Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvem har en storformatscanner ?

26. januar kl. 21:3317
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ude i Datamuseum.dk har vi nogle ringbind med originale blåtryk af DASK's diagrammer.

Eller rettere, nogle af dem er diagrammer til BESK.

... og nogle af dem har vi mistænkt for at være diagrammer til Von Neumann's IAS computer, hvor serienummeret er filet af.

Disse tegninger vil vi rigtig gerne have digitaliseret, bla. for at kunne forske i præcis hvem der kopierede hvor meget fra hvem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det kræver en stor og nænsom scanner, for i modsætning til de kommunale byggesagsarkiver, har vi ikke bare tænkt os at sende originalerne til småt brændbart[1].

Den slags er der virksomheder der tager sig godt betalt for, men det er priser som vores allerede overbelastede budget ikke kan bære.

Så jeg vil høre om der er nogen blandt læserne, der kender nogen, der kender nogen, der kunne lokkes til at hjælpe os "pro bono" ?

phk

PS: Som sagt er det ikke noget der kan klares med en flatbed scanner, heller ikke i A3 format, det ville være alt for brutal behandling af de gamle dokumenter. Der skal bruges en rigtig storformatscanner, eller et digitalt reprokamera.

[1] Eller som det hedder nu om dage: "Rest efter sortering".

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
15. februar kl. 13:10

Vi har fået tilbudt hjælp fra folk med både udstyr og forstand på gamle dokumenter, jeg vender tilbage når der er nyt i sagen.

17
15. februar kl. 13:06

Vi har (min arbejdplads) plottere som kan scanne A0. Men de skal kunne holde til at blive ført igennem maskinens 'tromler'

16
30. januar kl. 21:40

Papir, der har foldet i ringbind (eller rullet i rør) er et "speciale", noget som man ikke "bare" lægger mellem to glas plader. Jeg kender ikke noget til den slags arkivalier, men fik en tanke, slog det op (med: unfolding old blueprints) og her er linket:

Fugt før udfoldning

Det er kun en sides penge og nok læsetiden værd. Der er sikkert mere derude og ellers må man henvende sig til fagfolk, inden man ødelægger noget.

15
30. januar kl. 12:47

Jeg var med til at udvikle storformatscannere i 90erne, op til 36x48", men det var flatbedscannere hvor originalen blev lagt mellem to glasplader og luften blev suget udog der er vist stadig nogle få af dem der kører rundt omkring. Men hvis det ikke er nænsomt nok, så må det være højtopløselige kameraer fra Hasselblad eller lignende der skal til.

13
28. januar kl. 20:56

Så skulle du måske oplyse hvor meget "data" vi taler om, det gør det langt nemmere for de personer som vil hjælpe her i tråden.

Det er stor forskel på noget en enkelt person bare kan bruge nogle timer/dage på som "filantrop", eller om det er noget som kræver meget tid.

Synes også at opbevaring for efter tiden må være vigtigt efter scaning, har oplevet blåtegninger som desvære ikke overlever alt.

Så hvis det ikke bare skal reduceres til støv for tideligt på tidens alter. Så var nogle af de andre løsninger efterfølgende, måske også noget man skal se på.

Om ikke andet de mest interesante, hvorfor skal de foldes sammen igen, men ikke ligge til evigt beskuelse som plancer og evt (kovening på en trøje) ;-)

Men her kunne konservatore måske hjælpe til, de fleste er jo på statens regning i forvejen ?

10
27. januar kl. 15:27

op til A0

8
27. januar kl. 10:08

Skriv til Peter Thiesen (pett@kb.dk) så vil han lave et tilbud.

Mvh Tue

7
27. januar kl. 09:50

Prøv at kontakte Henning Kirkegaard hos Dansk Scanning. De er særdeles professionelle, men jeg er sikker på der gemmer sig en filantrop i ham.

https://danskscanning.dk/

6
27. januar kl. 09:29

Jeg arbejder jo på Uppsala Universitetsbibliotek, hvor vi har lige præcis den slags storformatsscanner (eller affotograferings-rig vel nærmere) som i efterlyser. Det er dog ikke mig personligt som arbejder med den, så jeg kan ikke garantere noget. Og det er jo lidt langt at køre for det. Det er nok nemmere hvis i kan finde noget mere lokalt. Men hvis det har interesse, så kan jeg prøve at spørge de rigtige folk om der kan findes mulighed for noget. Men så vil jeg bare lige vide cirka hvor meget det drejer sig om?

Ellers, har i haft kontakt med Det Kongelige Bibliotek? De kan også gøre den slags. Jeg kan se at de også normalt tager sig godt betalt for at udføre den slags services privat, men hvis det er materiale de selv kunne have interesse i til deres digitale arkiver, så kan de måske overtales til at gøre det på egen regning?

5
27. januar kl. 09:18

Ifald de kan ophænges, er det relativt enkelt at affotografere med et digitalt kamera og et makro objektiv.

Man skal helst have en metode til at lægge dem helt flat uden at der kommer glas imellem kameraet og tegningen. Hvis de har ligget sammenfoldet i 60 år i A4 plasticlommer så der der foldemærker og de er skrøbelige.

Men efter skanning så lyder det som de fortjener at komme i glas og ramme. Evt. også som tryk på T-shirts.

4
27. januar kl. 08:56

Og hvor store er de?

De er foldet i plasticlommer i ringbind, hvilket er langt fra optimalt og jeg kan ikke huske om det er A0 eller A1, det checker jeg senere idag.

3
27. januar kl. 08:06

Og hvor store er de?

2
26. januar kl. 23:43

Kan blåtrykkene ophænges på væg?

Ifald de kan ophænges, er det relativt enkelt at affotografere med et digitalt kamera og et makro objektiv.

Jeg stiller gerne mit Nikon D800 (36MP FX) til rådighed. Resultatet kan afleveres i 16 eller 32 bit TIFF.