Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad skal TDC levere, når de leverer et kobberkabel?

23. november 2014 kl. 10:10121
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg bor i København S, hvor vi kun kan vælge internet hos YouSee (TDC) via coax-kabler eller ADSL hos en udbyder der køber kobber fra TDC. På dette område hylder jeg konkurrencen, men den viser sig at være så som så.

Jeg fik opgraderet min forbindelse til 30/5 i foråret – jeg køber altid internetforbindelse efter upload, da den også bruges til hjemmearbejde.

Det var dejligt at få en bedre forbindelse, men glæden var kort. Efter kort tid havde vi en kraftig regnbyge og så virkede min ADSL ikke mere. Supporten skruede lidt ned for hastigheden, skabte forbindelse og skruede så op igen og det virkede stadig. Dog efter et par gange kunne der ikke skrues op igen og jeg var tilbage på en 12/4 forbindelse. Min erfaring sagde mig at dette kabel har det ikke godt. Der blev hidkaldt en tekniker fra TDC. Efter 2 besøg kunne teknikeren konstatere at kobbertråden ikke var så god, men hans dilemma var, at de normalt ikke skiftede den ud når det var en anden udbyder, men kun hvis kunden var direkte kunde hos TDC. Hans holdning var helt klart at jeg måtte nøjes med det. Udbyderen skal ikke levere mere end det kobberen kan holde til. For hvem skulle betale? Dog blev der skiftet til et bedre kobberkabel.

Det der gør mig oprørt er at TDC som infrastrukturudbyder i den grad nedprioriterer de andre leverandører.
Skal de ikke bare levere den bedste kobber de har uanset leverandør?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har oplevet det samme ved flytninger – her kan en flytning med en alternativ udbyder betyde at man er uden internet i en måned, men hvis man er kunde hos TDC kan alt ske på dagen – selv om flytningen er bestil i god tid.
Hvornår kommer der reel konkurrence på internetforbindelser?

121 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
100
28. november 2014 kl. 15:11

Her (http://www.computerworld.dk/art/232574/tdc-haever-priserne-paa-165-produkter-fra-nytaar-hundredetusindvis-af-kunder-bliver-ramt) kan man så læse følgende:

"Det er jo det, der gør, at vi kan fastholde årlige investeringer på 3,7 milliarder kroner i dansk infrastruktur," siger han til avisen.

Jeg tror at han glemmer at selskabet er blevet rippet for 46 milliarder af egenkapitalen, hvilket kunne have gjort nye investeringer mindre "smertelige"...

101
28. november 2014 kl. 15:23

"Det er jo det, der gør, at vi kan fastholde årlige investeringer på 3,7 milliarder kroner i dansk infrastruktur," siger han til avisen.

Det er i øvrigt et fuldstændig absurd udsagn - TDC's kunder kan da være bedøvende ligeglade med om der investeres nul kroner eller en million milliard kroner, de skal bare have en vare der virker.

Investering er kun noget der har interesse for investorerne - gamle fru Jensen, som har være trofast kunde til sin fastnettelefon i over 50 år får jo ingen glæde af det, tværtimod bliver hun på det groveste malket.

Prøv i øvrigt at tage et tættere kig på TDCs bredbåndspriser - der figurerer priser på en masse historiske forbindelser, eksempelvis figurerer der en 2048/256K forbindelse, som stiger til 444,- kr per måned.

Det lugter af rendyrket bondefangeri, hvor man selv om forbindelsen reelt kunne være noget andet, holder fast i hvad den oprindeligt blev oprettet som.

Se nærmere her:http://tdc.dk/element.php?id=23983

102
28. november 2014 kl. 20:03

Det lugter af rendyrket bondefangeri, hvor man selv om forbindelsen reelt kunne være noget andet, holder fast i hvad den oprindeligt blev oprettet som.

Jeg kan ikke lade være med at lave et regnestykke på hvor dyr TDC er. Jeg benytter en IP telefoni udbyder i England som hedder Localphone.com, jeg har et månedlig abonnement for et dansk telefon nummer €0.75 og intet opkaldsgebyr og €0,008 i minuttet til andre fastnet telefoner i Danmark og forøvrigt til ca 40 andre lande. Den pris min kammerat har hos TDC er abonnement som del af duo ca. kr.60 altså ca. en faktor 10 af mit abonnement. Og så betaler han fra 1/1 2015 kr.1,10 i opkald og kr. 1,10 for samtalen det vil sige kr. 2,20 for en samtale. Jeg betaler omregnet 6 øre i minuttet d.v.s. jeg kan tale i 220/6=36 minutter før jeg når det TDC koster og det er også dyrt hvis der ikke er nogen der svare i den anden ende. Det er meget få samtaler jeg har som overstiger 36 min. Og det bliver meget værre hvis jeg ringer til en mobil. Der er TDC's priser opkaldsafgift kr.1,10 og minutprisen kr.1,10. Hvor mine priser er til en TDC mobil €0,00 i opkald og minutpris €0,02 altså ca. 15øre og til Telenor/Telia's net €0,053 som er ca. 40øre. Er det ikke tyveri ved højlys dag?

Og så for at spare dem som ringer til mig har jeg LocalPhones Apps på min mobil telefon så jeg har altid min telefon med mig, bare jeg har en internet forbindelse.

Helt ærligt jeg forstår godt at folk flygter fra TDC.

Hvis jeg var kunde hos TDC kunne man ikke se min bagdel for bare såler. Jeg ville skynde mig væk til min løsning eller en ren mobil løsning.

Hvis det var sådan at lydkvaliteten på min TDC's telefonlinjer var meget bedre eller der var en anden fordel, men det er der ikke. Jo, der er den forskel, at man har ikke service nr. som 112 m.fl., men dem har jeg jo på min mobil.

104
28. november 2014 kl. 20:27

Det får du ved at købe af en dansk IP telefonudbyder.</p>
<p>Hvis den engelske udbyder tilbyder et dansk nummer, så er han nok også forpligtet til at lave support for 112.

Men hvordan vil du håndhæve det, han er såkaldt DID udbyder og tilbyder landes numre. Jeg bor i det nordlige Skåne og har et dansk og et svensk nummer på min konto hos ham. Eller rettere sagt havde et svensk nummer, for herovre ringer alle til min mobil, så jeg har nedlagt det.

Jeg tror ikke at han har købt en nummer serie, men arbejder sammen med en udbyder i DK. Så funktionen er der sikkert, men jeg kender den bare ikke.

Og forøvrigt er jeg ligeglad, da jeg altid har min mobil på mig eller nær ved mig. Jeg har kun det fastnet nummer for mine familie og venner ikke skal straffes af de gamle selskaber.

105
28. november 2014 kl. 20:29

Men hvordan vil du håndhæve det

Hvis han udbyder en teletjeneste i Danmark, så er han underlagt dansk lov. Og det gør han utvivlsomt hvis han har danske numre.

Håndhævelsen er en sag for myndighederne og domstolene. Han slipper ikke bare fordi han bor i England.

106
28. november 2014 kl. 20:49

Baldur, Jeg så engang en liste over hvilke selskaber, der købte nummer serier i Danmark, der er alle kendte udenlandske teleselskaber og mange flere. Det er DID numre Direkt Inward Dail, de er jo ikke for Out Bound. Det jeg ringer ud over hans som formentlig hans gateway i England. Jeg kan jo bruge ham uden at have et DID nummer. Er han forpligtet til at lave en dansk 112 tjeneste på en Engelsk Out Bound gateway?

Har BT det, hvis du som udenlandsk selskab får et dansk nummer hos dem?

Jeg kender ikke reglerne for jeg er ikke et teleselskab.

110
29. november 2014 kl. 11:53

Er han forpligtet til at lave en dansk 112 tjeneste på en Engelsk Out Bound gateway?</p>
<p>Har BT det, hvis du som udenlandsk selskab får et dansk nummer hos dem?</p>
<p>Jeg kender ikke reglerne for jeg er ikke et teleselskab.

Det afgørende er om man har en tjeneste der er rettet imod danskere. F.eks. hvis man har en webside der er skrevet på dansk, så er det dansk lov uanset hvor i verden webserveren står. Tilsvarende hvis du har danske indkaldsnumre, så er det helt klart meningen at danskere skal gøre brug af tjenesten, og derfor gælder dansk lov.

At man kan ringe til Danmark er derimod ikke en indikation af at tjenesten er rettet imod danskere. At tjenesten kan bruges fra Danmark er hellere ikke nok i sig selv.

Der findes da sikkert tonsvis af eksempler hvor lovgivningen ikke bliver overholdt. Det er da også en vurderingssag. Og det er ikke sikkert at myndighederne aktivt forfølger sagerne. Men det gør det ikke lovligt.

Med hensyn til håndhævelsen, så kan du se på hvordan man gør med thepiratebay.se. Hvis man ikke kan få fat i bagmændene, så kan man bede de danske teleselskaber blokkere for det.

118
29. november 2014 kl. 20:04

Det afgørende er om man har en tjeneste der er rettet imod danskere. F.eks. hvis man har en webside der er skrevet på dansk, så er det dansk lov uanset hvor i verden webserveren står. Tilsvarende hvis du har danske indkaldsnumre, så er det helt klart meningen at danskere skal gøre brug af tjenesten, og derfor gælder dansk lov.

Jeg tror ikke du har ret, så længe jeg har haft med telefoni at gøre, har du haft danske indkalds numre til selskaber placeret i udlandet. Disse selskaber har på ingen måde haft danske service tjenester.

Localphones hjemmeside er international og på Engelsk, hans kunder er VOIP kunder altså hele verden. Alle han har på sin PBX taler gratis med hinanden, for bruger man kunde nr. som er 5 cifret som "lokal nummer". Du kan som kunde hos ham bestille DID numre, og han har numre fra det meste af verden, disse numre bliver redirectet til din VOIP konto hos ham. Alle som ringer på disse DID numre ringer op til din ATA/IP-telefon eller din SIP klient på din iPhone/Andoid eller PC hvorend i verden den er tilsluttet internettet. Personligt har jeg 5 enheder koblet op mod min konto hos ham og de ringer alle sammen på engang også når jeg besøger familie i USA og er på deres WiFi. Skal jeg ringe op til et dansk nummer skal jeg der tastes landekode +45 ind. At jeg så har konfigureret mine enheder sådan, at de gør det for mig, er et spørgsmål om at lave en dail plan. Dem der ringer til mig skal ikke taste landekode ind. Men det er i det hele taget sjældent at jeg taster telefonnumre ind, da de fleste kommer fra min kontakt lister.

Jeg har også et verdens nummer iNUM som er opkalds numre til en verdens PBX og de taster mit iNum rammer alle min VOIP telefon/klient. Hele verden ringer lokalt til mig. At have et iNUM er gratis.

Langt de fleste jeg taler med springer den forældede televerden over og benytter Google Hangout, Viper, Skype m.fl. Jeg har jo altid min SmartPhone på mig eller nær mig. Jeg har ikke nogen Asterisk voip PBX kørende i øjeblikket, men da den var oppe, kunne du ringe til mig på sip:erik@.eu fra en anden sip enhed og samtalen ville komme til min SIP telefon/sip klient.

Det er muligt at det er ulovligt, men så har man lavet ulovligheder siden slut 1970'erne, da jeg blev bekendt med det. Der startede jeg med at rode med telefoni. Og man kan så begynde køre sager mod alle de udenlandske teleselskaber som har købt danske nummerserier. British Telecom, Telefonica, Deutche Telekom og de mange hundred andre.

Jeg har aldrig været i et teleselskab, men har rodet rigtigt meget med telefoni, men har altid arbejdet på kunde siden. Idag er jeg pensionist og det er en hobby for mig at gøre telefoni billigst muligt. For jeg vil ikke betale meget for noget som koster meget lidt når man har internet i forvejen.

119
29. november 2014 kl. 20:40

Jeg tror ikke du har ret, så længe jeg har haft med telefoni at gøre, har du haft danske indkalds numre til selskaber placeret i udlandet. Disse selskaber har på ingen måde haft danske service tjenester.

Selvfølgelig ikke - et indkaldsnummer til et firma kræver da ikke 112 support! Hellere ikke i Danmark. Hvordan skulle det også virke? Vil du ringe 80808080 efterfulgt af 112? Eller er det receptionisten i udlandet der skal kunne ringe til den danske 112? Det giver ingen mening og er derfor ikke et krav. Hvis receptionisten opholder sig i et EU land, så kan han/hun dog godt ringe 112 og få fat i den lokale alarmcentral.

Først med mobiltelefon og internettelefoni er det blevet muligt at have en udenlandsk telefon i Danmark. Med hensyn til mobiltelefon har der altid være support for 112, også selvom du benytter et udenlandsk SIM (eller intet SIM!).

For VoIP tjenester er det et krav at 112 skal virke. Læs mere her: http://erhvervsstyrelsen.dk/alarm-112-

Så længe han er lille, så flyver han under radaren. Men hvis der er en tjeneste som den, der får success i Danmark, så må de også have support for 112. F.eks. har Skype lavet 112 support i Danmark - og de har kun fire lande i hele verden hvor de supporterer det: Australia, Denmark, Finland and UK: http://www.skype.com/en/legal/emergency-calling/ - nok ikke et tilfælde at vi står på den korte liste.

120
29. november 2014 kl. 22:11

Selvfølgelig ikke - et indkaldsnummer til et firma kræver da ikke 112 support! Hellere ikke i Danmark

Jeg tror vi taler vildt forbi hinanden. Jeg er dansk statsborger bosiddende i det nordlige Skåne, som køber en voip telefon tjeneste hos et engelsk teleselskab. Jeg kan få alverdens DID numre hos ham. Hans forpligtigelser vil være mod en engelsk 112 service tjeneste, han er ikke forpligt til at lave service tjenester alt efter hvor min VOIP enhed befinder sig. Jeg vil formode at ringer jeg 112, vil jeg få den engelske tjeneste(jeg har ikke prøvet). De priser jeg har opgivet til danske nr. gælder jo for alle http://localphone.com kunder om man ikke har noget dailin nummer eller har 20 DID numre fra forskellige lande.

Sålænge der ikke er sat geofence op eller DPI kan jeg købe VOIP tjenester hvor i verden jeg vil.

Skype sælger både dailin/dailout på en Dansk sproget hjemmeside. Det er ikke sammenlignelig. Jeg ved ikke hvor deres PBX befinder sig og til hvem de har gateway, men de er nok selv et teleselskab, Skype er ejet af Microsoft og de har en filial i DK. Jeg vil tro du ikke skal taste +45 når du befinder dig i Danmark.

Som jeg skrev tidligere er jeg ligeglad, fordi min mobil har disse service numre og tager jeg simkortet ud vil den virke i alle lande om jeg har abonnement eller ej.

65
25. november 2014 kl. 08:46

Men TDC har 4G i 800 MHz båndet og har flere master med 4G/LTE i Hornsherred. Det afspejler sig også i selskabernes dækningskort. Fjern 2G og 3G på 3's kort og vælg 'Teknologier' fjern igen 2G og 3G.

http://daekning.tdc.dk/erhverv.html?csref=__e_netvaerk_daekningskort_erhverv

http://www.3.dk/Privat/Mobilt-bredband/Hastighed-og-dakning/Daekning1/

Anvender du en router og en antenne mod nærmeste/bedste mast, kan det fint tænkes at begge selskaber har dækning, men TDC har netop i dit område størst chance for at have et godt signal omkring dig. Du kan se her, at dit område er omfattet af TDCs 4G dækningspligt, som sikre mindst 10 Mbit/s udendørs og meget mere med en router og en 4G antenne mod 4G masten.http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/internet/ECE1670394/her-er-postnumrene-der-faar-hurtigt-mobilt-bredbaand/

Du kan selv finde de to selskabers maste på mastedatabasen, ved at holde musen på masterne og 'klikke'.

Hvis man mener det alvorligt med behovet for godt og hurtigt internet, så skal man da vælge det bedste, når der kun er en mindre prisforskel - bare min mening.

Lars :)

PS! Det er meget tænkeligt at de øvrige selskaber frivilligt vil forbedre dækningen alle steder i Hornsherred-

63
25. november 2014 kl. 06:44

Som bonus info kan jeg da lige fortælle, at TDC Wholesale (dem der sælger mobilt bredbånd til serviceprovidere) for et par måneder siden introducerede muligheden for speeddrop på mobilt data på både 500 og 1000 GB.

Oversat til ikke nørdsprog: Der kommer nok snart bredbåndspakker med 500 eller 1000 GB data inkluderet fra TDC eller én serviceprovider på TDCs netværk.

Pludselig blot mobilt bredbånd på TDCs netværk også en realistisk mulighed for dem med en stor familie eller dem med et afsindigt stort forbrug af Netflix.

108
29. november 2014 kl. 08:05

Det bliver spændende at se hvornår det sker, når nu TDC hæver priserne igen igen....
10 Gb mobiltbredbånd til kr. 209,- pr. måned.</p>
<p>Så er der langt op til 500 Gb og endnu længere til 1000 Gb.

Ikke nødvendigvis. TDC er traditionelt altid dyre end konkurrenterne - og også dyre end de serviceprovidere, der lejer sig ind på TDCs net.

TDC tilbyder allerede i dag 200 GB data for 349 kroner inkl. en række ekstra services - blandt andet TDC play og mulighed for datadeling på et ekstra simkort.

Men nu skal folk at altså husk på, at vi lever i et frit land - det nytter altså ikke noget at surmule over kapaitalfonde, prisstigninger og jobs der flytter til udlandet. Hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, så må man smutte - kan man ikke lide TDCs priser, produkter og service, så findes der flere konkurrenter, som med glæde tager imod med åbne arme.

Var det forøvrigt nogen der fangede, at TDC nu har lovet WI-Fi calling (GAN) kommer til landet måske allerede næste år? Så er det slut med at klage over dårlig indendørs mobildækning...

109
29. november 2014 kl. 10:25

Var det forøvrigt nogen der fangede, at TDC nu har lovet WI-Fi calling (GAN) kommer til landet måske allerede næste år? Så er det slut med at klage over dårlig indendørs mobildækning...

Javel ja, og hvordan kommer man så på det WiFi indenfor i huset ude på Lars Tyndskids pløjemark hvor kobberet er elendigt - man benytter måske en GSM opkobling?

Man kan selvfølgelig da godt sætte et lokalnetværk op med WiFi, så kan man ringe til sig selv, eller børnene der er i deres værelser - meget nyttigt.

111
29. november 2014 kl. 12:26

Javel ja, og hvordan kommer man så på det WiFi indenfor i huset ude på Lars Tyndskids pløjemark hvor kobberet er elendigt - man benytter måske en GSM opkobling?</p>
<p>Man kan selvfølgelig da godt sætte et lokalnetværk op med WiFi, så kan man ringe til sig selv, eller børnene der er i deres værelser - meget nyttigt.

Nej, som altid skal man selvfølgelig benytte en retningsbestemt 4G LTE antenne og en 4G Wi-Fi router ude på landet bagved Lars Tyndskuds pløjemark.

Det er jo netop ude på landet at 4G kommer til at gøre den helt store forskel, hvilket jo sjovt nok er, hvad undertegnede har sagt de sidste 2-3 år, hver gang vi har haft denne diskussion.

Det rigtig spændende er, at udviklingen faktisk går hurtigere end selv jeg havde forudset, og det lader til at TDC bliver nogenlunde færdige med deres LTE800 udrulning allerede i år, og at carrier aggregation med LTE800/LTE2600 sker allerede i 1. kvartal 2015. Ligeledes har TT-netværket allerede et næsten landsdækkende 4G netværk med udgangen af i år, og komplet landsdækkende 4G net i løbende af 2015. 3 vil med garanti ikke være langt efter. Dvs. tre landsdækkende 4G netværk at vælge imellem.

Det vil betyde, at bønderne får mulighed for højhastighedsinternet vha. ekstern antenne og 4G Wi-FI router - og altså også GAN, så bønderne selv kan "booste" deres lokale dækning, hvis der mangler dækning i kælderen, stuehuset eller i stalden.

112
29. november 2014 kl. 16:25

Det er i meget højere grad antallet af boliger og firmaer pr arealenhed end afstanden til København, der afgør om det er økonomisk at udbygge med gode faste linjer - fiber, fremskudt VDSL2, kabel-tv.

Bor der rimeligt mange i et område, vil der være gode muligheder for at levere en hurtig fast-linje adgang til nettet.

Bor man i de store byer, kan der meget vel være huller i dækningen, delvist fordi det kan være dyrt at udbygge visse steder også i de større byer.

Men sådan manglende dækning skyldes i høj grad også, at man i fx bolig-/ejer-/andelsforeninger ikke kan enes om udgifterne til den fælles løsning, der kan forsvare prisen en ny fiber eller blot at få et sløjfe-kabel-tv anlæg ombygget, så hurtigt internet kan leveres.

Kobber fra de store centraler er ofte fremført i så 'tykke' kabler hver med så mange ledningspar, at man fx ikke med fordel kan udbygge med vectoring uanset, hvor tæt man bor på den store centralbygning.

Der er dog over 500.000, der indenfor et par år kan forvente at kunne få noget, der ligner 100/30 og yderligere nogle hundredetusinder, der kan få over 50/15 via kobber.

Men bor man i tyndt befolkede områder, typisk huse og gårde der ligger alene, vil 4G/LTE med router og antenne være/blive en meget god måde at få hurtig adgang til nettet. Her skal man bemærke tre forhold.

 1. For det første betyder 'tyndtbefolket', at der ikke vil være by-mange, der skal dele mastekapaciteten og det vil være ret let at udbygge med en ekstra mast hvis der er et særligt stort forbrug et sted.
 2. For det andet er mange master placeret ved et boligområde/små-by og LTE800 kan meget billigt udbygges med fx LTE2600, der kan dække helt lokalt og frigive LTE800 til området omkring.
 3. For det tredje forøges bithastigheden fra/til masten når antenneforholdene hos kunden også er gode, dvs via en 4G antenne. Det betyder, at masten beslaglægges i kortere tid for en given overførsel, hvoraf det følger, at masten har støre effektiv kapacitet og flere kan dele den større kapacitet uden at miste hastighed.

TDC viste allerede i 2012 denne grafik, der er baseret på en "COST" profil der er resultat af et stort fælles europæisk forskningsarbejde omkring signaludbredelse i forskellige typiske omgivelser.

http://forum.recordere.dk/uploads/14318/LTE_inde_ude.jpghttp://forum.recordere.dk/uploads/14318/LTE_vs_afstand.jpg

Det ses klart, hvor meget det kan betyde for hastighederne, at der anvendes en antenne, hvis man ikke bor tæt på masten. Bemærk særligt, hvordan upload hastigheden holder sig høj helt ud til - et dette eksempel - 5 km, men er meget lav direkte fra den håndholdte enhed.

Det er således helt rigtigt, at en god fast forbindelse er klart at foretrække. Men hvor dette ikke er teknisk/økonomisk muligt, vil der typisk være god kapacitet til at anvende en 4G/LTE forbindelse via en god 4G antenne.

TDCs planer om at kunne anvende tale over 4G og kunne anvende WiFi, vil kunne give store forbedringer 'ude på landet'

Lars :)

116
29. november 2014 kl. 19:37

</p>
<blockquote>
<blockquote>
<p>blot at få et sløjfe-kabel-tv anlæg ombygget, så hurtigt internet kan leveres.</p>
</blockquote>
</blockquote>
<p>Jeg kan levere højhastigheds Internet, f.eks. 100/100 Mbit/s på sløjfeanlæg.
Er man + 15 i en ejendom med sløjfeanlæg leverer vi gerne....

Men det drejer sig om at bruge en stor og kendt leverandør, der normalt allerede er i ejendommen. Det er den sikre og mere langsigtede leverance, man kan håbe på at 'sælge' på en generalforsamling eller til en boligforenings adminstrator.

Jens, du synes ikke at forstå, at folk ikke er teknisk interesserede, men vil have laveste pris og helt sikre leverancer. Når alt kommer til alt er der heller ikke ret mange, der vil betale bare det mindste, for at andre kan få en måske bedre løsning.

Det er økonomien, der tæller - og stort set kun sikkerheden for økonomien.

Lars :)

PS! Der har fået sit sløjfeanlæg udskiftet ikke pga internet, men pga. et krav om frit tv pakkevalg fra mange beboeren.

121
29. november 2014 kl. 22:35

Men det drejer sig om at bruge en stor og kendt leverandør, der normalt allerede er i ejendommen. Det er den sikre og mere langsigtede leverance, man kan håbe på at 'sælge' på en generalforsamling eller til en boligforenings adminstrator.</p>
<p>Jens, du synes ikke at forstå, at folk ikke er teknisk interesserede, men vil have laveste pris og helt sikre leverancer. Når alt kommer til alt er der heller ikke ret mange, der vil betale bare det mindste, for at andre kan få en måske bedre løsning.</p>
<p>Det er økonomien, der tæller - og stort set kun sikkerheden for økonomien.</p>
<p>Lars :)

Hej Lars,

Fint du gør dig klog på hvad jeg forstår og ikke forstår :-)

Jeg er netop meget klar over at folk ikke er teknisk interesserede, det er netop derfor at folk ikke "bare" gør som Johnny foreslår. Men måske du ikke har læst hvad jeg har skrevet ?

Hvad du åbenbart ikke forstår er at folk ikke nødvendigvis vil have den laveste pris, de vil primært have noget der virker og jo, jeg oplever faktisk tit at folk, selvom de ikke selv ønsker f.eks. hurtigere net, så vil de faktisk ikke stå i vejen for at andre ønsker det. Tværtimod oplever jeg faktisk megen hjælpsomhed i den retning. Selvfølgelig er det ikke sort/hvid og det modsatte er også nogen gange tilfældet. Men fakta er faktisk er folk er ret bevidste om at godt net i dag, er en nødvendighed og fremadrettet, også selvom de ikke selv har behov for det nu og her.

Når det så er sagt, så er folk selvfølgelig prisbevidste. De fleste er ikke interesseret i at betale flere hundrede kr. pr. måned for netforbindelse. Dels fordi de ikke har råd og dels fordi det med dagens priser faktisk ender op med at være en stor post på budgettet hver måned. Hvem er ikke interesseret i det, det er vel meget naturligt at man gerne vil have mest for mindst muligt...

Jeg oplever iøvrigt faktisk ret tit at folk er hamrende trætte af det du kalder "en stor og kendt leverandør" og gerne vil undgå dem, hvis muligt.....

53
24. november 2014 kl. 19:54

Jeg kan se at der er stor uenighed om emnet bredbånd. Det havde jeg også forventet. For mig ligner det meget en religionskrig, der måske har baggrund i hvor langsigtet man tænker. Det jeg gerne vil have for fremtiden er:

 • Gode stabile forbindelser hvor upload er min. 50% af download.
 • Folketinget tager teleforligt fra 1999 op således at det tilpasses de behov og de teknologier der er til rådighed.
 • reel konkurrence

Det sværeste bliver måske at få teleforliget taget op, da man ikke kan få at vide hvorfor det ikke kan ændres - det lyder altid suspekt når begrundelser ikke kan gives.

Tak for debatten!

45
24. november 2014 kl. 16:24

Tilbage i 90'erne og 00'erne var der massiv kritik af at de jyske elselskaber rullede fiber ud, men jeg syntes, at det var den fedeste beslutning de gjorde dengang - nu høster de fordelene ved fremsynetheden.</p>
<p>TDC's fremsynethed er, at de synes at kobberkabler er udmærket teknologi med fremtid i og at folk stadig skal se flowTV.

Men du politisere og fremture med dine helt personlig antipatier bla mod TDC og brug af 4G som adgang til internet hjemme. Hvor er din faktuelle viden og de saglig argumenter. Du har helt klart ikke forstået, at staten og politikerne har indset, at de ikke kan eller skal drive et teleselskab og ikke kan udvælge de rigtige teknologier, blandt de mange muligheder.

Du fremhæver fiber - en af mange teknologier - men det er ret sikkert, at i København er fiber i til de fleste private kunder - eller bare til mange - ikke er en teknologi med fremtid i de kommende årtier. Det er indlysende langt dyrere end at levere internet via kabel-tv, eller via fremskudte punkter med kobber. Langt de fleste - faktisk alle udover de absolutte freaks - vil fint kunne anvende andre fremføringsteknologier. Vi skal da ikke unødigt have opgravet hele København, bare for en syg fiber-dille.

De nye 4G forbindelser er jo netop meget egnet til af give en god hastighed og kvalitet, hvis der anvende en egnet 4G-router evt. med ekstern fastmonteret 4G-udendørsantenne.
Det formeligt vrimler med mobilmaster fra alle tre selskaber indenfor hele cirklen på 1,5 km omkring Christiansborg, hvor du bor.
Men har du ikke mulighed for kabel-tv? uanset at man skal betale for tv-grundpakken, kan du næppe få så god, stabil og pris-OK løsning på anden vis. Det siges, at der kommer en mindre tv-pakke med kun frie kanaler i youSees net, netop for at kunne sælge internet uden mange ekstraomkostninger. Allerede i 2016 har youSee fortalt, de vil forsøge at overgå til DOCSIS 3.1. Her vil youSee og kunderne få adgang til meget bedre internet hastigheder og der vil ret sikkert komme en omlægning af frekvensplanen i kablerne, så fjernsyn helt kan undgås (sammen med det endelige tv-analoge sluk)

Det var da en helt berettiget kritik af, at elselskaberne brugte deres kunders opsparede reservekapital til at udrulle et fibernet, som aldrig har være i nærheden af at forrente sig.
Der er jo fx heller ikke kommet særligt gang i erhvervslivet i den sydlige Jylland.

Det var og er misbrug ikke at tilbagebetale kundernes penge, når omstruktureringen af el-sektoren gør denne sikkerhedskapital unødvendig. Målet helliger ikke midlet, når det er andres ejendom, der angribes.

Det er din holdning, at folk ikke vil se flow-tv. Men erfaringen med sådanne spådomme er mildest talt dårlige.
Der kommer noget nyt, det fænger en gruppe, det vokser fra ingenting til noget, men væksten går som oftest i stå. Det er ikke mange ting, der bare vokser ud over alting, og flow-tv afløses ikke any time soon. For det er for mange seere mere prissætningen end flow-tv, der er problemet med de hidtidige leverandører.

Der er ingen, der fortsætter med at udbygge med nyt kobber. I nye udstykninger anvendes fiber. Men den mellem 1/2 og 1 million husstande, der direkte kan få meget hurtigt internet, så snart TDC har udbygget i et samleskab på vejen. vil få høje hastigheder og stabilitet til en meget laver samlet omkostning end, hvis der skal graves.

Der er teknologier, som pt. er under udrulning - 4G på 800MHz, fremskudte punkter i kobbernettet, opdeling af coax segmenter og omlægning til DOCSIS 3.1 på kabel-tv nettene, mm - som vil give os alle en helt fin internet adgang allerede nu eller indenfor en meget kort tid.

Lad være med at politisere omkring noget, du kun halvt forstår, og find en løsning på dit eget problem med internet adgang - om du så skal bruge TDC eller youSee.

Lars :)

46
24. november 2014 kl. 17:16

Nu er infrastruktur et politisk emne!

Jeg mener at de jyske fiber investeringer har vist sig at være rigtige og langt mere samfundsnyttige end det kunstige åndedræt der bliver givet til kobbernettet.

Et mobilnetværk virker på den måde, at alle dem der forbinder til en mast deler om den båndbredde den kan præstere. Det betyder at der i en storby er store udsving i kvaliteten, da folkemængeden kan varierer meget. Jeg har lige prøvet en måling af forbindelsen her i 2300 S. 4G dongle: ping 51 ms og 12,6/1,58 Mb/s - 10 min. senere: ping 121 ms og 1,0/0,13 Mb/s ADSL: ping 25 og 26.3/4.3 Mb/s - næsten det samme hver gang - udsving under 10% Pingtiden på ADSL'en var helt nede på 12 ms i begyndelsen. Så jeg vil fastholde at der er ikke meget stabilt streaming i en mobilforbindelse. Generelt synes jeg at mobilforbindelsen i Kbh. er tvivlsom, fordi der er så mange mennesker og mine egne erfaringer er, at når man har mest brug for sine apps der fortæller om trafik m.m., så virker de ikke fordi der er for mange på nettet.

Jeg synes stadig at der er mere fremtid i fiber, end coax og kobbernet, der skal boostes med forskellige teknikker. Kobber nettet er vel konstrueret til ca 10kb/s men man forventer 100/30 Mb/s inden 2020, men så skal der - så vidt jeg er orienteret - være aktivt udstyr for hver ca 400 m.

Det handler om at erkende hvornår man skal slukke for respiratoren til kobbernettet!

50
24. november 2014 kl. 18:22

Nu er infrastruktur et politisk emne!</p>
<p>Jeg mener at de jyske fiber investeringer har vist sig at være rigtige og langt mere samfundsnyttige end det kunstige åndedræt der bliver givet til kobbernettet.

Man kan selvfølgelig mene, at fiberen er mere samfundsnyttig. Det er måske korrekt, men så skal man ikke kigge på økonomien, for så vælter læsset.

Forstå mig ret, jeg så også gerne fiber til alle husstande i Danmark, men jeg må også give Lars ret i, at det økonomisk set er mere fornuftig at opgradere TDCs kobbernetværk end at grave fiber ned.

TDC skal ikke varetage dine eller mine interesser - de skal varetage deres aktionæres interesser, og TDC har vurderet, at de i et konkurrenceudsat marked vil kunne tjene flere penge på at opgradere deres kobbernet, end at grave fiber ned.

Det skal stå enhver frit for at grave fiber ned i hele landet, hvis de mener, at det kan betale sig rent økonomisk. Men lige som Lars så vil jeg gerne se regnestykket, som viser at det er rentabelt. På den anden side, hvis nogle elselskaber vil bruge deres penge på fiber, så fred være med det, sålænge det ikke er mine penge, der bliver brugt på det filantropiske projekt.

Et mobilnetværk virker på den måde, at alle dem der forbinder til en mast deler om den båndbredde den kan præstere. Det betyder at der i en storby er store udsving i kvaliteten, da folkemængeden kan varierer meget.
Jeg har lige prøvet en måling af forbindelsen her i 2300 S.
4G dongle: ping 51 ms og 12,6/1,58 Mb/s - 10 min. senere: ping 121 ms og 1,0/0,13 Mb/s

Er du sikker på, at det er 4G du benytter? De hastigheder og latency svarer mere overens med 3G.

I et veldimensioneret mobilnetværk bør udsvingene holdes inden det rimelige, hvilket er fuldt ud muligt på 4G - 3G er en helt anden sag.

Der er heldigvis hele tre 4G netværk i Danmark. Du kunne prøve at lave samme test med TDCs 4G netværk, som stort set ikke er belastet.

Lige til info, så er det velkendt, at TT-netværket er meget belastet i visse områder af Storkøbenhavn (ligesom 3 var det for et par år siden), og den situation ændre sig nok ikke før, der bliver tilføjet ekstra kapacitet, hvilket ikke ligefrem har haft højeste prioritet eftersom fokus har været på netværksammenlægning.

Heldigvis kan de fleste bare vælge et andet teleselskab, hvis ét bestemt netværk er overbelastet i et område.

ADSL: ping 25 og 26.3/4.3 Mb/s - næsten det samme hver gang - udsving under 10%
Pingtiden på ADSL'en var helt nede på 12 ms i begyndelsen.
Så jeg vil fastholde at der er ikke meget stabilt streaming i en mobilforbindelse.

Så fasthold du blot dit standpunkt, men check lige, som du reelt kører på 4G.

Jeg har nu på andet år hele familien på mobilt bredbånd, og det kører altså upåklageligt og stabilt med hastigheder på mellem 20-35 Mbit/s download og en ganske stabil latency mellem 25-45 ms.

Testet her til aften over Wi-Fi, mens knægten spillede et online FPS på playstationen. Mit hjem ligger 1,2 km fra den nærmeste mobilmast, og jeg benytter faktisk et oldnordisk 4G USB modem, der burde være sendt på pension for et par år siden.http://www.speedtest.net/my-result/3934551454

I mit område er TT-netværket ret belastet, men teleselskabet 3 tilbyder hurtige hastigheder.

51
24. november 2014 kl. 19:12

Ja jeg har checket det og det var 3G, men det var åbenbart fordi der ikke var 4G til rådighed, for den vil ikke forbinde til 4G. Modemmet er nyt.

Der er en anden udfordring med xDSL teknikkerne og det er asymmetrien. I den morderne verden vi har bliver der uploaded væsentligt mere end man gjorde tidligere.

I dag bruger selv private cloudservices som f.eks. storage og når supersygehuse med 30% færre sengepladser skal til at levere telemedicin ud til Maren i Kæret vil en asymetrisk forbindelse også være en udfordring, så jeg kan ikke4 se at man kommer uden om fiber eller en anden symmetrisk teknologi.

52
24. november 2014 kl. 19:25

Ja jeg har checket det og det var 3G, men det var åbenbart fordi der ikke var 4G til rådighed, for den vil ikke forbinde til 4G. Modemmet er nyt.</p>
<p>Der er en anden udfordring med xDSL teknikkerne og det er asymmetrien. I den morderne verden vi har bliver der uploaded væsentligt mere end man gjorde tidligere.</p>
<p>I dag bruger selv private cloudservices som f.eks. storage og når supersygehuse med 30% færre sengepladser skal til at levere telemedicin ud til Maren i Kæret vil en asymetrisk forbindelse også være en udfordring, så jeg kan ikke4 se at man kommer uden om fiber eller en anden symmetrisk teknologi.

Der er absolut intet i vejen med en asymmetrisk forbindelse, sålænge kapaciteten er høj nok til formålet.

Telemedicin - forstået om videokonference brug - kræver ikke en asymmetrisk forbindelse, og det kræver slet ikke en fiberforbindelse. Det kræver blot at forbindelsen er nogenlunde stabil, og at der kan leveres minimum (anbefalet) 1 Mbit/s i hver retning.

Hvis man taler om videokonferencer via telemedicin, så vil stabil forbindelse på f.eks. 1/1 Mbit/s kunne bruges hjemme hos Maren i Kærret. Mobilt bredbånd via 4G kan uden problemer levere den slags hastigheder.

Bemærk, at langt det meste telemedicin overhovedet ikke kræver videokonference muligheder, og derfor i bund og grund kan nøjes med en 2G forbindelse...

Version2 havde faktisk en artikel om telemedicin via mobilt bredbånd i foråret: http://www.version2.dk/artikel/telemedicin-i-nordjylland-koerer-fint-paa-mobilt-bredbaand-overalt-56758

Men med mindre du planlægger, at blive syg indenfor de nærmeste par år, så har den diskussion jo ikke så meget med din nuværende udfordring at gøre.

47
24. november 2014 kl. 17:39

Jeg mener at de jyske fiber investeringer har vist sig at være rigtige og langt mere samfundsnyttige end det kunstige åndedræt der bliver givet til kobbernettet.

Men det er meget svært at finde et økonomisk grundlag for din påstand om "har vist sig" - medmindre man er meget stærkt religiøs.
Der er ikke andet end nogle private, der synes det er dejligt. Alle firmaerne (exkl. landmænd og få andre) kan jo få fiber overalt i landet på vilkår som ethvert normalt firma kan betale. Du har naturligvis ret til at mene hvad du vil. Men jeg vil gerne se kilder og opgørelser, der taler om økonomi.

Det er ligeledes ren religion, at VDSL teknologien ved vectoring og G.inp er noget, der bare ligner 'kunstigt åndedræt'.

Det var bare ikke tidligere erkendt, at man kunne anvende de parsnoede telefon forbindelser til at overføre op til 17 MHz, ja på helt korte afstande langt højere frekvenser.

At bruge langt flere penge på fiber har intet med fremtidssikring at gøre. Det dyre ved fiber er det massive gravearbejdet ind til hvert hus. Der er her på Version2 været angivet beløb på godt over 30 milliarder for den opgave. Det er sindsygt mange penge og det vil tage sindsygt længere tid at grave så meget.

Så det eneste man investere i ved kobber er lidt ny elektronik og så én fiberfremføring til det fremskudte punkt (hvis fiberen ikke allerede er der eller er tæt på). Den elektronik, der bruges ved fiber, bliver jo også forældet og skal i fremtiden udskiftes.

Med moderne teknik, skal man vente med at købe til i morgen, selv hvis man skal bruge det i dag.

Lars :)

49
24. november 2014 kl. 18:12
48
24. november 2014 kl. 18:11

Jeg kan forstå at vi kan blive ved længe, men du overbeviser mig ikke. Jeg gætter på at du er ansat ved TDC siden du har så godt kendskab til xDSL teknologier.

Økonomi i dette er også noget med elastikker i metermål. Jeg ved at Energi Syd regner med, at investering i fiber tilbagebetales på 20 år, men mit indtryk med TDC er at de forventer en tilbagebetaling på 3-5 år på teknologiinvesteringer, som de fleste andre kapitalfonde. Deri ligger der en meget stor forskel, som i bund og grund er politisk.

Når jeg selv investerer i elektronik (både arbejde og privat) forventer jeg også en tilbagebetaling på 3-4 år, men når det gælder ledninger i væg og jord, synes jeg at 20 år er mere rimeligt. I tilfældet kobberkabler tror jeg at den 20 års periode er længe opbrugt, hvorfor dit økonomiargument ikke holder i længden.

Vi fik forøvrigt trukket et fiberkabel på arbejde hvor dem der financierede det var tilfredse med en tilbagebetalingstid på 5 år.

Jeg holder stadig på fiber.

57
24. november 2014 kl. 20:12

Jeg kan forstå at vi kan blive ved længe, men du overbeviser mig ikke. Jeg gætter på at du er ansat ved TDC siden du har så godt kendskab til xDSL teknologier.

Men som jeg tidligere har påpeget så er det ikke let at spå og dit gætværk omkring mig og TDC kunne ikke være mere forkert. Bortset fra, at jeg hjemme har youSee kabel-tv og Fullrate 100% begge betalt af mig selv og min firmamobil anvender TDC fordi firmaet har sin mobilaftale med TDC, så har jeg ikke det mindste at gøre med TDC eller for den sag skyld med nogen af andre teleselskaber - og nej jeg har heller ikke aktier i TDC udover, hvad ATP evt. ejer.

Men jeg 'tror ikke' på løse betragtninger eller anden religion. Jeg vil se tillidsvækkende og underbyggede regnestykker for nytten og omkostninger. Jeg giver ikke noget for argumenter for nogen samfundsnytte af privat internet-liderlighed. Det der er sjovt for dig, skal du så helt indlysende selv betale.

I tilfældet kobberkabler tror jeg at den 20 års periode er længe opbrugt, hvorfor dit økonomiargument ikke holder i længden.

Det er helt uden betydning for beregningerne om kablerne er 20 minutter, 20 måneder, 20 år eller måske endda over 50 år gamle.

Det er også helt uden betydning om de slet ikke er afskrevet eller er tilbagebetalt 10 gange. Det har eller har haft betydning for aktionærene, men er helt uden betydning i beregninger om den fremtidige brug af kobberkablerne.

Det er udelukkende kablernes nuværende tilstand og fremtidige forventede levetid. Det er helt ligegyldigt om de ikke er afskrevet eller afskrevet 100 gange.

Deres værdi, når de allerede ligger i jorden og der næppe er kobberværdi i at grave dem op, er den nytte man kan få af at bruge kablerne fremadrettet holdt op mod de fremtidige omkostningerne ved at etablere og drive de fremskudte punkter. TDC anvender i øvrigt også forskellige afskrivningssatser for kabler og for elektronik på nyinvesteringer. Men 20 år er meget, for levetiden er jo ikke kun bestemt af om fiberen kan anvendes, men også af hvor stor del af fibrene der anvendes og betales for. Hvis man graver en fiber ind i en bolig, og denne bolig overgår til en anden kunde, så er det ikke alle nye ejere, der nødvendigvis ønsker fortsat brug af fiber. Så er der ingen til at betale afskrivningerne og det nedsætter den gennemsnitlige aktive levetid.

Lars :)

PS! Jeg undrer mig i øvrigt over at du ikke angiver hvilket mobilselskab du anvender og tester?

33
24. november 2014 kl. 13:40

Med hensyn til infrastruktur skal vi til at ændre definitionen på "Udkants Danmark". Jeg bror i Sønderjylland, mellem Sønderborg og Kruså. Af mange vil det være udkants Danmark, men jeg er i den heldige situation at der har været nogle som var visionære, jeg har fiber med 60/60, fri trafik og det er en effektiv hastighed som jeg faktisk har. Man kan i mellem tiden spørge som om de større byer, ikke mindst København i mellemtiden er "udkants Danmark" når vi taler om infrastruktur.

Jeg så i sidste uge en udsendelse på DR hvor man gravede lidt i at DK i mellemtiden er ved at sakke bag ud i forhold til andre lande når vi taler om infrastruktur. De kom ikke ind på den tekniske årsag, men det er helt klart hvorfor - det er lykkedes TDC at få en stor del overbevist om at deres kobber er godt nok. De burde få medicinen i form af at alle kunder forsvinder. Desværre har mange (udkants Danmark :-)) ingen alternativer til deres kobber. Vi risikerer der ved at havne lidt i samme situation som MS/Android. Paradoksalt nok er Android en af de gode indtægtskilder for MS på grund af patenter, og de skal ikke gøre noget som helst - som når TDC udlejer deres kobber.

31
24. november 2014 kl. 13:37

Når det gælder privatbrugere, så er TDCs mål at tilbyde det dårligste produkt til den højeste pris, men det mister de åbenbart ikke mange kunder på.

I min gamle lejlighed har jeg haft Stofa siden de solgte 3Mbit forbindelser, og selv kun havde 512kbit up/down (men en proxy server). Men det kørte OK, men langsomt om aftenen. Har også haft ADSL, da Stofa i perioder havde problemer. CyberCity. Det var mere stabilt.

Flyttede så i hus. Måtte først have TDC i 6 mdr for at få aktiveret kobberkablet, som var ført ind i huset og termineret da vi byggede. Her var det irriterende, at man var forpligtet til TDC de første 6 måneder.

ADSL fungerede også OK her. Da Waoo kom, var jeg med fra starten. Det kører bare. Og her har jeg langsomste hastighed 60/60 Mbit. Kan se det burster 100Mbit, så de 60/60 er gennemsnit styret af noget båndbreddebregrænsning.

Afhængig hvor stor en ejerforening man har, så kunne man overveje at købe en shared 100 eller 1000Mbit linie, evt hos TDC. Deres erhvervsprodukter er sat prismæssigt så de er konkurrencedygtige (eller måske kun fordi jeg arbejder i en rigtig stor virksomhed ?). De priser vi betaler for en 1Gbit fiber, vil gøre den særdeles attraktive for mange boligforeninger, hvis de kan finde ud af at lave noget begrænsning, så ingen stjæler hele båndbredden. Kender dog ikke lige oprettelsesprisen.

30
24. november 2014 kl. 13:17

Hej Johnny

Du skriver:

Disse debatter har altid de samme dumme argumenter, som fremkommer hver evig eneste gang. Vi kan tage dem i punkt form:</p>
<pre><code>(massiv stråmandsargumentation slettet)
</code></pre>
<p>Det er simpelhen til grin. Har vi virkelig opfostret sådan en generation pyllerhøns?

Jeg kan ikke genkende mig selv i de påstande du fremfører i det ovenstående.

Jeg bor i lejlighed i København og vil gerne have en 100/100 mbit forbindelse med ubegrænset trafik. Jeg er villig til at betale for omkostningerne til linjeførsel men kan ikke regne med at overtale mine 200 naboer til at deltage i projektet.

Hvad er mine muligheder for at få 100/100 med fri trafik under de nuværende omstændigheder?

32
24. november 2014 kl. 13:38

Massiv stråmandsargumentation</p>
<p>Hej Johnny</p>
<p>Du skriver:</p>
<pre><code>Disse debatter har altid de samme dumme argumenter, som fremkommer hver evig eneste gang. Vi kan tage dem i punkt form:

(massiv stråmandsargumentation slettet)

Det er simpelhen til grin. Har vi virkelig opfostret sådan en generation pyllerhøns?
</code></pre>
<p>Jeg kan ikke genkende mig selv i de påstande du fremfører i det ovenstående.</p>
<p>Jeg bor i lejlighed i København og vil gerne have en 100/100 mbit forbindelse med ubegrænset trafik. Jeg er villig til at betale for omkostningerne til linjeførsel men kan ikke regne med at overtale mine 200 naboer til at deltage i projektet.</p>
<p>Hvad er mine muligheder for at få 100/100 med fri trafik under de nuværende omstændigheder?

Hvis du bor i det indre København, så kunne du starte med at ringe til f.eks. TDC (eller et af de 117 andre selskaber, der leverer fiberforbindelser på TDC eller Global Conencts fiber), og høre hvad de skal have for at levere én 100/100 forbindelse til én kunde.

Det vil de sikkert gerne gøre, hvis de får betaling for det, men spørgsmålet er nærmere om du vil betale den pris TDC kræver for etablering og drift. Kan du ikke få det leveret som privatkunde, så har du mulighed for at oprette din egen virksomhed og bestille forbindelsen som erhvervskunde.

Bøvlet og besværligt? Ja, men muligheden findes.

Når du så kommer frem til, at du ikke vil betale så mange penge, så kunne du begynde at kigge på alternativer, der findes. Alternativerne vil måske ikke give dig 100/100 Mbit/s, men det er derfor det er et "alternativ" og ikke en erstatning.

Alternativet vil i de fleste tilfælde kunne levere ganske fornuftige hastigheder, som er mere end rigeligt til en normal hjemmearbejdsplads. Vi taler på mobilt bredbånd om hastigheder mellem 15-55 Mbit/s download og 10-25 Mbit/s upload med en latency svarende til en xDSL forbindelse.

Hvis du bor i et område med kabel-TV, så er det også en mulighed. xDSL er ej at forglemme efter TDC har opgraderet med mange fremskudte centraler - specielt i byområderne uden for voldene.

Hvis man absolut mener at man har et behov for en 100/100 Mbit/s fiberforbindelse, der ikke kan leveres i ens område til den pris man ønsker at betale, så må man flytte efter det. Eller også må man gå sammen med naboerne og ringe til f.eks. Fiberby.

34
24. november 2014 kl. 13:43

Hvis du bor i det indre København, så kunne du starte med at ringe til f.eks. TDC (eller et af de 117 andre selskaber, der leverer fiberforbindelser på TDC eller Global Conencts fiber), og høre hvad de skal have for at levere én 100/100 forbindelse til én kunde.</p>
<p>Det vil de sikkert gerne gøre, hvis de får betaling for det, men spørgsmålet er nærmere om du vil betale den pris TDC kræver for etablering og drift. Kan du ikke få det leveret som privatkunde, så har du mulighed for at oprette din egen virksomhed og bestille forbindelsen som erhvervskunde.</p>
<p>Bøvlet og besværligt? Ja, men muligheden findes

Hej Johnny tak for hurtigt og udførligt svar. Ved du om postnummer 2300 er at betragte som hørende til indre København?

Er der i øvrigt nogen der har erfaringer med at få etableret fiber på ovenstående vilkår og ved hvad prisen cirka vil blive for at få det rullet ind i lejligheden og i løbende abonnement?

Jeg troede nemlig det var en fysisk umulighed at få ægte fiberkvalitet i København og har altid tænkt at det var paradoksalt og idiotisk at man ude på bøh-landet (se Gert Agerholms indlæg) kan få de bedste forbindelser i verden mens 1,5 mio. københavnere må nøjes med forbindelser på niveau med Ugandas..

44
24. november 2014 kl. 15:33

Hej Johnny tak for hurtigt og udførligt svar. Ved du om postnummer 2300 er at betragte som hørende til indre København?

Nu er jeg ikke postmand, men jeg vil da mene, at 2300 er en del af Storkøbenhavn, hvor TDC har fiber infrastruktur næsten over alt.

Jeg troede nemlig det var en fysisk umulighed at få ægte fiberkvalitet i København og har altid tænkt at det var paradoksalt og idiotisk at man ude på bøh-landet (se Gert Agerholms indlæg) kan få de bedste forbindelser i verden mens 1,5 mio. københavnere må nøjes med forbindelser på niveau med Ugandas..

Hvis man er villig til at betale, så er intet umuligt. Fiberby har f.eks. leveret fiberforbindelser ti København side 2004. Det er muligt at du ikke har bemærket det, men det betyder ikke, at løsningerne ikke har været på markedet i årevis. Jeg er forøvrigt også sikker på, at Fiberby også gerne vil levere, hvis du er villig til at betale for det.

Og lige en sidebemærkning, så ligger København altså i top 5, når det gælder mobil infrastruktur. Uganda spiller i serie 6, hvor København spiller i Champions League - også selvom folk fejlagtigt tror, at det hele er bedre på den anden side af Øresund.

42
24. november 2014 kl. 14:26

Jeg bor kun 1,5 km fra Christiansborg og kan konstatere at bredbåndssituationen er bedst i Sønderjylland og derefter kommer Nordjylland, hvor jeg selv kommer fra. Jeg har virkeligt svært ved at forstå, at der hvor befolkningstætheden er størst har man dårligst internetforbindelse. Det var helt omvendt i begyndelsen af internettets udbredelse.

Tilbage i 90'erne og 00'erne var der massiv kritik af at de jyske elselskaber rullede fiber ud, men jeg syntes, at det var den fedeste beslutning de gjorde dengang - nu høster de fordelene ved fremsynetheden.

TDC's fremsynethed er, at de synes at kobberkabler er udmærket teknologi med fremtid i og at folk stadig skal se flowTV.

56
24. november 2014 kl. 20:10

Jeg bor kun 1,5 km fra Christiansborg og kan konstatere at bredbåndssituationen er bedst i Sønderjylland og derefter kommer Nordjylland, hvor jeg selv kommer fra. Jeg har virkeligt svært ved at forstå, at der hvor befolkningstætheden er størst har man dårligst internetforbindelse. Det var helt omvendt i begyndelsen af internettets udbredelse.</p>
<p>Tilbage i 90'erne og 00'erne var der massiv kritik af at de jyske elselskaber rullede fiber ud, men jeg syntes, at det var den fedeste beslutning de gjorde dengang - nu høster de fordelene ved fremsynetheden.</p>
<p>TDC's fremsynethed er, at de synes at kobberkabler er udmærket teknologi med fremtid i og at folk stadig skal se flowTV.

Bredbåndssituationen er >meget< forskellig rundt omkring i Danmark. Det skyldes at man ikke har taget højde for at nettet skal opgraderes og følge med tiden. Regeringen var dengang naiv at tro at ejerne af TDC ville investere i infrastruktur. Det skete ikke, i stedet blev selskabet malket for egenkapital, som kunne have været brugt til at rulle fiber ud. Nu har elselskaberne så taget opgaven på sig. Problemet er at vi nu får endnu en monopol situation, hvor nye små monopoler opstår. Hvor TDC er så stor at firmaet pga. sin markedsposition ikke kan gå under monopol lovgivningen, så har vi nu elselskaber, som har fibernet rundt omkring i landet, som er få små til at gå ind under monopol lovgivningen. Det resulterer så I at vi får nye små monopoler der ender med at hæve priserne. Det der skulle have været sund konkurrence er i stedet endt i det modsatte.

39
24. november 2014 kl. 14:20

Hej Johnny tak for hurtigt og udførligt svar. Ved du om postnummer 2300 er at betragte som hørende til indre København?</p>
<p>Er der i øvrigt nogen der har erfaringer med at få etableret fiber på ovenstående vilkår og ved hvad prisen cirka vil blive for at få det rullet ind i lejligheden og i løbende abonnement?</p>
<p>Jeg troede nemlig det var en fysisk umulighed at få ægte fiberkvalitet i København og har altid tænkt at det var paradoksalt og idiotisk at man ude på bøh-landet (se Gert Agerholms indlæg) kan få de bedste forbindelser i verden mens 1,5 mio. københavnere må nøjes med forbindelser på niveau med Ugandas..

Intet er umuligt for den, som vil betale ved kasse 1.

Du kan ringe til TDC og få et tilbud. Nogle steder vil de levere til private, andre steder skal du være erhvervskunde.

Erhvervskunder kan ALTID få leveret en fiberforbindelse fra TDC (medmindre man bor på en lille ø), men hos TDC koster det penge at få gravet fiberen fra nærmeste punkt. Det kan let blive den en udgift på både 5 eller 6 cifre, hvilket de fleste ikke vil betale.

Thomas, spørgsmålet er du er villig til at betale for det? Vil du betale f.eks. 150.000 kroner for en fiberforbindelse? Hvis dit svar er nej, så skal du kigge på alternativerne i stedet for - det er sådan det liberaliserede telemarked fungerer i Danmark.

Mht. det med at betale ved kasse 1. Jeg erindre f.eks. et tilfælde, hvor en landmand herovre i det vestjyske betale TDC omkring 250.000 kroner for at grave en fiberforbindelse ned til hans gård i Ulfborg statsskovdistrikt, hvor der pt. er mellem elendig og slet ingen mobildækning. Altså ét af de områder, som der også er et mobilhul, når Erhvervsstyrelsen kommer forbi og måler efter. Han VILLE have en fiberforbindelse, og så måtte han betale.

28
24. november 2014 kl. 13:00

jeg er enig med at TDC opføre sig som en skurk, men det store problem er vel at, vi i Danmark endnu har haft en regering, der har taget det alvorligt, med den digitale infrastruktur. Selv bor jeg i Rødovre som på mange måder er udkantsdanmark, set med digitale briller (ikke google glasses), jeg har familie i Tved på fyn, hvor de har fiber net 100mb+ og lidt længere oppe Svindinge, hvor alle leverandørende slogs for ikke at levere en bit. hvis vi skal holde et samfund kørende hvor vi satser på know-how, så er den digetale infrastruktur en vigtig bestandel af fundamentet, så må vi som samfund også se at få prioriteret nogle af vores fællesudgifter, til at få "sat strøm" på

29
24. november 2014 kl. 13:10

jeg er enig med at TDC opføre sig som en skurk, men det store problem er vel at, vi i Danmark endnu har haft en regering, der har taget det alvorligt, med den digitale infrastruktur.
Selv bord jeg i Rødovre som på mange måder er udkants Danmark, set med digetale briller (ikke google glasses), jeg har familie i Tved på fyn, hvor de har fiber net 100mb+ og lidt længere oppe Svindinge, hvor alle leverandørende slogs for ikke at levere en bit.
hvis vi skal holde et samfund kørende hvor vi satser på know-how, så er den digetale infrastruktur en vigtig bestandel af fundamentet, så må vi som samfund også se at få prioriteret nogle af vores fællesudgifter, til at få "sat strøm" på

Ellers også skulle forbrugerne begynde at interessere sig mere for hvad der rent faktisk kan leveres på ens hjemadresse, end at TDC er nogle grådige kapitalister.

Disse debatter har altid de samme dumme argumenter, som fremkommer hver evig eneste gang. Vi kan tage dem i punkt form:

 • TDC er gårdig og vil ikke levere fiber
 • TDC leverer ikke den hastighed de har solgt
 • Hvis bare nu en eller anden ville lægge fiber ned
 • Jeg skal selvfølgelig ikke betale for fiberen, det skal [INDSÆT SELSKAB X] gøre
 • Jeg har ingen muligheder... udover selvfølgelig mobilt bredåbnd fra 4 forskellige teleselskaber og/eller internet fra YouSee/Stofa
 • Stofa/YouSee er alt for dyre og så skal jeg betale for en kabel-TV pakke ved siden af.
 • Jeg er cable-cutter, og jeg vil ikke betale for en TV pakke, som jeg ikke bruger klnynk klynk klynk.

Det er simpelhen til grin. Har vi virkelig opfostret sådan en generation pyllerhøns?

TDC blev solgt at en socialdemokratisk regering tilabge i 1990'erne. Skaden ER sket. og det kan man ikke ændre på. Vi har i Danmark valgt en markedsbaseret tilgang til telemarkedet, "skaden" er sket og vi kan ikke bare ændre det fra den ene dag til den anden.

Så kom videre! Hvis man ikke kan de det man vil have, så må man leve med alternativerne eller selv lave alternativerne.

Man kan selvfølgelig også bare sætte sig ned, tude højlydt og skrive sure indlæg på Version2.dk, men det hjælper nok lige så meget som at slå i en pude.

Kære venner - Moder stat kommer ikke og redder jer.

67
25. november 2014 kl. 11:49

Ærlig talt så synes jeg det er dig der er til grin og ikke folk der er kritiske over for TDC. Men det er den samme snak vi ser i alle diskussioner - Dit argument er åbenbart at enhver form for utilfredshed eller kritik af TDC er "tuderi" og det er da en stråmand der vil noget. Det er IKKE et alternativt at tvinge folk til at købe andre produkter(TV pakker) for at de kan få en netforbindelse af en fornuftig kvalitet. Ingen mennesker ville acceptere at være tvunget til at købe youghurt hvis man skulle bruge en liter mælk, men det er præcis hvad du åbenbart mener vi skal acceptere når det kommer til internetforbindelser, hvilket er et tåbeligt "argument". Og gu' fanden kan og skal man stille krav til at TDC skal levere kobber af en god kvalitet. De bliver betalt for produktet og ergo kan man også stille krav til det. Det er direkte deprimerende og sørgeligt at se din evindelige argumentation for stilstand og stiltiende accept af en skrantende infrastruktur som i høj bliver saboteret. Undskyld mig, men hold nu kæft og så lad os for helvede fokusere på at få gjort det bedre. Tingene bliver ikke bedre at at DU sidder og tuder over at folk er utilfredse og at du åbenbart mener vi skal være glade for den nuværende stilstand uden reelle alternativer. Og nej, det er ikke et alternativ at forlange at en alm. husstand skal betale 150.000 kr i gravearbejde(Hvilket i øvrigt er LANGT over hvad den reelle udgift er).

68
25. november 2014 kl. 14:38

Ærlig talt så synes jeg det er dig der er til grin og ikke folk der er kritiske over for TDC. Men det er den samme snak vi ser i alle diskussioner - Dit argument er åbenbart at enhver form for utilfredshed eller kritik af TDC er "tuderi" og det er da en stråmand der vil noget.
Det er IKKE et alternativt at tvinge folk til at købe andre produkter(TV pakker) for at de kan få en netforbindelse af en fornuftig kvalitet. Ingen mennesker ville acceptere at være tvunget til at købe youghurt hvis man skulle bruge en liter mælk, men det er præcis hvad du åbenbart mener vi skal acceptere når det kommer til internetforbindelser, hvilket er et tåbeligt "argument".
Og gu' fanden kan og skal man stille krav til at TDC skal levere kobber af en god kvalitet. De bliver betalt for produktet og ergo kan man også stille krav til det.
Det er direkte deprimerende og sørgeligt at se din evindelige argumentation for stilstand og stiltiende accept af en skrantende infrastruktur som i høj bliver saboteret. Undskyld mig, men hold nu kæft og så lad os for helvede fokusere på at få gjort det bedre. Tingene bliver ikke bedre at at DU sidder og tuder over at folk er utilfredse og at du åbenbart mener vi skal være glade for den nuværende stilstand uden reelle alternativer. Og nej, det er ikke et alternativ at forlange at en alm. husstand skal betale 150.000 kr i gravearbejde(Hvilket i øvrigt er LANGT over hvad den reelle udgift er).

Et kort indlæg, det blev lidt langt – beklager!

Jeg argumenter på ingen måde for hverken stilstand og eller stiltiende accept af en skrantende infrastruktur. Jeg argumenter for, at folk skal se på, hvad der findes af alternativer (hvad kan leveres her og nu), og hvis man ikke kan lide, hvad man ser, så må man selv gøre noget ved problemet.

Det er et neoliberalistisk synspunkt, men det passer ganske godt med, at jeg anser det altomfavnende barnepige / moder stat som noget fanden har opfundet. Barnepige mentaliteten har gjort danskerne til et forkælet folkefærd, som hverken forstår arbejde (se DR udsendelsen http://www.dr.dk/tv/se/den-dag-de-fremmede-forsvandt/den-dag-de-fremmede-forsvandt-1-2) eller at tage vare på deres eget liv.

Så nej, jeg argumenter ikke for hverken stilstand eller stiltiende accept af en skrantende infrastruktur. Jeg siger, at folk skal tage ansvar og løfte i flok, hvis de ønsker at ændre tingenes tilstand. Det hjælper f.eks. ikke ret meget at skrive debatindlæg på Version2.dk – gå nu ud i virkeligheden, bank på døren til naboen og find løsningerne.

Ligeledes hjælper det heller ikke noget at klage sin nød på CW http://www.computerworld.dk/art/232529/kritik-sjaellandske-fiberforbindelser-er-alt-for-dyre og med misundelse se, hvordan græsset er grønnere på den anden side af hegnet, fordi en række overkapitaliserede elselskaber bruger milliarder på et filantropisk fiberprojekt, der indtil i dag kun har resulteret i milliarder af kroner smidt ned i et stort hul.

Men hey – det er ikke mine penge, der er brugt på det projekt, så jeg skal ikke klage. Jeg bor i en kommune, hvor kommunen ejer elselskabet, og derfor ikke må lege med pengene på den måde, som f.eks. SydEnergi gør. SydEnergi har dog talt om, at når man er færdig med at brug penge i Sønderjylland, så rykker man til Sjælland engang efter 2016, så alt håb er ikke ude endnu.

Du skriver: ”Og gu' fanden kan og skal man stille krav til at TDC skal levere kobber af en god kvalitet. De bliver betalt for produktet og ergo kan man også stille krav til det.”

Ja, selvfølgelig skal man stille krav om, at man får leveret det, som man betaler for. Men hvis infrastrukturen simpelthen ikke kan levere, så må enten nøjes eller finde et alternativ. Hvis s-toget aldrig kører til tiden, så man kommer for sent på arbejde, så sætter man jo sig ikke ned og skriver sure debatindlæg. Nej, man tager bussen, cyklen eller bilen i stedet for. Ingen af delen kan erstatte det komfortable s-tog med gratis Wi-Fi, men alternativerne opfylder dog behovet med transport fra A til B.

Jeg argumenterer for, at man selv skal kigge nøje på alternativerne, for de findes hvis man leder efter dem. For nogle er et alternativ en xDSL forbindelse, for andre en 4G forbindelse og endelig vil nogle i fællesskab kunne lave deres egen fiber eller Wi-Fi løsning. Man skal blot ikke tro, at der i morgen ringer en flink ung mand fra TDC og tilbyder at skyde fiber ind til alle sjællændere ganske gratis og til et månedligt abonnement på 249 krone helt uden PBS eller dankort gebyrer.

Det er den slags mirakler naive mennesker tror på, og i deres naivitet kigger de misundeligt over til naboen, som åbenbart kan få det hele til det halve, mens de med fråde om munden skriger ”vi vil også have fiber, vi skal da ha’, vi skal da ha’ ”. Kære venner, I får intet forærende med mindre I selv gør en aktiv indsats.

De 150.000 kroner, der tidligere er nævnt, er et meget højt tal, men det var blot for at understrege en pointe; Man bør og skal ikke forvente, at en kommerciel virksomhed som TDC er en gavebod. TDC vil have betaling for deres ydelser, og det gør selskabet så. Det kan man altså ikke klandre TDC for.

Hvis nogen mener, at de kan gøre det billigere end TDC, så er der intet, der hindre at nogen begynder at graver fiber ned på Sjælland. Det kræver en gravetilladelse, en skovl, nogle tomrør og selvfølgelig et fiberkabel. Hvis behovet er så stort på Sjælland, så må det jo være en guldrandet forretning? TDC har jo langtfra fiber overalt.

Problemet er, at økonomien også har noget at sige, hvis man forsøger at drive en rentabel kommerciel forretning. Lars var inde på det i et tidligere indlæg. Nordsjælland har allerede en kablet infrastruktur i overflod, og det er langt billigere at opgradere denne infrastruktur end at grav nye fiberkabler ned. Nye boligområder får selvfølgelig fiber, men man begynder altså ikke at grave kobberet op, når man få relativt få penge kan opgradere kobberet til at levere flere hundrede Mbit/s vha. fremskudte centraler, vectoring, pairbonding, G.inp og de fremtidige teknologier, der ikke er kommercialiseret endnu.

Naive folk tror kobberet er død – det er spræl levende og i en kombination med coax og mobilt bredbånd, så er det sådan Danmark opnår målsætningen om 100/30 Mbit/s til alle danskere i 2020. Det bliver IKKE fiberen, der kommer til at få den målsætning til at gå i opfyldelse. Fiberen har skam en fremtid, og kobberet dør på et tidspunkt, men det bliver altså ikke i løbet af de næste 5 år. Havde nogen spurgt mig for 8 år siden, så havde jeg også dømt kobberen død og borte i 2020, men de nye teknologier har gjort den opfattelse til skamme.

Moder stat kommer ikke og lægger 100.000 km fiber ned i Storkøbenhavn hverken i morgen eller til næste år. I Udkantsdanmark – herude hvor vi IKKE får serveret en sand overflod af højtbetalte statslige arbejdsplader på et sølvfad – kan vi selv finde på løsningerne, når nu hverken TDC eller de andre fiberselskaber tilbyder løsningerne. Løsningen i Udkantsdanmark hedder fællesskab og Wi-Fi netværk. Eksemplerne findes lige fra Vestjylland, over Kronjylland til Djursland over Samsø til Lolland og Falster.

I Storkøbenhavn/Nordsjælland kan man måske ikke finde ud af at gøre det samme? Der er alle muligheder for at lave sine egne små Wi-Fi netværk eller fibernetværk i andels/boligselskaber.

Nej, det kan så ikke lade sig gøre alle steder, men så må man kigge på de alternativer, som man så kan få. Alternativerne kunne være xDSL i nogle tilfælde, i andre mobilt bredbånd eller måske internet via Kabel-TV. Ja, så er det surt at skulle betale 219 kroner ekstra i ”dummebøder” for TV hver måned, men det er altså stadigvæk et alternativ.

Mit lange indlæg kan opsummeres ganske kort. Tør øjnene, kom videre og kig på alternativerne. Bank på døren til naboen og find sammen en løsning, når nu ingen kommercielle spillere eller staten vil hjælpe. Gå sammen med naboerne, løft i flok og pludselig bliver det umulige muligt. Det gjorde de på Samsø, og når deres netværk ikke lige et overbelastet pga. for mange turister der vil se Netflix, så har Samsingerne i fællesskab skaffet billigt bredbånd til næsten hele øen. 925 husstande får leveret en 20/20 Mbit/s forbindelse til 125 krone om måneden. Hvis det kan lade sig gøre på Samsø, på Djursland eller i Vestjylland så kan det vel også lade sig gøre i Storkøbenhavn? Det vrimler med IT-folk i Storkøbenhavn, så det kan ikke være mangel på de rette kompetencer, der er problemet.

Mht. til TDC så følger selskabet et fast plan – de kvikke kan selv finde powerpoint præsentationen på TDC.dk – hvor TDC stille og roligt begynder at sælge fiber til privatkunder i Nordsjælland samtidig med at både coax, kobber og mobilnettene bliver opgraderet. TDC spiller altså på flere heste, og strategien følger fuldstændig TDCs slagplan.

Michael Lykke: Jeg vil lytte spændt på, hvilken løsning du har på problemstillingen? Gerne en løsning som ikke involvere en opsplitning af TDC, der vil koste alle skatteborgerne enorme summer og ej heller en løsning, som vil fastfryse teleinvesteringerne i årevis, som Bornholm nu risikerer pga. statsstøtten til øen. Du har min fulde opmærksomhed.

Nu holder jeg kæft, og så forklarer du lige hvordan vi for helvede fokuserer på at få gjort det hele meget bedre i Nordsjælland og Storkøbenhavn…

73
25. november 2014 kl. 19:00

Det kommer vel an på hvad man tror om alternativet.</p>
<p>Nogen kan måske huske at forløberen for TDC's salg, var en tvangsindløsning/nationalisering af de regionale telefonselskaber.</p>
<p>I den sammenligning er det da bedre at putte kapitalen i noget brugbart fiber, end at den konfiskeres af "kreativ" finansminister.

Du har helt ret Gert. I bagklogskabens klare lys, så skulle staten aldrig have solgt TDC for en slik, men verden så altså anderledes ud dengang. TDCs værdi blev dengang vurderet meget forkert, men det er nemt at være bagklog.

Når jeg skriver filantropisk projekt så mener jeg det i ordets bogstaveligste forstand - velgørenhed eller medmenneskelighed.

Ingen af fiberselskaberne har endnu giver noget nævneværdig afkast til elselskabernes kunder. Jo, de har fået en fiberforbindelse, som jo har en værdi for de kunder, der vælger at benytte fiberen, men alle de andre kunder kan jo blot se på, at de opsparede værdier bliver formøblet på det filantropiske projekt. Der sidder sikkert mange bitre pensionister uden en computer, som hellere så nogle penge på kontoen end en "sponseret" fiberforbindelse til naboen.

79
26. november 2014 kl. 10:04

Der sidder sikkert mange bitre pensionister uden en computer, som hellere så nogle penge på kontoen end en "sponseret" fiberforbindelse til naboen.

Det er sikkert rigtigt. Den pointe jeg forsøgte at fremføre er at uddeling af midlerne til kunderne, i stedet for fiber, kun er een mulighed, som vist også bruges de fleste steder i form af nedsættelse af tilslutningsbidraget.

Med TeleDanmarks tilblivelse i baghovedet, så er der faktisk også muligheden for en "Lex Elselskaber", hvor man konfiskerer pengene og hælder dem i statskassen.

Det vil lune i statskassen, og der vil nok også blive plads til et par styrelser og kontorchefer ekstra i København. For resten af landet derimod vil det sandsynligvis kun have negativ indflydelse.

77
26. november 2014 kl. 09:44
 1. Jeg ved ikke hvilket ord der er lovligt her på version2, men TDC skal have dem alle med på vejen! De følger til punkt og prikke 30 meter fra matriklen. Ikke den lyserøde udlægning du kommer med. SÅ vågn dog op (du udtaler dig om forhold du ikke kender til)! De ligger i retsager for ikke at ligge fiber hvis man bor under 30 meter fra deres fiber!. lovligt ja.....! Samfundsskadeligt og konkurrence forvridende... JA FOR HELVEDE!!

 2. I tæt bebyggede områder er radio bølger nok ikke det bedste transport medie når det kommer til forbindelser. Hvis kvalitet og udfald er afgørende.(hvis du ikke selv ved hvorfor så undlad at kommunikere på dette punkt). Dog er jeg ikke tilhænger af duer så jeg kan se en hvis fremtid i denne teknologi hvis den ikke skader mennesker :)

 3. Asynkron tilkobling er det bedste i verden hvis tid ikke er en faktor og forbrugerne i al fremtid ikke ændre adfærd.

 4. Samfundsmæssigt er det latterligt at satse på fremskudte noder teknologi bla. bla. som er forældet om 5 år. Du er nok også tilhænger af den måde politikerne bestemte at overgå fra analog til digitalt tv? (læs Mpeg2-modtagere). Føj for den lede et ressourcespild.

 5. Fra ovenstående så ses fiber som en teknologi som pt. mig bekendt ikke har en øvregrænse på hastighed (læs: lysets). Skal der sammenlignes så kan der altid tales om max. hastighed på et givet radio teknologi udstyr når det er sat op.

 6. please please! Undlad at kommunikere omkring hvad fremtidige brugsmønstre er! Det har Bill Gates og andre gjort så godt før dig. NOT!! Det eneste der lige pt. tæller er at behovedet stiger mere end hvad infrastrukturen kan klare!

Kort fortalt så kommer du med udokumenterede påstande om hvilke forhold andre har. TDC er en virksomhed med penge for øje ikke kunder! http://newz.dk/eu-domstolen-skal-bestemme-om-tdc-er-forpligtet-til-at-grave-fiber-nedNeoliberalisme handler om konkurrence og markedskræfter arbejder for samfundet. TDC og den måde det forvaltes på er så langt fra dette at man måber over dine udtagelser! Jeg anser konkurrence for en god ting hvis omstændighederne tillader det.

I kbh er der heldigvis en del som er begyndt at lave infrastruktur selv (Andelsnet). Samfundsgavnligt nej(1 bil 2 motorveje), men nødvendigt ja! Hvis man reelt fra politisk hold ville noget i kbh kunne man jo lægge fiber hver gang man gravede op i byen. Så behøvede man ikke denne diskussion. Denne ide afføder dog problemstillingen omkring forholdet mellem hvad staten og borgerens opgave er.

80
26. november 2014 kl. 11:53

Jeg ved ikke hvilket ord der er lovligt her på version2, men TDC skal have dem alle med på vejen! De følger til punkt og prikke 30 meter fra matriklen. Ikke den lyserøde udlægning du kommer med. SÅ vågn dog op (du udtaler dig om forhold du ikke kender til)!
De ligger i retsager for ikke at ligge fiber hvis man bor under 30 meter fra deres fiber!.
lovligt ja.....!
Samfundsskadeligt og konkurrence forvridende... JA FOR HELVEDE!!</p>
<pre><code>I tæt bebyggede områder er radio bølger nok ikke det bedste transport medie når det kommer til forbindelser. Hvis kvalitet og udfald er afgørende.(hvis du ikke selv ved hvorfor så undlad at kommunikere på dette punkt).
Dog er jeg ikke tilhænger af duer så jeg kan se en hvis fremtid i denne teknologi hvis den ikke skader mennesker :)

Asynkron tilkobling er det bedste i verden hvis tid ikke er en faktor og forbrugerne i al fremtid ikke ændre adfærd.

Samfundsmæssigt er det latterligt at satse på fremskudte noder teknologi bla. bla. som er forældet om 5 år. Du er nok også tilhænger af den måde politikerne bestemte at overgå fra analog til digitalt tv? (læs Mpeg2-modtagere). Føj for den lede et ressourcespild.

Fra ovenstående så ses fiber som en teknologi som pt. mig bekendt ikke har en øvregrænse på hastighed (læs: lysets). Skal der sammenlignes så kan der altid tales om max. hastighed på et givet radio teknologi udstyr når det er sat op.

please please! Undlad at kommunikere omkring hvad fremtidige brugsmønstre er! Det har Bill Gates og andre gjort så godt før dig. NOT!! Det eneste der lige pt. tæller er at behovedet stiger mere end hvad infrastrukturen kan klare!
</code></pre>
<p>

 1. Jeg forstår ikke, hvad du forsøger at sige? Jeg har ikke skrevet om hverken retsager, 30 meters grænse eller noget af det andet du postulerer. Jeg har skrevet at TDC ikke er de eneste, der har fiber, og at det står enhver frit for selv at grave fiber ned – eller alternativ bruge TDCs fiber, ligesom f.eks. Gigabit gør. TDC er underlagt regler som Erhvervsstyrelsen pålægger TDC. Hvis man er utilfreds med reglerne, så må man klage til Erhvervsstyrelsen.

 2. Sludder og vrøvl. Trådløs kommunikation er også fint til tætbebyggende områder såfremt man benytter det korrekte udstyr og den korrekte teknologi. Teknologien skal f.eks. hedde 4G. Man skal ikke forvente, at man kan koble alle 500 husstande indenfor 3 km2 på én mobilantenne, men man kan sagtens koble en del af disse husstande på. Trådløse Wi-Fi netværk med flere ap’er vil f.eks. sagens kunne dække hele boligområder – sådan gør de flere steder i det store udland. En kablet forbindelse vil ALTID være at foretrække, men trådløs forbindelse er både et teknisk og økonomisk gangbart alternativ.

 3. En asymmetriske forbindelser kan sagtens gå, så længe upload delen er høj nok til ens mål. De fleste kan sagtens ”nøjes” med 10-20 Mbit/s i upload, men download er markant højere. Forskellen for almindelige mennesker på 20 og 100 Mbit/s i upload er ikke vigtig ude i virkeligheden. Du har levet fint med asymmetriske forbindelser i årevis, så hvorfor skulle det pludseligt være ubrugeligt?

 4. Hvem siger, at fremskudte centraler er forældet om 5 år? Og hvad har du at have den påstand i?

 5. Fiber er overlegent på alle tekniske punkter sammenlignet med alternativerne – det står ikke til diskussion. Men det handler ikke kun om teknologi – det handler også om ’legacy systemer’ (af mangel på bedre dansk oversættelse), time-to-market og økonomi.

 6. Fremtidige forbrugsmønstre kan beregnes eller man kan sjusse sig frem. Det gør teleselskaberne hver evig eneste dag – hvordan pokker tror du ellers selskaberne laver 5 års investeringsplaner?

Kort fortalt så kommer du med udokumenterede påstande om hvilke forhold andre har.
TDC er en virksomhed med penge for øje ikke kunder! <a href="http://newz.dk/eu-domstolen-skal-bestemme-om-tdc-er-forpligtet-til-at-g…;.

Nej, tænk at TDC skal tjene penge - den havde jeg slet ikke set komme ;-)

Jeg kommer ikke med udokumenterbare påstande. Jeg kommer med nogle generelle betragtninger omkring, hvordan verdenen ser ud, hvis man bevæger sig væk fra tastaturet og ud i virkeligheden. Jeg argumenter blot for, at man i stedet for at klynke over manglende fiber i Storkøbenhavn, måske skulle gøre som man gør i resten af landet og SELV gøre noget ved sagen.

Det er vidst det, som følgende ordsprog dækker: Hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, så må Muhammed komme til bjerget.

Jeg beklager, hvis det provokerer nogle debatører, men klynk skaffer jer altså ikke fiber. Klynk skaffede ikke de Vestjyske landmænd eller Samsingerne fiber - de måtte selv finde på noget. Løsningen bliver måske ikke leveret med fiber, men det er vel ikke målet i sig selv, at få fiber? Det er vel målet at få en hurtig og stabil internetadgang?

I Danmark satser vi IKKE på fiber. Vi satser på hurtig internetadgang til alle danskere. Det er en vigtig forskel at holde sig for øje! Hvis man ikke deler den holdning, så bliver man nød til at bruge sin demokratiske stemme anderledes ved næste valg, for den politik har været den gældende siden Kong Ruder var knægt.

81
26. november 2014 kl. 15:02

Du argumentere omkring hurtigt internet, men glemmer alt andet.

 1. Jeg postulere ikke jeg citere fakta. At du så ikke ved hvad der sker i den virkelige verden er så ikke et godt argument. Man kan ikke bruge ignorance som et argument! Hvis du ikke ved hvad du taler mht. TDC og deres misligholdelse af aftaler så kan du ikke bruge din uvidenhed som bevis!

Det jeg argumentere imod er molbo tankegangen om det gode ved "fri" konkurrence mod et defakto monopol. At anlægge flere ens kabelstrækninger fordi der er defakto monopol. Det er ved at ske i kbh!!

2. Sludder og vrøvl. Trådløs kommunikation er også fint til tætbebyggende områder såfremt man benytter det korrekte udstyr og den korrekte teknologi. Teknologien skal f.eks. hedde 4G. Man skal ikke forvente, at man kan koble alle 500 husstande indenfor 3 km2 på én mobilantenne, men man kan sagtens koble en del af disse husstande på. Trådløse Wi-Fi netværk med flere ap’er vil f.eks. sagens kunne dække hele boligområder – sådan gør de flere steder i det store udland. En kablet forbindelse vil ALTID være at foretrække, men trådløs forbindelse er både et teknisk og økonomisk gangbart alternativ.

Nej det er ikke sludder eller vrøvl det er så fakta! Det er kun idioter der argumentere imod fysiske love. Det ved man jo så også fra udlandet :). Læs om støj og forstærkere mht. trådløs teknologi og du forstå problematikken. ellers.... tja så opfinder du vel evighedsmaskinen som næste projekt? Alt har en grænse og denne i særdeleshed på det trådløse område det kan ikke på magisk vis forsvinde :).

Hvad er fint?? dit fint mit eller hvem? Den nuværende trådløste teknologi er en løsning som tilnærmer sig en hastighed og kvalitet som er en faktor 100 fra hvad man kan få på anden vis.

Du har levet fint med asymmetriske forbindelser i årevis, så hvorfor skulle det pludseligt være ubrugeligt?

MEGET MEGET DÅRLIGT ARGUMENT! Jeg har ikke haft en asymmetrisk forbindelse i årevis, men når man først har arbejdet på en NORMAL FORBINDELSE går man ikke tilbage medmindre man bliver tvunget (tid, bekvemmelighed, brugbarhed, fejl tolerance etc.). Du har jo også nøjes med et måske 28" tv i årevis så hvorfor beholder du ikke den størrelse? Der er jo den størrelse på markedet? Det bedste eksempel på dit argument er nok lukkeloven. Hvilken dag tror du er Danmarks favorit indkøbsdag?

Alle kan vel også nøjes med en 2 mb forbindelse så lad os stoppe diskussionen om dette punkt for her er vi på ingen måde enige!!! Sjovt nok en stor del af befolkningen så enig med mig (ellers ville vi ikke have et infrastruktur problem).

 1. ??? Der er da en kamp lige pt. med tilbud af modem med simkort i så man helt fravælger kablet forbindelse. Dette er så stadig en underlødig løsning, men et alternativ. Fordi der er defakto monopol på infrastrukturen!!! Du kan så stadig ikke se pointen.....

 2. se spørgsmål 1. nej 2+ fibernet til hver husstand i Danmark kalder jeg ikke en god ide, men det er måske den eneste løsningen i kbh! Det er netop økonomien i det alle andre angriber TDC og politikerne for!!

 3. Ja og de har fejlet i den grad. Hjælper ikke at der samtidig spekuleres i hvordan brugerne også skal have TV med i pakken!! Jeg er så glad for de ikke også købte en gummikylling fabrik for det tror jeg heller ikke folk har brug for (hvis du forstår en sjov bemærkning)...

Tilsidst så er vi enig mht. at gøre noget selv, men du forstår så stadig ikke pointen. Det er jo derfor TDC har opgaven med infrastrukturen det fulgte med købet. At de ikke opfylder kravet er så hele pointen du misser!

Det med hvad Danmark satser på er jo løgn. Hvor mange FM kan svare på fordele/ulemper ved fiber/trådløs ? De fatter hat og vil gerne bruge dine vendinger: Hurtigere internet. Bedre internet. Mere internet. Større internet. Mere vind på cykelstierne.. oh. det var lidt for nemt :)

Nej du kan ikke sætte "fremtid, vision og politiker" i en sætning uden at lyve. De ved simpelthen ikke noget af værdi på området. Så det er en OMMER!

88
26. november 2014 kl. 23:48

Det jeg argumentere imod er molbo tankegangen om det gode ved "fri" konkurrence mod et defakto monopol. At anlægge flere ens kabelstrækninger fordi der er defakto monopol. Det er ved at ske i kbh!!

TDC har ikke et monopol på fiber, og der er adskillige leverandøre af fiberforbindelser også i København. Derudover er der endnu flere selskaber, der leverer ydelser baseret på andres fiberkabler.

TDC har samlet set en dominerende position på markedet for teleydelser men ikke isoleret for fiber. Men SE/Stofa har vel en relativt mere dominerede på fiber i Søndrejylland og langt op i Midtjylland end TDC har i noget enkeltområde.
Jeg finder det uheldigt, at SE/Stofa ikke vurderes til at have en dominerende stillig, blot fordi de kun er i halvanden landsdel.

Gigabit anvender fx TDCs fiber, og det er mit indtryk, at de udbygger så hurtigt de selv magter, pt. hvor TDC har fiber.

Det er ikke alle selskaber, der har private lavprisbrugere i deres forretningsplan, vel fordi de ikke kan få tilstrækkelig omsætning med de lave forbrugerpriser, som kan opnås. Det er en kendt sag, at rigtigt mange ikke vel betale for mere end laveste eller næstlaveste access hastighed, selv når mere kan leveres for blot 50-200 kr/md.

Lars :)

92
27. november 2014 kl. 09:55

Jeg fik ikke skrevet præcist nok. Dette er min skyld.

TDC har ikke et monopol på fiber, og der er adskillige leverandøre af fiberforbindelser også i København. Derudover er der endnu flere selskaber, der leverer ydelser baseret på andres fiberkabler.

situation er at der er lagt kobber ind og TDC så prøver med næb og klør at holde andre fra at ligge fiber. De ligger ligefrem deres egne fiber kabler i det tilfælde nogen vil prøve at komme ind på området.

At du netop fremhæver Gigabit er mig også en gåde... Er du klar over det morads de skulle igennem for at få adgang til TDC's net og jeg ved ikke om det har opnået 100% mht. muligheden. At man som privat skal samme vej er nok ikke noget de fleste orker.

Et fint eksempel som nogle kan forstå, men du misser pointen. De udfordringer der opstår i fremtiden kan man ikke gøre noget ved da den teknologi ikke er holdbar i længere tid. Jeg er enig at det kan lade sig gøre at etablere et i dine øjne "fint" net, men jeg argumentere imod at gøre tingene ½.

Jeg kan se du ikke forstår kompleksiteten og vil gerne holde det til boligområde med enkelte udfordringer uden virkelige udfordringer. Så fraskriv venligst -> Der eksistere ikke konkurrerende signaler og dine signaler er heldigvis ikke ramt af vejret fordi det altid er solskind. Beboerne køber heldigvis heller ikke forbrugerelektronik som bruger trådløs teknologi. Vægge er også bygget med radioledende egenskaber så dette er heller ikke et problem. Brugerne er også ligeglad om de har ½ kapacitet for samme pris som en tilfældig nabo. Der kommer ikke kommercielt hardware fra andre etc. som også bygger kommunikationen på trådløs teknologi. Ingen af beboerne køber internet fra en anden leverandør og forstærker signalet. etc. etc. etc...

Set med realistiske briller skal man have mål og rammer i orden før man argumentere. Dette er min fejl. Jeg tænker på en løsning som kan skaleres mod 10 GB Per bruger eller mere hvis det ønskes med minimal omkostning. Vedligeholdelsen skal holdes til et minimum så det kun er samlingerne eller bindeled som er egentlige omkostningstunge i drift. Etableringen skal være den største udgift. Fejl/pakketab skal gå mod 0 så der ikke kommer for meget overhead og dertil kapacitet forringelse. Det skal kunne bruges af virksomheder nu og alle services som er tilgængelige på markedet nu. dvs. ikke noget som er forældet inden det er sat op. fx TV signal så som 4K. find selv på flere.

Jeg er personlig for mere borger/bruger inddragelse og dette sker også i kbh. I vores egendom har vi selv lagt fiber til alle lejligheder. Dette giver den størst mulige fleksibilitet mht. Internet/TV/Telefon... Der er en del pensionister.

117
29. november 2014 kl. 19:56
89
27. november 2014 kl. 01:22
83
26. november 2014 kl. 18:41

Nej det er ikke sludder eller vrøvl det er så fakta!
Det er kun idioter der argumentere imod fysiske love.
Det ved man jo så også fra udlandet :). Læs om støj og forstærkere mht. trådløs teknologi og du forstå problematikken. ellers.... tja så opfinder du vel evighedsmaskinen som næste projekt?
Alt har en grænse og denne i særdeleshed på det trådløse område det kan ikke på magisk vis forsvinde :).</p>
<p>

Billede: http://i62.tinypic.com/sxdduf.png

Jeg har tilladt mig at komme med et helt konkret eksempel på, hvordan man i et ganske almindeligt boligkvarter kan lave et trådløst netværk med standardvarer, som enhver IT-mand kan købe online blot ved at indtaste et kreditkortnummer.

Her er et eksempel med et parcelhuskvarter med 108 husstande. Vi leget lidt med ideen om, at folk er trætte af både dårlig internet og derfor vil lave deres eget net. Der er 108 husstande i området, og alle naboerne afholder et møde, hvor cirka 60 husstande ønsker at lave deres eget net. Det er en meget høj procent, hvis man har i tankerne, at ikke alle husstande ønsker internet, nogle er måske tilfredse med YouSee og andre har måske arbejdsgiverbetalt xDSL.

Beboerne går sammen og indkøber udstyr samt en fiberforbindelse. Beboerne udpeger nørden Mads til at sætte udstyret op, og skaffe en potent fiberforbindelse fra TDC. Beboerne bliver enige om at de gerne vil betale 250 kroner hver for at få en ordentlig forbindelse.

Beboerne forventer at det skal gå hurtigt, så de vælger en enorm overkapacitet, og køber en 500 Mbit/s fiberforbindelse (samme kapacitet, som 925 husstande på Samsø deler) fra TDC – så kan det vidst ikke gøres dyre, men beboerne har besluttet at købe den absolut dyreste løsning på markedet selvom andre kunne levere langt billigere.

Der skal være nok kapacitet, så beboerne er enige om, at det maks. må være 10 beboere per sektor – altså maks. 10 husstande der må deles om kapaciteten i én sektor. Derfor skal der oprettes 8 sektorer.

Beboerne er også enige om, at de ikke vil have en kroner op af lommen, så hele projektet skal finansieres i banken.

Mads køber en fiberforbindelse fra TDC, og TDC er nogle rigtige røvhuller og opkræver 50.000 for at trække et fiberkabel 50 meter fra nærmeste fremskudtecentral.

Fiberforbindelsen bliver sendt hen til Jens i nummer 18, hvor Mads opsætter samt fire 90 graders sektorantenner og en RocketDish, der sender signalet ned til Ole i nummer 80, hvor der også opsættes en RocketDish og fire 90 graders sektorantenner.

ETABLERING:

Etablering af fiberforbindelse kr. 50.000,- 2 x Ubiquiti RocketDish RD-5G-34 kr. 2.400,- 8 x Ubiquiti 90 graders 5GHz sektorantenner kr. 5.000,- 8 x Ubiquiti 802.11N MIMO 5 GHz Rocket AP M5 kr. 5.000,- 2 x Ubiquiti EdgeRouter POE 24VDC 2.5A Power Adapter ERPoe-5 kr. 2.600,- 2 x Lille UPS kr. 4.000,- 50 x Ubiquiti Nano Station MIMO 5 GHz kr. 27.500,- Det løse (mastebeslag til montering på tag, ethernetkabel, teknikskab osv.) Kr. 15.000,- I alt: Kr. 111.500,-

DRIFT pr. måned: 500/500 Fiberforbindelse fra TDC kr. 5.600,- Strøm og service kr. 1.000,- I alt: kr. 6.600,-

Så nu kommer 1.000 kroners spørgsmålet: Hvis beboerne skal låne pengene i banken, hvor mange måneder tager det så at betale banklånet så betalt tilbage, hvis de 60 beboere hver betaler 250 kroner i måneden (indtægt 15.000 kr. pr. måned).

(Jens Jönsson, der nok er den der kender mest til prisniveauet, skal være velkommen til at påpege, hvad jeg har glemt i mit eksempel, og hvor priserne er urealistiske.)

Ulrik Suhr: Kort sagt så er en trådløs løsning realistisk både økonomisk og i praksis.

84
26. november 2014 kl. 21:34

(Jens Jönsson, der nok er den der kender mest til prisniveauet, skal være velkommen til at påpege, hvad jeg har glemt i mit eksempel, og hvor priserne er urealistiske.)

Jeg tror som sådan ikke du har glemt nogle komponenter og priserne holder sikkert også meget godt. Der er bare så mange ubekendte og udfordringer, som DU ikke kender til at dit eksempel er håbløst. Og nej, jeg magter/orker ikke at skulle til at forklare. Bemærk! Jeg siger >ikke< at det ikke kan lade sig gøre.....

Disse diskussioner ender altid ud i at være sort/hvide. I den virkelige verden er der >mange< flere farver end kun sort/hvid. Det lærer man når man befinder sig ude i den virkelige verden og arbejder med tingene. Det er altid nemt at være klog på andres vegne. Og, vi kan ikke alle være lige gode til alt. Derfor er det ikke altid "bare lige"....

Slut herfra.....

85
26. november 2014 kl. 21:44
86
26. november 2014 kl. 22:16

Og selvfølgelig skal du have helt ret i, at det er et rent skrivebordseksempel helt uden hensyntagen til de udforringer, der opstår

Den største post der mangler er dermed arbejdsløn. Derfor kan den slags projekter bedst realiseres hvis det er frivillige der udfører arbejdet. Men dermed tager man også en risiko ved at de frivillige måske ikke kan løfte opgaven.

Men hvis der er nogen der går med tanker om at lave noget lignende, så vil jeg da lige sige at vi kan levere fiberen væsentligt billigere end det Johnny regner med. Markedsprisen (ikke kun fra os) er 0 kroner i oprettelse og 2500 kroner per måned.

91
27. november 2014 kl. 06:41

Men det er du!
Det forstår du ikke og det er derfor jeg ikke magter/orker at forklare.</p>
<p>Held og lykke!

Det er da argumenter jeg forstår Jens. Jamen, så siger vi, at jeg er helt galt på den, og det er fordi jeg ikke forstår et eller andet, som du ikke orker/magter at forklare mig.

Lad os endelig gøre tingene så kompliceret, at vi skræmme alle IT-folk fra at få nogle ideer. De skulle jo nødigt finde ud af, hvor let det er at starte små simple Wi-Fi netværk - de kunne jo blive så kloge, at de en dag kunne finde ud af at lave et setup, som jeg netop har beskrevet.

Den største post der mangler er dermed arbejdsløn. Derfor kan den slags projekter bedst realiseres hvis det er frivillige der udfører arbejdet. Men dermed tager man også en risiko ved at de frivillige måske ikke kan løfte opgaven.</p>
<p>Men hvis der er nogen der går med tanker om at lave noget lignende, så vil jeg da lige sige at vi kan levere fiberen væsentligt billigere end det Johnny regner med. Markedsprisen (ikke kun fra os) er 0 kroner i oprettelse og 2500 kroner per måned.

Det er selvfølgelig korrekt Baldur, men de kommercielle spillere gør det også lidt anderledes;

De kommercielle spillere tager typisk 1000 kroner for en oprettelse, der inkluderer en Nanostation. Dermed kan man fjerne udgiften til Naostationer i ovenstående regnestykke og samtidig tilføjet 400 kroner pr. kunde som engangsindtægt. Endvidere kan der tjenes penge på arbejdsløn, hvis folk ikke selv vil sætte en skrue i væggen og trække et ethernetkabel ind i huset.

Samtidig køber de kommercielle spiller selvfølgelig den bedste og billigste fiberforbindelse de kan komme i nærheden af.

Slutteligt så starter de kommercielle spillere ofte med måske én rundstråle antenne i et område indtil det bliver nødvendig at opgradere med 3, 4 eller 8 sektorer.

Alt i alt så betyder det, at tilbagebetalingstiden i eksemplet næsten kan halveres, hvis man gør som de kommercielle spillere, og tager oprettelsesgebyr og køber den billigste fiberforbindelse. Jo, der er en grundt til at de kommercielle spillere på det danske marked, alle udvider deres dækningsområder i de områder, hvor det er muligt at få kunder - der er gode penge at tjene.

94
27. november 2014 kl. 12:28

Lad os endelig gøre tingene så kompliceret, at vi skræmme alle IT-folk fra at få nogle ideer. De skulle jo nødigt finde ud af, hvor let det er at starte små simple Wi-Fi netværk - de kunne jo blive så kloge, at de en dag kunne finde ud af at lave et setup, som jeg netop har beskrevet.

Det er ikke et spørgsmål om at gøre tingene komplicerede. IT-folk må gøre hvad de vil. Men der er jo en årsag til at dette ikke sker på hvert gadehjørne, den årsag forstår du bare ikke, med din optik om at alle bare kan dit og dat. Jeg synes det er helt fint at folk gør de ting, f.eks. kan jeg da kun tage hatten af for Samsønet, djursnettene, vestjyllandsnet osv.

Men alle kan ikke det hele og så længe du ikke forstår at mennesker er endog >meget< forskellige, så holder dine argumenter ikke. Det er ikke alle beskåret at gøre alting selv. Hvorfor tror du der er håndværkere, bagere, mekanikere osv. Når folk i din optik "bare" kan gøre det selv....

113
29. november 2014 kl. 17:57

Men alle kan ikke det hele og så længe du ikke forstår at mennesker er endog >meget< forskellige, så holder dine argumenter ikke.
Det er ikke alle beskåret at gøre alting selv.
Hvorfor tror du der er håndværkere, bagere, mekanikere osv.
Når folk i din optik "bare" kan gøre det selv....

Folk er forskellige. Hvorfor tror du der er håndværkere, bagere, mekanikere osv. Nogen er gode til at træne børnene i fodbold. Nogen driver kunstforeninger. Andre har forståelse for it og netværk.

Mener du vi bør nedlægge samtlige idrætsforeninger og gøre det til en kommunal opgave fordi det ikke er ALLE som egner sig som eller gider være fodboldtrænere?

(De fleste her mener at vi bør have et krav på hurtigt internet ligesom vi har et krav på en ambulance eller på at få ryddet vejen for sne. Det er politikerne bare ikke enige i og der vil gå lang tid, før de er skiftet ud med nogle, som er enige. Indtil da må vi se på hurtigt internet ligesom på mulighederne for at børnene kan spille fodbold - det kommer ikke af sig selv).

95
27. november 2014 kl. 12:54

Det er ikke et spørgsmål om at gøre tingene komplicerede. IT-folk må gøre hvad de vil.
Men der er jo en årsag til at dette ikke sker på hvert gadehjørne, den årsag forstår du bare ikke, med din optik om at alle bare kan dit og dat.
Jeg synes det er helt fint at folk gør de ting, f.eks. kan jeg da kun tage hatten af for Samsønet, djursnettene, vestjyllandsnet osv.</p>
<p>Men alle kan ikke det hele og så længe du ikke forstår at mennesker er endog >meget< forskellige, så holder dine argumenter ikke.
Det er ikke alle beskåret at gøre alting selv.
Hvorfor tror du der er håndværkere, bagere, mekanikere osv.
Når folk i din optik "bare" kan gøre det selv....

Se der kan vi være enige. Det er i høj grad ikke teknikken, der holder folk tilbage, det er mentaliteten hos danskerne. "Why can't somebody else do it" som Homer Simpson så poetisk sagde det.

Hvilket sådan set også er, hvorfor der endnu ikke er Wi-Fi baserede WISPs overalt i Danmark, selvom der faktisk er ganske mange i visse områder, når man lige kigger efter.

De små WISPs fylder ikke meget i statistikken sammenlignet med de store, men i de områder, hvor de er har udstyr, der gør de en stor forskel.

Vi kan da hurtig blive enige om, at det nok ikke er en opgave normale folk giver sig i kast med, hvis der skal tilkobles flere sektorer/sites eller skydes 26 km med en Airfiber 5. Den slags kræver mere end basal viden.

Men helt ærlig Jens - udstyr fra Ubiquiti Networks er altså ikke svært at gå i gang med for en nybegynder. Mange danskere med bare nogenlunde interesse for IT kan sætte en simpelt netværk op med en rundstråleantenne og tilkoble 10-15 Nanostationer og lave trafficshaping. Selv det med at lave en P2P link på en kilometer eller to kan de fleste finde ud, hvis de har lidt flair for det - selv for mig er det en overkommelig opgave.

Det er en overkommelig opgave for de fleste med bare lidt forstand på computere, og med evner til at følge en af de utallige guides, som kan findes på Ubiquiti forum. Om de så tager sig sammen til at gøre noget ved sagen, det er en anden diskussion.

97
27. november 2014 kl. 14:54

Se der kan vi være enige. Det er i høj grad ikke teknikken, der holder folk tilbage, det er mentaliteten hos danskerne. "Why can't somebody else do it" som Homer Simpson så poetisk sagde det.

Jeg mener så noget andet. På det punkt bliver vi tydeligvis ikke enige... Jeg opfatter ikke folks mentalitet på den måde du gør tværtimod. Jeg opfatter dem som værende meget realistiske, og som nogen der gerne gøre noget, hvad sådan noget angår. Men jeg er også ude at snakke med folk til dagligt mht. de udfordringer de møder og har.

98
27. november 2014 kl. 15:16

Der er jeg så ikke enig i. Men det er altså ikke fordi det er UBNT udstyr. Mere at det er IT netværksudstyr.

Jens, Jeg giver dig helt ret, jeg kommer mange steder hvor folk bestemt ikke aner hvad netværk er og de følger instrukser for at komme på internettet, men ikke aner hvad de laver. Hvordan skal sådanne mennesker kunne dimensionere et netværk? Der skal være nogen ildsjæle i et område for at dette kan lade sig gøre. Det er bund naiv at tro at netværk er Plug And Play.

82
26. november 2014 kl. 15:21

Nej det er ikke sludder eller vrøvl det er så fakta!
Det er kun idioter der argumentere imod fysiske love.
Det ved man jo så også fra udlandet :). Læs om støj og forstærkere mht. trådløs teknologi og du forstå problematikken. ellers.... tja så opfinder du vel evighedsmaskinen som næste projekt?
Alt har en grænse og denne i særdeleshed på det trådløse område det kan ikke på magisk vis forsvinde :).

Jeg skal ikke påstå, at jeg har magt til at ændre fysikkens love, men jeg vil dog påstå, at jeg ved bare en smule om emnet.

Man kan levere højhastigheds internet via forskellige PtmP teknologier - også i storbyer. Det er blot et spørgsmål om have spektrum nok til rådighed og så øge antallet af sendepunkter.

Det er i bund og grund ikke ret meget anderledes end at lave et stor Wi-Fi netværk. Afprøv det næste gang du er i Telia parken (hvis du er til fodbold). Tænd Wi-Fi på din telefon og oplev miraklet med sponseret Wi-Fi til din smartphone.

Hvad er fint?? dit fint mit eller hvem?
Den nuværende trådløste teknologi er en løsning som tilnærmer sig en hastighed og kvalitet som er en faktor 100 fra hvad man kan få på anden vis.

Ja, det er korrekt. Kablet infrastruktur såsom fiber har langt højere kapacitet.

Du har levet fint med asymmetriske forbindelser i årevis, så hvorfor skulle det pludseligt være ubrugeligt?</p>
<p>MEGET MEGET DÅRLIGT ARGUMENT!
Jeg har ikke haft en asymmetrisk forbindelse i årevis, men når man først har arbejdet på en NORMAL FORBINDELSE går man ikke tilbage medmindre man bliver tvunget (tid, bekvemmelighed, brugbarhed, fejl tolerance etc.).
Du har jo også nøjes med et måske 28" tv i årevis så hvorfor beholder du ikke den størrelse? Der er jo den størrelse på markedet?
Det bedste eksempel på dit argument er nok lukkeloven. Hvilken dag tror du er Danmarks favorit indkøbsdag?</p>
<p>Alle kan vel også nøjes med en 2 mb forbindelse så lad os stoppe diskussionen om dette punkt for her er vi på ingen måde enige!!! Sjovt nok en stor del af befolkningen så enig med mig (ellers ville vi ikke have et infrastruktur problem).

Før du kammer helt over, så fald lige til ro og læs hvad jeg skriver.

Jeg skriver, at almindelige mennesker ikke i praksis oplever en den store forskel mellem f.eks. 20 og 100 Mbit/s upload. I praksis så er det sjældent at Hr. Jensen lige står og skal uploade 100 GB data til en cloudtjeneste og det skal helst klares på 10 sekunder.

Til langt de fleste opgaver er det dejligt med en høj uploadhstighed, men om det tager 1 timer eller 5 timer at uploade alle ferievideoerne i baggrunden til en online backup, der er uinteressant, da folk alligevel ikke bemærker det.

69
25. november 2014 kl. 15:38

Hvis nogen mener, at de kan gøre det billigere end TDC, så er der intet, der hindre at nogen begynder at graver fiber ned på Sjælland. Det kræver en gravetilladelse, en skovl, nogle tomrør og selvfølgelig et fiberkabel. Hvis behovet er så stort på Sjælland, så må det jo være en guldrandet forretning? TDC har jo langtfra fiber overalt.

Det kommer...

Og så er TDC rent faktisk ikke ret veldrevet. Jeg har fem oprettelser i samme teknikhus, samme uge på hver sin ugedag. De kører trofast derud fem gange i stedet for blot at lave det hele om mandagen. Og hvad er det de skal lave? De skal flytte et patch kabel. Og samtidig var der en kunde, som var blevet brændt af på grund af for meget regn (!?). Han var på samme teknikhus. Uanset hvor højt jeg klagede på hans vegne, så var det umuligt at de lige kunne flytte hans patch kabel nu de alligevel var. Han måtte vente 3 uger.

Over halvdelen af vores oprettelser går galt i første forsøg. Folk spørger om det er sabotage? Men det er det ikke - det koster kassen for TDC, for vi fejlmelder så oprettelserne og TDC skal betale Eltel for at køre ud og lave fejlrettelser. Som regel har de bare glemt at flytte føromtalte patch kabel. Konklusionen er at de er bare ikke bedre.

70
25. november 2014 kl. 16:13

Det kommer...</p>
<p>Og så er TDC rent faktisk ikke ret veldrevet. Jeg har fem oprettelser i samme teknikhus, samme uge på hver sin ugedag. De kører trofast derud fem gange i stedet for blot at lave det hele om mandagen. Og hvad er det de skal lave? De skal flytte et patch kabel. Og samtidig var der en kunde, som var blevet brændt af på grund af for meget regn (!?). Han var på samme teknikhus. Uanset hvor højt jeg klagede på hans vegne, så var det umuligt at de lige kunne flytte hans patch kabel nu de alligevel var. Han måtte vente 3 uger.</p>
<p>Over halvdelen af vores oprettelser går galt i første forsøg. Folk spørger om det er sabotage? Men det er det ikke - det koster kassen for TDC, for vi fejlmelder så oprettelserne og TDC skal betale Eltel for at køre ud og lave fejlrettelser. Som regel har de bare glemt at flytte føromtalte patch kabel. Konklusionen er at de er bare ikke bedre.

Jo jo Baldur, men du leverer jo også på TDCs fiberinfrastruktur - min kommentar var at andre kunne grave fiber ned, hvis det er en så guldrandet forretning, som nogle åbenbart tror, når de misundeligt kigger på hvad jyderne kan få til "næsten ingen penge".

Det er da trist at høre, at TDC ikke har styr på tingene, men med de molbohistorier du før har fortalt om, så er det jo ikke helt overraskende.

Uden at reklamere for meget for Baldurs forretning, så kan jeg vel godt sige, at Gigabit er ét af de alternativer, man kan forsøge lykken hos, hvis man ikke vil betale for fiber hos TDC. Et af de alternativer, som man her og nu kan forsøge lykken hos.

71
25. november 2014 kl. 16:25

Jo jo Baldur, men du leverer jo også på TDCs fiberinfrastruktur - min kommentar var at andre kunne grave fiber ned, hvis det er en så guldrandet forretning, som nogle åbenbart tror, når de misundeligt kigger på hvad jyderne kan få til "næsten ingen penge".

Jeg skal ikke forsvare nogle elselskaber, som har gravet med hovedet under armen. Men der vil komme andre, der vil lægge fiber ned i jorden. Det er langtidsplanerne for vores selskab. Man skal starte et sted, så vi tager de lavest hængende frugter først (TDCs fibernet).

38
24. november 2014 kl. 13:59

Hvis det er moder stat der har klokket i det med en dårlig privatisering og et uambitiøst teleforlig er det kun moder stat der kan gøre noget ved det.

25
24. november 2014 kl. 11:02

Hvis man kigger på kortet på vivilhavefiber.dk, er det tydeligt at efter det er lykkes TDC men købet af Dong og Comx net at få total monopol i københavn. Der er et par små spilleder som laver løsninger til andelsforeninger, men ikke noget det betyder noget.

Rasten at landet skal nok få fiber i løbet af nogle år. Men hvis der ikke kommer et indgræb fra politisk side som skilder tdc's fiber forretning ud, så der opstår et firma men en real interesse i at tilbyde deres fiber produkt til kunderne.

/vivilhavefiber.dk

19
24. november 2014 kl. 10:11

Når I er en hel forening så har I mulighed for at bruge en leverandør som normalt kun leverer internet til erhverv. Min egen lille ejerforening i samme område har netop bestilt fibernet og glæder os til at slippe af med den gamle ADSL forbindelse.

17
24. november 2014 kl. 09:53

@Axel Kellermann: Hvorfor vælger du ikke bare internet fra YouSee? Hos YouSee kan du få en 60/60 Mbit/s forbindelse, hvis du vil betale for det.

Det undre mig altså, at Axel Kellermann er så kontant i sin udmelding omkring TDC.

Først og fremmest er Axel Kellermann åbenbart ikke kunde hos TDC, og så kunne han jo starte med at kontakte det teleselskab hvor han har sit kundeforhold, før han klager sin nød. Det nytter ikke at klage over TDC, når man har et kundeforhold hos et andet selskab - også selvom TDC ejer kablerne.

I sidste ende er det jo sådan, at hvis man som forbruger ikke får sin ret, så kan man bruge sine fødder og finde en anden udbyder. Hvis Axel Kellermann nuværende udbyder ikke magter opgaven, så kunne Axel Kellermann skifte til TDC, og se om de ønsker at gøre noget ved den tekniske udfordring.

Jeg kan sådan set godt forstå Axel Kellermann frustration, men det nytter altså ikke noget at tude over problemerne - man må gøre noget ved det.

I København S bør det være muligt, at få 4G leveret fra alle tre netværk (TDC, Telia/Telenor og 3), så det kunne jo være et alternativ, hvis Axel Kellermann ikke ønsker at få leveret en internet forbindelse fra YouSee. De fleste steder i Storkøbenhavn er det nok med en router sat op i vindueskarmen.

36
24. november 2014 kl. 13:50

Grunden til at jeg beklager mig er at jeg igennem tiden har konstateret at TDC ikke tjener kunderne, men kun sig selv. Egentligt er dette et politisk problem, men det teleforlig, der ligger til grund for konkurrencesituationen, er udfærdiget i 1999. Det er der ikke nogen regeringer der vil åbne for at modernisere det. Det gælder både denne og den tidligere.

Mit gæt er at hvis der røres ved TDC's defacto monopolsituation vil regeringen få et milliard ertatningskrav fra TDC lige med det samme. Derfor den låste situation.

Jeg har et princip om at jeg helst ikke vil handle med defacto monopoler - det virker lidt oldschool, men det er mit princip!

43
24. november 2014 kl. 15:01

Jeg har et princip om at jeg helst ikke vil handle med defacto monopoler - det virker lidt oldschool, men det er mit princip!

Men det er bestemt ikke et problem samfundet skal tage sig af. Samfundet har et monopoltilsyn (pt. vist lidt mellem flere styrelser), der sikre at markedet fungere så godt som rimelig muligt. Men staten tager ikke - og skal bestemt heller ikke tage - hensyn til dine følelser.

Jeg er ikke selv meget for TDC, men din kritik virker urimelig og slet underbygget. Det er meget klart billigere, at udrulle nye fremskudte enheder i kobbernettet og med bla. vectoring kunne levere 100/30 til over 1/2 million husstande og bare lidt lavere hastigheder til ganske mange flere. Da man solgte TDC, var der ingen der troede man kunne opnå over 10/1 på kobberledningerne, hvis de, der solgte dengang, i det hele taget kendte Internettet (blev vist stavet med stort)

Man skulle have teleselskaberne over på en ejerform, der kunne tage sig sammen til at fyre alle de overflødige mennesker. Det kunne politikerne ikke og det var bydende nøsvendigt. Man skulle også nogen, der kunne forstå og bedømme de mange hurtigt teknologier, der kom i hastig rækkefølge, og tage det økonomiske ansvar for udbygningen af de nye mobilnet.

Lars :)

26
24. november 2014 kl. 11:10

Hvis man >ikke< er interesseret i en TV pakke, hvad så ?
Skal man så "bare" vælge YouSee ?</p>
<p>Hver gang Johnny han går ned for at købe en liter mælk, så skal han død og pine købe en liter yoghurt med netop den smag af frugter han ikke kan lide....

Ja, det skal man. Hvis man ønsker internet fra YouSee, så skal man have en TV pakke uanset om man ønsker det eller ej. Det koster så 219 kroner ekstra hver måned.

Hvis man ikke kan lide den Yoghurt man får med, så kan man blot VÆLGE, at smide den ud med resten af madresterne. Når knægten derhjemme ikke vil have de kogte grønsager sammen med kartoflerne og frikadellerne, så ryger de også ud. Ingen tvinger folk til at se TV selvom de har betalt for muligheden.

Men igen - der findes alternativer til YouSee, hvis man tørrer øjnene og kigger efter dem. Nogle gange kan man let få et alternativ serveret på et sølvfad, andre gange må man banke på døren til naboen og sammen oprette sit eget alternativ.

40
24. november 2014 kl. 14:22

...TDC skal ikke kunne høste kunder ved at yde dårlig service til konkurrenter

Men det er indtil nu også bare en løs påstand og løse rygter.

Jeg kan forsikre, at de øvrige selskaber er meget ops. på at få samme tekniske tilbud, som TDC detail får. At så visse ydelser koster penge (fx linje byt) og ikke alle selskaber vil betale for det.
Nåja - det billigste tilbud er ikke nødvendigvis det bedste.

Lars :)

27
24. november 2014 kl. 11:14

Axel skriver at det er en hjemmearbejdsplads - så det kan være arbejdsgiven som bestemmer udbyder. TDC skal ikke kunne høste kunder ved at yde dårlig service til konkurrenter.

Sludder og vrøvl. TDC leverer xDSL forbindelser efter de gældende regler, som administreres af Erhvervsstyrelsen. Hvis nogen mener, at TDC ikke følger de spilleregler, så skal det enhver frit for at klage til Erhvervsstyrelsen.

Nu skal jeg ikke tage TDC kasketten på (for sådan en har jeg ikke), men man kan altså ikke klandre TDC for noget, sålænge de følger de regler, som staten har pålagt TDC at overholde.

Som arbejdsgiver kan man jo f.eks. ringe til Telia eller 3 og bestille en mobilt bredbåndsrouter, som bliver leveret med Post Danmark i morgen.

37
24. november 2014 kl. 13:55

Når vi snakker om internetforbindelse til hjemmet, mener jeg ikke mobile løsninger er et alternativ, da de er meget svingende i båndbrede og kvaliteten (pingtider) er væsentligt dårligere. Mobilbredbånd er beregnet til når man er på farten - ikke hjemme

76
26. november 2014 kl. 08:23

Deraf det nok så populære navn mobilbredbånd.</p>
<p>Og når man så ser hvor travlt teleselskaberne rundt omkring i den store verden har med at fokusere på WiFi offload, så er det nok næppe de "faste" mobile bredbånd der skal levere det.

Nej, Christian det danske navn mobilt bredbånd benyttes af historiske årsager, da det var det markedsføringsnavn selskaberne benyttede ved introduktionen af 3G.

Vi har bare ikke rigtig noget dansk navn for 'fixed wireless broadband', så dette hedder også i folkemunde 'mobilt bredbånd'. Måske det var på tide, at indføre betegnelsen 'stationær trådløst bredbånd' i stedet for? Folk kalde også Skylines wiMax løsning for mobilt bredbånd, selv om det intet mobilt var over den løsning - selv ikke engang med deres elendige USB dongle fungerede nogenlunde mobilt.

Mht. Wi-Fi offloading, så benyttes Wi-Fi offloading til alle de små terminaler (smartphones, tablets, transportable routere osv.) og de benyttes selvfølgelig ikke specifikt til 'stationær trådløst bredbånd'. Men der er sådan set intet til hindre for at man forbinder de små Wi-Fi offloading hotspots trådløst med teleselskabets eget netværk.

Vi benytter det ikke så meget i Danmark, men i f.eks. USA der har massiv Wi-Fi offloading benyttes i nogle tilfælde trådløse punkt til punkt løsninger, hvor Wi-Fi hotspottet forbindes med teleselskabets infrastruktur trådløst i stedet for at trække fiber til hver enkelt Wi-Fi hotspot.

Ude i den store verden er det et af de helt store emner; Hvordan/hvor opretter man Wi-Fi hotspots, og hvordan man forbinder dem med teleselskabets netværk billigst muligt med højest mulig kapacitet.

Forøvrigt et marked som Ubiquiti Networks - kendt af mange danskere for deres PtmP Wi-Fi udstyr og hotspot løsninger - forsøger at komme ind på. De små prisvenligt Powerbeam produkter er f.eks. velegnet til at koble et Wi-Fi hotspot til et teleselskabs infrastruktur ved at lave en trådløs forbindelse tilbage til nærmeste mobilmast.

41
24. november 2014 kl. 14:25

Når vi snakker om internetforbindelse til hjemmet, mener jeg ikke mobile løsninger er et alternativ, da de er meget svingende i båndbrede og kvaliteten (pingtider) er væsentligt dårligere. Mobilbredbånd er beregnet til når man er på farten - ikke hjemme

Og det baserer du på?

Axel, hvis du indtil videre har levet med latency på 25-35 ms. på xDSL forbindelse, så vil du også sagtens kunne leve med en 4G forbindelse med en latency på 25-45 ms.

Det er altså noget sludder at mobilt bredbånd kun er beregnet til farten - det fungerer fint som alternativ for en xDSL forbindelse, hvis man køber en router beregnet til formålet og udstyrer denne med en ekstern antenne. I dit tilfælde, så er det måske ikke engang nødvendig med en ekstern antenne, da masterne står meget tæt i de fleste storbyer.

23
24. november 2014 kl. 10:56

Der findes også firmaer hvor jeg ikke vil være kunde, uanset hvor attraktive tilbud de så end giver mig.

Meget enig, men så må man også leve med alternativerne. Jeg benytter normalt heller ikke TDC - af ren princip støtter jeg ikke markedslederen - men det betyder også at jeg må leve med alternativerne. Og så nytter det ikke noget at tude over problemerne, når der findes alternativer.

Da Skyline gik på røven tudede de vestjyske landmænd omkring Staby, Ringkøbiong og Ulfborg også i flere medier i et par uger, hvorefter Vesjtyllands.net satte flere sendere op og skaffede et alternativ. Den dag i dag leverer den frivillige forening internet til et utal af husstande til en pris, der kun ligger på det halve af TDCs xDSL priser.

Jeg ved godt, at det er provokerende skrevet, men folk skal altså tørre øjnene, komme videre og finde alternativerne.

13
24. november 2014 kl. 09:01

"Det der gør mig oprørt er at TDC som infrastrukturudbyder i den grad nedprioriterer de andre leverandører. Skal de ikke bare levere den bedste kobber de har uanset leverandør?"

Hvis du ved mere end bare et løst udsagn fra en TDC montør, kan du jo kontakte din leverandør og bede om en løsning. Hvis det ikke hjælper, kan du jo klage til erhversstyrelsen. Men det er muligt, at dit selskab ikke vil betale for at omlægge din linie som forsøg, men TDC, der typisk er lidt dyrere, måske godt vil.

Men husk, at det kan være dit trådpar, der er særligt dårligt, men det kan også være hele kablet, der er længere end man pålideligt kan få mere end den hastighed, som du faktisk får.
Der er også forskel på det udstyr, som teleoperatørene giver til kunderne (xDSL moden/router). Jen anvender fx Fullrate (også TDC), men den zyxel router jeg har vil de udskifte, hvis jeg køber en højere hastighed, men det er ikke den samme som TDC selv leverer.

Du kunne fx prøve at se hvad Telia mener, de kan levere til dig. Gå ind på telia.dk, hvor du kan intaste din adresse og få et online-svar.

Lars :)

5
23. november 2014 kl. 20:10

Jeg bor i udkants sjælland (Hornsherred) hvor der godt nok er fiber ude i landevejen men ikke ind til kunden - hvis kunden er så uheldig (dum) at bo på en gård.

Men måske der en dag kommer nok infrastruktur herude til 4G - måske.

12
24. november 2014 kl. 08:42

Men måske der en dag kommer nok infrastruktur herude til 4G - måske.

I Hornsherre har TDC for 3-5 måneder siden kraftigt udbygget med et helt nyt både 3G og særligt 4G net. Hvis du ikke bor inde i et skov område eller meget specielt, så skulle du med en 4G antenner og 4G router kunne få en meget høj hastighed fra TDC. TDC er for kort tid siden begyndt at tilbyde abonnementer mned 200 GB/md til 350 kr.

Så det er bare at komme igang, hvis du ønsker mere end blot at skrive her.

Lars :)

Mastedatabasen er lige blevet opdateret, men indeholder nok endnu ikke alle de seneste 6-8 ugers udbygning.http://www.mastedatabasen.dk/VisKort/PageMap.aspx

http://shop.tdc.dk/on/demandware.store/Sites-Private-Site/default/ProductSetup-CreateMBBSubPage

21
24. november 2014 kl. 10:19

Ifølge masterdatabasen er der ingen udbygning i Landerslev / Lyngerup området. Men det kan jo efterprøves, ved at lave en bestilling :) der iøvrigt kræver 'nem' id :(</p>
<p>Oh well - det skal nu ikke være en hindring.

Hvilken hindring?

I både Laderslev og Lyngerup bør det allerede i dag være muligt at få leveret 4G fra TDC, Telia/Telenor og 3 med en ekstern retningsbestemt antenne i 5-6 meters højde.

Der er planlagt en LTE800 mast fra TDC i Gerlev.

Så op på stigen med din Android telefon og afprøv dækningen med RF signal tracker. Alt under -103 dBm bør være nok, da en ekstern antenne er langt mere følsom. Du vil nok have mest helt med TDC eller Telia/Telenor.

54
24. november 2014 kl. 20:00

Så op på stigen med din Android telefon

Skal have en højere eller længere stige så.

Med 4Gmark på min OnePlus får jeg (3's LTE):

Magelig stol i stuen: Latency 124ms 9.67 MB ned 4.86 MB op

Og så er der altanen på 1.sal 15.91 MB ned 19.59 MB op

Hmmm ...

55
24. november 2014 kl. 20:10

Skal have en højere eller længere stige så.</p>
<p>Med 4Gmark på min OnePlus får jeg (3's LTE):</p>
<p>Magelig stol i stuen:
Latency 124ms
9.67 MB ned
4.86 MB op</p>
<p>Og så er der altanen på 1.sal
15.91 MB ned
19.59 MB op</p>
<p>Hmmm ...

Og når du så køber en mobilt bredbåndsrouter og en retningsbestemt 4G antenne, så vil du med garanti opnå endnu højere hastigheder.

Personligt så er jeg mere tilhænger af applikaionen Speedtest.net, da udvalget af testservere er langt større, og f.eks. 3 har deres egen testserver, som giver et bedre billede af forbindelsens reelle latency.

Ifølge 4Gmark så har min forbindelse en latency på 94 ms. Tester jeg med Speedtest.net, så siger den en latency på 28 ms.

58
24. november 2014 kl. 21:24

Personligt så er jeg mere tilhænger af applikaionen Speedtest.net, da udvalget af testservere er langt større, og f.eks. 3 har deres egen testserver, som giver et bedre billede af forbindelsens reelle latency.</p>
<p>Ifølge 4Gmark så har min forbindelse en latency på 94 ms. Tester jeg med Speedtest.net, så siger den en latency på 28 ms.

Bemærker, at speedtest.net vil have nogle rettigheder der intet har med netværksmålinger at gøre og indeholder irriterende reklamer, in-app purchases m.m. Nå men man kan jo bare afinstallerer den bagefter.

Måling (fra den magelige stol :)

Latency: 18-35ms til København. Bedre - meget bedre

Båndbredden fra den magelige stol er for lille til realistiske målinger af op/ned hastigheder

59
24. november 2014 kl. 21:32

3 og TDC har stort set identiske tilbud på 4G router, men TDC kræver at man anvender 'nem'-id og min arbejdsgiver har i forvejen en aftale med 3 ... Så sorry TDC ingen kunde på bøhlandet til jer i denne omgang med mindre, selvfølgelig, det lykkes at få lagt fiber ind.

60
24. november 2014 kl. 21:51

TDC kræver at man anvender 'nem'-id

????

Det burde da være indlysende, at man er bedre tjent med at anvende det/de selskaber, der har den bedste dækning/den nærmeste mast.
Ude på landet har TDC langt bedre muligheder for at give dækning med hastighed, da TDC har 20 MHz båndbredde i det langtrækkende 800 MHz bånd, hvor TT kun har 10 MHz i samme bånd og 3 udelukkende har frekvenser i det dårligere areal-dækkende 1800 Mhz bånd.

Men bor man indenfor en rimelig afstand fra en mast tilhørende et at de to andre selskaber, så er det da helt indlysende også en god mulighed.

Med egen 4G-antenne og 4G-router øges rækkevidden med høj hastighed betydeligt.

Lars :)

PS! Se fx denne omtale af en ny 4G routerhttp://meremobil.dk/2014/11/mini-test-af-huawei-e5186s/

64
25. november 2014 kl. 07:13

@Lars hvis man følger indkøbsflowet i det TDC link du sendte bliver man afkrævet 'nem' id. Men ellers er det jo ikke det, der afgør sagen. Da der tilsyneladende er dækning fra både TDC og 3 er der en prisforskel (for mig) da mit firma har en aftale med 3.

oao

62
25. november 2014 kl. 06:35

Hvornår er der nogen der udvikler en router med tre-dobbelt SIM kort, så den automatisk kan skifte til det netværk med bedst dækning? Og load-balance trafikken mellem nettene...

De findes allerede til det professionelle marked. Der findes f.eks. 4G routere med plads til 4 simkort. Københavns brandvæsen benytter allerede en sådan løsning: http://ing.dk/artikel/nu-sender-kobenhavnske-brandmaend-live-video-fra-slukningsarbejdet-127567

Mange TV-selskaber indenfor nyhedsbranchen benytter også rygsække med batterier og multi-simkort router til direkte transmission. I Danmark benytter både DR og TV2 sig af sådanne løsninger - der også kan kombineres med bærbart satellit udstyr. TV-selskaberne kan f.eks. vælge at sende noget data via mobilnettet og noget via satellitudstyret, og på den måde få bedre billedkvalitet hjem fra fjerne lande ved live sendinger.

Priserne for sådanne routere starter på omkring 5.0000 kroner.

Men til Hr. og Fru Leverpostej så er en sådan løsning total 'overkill'. Man gør blot som Palle Simonsen, og tester dækningen på forhånd. Hvis man forventer at man skal bruge mobilt bredbåndsløsningen i mere end et par dage, så undersøger man da lige, hvilket selskab der tilbyder en fornuftig dækning, og derefter undersøger man deres produkter og pris.

Det er altså ikke raketvidenskab, og sammenlignet med mange af livets andre udfordringer - lige fra at skulle fikse et løbende toilet til at rense et stoppet nedløbsrør, så er det en overkommelig opgave for de fleste, hvis man blot nogenlunde ved, hvad man skal gøre - de fleste danskere skal google "gør det selv mobilt bredbånd" for at få den nødvendige viden.

18
24. november 2014 kl. 10:05

Ifølge masterdatabasen er der ingen udbygning i Landerslev / Lyngerup området.

Det kunne godt se ud til, at TDC har planer om en mast i det område (Gerlev), du kan jo køre ud og se om masten allerede er der. Men lån en 4G telefon og test med den (kun 4G).

En rigtig 4G-antenne/router vil være meget bedre (svarende til 5-10 gange højere signalstyrke) til at give høj hastighed på dit net. Jeg er ret sikker på, at du kan finde en god placering af en antenne.

Lars :)

7
24. november 2014 kl. 00:32

Var der ikke noget med TDC blev tvungt til at tilbyde fiber hvis det var inden for X antal meter af matriklen`(mener de var 30 meter), hvor egen betalingen var max 3000,-

8
24. november 2014 kl. 07:04

@Henrik / alle: Hvis du har en henvisning, har TDC mig i røret / mailen. :)

Mange tak!

3
23. november 2014 kl. 15:55

Jeg har flere gange undersøgt privat net's leverancer og hvis ikke lejligheds antallet i foreningen er over flere hundrede, kan du godt glemme det. Sidst jeg undersøgte det, kostede Hver lejligheds installation, flere tusinde kroner. Prøv du lige at få overtalt fru Christoffersen i stuen, som kun ser dr K til at betale ved kasse et i en 20 lejligheds forening. :)

YouSee's Kabelnet Coax net er det eneste rigtige de steder hvor der kan leveres kabel tv, når nu TDC i effekt ikke tillader fiberforbindelser i København. Det er pest eller kolera som sædvanlig.

Selv har jeg haft YouSee's internet over coax i rigtig mange år på Nørrebro og jeg har aldrig haft bedre internet. Dette er sammenlignet med TDC's: jamen vi venter på at bygge en central tættere på dig. Efter fem års venten på det, skiftede jeg til Coax, for at prøve noget andet.

Men hele tele industrien i DK er jo til grin, når vi sammenligner med andre lande på lige fod. Bare tag et land som USA; de betaler ikke engang for opkald til korte distancer...

Men når man hæver næsten 100 milliader kroner og stikker dem i lommen, fra en infrastruktur virksomhed i et mindre land, så skal de resterende andre seks-syv millioner indbyggere jo også straffes. Det kan vi jo ikke lave om på.

TDC skal lukkes ved lov, have ny bestyrelse og tilbage til staten. Efter min mening, en skandale fra statens side og de bør æde bananen snarest.

Og til sidst. En hver krone brugt på TDC er en stemme på TDC. Hvis vi alle flygter fra TDC bliver det en underskudsforretning og så kan det måske være at de udenlandske fonde der ejer TDC, ikke gider mere og vi kunne måske købe kontrollen tilbage over vores eget kobbernet, for en slik.

Måske når grise kan flyve; hvem ved.

6
23. november 2014 kl. 20:27

Jeg har flere gange undersøgt privat net's leverancer og hvis ikke lejligheds antallet i foreningen er over flere hundrede, kan du godt glemme det. Sidst jeg undersøgte det, kostede Hver lejligheds installation, flere tusinde kroner. Prøv du lige at få overtalt fru Christoffersen i stuen, som kun ser dr K til at betale ved kasse et i en 20 lejligheds forening. :)

Jeg tror I skal prøve at se det på en anden måde, i boligforeningen. For det første bør I undersøge, hvor mange der har internet og dernæst skal I undersøge, hvor meget de betaler for deres internet. Hvis der eksempelvis er 18 af lejlighederne, som har internet og de eks. betaler fra 199 kr. og op om måneden, så vil det også kunne lade sig gøre at lave det billigere.

I stedet for at alle punger ud, kunne de 18 lejligheder låne pengene og så afbetale med eks. 75 kr. om måneden via huslejen. Når de først har indgået aftalen, vil den være en del af lejligheden og denne it-afgift vil derefter ikke kunne opsiges, men kun blive reguleret ved bestyrelsesmøder, sådan at den kan blive sat ned, når lånet er afbetalt.

Prisen for internetforbindelsen bliver dermed 140 kr. pr. måned. 65 kr. til Parknet og 75 til beboerforeningen. Uanset om I så skal betale renter på lånet, vil det være billigere end den internetforbindelse som beboerne har i dag. Reelt vil I have et loft på 134 kr. til lånet, hvis I skal matche de billigste priser på internetforbindelser.

Det er måden det blev løst på, her hvor jeg bor. Vi har ikke skulle punge ud med flere tusinde kroner, men betaler 75 kr. via huslejen om måneden. Men ja, det vil kræve en vis tilslutning.

2
23. november 2014 kl. 12:36

Det eneste TDC skal, ifølge lovgivningen, er at levere fastnettelefoni. De er ikke tvunget til at levere internet via kobbernettet, og umiddelbart må man konkludere at kobberet er af en kvalitet, der lever op til dette lave krav.

Desværre blev TDC solgt med forældede krav til infrastruktur, uden omtanke til fremtiden. Det lider mange under i dag, men rent politisk kan der ikke gøres noget ved kobbernettet.

Når du bor i et område med YouSee, har TDC mindre interesse i at sælge kobberforbindelser. Når TDC kun kan stjæle kunder fra sig selv, er det en dyr investering at udskifte kobber. Havde du boet i en Stofa område, tror jeg at historien ville være en anden.

Jeg gætter på at du bor i lejlighed, og vil derfor foreslå dig at se på en helt anden løsning. Selv har vi Parknet her hvor jeg bor. Det vil kræve lidt arbejde med bestyrelsen og det kan måske også kræve at i får en eller flere af nabo-boligforeningerne med. Selv hvis I har kontrakt med YouSee på levering af tv-signaler, kan I godt indgå aftale med Parknet om internet, og så vente til tv-kontrakten med YouSee udløber, før i evt. skifter til tv fra Parknet.

4
23. november 2014 kl. 18:29

Havde du boet i en Stofa område, tror jeg at historien ville være en anden.

Det ved jeg af erfaring at det ikke er. Jeg bor i Aalborg, som er "STOFA-land". Jeg vil sådan set kun have en internetudbyder da vi ikke ser TV, og her er der kun ADSL kobber som et reelt alternativ til STOFA.

Selvom vi bor i midtbyen vil TDC ikke opgradere deres kobberforbindelser. Vi kører 15/1 Mbit som er det maksimale linjen kan trække stabilt. TDC opgraderer kun backbone, da det fremskudte kobber er ekstremt dyrt og skifte.

ydermere har jeg gennem ejerforeningen fundet frem til at der ligger en aftale mellem STOFA og TDC Yousee der gør, at de ikke byder ind på hinandens lokationer, også selvom infrastrukturen mange gange allerede er i bygningen. I vores bygning har vi fundet coax-tilslutning til YouSee, men de vil ikke handle med os, da der allerede er indgået en aftale. Det lugter langt væk af karteldannelse.

1
23. november 2014 kl. 10:49

Så længe et firma er både leverandør og kunde hos sig selv kommer der aldrig reel konkurrence...

Telefon infrastrukturen skulle have været delt op som BaneDanmark/DSB/Lokalbanen osv.

Det læner sig gevaldigt op af en skandale at tele-infrastrukturen er delt op på den måde.

35
24. november 2014 kl. 13:47

af Lars. Bare en korrektion, det gik heller ikke med BaneDanmark ! Husk tilbage til 2010, hvor virksomheden reelt gik tilbage til at høre direkte under Transportministeriet, alt imens skinnerne blev 'lejet ud', til bla. DSB, Arriva .. Så derfor kunne evt. privatisering (eller evt. planer for det) af BaneDanmark ikke realiseres. Se mere her og andre steder:http://da.wikipedia.org/wiki/Banedanmark