Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad skal vi Open Source folk samles om?

29 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg17. august 2012 kl. 20:16
errorÆldre end 30 dage

Jeg har sammen med en masse fantastiske folk afholdt Open Source days konferencer.
Nu er et nyt hold overtaget styringen af dette - super fint.
Kenneth Geisshirt og jeg har sidste år lavet en Emacsforum konference - og det var også sjovt.

Jeg vil gerne høre jer Open Source-interesserede. Hvad mener I at vi bør samles om en halv eller en hel dag?
Open Source Days har altid været meget bred i fokus, men det kunne måske være sjovt at lave en hel dag om scripting-sprog, eller noget ala de sjove death-matches vi tidligere afholdt i SSLUG/DKUUG/BSD-DK-regi.

Man kan sætte fokus på hygge, på indlæring eller hacking (lave kode sammen) - eller noget helt nyt,

Hvad savner du?

Artiklen fortsætter efter annoncen

/pto

29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
22. august 2012 kl. 10:21

Det lyder meget godt alt sammen. Men når jeg har fri vil jeg have andre problemer. For mig er open source et værktøj i mit arbejde og mit motto er "Get the job done, go to the pub".

Derfor ønsker jeg at samles om to ting: Udveksling af arbejdsrelevante erfaringer og indtagelse af øl.

Det første må meget gerne have format af BoF-dagene, der både har et mål af struktur og en stor skefuld uformalitet. Et af de bedste "foredrag" på sidste OpenSourceDays var Jesper Nyerups foredrag fordi det lagde op til at bruge det meste af tiden på den efterfølgende erfaringsudveksling.

Mere af den slags, tak. Og så deler vi et par øl bagefter.

28
21. august 2012 kl. 14:20

Udover lidt politisk orienterede forslag - men en lille klang af protest - kunne man måske også bidrage lidt mere progressivt: Noget jeg synes kunne lægges ud til OSS ville være en fælles platform til administration af danske Landbrug; noget jeg længe har tænkt kunne løses bedre og på en fælles OSS løsning.

24
21. august 2012 kl. 08:20

Nu vi er i gang med projekter:

 • Vagtplanlægning for Politiet (kendt antal ansatte × timer i døgnet × måder de kan flyttes på ≃ øvre grænse for hvad systemet skal kunne). Stort, men stadig mindre end rejsekortet...
 • Folketsting kunne måske bruge en hånd.
 • OpenStreetMap laver mange gode ting med offentlige data - Se eks http://osm.rasher.dk/tools/, hvor man bl.a. kan se vejnavne med stavefejl pr. kommune (og det bliver ,SVJV, brugt af det offentlige!)
21
20. august 2012 kl. 21:42

For nogle måneder siden præsenterede New York Times the amerikanske budget i en samling firkanter, hvor den enkelte firkant areal svarede til områdes del af budgettet. Det var også ved farvenuancer anført hvor meget af budgettet der var lovbestemt og hvor lidt politikere og administratore havde indflydelse på. Den danske finanslov trænger til en tilsvarende behandling, så vi alle kan se hvor lille en del de natlige forhandlinger egentligt drejer sig om. Dette jo big data specielt såfremt man vil lave drill down på egenområder, så man kan se hvordan kirkeministeriets midler fordeles over landet. Man kunne bruge enheder som kroner per indbygger eller kroner per kvadratkilometer. Mulighederne er mange, og selvfølgelig skulle en prototype lavet i open source af de færdige produkt forelige efter weekenden.

22
20. august 2012 kl. 22:12

Det er en virkeligt fed ide. Er tallene for Danmarks budget egenligt offentligt tilgængeligt?

17
20. august 2012 kl. 16:16

Et system, hvormed lærere (i bredeste forstand) i ODF kan formulere opgaver, der løses interaktivt (spilagtigt) over internettet, ville kunne bidrage til at løse problemet med uddannelsesniveauet, samt give alle bedre forudsætninger for at forstå og løse problemer, der kræver faktuel viden.

Basis for projektet kunne være http://www.QuizComposer.dk, der er en fungerende prototype anvendt på DTU.

Der er næppe kommerciel basis for udvikling af et sådant system, og næppe heller udsigt til at politikere ville ønske eller kunne udbyde det som projekt.

Jeg har et andet forslag, dog uden fungerende prototype. Hvordan sikrer man det bedst mod kommerciel monopolisering?

20
20. august 2012 kl. 21:12

Olaf: Der findes et åbent quiz-system der hedder moodle. Det har et xml-format til quizzer, og der findes allerede en del undervisningsmateriale i flere sprog, blandt andet på dansk, men samtidigt kan systemet måske lidt for meget, så det er tungt at arbejde med.http://moodle.org/http://demo.moodle.org/http://packages.debian.org/sid/moodlehttp://www.emu.dk/gym/tvaers/sciencegym/Moodle-materialer/Moodle.html (zip-filer med danske opgaver findes nederst på siden)

Findes der forresten et åbent dropbox-alternativ, der virker godt på windows (>=xp), mac og evt. linux og som kan installeres lokalt på skolerne (eller i kommunerne)? Mange lærere, der har behov for at dele filer eller for at synkronisere deres arbejds-laptop med hjemmecomputeren. Det er bøvlet at bruge USB-nøgle, men samtidigt skal persondataloven også overholdes, så man må ikke bruge dropbox til følsomme dokumenter. (Undskyld, hvis jeg skifter emne)

16
20. august 2012 kl. 15:56

...og så tænkte jeg: Har kommuner, virksomheder m.v. egentligt et sted de kan vende sig til her i DK som de kan spørge om der findes en Open Source løsning på en opgave der skal løses ?

14
20. august 2012 kl. 12:51

Jeg kunne godt tænke mig at vi lavede en ny nemid. nemid er for vigtig funktion i dagens samfund til at det køres af et udenlandsk monopol som NETS. Det nye nemid bør bygges på standarder, og organiseringen af det bør tillade flere tjenesteudbydere. Vi skal nok alligevel ind i det når EU laver regler for digital signatur for hele Unionen.

Så lav en nemid der mindst opfylder de kommende EU-regler, og som kan bruges over hele verdenen og som er open source.

13
20. august 2012 kl. 11:41

Jeg ville også være frisk på sådan et projekt. Man skal vel have en idé om hvordan data strukturen ser ud fra standeren til centralen og fra kort til standeren.

Det med fra kort til stander må være "simpel" at finde ud af. Da der sikkert er nogle tekniske personer der kan reverse enginere det.

Den datastrøm der kommer fra standeren kan være mere besværlig. Men man må formode at den sender et timestamp samt en indikator om det er ind/ud logning, samt hvem man er(unikt id), der må også være en indikation for hvilken destination standeren er på (kan være gps koordinater) samt et unikt stander id.

hvis disse data var i et json format kunne det se sådan ud

 1. json:{
 2. "stander_ID":2763454,
 3. "transaction_timestamp":"2012-20-08 11:36:30",
 4. "transaction_ID":2548748,
 5. "transaction_type":"in",
 6. "destinatin_cord":["la":"56.4474","lo":"9.39842"],
 7. "destination_name":"Viborg Station",
 8. "cardholder_ID":5587448
 9. }

6
18. august 2012 kl. 19:41

Måske en god event om hele open hardware revolutionen, og dens mødepunkt med FOSS. Praktisk, teoretisk, demoer, hackathons, you name it.....

5
18. august 2012 kl. 09:24

Hvordan man får sine (F)OSS projekter til at performe ude i den virkelige verden? Og hvordan sikre man sig bedst mod verdens fortrædeligheder ?

Et er at få sit favoritprojekt til at være lækkert på kontoret på et udviklingsmiljø. Noget andet er, når det skal ud i den store grimme verden blandt rigtige brugere, portscanning, DDOS, ustabile REST/SOA API'er etc. Hvad er der erfaring med der virker i LAMP stak, i JS stak, (F)OSS Java, etc ? Og hvad skal man ikke gøre ?

4
17. august 2012 kl. 22:25

Jeg synes OSS folket burde mande sig op til at gøre en struktureret indsats for at få reduceret antallet af IT katastrofer i samfundet.

Ikke på det IT-politiske niveau, men på det IT-tekniske niveau.

Overvej det som en slags "civil ulydighed" imod SKI-aftaler: Hvis der er en offentlig myndighed der mangler noget IT, så hold et hacka-thon og lav det til dem, og reducer det konsulent-helvede-jerngreb som inkompetente offentlige beslutningstagere holdes i, ved at sætte en høj kvalitetsstandard.

Som udgangspunkt kunne man jo f.eks implementere en ny backend og selvbetjeningsside til rejsekortet ?

Jeg er sikker på at det vil give lidt genlyd hvis en flok nørder implementerer det gratis på nogle ugers tid...

Og det er jeres egne skattekroner i hjælper med at spare på...

11
20. august 2012 kl. 11:00

Overvej det som en slags "civil ulydighed" imod SKI-aftaler: Hvis der er en offentlig myndighed der mangler noget IT, så hold et hacka-thon og lav det til dem, og reducer det konsulent-helvede-jerngreb som inkompetente offentlige beslutningstagere holdes i, ved at sætte en høj kvalitetsstandard.

Noget i den stil kunne jeg sagtens finde på at deltage i, skulle nogen tage initiativ i Århus :) Jeg er klart fortaler for konkrete projekter som man kan samarbejde om - på den måde får man langt mere ud af de forskellige involverede teknologier, fremfor et foredrag eller lign.

7
19. august 2012 kl. 12:00

@PHK: Det er en rigtig god idé - men det emne har været oppe før og der bliver nok nødt til at være en eller anden form for sikkerhed for at det rent faktisk så også vil blive anvendt, når det er udviklet.

Lige præcis rejsekortet, vil kræve at vi har adgang til de data de får ind idag, det jo skal samarbejde med alle de enheder de har i busser og toge idag.

Får vi de nødvendige data og en eller anden accept af at koden også har mulighed for at blive taget i brug - så tror jeg godt vi kunne finde nogle der var friske på at bidrage - for som du siger, det sparer os allesammen for skattekroner OG skulle gerne sikre os, som brugere af løsningen bagefter, et væsentligt bedre produkt :)

8
19. august 2012 kl. 13:24

@PHK: Det er en rigtig god idé - men det emne har været oppe før og der bliver nok nødt til at være en eller anden form for sikkerhed for at det rent faktisk så også vil blive anvendt, når det er udviklet.

Sorry, det er bare dårlige undskyldninger...

Der ville være en stor samfundsværdi i at bruge tre weekender på at lave en implementering der kører på en database af simulerede transaktioner, uanset om rejsekortet nogensinde kigger på koden eller ej.

Om ikke andet fordi det ville vise hvor klyttet og inkompetent rejsekortet faktisk er (De viser ikke hvor mange personer du betalte for på en rejse ?) og hvor ineffektive kontrakter med store dyre softwarehuse mht. bang for the buck...

Vi hvad I duer til, hvis I altså duer til noget...

9
19. august 2012 kl. 13:41

Der ville være en stor samfundsværdi i at bruge tre weekender på at lave en implementering der kører på en database af simulerede transaktioner, uanset om rejsekortet nogensinde kigger på koden eller ej.

Hvad ved vi om grundlaget? Fx hvor mange transaktioner i døgnet?, hvor mange i 'travl time'? hvor mange i 'travlt sekund'? Kender vi formatet af transaktionsdata?

Det er jo sikkert umuligt at få leveret fx 1 million annonymiserede transaktioner fra det virkelige liv, så må man jo prøve at danne noget der ligner....

10
19. august 2012 kl. 18:44

Kender vi formatet af transaktionsdata?

Hvis man bare kan lave et 90% funktionelt system for 1% af budgettet skal man nok kunne gøre opmærksom på sig selv.

Jeg synes desuden det hele lugter lidt af en udfordring; kan man samle en flok gæve udviklere, der kan færdiggøre et kommende offentligt projekt, før en leverandør overhovedet er blevet valgt.

(Eller man kan gøre som PHK foreslår, og bare lave en fornuftig udgave af rejsekortet.)

12
20. august 2012 kl. 11:37

kan man samle en flok gæve udviklere, der kan færdiggøre et kommende offentligt projekt, før en leverandør overhovedet er blevet valgt.

Det er den helt rigtige idé!

Problemet ved at re-implementere et eksisterende system er, at leverandøren til enhver tid vil kunne sige: "Jaja, de har implementeret alt det nemme. Det er alt det virkeligt svære, der har taget vores tid. Og i øvrigt vil det ikke virke i virkeligheden fordi [obskur dårlig undskyldning vedr. deres specifikke system, hardware eller organisation]. Og nej, vi kan ikke fortælle præcist hvad, p.g.a. [rigets sikkerhed/erhvervshemmeligheder/NDA'er/konkurrenceregler/politiske aftaler/EU-ret/hensynet til fremmede magter]."

Med et nyt system vil man kunne læse licitationsmaterialet og lave et færdigt system uden at skulle tænke på at samarbejde med eksisterende systemer, databaser og kortstandere.

Den hedengangne IT- og Telestyrelsen startede projektet "Kod i Ferien" inspireret af Googles Summer of Code. Det kører videre i Digitaliseringssstyrelsens regi. Det henvender sig til studerende, men mon ikke andre kan få lov til at lave de ting i idékataloget, som ikke er blevet lavet i ferien.

Det er naturligvis mindre projekter, og slet ikke dem, der ellers ville udvikle sig til skandaler.

Det ville klart give mening at lave et større projekt. Men jeg vil gerne mane til eftertanke. De her projekter er altså store. Vi sidder alle sammen og tænker at "hvor svært kan det være. Sådan et system kunne jeg lave på en eftermiddag". Men vi glemmer på de berømte sidste 20% af opgaven, som ender med at tage 200% af tiden :-)

Når det er sagt, vil jeg gerne være med i et projekt. Måske kunne man lave en The Camp for offentlige projekter?

P.S. Den Fælles Offentlige Adressedatabase kan naturligvis laves ordentligt på en eftermiddag :-) Men den vil aldrig blive taget i brug, fordi det ville kræve, at en kontorchef et eller andet sted skulle indrømme at han havde sløset 5,2 mio. skattekroner væk.

18
20. august 2012 kl. 20:00

Hvem forpligter sig så til at yde support på det system inden for normal arbejdstid? Ideen er sjov - ikke god.

25
21. august 2012 kl. 11:30

Det ville jo netop være en af de smukke ting ved en open source løsning, supporten og drift er ikke bundet til dem som har udviklet det. Et vilkårligt selvskab ville kunne hyres til at stå for support og drift delen (eller det kunne splittes op på 2). Hvis så et af disse selvskaber ikke levere varen, vil de kunne skiftes ud.

3
17. august 2012 kl. 22:13

Hvad med at lave en event om at bidrage til projekter eller gøre noget aktivt i FOSS, i stedet for blot at være en passiv forbruger.

Lidt om hvor nemt det er at komme i gang, hvordan man i øvrigt gebærder sig i communitiet, hvad man kan få ud af at bidrage osv.

Det kunne både handle om tekniske bidrag (kode, packaging) og evt. også mindre tekniske bidrag (bugreports/bugtriaging, dokumentation, artwork, oversættelse osv.)

2
17. august 2012 kl. 21:08

Jeg har opdaget at jeg somme tider taler med gode venner (fra SSLUG mv.) om emner, som jeg ellers ikke får talt om. Det kan være netværksteknik eller filsystem-typer, CPU-instruktionssæt eller programmeringsparadigmer - og gerne alle emner på skift! Hvis jeg skulle foreslå noget til efteråret her, ville jeg gerne høre - eller undersøge - de forskellige pakkesystemers dependency systemer og deres fordele. Hvis man begynder med ulemperne, ender det bare i den rene krig :)

1
17. august 2012 kl. 20:53

Jeg kunne godt tænke mig en death match på versioneringssystem. Specifikt Subversion, Mercurial og GIT. Det skal ikke blot omhandle værktøjerne i sig selv, men også hvordan man smartest kan anvende værktøjet som understøttelse af selve projektforløbet, branching, release håndtering, bug fix, hot fix etc. Hvordan integeres værktøjet i udviklingsværktøjerne, hvorledes kan det anvendes fremadrettet i issue håndtering, hvilke issue håndteringsværktøjer integrerer det bedst med, hvad er best practice for commit logs, skal dokumentation versionsstyres i værktøjet. Altså versionsstyringsværktøjet som en integreret del af projektstyring og produktudvikling fra idefasen til vedligeholdelsesfasen.