Hvem finder blockchains missing link?
Gennem et stykke tid har jeg været fascineret af blockchain og de mange muligheder, teknologien kan føre med sig. Et langt stykke hen ad vejen kan jeg godt følge fascinationen, men der mangler noget, en ret så afgørende brik i puslespillet, der er blockchain.
Lad os starte med fascinationen. Det er snart 9 år siden, skaberen af bitcoin, Satoshi Nakamoto, eller hvem han måtte vise sig at være i virkeligheden, publicerede Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Bitcoin bruger blockchain, og den digitale valuta har også fået meget omtale i de senere år, men det er den bagvedliggende teknologi, der har potentialet til de helt store omvæltninger.
Blockchain er nemlig stort. The Economist har udnævnt blockchain til den største opfindelse i finans siden debet og kredit, mens World Economic Forum forventer, at teknologien vil tegne sig for 10 procent af den globale økonomi i 2027. Gartner har placeret blockchain som den pt. mest hypede teknologi overhovedet og i banksektoren har 70 af verdenens store banker investeret i selskabet R3 for at udforske blockchain.
”Sie ist en Gamechanger”
Det mest fascinerende for fagnørder som mig er dog, at blockchain er på samme tid elegant og kompliceret. Eller som serieinvestor Morten Lund proklamerede på flydende udenlandsk til et tysk medie: ”Die Blockchain ist fucking kompliziert, aber sie ist ein Gamechanger”.
Blockchain er elegant, fordi den opfylder et grundliggende behov i vores samfundsøkonomi på en helt ny måde: At skabe tillid mellem aftaleparter. I dag lader det sig oftest kun gøre med betroede mellemmænd som banker, og det påtvinger markedet en ekstra omkostning. Når blockchain bliver udråbet som en disruptiv teknologi skyldes det, at den kan fjerne behovet for mellemmænd. Både på etablerede markeder, men også på nye markeder i den tredje verden, hvor økonomisk vækst er hæmmet af manglende tillid.
Men blockchain er også kompliceret, by design. Det er en decentral, kryptografisk sikret hovedbog, en ledger. Konceptet er omhyggeligt strikket sammen af komplicerede teknologiske elementer som tamper-proof log, time stamp server, proof-of-work mm. samt en krypto-valuta som incitament for aktørerne til at opføre sig ærligt. Derfor er der pt. hundredvis af opstartsvirksomheder med Ethereum, Everledger og DAO som nogle af de mere kendte, der alle forsøger at skabe mere eller mindre disruptive forretningsmodeller med blockchain i centrum.
“The missing link”
De forsøger, men det er endnu ikke lykkedes at skabe disse forretningsmodeller, og dermed er vi også nået frem til den afgørende, manglende brik, blockchains missing link, der sjovt nok er penge. Blockchain er indrettet til at varetage værdier, men hvem kan få værdi ud af blockchain? Hvor er der en business case?
Som Research Director hos Gartner, Nick Heudecker udtrykte det i Version2: ”Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain.” Virksomheder er i dag bedre tjent med en traditionel løsning som en centraliseret database, mener Gartner. De eneste virksomheder, der fået noget ud af blockchain i dag er netop startups, og det er ikke i form af profitable produkter, men funding.
For nyligt har førnævnte R3 da også meldt ud at ”We found that we didn't want a Blockchain”, med den tvetydige tilføjelse at “… we wanted to be Blockchain inspired”.
Decentralt design er et problem for profitten.
Situationen er, at når en virksomhed ønsker at udforske blockchain, sker det ofte med et klassisk udgangspunkt om at udnytte blockchain til et produkt eller en service, som virksomheden kan have kontrol over. Men set udefra er blockchains vigtigste egenskab netop, at den fjerner muligheden for central kontrol. De øvrige features som sikkerhed, transparens og krypto-valuta er udtænkt til at understøtte dén egenskab.
Virksomheden kan godt anvende teknologisk interessante elementer i blockchain-konceptet enkeltvis eller i kombination. Men uden det decentrale design-element, og dermed manglende muligheder for at udøve central kontrol, har virksomheden gang i noget andet end en blockchain. Og dette ’andet’ er typisk bedre håndteret med andre teknologier.
Mit råd til virksomheder er derfor: Tag det roligt med blockchain. Det er en dybt disruptiv teknologi, og derfor er der også en masse hype. Men blockchain mangler stadig at klare den afgørende test i forretningslivet: profit.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.