I tidligere blog posts om udkantsdanmark, har jeg skrevet om vækst og hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Nogle gange hører jeg som argument, at udkantsdanmark skal støttes, fordi vi lever af landbruget. Det synes jeg er interessant. Lad os derfor prøve at holde IT sektoren op imod landbruget i Danmark.
Hvis vi skal leve af landbruget og finde vores vækst her, skal der ske noget dramatisk. Det danske landbrug er et af de mest effektive og intensive i verden, så potentialet for forbedring er ikke det samme som, f.eks. Ukraine eller Vietnam. Hvis vi kigger på national regnskabet, så var den årlige produktion, som kan henføres til landbruget i 2014 22,8 Mia DKK, hvilket svarer til 1,4% af bruttonational produktet (www.dst.dk tabel NABP10). Det betyder at 1,4% af alt hvad Danmark producerede i 2014 kan henføres til landbruget. IT sektoren bidragede til sammenligning med 70,5 Mia DKK i 2014. Altså cirka tre gange så meget som landbruget eller hvad der svarer til 4,3% af BNP.
Men det kan jo være, at der er kraftig vækst trend i landbrugssektoren, men den er rimelig konstant siden 2010 for, mens IT sektoren går støt tilbage år for år. Hvis vi kigger på eksporten af IT relaterede services, så ligger den på små 14 mia i 2013 (www.dst.dk tabel UHT03). Den har været nogenlunde konstant siden 2010.
Umiddelbart virker det, som en god ide at fokusere på IT, hvis man gerne vil have vækst.
Men hvordan skal denne vækst skabes?
Hvis man skal skabe vækst i IT sektoren kunne det være en god ide at undersøge hvordan fordelingen er her. Hvis vi kigger på hvilke områder af IT sektoren, der har den største omsætning viser der sig et klart mønster. Det er klart områderne “Computer programmering” og “Udvikling af software”, der står for den største del med cirka 60% af den samlede omsætning (www.dst.dk tabel SERV1403). Det vil sige at den største enkeltpost er udvikling af software. Mange af de andre områder relaterer sig til dette, som f.eks. teknisk support, konsulentbistand vedr. computersystemer og software, databehandling, web hosting og relaterede ydelser. Man kan altså sige at software udvikling er motoren i den danske IT sektor.
Hvis målet var at styrke den digitale vækst ville det være naturligt at kigge nærmere på, hvad man kan gøre for at støtte udviklingen af software i Danmark.
Hvad gør politikerne
Heldigvis har politikerne fået øjnene op for at det er vigtigt med digital vækst i Danmark. De har begået noget så sjældent som et forlig, der er enighed om på tværs af alle folketingets partier. Når man betænker det embeds apparat de har adgang til skulle man tro at den analyse jeg har lavet ovenfor på en aften med adgang til offentlige data ville være et vigtigt element i den digitale vækst plan, ikke? Hvis vi kigger på den digitale vækstplan, som løber til 2020, og er politikernes bud på hvordan "Danmark skal være blandt de bedste i Europa til at udvikle og udnytte IT og data til at skabe vækst og job”, så er punkterne de er nået frem til følgende:
1) God mobil- og bredbåndsdækning i hele landet
2) Styrket anvendelse af IT og data i dansk erhvervsliv
3) Digital sikkerhed
4) Fremme af digitale kompetencer og læremidler
Ingen af disse punkter eller deres underpunkter relaterer sig direkte til motoren i Dansk IT nemlig software udvikling.
Hvis vi kigger på hvor mange ressourcer der er sat af til denne digitale vækstplan, så er der i 2015 afsat et beløb svarende til den enorme sum af 16,5 millioner til de 17 tiltag, som er besluttet. Det skal siges, at jeg her ikke regner de 40 milliioner, som er allokeret til punkt 4.2 i planen, med, da de allerede er allokeret i en anden pulje (hvad er iøvrigt ideen i at lave en vækst plan, hvor man tildeler midler der allerede er tildelt).
Til sammenligning får landbruget mere end 7 milliarder i støtte om året (www.dst.dk tabel LBFI1). Der findes ganske rigtigt også støtte ordninger til IT sektoren, men ikke deciderede subsidier. Det er lånemuligheder og samfinansiering, som f.eks. vækstfonden tilbyder, eller almindelig “risikovillig” finansiering på almindelige vilkår som de forskellige innovationsmiljøer tilbyder.
Man kan håbe at der ligger lidt større investeringer for de følgende år.
Det ser ud som om, politikerne ikke tager det særligt seriøst, når de taler om digital vækst. Punkterne i planen er ud fra min subjektive betragtning skræmmende visionsløse og uden nogen væsentlig effekt, når vi betænker at det er software som driver IT væksten. Det er som end fornuftige ting som står på listen, bevares, men så burde man måske have kaldt den noget andet, så som: "Planen for IT ting vi lige kunne komme i tanke om og, som ingen kunne tillade sig at sige var ufornuftige". Nuvel, ikke særlig mundret, men så igen. Der er også en grund til jeg ikke er i politik

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.