Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvem står bag århundredets aprilsnar på vores tastaturer?

Af Jesper Stein Sandal23. november 2012 kl. 11:0138
Artiklen er ældre end 30 dage

På en kirkegård ét eller andet sted ligger der et skelet med et smørret grin. I hvert fald antager jeg, at ophavsmanden eller -kvinden bag århundredets aprilsnar må være så gammel, at sandsynligheden taler for, at vedkommende ikke længere er blandt os.

Og det er nok meget godt. For som ejere af nyere pc'er og især tastaturer nok har opdaget, så har nogen på et tidspunkt i skrivemaskinens historie spillet os et puds.

I de øvrige skandinaviske lande sidder Æ på samme tast som Ä og Ø på samme tast som Ö. Men i Danmark har vil altså valgt at bytte om på de to. Å er vi da i det mindste enige om.

QWERTY-tastaturet har en lang historie og er blevet udsat for megen kritik, fordi dets oprindelige formål - at forhindre mekanisk kluddermor i skrivemaskinerne - for længst er blevet løst på anden vis. Den elegante løsning på kluddermor-problemet havde imidlertid den bivirkning at forsinke tastehastigheden, og det har betydet, at vi i dag skriver unødvendigt langsomt og risikerer flere slåfejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men da QWERTY-layoutet blev adopteret i forskellige lande, så har der altså været én eller anden i Danmark, som har været stædig og besluttet, at vi skulle være anderledes end de andre nordiske lande.

I it-alderen har det resulteret i den hæslige misskabning, der kaldes det skandinaviske tastatur, som er marketingsnak for 'lad være med at kigge ned'.

For selvom muskelhukommelsen ved, hvor tasterne sidder, så er det næsten umuligt at undgå fra tid til anden at skele ned til tasterne for at orientere sig, og det er dér, den gamle værkstedsspøg rammer dig som en fodbold i kuglerne.

Skeler man til tasterne, så ser man nemlig pludselig, at der er to Æ/Ø Ø/Æ taster, så hvilken skal du ramme med lillefingeren?

Der har været talrige forsøg på at lancere mere moderne fordelinger af tasterne, men ingen af dem har haft held med at fortrænge QWERTY.

Vi kunne selvfølgelig vælge en lidt mere moderat løsning end et helt nyt tastaturdesign, nemlig blot at vælge ét fælles skandinavisk layout. Men kan vi overtale svenskerne og nordmændene til at bytte om på tasterne på deres tastaturer?

38 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
26. november 2012 kl. 11:43

Som Mac-bruger hører man ofte, at Mac er standard PC-hardware til en højere pris.

Men somregel får man hvad man betaler for. Og pudsigt nok har både Mac og Thinkpads et tastatur med kun ét layout. En Acer til 3.999 har sjovt nok flere. Det er jo en måde for producenten at spare penge. Det er ikke en aprilsnar. Det er almindelig minimering af produktionsomkostninger når man skal sælge til små markeder som de skandinaviske er (sammenlignet med engelsk f.eks).

Ovenstående uden sammenligning mellem Mac og PC iøvrigt.

35
24. november 2012 kl. 16:23

De første nummerstaturer til telefoner var tone-sendere,

Jeg er da sikker på at det stadigvæk er tone-sendere, det er kun på helt digitale centraler (f.eks. ISDN) at man ikke sender med toner og telefonapparater er fortsat i stand til at sende toner af hensyn til fjernbetjening af f.eks. tlf. svarer. De første tastaturer var en puls sender så de var kompatible med det eksisterende tlf. system som var bygget til drejeskiver som netop er puls sendere.

26
23. november 2012 kl. 21:29

Må indrømme at jeg længe har undret over at PC'ejere har fundet sig i ÆØÅ tasterne - selv HP'envy der forsøger at kopiere Mac designet har forvirrende æøå taster. Men hvis pc'ejere er vandt til klistermærker, så gør det vel heller ikke noget med et 3 forvirrende farver midt på tastaturet.

Den største joke efter min mening er CAPS - lock. DEN kunne meget belejligt være en taskswitcher eller søgeknap hvis det stod til mig. Der kan man lære noget af Chrome book'en!

25
23. november 2012 kl. 18:11

...på min ThinkPad T61 er der kun et tegnsæt, det rigtige (dvs. Dansk). Tip: Betal for en Business model og så slås du ikke med sjove taster. ;-) Jeg har i øvrigt lige fået nyt tastatur til den: 498,00 kr

23
23. november 2012 kl. 17:00

Det er for mig et større problem, at () er rykket en gang på US/UK tastaturer i forhold til danske, og at forholdsvis almindelige kommateringstegn (:;?) sidder helt andre steder. Det gør det også besværligt at skrive almindelige tekster, når man jævnligt skifter tastaturlayout.

Til tastaturer, der bruges med skiftende layout, kunne man lave et lille LCD display i hver tast, som skiftede, når man skiftede layout. Så kunne de også vise tegnene for Alt og AltGr efter et kort tryk på disse taster.

Men den rigtige løsning er selvfølgelig en international standard for tastaturplacering af alle tegn i 7-bit ASCII tegnsættet og et lille antal ekstra taster (med fast placering) til regionale tegn. Det skulle kunne dække de fleste "vestlige" lande. Men rigtige løsninger er svære at indføre, hvis det betyder, at flertallet skal vænne sig til noget nyt.

29
23. november 2012 kl. 23:32

Altså... et dansk tastatur (på Linux) giver mulighed for forbavsende mange tegn (lad os se om dette sted kan vise dem): ąćęłńóśźż äëïöüÿ áéíóúý àèìòùỳ ãẽĩõũỹ ǎěǐǒǔ âêîôûŷ çñȩņřẑžŝš

Det er kun hvis jeg skal have fat i noget uden for "den vestlige verden" at jeg behøver alt. layout.

22
23. november 2012 kl. 15:24

Sådan går det, når økonomerne vil spare nogle ører i produktionen... ;)

Men hvem var det nu, der bestemte placeringen af Æ og Ø på det danske tastatur?

Og mon der var en begrundelse, fx at Æ kommer før Ø i det danske alfabet eller har man fulgt QWERTY-filosofien og sagt, at Æ forekommer mere hyppigt end Ø på dansk (hvis det altså gør det...)? Eller...

Der gemmer sig nok en god historie her. :)

37
26. november 2012 kl. 10:32

Der er den samme rækkefølge af Æ og Ø på de nordiske sprog. Det er Å'et, der har en anden plads i alfabeterne.

Det gør det så kun endnu mere mystisk, at rækkefølgen ikke er ens på tastaturet... :)

18
23. november 2012 kl. 14:18

Jeg har slet ikke det problem på min mac...

19
23. november 2012 kl. 14:28

Jeg har slet ikke det problem på min mac...

Skal vi så lave en konkurrence om, hvem der kan ramme sin Enter-tast med den højeste alkoholpromille i blodet? Apples skrumpende danske Enter-tast fortjener næsten et helt blogindlæg for sig selv.

Nå ja, og så var der jo den om @. :)

-Jesper

21
23. november 2012 kl. 15:01

Jeg har slet ikke det problem på min mac...

For ikke at tale om tastaturer uden Delete-taster - hvem finder på sådan noget? (altså 'fremad-slet')

:-)

32
24. november 2012 kl. 00:23

Det gør Apple! ;o) Der bruger man "Fn" + backspace for det samme. Jeg har svovlet lidt over det.

Til gengæld så er det faktisk nemmere at skreve @ på et mac tastatur, da der ikke er langt mellem alt og @, der begge skal betjenes. Derudover er Mactastaturerne faktisk rigtigt rare at skrive på. Jeg oplever ofte, at jeg vælger at skrive artikler, jeg ved, jeg skal bruge på min windowsmaskine, på min MacBook Pro med løst tastatur, fordi tastaturet er så dejligt at skrive på. Men det er ikke uden sværdslag at lære Apples genveje, f.eks. home og end m.fl.

20
23. november 2012 kl. 14:52

Ja... Man skal sgu passe på hvad man skriver herinde;)

14
23. november 2012 kl. 13:46

Jer er gået over til det norske layout. Der er "|" og "" direkte tilgængelige, og æ og ø lige så tilgængelige. Det hører med til historien at jeg ofte bruger tastaturer med svensk/finsk markering af tasterne, såvel som den 'nordiske' udgave.

15
23. november 2012 kl. 13:59

Jer er gået over til det norske layout.

Jeg har de sidste mange år kun brugt (forskellige småvarianter af) et US-engelsk layout - på alle mine tastaturer.

Jeg bruger jævnligt specialtegn fra dansk, svensk og tysk: "æøåüäö"

Med Ubuntu laves de nemt med den såkaldte compose-key (jeg bruger Caps-Lock). Det er trivielt at huske, et spansk ñ laves f.eks. som compose-n-~ et polsk Ł laves som compose-shift-l-/ - hvor svært kan det være ?

Og til programmeringen har jeg fornuftig adgang til f.eks. "{}|".

16
23. november 2012 kl. 14:04

Brug dog US Intl. Så er å på alt gr + w, ñ på alt gr + n, og min favorit over dem alle » og « på alt gr + ] og [.

Men derhjemme har mit tastatur ingen etiketter. Det forvirrer nemlig bare.

30
23. november 2012 kl. 23:39

Hihi, "aoeuidhtns" for the win. Plus, at så har man pc'en på kontoret for sig selv, for der er ingen der lige vil låne den. :D

Ja ja ja, der er ingen "gode" undersøgelser og det er en dum "krig", men ikke desto mindre synes jeg at det var nemt at skifte til og er meget behageligt at skrive på. Eneste problem er at det er så hulens besværligt at få sat Windows op til det.

9
23. november 2012 kl. 12:00

Så skulle du se det keyboard Olivetti havde lavet til Europa Parlamentet tilbage i slutningen af firserne: Det havde en farve for hver af EU-landene, og med CTRL-ALT-F1 skiftede man layout.

(Hvis en tidligere Ambrasoft/Olivetti medarbejder skulle ligge inde med et exemplar vil jeg meget gerne have fingre i det til Datamuseum.dk)

31
23. november 2012 kl. 23:42

Det lyder snedigt. Hvad skete der i praksis? En form for LCD-displays i tasterne, eller hvordan ændrede de layoutet?

Tjah, Fujitsu/Siemens/Nixdorf havde også noget lignende (til banker eller så?), dels et tastatur med print i 6(!) forskellige farver på nærmest alle flader af key caps, og dels en model med mange små (sikkert elendige) monokrom lcd skærme i tasterne. Det er da i hvert fald ét sted hvor virtuelle on-screen tastaturer har det nemmere...!

6
23. november 2012 kl. 11:37

Jeg synes efterhånden at det er svært at finde et billigt dansk tastatur. Og nøj hvor er det irriterende med de taster. Jeg stemmer for at vi tilpasser os ved at bytte om på tasterne og svensken tilpasser sig ved at acceptere at symbolet bliver et Æ og Ø.

4
23. november 2012 kl. 11:26

Lad nu være med at fortsætte den myte at Qwertylayoutet er lavet til at sløve skrivningen. Det er lavet, så bogstaver der ofte forekommer tæt på hinanden i ord er placeret fysisk langt fra hinanden. Dette er netop for mindske sandsynligheden for at armene i skrivemaskinen rammer hinanden, så man derved kan skrive hurtigere.

Hvad der derimod er en smule mere sandsynligt er, at layoutet også er lavet så ekspedienten kun skulle lede i øverste række efter tasterne, når han skulle vise produktet frem ved at skrive "TYPEWRITER".

(PS. jeg kan anbefale lige at skimme Wikipedia-artiklerne om de emner man skriver om.)

11
23. november 2012 kl. 12:51

Lad nu være med at fortsætte den myte at Qwertylayoutet er lavet til at sløve skrivningen.

Yep enig, jeg har fået skrivemaskine træning, og med mellem 46-60 ord i minuttet (1 ord anses som 5 bogstaver), med 98% nøjagtighed - når jeg skriver af - har mine eksamen inden for faget. vil jeg gerne høre om andre kan holde en højere hastighed, ved at vælge et andet layout ? (Jeg er en IT Ingeniør, men da skolen tilbød maskine skrivning som et fag, tog jeg det, da jeg anså computeren som fremtiden, tog jeg kurset, og der var kun 3 drenge i kurset, ud af 120 elever - lol)

QWERTY er organiseret så de bogstaver du bruger mest er på de fingere du har nemmest ved at styre. Mens de mere sjældent brugte bogstaver er længere væk og derved giver dig en højere hastighed.. Derfor ligger symboler der er sjælden brugt, længst væk fra hvile positionen som er på ASDF og JKL: tasterne. det er også hvorfor det mest brugte tast mellemrums tasten er stor og styres af 2 fingere.

Men er man en 1-2 finger maskine skribent, så har man et problem med QWERTY, fordi man skal huske hvor tasterne er, og lede efter tasterne, og det tager længere tid. Meget få folk kan komme op over 30 ord i minuttet med 4 finger systemet. og 16 ord i minuttet med 2 finger systemet.

Lol, hvis du skeler til tastaturet, så kan du ikke blindskrift, i den undervisning jeg fik, var straffen for at blive fanget i at skele til tastaturet, at man fik en hagesmæk på som dækkede fra nakken til tastaturet.. Det skulle så bruges i et par uger.. Det er ganske praktisk, fordi det er trælst at få ikke Danske tastature i Danmark, eller i tyskland, men da jeg er ligeglad med symboler på tastaturet, køber jeg bare det billigeste og fortæller computeren at bruge US-alt-international-nodeadkeys.. Jeg bruger ikke dansk layout, fordi de mest brugte symboler i computer programmering er 3 tast kombinationer på dansk layout, men 1 tast på US tastaturer.

33
24. november 2012 kl. 16:09

Yep enig, jeg har fået skrivemaskine træning, og med mellem 46-60 ord i minuttet (1 ord anses som 5 bogstaver), med 98% nøjagtighed - når jeg skriver af - har mine eksamen inden for faget. vil jeg gerne høre om andre kan holde en højere hastighed, ved at vælge et andet layout ?

Fint, men det der kommer ud af det, er ikke korrekt, der er mange kommafejl og stavefejl. ;-)

For nummertastaturet gælder det, at det blev vendt om til telefoner af hensyn til hastigheden. De første nummerstaturer til telefoner var tone-sendere, og de kunne ikke følge med til den hastighed, brugere af regnemaskiner var kommet op på. I Danmark gik man i mange år i mod strømmen og lavede telefoner (og senere Dankortautomater) med normalt nummertastatur, men også her viser globaliseringen sit ansigt.

12
23. november 2012 kl. 13:03

QWERTY er organiseret så de bogstaver du bruger mest er på de fingere du har nemmest ved at styre. Mens de mere sjældent brugte bogstaver er længere væk og derved giver dig en højere hastighed.. Derfor ligger symboler der er sjælden brugt, længst væk fra hvile positionen som er på ASDF og JKL: tasterne. det er også hvorfor det mest brugte tast mellemrums tasten er stor og styres af 2 fingere.

Jeg har skrevet på både QWERTY og DVORAK layout. Skrivehastigheden er omkring den samme for mig (på en god dag skriver jeg omkring 70 ord i minuttet). Men DVORAK er rarere at skrive på fordi du kan skrive flere tegn fra home-row i 10-fingersystemet uden at skulle flytte fingrene op og ned.

Til gengæld bliver jeg nødt til at have en key-kombination der skifter mellem dansk og engelsk tastatur. Du kan ikke programmere de fleste sprog nemt fra et dansk tastatur efter min mening. Og jeg skiftede tilbage til QWERTY fordi det er nemmere med keybindings i mange editorer. De ligger jo efter QWERTY-layout. At den editor jeg bruger så er musedrevet er noget andet :)

3
23. november 2012 kl. 11:21

Logitech leverede på et tidspunkt et tastatur med ekstra taster og en tang til at skifte tasterne ud med. Udmærket løsning.

2
23. november 2012 kl. 11:19

Der må da findes en webshop der sælger nogle klisterkmærker som kan ensrette tasternes useende lidt mere.

1
23. november 2012 kl. 11:09

For så at føje spot til skade, så er den danske udgave af bogstaverne på mit tastatur lavet med mørk blå på sort baggrund... Pænt svær at læse :-)