat, så lidt støtte til ham :-)

29
14. maj 2008 kl. 12:16

Jeg bruger OS X som desktop både hjemme og på arbejdet som software udvikler. Det har jeg gjort i snart to år og det er nice!

På serverne kører jeg Redhat Fedora, og har gjort det siden RH 5. Overvejede at skifte til FreeBSD, men problemer med at få det installeret på mit hardware fik mig til at droppe det.

Udover at jeg kender det så godt, har jeg en bekendt som arbejder for Redhat, så lidt støtte til ham :-)

28
14. maj 2008 kl. 12:08

SME server 7.3 på hjemmeserveren Ubuntu 8.04 på Celeron (PII) 500Mhz 256 MiB
Xubuntu på AMD 1,3GHz 1GiB Win2k på P3 800MHz 512MiB Vista (føj-spyt) på den bærbare XP på arbejde

SME og Ubuntu'erne er dejligt nemme at gå til. (Jeg har kun arbejdet med M$ og Intel professionelt.)

Vista (føj-spyt) bliver jeg aldrig glad for. Min familie, der ikke mener de kan lære/spille med/bruge andet end M$, hader også Vista af et godt hjerte.

31
14. maj 2008 kl. 12:19

Ganske som Henrik Lund Kramshøj har jeg til mine egne servere valgt OpenBSD, og til mine klienter OS X.

OpenBSD er valgt for den hurtige installations/upgrade-procedure, for secure by default politikken og fordi det føles rart.

OS X udfylder på klient-siden den opgave jeg har til et desktop-OS: Det virker, no questions asked. Kombinationen af en rigtig unix command line og en brugerflade jeg kan holde ud at se på er optimal. Da det eneste jeg gør i af spil er EVE Online kan jeg også bruge den til spil - og dermed ingen grund til dual-boot eller andet der giver en Windows.

På arbejdet er jeg underlagt de vilkår der nu en gang er i en hosting-virksomhed, så der er alt fra OpenBSD over Linux (CentOS, RedHat) til Windows. Standard issue for laptops og desktops er i øvrigt Apple-maskiner med Leoparden på.

26
14. maj 2008 kl. 11:27

Min Arbejdscomputer kører Fedora 7 med W2K under VMware, men min Kone insisterer paa at køre W-XP (af vammel Gane).

20
14. maj 2008 kl. 10:26

På arbejdet sidder jeg med en tynd klient, SunRay 170, tilkoblet Solaris, HP-UX og diverse linux-maskiner. Det er meget rart at man har alting "med rundt" på sit smart card, når man lige skal vise en kollega noget eller af en eller anden grund skifte plads.

Derudover har jeg en Windows XP-arbejdsstation til forskellige ting, der kun kan klares via AD, når jeg gerne vil køre noget lokalt på fuld power og når de forskellige udviklingsopgaver skal testes i et Windows-miljø.

På *nix-servere (både privat og dem jeg administrerer på arbejdet) kører jeg Debian stable. Det er mest en smagssag, jeg blev utroligt glad for den stabilitet Debian gav de systemer jeg kørte. Det hele startede da Red Hat deltes i Enterprise og Fedora, da revurderede jeg situationen og snuste lidt til Debian. Det giver mig en stor tryghed at tingene er testet.

Hjemme kører jeg Windows 2000 på min stationære - det har jeg gjort siden 2000. Det virker og jeg kender det, så jeg har ikke ændret på det (men bliver nok nødt til det snart).

9
14. maj 2008 kl. 09:12

Jeg kører Debian Testing på min laptop, og Debian Stable på mine servere.

Debian er for mig den gyldne mellemvej - jeg har mulighed for at tilpasse mine systemer præcis som jeg vil have dem, og distributionen har et så stort og kvalitetsbevidst bagland, at det ikke behøver at være en fuldtidstjans at være systemadministrator.

Debian Stable giver mig gennemtestede pakker som får mine servere til at køre hurtigt, stabilt og pålideligt.

Debian Testing tilbyder lidt nyere programversioner, som gør mig i stand til at bruge min laptop fornuftigt i mit daglige arbejde.

8
14. maj 2008 kl. 09:12

Bruger hovedsageligt OS X, da min normale arbejdscomputer køre dette. Der forefindes dog en VM med Windows XP på den - men kun fordi "søg boligsikring" ikke virkede på andet end IE.

Min server (VPS) kører Debian, fordi det nu er fantatisk til serverbrug..

Har derudover en gammel stationær med Windows XP som kommer frem af skabet ca. en gang om året når jeg skal tilfredsstille min computerspils-kvote for det næste år..

-M

7
14. maj 2008 kl. 09:10

Kører FreeBSD på fire servere. Både OS og community føles mere konsistent og velorganiseret i forhold til de mange Linux-distroer, der findes. 10%.

Xubuntu på en bærbar, som bruges som jukeboks. Det er hurtigt at installere, der er drivere til alt, og sikkerhedsopdateringer er en drøm. 1%

OS X til hverdag på den bærbare. Fordi det er lækker hardware, softwaren bare virker, og fordi terminalen er lige dér, hvis det virker nemmere. 80%.

Ubuntu på en virtuel maskine, for at følge med, og for at lave lidt udviklingsarbejde, som bedst klares i et Gnome-miljø. 5%.

Windows XP på en virtuel maskine, fordi mit regnskabsprogram ikke kan andet, og for at have IE i baghånden til de få hjemmesider, som er IE-only. 4%.

6
14. maj 2008 kl. 09:09

På arbejdet. Win2003 server. ASP.NET udvikling, WinXP har ikke de muligheder nødvendigt for, at sætte et udv miljø op lokalt.

Serveren der hjemme. Debian. Stabilt og vant til det.

Blærbar. Ubuntu. Har ikke brug for Windows på den bærbar, og Ubuntu er baseret på en distro jeg kender. Har tidligere kørt OpenSuSE på den.

Den stationære. WinXP. Spiller og lidt .NET udvikling, så kommer man ikke uden om WinXP. Men er sådan set ganske tilfreds med WinXP...

10
14. maj 2008 kl. 09:17

Til studiet bruger jeg Xandros, primært fordi at det var den der var preinstalleret på min Asus Eee, jeg har gået med tankerne om at lege med OpenSuSE på den, da det personligt er min fortrukne Linux distribution, men pga regulær dovenskab er jeg ikke nået til det endnu.

Derhjemme bruger jeg primært Windows XP, da jeg spiller en del computerspil, og er gået igang med noget XNA udvikling på hobbyplan. Nå ja, så er der den bærbare i soveværelset som primært bliver brugt til at afspille film på den kører en dual boot mellem Windows XP og Ubuntu(jeg ville gerne prøve den distro alle talte om), men den bliver primært brugt af kæresten, som bliver skræmt hvis Ubuntu logoet toner frem, så hun skynder sig at boote op i Windows XP. Jeg havde tænkt mig at skifte til Linux på den bærbare i stuen, men hvor banalt det end måtte lyde så er jeg blevet mega fan af Office 2007, jeg er helt tosset med interfacet, og nej jeg gider ikke en lang diskusion omkring ODF og OOXML for så risikerer man at blive truet på sit job.

12
14. maj 2008 kl. 09:27

Privat står den 100% på linux (med besøg af *BSD, openSolaris, BeOS og andre for OS for sjov). Der køres Mandriva linux på 10. år og jeg har ingen planer om at skifte væk fra det foreløbigt. På arbejdspladsen er jeg tvunget til at køre WinXP hvilket jeg så må bøvle med hver eneste dag. Heldigvis kan den gøres tålelig ved at installere et hav af addon programmer, bedre konsol, win-ports af linux programmer (bl.a. den fantastiske editor vim) osv. Desuden har jeg en linux i en vmware, så jeg kan køre programmer i den hvis jeg har behov.

Folk snakker altid om at de mangler en masse i linux og derfor ikke vil skifte. Jeg har den omvendte følelse og føler mig altid hæmmet når jeg er i windows og tilhørende programmer. Alt virker bare mere bøvlet og langsommeligt i windows.

11
14. maj 2008 kl. 09:22

Hjemmets desktops: Debian med kde Servers: Debian ubuntu+(xen) Arbejde: Windos XP (suk).... men man kan dog få både vim, scilab gimp til windos så det er muligt at overleve.

Vælger Debian/ubuntu fordi jeg godt kan lide deres "livs anskuelser", og så er det gode distributioner, har før anvendt både red hat og slackware. Så er det med Debian at man kan få næsten et hvert program som pakke.

3
14. maj 2008 kl. 08:15

Min laptop, workstation, og VPS kører alle sammen ubuntu 8.04, og så er der også en 6.06'er jeg administrerer.

Det er generelt et rart system, ikke så meget fnidder fnadder. Og så synes jeg det er lækkert at de forskellige maskiner man bruger virker præcist på samme måde -- server såvel som desktop.