Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvem vil være produkt leder?

Af Anders Lisdorf18. marts 2014 kl. 10:008
Artiklen er ældre end 30 dage

For et par år siden læste jeg LinkedIn co-founder Reid Hoffman’s ”The Start Up of You” og studsede over, at hans ambition var at blive noget, som hedder ”product manager”. I USA er det tilsyneladende vældigt populært indenfor IT, for det er dem, som beslutter, hvad et produkt eller produktlinie skal indeholde. Det er product managers, som laver markedsundersøgelser, brugertest, projektplaner, forretningsmodeller, ja det er kort sagt dem, som har fingeren på pulsen. Da jeg har mødt en del product managers på det seneste, satte jeg mig for at finde ud af, hvor udbredt denne funktion egentlig er i Danmark i dag?

Da jeg startede med at skrive dette troede jeg faktisk ikke det var så udbredt, men en søgning på LinkedIN viser faktisk at 4731 personer har det, som deres nuværende titel (det svarer til 0,07 promille af den danske befolkning). Det overraskede mig noget, da jeg synes, det er sjældent man hører om det. Men sammenligner man med USA, så er densiteten af product managers stadig 6 gange større i USA end i Danmark

Når man går det efter i detaljer, kan man se at det i meget høj grad er et københavnsk fænomen: 57% arbejder i københavnsområdet. Samme billede viser sig hvis man kigger på søge volumen hos google. Men her kan vi til gengæld se at det er en ny term, der først begynder at dukke op omkring 2009 i Danmark, hvor den i USA har haft uændret søgevolumen siden 2005, som er det længste google trends går tilbage.

Hvem er disse ”produkt ledere”

Så, det ser altså ud til at være et modefænomen, som er kommet til Danmark fra USA indenfor de seneste 5 år. Men hvem er disse Product Managers?

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre industrier som topper listen er telekommunikation, informationsteknologi og computer software, altså primært et teknologifænomen. Det er store firmaer som TDC, Novo Nordisk, L’oreal og Danisco, som har flest (mellem 50 og 80 stykker i alt), men det er i øvrigt pænt fordelt på alle størrelser af virksomheder. 58% har mere end 10 års erfaring og 99,9% har skrevet deres linkedIN profil på engelsk.

Product management er jo ikke noget man rigtigt kan studere, men 16% har studeret på CBS, mens 6 procent kommer fra henholdsvis DTU og SDU. Resten er uddannet andre steder. Det tyder på, at det er en meget heterogen gruppe, som primært arbejder med at udvikle teknologi.

Fremtiden

Er product manageren en titel, som er kommet for at blive eller er det bare endnu et modefænomen fra USA som går over igen? Er det en kunstig model som tvinges ned over det danske marked eller er det den smarteste måde at udvikle nye produkter på? Hvem laver egentlig produktudvikling i firmaer uden product managers? Er det tid til en product manager bølge ligesom for 10-15 år siden da projekt ledelses funktionen blev professionaliseret og institutionaliseret med certificeringer og kurser? Og vil vi finde et dansk navn til dem, som f.eks. ”produkt leder” eller måske bare "chef".

Kilder
LinkedIn søgning: Title, current = product manager
Google trends søgning “Product manager”

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
19. marts 2014 kl. 08:36

... ja det er kort sagt dem, som har fingeren på pulsen.

For 15 år siden oplevede jeg en sådan person blive spurgt om ikke det var svært at vedblive med være en af disse med 'fingeren på pulsen'.

Svaret var: "It's not really that hard. - You just have to get it less wrong than the next guy"

K

5
18. marts 2014 kl. 16:28

Det er product managers, som laver markedsundersøgelser, brugertest, projektplaner, forretningsmodeller, ja det er kort sagt dem, som har fingeren på pulsen.

I danmark kalder man dem vistnok for projektledere. Men på den anden side, så er projektledere idag et så vidt begreb, og en så misbrugt titel, at det skulle ikke undre mig de også ved siden af har en programmør, arkitekt eller en helt tredje titel også.

7
18. marts 2014 kl. 20:17

Nej, man kalder dem produktchefer. Dem havde vi også for 25 år siden, som vi har idag, der hvor jeg arbejder. Anede ikke at det er et begreb som kan vække opsigt. De bringer kunde- og markedsfeedback ind til virksomheden og påvirker/beslutter hvad der skal udvilkes. R&D udvikler det, under ledelse af projektchefer.

3
18. marts 2014 kl. 13:05

Det må antages at der er ganske mange "Product Managers" i praksis. Hvor mange danske virksomheder der vælger at adoptere de amerikanske titel-betegnelser kan nok tilgengæld ligge et ganske lille sted og det er ikke så overraskende at de findes primært i større (og internationalt orienterede) koncerner.

Titler kommer og går - men arbejdet består.

1
18. marts 2014 kl. 11:55

Er det ikke bare en fancy titel for en som har et form for ansvar for udviklingen, ala en scrum master.

4
18. marts 2014 kl. 13:15

Hvis man overhovedet skal bruge et scrum-begreb, er produktejer da mere nærliggende.

Men begrebet "Product Manager" er da i sig selv temmelig gammelt. Jeg kan spore det tilbage til starten af min karriere omkring 1995.

Det danske sprog kommer også til kort her, fordi man ofte oversætter både "management" og "leadership" til "ledelse". I denne kontekst læser jeg det snarere som produktadministrator (lige som "systems manager" ikke oversættes til "systemleder" men "systemadministrator").